roseanne Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 03.12.08, 20:28 ok, no to niech bedzie u nas fala powalajaca, 1/3 mojej szkolki choruje ja juz na nogach, corka w kolejce na lozko czeka poza tym moze byc, wielkich opadow sniegu jeszcze nie bylo, nie to co w zeszlym roku Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 03.12.08, 21:05 a ja przez przypadek przegapilam jak dawali szczepionki na grype u mnie w pracy i teraz musze czekac do stycznia jak sie zobacze z moim lekarzem to przy okazji zaszczepie sie. mam nadzieje, ze mnie nie dorwie chorobsko w miedzyczasie. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.12.08, 10:05 Jakas epidemie tam macie? Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.12.08, 15:06 Jest nastepna - na forum Naczelni umiescili watek na temat odcinania sie od rodzicow na pierwszej stronie GW on-line i teraz dyskusja sie toczy..... ...epidemia nieznanych nikow przewala sie przez forum Zapijam sockiem zurawinowym Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.12.08, 16:25 az poszlam sprawdzic i stoi jak byk! ten watek teraz bedzie skakal do gory. Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.12.08, 16:50 Wlasnie weszlam do albumu kupowego....ale tam kurzu sie nanioslo Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.12.08, 19:04 rzeczywiscie troche tam zakurzone, bardzo ladnie wygladacie na wycieczce Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.12.08, 21:17 u nas nie ma epidemii a ja prawie nie mowie, cos mi sie z gardlem porobilo , malolaty na szczescie jeszcze nie zlapaly. a mozecie wkleic linka do tej glownej strony, bo ja jakos kiepska jestem w tym bieganiu po necie Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.12.08, 22:55 www.gazeta.pl/0,0.html z prawej strony na dole: > Forum podyskutuj Wykorzystywanie poszukujących pracy Spotkanie z dzieckiem geniuszem Mikołajki - pod poduszkę czy do butów? Zerwanie kontaktów z rodzicami Przygotowania do mikołajek Prztyknij w zerwanie...i hop siup, jestes spowrotem u nas Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.12.08, 23:00 > ....ale tam kurzu sie nanioslo Moze by tak chociaz okna pootwierac i troche powietrza wpuscic ?? Maja, ja juz chwalilam te twoje skarbodiamenty od poczatku. Ale teraz to fiu fiu jak to poroslo ladnie. Tulipanow juz nie trzebi mam nadzieje. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.12.08, 01:27 w/g mnie generalny remont by sie przydal.. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.12.08, 08:50 Rzeczywiscie jakis remoncik by sie przydal. Maja, Remi to Cie lada chwila przerosnie! Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.12.08, 09:05 Zauwazylam, ze wreszcie w albumie mozna samemu swoje zdjecia kasowac. Zaraz cos uporzadkuje i dorzuce. Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.12.08, 11:27 Tak mnie jakos wczoraj na wspominki wzielo - Gwiazdka sie zbliza i romantyczna sie robie.... Poogladalam zdjecia naszej Alex i przypomnial mi sie nasz wspolny boss z Lucenta i jak mu obsmarowawylysmy razem to i owo... Szkoda, ze Jej nie ma... ['] Remi - kurcze blade - ma 11 i pol lat a noge juz wieksza ode mnie. Przypuszczam, ze zdjecia wakacyjne z przyszlego roku beda wygladaly inaczej - to on mi bedzie plul na glowe Jonathan juz stracil swoj przydomek Diabla Tasmanskiego tulipany moga sobie zyc wlasnym zyciem a On zamienia swoj pokoj w wielka rupieciarnie "things for something" ....to chyba ma po swoim dziadku, a moim ojcu - graciarnia niesamowita, samochod z 3 kolkami, ale moze kiedys da sie naprawic... Asiu, lufcik uchylilam.... Marianna widze, ze drugi tez Zaczynamy swiateczne porzadki Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.12.08, 22:05 Pochwale sie. Jutro mam rocznice, ot taka mala, osobista. Jutro minie rok odkad wsiadlam do samochodu i zapuscilam motor. Oj przez ten rok sie dzialo oj dzialo i samochod sie klepal i sie rozkraczyl na drodze i zaprzyjaznilam sie z mechanikiem. Czlek ten prosty o naturze niespkomlikowanej aczkolwiek niespodziewanej wciaz cierpliwosci do mnie, tylko kiwa glowa i patrzy czy samochod na chodzie To znak ze pomimo zalewu bezmyslnosci i egoizmu, po swiecie jeszcze chadzaja ludzie, no moze nie gromada ale zawsze jacys sie znajda. Kolejny schodek emigracyjny zostal pokonany jutro wiec stawiam martini bez wodki bo bysmy sie za szybko ululali anka Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 06.12.08, 00:01 gratuluje cuciolo! to wcale nie taki maly krok, co zreszta wiemy z wielu filmikow z youtube, przypominam ten ktory przerabialysmy jakis czas temu: www.youtube.com/watch?v=EUdiaGkGfZ0 Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 06.12.08, 00:21 O ratunku , znowu sie usmarkalam ze smiechu. Anka, kochana Ciuciolo to nie z ciebie, to z tego filmiku co juz go zdazylam zapomniec. Potrzebny mi dzis byl na masaz watroby. Tobie gratuluje serdecznie. pana mechanika holub , do piersi przytul za te cierpliwosc. I nie przejmuj sie. Teraz to juz bedzie lepiej, a potem calkiem dobrze. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 06.12.08, 10:48 asia smiej sie ile chcesz nawet ze mnie a filmik na youtube jest boski zaliczylam doniczki w ogrodku przydomowym przy wycofywaniu, brame tescia przy wyjezdzaniu i porecz we wlasnej chalupie a dobry mechanik jest to skarb podobnie jak zaufany ginekolog i dobra kosmetyczka taka trojca swieta za przeproszeniem no to chlup od rana a nota bene ostatnio na wirtualnej polsce ogladalam fotki jak parkuja ludzie chryste panieeeeeeeeee brechtalam sie jak oszalala Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 06.12.08, 13:50 Anka, gratuluje rocznicy i podstawiam musztardowke po male co nieco. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 07.12.08, 16:16 o raju robie pauze. Jutro lece do kraju, wiec do jutra zero alkoholu od poniedzialku czestuje martini albo vin bruehle czyli nasz grzaniec popularny Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 10.12.08, 13:58 Wczoraj poszlam do fryzjera ufarbowac wlosy. Chcialam cieply, zloty blond. A co mam? Bialy blond! Stylisci z bozej laski. NIgdy wiecej tam nie pojde. Teraz musze do innego fryzjera, zeby naprawic szkody. Ech... Odpowiedz Link
roseanne Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 10.12.08, 20:14 zasypalo, podmrozilo pieknie jest Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 10.12.08, 20:32 a u nas jak na wiosne: temperatura 16o C, szkoda ze pada. Jutro jak chwyci jakis przymrozek to bedzie niezla slizgawka. Odpowiedz Link
blue_jay Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 11.12.08, 11:55 76F wczoraj no i jak tu sie ubrac??? plaszcz? (o 6.30 rano zimno) i klapki na gorace pozniej?? Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 11.12.08, 12:03 Walka z wlosami trwa. Wlasnie zmylam farbe i nadal nie jest to dobry kolor. Juz nie jest bialy, ale nadal za jasny. Jeszcze dzisiaj ide kupic kolejna farbe. Mam nadzieje, ze mi sie wlosy nie zbuntuja od tego farbowania. A tak wogole to poprzysieglam sobie, ze juz nigdy nie pojde u fryzjera farbowac wlosow. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 11.12.08, 14:03 marjanna1 napisała: A tak wogole to poprzysieglam sobie, ze juz nigdy nie > pojde u fryzjera farbowac wlosow. Oj, wspolczuje Marianno. Nie ratuj jednak tych wlosow sama, bo mozesz narobic wiekszych szkod. Czy nacielas sie juz na wielu, czy tylko tym ostatnim razem? Ja, w przeciwienstwie do Ciebie, od pewnego czasu nie farbuje sama. Fryzjerzy maja lepsze farby niz te dostepne w sprzedazy, lepsze, profesjonalne odzywki itd. Wlosy po fryzjerze wygladaja zdrowiej, sa lsniace itd. Powodzenia Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 11.12.08, 16:50 Ja kupuje farbe w sklepie z profesjonalnymi prduktami. Tam kupuje tez odzywki i szampon do wlosow, wiec mam w domu salon fryzjerski. Troche taniej i bez umawiania sie. Wlasnie siedze z kolejna farba na glowie i mam nadzieje, ze tym razem bedzie jak trzeba. Teraz codziennie odzywianie, bo wlosy mam suche jak wior. No, ale jak juz kolor bedzie dobry to reszta to pestka. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 13.12.08, 09:22 pl.youtube.com/watch?v=sP6DzgrY5Ds&feature=related Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 14.12.08, 10:47 Wczoraj wróciłam koło jedenastej wieczorem z pracy i zastałam kilkoro nastolatków , głównie niemieckojęzycznych bawiących się znakomicie Party było ustalone wczesniej między mną a Juniorem. Ja się po cichu ewakuowałam do sypialni , zadzwoniłam do Mojej Ani do Toronto < zasypanej śniegiem > i poszłam spać. Część młodzieży się zmyła po północy , troje plus Junior bawiło się do rana , poszli jakąś godzinę temu. Bardzo mili i dobrze wychowani. Po domu walają sie opakowania po pizzy i butelki po coli Junior śpi. Zanim zasnęłam słyszałam jeszcze ich wesołe rozmowy Tak się cieszę że mój mały aspie ma tylu fajnych kolegów i koleżanek, mam wrażenie że Go lubią I uważają że jestem cool i tolerancyjna:o) Lodówka świeci pustkami ... ktoś zrobi za mnie zakupy ? Kran Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 14.12.08, 11:08 jan.kran Nie ma nic lepszego niz znajomi-przyjaciele z prawdziwego zdarzenia,to dobrze ze Twoj syn ma takie osoby i ze go lubia..To duzo daje kiedy czlowiek zmaga sie np z choroba ... Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 14.12.08, 12:56 Polnocno wschodnia czesc stanow zamrozona burza lodowa. Brrrr I ja sie pytam: gdzie to globalne ocieplenie? Jak tam nastroje w USA? Raczej niewesolo bez pradu. Ale moze byc za to romantycznie. Odpowiedz Link
sylwek07 The Montreal Ice Storm of 1998 14.12.08, 13:03 a tak bylo 10 lat temu: windupradio.com/icestorm.htm www.youtube.com/watch?v=YfcNRWefEEU www.youtube.com/watch?v=cv8eij9loVQ Odpowiedz Link
tamsin Re: The Montreal Ice Storm of 1998 14.12.08, 15:48 pamietam ten storm z Montealu kto mial kominek i do niego drzewo, ten mial duzo sasiadow z wizyta Odpowiedz Link
beetaa Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 14.12.08, 14:26 ja tez pytam sie jakie ocieplenie??? u nas zimno, nawet ponizej zera i juz trzeci raz w tym roku spadl snieg, co juz calkowity ewenement stanowi a ja postanowilam z nowym rokiem odswiezyc moja obecnosc na forum, narazie odswiezylam zdjecia w spiewniku Odpowiedz Link
sylwek07 350 lat temu Hetman Czarnecki 14.12.08, 19:07 Na bałtyckiej duńskiej wyspie Als odbyły się uroczystości upamiętniające 350-lecie walk polskich jednostek dowodzonych przez hetmana Stefana Czarnieckiego ze szwedzkimi wojskami króla Karola X Gustawa. W miejscu wydarzeń sprzed 350 lat odsłonięto pamiątkową tablicę ufundowaną przez gminę Sonderborg, z napisami w języku duńskim, polskim i niemieckim. Polska wersja brzmi: "W tym miejscu dnia 14.12.1658 roku był polski hetman Stefan Czarniecki, który na czele wojsk polsko-brandenburskich przebył cieśninę Allsund i wyzwolił miasto Sonderborg oraz wyspę Als spod okupacji szwedzkiej". Epizod ten utrwalony został w polskim hymnie narodowym: "Jak Czarniecki do Poznania po szwedzkim zaborze, dla ojczyzny ratowania wrócim się przez morze". wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,350-lat-temu-Polak-bil-Szweda-na-dunskiej-wyspie,wid,10665529,wiadomosc.html?ticaid=17244 Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 17.12.08, 16:53 www.dumpert.nl/mediabase/333951/c74a8b59/rick_miller_doet_bohemian_rhapsody.html a tu wkleje, bo nie wiem gdzie Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 17.12.08, 20:49 Cudo, Asica. Usmialam sie do lez. Facet jest niezly. A tak z innej beczki, to jutro ide wyrwac pozostale zeby madrosci. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 17.12.08, 21:16 marjanna trzymaj sie dzielnie fotela! u nas strasza jakims sniegiem w piatek, tym kogo oblodzilo w zeszlym tygodniu to chyba jak gwozdz do trumny ten snieg. jakis farmer sera w Vermont musial mleko sprzedac bo pradu nie mial i sera nie mogl zrobic. tylko sie zastanawiam jak to bylo z serami za czasow gdy pradu jeszcze nie wynalezli.. Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 17.12.08, 22:21 och te zeby trzymaj sie fotela i mysl o tym, ze dentysta tez ma zaparcia Wyobraz sobie jaka ma wtedy mine. Odstrasza to nieco stres Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 18.12.08, 10:47 Zeby wyrwane bezproblemowo. Poszlo gladko jak po masle. Asica Twoja porada jest super, szkoda, ze dopiero teraz przeczytalam. Na szczescie chirurdzy szczekowi sa wprawieni w rwaniu i nie czesto zadarzaja sie sensacje. Odpowiedz Link
blue_jay Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 18.12.08, 11:53 dzisiaj ostatni dzien pracy i wieczorem bede pakowac walizy. Jutro lece do domu i w koncu podziele sie z rodzicami wiadomoscia, ze beda dziadkami Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 18.12.08, 13:38 blue_jay napisała: > dzisiaj ostatni dzien pracy i wieczorem bede pakowac walizy. Jutro lece do domu > i w koncu podziele sie z rodzicami wiadomoscia, ze beda dziadkami ***************** A jezeli oni juz widza, bo jakis zyczliwy doniosl? Zartuje baw sie dobrze!! Odpowiedz Link
ewelinka202 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 18.12.08, 13:43 a ja sie ciesze jak cholera, ze moj maz znow pokazal swoja slodka strone i zgodzil sie na swieta w Polsce, dla niego to stres, bo po polsku ni w zab, a tu i zlot rodzinny i polski szal swiateczny co do mojego watku z zawalonym tlumaczeniem- dostane 1200 zamiast 5000, ale duzo z tego sie nauczylam... i jestem 5 kg do przodu, wkoncu to juz 23 tydzien, a pieczenie ciasteczek i swieta w Polsce to juz bedzie prawdziwa kaloryczna masakra Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 21.12.08, 10:15 Za kilka godzin wsiadam w samochod i smigam do Londynu. Nie, nie na swiateczne zakupy, chociaz nie mowie nie, bo funt taniutki jest teraz. Jedziemy kupic kolejny rower dla mojego M. Tym razem rower do kolarstwa torowego. Ech... Nie wiem gdzie on bedzie stal. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 21.12.08, 19:55 Odwagi!! Wazne ze luby bedzie chcial dosiadac i cwiczyc posladki, inne kwestie trzeba przepekac a jakby co kolanem sie dopchnie. My male kobitki to mamy duza wprawe w upychaniu ( mozna podwiesic w lazience, moi znajomi tak zrobili) Moj cwiczy na basenie z tego wiele czasu spedza w saunie no i trenuje przyciski na pilocie od telewizora, o spacerze, joggingu szkoda gadac a by sie przydalo. Tak wiec gratuluje Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 02.01.09, 12:51 Rano odebralam Piotrka z tata z dworca i dowiozlam do szpitala. W poniedzialek mamy spotkanie z lekarzem i wszystkiego sie dowiemy. Padam na twarz, bo bardzo zle spalam wiec reszte dnia spedze na czytaniu i nicnierobieniu. Pozdrawiam slonecznie w Nowym Roku, oby nam wszystkim lepiej bylo. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 03.01.09, 18:09 wspolczuje, ja biala nocke przy chorym dziecku przerobilam w zeszlym tygodniu zaraz po powrocie z kraju, pozniej mojemu w noc sylwestrowa wybita szybe w samochodzie ukradziono nawigator (ale kto sie wypuszcza w ryzm samochodem pelnym rzeczy,) potem mi wysiadl zoladek dzis pierwszy raz po 4 dniach wyszlam z domu trzymam kciuki ze te wiesci nie byly zle Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 03.01.09, 18:10 mial byc Rzym i oczywiscie w ostatnim zdaniu zeby te wiesci nie byly zle Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.01.09, 01:20 moze to nie codziennosc w sumie chyba nie ale tu sie wpisze moje drogie Panie i Panowie szt. 1 , chcialam powiedziec, ze dokonalam cudu nad wisla, a raczej nad srodziemnomorskim i dnia 29.12 zdalam testy w jezyku hispzanskim na prawo jazdy. no normalnie ciesze sie jak gwizdek i nie moge w to uwierzyc. od razu, za pierwszym podejsciem i ze zrozumieniem. ach pisze dopiero dzis, bo wyniki mialam dopiero po dwoch dniach ale jeszcze nie 100procentowe i w sumie potwierdzilam dopiero wczoraj znaczy w piatek, niestety tutaj ciagle fiesty. chodze po domu dumna jak paw i na przemian chichram sie i rycze, alllle normalnie radoche mam Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.01.09, 01:48 Rudzikowa, gratuluje zdania egzaminu! nie wiem czy tez musisz jazde zdawac czy tylko testy, ale dobrze ze masz to juz za soba. Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.01.09, 13:44 niestety praktyka mnie tez czeka ale to juz jak maz wroci z pracy wiec mam jeszcze troche czasu. ale najbardziej balam sie teorii, bo moj hiszpanski mooocno kuleje jeszcze Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.01.09, 09:30 gratuluje tutejsze forumowe towarzystwo dzielnie sledzilo moje poczyniania w ziediznie walki z moim wloskim prawem jazdem prawie 2 lata temu ja polalam test za pierwszym razem podeszlam zbyt ambitnie potem se odpuscilam i poszlo dobrze no prawko mam i se jezdze i co ja bym zrobila bez mojego fiata 600? Masakra Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.01.09, 15:32 > chichram sie i rycze, alllle normalnie radoche mam Ty Rudzikowa jestes geniusz. Gratuluje!! To juz na jazde kciuki ci nie potrzebne? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.01.09, 15:29 > Rano odebralam Piotrka z tata z dworca i dowiozlam do szpitala. Ojojoj to trzymamy kciuki! Kartke juz sle, bo ludzie spozniona jestem Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.01.09, 15:53 Asiu, spokojnie. Dzisiaj mielismy pierwsze spotkanie z lekarzem. Na razie nadal nic nie wiadomo. Jutro caly dzien badan. Wszystko jednego dnia, bo ja pojutrze do Polski jade. Nie wiem kiedy wyniki i decyzje co do metody leczenia. Jak na razie lekarze sa pozytywnej mysli. A tak wogole to Piotrek jest bardzo pozytywnym mlodzincem. Nawet spenil swoje marzenie i dostal sie na prawo. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.01.09, 16:05 marjanna1 tzn ze ma duzo pozywtnej energii a to duzo daje ,to dobrze ze spelnil swoje marzenie-ze ma kolo siebie takie osoby jak Ty - Ojciec i lekarzy... zdrowia mu zycze Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.01.09, 16:21 > Nawet spenil swoje marzenie i dostal sie na prawo. Dobrze ze sie nie wyglupilam. Myslalam ze Piotrus jest malym chlopcem ...a to student. No nic, usciskaj go tak serdecznie jak tylko pozwoli. Ode mnie i od calej Kupy Bedziemy trzymac wszystko, nie tylko kciuki. Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.01.09, 22:59 dziekuje za wszystkie gratulacje. a o kciuki mimo wszystko prosze, bo to nigdy nic... tfutfu... ale to dopiero w drugiej polowie lutego, bo moj malzonek wjezdza w srode i wraca w polowie lutego wiec niestety musze druga czesc prawkowania przerzucic na tzw. potem asica74 nie mam pojecia o co chodzi z Churrios z czekolada, bo nie wiem co to za cudo ja odkad uslyszalam o turron to zwariowalam od samego sluchania i pierwsze co to zaczelam tego szukac w Hiszoanii, niestety jest to smakolyk stricte swiateczny. swoja droga opycham sie nim wlasnie teraz najpyszniejsze jest migdaly w slodkiej masie z takim hmmm jakby oplatkiem. mozna na nich stracic zeby ale sa przeeeeeeeeeepyszne. rodzajow turron jest cala masa ale te "twardziele" dla mnie rewelacja. musialabym poszukac Churros, albo popytac ludzi tu mieszkajacych co to za smakowitosc i kiedy tudziez w jakich regionach sie pokazuje a Barcelonie jeszcze nie bylam i chyba dluuuuugo sie tam nie wybierzemy, a jesli juz to samolotem do hotelu i bedziemy sie poruszac tylko na nogach albo miejskimi srodkami transportu Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 05.01.09, 23:42 en.wikipedia.org/wiki/Churro To sa takie paczusie, ale dlugie i cienkie, i bardzo uzalezniajace Dzieki za wyjasnienie (choc bez wyjasniania) A ja z kolei nie probowalam zadnego turron Zajeta bylam szukaniem owych paczusiow Dam! Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 06.01.09, 01:10 no popatrz, pamietam te maczne churro jako podstawe pozywienia w Hiszpanii zreszta oni tam na sniadanie w knajpach chyba niczego innego nie jedli! Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 06.01.09, 03:58 No to tez taki obraz mam samej hiszpanii! Ze oni w knajpach siedza i chiurros jedza. A w Barcelonie maja to w nosie. No ale oni przeciez sa Katalonczykami, a nie Hiszpanami. Moze wiec ten brak chiurros to taki cichy sprzeciw wolnonarodowosciowy? Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.01.09, 14:40 A ja sie rozchorowalam z nowym rokiem. Herbatki imbirowe popijam. Chlop tez chory. A jeszcze chcialam rudzikowa zapytac i przy okazji pogratulowac zdania prawka - czy ty w Barcelonie mieszkasz? Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.01.09, 22:16 asica74 napisała: > A jeszcze chcialam rudzikowa zapytac i przy okazji pogratulowac > zdania prawka dziekuje >- czy ty w Barcelonie mieszkasz? niestety Barcelona nas nie lubi, w jej okolicach zostalismy okradzeni i mielismy wypadek mieszkamy na samym poludniu w Costa del Sol cieplo, cieplo, cieplo to jest to do czego dazylismy, a jak nam sie zachce przymrozic zadki to gory mamy calkiem blisko. zreszta tu jest takie miejsce kompromisow chcesz idziesz nad morze, chesz jedziesz w gory czyli opcja urlopowa dla malzenstw w ktorych malzonkowie kazde upiera sie przy swoim Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 04.01.09, 23:00 Ach juz pamietam te kradziez! Wiesz co, wybralismy sie do Barcelony na kilka dni i normalnie chodzilam tam z przeswiadczeniem, ze w takim ladnym miejscu mieszkasz A to jeszcze cie pociagne za jezyk: Lubie slodycze, ogromnie. I bedac w B uparlam sie na Churrios z czekolada. I kurcze, szukalismy a okazalo sie ze latwiej jest znalesc kurze zeby, niz te ciateczka! W koncu znalezlismy, ale bez czekolady. No i nie pojmuje o co chodzi! Nawet wczesnie wstalam! Jak kiedys bylismy w Madrycie, to mozna je bylo kupic na kazdym kroku. Mozesz mi napisac o co chodzi? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Petycja. 04.01.09, 16:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47618&w=89289785&wv.x=1&a=89289785 Odpowiedz Link
tamsin Re: Petycja. 04.01.09, 16:54 to sie nadaje na osobny watek, tzn. dyskusja o tym co sie dzieje obecnie w Gazie. Nie wiem dlaczego w Europie sa protesty jak Izrael ma juz dosyc i odplaci sie pieknym za nadobne, ale jak Hamas bombraduje np. szkoly w Izraelu to nikt nie protestuje ze niewinni gina. Odpowiedz Link
mon101 Re: Petycja. 04.01.09, 18:49 Na temat atakow rakietowych Hamasu w mediach bylo,jest i pewnie bedzie skapo.Teraz odwetowa akcje Izraela odbiera sie jak nieuzasadniony atak. Wot, propaganda... Odpowiedz Link
cuciolo Re: Petycja. 06.01.09, 09:14 Zawsze Zyd byl winien i teraz tez Zyd musi byc obwiniany o wszelkie zlo, bo Zyd to symbol wladzy i pieniadza. Przeraza mnie: zalew z bliskiego wschodu pod pozorem wolnosci politycznej, meczety rosnace jak grzyby po deszczu w ramach tolerancji religijnej we wloszech czy spacery po Paryzu ze swiadomoscia ze lepiej nie zapuszczac sie od Republiki na polnoc na samotne spacery bo mozna zostac narazonym na ordynarne zaczepki wyznawcow Mahometa wszak sa u siebie. Wszystkie wieksze miasta europejskie przezywaja szturm muzulmanow, ktorzy nie maja poszanowania dla naszego prawa i kultury. Z kolei jak zwykle zgineli cywile, swiat sie dowiedzial, wystosowal protesty, takie tam bzdury i nic sie nie zmieni. Nigdy Hamas nie zniknie a nawet jesli oslabnie to na jego miejsce wyrosnie inna fanatyczna bojowka. Zawsze bylam jestem i bede po stronie Izraela, taka juz moja natura Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Petycja. 06.01.09, 14:59 aaaaaaaaa to ja takie widzialam w ciastkarniach i chyba nawet w paczkach w sklapach spozywczych i sobie nawet chyba myslalam co to ale jakos tak nie siegnelam. nosz jutro normalnie do sklepu polece, bo dzisiaj 6 styczen i wszystko pozamykane. narobilyscie mi smaka. generalnie ja tu takich rzeczy jak powiedzmy drozdzowki, ciastka czy inne tego typu nie kupuje, bo to wszystko jest przeokropnie slodkie, ja jestem slodkolubna ale tu przeginaja z ta slodkoscia. no ale skoro w hiszpanii byc i churros nie sprobowac, to chociaz dla posmakowania trzeba, gorzej jak sie uzaleznie ;p i na sniadanko churrosek i czekoladka na goraco mniam mniam :d Odpowiedz Link
jan.kran Re: Petycja. 07.01.09, 03:48 Cuciolo , moze to myslenie zyczeniowe ale jednak cos sie zmienia. Nawet naiwni i lewicowi Norwegowie zaczynaja bardzo cicho mowic o tym ze jednak cos jest w tym ze Izrael sie broni. Oczywiscie wiekszosc relacji mowi o biednym ucisnionym narodzie palestynskim i obrazy rannych dzieci ladnie sie prezentuja w mediach. Tylko nikt nie mowi ze palestynscy terrorysci uzywaja palestynskich dzieci jako zywych tarcz. Nie mowi sie o tym ze Izraelczycy pozamykali szkoly i przedszkola dlatego pociski Hamas skierowane na te obiekty nie powoduja ofiar i oburzenia swiata. Natomiast Hamas nie dba o ludnosc cywilna , zaslania sie nia i robi wielki halas na temat faszystowkich metod Izraela. A powiedz mi czy widzialas kiedys zydowska matke mowiaca ze jej syn odszedl na lono Jahwe jako meczennik - samobojca zabierajac ze soba kilkoro palestynskich niewiernych ? Matki palestynski mordercow samobojcow sa z nich dumne ... Fanatyzm muzulmanski jest potworny i nie moge sie pogodzic ze swiat tak latwo da sobie mydlic oczy. Zajrzyj na forum EREC ISRAEL , tam sa ludzie ktorzy od lat mieszkaja w Izraelu i widza na codzien jak wyglada terroryzm Hamasu. Kran Odpowiedz Link
cuciolo Re: Petycja. 07.01.09, 13:08 Jasne Janie kranie swieta racja ale smutna racja. Zawsze propaganda zwyciezy: male biedne sierotki palestynskie kolejne raz zaatakowane przez zydowskich ciemizycieli i kriowpijcow. I czego oni znowu chca? Ja sie ich boje janie kranie, baaaaaaaaaaa martwie sie o swiat mojej corki kiedy mnie juz nie bedzie, ze zaleje zupelnie nasz swiat muzulmanski potop Ze oni beda decydowac jak kobiety maja sie ubierac, ze nie moga miec wlasnych oszczednosci jak to jest na przyklad w oslawionym Dubaju, nie beda mialy prawa glosu ani decydowania o sobie, ze kobiety beda scierkami u nog panow tego swiata Za bardzo sie zapalam ale juz nie moge jak slysze tylko o biednych palestynskich ofiarach az watroba sie przewraca a Hamas to terrorysci i juz Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Petycja. 07.01.09, 22:21 Ciuciolo powinnas natychmiast postarac sie poznac osobiscie paru muzulmanow i muzulmanek. To straszne, jak pozwolilas sie zniewolic odwrotnej propagandzie. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Petycja. 08.01.09, 07:56 Poznalam kilku Muzulmanow, zdania nie zmienie. Trudno taka jestem, wole zdecydowanie Zydow pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Petycja. 08.01.09, 08:45 cuciolo dla mnie nie ma znaczenia czy ktos wierzy w takiego czy tez innego Boga,to samo z kolorem skory..Wazne aby taka osoba mnie nie oszukala-nie wyrolowala specjalnie bo wtedy jest najgorzej i wtedy czlowiek mysli co zlego zrobil ze go takie cos spotyka Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Petycja. 08.01.09, 10:19 to niech Kulka sie zdrowo rozwija a co sie z niej wykula zobaczymy Odpowiedz Link
cuciolo Re: Petycja. 08.01.09, 12:33 Sylwek jak zwykle jestes lekiem na cale zlo, ja niepotrzebnie sie zaperzylam, swiata nie zmienie, lepiej pojechac na wyprzedaze no to se kupilam baletki. Ja sie po prostu boje fanatyzmu a z islamem mialam do czynienia i profesjonalnie i obyczajowo stad ta moja opinia godzaca w wielu dobrych ludzi Ja nie wierze w pokoj na bliskim wschodzie i denerwuje mnie wieszanie nieustajacych psow na Izraelu ale o tym sza Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Petycja. 08.01.09, 20:47 cuciolo czasami warto wybrac sie na zakupy,pujsc gdzies aby poczuc sie lepiej.. I tak jak napisalas,przez zle-nie odpowiednie osoby cierpia potem niewinne osoby .. Co do samego konfliktu to On jest stary jak ten swiat i moze kiedys zapanuje Pokuj ,mam taka nadzieje Odpowiedz Link
cuciolo Re: Petycja. 09.01.09, 09:25 No i dlatego kupilam sobie baletki ognisto czerwone z Benettona. Jakby tego konfliktu nie bylo to bylby inny, bo my jestesmy kretyni i dokonujemy naturalnej selekcji wyrzynajac narody w imie jakiejs ideologicznych glupot. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Petycja. 07.01.09, 13:11 Zajrze sobie tam wogole skad to wszystko wiesz? Masz chyba kontakty z calym swiatem Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Petycja. 07.01.09, 16:18 cuciolo to dobrze ze sie martwisz o swoja Corke ..Pamietaj ze dopuki mozesz to probuj zmieniac swiat na dobre ,czy sie da takie cos zrobic?no cos wszystkiego sie nie zrobi ale to co zrobisz to juz cos bedzie . Odpowiedz Link
jan.kran Re: Petycja. 07.01.09, 18:09 Cuciolo ja pracuję od lat z muzułmanami. Normalnymi, nie fundamelistami. Życzyłabym sobie żeby moi norwescy koledzy tak dobrze mnie traktowali jak muzułmańscy mężczyźni traktują kobiety. Nie tylko muzułmanki tylko biaLe niewierne jak jaPPP Mówię o muzułmanach normalnych , nie fanatykach. Problemem nie jest religia tylko fanatyzm i terroryzm. Palestyńczycy w Strefie Gazy są terrryzowani przez grupę prostaków których popiera swiat. Ķoże ja jestem naiwna ale porozumienie między światem muzulmańskim a zachodnim jest możliwe. Wtedy kiedy się wypleni terroryzm . Jak to zrobić nie wiem. Ale wiem ze moi muzułmańscy koledzy są często oburzeni tym co muzułmańscy ekstremiści wyprawiaja bo to nie jest zgodne z religią którą podobno reprezentują ... Kran Odpowiedz Link
sylwek07 Bocian :) 06.01.09, 19:20 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6127801,Bociek_w_srodku_zimy__Przylecial_do_Lubartowa.html Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 06.01.09, 21:51 Walizki spakowane. Prezenty zakupione. Jutro lecimy rano do Polski. Podobno zimno tam jak cholera, ale mam nadzieje przetrwac. Odpowiedz Link
roseanne Re: Odpryski codzienności XXVII:))) 06.01.09, 21:57 spokojnie z tresci gazetowych wynika, ze mroz ma popuscic jutro juz Odpowiedz Link
asia.sthm Re: od czwartku ma byc cieplej :) 07.01.09, 00:17 Odziac sie cieplo i juz. Fajnego pobytu zycze. Odpowiedz Link
blue_jay ha! 08.01.09, 01:31 a jednak Kulka a nie Genius wciaz licze na to kiedys z niej jakis geniusz wyrosnie a teraz jade do domu wychilic kieliszek... wody mineralnej i poswietowac Odpowiedz Link
cuciolo Re: ha! 08.01.09, 07:57 i staram sie nie ogladac wiadomosci po co mam sie pienic Odpowiedz Link
thorgalla Re: ha! 11.01.09, 13:20 Znaczy się dziewczynka? Zazdroszczę. Ja też chcę dziewczynkę !!! Odpowiedz Link
mon101 Re: ha! 11.01.09, 18:42 Gratulacje! Wznosze toast musztardowka wypelniona mocniejszym niz woda trunkiemza pomyslnosc Kulki Odpowiedz Link
thorgalla Prywata do Asi.sthm 11.01.09, 13:28 Asiu kochana Potrzebuje linków do stron z domami do kupienia.Mój małżonek zwariował do reszty i w Szwecyji dom chce kupować.Może tylko taki summerhus na wakacje,nad jeziorkiem aby nogi pomoczyć (jakby w Danii mało wody było) bo mieszkać na stałe to bym raczej nie chciała. Zamiast gdzieś na południu np.w słonecznej Hiszpanii to jemu Szwecji się zachciewa.Te chłopy. Odpowiedz Link
mon101 Re: Prywata do Asi.sthm 11.01.09, 18:38 tez bym wolala na poludniu Jaki region Szwecji was interesuje? Linki moga byc po szwedzku? Odpowiedz Link
mon101 Znowu sami;(( 11.01.09, 18:51 Byly Nastolat udal sie na studia do Kalifornii Narazie jeszcze nie dolecial, a leci drugi dzien. Wczoraj rano byla w Londynie mgla i samolot ze Sztokholmu nie mogl ladowac przez co samolot z Londynu do Los Angeles zdazyl odleciec. Przebookowali ich(leci z kolega) na lot przez Chicago, na ktory czekali 5 godzin. Do Chicago dolecieli o czasie ale siedzieli w samolocie ponad godzine zanim ich wypuscili no i oczywiscie ostatni samolot do LA zdazyl odleciec. Nocowali w Chicago i rano mieli leciec do LA. Nadal chyba leca.Z La maja jeszcze autobusem 2 godziny do Santa Barbara. W sumie prawie dwie doby. Jak konmi Oni maja po 20 lat i znaja angielski ale co np zrobilaby leciwa babcia lecaca do rodziny? Niemożliwe jest tylko gołemu w kieszeń nasrać Odpowiedz Link
thorgalla Re: Prywata do Asi.sthm 11.01.09, 21:28 Rejon Skanii,trójkąt Goteborg-Kalmar-Malmo. Mogą być po szwedzku,małżonek sobie poradzi. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Prywata do Asi.sthm 11.01.09, 22:42 oooo, jak fajnie! Tu najlepiej: www.hemnet.se/ wybierasz län, komune, rodzaj nieruchomosci i wyskakuje wszystko co jest do nabycia. albo tu, ale tych nie znam www.bostadsverige.com/ www.boning.se/ Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Prywata do Asi.sthm 11.01.09, 23:26 faktycznie duzo jest tych posiadlosci a do tego ceny sa podane w oprucz koron szwedzkich to w euro Odpowiedz Link
thorgalla Re: Prywata do Asi.sthm 12.01.09, 19:00 Dzięki wielki Asia. Niech Ci Bozia we wnukach wynagrodzi Chłopina mój się ucieszył,będzie miał co oglądać. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Prywata do Asi.sthm 12.01.09, 23:21 szczesc Boze, nawzajem ... z tymi wnukami daj znac co upatrzycie, ja lubie ogladac. Odpowiedz Link
asica74 101010 - moje!!!!!!!!!!! 11.01.09, 23:18 swoja droga natrzaskalysmy tu tych postow, az milo Odpowiedz Link