Dodaj do ulubionych

jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach

15.05.05, 02:14
200 rocznica smierci Nelsona (przywieziono go na pogrzeb do Londynu w beczce
rumu)
uroczystosci odbeda sie w Southsea k.Portsmouth

www.cavillconnections.co.uk/ifos.htm
"June 28 - Fleet Review off Spithead in the Solent.
The Queen and Duke of Edinburgh take salute from more than 50 heads of
foreign navies and 28,000 sailors on vessels from at least 43 nations; there
will also be merchant vessels , tall ships and pleasure boats. Followed by
sound and light show re-enacting a Napoleonic-era sea battle and Britains
biggest ever fireworks demonstration. "

www.festivalofthesea.co.uk/
www.rnreference.mod.uk/broadsheet/Anniversaries/traf200.htm
Obserwuj wątek
    • greeneyes27 Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 15.05.05, 10:09
      W Stuttgarcie w ciagu maja jest duzo roznych wydarzen zwiazanych z Polska:
      koncerty, wystawy, polskie kino.
      W ubieglym tygodniu bylam na swietnym koncercie zespolu Ampha Romeo z Olsztyna.
      • viki2lav Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 15.05.05, 10:33
        wiosennie przebudzil sie polski instytut kultur w Rzymie, codziennie cos sie
        dzieje i wszystko jest gratis, niedowiaryalefakt!
        • datlik Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 15.05.05, 23:43
          Czesi zdobyli dzis mistrzostwo swiata w hokeju,wiec wszyscy swietujasmile
          • asia.sthm Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 15.05.05, 23:46
            Hej gratuluje!! Fajnie macie.
            U nas (SE) zgrzyt zebow taki ze az wlosy deba staja.
    • syswia Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 16.05.05, 03:48
      W Kanadzie co bardziej zainteresowani szykuja sie do wyborow, a politycy:
      liberalowie oskarzaja konserwy, a konserwy liberalow o szachrajstwa...
    • jagienkaa Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 16.05.05, 09:43
      Derby przegrało z Preston 0:2 w pierwszej rundzie play offów do Premiership.
      W Derby gra Grzegorz Rasiak i jest tu uwielbiany i sławnysmile ostatnio jeździła
      taka wielka samochodowa reklama z napisem :WE'VE GOT A GREAT POLE AND HIS NAME
      IS RASIAK (i coś było dodane po polsku ale mój mąż nie zrozumiał).
      • mona_lisa79 Karnaval kulrur 16.05.05, 15:55
        www.karneval-berlin.de/
        jest tam tez krotko po angielsku o co chodzi. Ogolnie bardzo fajna sprawa,
        widac tam i czuc multikulturowosc tego miasta, czasem mozna cos zabawnego
        zobaczyc. Rozne grupy kulturowe sie przedstawiaja na tak zwanym pochodzie jada,
        oczywiscie bardzo powoli na ciezarowkach lub innych wehikulach, lub tez ida,
        byla tez grupa ktora pchala przed soba wozki sklepowe - z bebnami
        i "niezbednikami" takimi jak woda mineralna. Jest tez kiermasz na ktorym mozna
        kupic ubrania i bizuterie z calego swiata i sprobowac roznych specjalow.
        • mulinka Re: Karnaval kulrur 16.05.05, 18:13
          u nas w miejscowej gazecie pisali, ze znow pies z bandamka na szyi chodzil bez
          smyczy (!) - a wlasciciel nadal niezidentyfikowany
          (a ja wiem kto to smile
          • mona_lisa79 Re: Karnaval kulrur 17.05.05, 20:52
            ale sie u was rzeczy dzieja.. a moze to byl przy okazji ten pies z kulawa noga,
            o ktorym sie tyle od dluzszego czasu mowi?
          • mona_lisa79 pies 17.05.05, 20:53
            ale sie u was rzeczy dzieja.. a moze to byl przy okazji ten pies z kulawa noga,
            o ktorym sie tyle od dluzszego czasu mowi?
            • mona_lisa79 Re: pies 17.05.05, 20:53
              sorry, ze sie jakamsmile
              • tamsin Re: pies 17.05.05, 20:59
                tak, to jest straszne ten latajacy pies po okolicach wink)) ciekawe czy komus
                zostawil prezent na trawniku?
                • mulinka Re: pies 17.05.05, 22:01
                  mam nadzieje, ze nie u mnie...
                  bo ja ostatnio kosze....
                  bleeee
                  • mona_lisa79 Re: pies 17.05.05, 22:10
                    tez od razu jakies brzydkie skojarzenia z tym prezentem a mi sie przypomnial
                    ten duzy bialy pies, ktory zabieral dzieci na swoim grzbiecie i odlatywal ...
                    co to byla za bajka, bo nie moge sobie przypomniec?
                    • tamsin Re: pies 17.05.05, 22:13
                      neeeeverending storyyyyyyy smile)) a spiewal Limahl - definicja stylu lat
                      osiemdziesiatych wink))
                    • bibi1 Re: pies 17.05.05, 22:19
                      Niekonczaca sie opowiesc,czy cos takiego.
                    • jan.kran Re: Michael Ende. 18.05.05, 02:23
                      mona_lisa79 napisała:

> tez od razu jakies brzydkie skojarzenia z tym prezentem a mi sie przypomnial
                      > ten duzy bialy pies, ktory zabieral dzieci na swoim grzbiecie i odlatywal ...
                      > co to byla za bajka, bo nie moge sobie przypomniec?

Michael Ende " Die unendliche Geschichte " ukochana ksiazka moich dzieci.
                      Polecam Michael Ende inne ksiażki również. Nie wiem jak z tłumaczeniami na inne
                      języki. One czytały w oryginale.
                      Kran.
                      • mona_lisa79 Re: Michael Ende. 18.05.05, 18:44
                        dzieki tamsin, bibi i janie.kranie za kolektywna pomoc w odswiezaniu mej
                        pamieci!
                        tak mi sie podobala ta bajka a zapomnialam tytulu, ale na pewno sobie ja kiedys
                        odswieze
                        pozdrawiam
                        • gherarddottir Re: Michael Ende. 18.05.05, 19:00
                          ale zescie watek skoltunily !!!!smile)))))
                          • mona_lisa79 Re: Michael Ende. 19.05.05, 20:58
                            A co ty corko Gerada czyzbys psy na nas chciala wieszac?smile
                            Corka Jurka
                            • gherarddottir Re: Michael Ende. 19.05.05, 22:04
                              psy ?? nie raczej kotow tez drzec nie bede smile))
                              • gherarddottir Re: Michael Ende. 19.05.05, 22:14
                                a propos psow i psich kupek- czy w krajach, w ktorych mieszkacie wlasciciele
                                pieskow zbieraja kupki po swoich podopiecznych do woreczkow plastikowych i
                                wyrzucaja do kosza? W Norwegii tak wlasnie jest i baaaardzo mi sie to podobasmile))
                                Latem ludziska leza na trawnikach w centrum miasta bez obawy, ze trafi im
                                sie "brazowy placuszek" na plecachsmile))
                                • tamsin Re: Michael Ende. 19.05.05, 22:20
                                  niby jest to zbieranie kupek, woreczki sa dostapne przed wejsciem do parku, ale
                                  i widze, ze kupy w parku tez leza, ale winnego nigdy (!) nie zlapiesz.
                  • ania_2000 wulkan 17.05.05, 22:12
                    jutro 25 rocznica wybuchu Mt.Helen - wulkanu niedaleko portland - bardzo dobrze
                    go widac przy ladnej pogodzie. otworzyli ponownie centrum "obserwacyjne" skad z
                    bliska mozna ogladnac sobie ciagle jeszcze dymiaca gore i ciagle rosnacy "hump"
                    z lawy - ostatnio helen "zadymila" nawet niezle - w marcu.
                    na dole link z kamera na zywo - mozna sobie popatrzec, ale slabo dzis widac, bo
                    ciagle pada i pada - w weekend ma sie w koncu poprawic z tym ciaglym deszczem!

www.wrh.noaa.gov/pqr/msh.php
      • edytaon Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 19.05.05, 20:09
        do Kanady przyjezdza Krolowa na i za kilka dni dlugi weekend
        Edyta
      • jagienkaa Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 20.05.05, 09:07
        jeśli kogoś by to interesowało to Derby zremisowało 0:0 i nie weszli do finału.
        Rasiak nie strzelił karnego. Tragedia.
    • asia.sthm Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 19.05.05, 22:53
      Komunikat ze Sztokholmu:

Od pewnego czasu zwróciła uwagę licznych przechodniów kobieta dziwnej
      powierzchowności. Ma ona dużą czarną brodę i pięknie zakręcane wąsy. Ubrana w
      męskie wizytowe ubranie, spaceruje po ulicach, paląc cygaro i wydaje się być
      najzupełniej niezmieszana.
      • tamsin Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 19.05.05, 23:05
        a moze to jest facet? skad ludziska wiedza ze to kobieta z wasami i broda??
        • gherarddottir Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 19.05.05, 23:11
          Kiedys w pismie norweskim dla kobiet widzialam zdjecie kobiety z broda!
          Nie wiem co bylo pod zdjeciem napisane bo jescze wtedy nie kumalam ani slowa po
          norwesku. Wiem jednak, ze jest takie zabrzuenie (hormonalne, uszkodzenie genu
          czy jakos tak) ze kobietom moze rosnac zarost i nie mowie tu o hirusytyzmie.
          Nawet takiprogram ogladalam na amerykanskim kanale. Hm ciekawe.
          Ta ze Sztokholmu to moze taki okaz?smile))))
          • liloom Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 20.05.05, 00:14
            Austria nie zakwalifikowala sie do Eurowizyjnego Song Contest.
            Nic dziwnego.
            (A dlaczego Polska wystawila Rosjanina z cyganska tragiczna piosenka?)
    • suomen_poro Re: jakie ciekawe wydarzenia w w waszych krajach 20.05.05, 13:04
      a w finalndii strajk pracownikow wszystkich fabryk papieru. chyba juz z drugi
      tydzien, ciagle o tym gadaja. nawet nie wiedzialam, ze papier moze byc taaaaki
      wazny wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka