Dodaj do ulubionych

Pytanie do Skandynawek:o)

20.01.05, 11:11
Powiedzcie mi moje drogie kiedy mozna sie spodziewac najlepszej pogody w na
Polwyspie Skandynawskim. Dokladnie chodzi mi o okres letni bo cos juz we mnie
kielkuje ze chcialabym sobie zrobic wycieczke na okolo Finlandia-kawalek
Szwecji - Norwegia.
Kiedys juz bylam w lipcu w Norge i w sumie na poludniu bylo az za goraco no
ale polnoc tylko deszcz i mgly a w Jotunheimmen snieg brrr. Z biednych
Lofotow widzialam nieiwele ale i tak jestem zakochana:o) Chcialabym jednak
zobaczyc to co widzialam na pocztowkach.
No i co z Finlandia? Bo tam to juz nie wiem zupelnie. Kiedys mialam kolege
Fina ale sie smiertelnie obrazilam i kontaktu niet:o(

Wiec pomozcie !!
Kurczak
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Jedyna regula to taka ze nie ma reguly :) 20.01.05, 11:35
      Jejku zadalas pytanie, na ktore tak naprawde moze odpowiedziec Pan Bog smile
      W Skandynawii jest z pogada tak jak w Polsce. Nie mozna powiedziec, ze lipiec
      jest suchy i sloneczny a sierpien zimny i deszczowy smile
      Parcowalam pod Oslo jako au-pair trzy lata i tylko o tym regionie moge sie
      wypowiedziec. W 1997 roku, cala Europa splywala w strugach deszczu i powodzi a w
      Oslo i okolicach bylo lato stulecia, jak 30 czerwca przestalo pdac, tak kolejny
      deszcz pojawil sie 31 sierpnia wink. A i cieplo bylo...ja codzinnie kapalam sie
      Oslofjordzie, zaliczylam w koncu z nudow wszystkie plaze po zachodniej stronie smile.
      Nastepne lata byly w kratke (ciagle mowie o oklicach Oslo)
      W roku ubieglym wybralam sie na urlop do Norwegii - jaka pogda i co zwiedzilam
      mozesz obejzec na mojej stronie, do ktorej link jest w stopce smile
      Nie sugeruj sie zdjeciami....jak jechalismy samochocdem, to padalo, jak
      zwiedzalismy - przestawalo ... hehehehheheheee

Pozdrawiam z Polski
      • kurczak1976 Re: Jedyna regula to taka ze nie ma reguly :) 20.01.05, 13:10
        Wiem ze z pogoda to roznie ale sa jednak jakies tendencje, mam taka nadzieje.

Zdjecia chcialam kiedys poogladac ale niestety tak strasznie powoli sie
        otwieraja ze sie zniechecilam:o(
        • ponponka1 Re: Jedyna regula to taka ze nie ma reguly :) 20.01.05, 14:19
          Nic na te powolnosc nie poradze sad. Ja nie mam problemow (czasami w godzinach
          szczytu zdjecia sie dluzej wczytuja). Wiem od wielu znajomych, ze nie moga ich
          obejzec....najczesciej to modemowcy lub IDSN-owcy. Szkoda sad

Pozdrawiam z Polski

p.s. moglabym wiele umiescic w galerii Kobiecje Polonii i to te na ktorych i ja
          jestem....czekam na poparcie czlonkow partii smile
          • kurczak1976 Re: Jedyna regula to taka ze nie ma reguly :) 20.01.05, 14:35
            To chyba cos z serwerem na ktorym masz te zdjecia. Bo ja mam bardzo szybkie,
            szerokie lacze wiec to nie jest raczej problem sciagania. Szkoda:o(
            • ponponka1 lacza + uzytkownicy na serwerze 20.01.05, 15:18
              Ja Twoich fotek w powiekszeniu nie moge obejzec sad. A propos, moje zdjecia tez
              byly robione Canonem smile.
              Szybkosc wczytywania strony to suma laczy + obciazenia serwerow wizytami
              uzytkownikow (niektore daja komunikat, jak np. baza aktow prawnych sejmu RP, ze
              jest za duzo uzytkownikow i nie moze wykonac wyszukiwania, i to zawsze w
              godzinach pracy ... hhihihihih).
              Moja strona wchodzi blyskawicznie po polnocy i do 8 rano smile. W innych godzinach
              trwa to troche dluzej ale tez nie wieki ......

Pozdrawiam z Polski
              • mulinka Re: lacza + uzytkownicy na serwerze 20.01.05, 15:43
                ponponko - wygralas! smile)
                • ponponka1 Re: lacza + uzytkownicy na serwerze 21.01.05, 08:38
                  Mulinko, ja juz tak mam, niestety..... I dlatego bardzo dziekuje za zwrocenie
                  uwagi. Moze dzieki Wam mi to przejdzie...smile

Pozdrawiam z Polski
    • tamsin Re: Pytanie do Skandynawek:o) 20.01.05, 14:37
      Tak sie wtrace miedzy wodke a zakaske, ale przeczytalam o tej Finlandii i w/g
      mnie powinnas zobaczyc co Katarzyna Jagiellonka im wybudowala w Turku. Jest
      zamek przez nia przebudowany/dobudowany i nie wiem co jeszcze.
      • ponponka1 i koniecznie przeczytac Karin Månsdotter 20.01.05, 15:24
        Miki Valtari ("Karin corka Monsa"), Kalevala - finski epos narodowy....
        Bylam kiedys w kwietniu na polnoc od Lahti. Jeziora byly pokryte lodem, znajomi
        Finowie lowili rybki, ja biegalam sobie na nartach a potem palaszowalam pyszna
        zupe rybna prosto z kociolka nad ogniskiem...mniam mniam mniam

Pozdrawiam z Polski
        • mulinka Re: i koniecznie przeczytac Karin M& aring;nsdotter 20.01.05, 15:44
          tak jest!
          smile
          • aka10 Re: i koniecznie przeczytac Karin M& aring;ns 20.01.05, 16:25
            Z pogoda jest bardzo roznie,jak juz wyzej zostalo napisane.Czasem maj jest
            upalny,czasem czerwiec lepszy od lipca,czasem lipiec bezdeszczowy.Sierpien tez
            moze byc przyzwoitysmileZalezy od roku.Pozdrawiam.
            • tamsin widze ze z pogoda w Skandynawii to jak kiedys.. 20.01.05, 16:28
              w Polsce mowili: "na dwoje babka wrozyla" smile))
        • syswia Re: i koniecznie przeczytac Karin M& & #35; 229;nsdotter 20.01.05, 16:29
          Hmmmsmile Jestem wlasnie swiezo po lekturze Karin, corki Monsasmile Zbieg
          okolicznosci? czy co?
          • tamsin Re: i koniecznie przeczytac Karin M& & & #35; 3 20.01.05, 16:35
            Okropnie opisywali w tej ksiazce Katarzyne Jagiellonke, podstarzala
            trucicielka, zazdrosna o urode Karin i w dodatku to ona a nie jej maz pewnie
            otrula Eryka Szalonego. A czytalyscie ksiazke napisana niby przez karlice
            Katarzyny i opisujacej ja w bardzo przychylnym swietle? Nie pamietam tytulu,
            ale to polska ksiazka i zupelnie w innym swietle przestawia Katarzyne.
    • jollyvonne Re: Pytanie do Skandynawek:o) 20.01.05, 16:24
      kurczak1976 napisała:

> Powiedzcie mi moje drogie kiedy mozna sie spodziewac najlepszej pogody w na
      > Polwyspie Skandynawskim.

Najczestszym tematem rozmow Skandynawow jest pogoda, dlatego ze sie wciaz
      zmienia! Ogolnie mozna sie spodziewac takiej pogody w Skandynawii jaka na
      reszte Europy zapowiadaja dlugofalowo. Ostatnie lato bylo zimnio-deszczowe w
      lipcu, i wlasciwie letnia pogoda pojawila sie na dobre w sierpniu. Dwa lata
      temu ni bardzo pamietam, ale lato stulecia chyba mielismy? Za to trzy lata temu
      lato bylo w sierpniu, mam je na zdjeciach slubnych, hehe.

> Kiedys juz bylam w lipcu w Norge i w sumie na poludniu bylo az za goraco no
      > ale polnoc tylko deszcz i mgly a w Jotunheimmen snieg brrr.

Skandynawom juz dawno sie cosik popsulo, i wbrew zasadom fizyki (tej ze cieple
      powietrze umosi sie do gory) gorne rejony leza pod czapa sniegu okragly rok wink
      Zartuje oczywiscie, ale czyz nie na tym polega urok wakacji letnich w Norwegii
      ze mozna sie w sniezki pobawic?

> No i co z Finlandia? Bo tam to juz nie wiem zupelnie.

Tez nie wiem sad Ale stoi na pierwszym miejscu na mojej liscie wyjazdow
      wakacyjnych. Malzonek chce do Hiszpanii, wiec pewnie oboje zrealizujemy plany
      dopiero po rozwodzie ...

W Norwegii najbardziej mnie pociaga Hurtigruta, podroz statkiem wzdluz
      zachodniego wybrzeza, az po zakret na polnocy. Calosc jest potwornie droga (jak
      dla mnie) ale moze sie kiedys na kawalek chociaz uzbiera smile
      www.hurtigruten.com/index.asp
      Niech zyja wakacje!!!
      • kurczak1976 Re: Pytanie do Skandynawek:o) 20.01.05, 16:41
        O nie na prom w Norwegii to ja juz nigdy chyba nie wsiade. Moze przy gladkim
        morzu na dwie godzinki.
        Przezylam raz wycieczke A (z kolkiem:o) - Bodo przy sztormie i juz nie bede
        opowiadac:o(

A wogole czy to po paru dniach juz nie nuzy?
        Ja to sobie lubie zrobic wypad w gory, albo rower caly dzien, albo nagla zmiana
        decyzji..a na takim promie to czlowiek uziemiony:o(
        • jollyvonne na wodzie, nad i pod :) 20.01.05, 17:50
          Ja na prom wsiade jeszcze nie raz, bo droga do ojczyzny przez Baltyk
          prowadzi smile Kocham plywac, na promach, statkach, zaglowkach, kajakach i wplaw!
          Nigdy mnie woda nie nudzi, a z Neptunem mam taka niepisana umowe ze jak ja
          plyne to ma byc cisza i spokoj.
          Gory sa jak dla mnie zbyt statyczne, woda sie rusza i wlasnie ta potega natury
          mnie tak fascynuje. Ja nawet na niedawne wydazenia w Azji patrze troche inaczej
          niz wiekszosc, tak juz mam i nic na to nie poradze.
          Jesli w czasie swojej wakacyjnej podrozy bedziesz miala w planach zachaczyc o
          cywilizacje w postaci Oslo to daj znac, mnie to miasto nigdy nie nudzi smile

jollyvonne, stworzenie zdecydowanie wodne
      • kurczak1976 Re: Pytanie do Skandynawek:o) 20.01.05, 16:43
        jollyvonne napisała:

> Zartuje oczywiscie, ale czyz nie na tym polega urok wakacji letnich w
        Norwegii
        > ze mozna sie w sniezki pobawic?

No nie wszystko jest ok tylko przestaje byc fajnie jak sie spi w namiocie
        brrr...Ale potem ile mozna opowiadac:o))))
        • kendo Re: Pytanie do Skandynawek:o) 20.01.05, 18:01
          nic dodac nie oge do waszych komentarzy pogodowych,
          tak jest faktycznie....
          w maju mozna sie opalic,ze wytrzyma opalenizna do zimysmile)
          a tak ja bylo w 2004 r.to jeszcze sierpien nad podziw byl
          do opalania laskawysmile)
      • gherarddottir Re: Pytanie do Skandynawek:o) 20.01.05, 18:34
        Witam
        na polnocy w czerwcu potrafi lezec snieg w niektorych rejonach i czesto pada
        deszcz, ale bywa tez cieplo. Jesli chodzi o Lofoty - zima nigdy tam nie ma
        bardzo niskiej temperatury. Mieszkalam tam przez rok, a i przyjaciolka moja z
        Lofotow wiec zawsze sie denerwowala gdy mowilam (jak kazdy Polak, ze " u Was to
        z -20 zima)).Latem bywa deszczowo.
        Pozdrawiam
        • kendo Re: Pytanie do Skandynawek:o) 20.01.05, 19:21
          gherarddottir napisała:

> Witam
          > na polnocy w czerwcu potrafi lezec snieg w niektorych rejonach i czesto pada
          > deszcz, ale bywa tez cieplo. Jesli chodzi o Lofoty - zima nigdy tam nie ma
          > bardzo niskiej temperatury. Mieszkalam tam przez rok, a i przyjaciolka moja z
          > Lofotow wiec zawsze sie denerwowala gdy mowilam (jak kazdy Polak, ze " u Was
          to
          >
          > z -20 zima)).Latem bywa deszczowo.
          > Pozdrawiam

moi znajomi byli kiedys na urlopie
          na polnocy szwecji,
          wrocili zadowoleni i pogryzieni przez komary,
          twierdzili,ze takich duzych to nigdy nie widzielismile)
          • asia.sthm Re: Pytanie do Skandynawek:o) 20.01.05, 21:55
            A nie mowilam? Glowe odciac i stolki do dojenia krow mozna z nich robic.

Wiecie, ja sie o pogodzie tak codziennie naslucham i czasem jestem zmuszana
            wyglosic opinie, ze juz na forum o pogodzie mi sie nie chce smile)
            Pogoda ja jest KAZDY widzi.
            • kurczak1976 Glowe odciac i stolki do dojenia krow mozna z nich 21.01.05, 10:38
              asia.sthm napisała:

> A nie mowilam? Glowe odciac i stolki do dojenia krow mozna z nich robic.
              >

A to do mnie?
              • asia.sthm Re: Glowe odciac i stolki do dojenia krow mozna z 21.01.05, 10:46
                Cos ty ! To o komarach. Tak tu mowia i strasza niewinnych tyrystow wink))
                • kurczak1976 Uff..to juz mi lepiej:o) nt 21.01.05, 11:02

• kurczak1976 Re: Pytanie do Skandynawek:o) 21.01.05, 10:05
            Komary to juz inny rozdzial. Ale wole juz komary niz meszki bo komar to
            przynajmniej wrog widoczny:o)))
            • asia.sthm Re: Pytanie do Skandynawek:o) 21.01.05, 10:45
              Kurczaku, cos w rodzaju meszek tez jest : knotty. Maciupenkie gowno prawie
              niewidoczne, a upierdliwe. Lubia ciac wkolo oczu, ktorych nie da sie rano
              otworzyc. Mozna to przezyc i warto. Zaopatrz sie w preparaty w razie wedrowki w
              fjällen.
              Na poczatku, jeszcze w szkole, moja nauczycielka pokazywala nam zdjecia ze
              swojej wedrowki w fjällen . Miska z zupa, w misce czarno od utopionych
              komarow,w lyzce tez juz z piec sztuk. Opowiadala ze z zamknietymi oczami
              polykala, bo co miala zrobic. Biwak , to biwak. Jedna zupe wyleje , a druga
              bedzie taka sama.
              Ja bylam na paru wycieczkach i zupy na komarach nie jadlam. Spedzilam pare
              upojnych dni w Norlandii w lecie . Mieszkancy maja dobre srodki, czasem wlasnej
              produkcjii smile).
              • kurczak1976 Re: Pytanie do Skandynawek:o) 21.01.05, 11:06
                Jesu te muszki to jest horror. Ja to przezylam w Szkocji. Ciely wszedzie nawet
                w nosie i uszach. I przed tym dranstwem juz nic nie pomoze. Nawet namiot nie
                jest ostoja grrr...

A zupy na komarach to mi sie jeszcze nie udalo spozyc. Podejrzewam ze w
                Norwegii nie ma ich az tyle co w Szwecji. Moze ze wzgledu na szwedzkie lasy i
                jeziora bo tam sie zaraza legnie brrr...fuj...
          • kurczak1976 Dziekuje za odpowiedzi? 21.01.05, 10:08
            Wynika jednak z tego ze jesli do czegos dojdzie to bedzie rosyjska ruletka z ta
            pogoda:o)

A jeszcze co do zimy, to tutj w Szwajcu tez sie mnie zawsze pytaja jak tam u
            nas w Polsce na Syberii? czy juz mamy -30°C. A jak odpowiadam ze nie u nas tak
            jak tutaj to nie wierza:o))
            • ponponka1 Ubranka 21.01.05, 10:18
              Na lipcowa wyprawe mialam w bagazu caly zestaw ubran: od zimowej czapki po
              kostium kapielowy. Czapka na szczescie sie nie przydala. Ale to tak jak z
              parasolem, jak go wezmiesz, to na pewno bedzie swiecilo slonce wink

Pozdrawiam z Polski
              • kurczak1976 Re: Ubranka 21.01.05, 10:31
                No z ubraniami to ja wiem bo stary traper jestem. W Norwegii bylam z plecakiem
                i namiotem i kasa wystarczajaca na kilka noclegow. Ale kraj ten ma to do
                siebie ze kocha traperow i wloczykijow. Nie ma zakazow kampingowania w lesie,
                woda jest czysta, nikt gardla nie poderznie.
                Chcialabym go jeszcze raz zobaczyc ale tym razem dokladniej:o)
                • gherarddottir Re: Ubranka 21.01.05, 11:05
                  jak bedziesz w moich koloicach to zapraszam smile w lipcu jedziesz?
                  na polnoc czy poludnie?
                  Ja caly czas mam hyte w gorach za Bodo wiec jak bede w tym czasie w Norwegii to
                  moze jakas mala kawa?smile)
                  • kurczak1976 Re: Ubranka 21.01.05, 11:07
                    Dziekuje za zaproszenie:o) Chetnie jak bede:o)

Tylko na razie nie wiem jeszcze czy wyprawa dojdzie do skutku bo moj misiowaty
                    to tak srednio podchodzi do spania na kempingu itp...:o(
                    • gherarddottir Re: Ubranka 21.01.05, 11:11
                      spokojnie nikt go nie zabije na tym kempingu a jak juz pojedziecie na polnoc to
                      tym bardziej bo tam malo ludzi jest smile)
                      • kurczak1976 Re: Ubranka 21.01.05, 11:25
                        Otoz to! Ja to wiem ale moj luby to Szwajcar i tu zaczyna sie problem:o( Bo oni
                        sa przyzwyczajeni do wygodnych wakacji, spania conajmniej w pensjonacie itp...A
                        niestety zeby w Skandynawii cos zobaczyc trzeba posiedziec z miesiac a ceny to
                        tam sa jeszcze bardziej "atrakcyjne" niz w Szwajcarii. I bez soania na
                        kempingach bysmy nie wyrobili finansowo:o(

Ale zobaczymy, moze sie uda;o) Bede nudzic.
                        • ponponka1 spanie :) 21.01.05, 11:52
                          Jaki standard to jest minimum dla Was? Jesli toalety i lazienka z ciepla woda
                          moga byc poza wynajmowanym domkiem (hytta), to ceny noclegow nie roznia sie od
                          cen w Polsce (sic!). Przyklad z jednego noclegu, w okregu Grong, Nord-Trøndelag
                          fylke, domek dla dwoch osob - z kuchenka i naczyniami!!!! kosztowal 180 NOK.
                          Domki z lazienkami sa juz duzo drozsze, nie wspomne o domkach z telewizja SAT i
                          sauna wink - np. domek na osiem osob na Lofotach, z lazienka i TV sat jedyne 1000 NOK:
                          www.camping-lofoten.com/
                          Ja bylam na wyprawie z moim kuzynem i jego rodzinka - w sumie 6 osob, trzy
                          dorosle, dwoch nastolatkow i jeden czterolatek. Ze wzgledu na tego ostatniego
                          staralismy sie wynajmowac domki z lazienkami. Koszty zatem wyszly przeogromne
                          (zwlaszcza dla osoby pracujacej i mieszkajacej w Polsce). Ale raz sie zyje smile.
                          Mozna tez oczywiscie taniej i niekoniecznie pod namiotem

Pozdrawiam z Polski
                          • kurczak1976 Re: spanie :) 21.01.05, 13:34
                            Tak wszystko ladnie tylko ze jak sie jedzie w dwie osoby to z rorbu na Lofotach
                            jest juz problem. Bo jednak 1000Nok to sporo kasy tylko na dwie glowy.
                            Poza tym my szukalismy roznych domkow i schronisk i moze akurat mielismy takie
                            szczescie, ze wszystko bylo cholernie drogie. Ani razu nie udalo nam sie
                            znalezc niczego co przypominaloby choc troche polskie ceny albo chocby
                            niemieckie czy szkockie itp.
                            • ponponka1 Re: spanie :) 21.01.05, 14:14
                              Wszystko zalezy gdzie sie jedzie i w jakim okresie. My mielismy system, z
                              ewstawalismy rano wsiadalismy w samochod i po poludniu dopiero dzwonilismy po
                              campingach w tych miejscowosciach, do ktorych sie zblizalismy. Raz sie udalo
                              ladnie i tanio innym drogo i byle jak. Na Lofotach bylo wszedzie pelno i dlatego
                              musielismy wziac osmioobowke na 5 i pol osoby smile. O rorbu moglismy tylko
                              pomazyc, nawet te najdrozsze byly zajete sad.
                              Waszej dwojce bedzie na pewno latwiej, trudniej szukac cos na szesc osob tak
                              naprawde, choc wychodzi pozniej taniej od osoby.
                              Ja sciagnelam sobie przed wyjazdem katalog campingow w Norwegii:

www.camping.no/pdfguide.html

i wykorzystalam go maksymalnie. Nawet jak nie mieli miejsca na podanych tam
                              capingach, zawsze podali mi jaki namiar na prywatn kwatery w okolicy. Dzieki
                              temu trafilismy w Brigsdalen (dolina lodowcow) do Trollbu (polecam goraco,
                              atmosfera domowa i prawdziwa domowa kuchnia norweska za bardzo przystepna
                              cene!!!!!):
                              www.trollbuonline.no/
                              a tu link do Norweskiego Towarzystwa Turystycznego:

www.turistforeningen.no/index.php?fo_id=782
                              Jakbys miela jakies pytania to chetnie sluze pomoca smile
                              A moze by tak zrobic wspolne wakacje Kobiecej Polonii w Skandynawii, wszak kilka
                              z naszych tam siedzi na placowkach smile

Pozdrawiam z Polski
                              • asia.sthm Re: spanie :) 21.01.05, 14:25
                                Ponponko ja bym bardzo chetnie, bo w Norge bylam tylko raz i bardzo mi sie
                                podobalo.
                                Jednak kiedy mam wakacje, przewaznie krotkie, to ciagnie mnie w dol, na
                                poludnie. Oj do Polski chce. Dlugich , takich kempigowych wakacji nie mialam
                                juz miliony lat smile)) Ech zycie !
                                • ponponka1 rozumiem :) 21.01.05, 14:42
                                  Znakomicie rozumiem te Wasze ciagotki do Polski smile

Pozdrawiam z Polski
                                  • kurczak1976 Fajna ta mapa kempingow!dzieki:o) nt 21.01.05, 14:53

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka