Dodaj do ulubionych

plastikowe torebki

16.12.05, 11:38

jak wygląda sprawa plastikowych torebek w krajach, w których mieszkacie?
w Polsce dostajesz je w każdym sklepie, przy każdych zakupach. moim zdaniem
jest niepotrzebna nadprodukcja plastikowych smieci.
czy możecie opisać na forum:
Plastik - STOP
jak to wygląda u Was?

pozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • triskell Re: plastikowe torebki 16.12.05, 11:45
      W Thriftway, gdzie najbardziej lubię kupować żywność, najczęściej pytają "Paper
      or plastic?" (a kiedy mnie za pierwszym razem, 2 lata temu, zapytali, to
      myślałam, że chodzi o to, czy płacę gotówką, czy kartą ;-D) Wybieram torbę
      papierową i potem używam jej jako worka do kubła z recyclingiem. W lokalnym
      Safewayu już też mnie znają i pytają, czy zakupy bezpośrednio do plecaka będę
      ładować. Proszę jedynie o pakowanie czegoś, co mogłoby w przeciwnym razie
      przeciekać.

Mieszkam w USA, w Washington State.
      • gherarddottir Re: plastikowe torebki 16.12.05, 12:23
        W Norwegii w Ikea mozna wybrac plastikowa czy papierowa, w sklepach typu Meny
        takze. Generalnie duzo jednak plastikowych.
        Pozdrawiam
        • tamsin Re: plastikowe torebki 16.12.05, 15:26
          w spozywczym jest do wyboru papier albo plastik, ale nie za czesto widze ludzi
          wychodzacych z papierowymi torbami, a jezeli juz to sa one dodatkowo wsadzone w
          plastikowe. W sklepach z ubraniami to jest roznie, ale zazwyczaj widzi sie
          jednak papierowe torby ale z uchwytami wiec czlowiek nie musi sie naglowic jak
          to dzwigac.
          • grazyna10 Re: plastikowe torebki 16.12.05, 17:28
            Holandia. W spozywczych nie ma zadnych toreb (plastikowa mozna kupic i malo kto
            to robi)zakupy kazdy pakuje do wlasnych skladanych koszy i do samochodu lub do
            kartonow. W kazdym sklepie jest taki kacik, gdzie wykladane sa kartony po
            rozpakowaniu towaru.W innych sklepach roznie to wyglada, te lepsze sklepy
            pakuja towary w torby papierowe z uszami w innych typowa plastikowa torba ale
            zawsze sie pytaja czy potrzebna. Wszystkie plastikowe torby wykorzystuje potem
            w domu do koszy na smieci.
            • annah11 Re: plastikowe torebki 17.12.05, 09:48
              W Sydney sa plastikowe torby przy kasach, ale rownoczesnie mozna miec swoje
              torby "materialne" na zakupy i w nie miec pakowane (przez kasjerke) zakupy.
              W warzywniakach mozna pakowac jarzyny i owoce do pudel kartonowych po owocach.
              • daisy123 Re: plastikowe torebki 17.12.05, 14:34
                Wlochy: w supermarketach placi sie za torby palstikowe i sa do kupienia tez te
                z materialu i w zaleznosci od marketu z papieru. W mniejszych sklepach zakupy
                sa pakowane w torby plastikowe, za ktore sie nie placi. Zakupy ciuchowe sa z
                reguly pakowane w torby z papieru. Aha, torby plastikowe sa w 100%
                "rozkladajace sie" i moga byc uzywane do smieci o ile sa przezroczyste (taki
                wymog jest w Mediolanie).
    • margala Re: plastikowe torebki 20.12.05, 11:39
      Zapraszam na forum:

Plastik - STOP

• maja92 Re: plastikowe torebki 20.12.05, 11:45
        Irlandia: za woreczki plastikowe placi sie 15 centow. Normalnie w sklepach
        spozywczych sa do kupienia torby z materialow, z ktorymi pozniej wszedzie sie
        lata. Mozna tez kupic reklamowke, ale to jest drozsze niz 15 centow.
        Wszystkie sklepy z ciuchami i inne maja papierowe torby.

Pozdrowienia,
        • monhann2 Re: plastikowe torebki 20.12.05, 18:35
          To widze, ze Kanada nie jest environmentaly friendly wcale a wcale. Tutaj
          nigdzie nie daja papierowych toreb. Zdaje sie, ze nawet nie mozna ich kupic. Ja
          sie przynajmniej nie spotkalam. Ciuchy tez sa pakowane w plastikowe reklamowki,
          no moze wyjatkiem jest sklep Roots, gdzie pakuja w papierowe.
    • greentea2 Re: plastikowe torebki 20.12.05, 20:50
      Belgia.
      Mam porownanie dwoch supermarketow: w jednym sa reklamowki za darmo, w drugim musisz zaplacis za
      torby foliowe, ale uzywasz ich wielokrotnie.
      Ludzie na odol maja wlasne koszyki, wozki czy roznorodne torby.
      • viki2lav Re: plastikowe torebki 20.12.05, 22:37
        te debilne torebeczki co to je daja w Polsce niestety nie nadaja sie do
        powtornego uzytku, ja w sklepie place za reklamowki (to oni powinni nam placic,
        tak sobie dzis pozrzedze) 4-5 c, ale potem smialo uzywam je jako woreczki na
        smieci wiec jest ok. martwia mnie natomiast "nigdyniekonczacesie" opakowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka