Dodaj do ulubionych

najlepszy kraj do zamieszkania

31.10.04, 13:26
Najlepszy kraj do zamieszkania to nie jest , jakby mozna sie bylo spodziewac,
Kanada. Ona jest ( w statystyce na 2004 roku) na czwartym miejscu.

Numer jeden ma Norwegia, numer dwa ma Szwecja.

Blizsze dane i linki znajduja sie tutaj :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23005&w=17199220
Czy "Bardzo Swiatowe Panie" na tym Forum zgadzaja sie z ta klasyfikacja ?

Kanada byla numer "jeden" przez wiele lat, ale ciagle znajduje sie w
czolowce. USA spadly nieco.

Bycie imigrantka do Kanady nie jest zreszta takie proste, zwlaszcza spoza
kregu kultury "europejskiej" :
www.cbc.ca/story/science/national/2004/10/27/immigrant_health041027.html

Pozdrowka

dradam
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: najlepszy kraj do zamieszkania 31.10.04, 17:35
      dradam, z calym szacunkiem, ale nie rozumiem intecji tego postu. Czy chodzi ci
      o licytacje, a moze mamy sie wziasc za czupryny i dobrze nimi targac? A moze
      tej o owej wylac kubel wody na glowe? Bo mieszka w kraju, ktory znajduje sie na
      99 pozycji?

Roznice sa i beda, tak jak odwiecznie byl i jest swiat, i tego nic nie zmieni.

Mysle, ze zycie moze byc okropne i piekne wszedzie. Bo to zalezy w duzej mierze
      od nas, jak sobie je ulozymy.

Znajac i czytajac, dziewczyny na forum, widze, ze kazda z nas stara sie zrobic
      cos pozytecznego dla siebie i swojej rodziny, tam gdzie ich rzucilo zycie. I
      chwala im za to.

Na marginesie: czy wiesz, ze dla Wietnamczykow mieszkajacych w Polsce, ow kraj
      jest bardziej znosny, niz ich wlasny?

Przepraszam, kobitki, ale musialam to napisac
      • asia.sthm Re: najlepszy kraj do zamieszkania 31.10.04, 18:40
        Chetnie jakis kubel wody na glowe przyjme.
        I niech mnie ktos komarkiem do szpitala zawiezie razem z tym kublem.
        I oswiadczam, ze nie pisze bez sensu. Zdrowa jestem smile))
        • asica74 Re: najlepszy kraj do zamieszkania 31.10.04, 18:48
          a! to tutaj pasuje: asia, ale by dostac ten kubelek, to trzeba najpierw wejsc
          na drzewo! pamietasz?
        • mulinka Re: najlepszy kraj do zamieszkania 31.10.04, 18:50
          a ja moge i na Marsie, byle w dobrym towarzystwie
          smile
      • dradam1 Re: najlepszy kraj do zamieszkania 31.10.04, 20:58
        asica74 napisała:

> dradam, z calym szacunkiem, ale nie rozumiem intecji tego postu.
        > Czy chodzi ci
        > o licytacje, a moze mamy sie wziasc za czupryny i dobrze nimi targac? A moze
        > tej o owej wylac kubel wody na glowe?
        > Bo mieszka w kraju, ktory znajduje sie na
        > 99 pozycji? (...)

Po angielsku to by sie napisalo : "I am begging for your forgiveness !".

Tylko jak to sie mowi "punkt widzenia zalezy od punkty siedzenia", prawda ?

Nie wiem czy zadalas sobie trud popatrzenia w jaki sposob ta klasyfikacja
        powstala. Jest to skadinad fascynujaca (metodologicznie) naukowa
        (socjologiczna) lektura.

Otoz autorzy tej klasyfikacji ( publikowanej zreszta od wielu lat) patrza na
        takie elementy , jak na przyklad (wszystko jest opisane zreszta w podanej
        publikacji), jak :

-przewidywane trwanie zycia w momencie urodzenia
        -odsetek analfabetow
        -laczny "enrollment" do szkol podstawowych, srednich i uniwersytetow
        -odsetek mieszkancow bez dostepu do dobrej jakosci wody
        -odsetek dzieci w wieku ponizej 5 lat ktore sa niedozywione
        -odsetek osob bez pracy przez okres ponad 12 lat
        -sa tez wskazniki ktore odnosza sie ( i wydaje mi sie ) powinny interesowac
        Panie :
        -roznica w dochodach miedzy kobietami i mezczyznami
        -gender empowerment measure ( wplyw na zycie publiczne) kobiet wyrazajacy sie :

-odsetkiem miejsc w parlamencie zajmowanym przez kobiety
        -odsetek tzw."senior officials" i managers plci zenskiej
        -kobiety pracujace jako jako "professionals" i na tzw. "technical level".

W sumie jest to wiec bardzo skomplikowana operacja, aby wspomniany "index"
        wyliczyc. I w duzej czesci wyliczenia zaleza od przyjetych, dowolnie, zalozen.

W zwiazku z tym mimo tego, ze wyliczenia wspomnianego indeksu to scisla
        arytmetyka, to wydaje mi sie, ze wlasnie ta subiektywnosc przyjetych zalozen
        pozwala na zapytanie sie, wybranej grupy ekspertow ( a Piekne Polskie Panie
        niewatpliwie do tej roli sie nadaja, siedzac w rozmaitych krajach i majac
        wspolny kulturowy i ekonomiczny background) czy ich odczucia sa zgodne z tym co
        wspomniany index pokazuje.

Jezeli wiec sie zapytalem, to moje intencje byly calkowicie naukowe. A przy
        okazji uwazam, ze jest to wspaniala zabawa dla takiego
        nietypowego "miedzynarodowego forum". Poza tym zajmuja sie autorzy rowniez
        aspektami kulturowymi , w tym "wolnosciami osobistymi". Odsylam do lektury
        zrodlowych materialow : hdr.undp.org/reports/global/2004/

Pozdrawiam serdecznie

dradam1

• monari asica74 01.11.04, 02:10
        Masz zupelna racje. Tego typu rankingi sa zupelnie bez sensu choc daja niejakie
        pojecie gdzie poziom zycia jest najwyzszy. Ale to wszystko i tak wiemy smile

Pierwsze 10 czy 20 krajow na tej liscie to prawie zadna roznica a przynajmniej
        taka zeby byla w jakikolwiek sposob zauwazalna dla normalnego smiertelnika.
        I to wszystko co mozna wywnioskowac.
        A najwazniejsze jest i tak, jak napisala asica, co robimy dla siebie i wlasnej
        rodziny i gdzie jest nam dobrze.
        Jesli ktos, powiedzmy, 5 lat temu wybral Kanade bo byla na pierwszym miejscu to
        co? Teraz powinien sie przeniesc do Norwegii ???

Zeby porownac jakosc zycia w roznych krajach trzeba w nich pomieszkac a nie
        polegac na tym co ktos, gdzies powiedzial czy napisal.
    • monie_pl temat rzeka - wiec mzoe bedzie ciekawa dyskusja!? 31.10.04, 19:00
      Mysle, ze pytanie zostalo troche zle postawione i stad troche ataku w innej
      wypowiedzie.

jestem imigrantka od niedawna i takie sa moje rpzemyslenia, ze jesli wyjezdzasz
      z kraju jako osoba dorosla to jest to chyba trudniejsze:
      1. zostawiasz cala swoja kulture, bo nie oszukujemy sie, ale roznice kuturowe
      pomiedzy sasiednimi krajami sa spore a co dopiero pomiedzy kontynentami!
      2. zostawiasz to co juz zbudowalas, czyli zaczynasz od poczatku, a to co
      budowalas robilas latami - wiedza o systemie szkolnictwa, zdrowai, transportu
      publicznego, bankowosci, podatkow itp.
      3. zostawiasz przyjaciol - bez wzgledu na to w jakiej liczbie ich mialas, to
      jednak byli, a teraz musisz znow wydatkowac energie na zbudowanie sobie tej
      sieci bezpieczenstwa
      4. zostawiasz zbudowana pozycje zawodowa (u mnie tak jest), choc nie mozna
      powiedziec ze zostawiasz umiejetnosci (na szczescie!)- to czasem jest zle a
      czasem dobrze, bo mozna zaczac cos zupelnie nowego

Po jakims czasie gdy rpzejdziesz juz ta nowa "szkole" zycie staje sie
      rpzyjemniejsze i kraj, w ktorym mieszkasz staje sie rpzyjazniejszy a co za tym
      idzie postrzeganie jakosci zycia w ankiecie bedzie zawsze lepsze, czyli ocena
      kraju powinna zostac rozdzieloan na przynajmniej dwie-trzy grupy pod wzgledem
      dlugosci zycia w nowym kraju ankietowanych.

Wiec pomimo tych trudnosci jakie mamt eraz jako nowa emigrantka, mam nadzieje
      na zmiane na lepsze... tylko troche czasu musi minac i troche rpacy musze w to
      w lozyc... ale juz zaczynam widzec swiatelko w tunelu!

Dlatego nie ptorafilabym ocenic kraju w ktorym mieszkam teraz jako "przyjazny
      emigrantom", ale pewnie za jakis czas taka ocene bede mogla wystawic...

Poza tym to temat rzeka, wiec moze bedzie ciekawa dyskusja?

Pozdrawiam
      Monia
    • abere8 Re: najlepszy kraj do zamieszkania 31.10.04, 21:45
      Asica, chyba to te zakupy tak Cie zaczepnie nastawily, bo ja akurat sie
      podekscytowalam tym postem, bo w swoim czasie sama chcialam rozpoczac taka
      dyskusje smile Ta lista jest bardzo ciekawa, zwlaszcza ze my z mezem nie chcemy
      "na zawsze" zostac w NZ, za jakies 5 lat chcialabym wrocic gdzies blizej Polski,
      wiec ten ranking jest bardzo przydatny smile

Zwlaszcza patrzac na USA daje to troche do myslenia. Mam uczniow z kilku krajow
      azjatyckich i kiedys mialam dla nich troche danych statystycznych i mieli
      zgadnac, ktore liczby odnosza sie do jakiego kraju. Oczywiscie wszystkie
      najlepsze wskazniki przypisywali Stanom Zjednoczonym, a potem okazywalo sie, ze
      USA sa gdzies na dalszych miejscach, albo w ogole ich nie ma w zestawieniu.

Ja tez tak kiedys myslalam, ze to raj na ziemi itp., zanim nie spedzilam tam
      troche czasu i nie uzyskalam wiedzy o tym kraju "od srodka", czyli od mojego
      meza. Teraz uwazam, ze Stany to moze nie najgorszy kraj do mieszkania, ale w
      moim prywatnym zestawieniu na pierwszym miejscu na pewno nie jest smile

I nie twierdze, ze te z Was, ktore tam mieszkaja, nie sa szczesliwe czy
      zadowolone. Mozliwe, ze i mnie jednak kiedys przyjdze tam mieszkac (jesli meza
      nostalgia dopadnie) i tez bede zadowolona smile
      • jan.kran Re: najlepszy kraj do zamieszkania 01.11.04, 01:27
        21 lat mieszkalam w PL , dwa lata we Francji , 12 w DE , szesc w Norge.
        Statystyki dotycazce Norwegii sa bzdura , bo mam porownanie.

Nie jest to kraj bogaty , znaczy kraj moze i owszem ale ludzie nie.
        Szkolnictwo jest tragiczne, sluzba zdrowie takoz.

Ja przestalam na temat Norwegii dyskutowac , bo to trzeba przezyc na wlasnej
        skorze.

Natomiast kraj ma plusy, ale mysle ze ja po prosty umialam znalezc to co w
        Norwegii jest pozytywne i to wykorzystac K.
    • st0kro-tka Re: najlepszy kraj do zamieszkania 01.11.04, 10:22
      wydaje mi sie, ze nie ma jednego idealnego kraju dla wszystkich! kazdy musi
      znalezc swoje miejsce, i moze to byc Polska, Norwegia, Kanada czy jakikolwiek
      kraj, w ktorym bedzie szczesliwy. Sklada sie na to wiele czynnikow, ale nie
      tych, ktore podaja w statystykach, ale tych bardziej indywidualnych; gdzie sie
      dobrze czujemy zalezy od naszych indiwidualnych upodoban, kultury i bardzo
      czesto a moze przede wszystkim, od ludzi, jakich poznalismy w danym kraju
      • maja92 Re: najlepszy kraj do zamieszkania 01.11.04, 15:31
        Stokrotka!!!

Pieknie napisane.

Powaznie!!!!

Pozdrawiam z najlepszego kraju na Ziemi (nie wierze statystykomwink))))) )

(no moze troche opieka dla dzieci szwankuje, i medycyna, i zdzierstwo
        ubezpieczeniowe, i.........)
        wink))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • mijaczek Dradam,z innej beczki 01.11.04, 17:07
      Myslalam, ze nie zyjesz, albo sie obraziles. Widze, ze zyjesz, wiec pozostaje
      tylko druga opcja...
      Mia
      • dradam1 Re: Dradam,z innej beczki 06.11.04, 18:48
        O Boze, a coz ja Ci zlego zrobilem ?

Moje podlaczenie internetowe nie dzialalo przez 10 dni ( snieg nawalil na
        antene satelitarna) , wiec nie wlaczalem sie na inne "forums". Teraz sniegu
        sie nieco stopil , wiec i polaczenie dziala szybciej.

Pozdrawiam

dradam1

PS. Dream catcher powinien dzialac niezaleznie od ilosci sniegu na dachu, choc
        nigdy z tym nie jest wiadomo.
    • asica74 Re: najlepszy kraj do zamieszkania 01.11.04, 18:20
      dradam i inni, nie ognoruje, a jedynie mysle co madrego mam napisac w tej sprawie
    • dorkalesk Re: najlepszy kraj do zamieszkania 01.11.04, 18:20
      jako mieszkanka Norwegii moge powiedziec ze system socjalny panujacy w tym
      kraju jest najlepszym jaki mozna znalezc. Ale np inne aspekty jak pogoda,
      dostep do swiatowych brandow *znane marki jest ubozszy niz w Polsce.
      Pozdrawiam
      • canadian Re: najlepszy kraj do zamieszkania 01.11.04, 23:59
        A na jakiej podstawie tak uwazasz?
        • dorrit Re: najlepszy kraj do zamieszkania 02.11.04, 12:57
          Przyznam, ze nie przeczytalam zestawienia, bo jestem w biegu, ale jesli
          obejmuje ono, dla mnie obowiazkowe z punktu widzenia komfortu psychicznego i
          latwosci adaptacji, punkty typu:
          - liczba przyjaciol na glowe mieszkanca
          - ilosc czasu spedzanego przecietnie w gronie przyjaciol/znajomych/krewnych,
          bez wlaczania imprez biurowych czy obowiazkowych slubow itp.
          - analiza wiezow rodzinnych (liczba rodzin pelnych vs. niepelne, odsetek
          rozwodow, odleglosci miejsc zamieszkania czlonkow rodzin, liczba i jakosc
          kontaktow itd itd)
          - dostep (odleglosc, cena, oferta) do rozrywek tzw. kulturalnych (teatr, kino,
          opera, filharmonia, wystawy, ksiegarnie)
          to jest to ranking faktycznie IMHO obrazujacy, gdzie sie zyje lepiej lub
          gorzej.
          Co nie znaczy, ze zaraz bedziemy z cala rodzina przeprowadzac sie z Wloch do
          Norwegii. Raczej powiedzialabym, ze nie.
          Ale moze niektorym niezdecydowanym, a siedzacym na walizkach, pomoze w
          decyzji... Oby. Bo czemu innemu mialby on sluzyc?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka