Dodaj do ulubionych

Chce mi się chłodnika!! (-u?)

15.07.05, 00:38
Dziewczyny, tym razem ja rzucę Wam kulinarne wyzwanie.
Jak wiecie, albo i nie wiecie jestem dopiero początkującą gospodynią domową,
bo do tej pory tylko kariera była mi w głowie i w kuchni mam dwie lewe ręce.
Dlatego proszę o coś bardzo nieskomplikowanego smile
Upał jest straszny od kilku dni i okropnie chce mi się polskiego chłodnika.
Moja mama robi pyszny z botwinki, ale tutaj botwinki nie widziałam nigdzie,
kefiru również a tutejsze mleko nie zsiada się lecz pleśnieje sad

No więc jak zrobić w takich warunkach jakiś chłodnik???
Ogłaszam nieustający konkurs, nagrodą będzie uścisk dłoni kerownika zakładu tongue_out
Obserwuj wątek
    • mulinka Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 00:46
      sok pomidorowy, krojony zielony ogorek, mozna pokroic i obranego ze skorki
      pomidorka, do tego swierza bazylia, czosnek(duzo), sol , pieprz i jak zawsze do
      pomidorow - szczypta cukru
      przed jedzeniem potrzymac ze dwie godz. w lodowce
      smile
      moze byc?
      • jennifer_e Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 09:54
        mulinko, pierwszy raz słyszę o chłodniku z soku pomidorowego ale muszę
        przyznać, że brzmi interesująco, szczególnie z bazylią smile
        dziewczyny, dzięki serdeczne!
    • marta_midwest Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 03:00
      Ja robie chlodnik dla leniwych w nastepujacy sposob:

butter milk (powinien u Ciebie byc dostepny, smakuje jak nasz kefir)
      koncentrat barszczu z butelki albo barszcz czerwony instant Knorra -
      rozpuszczony w b.malej ilosci wody (tutaj znalazlam obydwa specyfiki w
      rosyjskim spozywczym)
      swiezo wycisniety czosnek
      swiezy ogorek starty na grubej tarce
      rzodkiewki starte na grubej tarce
      posiekany koperek
      posiekany szczypiorek
      dosolic do smaku i wstawic do lodowki na godzinke zeby sie "przegryzlo"

Smacznegosmile
      • tamsin Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 15:24
        jutro jade do polskiego sklepu (wlasnie odkrylam zupelnie nowy, swietnie
        zaopatrzony - odemnie niecale 30 minut!) obkupie sie zurku, barszczu w
        torebkach, kielbasach i innych (pomysly chetnie przyjme do soboty rana) zrobie
        sobie chlodnikow, zurkow z kielbasami i jajcami, no taki polski weekend, a co!
        • gherarddottir Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 19:22
          ale macie fajnie z tymi polskimi sklepami...tutaj tego nie mamy...sad(
          zurku z jajcami na twardo to i ja bym zjadlasmile i z polska, biala kielbachasmile)

kup sobie polskiego chleba jak tam bedziesz i wyslij mi przez kabelek oraz
          bialego sera w kostce - tez o nim marze..
          • tamsin Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 19:46
            kupie extra bohenki, rowniez sera, bede przepychac wszystko przez kable w
            weekend, dawajcie zamowienia a nakupuje dla calej partii!!

ps. ten sklep to otowrzylo malzenstwo polskie, chyba w krotkim czasie po tym
            jak otworzyli knajpke. Bylismy juz w knajpce pare razy, mozna sobie tam zamowic
            co najbardziej polskiej duszy brakuje: swiezych pierogow, podanych na ladnym
            polmisku, bigosu prosto z gara, polskiego piwa w roznych gatunkach, plackow
            ziemniaczanych polanych sosem..no co wam tutaj bede pisala, zobaczcie ich
            strone! a najpiekniejsze jest to, ze to tylko 30 minut odemnie jazdy!!
            www.cafepolonia.com/
            aha, kelnerki niestety nie ubieraja sie w te ludowe stroje jak na zdjeciu, ale
            wystroj knajpki maja "ludowy"

• asia.sthm Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 19:56
              Ale ty masz dobrze !!!
              Ja poprosze natychmiast swiezego chleba ze smalcem i bialej kielbasy, zurku
              nie, sama obie upichce, ale kiebasa mi do niego wyszla smile)) pozarta juz,
              znaczy.
              Zapasy z Polski mi juz z zamrazalnika wychodza, zaraz nastanie bieda.
              Ale moja siostra juz niedlugo dowieziesmile))))))))))

U nas tez byla porzadka polska restauracja Piastowska. Dawno w niej nie bylam,
              bo slyszalam, ze baardzo sie im popsulo sad((
              Dlatego tak strasznie chce mi sie w Polsce po knajpach latac.
              • jennifer_e Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 22:12
                a z Wami to zawsze tak! tongue_outPP
                apetytu tylko narobicie i potem człowiek chodzi jak durny!
                żurek, biała kiełbasa, smalec i co jeszcze może! eech....
                smile)))))
                • asia.sthm Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 22:23
                  to nie moja wina tongue_out
                  Ja ciagle tu glodna sie robie, teraz chlodnik za mna chodzi, a zeby to...
              • thorgalla Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 22:20
                O kurcze,pierwszy raz przeczytalam tytul to mi chodnik wyszedl i zastanawialam
                sie co jest takiego ciekawego w chodniku,ze az go tak potrzebujesz.Dodam,ze o
                taki na ulicy chodnik mi chodzi.

Asia,trzeba bylo ten kubelek ze smalcem zarekwirowac ze restauracji na Starym
                Miescie,mialabys na kilka kanapek wiecej.
                • asia.sthm Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 22:28
                  Thorgallko, resztke smalcu wlasciwie chcialam ukrasc, nawet przeszlo mi przez
                  mysl, alescie mnie zagadali i zapomnialam
                  Szkoda, nastepnym razem bede ta co ukradla smalec...
            • bietka1 Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 22:21
              Ale ci zazdroczcze.
              Tutaj jest restauracja Chopin, ale nie ma porownania z ta sad
              • triskell Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 15.07.05, 23:43
                bietka1 napisała:
                > Ale ci zazdroczcze.
                > Tutaj jest restauracja Chopin, ale nie ma porownania z ta sad

Bietuś, ja tu nie ma _żadnych_. Ani kawałeczka. Nawet kropelki soku z czarnej
                porzeczki. To może wyślijcie tu całe to wschodnie wybrzeże, z tymi wszystkimi
                polskimi restauracjami, sklepami i fajnymi ludźmi? I Berlin też. Ja to tu
                wszystko gdzieś poupycham smile.
                • bietka1 Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 16.07.05, 00:02
                  Triskell, to ja rozumiem twoje tesknoty smile
                  Az trudno uwierzyc, ze jest takie miejsce na ziemi, ze nic polskiego nie znajduje sie w zasiegu
                  reki smile
                  • gherarddottir Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 16.07.05, 00:11
                    o rany super ta knajpa! az mi slinka leci na pierogi, zurek i inne specjaly
                    kuchni polskiej.. W Oslo pare lat temu byla knajpka polska o wdziecznej nazwie
                    Varsovia, ale zamienila sie na budke z piwem, a potem to juz zeszla na
                    psysad(( i ja zamknieto...(prowadzil ja znajomy mojego owczesnego faceta,
                    przedtem mial sklep z wedlinami i tez nie wyszlo bo wspolnik afrykanczyk uciekl
                    z utargiemsad. Szkoda, bo mysle ze Norwegowie mogliby poznac nowe smaki
                    chociazby prawdziwej pachnacej kielbaski...
                  • asia.sthm Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 16.07.05, 00:12
                    > Az trudno uwierzyc, ze jest takie miejsce na ziemi, ze nic polskiego nie
                    > znajduje sie w zasiegu
                    > reki smile

Czytalam kiedys reportaz kogos kto zapedzil sie daleko az pod biegun do
                    Eskimosow. Jedzie topaganem, tu igloo, tam igloo, szkola w igloo a tu slyszy:
                    - Krakowiaczek cii jaaa...
                    Polska nauczycielke mieli
                    • gherarddottir Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 17.07.05, 15:39
                      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/0,55643,2804762.html
                      tu macie przepisu na chlodniki roznego rodzajusmile
                • kasiasmom Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 25.07.05, 21:17
                  Czesc Triskell, czytam to forum od niedawna i jakos tak bardziej swojsko mi sie
                  zrobilo na duszy - w tej chwili mieszkam w Kalifornii, na granicy z Meksykiem,
                  ale dopiero od poltora roku - przedtem przez ladnych pare latek w Portland
                  (Pacific Northwest rules!!!)Ale do rzeczy - jesli tesknisz za polskim jadlem to
                  mam dobra wiadomosc - W Tigard (troszke na poludnie za Portland), kolo
                  restauracji Home Town Buffet,jest polski sklep "Victor", ktorego wlasciciel
                  produkuje pyszne wedlinki, a i ogoreczki konserwowe i soczki z czarnej
                  porzeczki pewnie sie znajda, nie mowiac o galaretkach w czekoladzie, czy
                  batonikach Prince Polo - ach, teraz to mi dopiero ich brakuje! smile
                  Pozdrowienia
                  • asia.sthm Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 25.07.05, 21:23
                    Czesc Kasiasmom smile))
                    masz malutka Kasie ??
                    witaj na KP
                    • kasiasmom Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 25.07.05, 21:52
                      Dzieki za powitanie! Niestety, malutka juz nie jest - 18 1/2 latek, poza tym
                      Filip (15) i John (13). W ogole to glupio mi sie zrobilo, ze nie powitalam na
                      wstepie wszystkich forumowiczek, ale mozna to zwalic na moj brak obycia na
                      jakichkolwiek forach, no i chec podzielenia sie uzyteczna informacja smile
                      • asia.sthm Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 25.07.05, 21:59
                        Nie marw sie , za taka informacje to ci tu wszystko wybacza.
                        Tu same lasuchy, na na polskie jedzenie to ja najwiekszy chart.
                        Witaj i rozgosc sie. w zajawce masz na czerwono skrot do "cos wiecej o sobie,
                        love story i takie rozne..
                        Wiemy juz ze mala Kasia okazala sie trojka odchowanego juz porzadnie potomstwa.
                        Gratuluje smile)))
                        • tamsin Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 25.07.05, 22:45
                          dzieki za podbicie watku, dzisiaj w ramach solidarnosci z M. (rozpoczal z rana
                          diete kopenhaska - kubkiem czarnej kawy i ta marna kostka cukru, plus
                          przygotowywal szpinak i jajca do pracy), zjem sobie chlodnik, on takich rzeczy
                          nie znosi, wiec nie bedzie, ze go kusze. Moze da sie schudnac na chlodnikach?
                  • triskell Re: Chce mi się chłodnika!! (-u?) 26.07.05, 00:38
                    kasiasmom napisała:
                    > Czesc Triskell, czytam to forum od niedawna i jakos tak bardziej swojsko mi sie
                    >
                    > zrobilo na duszy - w tej chwili mieszkam w Kalifornii, na granicy z Meksykiem,
                    > ale dopiero od poltora roku - przedtem przez ladnych pare latek w Portland
                    > (Pacific Northwest rules!!!)Ale do rzeczy - jesli tesknisz za polskim jadlem to
                    >
                    > mam dobra wiadomosc - W Tigard (troszke na poludnie za Portland), kolo
                    > restauracji Home Town Buffet,jest polski sklep "Victor", ktorego wlasciciel
                    > produkuje pyszne wedlinki, a i ogoreczki konserwowe i soczki z czarnej
                    > porzeczki pewnie sie znajda, nie mowiac o galaretkach w czekoladzie, czy
                    > batonikach Prince Polo - ach, teraz to mi dopiero ich brakuje! smile

Dzięki! Tak bardzo na południe jeszcze nie dotarłam (mieszkam w Olympii, WA, ok.
                    2 godziny na północ od Portland, i nie mam samochodu), ale planujemy pojechać do
                    Portland odwiedzić Anię i jej męża, to wtedy może i o Victora da się zahaczyć. smile

Witam kolejną Lewowybrzeżankę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka