Dodaj do ulubionych

mdm dla wielodzietnych

06.11.15, 20:49
Nie wiem czy wiecie, że nastąpiły zmiany w programie mdm.
Dla rodziny 3+ jest dopłata z budżetu w wysokości 30% inwestycji, powiększył się też metraż do 65 m2 dopłaty.
Rodzina wielodzietna nie ma ograniczeń wiekowych, może to byc jej kolejne mieszkanie i to nawet z rynku wtórnego.
Jedyne ograniczenia to, brak możliwości wynajmu przez 5 lat od zakupu i kredyt na co najmniej 15 lat na co najmniej 50% nieruchomości.
Zachęcam do zastanowienia - my chyba zainwestujemy z myślą o dzieciach i kupimy mieszkanie aby je po kilku latach wynająć.
Obserwuj wątek
    • martach0 Re: mdm dla wielodzietnych 07.11.15, 06:14
      My kupujemy, jestesmy wlasnie w trakcie zalatwiania kredytu, umowa rezerwacyjna juz podpisana smile
    • yloco Re: mdm dla wielodzietnych 10.11.15, 16:14
      Czy można kulpić inwestycyjnie, dla dzieci? Myślałam, że tylko dla siebie.

Jeśli nie kupujecie dla siebie, to czy nie boicie się kontroli i konieczności zwrotu dopłaty z odsetkami?
      • martach0 Re: mdm dla wielodzietnych 10.11.15, 19:17
        Ale przeciez kupuje dla siebie. Nie moge wynajac ani sprzedac przez 5 lat, ale tez nie zamierzam. Przeciez moze stac puste. Wiec jaka kontrola, czego? Wynajac moge jedynie swoje stare mieszkanie a zamieszkac w nowym.
        • kaka73 Re: mdm dla wielodzietnych 11.11.15, 17:56
          My też chyba kupimy inwestycyjnie a nie będzie raczej w nim nikt mieszkał lub ewentualnie ktoś znajomy. Raczej nalotów bez zapowiedzi nie mogą robić a zawsze gość w moim domu może być.
    • kleo881 Re: mdm dla wielodzietnych 15.11.15, 00:00
      No wlasnie a jak jest z tym kredytem?
      trzeba go splacac te 15 lat, czy mozna np po 6 latach splacic calosc?
      I czy to 'dofinansowanie' pomniejsza rate kredytu czy ogolna kwote kredytu?
      • yloco Re: mdm dla wielodzietnych 15.11.15, 21:28
        Z tego co pamietam, to mozna splacic po 5 latach calosc. Dofinansowanie jest do wkladu wlasnego - czyli pomniejsza kwote kredytu. Bo z zalozenia jest to kredyt dla osob, ktorych nie stac na obowiazkowy wklad wlasny...
        • veevaa Re: mdm dla wielodzietnych 19.11.15, 09:06
          Jedno pytanie:
          w założeniach jest warunek, że mieszkanie musi być większe od posiadanego.
          jak chcecie obejść ten warunek, kupując mieszkanie inwestycyjnie?
          • martach0 Re: mdm dla wielodzietnych 19.11.15, 14:06
            Ale nie ma takiego warunku. Nikt nie pyta czy posiadasz inna nieruchomosc ani o jakiej powierzchni
            • veevaa Re: mdm dla wielodzietnych 19.11.15, 21:46
              Kiedy czytałam warunki, wydawalo mi się, że jest mowa o zmianie mieszkania na takie, które ma większą powierzchnię od posaidanego. Ale może faktycznie tego nie ma?

Poza tym jasno jest powiedziane o zaspokajaniu własnych potrzeb mieszkaniowych...

• kaka73 Re: mdm dla wielodzietnych 20.11.15, 08:17
                Napisałam na priv z maila mojego.
                • kaka73 Re: mdm dla wielodzietnych 20.11.15, 10:36
                  W warunkach nie ma informacji, że kolejną nieruchomość musi być większa. Mogą się np. zmienić twoje warunki np. przeprowadzka do innego miasta. Oni tego nie badają \.
                  Karina i wesoła trójeczka
                  • veevaa Re: mdm dla wielodzietnych 22.11.15, 15:15

dzieki, ale czy moglabys przeslac tego maila na veevaa (at) gmail.com ?
                    gazeta cos majstrowala przy poczcie i nie mam dostepu sad
    • 2007e Re: mdm dla wielodzietnych 16.11.15, 11:36
      A ja mam pytanie odnośnie budowy domu. Powierzchnia użytkowa nie może przekraczac105 m2. Jaki sens ma budowanie tak małego domu dla dużej rodziny, takiej która ma więcej niż ta przysłowiową 3 dzieci. Przecież piwnica i garaż w to tez wchodzą;czy ja się mylę?
      • yloco Re: mdm dla wielodzietnych 16.11.15, 20:00
        Garaz, pralnia itp sie nie licza. Jest cala lista pomieszczen, ktore sie nie licza.
    • alfa36 kaka73 18.11.15, 22:35
      Szukam kontaktu z kaka73. Mam prośbę o kontakt na priv (alfa36@gazeta.pl).
    • alfa36 Re: mdm dla wielodzietnych 21.11.15, 17:06
      Kaka, dopisałam
    • gepardzica_z_mlodymi Re: mdm dla wielodzietnych 23.11.15, 10:46
      Chcemy w Mdm kupić dla siebie. W końcu jest szansa na zamianę naszego 2-pokojowego na takie, które odpowiada potrzebom wielodziatków.
    • stefania1939 Re: mdm dla wielodzietnych 14.12.15, 20:08
      A gdzie można znaleźć informacje na ten temat?
      • kaka73 Re: mdm dla wielodzietnych 15.12.15, 11:47
        mdm dla młodych jest strona na necie na ten temat są tam warunki ustawy, limity itd., ustawa a co chciałaś wiedzieć konkretnie?
    • stefania1939 Re: mdm dla wielodzietnych 16.12.15, 18:14
      Ciekawa oferta. Będę mogła wziąć kredyt dopiero od marca 2016, czy warunki będą aktualne?
      a może już składać wniosek? Gdzie można o tym programie w szczegółach porozmawiać?
      • kaka73 Re: mdm dla wielodzietnych 16.12.15, 21:15
        Cała procedura kredytowa trochę trwa a więcej dowiesz się w każdym banku, który udziela kredytów w mdm. My też liczymy na kredyt w przyszłym roku, bo póki co szukam mieszkania które zmieści się w limicie a będzie odpowiednie.
        A czy się zmieni coś? Jak coś Pis wymyśli to się nie zdziwię
      • gepardzica_z_mlodymi Re: mdm dla wielodzietnych 17.12.15, 08:38
        Moim zdaniem warto kuć żelazo, póki gorące. Czytałam o prognozach, że środki na ten program w 2016 wystarczą tylko do połowy roku. Do tego jeszcze sprawy polityczne i niepewność, z której strony nastąpi uderzenie.
    • stefania1939 Re: mdm dla wielodzietnych 17.12.15, 10:43
      Dzięki, przejdę się do banku. Od dawna myślałam o takiej inwestycji. Chciałabym kupić kawalerkę jako moje zabezpieczenie na emeryturę. Wiele lat pracowałam na umowy o dzieło i teraz ciężko to będzie odrobić. Mam udokumentowane dopiero 5 lat pracy, a pracuję 15. Im jestem starsza tym bardziej mnie to stresuje.
      • stefania1939 Re: mdm dla wielodzietnych 17.12.15, 10:45
        Tak jak ty chciałabym po kilku latach wynająć. Jak dużego mieszkania szukacie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka