Dodaj do ulubionych

nazwy krajow

15.02.05, 11:54
Natchnal mnie watek semantics. Tantiemy za prawa autorskie do pomyslu wyplace
jak juz sie wzbogace wink

Semantics, czy Twoj maz wie jakie jest znaczenie slowa okreslajacego jego
ojczyzne w jezyku polskim? Niemcy, niemiec - stara polszczyzna: "niemowy", bo
po polskiemu nie umieli, bardzo niepoprawne politycznie, choc wciaz
prawdziwe wink

Norwegia to spolszczenie, w orginale (Norge, Noreg) i w angielskim (Norway)
to slowo oznacza "droga na polnoc".

Anglia od Angles'ow (Niemcow zreszta), ktorzy nawiedzili wyspy do spolki z
Saxonami ok roku 450, i juz tam zostali.

O Polanach, a takze Lechu, Czechu i Rusie kazdy sie w szkole uczyl.

Ktos zna wiecej? Ciekawe rzeczy moze sie czlowiek przypadkiem dowiedziec smile
Obserwuj wątek
    • feelfine Re: nazwy krajow 15.02.05, 12:06

Ja wiem ze Eskimosi to nazwa pochodzaca od "jedzacy surowe mieso" i zupelnie
      niepoprawna politycznie w Niemczech z tego powodu.
      Mego chlopaka zawsze smieszy ze Polacy mowia na Niemcow Szwabi.
      Mnie to nie smieszy bo czesto jak jestesmy w Polsce to Polacy korzystajac z
      okazji ze on nie zna polskiego wykrzykuja zdania w stylu : O szwab przyszedl
      itp. A Szwabia to czesc Niemiec, z ktorej mieszkancow wszyscy sobie tutaj
      (polnoc niemiec) zartuja jako wyjatkowych skapcow i biurokratow.

Pozdrawiam,

Ula/Feelfine
      • semantics Re: nazwy krajow 15.02.05, 13:00
        Jolly- ok, na tantiemy czekam smile)

Na pytanie czy moj maz o tym wie - odpowiadam szczerze, nie wie.... bo nie mam meza smile)
        Ale luby zostal wyuczony odpowiednio! smile) I jeszcze sie bardzo dziwil ze nie Germanie lub cos takiego

Ale z "Wlochami" to mu podpasowalo i sie smieje ze dobrze bo oni "wlochaci" smile)

Co do Anglikow to na studiach nam opowiadali inna bajke, a mianowicie, ze jak Rzymianie najechali
        wieksza czesc tych ziem, to spotkali sie tam z ludzmi zupelnie inaczej wygladajacymi ( no wiecie w
        koncu Wlosi - ciemna skora , ciemne wlosy) bladych o jasnych wlosach i nazwali je "Engels" czyli
        Anioly... smile)no i z tad Anglia smile

Ja sie zaloze ze Jagience ( ona z Anglii nie? ) podpasowalam z tym aniolkiem smile

Co do samych Niemcow- heheh u mnie mowi sie albo Szwaby albo Helmuty smile) Najsmieszniejsze jest
        to ze moja kolezanka z Niemiec ktorej mowilam ze my ich nazywamy Szwaby, jest wlasnie ze Szwabii i
        byla totalnie happy!

> itp. A Szwabia to czesc Niemiec, z ktorej mieszkancow wszyscy sobie tutaj
        > (polnoc niemiec) zartuja jako wyjatkowych skapcow i biurokratow.
        >
        No i przy okazji najbogatszy Land w Niemczech- kurcze chyba pobede troche biurokratyczna
        • jollyvonne Re: tantiemy 15.02.05, 13:40
          Przejade sie przez Berlin i wyplace za osobistym pokwitowaniem wink
          • semantics Re: tantiemy 15.02.05, 13:46
            no jak tak to czekam z kawa!
            • gherarddottir Re: tantiemy 15.02.05, 13:57
              semantics napisała:

> no jak tak to czekam z kawa!

semi to ja tez bo nigdy Jolki na zywca nie widzialam i Ciebie tez nie a
              kawoszka jestem!smile
              • semantics Re: tantiemy 15.02.05, 14:05
                to przyjezdzajcie razem!
                W berlinie co ogladac jest, no i kafejkow jak psow smile) ( czy to bylo politically correct?)

Ja wlasciwie "herbatosz" jestem ale smak kawy uwielbiam tylko nie moge pic. Ale moze jakas zobzowe
                sobie walne smile)
    • pulzara Re: nazwy krajow 15.02.05, 14:05
      Zainteresowal mnie watek i postanowilam sprawdzic dlaczego Wlosi to Wlosi.
      Niestety wytlumaczenie jest malo zabawne i romantyczne wink). oto ono:

Wyraz „Włoch” wywodzi się z prasłowiańskiej nazwy oznaczającej Romanów, a ta z
      kolei, jak pisze Brückner („Słownik etymologiczny języka polskiego”wink, przejęta
      została „od Niemców, bo ci najpierw wszystkie plemiona celtyckie, a potem i
      romańskie, zwali Walh”. Podstawą tego określenia była nazwa szczepu
      celtyckiego „Volcae”. Na gruncie słowiańskim zadomowiła się forma
      zatem „Wołch”, oznaczająca dla Słowian wszelkich Romanów, a w języku polskim
      doszło do zwężenia zakresu stosowania tego wyrazu jedynie do mieszkańców
      półwyspu Apenińskiego. Dzisiejsza forma tego rzeczownika jest efektem działania
      procesu przestawienia (metatezy) głosek „o” i „ł”. Dodać warto, że w dawnej
      polszczyźnie także funkcjonowała nazwa „Italia”, upowszechniła się jednak
      nazwa „Włochy”. W języku polskim występował również rzeczownik Italia ‘z
      łaciny: kraj włoski, Włochy’ oraz przymiotnik italski ‘włoski’ („Słownik języka
      polskiego” Wilno 1861). Współczesny język polski także odnotowuje te słowa, ale
      w innym już znaczeniu: wyraz „Włochy” nazywa nowożytne państwo na Półwyspie
      Apenińskim, podniośle określane też „Italią”, natomiast „italski” to przede
      wszystkim ‘taki, który dotyczy Italii, jest związany z Italią – starożytnym
      państwem na Półwyspie Apenińskim, od 27 r. p.n.e. rozciągającym się aż do Alp’,
      rzadziej – ‘związany z Włochami, nowożytnym państwem’ („Praktyczny słownik
      współczesnej polszczyzny” pod red. H. Zgółkowej). Rzeczownik „Włochy” – jako
      nazwa państwa – to dawny biernik liczby mnogiej odmiany słowa „Włoch”. W latach
      20. XX wieku usiłowano wprowadzić w życie formy „Italia” i „italski” z
      inicjatywy włoskiego posła przebywającego w Warszawie (nazwa „Włoch” kojarzyła
      się z niemieckim „Welsch” o pogardliwym odcieniu, którego nasz
      rzeczownik „Włoch” jest pozbawiony), nowe wyrazy nie przyjęły się jednak w
      społeczeństwie i nie zastąpiły dawnych polskich nazw. Zob. W. Doroszewski „O
      kulturę słowa. Poradnik językowy”, t. I. [[Joanna Jabczyk i Katarzyna Wyrwas]
      • semantics Re: nazwy krajow 15.02.05, 14:10
        Pulzara klaniam sie w pas! Dzieki za doksztalcenie, no i dlaczego nie romantycznie?
        mnie sie co prawda bardziej podobala ta "Italia" ale zawsze sobie moge bardziej romantycznie nazwasc
        wlochy " sloneczna Italia" smile))

• pulzara Re: nazwy krajow 15.02.05, 14:13
          Malo romantyczne wobec waszych 'anielskich' historii o Anglikach wink
          Niesamowite jest jak zmieniaja sie slowa na przelomie wiekow, jakie metamorfozy
          przechodza. Czasem slowo finalne nie przypomina juz w niczym slowa zrodlowego.
      • jollyvonne Re: nazwy krajow 15.02.05, 14:15
        Na gruncie słowiańskim zadomowiła się forma
        zatem „Wołch”, oznaczająca dla Słowian wszelkich Romanów

Ciekawe czy "woloch" co to wybredny w zarciu byl u Chmielewskiej wywodzio sie
        z „Wołcha”, czy tez innej narodowosci byl wink

Pulzara, jestes wielka!

jollyvonne
        • xemxija Re: nazwy krajow 15.02.05, 15:51
          jollyvonne napisała:

>
          > Ciekawe czy "woloch" co to wybredny w zarciu byl u Chmielewskiej wywodzio sie
          > z „Wołcha”, czy tez innej narodowosci byl wink

ekhm...odnosze wrazenie, ze u Chmielewskiej to on byl "woloduch"wink
          • tamsin Re: nazwy krajow 15.02.05, 16:30
            a swoja droga czemu nazywamy Wegrow - Wegrami a nie Madziarzami czy innymi
            Hunami? Ma ktos na to wyjasnienie?
            • pulzara Re: nazwy krajow 15.02.05, 16:46
              Wyjasnienie pochodzi z internetowej poradni jezykowej Uniwersytetu Slaskiego

Węgrzy nazywają swoje państwo „Magyarország”, a siebie „Magyar”, tak też
              („Madziar”wink mówią o nich Czesi i Słowacy oraz nasi górale, podczas gdy Francuzi
              nazywają Węgrów „Hongrois”, Hiszpanie „Húngaro”, a Niemcy „Ungar”. Na zachodzie
              Europy przyjęła się nazwa „Hungary” pochodząca z używanej w średniowiecznej
              łacinie nazwy „Hungaria” ‘Węgry’ (zob. W. Kopaliński „Słownik wyrazów obcych”wink.
              W języku polskim i niektórych innych językach słowiańskich (por. także podobne
              nazwy w czeskim – „Uher”, „Uhry” i rosyjskim – „Wiengr”, „Wiengrija”wink przyjęła
              się nazwa „Węgry”, którą wywodzi się od istniejących w V i VI wieku nazw
              szczepów plemion Hunów zamieszkujących obszar nad Meotydą i od Uralu do
              Kaukazu, a później także plemion osiadłych tam Chazarów oraz Madziarów, którzy
              wędrowali znad Kubanu do Panonii. Nazwy te – „Onogur”, „Ongur” (forma
              cerkiewna „ągri”wink oznaczające ‘dziesięć („on”wink pokoleń (strzał, „gur”wink’ –
              Słowianie przenieśli na Madziarów i wymawiali z początkowym przydechowym „w-”
              (A. Brückner „Słownik etymologiczny języka polskiego”, W. Doroszewski „O
              kulturę słowa. Poradnik językowy”, t. I i II). [Katarzyna Wyrwas]
              • tamsin Re: nazwy krajow 15.02.05, 17:02
                bardzo to ciekawe pulzara, dzieki smile) masz moze link to tej encykolopedii do
                podania? Zawsze mnei zastanawialo dlaczego Czesi inaczje nazywaja Austrie, ale
                pewnie tez jest jakies wyjasnienie tej sprawy.
                • pulzara oto link 15.02.05, 17:13
                  Voilà

www.poradniajezykowa.us.edu.pl/index.php?rozdzial=1
                  smile))
              • kinky5 Re: nazwy krajow 15.02.05, 21:38
                ciekawe jest to ze Wegrzy nie nazywaja nas -tak jek inne narody zaczynajac od pol (POland, Pologne,
                Polen etc) ale mowia na nas cos a la Lendziel (nie wiem jak to sie pisze wink a Polska to (cos a la)
                Lendzieloszag tak jak i Magyarorszag.
                • tamsin Re: nazwy krajow 15.02.05, 21:43
                  a czy nie jest to od tego Lecha jakos zaczete? tak mi przyszlo do glowy. No i
                  ciekawe jak Polska sie nazywa w krajach azjatyckich, czy ma cos to wspolnego z
                  prawdziwa nazwa.
            • mijaczek Re: nazwy krajow 15.02.05, 17:07
              Wlasnie zcaelismy dyskusje z Eryczyskiem i pefnym Szwedem o roznych nazwach i
              Eryczysko opowiedzial historie o domniemanym pochodzeniu slowa Yukaton. Otoz
              ponoc pierwsi Hiszpanie, ktorzy tam dotarli, spotkali autochtonow i zapytali [po
              hiszpansku oczyfiscie] jak nazywa sie polwysep, do ktorego dotarli. Autochtoni
              odparli "Yukatan" co w ich narzeczu oznaczalo "nie rozumiem co mowisz", no i
              Hiszpanie nazwali caly polwysep Yukatan... :o)
              rotfl :o)
          • abere8 Re: nazwy krajow 15.02.05, 20:15
            Nie tylko woloduch, a nie woloch, ale i nie wybredny, tylko wlasnie straszny
            obzartuch smile "Ksiundz nie woloduch, sam calego jajka nie zji, to wam dam" smile
            • abere8 Ale mnie wywalilo na koniec kolejki! :-) 15.02.05, 20:17
              To bylo do Jollyvonne i Xenxija smile
            • jollyvonne Re: nazwy krajow 15.02.05, 20:18
              Racja, woloduch, nie wiem jak sie to skompresowalo w trakcie pisania ... sad
              A w dodatku zaplatalam sie w podwojnych zaprzeczeniach, ale mam
              usprawiedliwienie, choram i musialam sie pojsc poolozyc w ciagu dnia, bo nawet
              siedziec nie moglam sad

jollyvonne
              • gherarddottir Re: nazwy krajow 15.02.05, 20:19
                Jolka Ty tez?smile Nie zebym sie cieszyla z Twojego chorowania, ale we dwie to
                jakos razniej taksmile)
                • jollyvonne Re: nazwy krajow 15.02.05, 20:25
                  gherarddottir napisała:

> Jolka Ty tez?smile Nie zebym sie cieszyla z Twojego chorowania, ale we dwie to
                  > jakos razniej taksmile)

No na zmartwiona to Ty mi nie wygladasz!
                  • gherarddottir Re: nazwy krajow 15.02.05, 21:44
                    smile))) hihihi to tylko takie wrazenie mylne jest przeciez Ty tej
                    samej "potwornej" masci jestes to rozumiesz smile))no nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka