Gość: Katon Re: Amerykanie to duze dzieci ! IP: *.ri.ri.cox.net 29.01.05, 15:37 Ameryka jest wspanialym krajem - bogatym, spolecznie egalitarnym, tolerancyjnym, itp. Amerykanie sa potwornie naiwni, aroganccy, niedouczeni, bezgranicznie zmaterializowani. Wiekszosc Polakow jest zauroczona Ameryka. Nie chodzi tylko o Halloween, Walentynki czy glupie seriale TV na wzor amerykanski. Trzeba jeszcze zasmiecac jezyk polski wyrazeniami lub zwrotami angloamerykanskimi (czasami tlumaczy sie je mechanicznie na polski). Nie mozemy czy nie chcemy kultywowac naszych wzorow i tradycji, ale dlaczego musimy malpowac wszystko co z USA? Dlaczego nie wzorowac sie na kulturze frncuskiej, skandynawskiej, latynoskiej? Dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaj Re: Amerykanie to duze dzieci ! IP: *.client.insightBB.com 29.01.05, 16:16 "Dlaczego nie wzorowac sie na kulturze frncuskiej, skandynawskiej, latynoskiej??" Byc moze dlatego, ze kultura francuska to kultura arystokratow, muzyki na flet, a Francuzi uwazaja sie za najlepszy narod swiata (tak, to Francuzi, a nie Amerykanie) i mniej lub bardziej otwarcie gardza innymi. Co tu duzo mowic - Francuzi z Paryza gardza Francuzami z reszty kraju. Kultura skandynawska? - jedyne co mi przychodzi do glowy to sauna, a w niej rodzice z dziecmi na golasa. Kto chce niech wchodzi do wanny z dziecmi nawet w Polsce. Kultura latynoska? To kultura wiejskiego katolicyzmu i figurek Matki Boskiej (nie mam nic przeciwko - wrecz przeciwnie i bardzo ja lubie - od czasu do czasu, nie za czesto) - tak wiec mamy ja juz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do agaja IP: *.top.net.pl 30.01.05, 10:08 Finowie twierdzą, że sauny i związanych z nią obyczajów nauczyli ich Rosjanie. Nie zabieram głosu tylko przytaczam wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katon Re: do agaja IP: *.ri.ri.cox.net 30.01.05, 12:14 Mialem okazje mieszkac w Finlandii ponad rok. Chodzenie nago do sauny nie ma absolutnie nic wspolnego z sexem. Co do Francuzow to maja oni swoje wady jak kazdy narod, ale posiadaja rowniez doskonala kuchnie i pyszne wino. Kultura latynoska to nie tylko katolicyzm lecz takze dobra, rytmiczna muzyka, interesujace potrawy i piekne dziewczyny. Brazylia jest przykladem zgodnego wspolzycia roznych ras (20% czarno-bialych malzenstw; w USA mniej niz 1%). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorguht Re: I jak tu kochać kowboja IP: 62.111.139.* 29.01.05, 15:38 No a jak juz amerykanie pokazali prawdziwa europejska kulture i historie jak w "Aleksandrze" to europejczycy i tak narzekaja :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyt.z założeniem z cyklu : pytania od GW IP: *.lublin.mm.pl 29.01.05, 15:42 ile lat miała Kopernik kiedy odkryła Amerykę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 54 Re: I jak tu kochać kowboja -do automata IP: *.onlink.net 29.01.05, 15:45 "pacyfizm rodzi wiecej zla i cierpienia niz wyprzedzjace uderzenia "Chyle czolo na glupota. Powalilo mnie z nog, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: I jak tu kochać kowboja IP: *.mclink.it 29.01.05, 15:59 Ja po prostu nie cierpie arogantow ktorzy sa przekonani ze maja doskonale rozwiazania na wszystkie swiatowe problemy wszystkich krajow. I to ich przekonanie ze bombe atomowa moga miec tylko oni, bo sa dobrzy i wiedza jak i kiedy jej uzyc. I to ich przekonanie ze zdolaja przekonac swiat ze niosa wzniosle ideologie a interesy ekonomiczne nie wchodza w gre. A wlasciwie to wcale im nie zalezy na tym zeby przekonac swiat. Maja go po prostu w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: I jak tu kochać kowboja IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.01.05, 16:21 No, tak jak ja to widze, to faktycznie lepiej, zeby tylko taki kraj jak USA mial bron nuklearna. Ostatecznie od 1945 roku jest nieuzywana. Gdyby tak 50 albo 100 krajow, albo nawet osoby prywatne dysponowaly tego rodzaju bronia, to pani wie co by sie wtedy dzialo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he A ja lubie USA, IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.01.05, 16:16 bo mi tu dobrze. Lubilem USA jeszcze mieszkajac w Polsce. Jedyne, co mi sie tu nie podoba, to ze za malo wakacji firmy daja. Natomiast co do nienawisci, to bardzo nie lubilem PRL-u (podkreslam - PRL-u, NIE Polski). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inge Bzdury. Nie ma żadnej nienawiści do Stanów tylko IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 29.01.05, 16:30 wkurzenie na zakłamaną i prymitywna politykę tego ćwoka. Ale niech płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Bzdury. Nie ma żadnej nienawiści do Stanów ty IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.01.05, 16:34 No ale nawet jak ktos nie lubi polityki Busha, to przynajmniej ma pocieche, ze za 4 lata go juz nie bedzie. A w przypadku Hitlera, Stalina, Castro, Ceaucescu, Mao, Saddama itd. jak te sprawy wygladaly badz wygladaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol Re: Bzdury. Nie ma żadnej nienawiści do Stanów ty IP: *.client.comcast.net 29.01.05, 16:42 Swiat jest dziwny.Ludzie na nim sie zachwycaja murem chinskim i nie wazne ze przy jego budowie zginelo 1500000-na ludz pracujac w barbarzynskich warunkach.Podobni sie ma z piramidami.USA chca pomoc innym tylko przez doprowadzenie do wolnych wyborow.Bardzo ciekawa sytuacja jest w Iraku.Kilku lobozow z innych krajow arabskich nie zyczy sobie,aby byly wolne wybory w Iraku i juz.I czesc tego swiata popiera tych lobuzow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igge Cały świat widzi zakłamanie i zydowskie ręce w tej IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 29.01.05, 18:06 wojnie. I o to chodzi. Jak Bushowi tak na demokracji zależy, to dlaczego nie wysłał żadnego żołnierza do Sierra Leone gdzie ginęły tysiące przed rokiem? Do Sudanu też nie? Korea Płn. może mieć atomówkę? Pakistan też cacy? Chiny wzorowe? Co on pieprzy o demokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daliam Fawuke Jesli Irak to i Chiny - co to za logika? IP: *.client.comcast.net 29.01.05, 18:59 W takim razie wedlug twojej logiki, kazda pomoc jest nieszczera. Nie mozna pomoc wszystkim, wiec zeby byc konsekwentnym nalezy nie pomogac nikomu. Nie mowie tu o wojnie w Iraku i jej powodach, jedynie o twoim rozumowaniu. Jesli uwazasz, ze Bushowi nie chodzi o demokracje w tym kraju to powiedz dlaczego, ale nie mow ze jest to nieprawda tylko dlatego, ze Amerykanie nie zrobili inwazji Chin. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slon Re: Jesli Irak to i Chiny - co to za logika? IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.05, 22:43 twierdzic, ze Amerykanie popieraja demokracje moze tylko ktos, kto nie zna faktow historycznych. Amerykanie popieraja demokracje tylko tak dlugo, jak jest im to na reke. Moze wyjatkiem jest tu Europa, Kanada i Izrael, ktore maja swego rodzaju immunitet (ale tez nie zawsze, jak Wlochy w latach 50 czy Grecja w 70). Ale z reszta swiata USA sa w stanie wojny, i to nie na zarty. O zadnej demokracji tutaj nie ma mowy. Jak tylko interesy kapitalu sa zagrozone, natychniast jest interwencja, najpierw ekonomiczna, potem propagandowa, na koncu wojskowa. Niezaleznosc nie jest tolerowana. Nawet w takich krajach jak Japonia w latach 60 wybory byly ostro korygowane przez CIA. Polityka USA jest ciagle taka sama, zmieniaja sie tylko prezydenci, ale nie doktryna. Nawet za Cartera CIA walczyla z demokracja bez zadnej przerwy. To nie jest sprawa Busha, ktory zreszta robi dobra robote, bo przynajmniej czyni to wszystko bardziej widocznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inge Nie "każda"! Świat popierał Amerykanów w Somalii, IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 30.01.05, 00:30 Afganistanie, Jugosławii i w wielu mniej znanych miejscach. Tutaj nie popiera z prostych powodów: to ma być żydowskie ostrzeżenie dla Arabów którzy próbowaliby tak jak Hussein poprzeć Palestyńczyków. I nie tylko Arabów ale i Iranu. Ale ajatollahowie najwidocznie olewaja to i swoja bombę przygotowują. Pisałem o Chinach, tak! ale i o innych Koreach. W swoim czasie Amerykanie popierali nawet Czerwonych Khmerów, jakbys chciał wiedzieć a Rumsfeld osobiście przywoził Husseinowi szczepy bakterii, chachacha! Naiwny jestes czy takich szukasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: I jak tu kochać kowboja IP: *.cpc.uea.ac.uk 29.01.05, 16:33 To nie ludzie nienawidza Ameryki, tylko Islamisci i wpolpracujacy z nimi europejscy radykalni lewicowcy. A nie kazdy czlowiek jest radykalem z lewicy, pomimo ze Wybiorcza stara sie to sugerowac. Dlaczego oni wogole publikuja takie subjektywne artykuly??? Szerza nienawisc do innych, ot co. Jak sie cos krytycznie o Islamie pisze, to jest to rasizm i politycznie niepoprawne. To dlaczego to samo o Stanach ma byc inaczej oceniane??? Ameryka odnajduje swoje zachodnie wartosci, i to w czasie, kiedy rzadzona przez lewakow Europa je traci. Dlatego lewica podzega do nienawisci do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Slusznie. IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.01.05, 16:36 Ludziom sie zdaje, ze juz nie maja wypranych mozgow, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Ja tam ZAWSZE lubiałem USA i nadal lubię, ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.01.05, 16:35 ... nawet przy wszystkich zastrzeżeniach, wpadkach, wadach itd. polityków i obywateli - które i tak są znikome w porównaniu z tymi z innych krajów! Dla wyjaśnienia: mówiąc zawsze, miałem na myśli czasy od okupacji niemieckiej, poprzez PRL do dziś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen myslenie ma przyszlosc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 16:40 Gazeto! skoncz wreszcie z tzw. forami; zal d... sciska, jak sie probuje to czytac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: myslenie ma przyszlosc... IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.01.05, 16:44 A co, ktos pana zmusza do czytania? Tak jak zolnierzy Ludowego Wojska Polskiego zmuszano do ogladania Dziennika Telewizyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDRZEJ/ ILLINOIS USA JEST WSPANIALE IP: *.client.comcast.net 29.01.05, 18:36 MIESZKAM W USA OD 10 LAT, SUPER PRACA, SUPER LUDZIE, NIGDY NIE WRACAM DO POLSKI, W USA JEST SUPER!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leXXX Kocham USA IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 29.01.05, 16:40 Zawsze lubilem ten wspanialy kraj i nadal go kocham.Nie masz takiego drugiego na swiecie.USA THE BEST! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Nie ma takiego drugiego na swiecie.. i dzięki Bogu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 18:05 Bo 2 takie kraje jak USA to co najmniej o jeden za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuzik Viva la France! IP: *.acn.waw.pl 29.01.05, 18:20 kocham francuskie pieczywo, B.Bardot, milosc francuska ale Francozow i ich France nie znosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldor Polecam na poczatek: www.fuckfrance.com IP: 140.247.125.* 29.01.05, 20:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex2 Re: Wszystkim militarystom, prawicowcom i IP: *.jennyeng.com 29.01.05, 16:43 religijnym oszolomom sugeruje przeczytanie ksiazki a moze i dwoch napisanych przez tego samego faceta Bila Blum - amerykanina zreszta: 1) Freeing the World to Death 2) Rogue state: a Guide to the World's only Superpower. Mozna sie wiele dowiedziec dlaczego wiekszosc ludzi na swieci nie lubi obecnie Ameryki a 95% nie znosi Busha (za wyjatkiem Polski, Izreala i Filipin) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Wszystkim militarystom, prawicowcom i IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.01.05, 16:46 Panie, tego typu ksiazki to sa wydawane na zachodzie od dziesiecioleci. Nie ma sie czym podniecac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leXXX Re: Wszystkim militarystom, prawicowcom i IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 29.01.05, 16:50 Ladnie to ujales 'ksiazki"bo to sa zwykle smieci dla ciemniakow.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slon Re: A skad wiesz? IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.05, 23:11 panowie prawicowcy widocznie nie czytali, William Blum napisal jeszcze "Killing Hope", to jest po prostu historia interwencji CIA po drugiej wojnie siwatowej. Bardzo budujaca lektura. Panowie prawicowcy - to nie jest zadna propaganda, tylko gole fakty. Fakty sa chyba OK nie? Wiec warto poczytac. A to, ze sa wydawane od lat dowodzi tylko, ze wolnosc publikacji ksiazkowych to jeszcze nie wolnosc mediow dla mas. W USA nie ma cenzury ksiazek, jest natomiast silna cenzura TV, radia, wielkonakladowej prasy, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat-antykomuch Re: Wszystkim paSYFom, lewakom i agentom FSB! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 14:32 Zwlaszcza takie jak, "Das Kapital" Marxa, "Kto kawo" Lenina, " O jezyku" Stalina, "Barwy Walki" Moczara, a nade wszystko: "Krotka historia WKP(b)" - manual kazdego autentycznego KOMUCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Przed wojną brylowało powiedzonko: ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.01.05, 08:54 ... "Precz z Żydami - a my z Żydówkami!" Przypomina mi to stosunek krytyków USA: "Precz z Ameryką, ale my tam chętnie znaleźlibyśmy się!" No bo faktyczne głosowanie zawsze odbywa się nogami, nie jakimś tam gadulstwem. Przez 45 lat Komuny próbowano nam obrzydzić USA i gloryfikować ZSRR, a mimo to żaden Polak nie wyemigrował do Sowietów, natomiast marzeniem był wyjazd i osiedlenie się w USA. I tak było i jest nadal nie tylko w Polsce, Izraelu i Filipinach, ale nawet w najbogatszych krajach europejskich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat-Amerykanin A odkad to BLUM to AMERYKANSKIE nazwisko?:-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 14:27 A jesli amerykanskie, to w rownym stopniu jak Altman, Berger, [Naum]Chomsky, Korbel, Lieberman, Rubin i Sontag- czolowi intelektualYsci amerykanskiego LEWACTWA, ktore swoja szanse mialo, ale juz na zawsze w USA utracilo! P.S. A o amerykanskim 'patriotyzmie' i lojalnosci niejakich panstwa Rosenbergow to sie TEZ juz "zapomnialo"? ;-))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nb Re: I jak tu kochać kowboja IP: *.bos.east.verizon.net 29.01.05, 16:56 Jest rzecza pozalowania godna, ze GW zamieszcza teksty tak denne - i merytorycznie i jezykowo. Stacza sie nam ta Gazetunia, stacza - niestety w kierunku lewackiego szamba umyslowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata ja lubię Amerykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:33 Lubię Amerykę, podziwiam energię i umiejętność sprawnego działania jej mieszkańców. A co do ich prezydenta, to choć ma kilka wad to i tak jest niezły. Lewackie hasła antybushowe są naiwne - pokażcie mi lepszego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczor Re: ja lubię Amerykę IP: 65.94.109.* 29.01.05, 20:52 Lewackie swinie powiedza, ze lepszy jest Putin albi Kwasniewski. Popatrz tylko ilu "wspanialych" kandydatow mozna znalezc w organizacji znanej pod nazwa : EUROARABIA. Tylko popatrz: Niemcy, Francja, Hiszpania maja doskonalych kandydatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy do Małgorzata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 30.01.05, 02:26 ja tez lubie ameryke, polnocna i poludniowa. jezeli chodzi o stany zjednoczone ameryki polnocnej to wiem o przynajmniej dwoch sensownych kandydatach: Kucinich i Najder. Oni proponuja aby stany wspolpracowaly z reszta swiata. Napisalas: A co do ich prezydenta, to choć ma kilka wad to i tak jest niezły'. przepraszam za dyskryminujaca uwage, ale az sie cisnie - moj syn stwierdzil, ze wybor krzaczka wynikal, m.in., z percepcji pan, ze krzaczek byl bardziej sexy niz kerry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat-politolog Re: do Małgorzata (od analfabety z IQ przegrzebka) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 11:23 "jezeli chodzi o stany zjednoczone ameryki polnocnej to wiem o przynajmniej > dwoch sensownych kandydatach: Kucinich i Najder"- napisal niejaki <yyy> [powinno byc <xxx>, bo podpis JEDNYM tylko krzyzykiem nie odzwierciedla poziomu jego blyskotliwej inteligencji.:-))) Na szczescie wiekszosc Amerykanow MA olej w glowie, i dlalego, mimo ZMASOWANEJ kampanii OCZERNIANIA i WYSMIEWANIA Busha i jego Administracji, wyborcy w USA wybrali "debila z Teksasu" PONOWNIE, i to powazna wiekszoscia 4 000 000 glosow! SIE NIE UTRZYMA TEN KRAJ! :-))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))))))))) P.S. Podrowienia dla wybitnych przywodcow "kwitnacych" gospodarczo poteg europejskich, pp. CZYRAKA i SCHROEDERA! DALSZYCH MNOGICH USPIECHOW W WASZEJ ROBOTIE! :-))))))))))))))))))))))))))))) )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel UE A ja uwielbiam wszystko co amerykanskie! ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:34 Pawia chce mi sie rzucic sluchajac polskiej muzyki rozrywkowej, nie znosze nudnych i pseudointelektualnych europejskich szmir filmowych. Jezeli podoba mi sie Francja to tylko przez pryzmat filmow amerykanskich pokazujacych ja jako romantyczne miejsce do zycia ( ,,French Kiss", ,,Can Can" czy nawet ,,Ronin"). Europa kopiuje histerycznie Ameryke a potem placze, ze Europa ja podbija. No to K...a mac przestanta ejwropejskie palanty rznac od Amerykanow wszystko co zyje. Nie podoba sie Hollywood ogladajta niemiecki szajsik czy westerny italiano. Nie smakuje ,,Mc Donalds" zryjta nalesniki z serem i kluski ruskie z podwojnym tluszczem. Zapewne zdrowo okraszone slonina sa zdrowsze od mielonego scierwa krowiego. Zamiast coli pijta kompoty z jablek z ekstra cukrem. Po co chceta jezdzic duzymi samochodami , kiedy wloskie gawno typu fiat wystarczy. Zreszta w producji pudelek od zapalek na kolkach rownie dobzi sa spozywcy zab jak i fajwokloki. Zamiast sluchac Sinatry mozna sluchac Mietka Szczesniaka albo Wodeckiego zamiast Nat king Cole'a. Zamiast Marylin Monroe mozna obejrzec w telewizji Maje Komorowska a Francisa Forda Copolle zawsze mozna zastapic takim arcytalentem jak Zanussi. Do tego wszystkiego zawsze lepiej jest obejrzec wysokiej klasy serial intelektualny o zyciu europejskich elit pt. ,,Klan" czy ,,M jak milosc" niz ogladac takie ,,nic" jak Star Trek czy Przystanek Alaska. Olbryski powinien zastapic Gregory Pecka a Linda Harrisona Forda. I wtedy bedzie git jak przez ostatnie 50 lat w ojczyznie ludowej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: A ja uwielbiam wszystko co amerykanskie! ... 30.01.05, 01:04 Po co ogladac Amelie? Mozna przeciez "sposob na blondynke" Po co jeść u Wierzynka jak można w Pizzy Hut Po co pić zdrowego kubusia jak można sprite Po co jeździć smartem, którego łatwo jest zaparkować nawet na 500-letniej starówce, skoro można pojechać swoim świetnym fordem explorerem do blaszanego supermarketu na peryferiach? Po co słuchać U2 skoro britney tak ładnie śpiewa? Po co oglądać ten kiepski film "życie jest piękne" z brzydkim roberto begninim albo "pianistę" nakręconego przez tego pedofila Polańskiego jak można oglądać seksownych hollywoodzkich gwiazdorow w niesamowicie ściśle tryzmającym się faktów porywającym filmie "enigma"? Po co ogladac Monice Belucci skoro pamela anderson i jej silikonowe cycki są takie ładne? Po co oglądać ekstradycje jak można NIght Ridera, który dzięki swemu wspaniałemu samochodowi radzi sobie lepiej z bandytami niż 10 halskich? I po co ogladac filmy Wajdy, Felliniego czy innych klasykow skoro Ed Wood i jego "Plan nr 5 z kosmosu" to takie świetne filmy? :) Zauważyliście, że przez odpowiedni dobor można udowodnić wszystko :) I to jest świetna zabawa - szkoda że muszę się uczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: A ja uwielbiam wszystko co amerykanskie! ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 15:18 Po co oglądać "Prostą historię" jak można obejrzeć "Rh+" Po co jeść T-bone steak, skoro można zjeść smalec? po co jeździć fordem Ka, który zaparkuje NIEMAL wszędzie, skoro można Polonezem, ktory tylko "troszkę" przekracza normy emisji CO i inszych świństw? Po co słuchać Tori Amos, skoro można słuchać Dody Elektrody? Po co oglądać "Kompanię braci", skoro rzetelną wiedzę o II WŚ można nabyć z "4 pancernych" i "Stawki większej niż życie"? Po co podziwiać Roberta de Niro, skoro mamy Czarka Pazurę? Po co oglądać ekstradycję...? No właśnie. Też się zastanawiam. Można przeczytać komiks o "Punisherze" - mniej więcej podobny poziom realizmu i fabuły, tylko dialogi trochę lepsze. Po co oglądać filmy Davida Lyncha, Tima Burtona czy Mela Brooksa, skoro mamy Pasikowskiego, Żamojdę i Ślesickiego (hehe, ten to ci jajcarz...)? Też umiem wyliczać :) i dobierać. Ale faktycznie, poza zabawą to do niczego nie prowadzi :) zgadzam się z tomkiem854 w tym względzie. Chociaż, jak widać, też nie mogłem się powstrzymać :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: I jak tu kochać kowboja IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 17:43 Ameryka to zawiedziona nadzieja, niespelnione oczekiwania .... Ludzie doswiadczaja przemocy, wyzysku, niesprawiedliwosci, niespelnionych oczekiwan, niezrealizowanych mazen - czesto nierealistycznie i z wlasnej winy .... Dlaczego np. Wietnamczycy nie poprawia swego kraju - ale tonie takie proste - prosciej mazyc, ze jest gzdies lepszy kraj Amreryka ... Poczatkowo, gdy miejsca bylo dla wszystkich az za duzo, a koncentracja wladzy i dobr sie jeszcze nie dokonala - kazdy mial nadzieje ... Dzis USA to kraj podwojnych standartow - mowi sie o wartosciach demokratycznych i wolnosciowych - a dominuje mentalnosc byznesu, gdzie drugi czlowiek jest niczym i moze byc (niedemokratycznie) wyrzucony na ulice w 3 minuty. Jak mowi Noam Chomski totalitaryzm polityczny (panstwa) zostal zastapiony totalitaryzmem korporacji - to sie teraz dzieje na naszych oczach .... Wierzy sie, ze u podstaw konstytucji i systemu politycznego leza zasady chrzescijanskie (protestantyzmu) - a w praktyce sprzedaje sie w mediach w pop kulturze wartosci zupelnie odwrotne. Wprowadza sie "demokracje" czolgami ....Ludzie czuja to zaklamanie .... powstaje nienawisc zawiedzionych oczekiwan . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry lizemy tylek Amerykanom IP: *.brtn.cable.ntl.com 29.01.05, 17:46 jest mi wstyd ze Polska jest pieskiem Amerykanow i skaczemy tak jak nam kaza. Za to upodlenie niestety odpowiada Kwasniewski, nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawomir wolalbys lizac komu innemu? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.01.05, 17:55 problem w tym ze jak nie Ameryka - to kto? Putin, Al-Zarkawi, Chinczycy to oni rzadziliby swiatem gdyby zamiast Busha prezydentem USA byl ktos taki jak np. Zapatero i czy swiat bylby wtedy lepszy? dla lewicy na pewno tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ToMeK_ nieee, on chcialby zeby to jemu lizali ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 20:33 bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOWBOJ KONIEC DYSKUSJI ! IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 29.01.05, 18:48 Autor watku na samym poczatku odpowiedzial na wszystko. MY AMERYKANIE jestesmy po prostu LEPSI od calej reszty swiata !!! Od zabojadow i hitlerowcow, ale i od polaczkow wlazacych nam w odbyt ! Inni (poza Izraelem) sa po to, zeby NAM uslugiwac !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vortex No ... coś w tym jest, lecz ja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 22:41 ... nigdy nie doświadczyłem od amerykanów poczucia gorszości. Bywało od niemiaszków, może francusi, lecz napewno nie od amerykanów. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grimsrund Mówcie za siebie, kacapy... 29.01.05, 19:33 Ja tam Ameryki nie nienawidzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Ameryka jest OK tylko.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 19:42 trzeba wywalić z niej czarnuchów, tłuściochów, redneck"ów, połowę durnych na czarno pracujących polaczków (nie Polaków), 2/3 Meksów, i wtedy BYŁOBY PIĘKNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: I jak tu kochać kowboja IP: *.1052-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 29.01.05, 19:37 czy wam wujom chodzi o Pln Ameryke, czy Pld? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bucefał Re: I jak tu kochać kowboja IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.01.05, 19:52 Celna pointa - mimo, że na początku dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scv o wolności, ropie i indianach :) IP: *.ondraszek.ds.polsl.gliwice.pl 29.01.05, 20:03 Ameryka chce wprowadzać demokrację w innych państwach podczas gdy sama jest państwem totalitarny. Wystarczy troche się przyjrzeć tej "demokracji" gotowej zrobić wszystko dla ropy. hint: co się stało z rdzennymi mieszkańcami Ameryki, bo raczej zniknęli z własnej woli, Amerykanie zawsze cenili tylko swoją "wolność". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek gurtowski Nienawidzimy Ameryki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 20:15 Nie wiem za co można nienawidzić Ameryki. Prawie każdy Polak ma tam krewnych. Co tam Polak. Po prostu każdy może poza...nie wiem nawet kim. Taka mieszanka wszystkich narodów na wielkiej wyspie. Ameryka rządzi światem i jest to zrządzenie losu dla naszej cywilizacji, bo jest to ostatni kraj, który możnaby oskarżać o jakąkolwiek formę nacjonalizmu. Można powiedzeć, że wszystkie nacje po trochu dały z siebie co najlepsze i stworzyły sobie przywódcę.Wybaczcie naiwność tego poglądziku. Wiele można Stanom zarzucać ale przynajmniej dla mnie powyższe jest powodem, dla którego lubię ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ToMeK_ Z ZAWISCI ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 20:24 cecha charakterystyczna wielu ludzi, zwlaszcza Polakow. Przeciez oni wszystko maja, nie mieli zadnej wielkiej wojny, nie mieli zadnych wielkich problemow na wlasnym terenie (no najwyzej taki czarny wtorek i jego wieloletnie konsekwencje), maja full bogactw naturalnych, potrafia od Rosji odkupic Alaske za marne grosze w stosunku do wartosci tego, co w sobie kryla, zyja spokojniej, maja prace, zycie poukladane... Jednym slowem wszystko to, czego niby my nie mamy... i jak tu ich kochac??? :P p.s. Nie kocham ich, nie kocham ich ciemnoty ("czy w Polsce zyja misie polarne? ile stamtad sie jedzie samochodem?") ale nie nienawidze ich. A nawet lubie, nie mam im za zle tego, ze mieli idealne warunki by stac sie supermocarstwem (swoja droga Rosja tez ale tam mieli "nieo" inne poglady). Eh panie i panowie, kiedy pokonacie ta zawisc? ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tppiotr Re: I jak tu kochać kowboja IP: 212.182.102.* 29.01.05, 21:07 Lubie amerykanów i amerykanki (te bardziej) ale nie lubie Busha i jego polityki. Odpowiedz Link Zgłoś