Dodaj do ulubionych

Prezenty na Mikołajki

02.12.04, 14:36
Kiedy ma się dużo dzieci a tylko jedno z rodziców pracuję,wiadomo że zasoby
finansowe nie są jakieś ogromne.Nie wiem co w tym roku mam kupić dzieciom na
Mikołajki i na Gwiazdkę.Do tej pory kupowałam książki,pluszaki.Dzieci są
coraz mniej zadowolone z takich prezentów.Oto lista życzeń w tym roku:

Obserwuj wątek
    • jeanmary Re: Prezenty na Mikołajki 02.12.04, 14:41
      Kuba(9)-Aparat cyfrowy.
      Iza(7)-Plecak z "nici" z żyrafką.
      Renata(6)-Plecak z "nici" z zebrą.
      Adaś)(4)-samochód sterowany pilotem.
      Zuzia(2)-Dużą piłkę z rączkami do skakania.

Mam pieniądze tylko na prezent Zuzi.I co mogę zrobić? Macie jakieś pomysły na
      niedrogie prezenty dla dzieci???
      • joanka741 Re: Prezenty na Mikołajki 05.12.04, 08:27
        na allegro sa fajne sterowane autka za 25 zl!
    • grrrrw Re: Prezenty na Mikołajki 02.12.04, 15:53
      Na Mikołaja 6 XII pod poduszke dawałam tylko słodycze, drobiazdzki.
      • halina25 Re: Prezenty na Mikołajki 02.12.04, 20:57
        Ja jestem wredna, pod poduszkę wkładam... rękawiczki, spodnie, kozaczki, majtki
        i przybory szkolne, czyli to co i tak trzeba kupić oraz książki. Dzisiaj mi
        było głupio - w przedszkolu dzieci miały narysować list do Mikołaja, pani
        opowiedziała mi, że moja córka narysowała tylko jedną paczkę. Na pytanie co to
        jest i czemu tak mało, odpowiedziała: to są chipsy, a tylko tyle, bo mamusia
        powiedziała, że Mikołaj w tym roku ma mało pieniążków! Zal mi się zrobiło
        dziecka, że tak sobie do serca wzięła...
        • aska1972 Re: Prezenty na Mikołajki 02.12.04, 21:23
          Ja ustaliłam sobie kwotę 50 zł na łebka ( a mam 5 szt) i staram się jak mogę
          uzbierać tę kwotę. Na szczęście mój mąż dostaje paczki dla dzici z pracy, więc
          Mikołaja mamy "z głowy". My kupujemy tylko prezenty pod choinkę. Syn dostanie
          poprostu kasę bo zbiera na gitarę, duże dziewczyny dostaną plecaki do szkoły,
          ale taki "fajowe" a małe pewnie jakieś zabawki. Na szczęscie do Świąt jeszcze
          trochę czasu, myślę, że znajdę w miarę tanie prezenty. Na szczęscie moje dzieci
          są baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo wyrozumiałe.
          • verdana Re: Prezenty na Mikołajki 02.12.04, 21:34
            Wiecie co? Ja jestem stosunkowo zamożna, mam dosyć kasy aby dzieciom dać dobre
            prezenty i na Mikołajki i na Gwiazdkę, a mimo to na Mikołajki są same
            drobiazgi - kalendarze i książka dla najstarszego (tak po 30 zł prezent). Gdy
            były młodsze dostawały wyłącznie słodycze. Nie ukrywam, ze dla mnie dawanie dwa
            razy pod rzad drogich prezentów za demoralizujące, a już na pewno zmartwilabym
            się, by trochę starsze (tak powyzej 6 lat dziecko) chciało drogiego prezentu. U
            mnie dzieci, nawet młodsze znały mniej-wiecej wartość pieniądza i po prostu
            czuły by się źle proszac o coś drogiego. To nie znaczy, ze ja sama czegoś
            droższego pod choinkę nie kupię (ale tez bez przesady), ale nie byłabym
            zadowolona, gdyby sadziły, ze to "im się należy".
            • jol5.po Re: Prezenty na Mikołajki 03.12.04, 09:32
              Joasiu, ale dlaczego "nici" - u nas we Wrocławiu to dopiero 10, 11 doceniają, że ta firma jest na topie. Ale moze na "prowincji" dzieci dojrzewają wolniejwink)
        • rhynox Re: Prezenty na Mikołajki 03.12.04, 17:08
          mój Boże... Jakie to piękne, Halina.
          Aż mnie wzruszyło. Kochane masz dziecko.
          A my też dostawaliśmy często właśnie majtki, skarpetki... I cieszyliśmy się.
    • judytak Re: Prezenty na Mikołajki 03.12.04, 10:17
      gwiazdka, to gwiazdka,
      a Mikołaj z zasady powinien przynosić "li i jedynie" paczkę ze słodyczami,
      orzechami, pomarańczami...

jako że orzeczy i pomarańcze już się spowszedniały, a tyle słodyczy byłoby za
      dużo, wkładam coś "pozasłodyczowego", ale niewielkiego

w zeszłym roku były to:
      Dużej zestaw klajów z brokatem i różnych gotowych ozdób do samodzielnego
      wyrabiania pocztówek świątecznych
      Średniemu kolorowanka i ciastolina
      Małemu harmonijka ustna

w tym roku będą:
      Dużej książka (powieść) i gumowa piłeczka (za 2 złote, zgubiła taką miesiąc
      temu i nie znalazła nowej w żadnym okolicznym sklepie)
      Średniemu puzzle (60 kawałków, 9 zł, jego najnowsza pasja, i bardzo dobrze)
      Małemu zabawkowy zestaw talerzy, kubków itp., plastyk, ładny, 7,50 zł i farby
      akwarele (akurat się skończyły w domu, a malować i tak będą wszystkie razem...)

plus oczywiście słodycze, kupiłam duże opakowania różnych czekoladek i
      cukierków i dzielę do paczek, plus chłopaczkom po czekoladowym Mikołaju a Dużej
      w to miejsce duży baton marcepanowy, bo lubi...

poza tym: Święty Mikołaj przynosi tylko dzieciom, gdzieś na początku liceum
      przestaje, przynajmniej u nas...

pozdrawiam
      Judyta
      • judytak Re: Prezenty na Mikołajki 03.12.04, 10:21
        dodam jeszcze, na gwiazdkę dzieci otrzymują zazwyczaj ten "duży, zabawkowy"
        prezent od dziadków na spółkę z ciotką, a ja kupuję książki (bo lubię), Dużej
        ubranie (bo docenia), plus rzeczy małe, ale wymarzone (np. lakier do włosów lub
        szczekającego pieska na baterię od Rosjan na bazarze...)

pozdrawiam
        Judyta
    • praktycznyprzewodnik Re: Prezenty na Mikołajki 04.12.04, 16:38
      Gdy moje dzieci były małe zdobycie atrakcyjnych prezentów było nie lada
      sztuką. Nawet chinskie rekawiczki z anilany (kazdy palec innego koloru) były
      czyms niezwykłym i nosilismy je tylko do koscioła (!).
      O prezentach zaczynałam mysleć juz w pazdzierniku, kupowałam "na skład" i potem
      było jak znalazł.
      Dzieci dostawały tez rzeczy, które i tak musiałabym im kupić (rajstopki,
      kapcie, piżamki), ale dawałam pod choinkę, zeby było wiecej radości.
      Teraz inne czasy, ale wydaje mi sie, ze warto dawac prezenty, które sa czyms
      wiecej niz przedmiotami pozadania.
      Nasze dzieci dostawały pod choinke obowiazkowo jakas gre, przynajmniej dwa dni
      zajeły sie graniem, dały dorosłym pozyc, sprawdzone.

Teraz, gdy starsze, przezenty dostaja takie: karnet na basen (15 wejsc!), kurs
      szybkiego czytania, kurs super pamieci, wyjscie gdzieś, jakis teatr (dobrze
      zeby to było cos wspólnego dla przynajmniej dwóch osób, wtedy tworza sie wiezi
      rodzinne, pozostaja wspomnienia...), film do wspólnego obejrzenia w święta
      (prezent wspólny dla wszystkich).
      Dobre na prezenty sa jakies przedmioty do stworzenia czegos, do artystycznej
      działalnosci w stylu malowanie szklanek farbkami do szkła, witraze do okien,
      podrecznik roótek ręcznych... Bo taki prezent starsze dziecko zainspiruje do
      zrobienia komus przyjemnosci, jakiegoś prezentu.

• rhynox Re: Prezenty na Mikołajki 05.12.04, 20:58
        no więc uprzedzam, że z tym spokojem dla dorosłych dzięki grom rozmaitem to nie
        jest tak różowo. Myślę, że PP już trochę zapomniał. smile
        Lista ostrzeżeń:
        - Gra Boggle (polega na trzęsieniu jakim pojemnikiem w którym są kostki z
        literkami. hałas nie z tej ziemi) nie jest zupełnie spełnieniem marzeń o
        ciszy...
        - Cluedo (my też znamy, a jak!!!) - kryminalna - ma fajne rekwizyty, ale... -
        chyba nie chcecie by sąsiedzi słyszeli pod drzwiami : -"Mamo, on zabrał mój
        rewolwer, widziałam, schował pod poduszką" -"A, ty świnio ukradłaś mój
        sztylet!!!" Myślę, że prawdopodobieństwo, że w drugi dzień Świąt zapuka policja
        jest proporcjonalne do ilości mieszkańców w bloku.
        - Wieża Babel, którą układa z klocków nie jest też za dobrym pomysłem. Momentem
        kulminacyjnym tej gry jest ten, kiedy misterna budowla rozwala się Wtedy jest
        STRASZNIE FAJNIE. Każdy głupi po kilku razach zrozumie, ze po co ą układać,
        można trzaskać klockami bez układania. smile
        - srabble - fajne, ale młodsi nie mają szans i budzi to słuszne frustracje.
        kurczę... dokończę kiedyś bo muszę lecieć do dziecka.
        Ale piszcie czego nie polecamy.
        • jol5.po Re: Prezenty na Mikołajki 06.12.04, 11:12
          ojej, a ja mam własnie taką wieżę Babel pod choinkę. I znaczy się, że oni będą robic to STRASZNIE FAJNIE coraz szybciej?? A ja myslałam, że to będzie integracja rodziny i że będziemy grać dłuuugo. Hmmm, ale, że będzie strasznie fajnie też się liczy, no nic, juz nie oddam.
          No ale już 6.XII
          CHWALCIE SIĘ
          jak było????
          Jeanmary - co dzieciaki znalazły pod poduszką??? Były "nici"??
      • judytak Re: Prezenty na Mikołajki 06.12.04, 11:13
        praktycznyprzewodnik napisała:

> O prezentach zaczynałam mysleć juz w pazdzierniku, kupowałam "na skład" i
        potem
        >
        > było jak znalazł.

moja mama co roku aż do wiosny znajdywała rozmaite rzeczy poutykane w
        kryjówkach z okrzykiem "a to miało być na gwiadkę, tylko zapomniałam" :o)

pozdrawiam
        Judyta
    • barbamama Re: Prezenty na Mikołajki - a Wasze !!! 07.12.04, 09:03
      Mnie się udało zrobic upominki dzieciom za małe pieniadze smile U nas też do buta
      wędrują drobiazgi.
      W Buthali jest teraz promocja kupisz coś tam a drugą rzecz masz za złotówkę,
      kupiłam więc Zuzce wymarzoną torebkę w różowe serduszka za 19 zł i do tego Alci
      ukochane kapcie z błyszczącymi motylkami za 1 złsmile- super kazda ma to co
      chciała.Maciuś dostał mały samochodzik ale jak to bywa z półtoraroczniakami
      (prawie) był bardziej zainteresowany kartonikiem niż zabawką.
      Jolu u nas pod choinke juz zakupiona kolejka drewniana dla Maciusia i gra dla
      Ali " Kto to???" - zobaczymy , jedyny mankament to fakt że gra przeznaczona
      jest dla dwóch osób, hmm cóż bedziemy z Zuzią w zespolesmile

Chciałam Wam napisać o prezencie najcudowniejszym jaki dostałam do "bucika"-
      był to extra sweter zrobiony przez moją Mamę- golf, reglanowe rekawy (chyba
      dobrze), był w kolorze granatowo- bordowym z wrobioną białą literką "B".
      Dostałam go w 6 kl SP, ale mi się podobał !!! i kiedy Ona go zrobiła - do
      dzisiaj pozostanie zagadką smile Macie jakies swoje ukochane Mikołajki????
      • mirella67 Re: Prezenty na Mikołajki - a Wasze !!! 07.12.04, 09:43
        W tym roku u nas tez było skromniej, niż kiedyś, bo i trochę nas przybyło. Na
        mikołajki postanowilismy wrócić do chlubnej tradycji i dać drobiazgi i
        słodycze, a starszych zabraliśmy do kina na "Iniemamocynych".
        Maluchy dostały czekoladowe mikołaje i bajkę o "Kreciku", najstarsza płytę z
        ulubionymi przebojami (na szczęście niedrogą), a i wszystkie chłopaki dostały
        jeszcze po małym autku-resoraku.
        Na gwiazdkę kupilismy już najstarszej córce - taki zestaw do malowania (mini-
        sztalugi, farby i podobrazie) w sumie niedrogi, a napewno przyniesie sporo
        radości. Bliźniaki dostaną drewniane pociągi z klocków, a średni chłopczyk -
        małą kolejkę.
        Zostają jeszcze dorośli do obkupienia i może jakoś nie zbankrutujemy, ale to
        przyjemne dawać prezenty.
    • jeanmary Re: Prezenty na Mikołajki 07.12.04, 12:03
      No dobra przyznam się.Dzieci dostały:
      Kubabig_grinuże pluszowe skarpety z napisamitongue_outrawa,lewa,Książkę Pawełek na dzikim
      zachodzie,pachnące mydełko "piesek".Razem 12 zł.
      Iza:Czapeczkę z kwiatki,Kredki świecowe,zestaw spinek,mydełko "kotek" razem 13
      zł.
      Renatkabig_grinużego misia pluszowego,farbki akwarelki,gumkę do
      włosów,mydełko "królik" Razem 11 zł.
      Adaś:piłkę,blok kolorowy,książkę Azorek i przyjaciele,plastelinę,mydełko "Miś"
      razem 12 zł.
      Zuziabig_grinużą piłkę do skakania,misia,mydełko "Słonik" Razem 11 zł

Razem 69 zł.No coż,nie było "nici" big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka