Dodaj do ulubionych

auto dla 9 osob

09.09.10, 15:52
rozwazamy zakup wiekszego auta. mamy galaxy, i jak przyjezdzaja goscie to jestesmy nagle uziemieni, bo dodatkowo mozemy tylko zabrac jedna osobe.

nata, ty mialas jakis wiekszy kiedys, ale poza Nata - andaba? mamy ktore maja wiecej niz 5cioro dzieci - czy macie samochody w ktore ladujecie cala rodzine? jakie?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: auto dla 9 osob 09.09.10, 16:13
      My mamy VW Transportera - wchodzi bez problemu 9 osób, poza tym wózek bez składania i sporo bagażu. Miejsca dość i między fotelami i pod nimi. Na zakupy też dobry smile
    • elgosia Re: auto dla 9 osob 09.09.10, 16:36
      Znajomi maja transportera i też sobie chwalą.
    • ana-76 Re: auto dla 9 osob 09.09.10, 18:26
      mój ojciec ma caravelle - są trzy rzędy siedzeń , dwa tylne można różnie konfigurować, wyjmować, wkładać . W tej chwili też zastanawiamy się nad takim, mają różne wyposażenie więc każdy może znaleźć coś dla siebie wink
      • nata76 a ja myslałam,ze świeże bibbulce będą!!!! 10.09.10, 09:06
        no, my mieliśmy wv caravelle 9-os i opla vivaro,ale 7-0s. choc sa wersje 9-os. Jezdzilismy tez mercedesem vito 9-os, fiatem scudo 9-os. i oplem jumpy 9-os, ale tym ostatnim tylko jazda próbna.

W weszystkich tych samochodach jest JEDEN ALE ZNACZACY minus,w ostatnim rzedzie (trzecim) trzęsie.
        Najmniej trzesie w vw caravelle. najwiecej w vivaro i jumpy. najładniejszy z wygladu jest fiat i mercedes, a w wersji long fiat ma megadługi bagaznik.
        Najbardziej komfotrowa jazda w caravelle, to jakby uosobowiona wersja transportera.

my mamy teraz espace 7-os. komfort jazdy pod wzgledem miekkosci, klimy ,siedzen nieporownywalny,ale....brakuje mi czasem tej przestrzeni,wysokosci i przpastnego bagaznika!!!!
        • ana-76 Re: a ja myslałam,ze świeże bibbulce będą!!!! 10.09.10, 09:24
          o widzisz też się zastanawiamy nad espasem, bo ja mam słabość do francuzów chyba, jak dla mnie mają komfortowe wewnątrz, co do caravelli to napewno ma więcej przestrzeni, są modele z bogatym wyposażeniem i tak się wacham czy espase czy caravela. Espase wydaje mi się 'zgrabniejszy', ale czy przestrzeni dla czwórki dzieci będzie dość ( w listopadzie będzie nas wsumie 6-oro)?
          • t.nina1 Re: a ja myslałam,ze świeże bibbulce będą!!!! 10.09.10, 10:49
            Nie wiem Ana co Ty się tak nad Espacem upierasz wink My jesteśmy zgodni, że wraz z pojawieniem się czwartego dziecka moja renówka przestaje być odpowiednio pakownym samochodem. Miałam okazję jeździć z 7 fotelami, dwoje dorosłych, pięcioro dzieci wszystkie poniżej 7 r.ż. i nie wyobrażam sobie tak funkcjonować (to był tydzień w Poroninie), chyba że jestem przesadnie wygodna.

Interesuje mnie też jak rozwiązujecie konfigurację foteli przy 4 dzieci i którędy dostajecie się do 3 rzędu, gdzie wózek, zwłaszcza gondola. I gdzie bagaże w przypadku dłuższego wypadu.
            Pozostaje jeszcze jedna rzecz, której serdecznie nie lubię - drzwi. Wymienię samochód tylko na taki gdzie drzwi będą odsuwane na bok (najlepiej automatycznie), nie tradycyjnie otwierane. W mieście to kompletna porażka.

Inna rzecz, że wizualnie chciałabym samochód osobowy, a nie dostawczy ;D
            Interesuje mnie jak gabarytowo (wnętrze) można porównać Espaca do Grand Voyagera, ale tylko w rocznikach 2008 wzwyż.

Przepraszam za off topic, ale mimo znajomości na pamięć samochodowych wątków z tego forum nadal nic nie wiem big_grin
            • ana-76 Re: a ja myslałam,ze świeże bibbulce będą!!!! 10.09.10, 11:20
              ninka wiem że mówiłaś że espace jest mały, ale jakoś tak mi się podoba wink)) wizualnie. Caravella też nie jest brzydka ale właśnie kojarzy mi się bardziej z ciężarówką. Niektórych przeraża jeżdzeniem tak duzym samochodem, w moim przypadku nie ma to znaczenia bo w tej chwili jeżdze autem o dl 5,3. Jak ktoś może sobie kupić wybajerzoną wersje caravelli to jest ok. Te modele w bagatszej wersji są naprawdę fajne, wygodnie się jeździ, drzwi są właśnie przesuwne, w drugim rzędzie można zrezygnować z jednego siedzenia i wtedy można wygodnie przejść z rzędu drugiego do trzeciego, no i z tyłu możesz swobodnie wstawić wózek nawet bez rozkładania wink)
            • ana-76 Re: a ja myslałam,ze świeże bibbulce będą!!!! 10.09.10, 11:24
              nina nie wiem ale mi sie wydaje że Grand Voyager jest gabarytowo taki sam jak espace...
              • t.nina1 Re: a ja myslałam,ze świeże bibbulce będą!!!! 10.09.10, 11:57
                No właśnie nie wiem, w przedszkolu u Liwii i Eryka jeździ kobitka nowym Grand Voyagerem (ale ma 2 dzieci smile ), śliczny i mój Espace przy nim znacznie mniejszy (nie wiem jak się to przekłada na wnętrze). A Viano? Nie chce wyglądać jakbym woziła pracowników na budowę ;/
                • nata76 espace 10.09.10, 12:14
                  espace nie ma WCALE bagaznika, wózka sie nie włozy. a mamy te wersje Initiale Paris. wkurza mnie to.
                  plusem jest ze nie ma szumów jak w wiekszych,ze jestesmy blizej siebie, no i ze jazda jest zdecydowanie bardziej komfortowa.

brak bagaznika mi doskwiera .

ja szukałam bardzo. nie ma innego fajniejszego posredniego rozwiazania miedzy espace a duzym. problowlismy poeguota i citroena c8,ale to jeszcze mniejsze i ciasniejsze było niz espace.
                  luxnordynka pisała o jakims nowym sharanie. moze ten?nie widziałam i nie próbowałam.

troche teskinie za wiekszym....
                  • bibba Re: espace 10.09.10, 12:35
                    my na pewno kupimy wiekszy. na wyjazdy do pl i niemiec potrzebna nam przestrzen w aucie, bo nie kupimy przyczepki - chyba nie mielibysmy gdzie jej trzymac wink
                    i jesli chodzi o powiekszenie rodziny, to tez nigdy jednak nic nei wiadomo big_grinwink
    • bibba Re: auto dla 9 osob 10.09.10, 14:43
      ja widzialam na parkingu bardzo ladny hyundai i800, na pewno go przetestujemy. ale nie znam nikogo kto by go juz mial sad
      • maly_ksiaze Re: auto dla 9 osob 12.09.10, 19:22
        @bibba - hyundaie to wysokiej klasy, niezawodne auta - myśle, że będziesz zadowolona!smile
    • simonkapl Re: auto dla 9 osob 10.09.10, 16:00
      Mamy samochod 9-osobowy, Renault Trafic.Jestesmy bardzo zadowoleni.
      Szukalismy auta minimum 7 osobowego ale z duzym bagaznikiem.Tan taki masmile
      • wilma1970 Re: auto dla 9 osob 10.09.10, 16:47
        Mam citroena C8, jego zaletą są automatycznie przesuwane drzwi. Miejsca jest dość, dzieci się nie stykają, bo fotele są oddzielone. Ale za rok wymieniam samochód i nie kupię już 7. os. Na palcach jednej ręki mogę policzyć przejazdy całą rodziną, dzieci mam już duże niektóre, a np. na narty jedziemy dwoma samochodami - jeden jest pełen sprzętu i na stoku warto mieć dwa, w razie czego.
        • nata76 mercedes viano?!? 12.09.10, 09:24
          tego samochodu nie testowalismy. wczoraj jadac z grzybobrania zauwazyłam na jednym z podwórek z katka,ze do sprzedazy. wiec sobie samochód obejrzałam. mniejszy niz vito,zgrabniejszy, cos styl fiata scudo, bagaznik duzy, ten akurat był 7 0s. ale sa 9 os. pan twierdził,ze tylke nawieszenie jest na poduszkach i podobno nie trzesie. nie miałam okazji jechac,ale chyba sie gdzies do salonu albo komisu przejade,zeby potestowac. podoba mi sie.

citroen c8 jest mały, mniejszy niz espace, no i 9 0s tam nie zapakujesz.
          • luxnordynka hyundai 13.09.10, 12:56
            Bibba, sasiedzi nasi maja tego hyundaia, jest fajny, taki posredni m vanem a transporterem, w luxie jest ich pelno (my tez mamy hyundaia, ale 7 osobowego-trajet). Raz jechalismy oplem vivaro do Polski i strasznie bylo w nim glosno.
            • bibba Re: hyundai 13.09.10, 13:06
              dzieki Ewa.
              • nata76 wybor 14.09.10, 09:11
                i jeszcze 9 -os sa zazwyczaj ,no wiesz,takie autobusowate w srodku, w mniejszym standardzie wykonczenia....

ale jak juz zdecydowaliscie, to ja bym caravelle proponowała, ew. vito mercedesa. (doczytałam,ze viano sa raczej w wersji 6-7,to odnosnie mojego posta wyzej)
                • agusia324 Bibba... 15.09.10, 20:56
                  napisz mi coś więcej o galaxy, bo my chyba na razie właśnie na galaxy chcemy się zdecydować. Wiem że może być trochę ciasno, ale grunt że każde dziecko będzie miało miejscesmile
                  • kaka73 Re: galaxy 15.09.10, 21:08
                    My mamy galaxy i jesteśmy zadowoleni. Jest 7 osobowe - na narty jechaliśmy w 7 osób plus box na dachu i wszyscy z bagażami się jakoś zmieściliśmy w tym 4 osoby dorosłe. Mamy wersję z 2007 roku diesel. Ten mniejszy silnik ,super się jeździ - mega ekonomiczny - spala między 5-6 litrów na 100km. Jak chcesz to pytaj dalej .Fajne jest to, że można wszystkie siedzenia łatwo złożyć w podłogę i masz dużą wolną przestrzeń (zdarzało się nam tam w piątkę spać).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka