Hej

zaglądam od jakiegoś czasu na Wasze forum - sama mam 3 dzieci (18, 12 i 5 lat) - ale nie czułam się wielodzietną z wyboru .
Czytam ostatnio rozważania ile kosztują dzieci , dlaczego wielodzietność ... a ja chciałam zapytać jak i co jadacie ? (pomijając aspekt finansowy a zwracając uwagę na upodobania rodziny czy Wasze czasowe możliwości przygotowania posiłku )
Bardziej chodzi mi o proporcje :
np . "smażę placki ziemniaczane z kg ? 2 kg ziemniaków dla 3-4-5- osób - najadamy się na 2-3-4 godziny "
Poczytałam trochę w wątku o forumowych wegetarianach i weganach - no ale właśnie brakuje mi takiego "ilościowego" rozjaśnienia w głowie- jak kanapka z pomidorem to jedna ?.
No i jeszcze tzw "podjadanie" pomiędzy - codziennie ciasto , desery czy coś innego ? a może nic ? a może raz w tygodniu ?
Moje towarzystwo niestety jak nie dostanie mięsnego obiadu to tak jakby go nie było wcale
(chłopaki 18 i 12 lat - bez problemów z masą ciała , z przeciętną aktywnością fizyczną typu godzinka kopania piłki ) - po plackach , kopytkach czy naleśnikach lodówka jest okupowana po mniej więcej godzinie ; zupy też ich nie zadowalają - owszem , jadamy je, ale chłopaki jednak bez przyjemności.
Przykłady z mojej kuchni :
dla 5 osób przeciętnie obieram ok 1 kg ziemniaków (ciut mniej ) , potrzebuję 40-50 dkg mięsa lub koło 60 dkg ryby , 1 kg ogórków na mizerię lub sałatę lodową , 2-3 ogórki na dodatek , jak gotuję makaron - idzie paczka 0,5 kg...
Dzięki za wypowiedzi