Dodaj do ulubionych

STOP kierowcom halogeniarzom

IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.08, 12:41
Jeżdżąc dzisiaj po mieście widzę plagę kierowców jadących z włączonymi
przednimi (tylnymi czasem też) światłami halogenowymi.
Ludzie (kieruję to do tychże kierowców) proponuję zapoznać się z kodeksem
drogowym, który jasno określa, kiedy można tych świateł używać. Policja
niestety na to nie reaguje (a czasami sami mają je włączone).
To, że dzisiaj pojawiło się trochę mgły to nie znaczy, żeby wszyscy walili
tymi światłami po oczach innych kierowców!
Ktoś nieświadomy może zapyta się czy te światła oślepiają? TAK, OŚLEPIAJĄ i to
niekiedy bardzo! Nawet w dzień, o tym, jak oślepiają po zmroku nawet nie wspomnę.

Obserwuj wątek
    • Gość: ---- Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.wlb.vectranet.pl 12.09.08, 13:02
      liczy sie lans a nie kodeks drogowy ! niestety ... ale niemal kazdy
      kto ma halogeny to jezdzi w nich ciagle ;/ idioci tak powiem
      • Gość: as Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 13:19
        baran myśli, że jak włączy halogeny to szybciej pojedzie. W środku
        lata nawet mają włączone i świrują. O co kaman? halogen kosztuje ok
        100zl czy to powod do lansu?? oczywiscie debila jak widzę to długie
        plus moje halo idą w ruch
        • Gość: gość Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.08, 14:06
          Dokładnie. Jaki to powód do lansu, że niby czym? Halogeny w aucie to może robiły
          wrażenie 10 lat temu, ale dzisiaj to ma je nawet Renault Thalia za 30 tys.zł
          nowa. Robię dokładnie tak samo, długie i halogen.
          Wk... mnie to od zawsze, ale dzisiaj nasi lokalni kierowcy grubo przesadzili.
          P.S. Zauważyłem jeszcze grupę kierowców, którzy oszczędzają bo mają lampy
          ksenonowe, czyli ksenon wyłączony ale halogen się świeci (bo przecież żarówka
          ksenonowa jest droższa i co będzie jak się spali) :)))
          • Gość: as Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 14:16
            choinka musi byc na aucie ;) jeszcze brakuje im stelaża na pranie na
            tyle i lusterek m3 i kilku naklejek typu max tunning wieś. Dokręcana
            końcówka do tłumika i owieki na szybach... krolowie tjuningu ehh ;)
      • Gość: mati Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:26
        bo to sa kierowcy ktorzy maja pusto w glowie i nie znaja kodeksu drogowego i sa
        najlepszymi kierowcami!!!!!! nie mysli ze oslepia nadjezdzajacego z naprzeciwka
        wazne ze on widzi i koniec!!!!!a mam takiego kolege ktory mowi ze jak fabryka
        zamontowala to znaczy ze trzeba jezdzic bo inaczej sie psuje i tak inni tez mysla.
        • Gość: driverka Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 21:15
          jak jest mgla to pomagaja i po k***wa są!!! stad tez pewnie ich
          nazwa. oslepiaja bo swieca dwa metry przed auto??? hm, sluza do
          doswietlania zakretow, pobocza, nie wiem jak wasze, ale moje nie
          swieca wyzej niz mijania, a wrecz w ziemie... Fakt niektorzy
          przesadzaja, poza tym przednie przecimgielne nie sa zamiannikow
          swiatel mijania... co innego te do jazdy dziennej.
    • Gość: rys Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.09.08, 00:02
      jestem za , w warunkach dostatecznej widocznosci , wieś jeździ na
      pozycyjnych + halogeny, ale czy byliuście dzisiaj na gliniku i
      wi...iście jakie tam były warunki ?? mgła taka że łopatą byś nie
      odgarnoł i światla przeciwmgielne spełnialy swoją rolę w 100%...
      • Gość: 4x4 Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 00:17
        Na bank nie byli.
        A po za własną dupą, większość niczego nie widzi.
        • Gość: krab Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.eranet.pl 13.09.08, 07:19
          Dokładnie, wczoraj warunki w niektórych miejscach były okropne
          np.Rusinów ,i gdyby nie hologeny to samochód widział bys jak wpadasz
          w jego tył.
          • Gość: ---- Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.wlb.vectranet.pl 13.09.08, 09:32
            hahaha ale najlepsze jest to że w większości przypadków halegoney we
            mgle powodują że przed samochodem jest "biała ściana" i guzik
            widać :D tak czy siak co innego jest używać halogeny we mgle a co
            innego jak większość idiotów na codzień a najlepsi są ci co jadą na
            pozycyjnych i halogeny mają ...

swoją drogą widziałem wczoraj ok godziny 19/20 ze dwa samochody co w
            ogóle bez świateł jechały ... czy ludzie tego nie widzą że nie mają
            świateł ? czy aż tacy debile jeżdżą ?
            • danus8 Re: STOP kierowcom halogeniarzom 13.09.08, 09:50
              do ludkow co pisza ze gdzie to oni nie byli:) na rusinowie i ze taka mgla:) to
              ze tam byla mgla nie upowaznia do jazdy na tych swiatelkach gdzie tylko
              chcecie! typowe wiesniackie myslenie:) i jeszcze jedno do tych ludkow! byliscie
              na olimpiadzie? pewnie nie bo wy wlasna dupe tylko widzicie...pozdrawiam
            • Gość: gość Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.08, 10:07
              Ja nie czepiam się skrajnych warunków atmosferycznych, czyli baaaardzo gęsta
              mgła. Ale wczoraj w większości miasta była lekka mgła, a 1/3 kierowców jeździła
              z włączonymi halogenami oślepiając w ten sposób innych.
              A teraz przepis kodeksu drogowego. Dział II, Rozdział 5, Oddział 3.

"5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący
              pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu,
              również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza."

Niestety moim zdaniem przepis jest głupi, bo określa kiedy wolno używać świateł
              halogenowych przednich, ale nie stanowi jasno, kiedy ich używać nie wolno.
    • Gość: ela Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.gprs.plus.pl 13.09.08, 10:02
      bo ci halogeniarze nie znaja przepisow o ruchu drogowym, tam jest wyraznie
      napisane kiedy mozna uzywac swiatel halogenowych,ale coz policja tez ma to w
      glegokim powazaniu i nie reaguja na takich idiotow,ale jak przekroczysz predkosc
      o 8km. to mandacik i punkty karne leca,dupki
      • Gość: aaa Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.08, 10:04
        Ludzie nie przesadzajcie... nie macie sie czego czepic? halogeny wam
        przeszkadzaja? jakby nie bylo wiekszych zmartwien..
        • Gość: ---- Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.wlb.vectranet.pl 13.09.08, 10:15
          nikt nie przesadza ... halegony oslepiaja i to bardzo ! szczególnie
          jak ulica jest mokra to jak taki jedzie z przeciwnej strony czy też
          za tobą to wali po oczach ... i to jest problem i w dodatku stwarza
          zagrożenie !!! więc nikt tu nie przesadza !
    • Gość: Warto przeczytać Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.wlb.vectranet.pl 13.09.08, 13:34
      www.motofakty.pl/artykul/mgielka_po_oczach.html
      • Gość: Glina Do Debili Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.eranet.pl 13.09.08, 15:55
        Jak wam przeskadzaja swiatla to se ku... oczy zamknijcie albo
        odajcie uprawnienia do wydzialu komunikacji lub na Policje i problem
        z głowy .kto wam badania podpisal ???Pozdrawiam was DEBILE
        • Gość: Andy Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.09.08, 19:47
          Czy ktoś tu kogoś wyzywa prymitywna jednostko?Przeszkadzają mi te
          światła używane w warunkach normalnej widocznosci gdyż są
          przeznaczocze do czego innego.Jeżeli chpdzi o badania to mam je
          wykonywane z godnie z ustawą,do tego dochodzą psychotesty.Ja wożę
          ludzi kolego i dla mnie to jest narażanie moich pasażerów na
          niebezpieczeństwo.Halogen jest światłem przeciwmgielnym a nie
          mijania.Przez takich idiotów jak ty są wypadki gdyż nie stosują sie
          podstawowych zasad.Nie używaj nicu Glina bo prostota twojej
          wypowiedzi świadczy o tobie i logiczne jest,ze nawet nie stałeś koło
          policjanta nie mowiąc już o pracy.
        • Gość: yellow Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.08, 21:18
          Glina Do Debili sie oburza bo pewnie co dzien w swojej bawarze
          odpala halogeny bo taki z niego kozak... zalosc
        • Gość: Glina do Debili Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.eranet.pl 14.09.08, 12:55
          Ale z was Durnie ,jeden nawet pewnie lekarza przekupil zeby
          psychotesty zdac ladnie i to jest kierowca ktory ludzi wozi a
          swiatła mu przeskadzaja TĘPAK .
    • Gość: Ciekawska Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 21:36
      wiejski tuning;)
      • Gość: gość Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.08, 09:09
        Rano trochę popadało i znowu się zaczęło! Mokry asfalt, światło się od niego
        odbija i wali po oczach, ale co tam - jak ktoś za kierownicą myśli tylko o sobie...
        P.S. do gościa co się podpisuje "Glina", gratulację za dołączenie na tym forum
        do sporej grupy określanej jako "debile". Sorki, nie chcę Ciebie obrażać, ale
        swoją wypowiedzią sam siebie określiłeś :)))))
        • Gość: Glina do Goscia Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.eranet.pl 16.09.08, 00:59
          Drogi kolego a zwróciłes moze uwage ze Policja sie nie czepia, nie
          daje ci to nic do myslenia?
      • Gość: motyl Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:11
        majgorsi są Ci, któzy kupuja oczojebne swiatła na allegro i oślepiają innych a
        sa zachwyceni ze oni wszystko widza.. załosne...
        • Gość: as Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:53
          każdy napotkany halogeniarz ma ode mnie długimi po oczach i
          oczywiscie halogenami!!
    • Gość: ? Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 22:12
      jeszcze nie widziałem halogenów z tyłu samochodu
      i sory nie mogę w kodeksie znaleźć kiedy się używa halogenów
      proszę o podanie paragrafu
      • Gość: gggg Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.wlb.vectranet.pl 18.09.08, 21:08
        Bo z tyłu nie ma świateł halogenowych, są tylko przeciwmgłowe. O te światła
        chodziło, ale nie o tym jest temat, tylko o głównie światła przeciwmgłowe
        halogenowe przednie.
        A jaki jest na to przepis przeczytaj powyżej.
    • Gość: xyz Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.09.08, 16:37
      Tak tak, nawet jak jest mgła broń boże nie włączaj halgenów ani
      klimy ani radia bo CI spalanie wzrośnie! ;)
      Jak trzeba być ograniczonym żeby czepiać się kiedy ktoś nawet przy
      lekkiej mgle ma je włączone, skoro jest mgła to ma prawo i tyle.
      Poza warunkami ograniczonej przejżystosci powietrza ok powiedzmy że
      rozumiem irytacje.
      Co do złośliwego oślepiania długimi- można się kiedyś natknąć na
      kogoś kto poprostu wysiądzie i jeb*** w zęby i nastanie upragniona
      ciemność ;)

Sam nie jeżdże na halogenach nie mniej zdumiewają mnie powody
      rozterek niektórych tu obecnych :D
      • Gość: andy Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.eranet.pl 21.09.08, 11:23
        kolego,ja bym proponował najpierw poczytać a dopiero potem
        zamieszczać komentarze,cały czas mowa o normalnej przejżystości
        powietrza a nie o lekkiej mgle jak to napisałeś.Ktoś wyżej chciał
        podstawe prawną,oto ona:Światła przeciwmgłowe przednie służą do
        jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej
        mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami. Przepisy prawa
        o ruchu drogowym dopuszczają użycie tych świateł także w warunkach
        normalnej przejrzystości powietrza, od zmierzchu do świtu na
        odpowiednio oznaczonej drodze krętej (art.51 ust. 5). Jeśli zaś
        chodzi o światła przeciwmgłowe tylne to przepisy zezwalają na ich
        użycie, w sytuacji, gdy zmniejszona przejrzystość powietrza
        ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 metrów. Kierujący
        ma jednak obowiązek niezwłocznie wyłączyć te światła w razie poprawy
        widoczności.

• Gość: kkk Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 17:31
        To niech taki halogeniarz poczeka na mnie jak nie wytrzymam, tez wysiądę z auta
        i jeb*** w zęby to mu się wszystkie możliwe światła zaświecą :)
        • Gość: Mat Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 20:58
          Ja się dołączam. będą mu się świeciły również w dzień :)
        • Gość: tot Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 20:59
          nie zdażysz on zardzewiałą beemką jedzie i to czarną!
          • Gość: załamany Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: 212.160.143.* 25.09.08, 07:48
            codziennie w okolicach godziny 6:45 rano jeżdżę do pracy i codziennie mijam
            "Pana" podróżującego srebrnym megane scenic z Sobięcina w stronę Szczawna na
            włączonych wszystkich światłach jakie posiada w samochodzie, przez co
            niemiłosiernie oślepia wszystkich jadących z przeciwka. Piszecie o warunkach
            atmosferycznych... ten, z całą pewnością, wspaniały kierowca używa tzw halogenów
            bez względu na panujące warunki atmosferyczne (jak sami rozumiecie w pogodny
            dzień jest to mniej uciążliwe, ale zawsze przeszkadza). I może byłoby to jakieś
            wytłumaczenie, rozumiecie... zła widoczność i obawa przed niezauważeniem
            przeszkody na drodze... gdyby nie to co udało mi się dzisiaj zaobserwować. Otóż
            wspomnianego "wspaniałego kierowcę" napotkałem dziś na swojej drodze w okolicach
            ul. 3 maja, pogoda była raczej marna a biorąc pod uwagę opady i panującą mgłę
            widoczność równie mizerna. Nagle moim oczom okazał się nasz "bohater",
            oczywiście oświetlony jak zawsze, podróżujący ...UWAGA...
          • Gość: załamany Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: 212.160.143.* 25.09.08, 07:52
            codziennie w okolicach godziny 6:45 rano jeżdżę do pracy i codziennie mijam
            "Pana" podróżującego srebrnym megane scenic z Sobięcina w stronę Szczawna na
            włączonych wszystkich światłach jakie posiada w samochodzie, przez co
            niemiłosiernie oślepia wszystkich jadących z przeciwka. Piszecie o warunkach
            atmosferycznych... ten, z całą pewnością, wspaniały kierowca używa tzw halogenów
            bez względu na panujące warunki atmosferyczne (jak sami rozumiecie w pogodny
            dzień jest to mniej uciążliwe, ale zawsze przeszkadza). I może byłoby to jakieś
            wytłumaczenie, rozumiecie... zła widoczność i obawa przed niezauważeniem
            przeszkody na drodze... gdyby nie to co udało mi się dzisiaj zaobserwować. Otóż
            wspomnianego "wspaniałego kierowcę" napotkałem dziś na swojej drodze w okolicach
            ul. 3 maja, pogoda była raczej marna a biorąc pod uwagę opady i panującą mgłę
            widoczność równie mizerna. Nagle moim oczom okazał się nasz "bohater",oczywiście oświetlony jak zawsze, podróżujący ...UWAGA...W OKULARACH PRZECIWSŁONECZNYCH!!! w tej sytuacji pozostaje jedynie przemilczeć powyższy fakt, oraz nie odnosić się do poziomu inteligencji prezentowanego przez naszego "bohatera". Pozdrawiam
            • Gość: andy Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 26.09.08, 11:26
              Wystarczy jeden telefon na policje,sprecyzować jaką trasą się
              porusza i o której godzinie i że oślepia innych i postępuje zawsze
              tak samo bez względu na pogode.Za granicą jest to całkowicie
              normalne i przyjęte,ze się zgłasza tego typu wykroczenia z uwagi na
              bezpieczeństwo i dobro innych i policja momentalnie reaguje.Ten
              kierowca co dzień oślepia innych,przyjdzie taki dzień,że ktoś straci
              orientacje i nieszczęscie gotowe,to może być 1 na milion mijanych
              samochodów,ale jednak ten milionowy zostanie całkowicie
              oślepiony.Niemcy uważają,że takim zgłoszeniem ratują komuś życie.
              • Gość: gringo Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: 92.41.0.* 20.02.09, 22:38
                Stary temat ale chyba zawsze będzie aktualny, wiem z autopsji...
                • Gość: as Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:32
                  buraków niestety nie brakuje. Teraz w modę weszły ledy a`la Audi r8.
                  Że niby światła dzienne, anteny rekiny, spojlery i silniczek 1,3
                  gaźnik w gazie. To jest lans ;)
    • Gość: gosc Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 21:11
      z tyłu nia ma świateł halogenowych, są tylko przeciwmgielne.
      aczkolwiek zgadzam się, ze sa czesto naduzywane, a za to groza
      przeciez mandaty i co? i nic...
      • radcom Re: STOP kierowcom halogeniarzom 06.03.09, 21:26
        Specyfika świateł przeciw mgielnych ( z przodu) pozwala lepiej
        widzieć dziury w jezdni. W Wałbrzychu po zmierzchu jeżdżę na
        halogenach. W dupie mam wasze zdanie, połatajcie dziury to będę
        jeździł nawet bez świateł.

Pozdrawiam, radcom
    • Gość: Obserwator Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 21:39
      Większość krzyczy a czy ktoś pofatygował się włączyć kiedyś same światła
      przeciwmgłowe halogenowe przednie?
      Te światła nie dość, że świecą bezpośrednio przed samochodem to jeszcze bardzo
      nisko.
      Bardziej dociekliwym polecam rozebrać takie światełko to zobaczy, że połowa
      żarówki jest kompletnie przesłonięta a kształt szkła rozprasza światło na boki a
      nie w górę.
      Potem polecam zapalić i stanąć przed autem i czy razi niema fizycznej możliwości.
      Krótkie te tak, dają po ślepiach a źle wyregulowane jeszcze bardziej.
      Tak samo dają po oczach wszelkiej maści pseudo xenony dostępne w klasycznych
      oprawkach H4 H1 H7 pakowane w nieprzystosowane do tego klosze i auta bez
      automatycznej reg. wys świateł.
      Jak diabeł dają po oczach tylne światła przeciwmgłowe, które nawet w deszcz
      ludzie zapalają a nie jak widoczność spada poniżej 50m i to tylko ostatni w
      kolumnie bo przecież na 10m i tak widać poprzedniego nie mówiąc już o miejskim
      korku.
      Wiec nie mówcie mi, że przednie przeciwmgłowe rażą bo to tylko przez lata
      powielany mit.Ludzie z automatu mrugają światłami jak tylko widzą halogeny nie
      zastanawiając się czy one rzeczywiście oślepiają.
      Przejeżdżam w roku niezłą sumkę kilometrów i jeszcze nie porażono mnie
      halogenami tzn. pomijając pewne wyjątki typu światełka przykręcone na zderzak i
      świecące gdzie się akurat wygięły.
      Natomiast strasznie męczą wzrok tylne.
      • Gość: halo Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 22:03
        masz rację, sam nie jezdze na halogenach bo to wioska poprostu, ale tez nie moge powiedziec ze oslepiaja . Ludzie jak was oslepiaja takie swiatła to powinniscie siedziec w domu, widocznie nie nadajecie sie do jazdy samochodem. Założe sie ze wiekszosc tych biadolących jezdzi lewym pasem na dwupasmówce 50 na godzine a to mnie wqrwia o wiele bardziej niz halo...
        • Gość: ciekawski Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.03.09, 22:27
          co wobec tego powiecie na "doświetlanie" halogenem raz lewym raz
          prawym zakrętow w nowych fiatach? skoro to nie zgodne z przepisami
          to dlaczego auta dostały polską homologację ?
          • Gość: gringo Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.41.167.114.sub.mbb.three.co.uk 06.03.09, 23:00
            ;-) Wątek założony we wrześniu ub. roku, i wszyscy do dziś w
            zasadzie potwierdzali bezzasadność używania świateł przeciwmgłowych
            przy dobrej przejrzystości powietrza, a przynajmniej nie negowali...
            Aż tu nagle dziś wyskoczyło "Siedmiu wspaniałych" i powiedziało, że
            czarne jest białe, a białe... a białe jest khaki, a co... Otóż
            Drodzy Koledzy, o ile się nie mylę, już sama nazwa wskazuje
            przeznaczenie owych spornych lamp: PRZECIWMGŁOWE, tudzież
            PRZECIWMGIELNE. Dalszy komentarz chyba zbyteczny. Ale jak to w
            Polsce, każdy jest dobrym kierowcą, każdy zna się na pogodzie,
            pieniądzach (finansach) i jeszcze paru innych, w zasadzie na
            wszystkim. Koorva, kraj omnibusów. Któregoś z moich przedmówców
            powyżej "te światła nie oślepiają". Mnie też nie oślepiają jak jadę
            na melinę po trzy ćwierci, tam i zpowrotem. Ale jak mam się tłuc
            jakąś krajówką przez połowę naszego raju, a tu co drugi kierman
            dodaje fasonu przeciwmgielnymi, to co mi pozostaje? Tylko uczyć
            rozumu swoimi "długimi", do oporu, aż się wyminiemy, chyba że tamten
            palant z naprzeciwka wyłączy wcześniej. Z kilku postów powyżej,
            widać wyraźnie, że do wszystkiego można dorobić ideologię. Nawet do
            używania owych świateł 24/7/365.
            Tak więc podaję do ogólnej wiadomości: jeżeli będziesz nadjeżdżał z
            naprzeciwka z włączonymi bez potrzeby p/mgielnymi, to szykuj się na
            moje długie. Na naukę nigdy nie jest za późno ;-). Nawet na drodze.
            Pozdrawiam. gringo
            • Gość: Obserwator Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 23:05
              prosty z ciebie ludek
              żyj szczęśliwie
          • radcom Re: STOP kierowcom halogeniarzom 06.03.09, 23:01
            A gdzie k.urwa w kodeksie jest zakaz używania halogenów!

Pozdrawiam, radcom
            • Gość: motyl Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 23:09
              dokładnie gdzie ?

ja smigam na halogenach wieczorami, szczególnie w wałbrzychu, z wiadomych
              przyczyn, więc pocałujcie mnie w halogena jak Was niemoty oślepiają ;)
            • Gość: gringo Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.41.167.114.sub.mbb.three.co.uk 06.03.09, 23:23
              Polecam czytać ze zrozumieniem i nie mylić pojęcia "halogen" z
              terminem "światło przeciwmgielne". Halogen to obiegowo przyjęta
              nazwa na każdy dodatkowo zamontowany reflektor, a tu doopa, bo to
              rodzaj źródła światła, czyli po prostu rodzaj żarówki, wypełnionej
              specjalnym gazem, ale tu nie miejsce na takie szczegóły, zresztą nie
              mam wystarczającej wiedzy na ten temat. Więc jeżeli masz żarówkę
              halogenową w reflektorze, to oczywiście nie masz zakazu używania
              reflektora. Prawo o ruchu drogowym określa jedynie warunki pogodowe,
              w przypadku których może być użyte oświetlenie dodatkowe, w tym
              przypadku p/mgielne, a wszystko właśnie z myślą o nadgorliwcach,
              hołdującym zasadzie "im więcej, im jaśniej, tym lepiej".
              Pozdrawiam. gringo

Do "Obserwatora": uwielbiam takie riposty ;-) kiedy brakuje
              argumentu, ale cóż, przykład idzie z "najwyższej góry", a lud
              prosty "obserwuje" i naśladuje.
              Za życzenia oczywiście bardzo dziękuję.
              • Gość: Obserwator Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 23:34
                A jakich argumentów oczekujesz? napisałem już wszystko na ten temat.
                Natomiast prostyś człowieku i proste jest twoje zachowanie.
                Bo oceniasz ludzi nie znając ich a akurat ja na melinę nie jeżdżę tylko też
                tłukę się naszymi pięknymi drogami.
                A długimi światłami stwarzasz tylko zagrożenie i to większe od rzekomego
                oślepiania krytykowanymi tu światłami a tym samym potwierdzasz moje zdanie o tobie.
                pozdrawiam
                • Gość: Obserwator Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 23:40
                  Aż strach pomyśleć co by się działo na drogach jak byśmy mieli w kraju taką
                  ustawę o dostępności broni palnej jak w USA.
                  Nocy miłej życzę i spać umykam
                • Gość: gringo Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.41.167.114.sub.mbb.three.co.uk 07.03.09, 00:02
                  Mętnie, oj mętnie Waszmości się tłumaczysz ;-)

Gość portalu: Obserwator napisał(a):
                  Bo oceniasz ludzi nie znając ich a akurat ja na melinę nie jeżdżę
                  tylko też
                  > tłukę się naszymi pięknymi drogami.

buhahahaha... Ja oceniam? A przepraszam, kto w dwóch postach powyżej
                  ocenił mnie, nie znając mnie nawet z imienia i
                  określając "prostym" ;-) ? A kogóż to ja oceniłem?
                  Widzę też, że brakuje co niektórym szczypty wyczucia, co jest
                  prawdą, a co tylko "prawie prawdą". A taką "prawie..." jest ta
                  wyłowiona z tekstu <melina>, którą wpisałem dla pewnego kolorytu ;-)
                  Następnym razem wpiszę "tesko", pasuje?
                  > A długimi światłami stwarzasz tylko zagrożenie i to większe od
                  rzekomego
                  > oślepiania krytykowanymi tu światłami
                  A co mogę więcej zrobić? Ten z naprzeciwka może jakoś stwarzać
                  zagrożenie używając p/mgielnych, tak? Mam go próbować zatrzymać i
                  prosić o wyłączenie? Cóż mi pozostaje? Na prymitywnych osobników
                  najlepsze i jedynie skuteczne są prymitywne metody.
                  Kończąc, nie nazywam nikogo "prostym", choć zapewne ja nim znowu
                  będę tu nazwany ;-)
                  Pozdrawiam. Dobranoc. gringo
                  • Gość: halo Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 08:04
                    Pytam po raz kolejny jakie masz "ZAGROŻENIE" ze strony auta na przeciwmgielnych ? Czy wy walac długimi robicie cos pozytecznego ? Każdy zdrowo myslący człowiek wie ze one nie oślepiają , jest poprostu więcej punktów świetlnych z przodu samochodu ! Qrwa takie wieśniackie moralizatorswo "nie można tego robic to ja cwaniaczkowi pokaże" . To nie wy jestescie od karania wspołużytkownikow drogi a policja, a dla nich nie jest to jak widac problem...
                    • Gość: Do halo Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: 78.133.207.* 07.03.09, 09:22
                      Przeciez z wypowiedzi twych wnioskuję ,że leczysz się już dość długo
                      i pewnie tez nikomu nie stwarzasz zagrożenia.A mimo to dalej
                      jeżdzisz na przeciwmgielnych.Panowie używający przeciwmgielnych
                      świateł -UMYJCIE SOBIE SZYBY RAZ NA JAKIŚ CZAS... WTEDY BĘDZIECIE
                      LEPIEJ WIDZIEC!!! a jak widze kogoś na tych światełkach włączonych
                      to poprostu zwalniam troszkę bo widzę DEBILA!!! ;)
                      • Gość: halo Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 10:38
                        Jak bys czytał ze zrozumieniem co napisałem mądralo to bys wyczytał że ja ich NIE UŻYWAM ale jezeli Cie oślepiają to cos jest nie tak z twoim wzrokiem i proponuję odłożyć prawko do szuflady bo jeszcze się przestraszysz " debila na przeciwmgielnych" i wjedziesz do rowu...
    • Gość: Być Re: STOP kierowcom halogeniarzom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 10:37
      Przednie to jeszcze są do zaakceptowania, ale jak jadę za jakimś "inteligntnym"
      który zapierdziela na przeciwmgłowych tylnych dających czerwienią po oczach to
      dopiero szlag trafia. Wtedy staram się takiego wyprzedzić i pokazać mu jak to
      świetnie jedzie się kiedy ostre czerwone światło daje po oczach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka