Dodaj do ulubionych

Jak organizujecie wyjazd na wakacje?

23.06.13, 12:37
My jedziemy we czwórkę. Najstarszy od jakiegoś czasu ma inne plany. Jest już właściwie dorosły, więc nie będziemy go na siłę ciągnąć ze sobą.
Średni syn ma już co prawda 7 lat, ale okazjonalnie (właściwie tylko na wakacjach, gdzie dużo zwiedzamy, spacerujemy) korzysta z wózka. Córcia ma 9 miesięcy. jest na moim mleku, ale też ostatnio na słoiczkach, bo przestały jej smakować domowe zupy.
Zastanawiam się jak się zabierzemy na wakacje (lecimy samolotem). Będziemy mieli dwa wózki, dwoje dzieci, trochę słoiczków i kaszek będę musiała zabrać, podobnie jak pampersy zwykłe i do wody, przynajmniej na pierwsze dni. Ubranka maluch brudzi momentalnie, więc trochę trzeba ich zabrać. Jak się organizujecie z dziećmi? Macie jakieś patenty na pakowanie.

U nas dwoje dzieci, dwa wózki i dwie pary rąk (moje i męża) do noszenia, do tego walizki. Będzie ich pewnie ze 3. Nie wiem za bardzo jak damy radę. Chyba powinnyśmy zabrać dwie walizki, choć przysługują nam 3, ale nie wiem czy damy radę. Dotąd ja pchałam wózek, a mąż zajmował się walizkami. Teraz będą dwa wózki.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 23.06.13, 12:57
      Czy siedmiolatek jest zdrowy? Jesli tak, to powinien chodzić, a nie krzystać z wózka! W tym wieku dziecko moze naprawdę juz chodzić jak dorosły, nawet po górach. Po prostu nie bierzcie wózka dla siedmiolatka - oczywiscie, jeśli nie jest niepełnosprawny, bo wtedy to zupełnie inna sprawa.
      • nati_28 Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 23.06.13, 14:08
        Nie jest zdrowy do końca. Musi korzystać z wózka. A nie chcemy wózka typowego dla osoby niepełnosprawnej. Mamy XLR. Ignaś daje radę chodzić, ale jest to najwyżej 50 metrów. Potem chce na rączki. Pomoże przy siostrze w ten sposób, że ją zajmie. Jest bardzo pomocny, bardzo inteligentny, ale nie jest sprawny niestety. Ma chory kręgosłup i nóżki. Zawsze jednak radziliśmy sobie na wakacjach, zwiedzaliśmy wspólnie. Dla mnie choroba dziecka nie jest żadnym ograniczeniem. Ale zawsze jeździliśmy tylko z nim. Teraz jest młodsza siostra, więc pierwszy raz będą dwa wózki i więcej tobołów.
        • guderianka Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 23.06.13, 20:42
          Nati, dlaczego nie chcecie wózka dla niepełnosprawnych. Nie byłoby Wam łatwiej ? Ignaś mógłby samodzielnie się poruszać bo z tego co piszesz ręce ma sprawne.
          • nati_28 Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 23.06.13, 21:07
            Na razie nie chcemy. Nie ma takiej potrzeby, a wózek w domu mamy. Z tymi rączkami to nie tak do końca. Są sprawne, ale nie dałby rady, ma problemy ze stawami (wszystkimi). Jeśli kiedyś będzie musiał korzystać z wózka typowego, to będzie to wyłącznie wózek elektryczny. Na razie nie chcemy. Daje sobie radę sam. Nawet na wycieczkach przedszkolnych, ale tam zawsze pokonują w miarę krótkie dystanse. Na wakacjach natomiast sporo spacerujemy, zwiedzamy, więc na te dwa tygodnie musi mieć wspomagacza.

Zastanawiam się tylko jak się spakować. Chyba przemyślę dokładnie ilość ciuchów na każdy dzień dla każdego, tak żeby nie zabierać zbędnych rzeczy. I nie będę się pakowała na ostatnią chwilę jak to zawsze czynię wink
            • afroddytta Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 23.06.13, 21:21
              My w tym roku bez wakacji, rodzę na początku sierpnia więc muszę siedzieć w pobliżu szpitala uncertain
              A odnośnie pakowania to my często przy dwójce dzieci lataliśmy z dwoma wózkami, tylko na lotnisku korzystaliśmy z jednego dla młodszego, drugi wózek złożony nadawaliśmy bezpłatnie jako bagaż niestandardowy, własnie po to aby się z nim nie prowadzać na lotnisku- nie wiem czy Wy tak możecie.
              A rok temu jak z trójką lecieliśmy na typowo stacjonarny wypoczynek to tylko z jednym wózkiem dla najmłodszego (wtedy 5mies.), ale abym ogarnęła wszystkich to poruszaliśmy się w ten sposób po lotniskach, że malucha miałam w nosidełku, 2latka w jego wózku (przypiętego aby nie zgubił się), a 5latka za rękę.

Może rozważcie właśnie zdanie jednego wózka na bagaż, i tylko z jednym na lotniku i nie wiem czy młodszą w jakieś nosidło a starszy do wózka czy starszy da radę a mała może w wózku być.
    • i-t-a Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 23.06.13, 23:40
      Nati a masz chustę dla małej? A Ignaś jak nie jeździ puści siostrę do wózka? Zawsze z jednym wózkiem byłoby dużo łatwiej. Chociaż na samym lotnisku, bo po zakwaterowaniu problem walizek odpada. Jeśli jednak musicie brać dwa, to jeden od razu bym złożyła i pakowała na wózek lotniskowy z resztą bagażu.
      My raz lecieliśmy z trójką (5 i 3 lata i 7-mies) i jedyny moment kiedy brakowało rąk, to jak lot się opóźnił i cała trójka zasnęła w samolocie i nie mogliśmy ich po wylądowaniu dobudzić.
      Mieliśmy 2 walizki i spokojnie starczyły, do ciepłych krajów ubrań na szczęście nie trzeba dużo.
      Słoiczków co prawda nie brałam, bo młoda była głównie na piersi i przy posiłkach dostawała do ręki albo widelcem kawałek gotowanego warzywa czy jakiś owoc.
      Ale my akurat wolimy inne wakacje, w tym roku kupiliśmy wielki namiot, który świetnie się sprawdził i raczej jeździmy sami.
      • nati_28 I-t-a 24.06.13, 18:09
        A mnie się wydaje, że najtrudniej będzie nam właśnie na lotnisku zanim zdamy bagaże. Bo będziemy musieli pchać dwa wózki i zajmować się bagażami, które będą do zdania oraz dodatkowo podręcznymi. Potem, gdy już zdamy bagaże dwa wózki nie będą problematyczne.
        Ignaś nie korzysta tak normalnie z wózka, ale na wakacjach będzie on jednak niezbędny, zatem bierzemy dwa. Chustę mam, ale od kilku miesięcy leży w kącie. Nie wyobrażam sobie motania jej, gdy będę się spieszyła na lotnisku, prędzej nosidło, ale jednak chyba i tak najwygodniej będzie z wózkiem.
        Spróbujemy się zapakować w dwie walizki, do tego podręczne będą musiały mieć taki wymiar żeby można było je położyć na bagaże główne, tak żeby ciągnąć walizkę równocześnie z bagażem podręcznym.
        Pakować zacznę się na kilka dni przed, żeby po przygotowaniu ciuchów część poodejmować, tak żeby zabrać jedynie to co najbardziej niezbędne.
        • i-t-a Re: I-t-a 24.06.13, 21:27
          Ja czekałam z bagażami i ferajną przy samochodzie, a M podjechał wózkiem lotniskowym i od razu tam wrzucił bagaże, potem tak samo w drugą stronę.
          • nati_28 Re: I-t-a 24.06.13, 22:59
            I chyba tak zrobimy. Tylko musimy się odpowiednio wcześnie na lotnisku pojawić. A lot mamy o 5.00, co oznacza, że na lotnisku powinniśmy być o 3.00! sad
            Zawsze w noc poprzedzającą wylot spać chodzimy po północy, to tym razem chyba wcale się nie położymy...
            • guderianka Re: I-t-a 26.06.13, 09:13
              Chustę możesz mieć na sobie (2x)-szybko można wsadzić i wyjąć dziecko-chusta zostaje
              • kajka271 Re: I-t-a 26.06.13, 13:47
                My na wyjazd się spinamy w jeden wózek... i jak starsze dziecko ma dość to idzie do wózka, a młodsze wtedy w chustę właśnie.
                Na lotnisku to bagaż na wózek lotniskowy wrzućcie, choć to i tak trzeci wózek do pchania... może na czas do nadania bagażu niech starszy idzie sam, a wózek złożony na bagaż. Na lotnisku dużo chodzenia nie ma, zawsze jest gdzie usiąść. Wtedy macie do pchania tylko wózek małej i wózek z bagażami... z drugiej strony to 3-5rano, to dzieci są śpiące i w wózku przysną... to wózek się przyda...
                A tak mi się przypomniał nasz wylot ( z dwójką), to jeszcze fotelik dla małej do samolotu braliśmy... taki przyczepiany do wózka i w tym foteliku na kółkach leciała, by potem mieć fotelik na miejscu do wynajmowanych samochodów, jak nam się plażowanie znudzi... bardzo się przydałsmile
    • ciociacesia musisz brac słoiczki? 26.06.13, 16:01
      przeciez mozna na miejscu kupic
      • afroddytta Re: musisz brac słoiczki? 26.06.13, 16:14
        Z tymi słoiczkami to byłabym ostrożna, jak się nie ma pewności co i gdzie się dostanie. Jak byliśmy na Kosie to też wychodziliśmy z założenia, ze się dokupi dla 9miesięczniaka jak czegoś zabraknie, w sklepiku hotelowym to była masakra (gł. cenowa np. za paczkę pieluch) a ponieważ mieliśmy wypożyczony samochód byliśmy też w sporym markecie gdzie też wybór słoiczków był b. niewielki (chyba za 3 rodzaje). Podobnie w US też jest zupełnie inne jedzenie dla niemowląt, szczególnie dla tych mniejszych warto się zabezpieczyć zapasami.
        • nati_28 Re: musisz brac słoiczki? 26.06.13, 23:00
          W każdym kraju są zupełnie różne smakowo teoretycznie te same produkty. Np. mleko Enfamil ma zupełnie inny smak w Stanach niż u nas. Dlatego też mój syn przestał pić to mleko właśnie tam, a zanim doszła paczka z Polski z Enfamilem, nauczył się pić zwykłe mleko,

Na wyjazd zabiorę więc kaszkę (w proszku) i jednak kilka słoiczków. Całe szczęście karmię piersią, a wspomagająco będzie BLW. Za pampersy najwyżej przepłacę na miejscu. Zabiorę trochę ale całego zapasu na pewno nie zmieszczę.
          • mw144 Re: musisz brac słoiczki? 28.06.13, 09:17
            Nati, a kiedy się do Stanów wybieracie? I wrzuciłabyś jakieś fotki dzieciaków na Lipcówki-uprzejmie proszęsmile
            A co do walizek, to my się zabieramy w jedną dużą, ma tak na styk 20 kg, żeby wagi nie przekroczyć. Kosmetyki i pieluchy kupowaliśmy na miejscu, ciuchy - niezbędne minimum, pierzemy na miejscu na bieżąco.
    • 2marta366 Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 30.07.13, 23:53
      Znajomi ze starszymi dzieciakami poradzili sobie w taki sposób, że je wysłali na kolonie organizowaną przez jedno z warszawskich biur turystycznych(BUT). Młodsze natomiast zostało w domu, ale pewnie wyjadą jeszcze całą rodzinką, przynajmniej tak deklarują. Ja natomiast pamiętam jak jeździłam ze swoimi rodzicami i rodzeństwem, to trzeba było być nieźle przygotowanym na wszystkie ewentualności, w szczególności, że jeszcze wieźliśmy zwierzęta ze sobąsmile Ale pomimo strachu i krzyku udawało nam się zawsze dojechać do celusmile
    • preser.pl1 Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 03.09.13, 16:04
      O tym jak Polacy organizują wyjazdy na wakacje i o co pytają google....
      preser.pl/wydawcy/agencja-whites/o-co-polacy-pytaja-google-przed-urlopem/
    • mamilami Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 17.09.13, 09:34
      U nas to różnie bywa z tym planowaniem, często wychodzi inaczej niż miało być smile My mamy trójkę uroczych maluchów (Kasia 8 lat, Tomuś 3 latka i najmłodsza Karolinka ma rok). Z taką załogą to ciężko gdzieś jechać, żeby się dzieciaki nie nudziły. W tym roku postawiliśmy z mężem na Termy w Uniejowie. Tam o nudzie nie było mowy. Dzieciaczki wybawiły się na całego, nawet najmłodsza chetnie się pluskała. Oczywiście całą trójkę mieliśmy cały czas na oku, coby nic złego się nie stało. W Uniejowie mają ratowników, ale ja z natury szalenie ostrożna, musiałam patrzeć na dzieciaki smile Za granicę polecimy może jak Karola troche podrośnie, za 2-3 lata. Póki co nie chcemy się gdzieś daleko ruszać, bo podróż są dla maluchów męczące.
    • ajejijeji Re: Jak organizujecie wyjazd na wakacje? 12.10.13, 21:07
      jeśli szukacie pomysłów na ciekawe spędzenie wakacji, zachęcam do zapoznania się z wakacyjnymi inspiracjami na www.wakacje.info.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka