Dodaj do ulubionych

Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-))

19.10.04, 22:49
Znalazlam Twoj post o oleju rycynowym na English Only i chcialam sie podzielic
moimi doswiadczeniami z nim. Niedlugo przed wyjazdem z Polski zaserwowalam
sobie taka kuracje kierujac sie wskazowkami Joanny Chmielewskiej.

Nie mieszalam oleju z niczym, tylko stawialam w spodeczku na kubku z goraca
woda i potem szczoteczka do zebow wmasowywalam w glowe. Fajnie rozgrzewalo,
potem zawijalam glowe recznikiem i szlam spac, a na drugi dzien spedzalam pol
godziny zmywajac ten tluszcz z wlosow (nie wyobrazam sobie robic tego pod
takim "stand-up shower", bo nie chcialabym, zeby mi to po calym ciele
splywalo, poza tym cisnienie nie to). I tak co tydzien przez pare miesiecy.
Troche chyba podzialalo, ale chyba za krotko trwala ta kuracja. Podobno wlosy
po niej ciemnieja, ale mnie raczej nie sciemnialy.

No a teraz podziel sie swoim przepisem smile
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 19.10.04, 22:53
      smile))))))))))))))))) mianuje cie forumowym szpiegiem!

tu sa naturalne przepisy na odzywki etc... a ze wlosy mi wypadaja na potege, to
      pomyslalam o tym castrol oil....

same poczytajcie

Sprawdzony sposób na osłabione i wypadające włosy:
      żółtko, 10 kropli oleju rycynowego i 10 kropli soku z cytryny. Taką mieszankę
      silnie wmasować w cebulki włosowe (to działa na cebulki, a nie na "stare
      włosy"), zawinąć włosy w WYGRZANY ręcznik. Po min. 45 minutach umyć włosy.
      Czynność tę należy powtarzać tylko (albo aż) raz w tygodniu przez sześć
      miesięcy. Bardzo ważna jest systematyczność, a efekty - naprawdę rewelacyjne -
      widoczne są dopiero po trzech miesiącach!

Wzmacniacz dla włosów suchych

Całe jajko wbij do szklanki, zalej do połowy ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj.

Rozprowadź na wilgotnych włosach, pożądnie wcierając uzyskaną mixturę palcami w
      skórę.

Rozczesuj podczas płukania.

Rozjaśniacz do włosóW

składniki:
      12 ziemniaków

przygotowanie:
      obierz, zalej zimną wodą, ugotuj do miękkości. Oddcedzoną wodę przelej do
      butelki, wystudź.

użycie:
      Chłodnym wywarem spłucz włosy, wysusz na słońcu lub suszarką.

Połysk na włosach

składniki:
      1 porcja ciepłej wody, 3 porcje piwa

przygotowanie:
      zmieszaj wszystkie składniki razem

użycie:
      spłucz włosy po umyciu. Wytrzyj ręcznikiem, nie przejmuj się specyficznym
      zapachem - minie po wyschnięciu!

Pianka do układania włosów

składniki:
      1 jajko

przygotowanie:
      oddziel białko od żółtka. Z białka ubij sztywną pianę

użycie:
      używaj do modelowania tak jak piankę

Kremowa odżywka do włosów

składniki:
      1 banan, 1 advocado

przygotowanie:
      wszystkie składniki dokładnie wymiszaj

użycie:
      uzyskaną pastę nałóż na włosy na ok 20 minut. Spłucz, umyj szamponem.

Koktajl na wspaniałe włosy

składniki:
      1 jajko, 2 łyżki kiełków pszennych, 1/2 l mleka, 1 łyżka miodu

przygotowanie:
      wszystkie składniki dokładnie wymiszaj w mikserze

użycie:
      uzyskany koktajl pij raz dziennie, najlepiej z samego rana tuż po śniadaniu

Rozjaśniający preparat na odrosty

przygotowanie:
      2 garści kwiatu rumianka zalej 1/2 l wrzątku. Pozostaw do naciągnięcia przez ok
      20 minut pod nakryciem. Odcedź. Uprzednio umyte włosy pokryj uzyskanym
      preparatem, nie spłukuj.

Dla połysku zamiast szamponu
      składniki:

1/4 l wody, 1 łyżeczka octu owocowego, 1 łyżeczka miodu

przygotowanie:
      rozpuść miód w lekko podgrzanej wodzie, dodaj ocet

efekt:
      nadaje włosom połysk, ułatwia układanie

Szampon ziołowy

składniki:
      150ml szamponu dla dzieci, 275ml wody, 1 łyżka suchych lub 3 łyżki świeżych
      (dowolnie wybranych) posiekanych ziół

przygotowanie:
      do garnka z wodą dodaj zioła, zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia, przecedź. Do
      wysterylizowanej butelki wlej szampon dziecinny a następnie dodaj 90ml
      otrzymanego wywaru. Wymieszaj

użycie:
      przed użyciem wstrząśnij. Używaj tak jak szamponu. Przechowywać 2 miesiące.

Odżywka dla włosów zniszczonych przed umyciem

składniki:
      125ml oleju z oliwek, 1 jajko, 60ml octu cedrowego, 1/4 łyżeczki soli, 5ml miodu

przygotowanie:
      przepis jak na majonez

użycie:
      wmasuj otrzymany preparat we włosy. Okręć głowę ręcznikiem. Zmyj cieplą wodą po
      30 minutach letnią wodą.

Odżywka do każdego rodzaju włosów przed umyciem

składniki:
      90ml oleju z oliwek, 2 ręczniki średniej wielkości

przygotowanie:
      wlej olej do szklanej butelki, wstaw butelkę do garnka z gorącą wodą, powoli
      podgrzewaj na niskiej temperaturze. Przygotuj ciepłe ręczniki (np. za pomocą
      suszarki do włosów)

użycie:
      ciepły olej wmasuj we włosy. Okręć głowę ciepłymi ręcznikami (zmień recznik gdy
      wystygnie). Pozostaw na 15-30 minut. Nie używając wody pożądnie wetrzyj szampon
      we włosy, a dopiero później spłucz ciepłą wodą.

Odżywka do każdego rodzaju włosów po umyciu

składniki:
      1 jajko, 5ml miodu, 30ml oliwy z oliwek, 60ml wywaru z dowolnych ziół

przygotowanie:
      ubij jajko z miodem, dodając oliwę a następnie wywar

użycie:
      uzyskaną odżywkę wetrzyj we włosy po umyciu i pozostaw przez 5 minut. Spłucz
      cieplą wodą zmieszaną z 15 ml octu cedrowego.

Szampon na sucho

składniki:
      1-2 białka

przygotowanie:
      ubij białko na sztywną piane

użycie:
      uzyskaną pianę wetrzyj starannie we włosy, gdy całkowicie wyschnie dokładnie
      wyszczotkuj włosy

Więcej przepisów wkrótce
      • asia.sthm Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 19.10.04, 22:55
        Lece po jajka..
        • asica74 Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 19.10.04, 23:04
          bo wiecie kochanienkie, kupuje jakies cholernie drogi odzywki, w sklepach
          organicznych i nie tylko, a tu ciagle nic. Wlosy mam w opalkanym stanie.
          Slabiutkie to to, wypada, grzywki juz prawie wcale nie mam...

abere, czy zauwazylas jakas poprawe po tych paru miesiacach?
          • abere8 Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 19.10.04, 23:25
            asica74 napisała:
            >
            > abere, czy zauwazylas jakas poprawe po tych paru miesiacach?

Mysle, ze tak, bo chyba mniej mi wypadaly niz zwykle, z tym ze ja przerwalam za
            wczesnie (nie usmiechalo mi sie paradowac z takimi wlosami przed swiezo
            upieczonym malzonkiem) smile Do tego mialam wtedy stresujacy okres - koniec
            studiow, obrona pracy, wyjazd z Polski na stale - samo to moglo doprowadzic do
            wylysienia smile A ze nie doprowadzilo, to uznaje, ze to zasluga oleju rycynowego smile
            • asia.sthm Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 19.10.04, 23:35
              No przeciez kazdy chmielewszczyk to wie smile))

I jak ty masz zamiar przezyc nieobecnosc na grudniowym spotkaniu z Gurua.
              Mnie jasny szlag trafia.
              • abere8 Gurua 20.10.04, 02:08
                asia.sthm napisała:

> I jak ty masz zamiar przezyc nieobecnosc na grudniowym spotkaniu z Gurua.
                > Mnie jasny szlag trafia.

No wiem i to juz kolejne spotkanie tak mi ucieka. Ty to jestes tylko za miedza i
                na Twoim miejscu sprobowalabym znalezc jakis pretekst, zeby byc wtedy w
                Warszawie smile

Tylko raz dostapilam zaszczytu przebywania twarza w twarz z J.Ch. - na
                podpisywaniu ksiazek w Empiku. Mam Jej autograf na "Przekletej Barierze" zdaje sie.
            • asica74 Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 19.10.04, 23:36
              wiec moze to jest jeden argument, ktory przewaza za rozpoczeciem takiej
              kuracji?

majac do wyboru: kuracje rycyna, czy bycie lysa i tak wole sernik...
              • asia.sthm Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 20.10.04, 00:00
                Asiu sernik i tak ci sie nalezy, ale rycyna lepsza niz wszystko inne kupione za
                ciezkie pieniadze. Masowanie skory glowy opuszkami palcow pobudza ukrwienie
                cebulek. Nie trzeba miec oporow ze sie wytrze wlosy. To co ma wypasc i tak
                wypadnie, a te spiace nawet cebulki dostaja wigoru. Slowo honoru.
                • asica74 Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 20.10.04, 00:05
                  asia bedzie rycyna, slowo listonosza!

asia maila masz! I TAMSIN TEZ! a zesz mopsik ze mnie dzis...
                  • tamsin Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 20.10.04, 01:01
                    Asica, zrobione w/g zyczenia smile))
                    kurcze mnie tez wlosy wypadaja i jajka mi nie pomagaja, ani majonez, ani oliwa,
                    ani extra witaminy, ale moze wyprobuje jakas inna papke aby tylko cos tym
                    wlosom dogodzic wink)
                    • abere8 Re: Asica74, wyszpiegowalam Cie! :-)) 20.10.04, 02:19
                      tamsin napisała:

> Asica, zrobione w/g zyczenia smile))
                      > kurcze mnie tez wlosy wypadaja i jajka mi nie pomagaja, ani majonez, ani oliwa,
                      > ani extra witaminy, ale moze wyprobuje jakas inna papke aby tylko cos tym
                      > wlosom dogodzic wink)

Tamsin, a moze Ty je przekarmiasz, za grube sie robia i grawitacja je sciaga na
                      ziemie? wink)

A swoja droga, teraz sie dziwie, ze chcialo mi sie bawic w takie zabiegi
                      kosmetyczne. To wszystko przez brak wanny tutaj - jak tu sobie na przyklad
                      nalozyc maseczke na twarz i sie zrelaksowac, kiedy trzeba stac pod prysznicem?
                      sad Jeszcze kiedys mnie to znow dopadnie, tego jestm pewna smile

PS. Zniknelam na pare godzin, bo stwierdzilam, ze wypadaloby wstac, wziac
                      prysznic, zrobic zakupy i takie tam smile A teraz znow znikam, bo wychodze smile
                    • cobaea Re: Asica74, 20.10.04, 02:37
                      jak bylam mala i mialam wlosy za dupe i nikt nie slyszal o cholernych odzywkach
                      mama zaczela robic mi taka maseczke:
                      Jajko, najlepiej samo zoltko, pare kropel wit A+D3 w plynie, ewentualnie lyzka
                      miodu. Wymieszac to wszystko, nalozyc na leb, nalozyc na to jakis worek, folie,
                      na to turban z recznika. Po polgodzinie zmyc. Na koniec wyplukac kudly woda z
                      octem lub cytryna, co oprocz tego,ze nadaje polysk i przywraca pH, to jeszcze
                      pozbawia nas zapachu jajasmileI tak raz na tydzien, moze dwa, a czasem miesiac,
                      powtorka z rozrywki.
                      No i dzialalo. Wlosieta mialam grube na calej dlugosci, zadnych tam
                      wystrzepionych i myszowatych koncowek, rosly jak wsciekle, blyszczaly cudnie.
                      A co to sa rozdwojone koncowki dowiedzialam sie w 8 klasie, ogladajac wlosy
                      kolezanki, ktora nie chciala mi uwierzyc, ze moje sie nie rozdwajaja i
                      wszystkie dziewuchy z klasy grzebaly mi we wlosach przez godzine szukajac
                      bezowocnie chocby jednego!!!
                      A w LO, kiedy mialam juz znacznie krotsze, najwiekszy przystojniak wyciagnal
                      mnie na korytarz, mowiac, ze musi mi zadac b. osobiste pytanie, ktore
                      brzmialo: "co ty robisz, ze tobie sie nie rozdwajaja koncowki?" i do tego
                      potrzasnal swoimi dlugimi piorami. A ja nie wiedzialm, co mam ze soba zrobic.sad
                      No zalamka totalna, szczegolnie jak sie ma 17 lat!

Asik, i jeszcze jedno. Teraz juz niczego nie stosuje, poza kupnymi odzywkami.
                      I jak mi ze dwa lata temu wlosy wychodzily garsciami kolezanka polecila mi
                      Nizoral. No wiem, ze on jest na lupiez, ktorego nie mialam, nie wiem, jak, ale
                      pomoglo w ciagu 2 tygodni!!!!!!!!! Przestaly wypadac totalnie!!!
                      i teraz od czasu do czasu zarzucam jaks saszetke, just in case...
                      Ale sie rozpisalam.........
                      • st0kro-tka Re: Asica74, 20.10.04, 10:26
                        przez dlugi czas w Polsce stosowalam metode:

jedno zoltko, jedna lyzka nafty kosmetycznej, sok z cytryny - wcierac w glowe i
                        zostawic na jakies pol godziny

nafta kosmetyczna jest bardzo dobra na wlosy (podobno Violetta Willas ja
                        stosuje/stosowala), moim bardzo pomogla; jedyny problem, ze od nafty wlosy
                        ciemnieja a ja bym chciala miec blond!!!
                        ale nic to, jak teraz pojade do Polski, musze pamietac, zeby sobie nafte kupic,
                        bo wlosy moje sa w zalosnym stanie
                        • szpulkaa Re: Asica74, 20.10.04, 11:02
                          no tak... dolaczam do grona cierpiacych na problemy z wlosami- moje tez
                          wypadaja! uncertain podeszlam do problomu naukowo, bo wszelkie tradycyjne sposoby, wg.
                          ktorych naklda sie cos na glowe, wydaja mi sie byc zbyt klopotliwymi. zaczelam
                          moje wlosieta dokarmiac od wewnatrz. najlepsze sa wszelkie witaminowe tabletki
                          ze skrzypem i to faktycznie pomaga... trochesmile przeczytalam tez gdzies kiedys,
                          ze na jesien to normlane, ze wypada wiecej wlosow niz w pozostalych porach roku,
                          wiec na razie nie panikujewink zdarza sie tez dosc czesto, ze problemy z wlosami
                          wiaza sie z problemami hormonalnymi. warto, wiec czasem zrobic sobie stosowne
                          testy i pogadac z endokrynologiem. planuje sobie zrobic takie testy, tyle ze
                          ciagle jakos nie mam okazji /przeprowadzki, przeprowadzki.../. no, to tyle
                          wiem... moze komus to pomozewink
                      • asica74 Re: Asica74, 20.10.04, 15:44
                        no nie mam slow. Zycie jest niesprawiedliwe. Niemniej, dobrze, ze ktos nie ma
                        takich zmartwien, ze mu sie lysa polana pokazuje w lewym kacie czola...

Chyba naprawde kupie te nafte i bede wcierala we wlosieta...

cobaea, a teraz tez masz takie wlosy? Moze sie chcesz zamienic? wink

ps. szpulka, moze faktycznie to hormony? aha i dzieki za zdjecia! Bardzo fajny,
                        prosty pomysl!

ps.2 stoktotka, ja tez juz zamowilam nafte, czyli castor oil A, u mojej
                        kolezanki, ktora przyjedzie do mnie za kilka tygodni...
                        • tamsin Re: Asica74, 20.10.04, 15:48
                          Asica, tylko nie pal papierosow jak sie namascisz ta nafta!!!
                        • st0kro-tka Re: Asica74, 20.10.04, 20:25
                          no widzisz asica, nawet nie wiedzialam, ze castor oil to nafta...
                          kiedys probowalam wytlumaczyc koledze, ze stosowalam cos z rodziny 'petrol' na
                          poprawe wlosow, on nie mogl sie nadziwic, jak mozna 'petrol' stosowac na
                          wlosy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka