Dodaj do ulubionych

czarny bocian

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.05.12, 18:52
Witam. Dziś widziałem w Książańskim Parku Krajobrazowym czarnego bociana. Do tej pory słyszałem tylko że czarne bociany gniazdują w okolicach Andrzejówki, a osobiście widziałem je kiedyś w Jedlinie. Celowo nie podaję dokładnego miejsca, aby nikt nie niepokoił bocianów. Ciekaw jestem, czy ktoś inny spotkał kiedyś czarne bociany w Parku Książańskim. Czy gniazdowały tam w poprzednich latach. Interesują mnie wszelkie obserwacje z tego terenu.
Obserwuj wątek
    • Gość: cass pennant Re: czarny bocian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 19:49
      Czesc. Napisz maila do Krzyśka Żarkowskiego zark66@tlen.pl. On wie wszystko na temat zwierzat i roslin w okolicach Walbrzycha.
      Pozdrawiam
    • Gość: :) Re: czarny bocian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 20:31
      Musisz uważać ,bo gusła wiejskie mówią ,iż czarny bocian wróży zdradę drugiej połówki :)
    • Gość: www Re: czarny bocian IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.05.12, 20:40
      widziałem widziałem:) piekne ptaszysko. Widziałem jest 4-5 lat temu. Ciesze się że nadal u nas gości. Widziałem go w niedalekiej okolicy stawu Szuwara
    • Gość: leśnik Re: czarny bocian IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.05.12, 22:09
      Bociany Czarne nie są już taką rzadkością jak kiedyś, na terenie Wałbrzycha i okolic jest około 4 par. Góry Kamienne i Dobromierz. Do Książańskiego Parku Krajobrazowego zalatują tylko za pożywieniem. Kiedyś miały gniazdo blisko pewnego miejsca, ale to przeszłość. Przepiękny ptak, wydaje się czarny ale naprawdę taki nie jest. Jak pada na niego światło , można zauważyć całą gamę "czarnych " kolorów. Lepiej zachować wiedzę o miejscu spotkania tego przepięknego ptaka dla siebie. W KPK, był nawet Puchacz, "Bubo Bubo", ale..... presja cywilizacji go wyparła
      • Gość: Mara - but Re: czarny bocian IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.12, 22:14
        Nie dziw,ze obral ten teren !! Tylu wokol murzynow (bialych i czarnych) ze glowa mala !! :-))
        • Gość: ptero Re: czarny bocian IP: 156.17.24.* 14.05.12, 08:25
          Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Widzę, że moje spotkanie z czarnym bocianem nie było czymś odosobnionym. To fajnie, że przyroda w okolicach Wałbrzycha odradza się i można spotkać nawet dość rzadkie gatunki. :)
          • Gość: ona1 Re: czarny bocian IP: *.xdsl.centertel.pl 15.05.12, 22:40
            miod dla duszy. pochwale sie, ze widzialam 2 lata temu w zielonogorskim orla bielika. nigdy w zyciu nie zapomne. ciagne tam co roku. wrazenie ogromne, taki ptak w locie, na wolnosci.

a powiedzcie, gdzie najblizej sa jelenie? slyszalam,ze dopiero kolo Unislawia. takiego tez nigdy nie widzialam na wolnosci, jedynie slyszalam. marze, by spotkac jelenia.
    • Gość: Lia Re: czarny bocian IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 07:33
      Koło Kowalowej się kręcił w zeszłym roku, ale chyba przelotem. Tak jak czapla siwa, którą też raz tam spotkałam :)
      • Gość: hartauer Re: czarny bocian IP: 78.9.164.* 16.05.12, 08:47
        A u mnie na świerku przed domem mają gniazdo raniuszki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka