Dodaj do ulubionych

Prezent dla rocznego dziecka

03.08.06, 17:16
Mam pytanie, glownie do mam, ale rady ciotek tez sie przydadzasmile
Zostalismy zaproszeni na 1 urodziny w dosc bliskiej rodzinie - wypada kupic
jakis prezencik dla dziecka - chlopczyk (jesli to robi roznice). Chcialabym,
zeby to byla jakas edukacyjna zabawka (i nie na baterie). Macie jakies
sugestie?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 17:38
      drewniany samochod! jeju, jak ja teskilam za takimi zabawkami jak bylam mala wink

www.jesters.com/acatalog/wooden_toys.html
      • tamsin Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 17:42
        a moze pare lalek, anatomicznie poprawnych?
        • asica74 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 17:52
          Tamsin, ale to chlopak smile
          • tamsin Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 17:53
            no to co? chlopak powinien tez bawic sie lalkami. Niech sie uczy od malego, nie
            tylko jak sie opiekowac lalka, ale i anatomii.
            • asica74 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 17:55
              madrala tongue_out wink
            • tamsin Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 17:57
              musimy skonczyc ze stereotypami: lalka dla dziewczynki, samochodzik dla
              chlopca. A dostalas ten samochodzik o ktorym marzylas? Fajny jest smile
              • syswia Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 17:59
                Dziewczyny, chopak ma dopiero roczek - nie za szczegolowe te wasze propozycje?
                Nie chialabym, zeby sobie dzieciak oko wydlubal albo cos polknal....
              • asica74 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:05
                Po przemysleniu sprawy, stwierdzam, ze MASZ RACJE. Fakt, ze nigdy nie dostalam
                samochodzika, odbil sie bardzo negatywne na moim zyciu. Niech chlopiec ma
                lalke! A nuz, o niej marzy?

Syswia, ale ja wlasnie widzialam male dziecko, ktore rozanielone bawilo sie
                drewniana zabawka. Wsrod wielu modeli sa odpowiednie dla roczniakow, czyli
                takie z duzymi elementami, ktorych nie mozna polknac, czy wepchnac sobie w ucho
                czy w nos. Asia ma rowniez racje z owymi elementami, z ktorych mozna zrobic
                piramidke czy cos podobnego.
    • asia.sthm Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 17:59
      Powinno byc cos do nakladania roznych elementow na patyk aby wyszla z tego
      kompozycja, albo takie pudlo z dziurkami w roznym ksztalcie z dopasowanymi do
      tego kockami ktorymi nalezy trafic do dziury ....albo wykorzystywac do innych
      celow wink)
      Dla roczniaka wlasciwie nie potrzeba specjalnych zabawek , bawia sie wszystkim
      co im podejdzie, najlepiej otworzyc szafke w kuchni..te bez nozy i ostrosci.
      • tamsin Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:02
        no to w takim razie: durszlak, metalowy garnek z pokrywka, dwa plastikowe
        talerze, chochle do zupy (taka dobrze bedzie sie walic w ten metalowy garnek) i
        po sprawie smile)
        • asica74 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:06
          jeszcze zapomnialas o drewnianych lyzkach!!!!!!!!!!
          • tamsin Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:08
            prawda!!! a moze przy okazji nauczy sie gotowac??? ja bym do tego dodala jakies
            lepkie mazie, lub cos o konsystencji blota, no moze byc i zwykly olej byleby
            tego nie jadl, i niech sobie miesza, przelewa, odcedza, itp, itd smile))
            • syswia Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:13
              smile) obydwie z Asica macie uroczy, wprost zniewalajacy styl skrecania
              watkowsmile)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
            • asica74 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:17
              o wiem! maka kukurydziana jest super do takich rzeczy! mozna ja zabarwic sokiem
              z burakow i zupa jak malowanie!

Syswia! alez my tu usilnie na temat godomy smile))))))))))))))
              • tamsin Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:21
                na sama mysl, jak wyzwolony ze stereotypow ten chlopczyk wyrosnie, przywoluje
                mi lezke w oku smile Syswia _musisz_ mu jakis niekonwencjonalny prezent zrobic,
                nie mozesz przyczynic sie do zmarnowania chlopczyka!!!!
                • syswia Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:26
                  Musze Cie zmartwic - ma wyjatkowo , ze tak to ujmijmy dyplomatycznie,
                  nierozsadna mame. Mama mi kiedys powiedziala, ze zamierza wychowac go na
                  ksiecia, co to zadnej babskiej roboty sie nie dotknie. I wcale nie zartowala...
                  niestetysad
                  • asica74 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 18:49
                    powaznie? hm... to ma zupe z maki kukurydzianej nie ma szans. Ksiazeta takimi
                    zupami sie nie bawia.
                    Dobra, juz wiecej nic nie powiem smile
                  • asia.sthm Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 19:08
                    > nierozsadna mame. Mama mi kiedys powiedziala, ze zamierza wychowac go na
                    > ksiecia, co to zadnej babskiej roboty sie nie dotknie. I wcale nie
                    zartowala...

Syswia, tym bardziej udalabym, ze nie slyszalamm nic o tym ksieciu i przyszla z
                    zestawem kuchennym w kwiatuszki i do tego meska lalka w fartuszku.

Moje dzeci mialy nie miec pistoletow i tez dostaly od swoich zdziebko starszych
                    kolegow w komplecie z kapeluszem i pasem kowbojskim. Wszystko pieknie
                    przewiazane kokardka.
    • myszka888 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 19:14
      Syswia, nie znam sie za bardzo, ale o tu takie zabawki znalazlam.
      Moze cos pluszowego? Albo taka kierownica na nibysmile
      powodzenia w poszukiwaniu prezentu!
    • tora99 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 19:22
      ta drewniana ukladanka, ktora marta od was dostala, byla super. marta bardzo
      lubi do dzisiaj wkladac zwierzatka na miejsce smile

fajne sa tez zabawki, gdzie do o otworkow o roznych ksztaltach, trzeba
      dopasowac klocki. widzialam kilka wersji takiej zabawki (marta ma slimaka)

moze byc drewniany pociag na sznurku smile

marta bardzo lubila zabawke tego typu:

www.tolo.com.pl/index.php?d=produkt&id=92
      tyle ze marcina byla ze zwierzatkami (widzialam w roznych sklepach kilka wersji
      tego)

a tu wrzucam ogolny link do zabawek, poogladaj, moze cie co zainspiruje smile

www.tolo.com.pl/index.php?d=katalog&k_id=7
      • tora99 Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 21:22

tak w sprawie marcinej kupy wertuje sobie wychowanie i trafilam na to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=45919668&v=2&s=0
        • syswia Re: Prezent dla rocznego dziecka 03.08.06, 21:42
          Bardzo mi sie podoba ta kronika, ale po pierwsze nie mam czasu, a po drugie
          mamusia jest"z innej bajki" (no coz trudno nie zauwazyc, ze za nia nie
          przepadam specjalnie, ale tak to juz jest... nie lubie pretensjonalnych
          bab).Takim tradycyjnym hinduskim prezentem dla dziecka jest srebrny kubek i
          lyzka (podobno w srebrnym bakterie sie tak nie mnoza....), ale w naszych
          warunkach wydaje mi sie, ze o wiele praktyczniejsze sa dla dziecka plastikowe
          naczynia....
          • jan.kran Re: Prezent dla rocznego dziecka 04.08.06, 02:04
            Mamusi kupujesz prezent czy dziecku ?
            Kup mu cos z drewna , jakies ukladanki , fajne sa puzzle tylko musza byc duze.
            Cos z dziurkami do wkladania tez jest fajne. Ja mam wprawdzie uraz na tym tle
            bo moje dziecko dwuletnie szybsze bylo w te dziurki niz ja, wrrr!
            Bardzo mile sa tez plastikowe ksizeczkiz obrazkami , nadajace sie do uzycia w
            kapieli.
            Na drugie urodziny koniecznie podstawowy zestaw DUPLO !
            Kransmile
            • syswia Re: Prezent dla rocznego dziecka 04.08.06, 03:57
              Dziecku - dlatego sie pytamsmile))) he he
              • samo Re: Prezent dla rocznego dziecka 04.08.06, 07:07
                Roczna dziewczynka ktorej bylam czasami babysitter uwielbiala bawic sie Little
                People Farm:
                www.fisher-price.com/us/littlepeople/products/intro.asp?section=FARM
                Ale absolutnie ulubiona zabawka (a miala ich tone, rozpuszczana przez dziadkow)
                byly stacking cups- mogla sie nimi bawic najdluzej ze wszystkich (a dzieciaki w
                tym wieku maja minimalny attention span):
                www.fisher-price.com/us/products/product.asp?id=6205
                www.fisher-price.com/img/product_shots/75601_b_1.jpg
                Takie kubeczki mozna uzyc jako klockow i budowac wieze, wkladac jeden w drugi,
                brac do wanny i przelewac w nich wode,albo przesypywac cheerios z jednego do
                drugiego. Niezbedne dla roczniaka! big_grin

Godny uwagi jest tez zolw:
                www.fisher-price.com/fp.aspx?st=2341&e=detail&pcat=bupeek&pid=37150
              • eunika Re: Prezent dla rocznego dziecka 07.08.06, 14:11
                syswiu ostatnio moj S mial w rodzinie urodziny dziecka co prawda piate, ale
                dzieciak dostal zlota kande na lancuszku smile to dobry prezent jesli to
                sikhijskie dziecko i jest ci bliskie
                • jan.kran Re: Prezent dla rocznego dziecka 08.08.06, 17:42
                  Mozesz przyblizyc co to jest kanda?
                  Kran
                  • eunika Re: Prezent dla rocznego dziecka 09.08.06, 10:18
                    to symbol sikhow, takie trzy miecze ulozone. wkleje ci link to mozesz zerknac.
                    www.info-sikh.com/
                    • syswia Re: Prezent dla rocznego dziecka 09.08.06, 13:53
                      mama jest punjabi hindu....
                      ale dzieki za dobre checismile)))
                      • eunika Re: Prezent dla rocznego dziecka 09.08.06, 14:09
                        aaaaaaaaa, to zupelnie zmienia postac rzeczysmilepozdrawiam cieplo syswiusmile
                      • samo Re: Prezent dla rocznego dziecka 10.08.06, 03:35
                        Syswia, jak juz cos kupisz to nam powiedz na co sie zdecydowalas :o)
    • pyza_uk Re: Prezent dla rocznego dziecka 04.08.06, 14:20
      Moze tu znajdziesz jakies inspiracje? Jestem mama 14 mies dziewczynki, ktora
      uwielbia ksiazki Usborne (link nr 2) - moze kilka takich ksiazeczek?

www.elc.co.uk/age-3
      www.usbornebooksathome.co.uk/catalogue/browse.asp?css=1
      • jan.kran Re: Prezent dla rocznego dziecka 04.08.06, 21:02
        Ja chce takiego zolwia jak Samo pokazalo !!!
        Jest cooool!!!
        Kran
    • tora99 Re: Prezent dla rocznego dziecka 05.08.06, 19:45
      rolke od papieru toaletowego...

marta targa ja juz z soba wszedzie od dwoch dni....
      • asica74 Re: Prezent dla rocznego dziecka 05.08.06, 20:47
        ot, i caly problem rozwiazany smile))
        • asia.sthm Re: Prezent dla rocznego dziecka 05.08.06, 20:53
          a nie mowilam tongue_out
          Dzieci naprawde nie potrzebuja drogich zabawek, bawia sie znakomicie wszystkim
          co im pod reke podpadnie. A wlasciwie to one sie nie bawia , one sie
          intensywnie ucza przez caly czas, od rana do wieczora.. To jest fascynujace jak
          takie male czlowieki wykorzystuja kazdusienka okazje aby sie jeszcze troche
          nauczyc.
          wink)
          Te wszystkie drogie zabawki i ich reklamy sa skierowane do nas, doroslych z
          niespelnionymi marzeniami z dziecinstwa, a nie dla potrzeb dzieci.
          • tora99 Re: Prezent dla rocznego dziecka 06.08.06, 03:37
            smile)

ale nie wiedziec czemu troche mi glupio w sklepie bylo, jak tulila te rolke, a
            potem udawala ze ma lunete i wszyscy sie dziwnie patrzyli... wink)))))
    • triskell Re: Prezent dla rocznego dziecka 06.08.06, 23:54
      Może nie edukacyjne, ale gdy byłam malutka, moją ulubioną zabawką był tzw.
      bączek. Jednocześnie sporo bodźców wzrokowych, kolorowych i zmieniających się i
      akurat właściwa dawka hałasu (dla dziecka trochę go jest, a mamy do szaleństwa
      nie doprowadzi).

A za kilka lat kalejdoskop - ale to oczywiście nie dla rocznego dziecka. smile
      • jan.kran Re: Prezent dla rocznego dziecka 07.08.06, 08:01
        Baczek i kalejdoskopsmile))
        Chyba dziecinnieje bo mi sie zamarzylo, zwlaszcza kalejdoskop...
        Kran
        • triskell Re: Prezent dla rocznego dziecka 07.08.06, 08:25
          Kraniku, no to przyjeżdżaj tutaj, pozwolę Ci popatrzeć przez wszystkie moje. big_grin
          Zbieram kalejdoskopy, część jeszcze w Polsce została, ale te ulubione mam tutaj.
          • pampeliszka Re: Prezent dla rocznego dziecka 23.08.06, 08:54
            Malgosia na I urodziny dostala drewniana gasienice na sznurku do ciagniecia za
            soba i sie zachwyciła. Poza tym lubi wszelkie kredki i notesy, bajeczki,
            zwłaszcza takie, w ktorych mozna cos ruszac w srodku i klocki duplo.Pluszaki
            odkryła jak miala jakies 14 m-cy dopiero, wczesniej jej nie interesowaly.
            Samochodziki tez sa super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka