30.11.06, 00:24
Poszukuje informacji dotyczacych rozwodu w Kanadzie, nie wiem jak to zrobic
poniewarz słub bralismy w Polsce . Prosze o pomoc !!
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: rozwód 30.11.06, 11:48
      a gdzie mieszkasz w Kanadzie tzn w jakiej Prowincji?>
      • anna726 Re: rozwód 30.11.06, 12:16
        wysłałam Ci maila smile Mieszkam w Kanadzie w Ontario. Czekam na wiadomosc.
        • kendo Re: rozwód 30.11.06, 13:34
          tak cos mi sie wydaje,ze bedziesz musiala przeprowadzic go dwukrotnie,
          tz.w polsce i canadzie,bys byla "poprawna" rozwodka ,
          w skandynawi tak jest,chyba ze sie niezamierzaz ponownie wiazac w nowy
          zwiazek,to wystarczy chyba tylko tam gdzie obecnie mieszkasz.
          • tamsin Re: rozwód 30.11.06, 16:56
            tzn. rozwod w Kanadzie nie jest uznawany w Polsce? a jak slub bierze sie w
            Kanadzie to tez go nie uznaja w Polsce? czy tam w ogole biurokracja ma jakis
            sens? Mysle, ze jezeli nie masz zamiaru mieszkac w Polsce, to rozwod w
            Kanadzie jest wystarczajacy nawet do zawarcia nowego zwiazku. Nie sadze zeby
            scigali cie za bigamie w Polsce.
            • syswia Re: rozwód 30.11.06, 17:26
              no to bys sie zdziwila Tamsin.
              Ja jestem w Polsce panienka, bo slub bralam w Kanadzie
              Zeby bylo smieszniej wg KK jestem mezatka, bo oni maja lepszy system obrotu
              papierami...
              • monhann2 Re: rozwód 30.11.06, 17:39
                Ja tez jestem panienka i to do tego bez dzieci. Nigdy nic nie uaktoalnialam w
                Polsce, bo nie bylo to wg mnie do niczego potrzebne. Do tej pory nie rozumiem
                po co mialam umiejscawiac np metryki urodzenia dzieci w USC w Polsce jesli i
                tak bez zadnego problemu wyrobione maja paszporty polskie wiec Polakami sa?
                • syswia Re: rozwód 30.11.06, 18:00
                  ja tez nie rozumiem tego problemu i tych bulwersacji w zwiazku z paszportami...
                  zwlaszcza teraz, gdy mozna wyjechac na paszporcie kanadyjskim i wjechac do
                  Polski bez wizy na 3 mies. Kompletnie nie kumam bazy.
        • ma.pi Re: rozwód 30.11.06, 16:38
          anna726 napisała:

> wysłałam Ci maila smile Mieszkam w Kanadzie w Ontario. Czekam na wiadomosc.

Zajzyj tutaj, powinnas znalezc sporo informacji

www.gov.on.ca/ont/portal/!ut/p/.cmd/cs/.ce/7_0_A/.s/7_0_252/_s.7_0_A/7_0_252/_l/en?docid=004445

Pozdr.
          • ma.pi Re: rozwód 30.11.06, 16:41
            ma.pi napisała:

> anna726 napisała:
            >
            > > wysłałam Ci maila smile Mieszkam w Kanadzie w Ontario. Czekam na wiadomosc.
            >
            > Zajzyj tutaj, powinnas znalezc sporo informacji
            >
            > www.gov.on.ca/ont/portal/!ut/p/.cmd/cs/.ce/7_0_A/.s/7_0_252/_s.7_0_A/7_0_252/_l/en?docid=004445
            >
            > Pozdr.
            >

I jeszcze tutaj

www.polishembassy.ca/news_details.asp?nid=14
            • anna726 Re: rozwód 30.11.06, 23:21
              Chodziło mi o taka sytuacje : zawarłam zwiazek małżenski w Polsce i przeniosłam
              sie do Kanady. Nigdy w życiu nie chodziłam tego faktu zgłosic w żadnym urzedzie
              w Kanadzie. Ale moje życie nie ułożyło sie tak jak chciałąm i teraz mam
              problem gdzie powinnam sie rozwodzic ??? Mój mąz od 18 lat mieszka w Kanadzie
              jest Polakiem a w Polsce nigdzie nie ma stałego meldunku. I co ja mam teraz
              zrobic ??????? Prosze o pomoc.
    • wiedzma30 Re: rozwód 02.12.06, 18:12
      Mysle, ze najlepiej udac sie po porade do prawnika.
      Jezeli przeprowadzisz rozwod w CA nie bedzie on prawomocny w PL. Trzeba pozniej
      uprawomocnic wyrok w PL - jezeli planujesz znow wyjsc zamaz i nie chcesz zeby
      cie oskarzyli i bigamie...
      • mulinka Re: rozwód 02.12.06, 18:53
        przepraszam, ze sie wetne
        ale kazda z Was, ktora brala slub - w Kanadzie, Polsce czy tez na ksiezycu -
        JEST MEZATKA
        (to czy dopelnilyscie czy tez nie formalnosci papierkowych, to juz inna kwestia)

a do autorki watku (nie jestem prawnikiem, ale na rozum)
        mozesz rozwodzic sie w Kanadzie - musialabys wtedy dac do tlumacza polski akt
        slubu i przetlumaczony przedstawic w sadzie (podobnie akty urodzenia dzieci,
        jesli dzieci macie)
        mozesz rowniez rozwodzic sie w Polsce - musialabys zjawic sie conajmniej raz
        osobiscie na rozprawie i zlozyc zeznania, sprawe moglby prowadzic Ci adwokat, a
        sadzie musialabys podac kanadyjski adres zamieszkania meza i sad wyslalby mu
        wezwanie na sprawe do Kanady, jesli byloby potwierdzenie odbioru, a on by sie
        mimo to nie zjawil, to pewnie sad na podstawie Twoich zeznan orzeklby rozwod

pozdrawiam
        smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka