Dodaj do ulubionych

RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE????????????????????????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 01:30
kochani, czy pamietacie to radio z okresu 1990 - 1996, ja niestety nie, bo
właśnie dopiero w 96 roku zacząłem słuchac rmfu i sie od razu zakochałem i
uzależniłem od tej stacji i pamietam, że byłem jej na tyle wierny, że przez
trzy lata w ogóle nie kreciłem gałką - co za czasy, wiem jednak że to radio
od samego początku było niezwykłe - ludzie, muzyka, luz, kontakt ze
słuchaczem i rzeczywiście chec słuchania go non stop, szkoda że w 2001 roku
wszystko sie skończyło.. ..................PROSZE WSZYSTKIE
OSOBY, KTÓRE PAMIETAJĄ TAMTE RADIO I PROGRAMY I RAMÓFKE I LUDZI, BY TO TU
DOKŁADNIE OPISALI, A JAK MAJĄ FRAGMENTY TAMTYCH AUDYCJI GDZIEŚ NAGRANE NIECH
ROWNIEŻ DADZĄ ZNAC NIECH ODŻYJE CHOCIAŻ TUTAJ STARE RMF!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: długoś Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:05
      Hmm słuchałam RMF bedąc jeszcze w głębokiej podstawówce. I najbardziej pamiętam
      listę HOP BĘC prowadzoną przez Marcina Jędrycha. Ten człowiek był (jest bo
      zdaje się, że pracuje teraz w Esce Kraków) niezwykłym pasjonatem muzyki, którą
      prezentował na antenie i słuchacze za to go uwielbiali. Potem prowadził listę
      Michał Figurski i było "tak sobie", a nastepnie odkryłam Program III.
    • bodymen pamiętamy 25.08.05, 11:28
      Przez jakiś pierwszy rok działolności program był od 6 rano do wieczora (nie
      pamiętam godziny), w nocy była transmisja francuskiego Fun Radio, RMF nazywał
      się Radio Małopolska Fun, szybko jednak Radio przemianowano na RMF (pamietam
      fantastyczny oryginalny jingiel nawiązujacy dźwiekami do startu samolotu a potem
      wyspiewane "70.06 Radio RMF". Tadeusz Sołtys i Michał Kubik prowadzili poranne
      "Ni w 5 ni w 9 (od 5.45 do 8.45)z zabawą 3 pytań Tak/Nie i Porannym tosterem,
      potem był program z "Z góry na dół" często prowadzony przez Ewę Drzyzgę, Grażynę
      Bekier polegający na rekacjach na żywo z Krakowa nadawanych m.in. przez Briana
      Scota. od 11.45 zaczynało się "W samo południe", po południu i wieczorem na
      antenie królowali spece od muzyki Marcin Jędrych, Piotr Metz i Tomasz Słoń
      (zniknął z anteny tuż przed wejściem na rynek ogólnopolski). Na wiele miesięcy
      przed uzyskaniem koncesji ogólnopolskiej Radio RMF zmieniło wszystkie jingle,
      całą oprawę i odtąd nazywało się RMF FM, uruchomiono nadajnik dla Zagłębia 71.72
      - ruszyło studio lokalne w Katowicach skąd nadawano serwisy regionalne (zawsze
      25 min po). Wcześniej przez jakiś czas działał oddział RMF Krosno - to był chyba
      pierwszy niekrakowski nadajnik RMFu.
      W sobotnie wieczory był program Metzoforte, potem przez całą noc do niedzieli
      rano (do 7) grali Modern Mix (klubowa muza).
      Jeszcze przed wejściem na antenę ogólnopolską ruszyła audycja inf. Radio,
      Muzyka, Fakty - zaczynała się o 19.45, trwała 2 godziny, prowadzona była głównie
      przez Ewę Stykowską (teraz Radio Kraków), Edwarda Miszczaka (TVN) i Bogdana
      Rymanowskiego (TVN).
      Serwisy od początku radia aż do jego "śmierci" były zawsze kwadrans przed. Nie
      było sztywnego podziału rół w radiu, tzn, jednego dnia np. G.Bekier prowdziła
      "Relacje, Migawki, Flesze" (popołuniówka wprowadzona po wejściu RMF FM na
      satelitę) a drugiego miała dyżur przy serwisach. Byłi jednak tacy, którzy robili
      tylko serwis. Moją ulubienicą była Renata Kim z niezwykłym oddechem, pamiętam do
      dziś jak wchodziła na antenę po jinglu mówiąc swoje "RMF FM Szczegóły
      informacji". Parę lat temu serwisowała w Trójce i też z niej znikła, jak z RMFu
      wiele lat wcześniej.
      ...ale to było już dawno, dawno temu....i nie ma już tego radia...
      • Gość: stary rmfku wróc Re: pamiętamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 16:23
        dzieki za wspomnienia i czekam na kolejne, długosiu co prawda hop bec to
        historia już po 96 roku, ale i tak fajnie że napisałaś, a jedrych to
        rzeczywiście był niesamowity gościu i mimo, że muzy na hop becu nie lubiłem, to
        jednak słuchałem tej listy, bo była tak fantastycznie prowadzona, że aż sie
        czekało z przyjemnością na kolejne wydanie - dynamika tego programu jest
        dzisiaj niespotykana(dla twojej wiadomości Jedrych już nie jest w esce kraków -
        jest w interii - cóż za szkoda przecież on jest stworzony do radia), natomiast
        co do bodymena to ja mam mnóstwo pytań, a widze że kolega zna to radio od
        samiuśkich początków - jak możesz to napisz mi o serwisantach coś wiecej, kiedy
        pojawiła sie ewa kwaśny, beata borocka itd, ja z listopada '96 pamietam, że
        serwisy prowadzili ewa drzyzga, ewa kwaśny, grażyna bekier, beata borocka,
        bogdan zalewski, bogdan rymanowski, grzegorz jasiński i robert kalinowski(i on
        chyba wtedy doszedł, bo pamietam że najcześciej miał serwisy nocne); dyżury
        mieli pamietam: 6 45 - 13 45, 14 45 - 21 45, 22 45 - 5 45.A kiedy pojawil sie
        maciborek? Jakie były wówczas programy, może pamietasz ramófki. napisz jak
        możesz jeszcze, czy wtedy była głównie rockowa jazda czy grali też pop, dzieki
        i tak za duużo wieści rmfowych i pozdrawiam
        • viking73 Re: pamiętamy 25.08.05, 16:31
          Gość portalu: stary rmfku wróc napisał(a):

- napisz mi o serwisantach coś wiecej, kiedy pojawiła sie ewa kwaśny, beata
          borocka itd,

A nie prościej u źródeł się dowiedzieć? Ewa Kwaśny ma podany oficjalny adres
          mailowy, to do niej napisz i spytaj. Radiowcy z reguły odpisują na rzeczowe
          maile.

Pozdrawiam:)
          • Gość: grzz A PEWNEI MAŁO KTO O ILE W OGÓLE KTOŚ... IP: *.autocom.pl 09.10.05, 11:05
            WIE I PAMIĘTA, ŻE W WAKACJE 1996 zanim jeszcze w ogóle był pomysł na HOP-BĘCA,
            też chyba w godzinach obecnej poplisty była taka lista: "DYCHA W DECHĘ", którą
            prowadził maciborek !!! dobrze znam kilka numerów stamtego okresu: ROBERT
            MILES "CHILDREN", OASIS "WONDREWALL", MR PRESIDENT "COCO JAMBO" I INNE...
        • Gość: stary rmfku wróc Re: pamiętamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 16:33
          a w tym tygodniu jak przed laty serwisy rmfu czytają bogdan zalewski, robert
          kalinowski, ewa kwaśny; szkoda, że nocą nie ma grzesia jasińskiego (bo komplet
          serwisantów byłby jak przed laty)- bo on jakoś totalnie mi przypomina klimat
          starej rmfki, ale i tak fajnie że wrócił do czytania serwisów; zalewski,
          kalinowski i kwaśny od 6 do 23, czyli o normalnych godzinach, no i programy co
          prawda tylko dwa, też stare wygi rmfu prowadzą od 13 30 do 21 robert konatowicz
          i darek maciborek - niby jak przed laty, tylko i muza nie ta i gdzieś umkneło
          to COŚ
      • Gość: iwona Re: pamiętamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 10:54
        Ech.... wspomnienia......

Ja najbardziej lubiłam nocne programy Kubika i Sołtysa. Aż szkoda było spać.

Pozdrawiam

Iwona
    • Gość: z daleka Re: RMF 1990 - 1996 ..CHCĘ ZAPOMNIEĆ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 16:42
      "By odeszły w niepamięć chwile,
      które zwałem złotem
      Tamte chwile to TOMBAK,
      bo już wiem,
      co było potem...
    • olus_stad Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 25.08.05, 20:50
      Kilka wspomnien nieuregulowanych:
      - konkurs zaraz przed 19, nazywal sie 'Rosyjska ruletka', ktory na czas Atlanty w 1996 roku zmienil sie 'Rosyjska ruletka - Olimpijskie wydanie'. Pamietacie jingla? Byl swietny:)
      - cala ramofka musiala byc skladanka liter RMF (Radio,Muzyka,Fakty; Relacje,Migawki,Flesze
      - nie bede pisal o JW-23, bo juz chyba zostalo wszystko napisane przez lepszych ode mnie, dma tylko linka pl.wikipedia.org/wiki/JW-23 , moje ulubione fragmenty to 'Czule ucho' 'Amfiteatr monter' i poczatkowy kawalek 'All I want'. Wspomne jeszcze o tym, ze z tego programu po raz pierwszy dowiedzialem sie, ze jest cos takiego jak internet;) Kiedys nawet w Krakowie kupilem ich kasete, z remiksami i przerobkami, kosztowala 9,90 i nawet mam ja gdzies w domu.
      - pamietam liste 'Euro Chart Hot 100', ktora puszczali wieczorem (albo w nocy) w piatek (albo w sobote, pamiec niestety zawodna jest).
      - cala lista gadzetow z logiem rmf, koszulki, chusty, rowery, takie plastikowe karty z czestotliwosciami. To nie byla siara nosic cos z rmfu, tylko prestiz:)
      - swietne jingle typu: 'radio of my life, r-m-f-f-m' czy 'reklama...i po reklamie'.
      - audycja Radio-Muzyka-Fakty, wczesnie po 20, pozniej kolo 18.
      - rozmowy Ewy Drzyzgi, nie pamietam jak sie nazywaly. Poziom to kosmos w porownaniu z rozmowami w toku.
      -tak w ogole to polecam ten link: pl.wikipedia.org/wiki/RMF_FM
      • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:28
        No niestety wikipedia to kiepskie źródło wiedzy na temat starego RMFu, ja też z
        początków mojego słuchania pamietam jingle, ach jakież one fajne były, chodziły
        za mną niektóre cały dzień, szczególnie "radio of my life" - pamietacie kiedyś
        po każdym pełnym serwisie, zresztą jingle serwisu czyli podkłady - na początku,
        bo wtedy sie czytało na szczeście na ciszy, zarombiste były na maxa, również
        świetnyo był "GŁOS RMFU" śp. Andrzeja Wiernika, jingle: reklama i i po
        reklamie, mam nawet taką reklame rmfu z jej ramófką, ona jest chyba z 95 roku
        (początków sieci rmf fm):

poniedziałek - piątek

wiadomości co godzine od 0 45
        giełda (jakie czasy eh):12 05, 14 05
        MTV Radio News:19 05, 23 05
        traffic: 6 26, 6 59, 7 26, 7 59, 8 26, 8 59, 14 26, 14 59, 15 26, 15 59, 16 26,
        16 59

5 00 - 9 00 Rano Moge Fruwac - pieczemy poranne tosty
        9 00 - 13 00 Radio Materii i Formy - na tacy dużo lub mało
        13 00 - 17 00 Relacje Migawki Flesze - rajd reporterów
        17 00 - 19 45 Rockujemy Muzyke Fantastyczną - gramy w rosyjską ruletke
        19 45 - 21 45 Radio Muzyka Fakty - przegląd wydarzeń dnia
        21 45 - 1 00 Rock Metal Funky - zdejmujemy nocną koszulke
        1 00 - 5 00 Rozterki Marzenia Fobie - nocne odloty

sobota

traffic: 7 26, 7 59, 8 26, 8 59, 14 26, 14 59, 15 26, 15 59

6 00 - 9 00 Rano Moge Fruwac - pieczemy poranne tosty
        9 00 - 13 00 Radio Materii i Formy - na tacy dużo lub mało
        13 00 - 16 00 Relacje Migawki Flesze - rajd reporterów
        16 00 - 18 00 Rozrzut Macie Fatalny - wasza muzyka na naszej antenie
        18 00 - 22 00 Ranking Muzycznych Fajności - a wiec eurochart
        22 00 - 2 00 Rób Mi Fajnie - twoja osobista

niedziela

5 00 - 8 00 Raczej Mało Faktów - no właśnie
        8 00 - 12 00 Razem Możemy Fszystko - w szkółce niedzielnej
        12 00 - 16 00 Rozrabiac Myślec Fantazjowac - wioska Astralna
        16 00 - 17 00 ReMiFa - koncert tygodniowy
        17 00 - 18 45 Radio Metzo Forte - mixowanie
        18 45 - 19 45 Rozmowy Miedzy Fanami - bbc transcription
        19 45 - 20 45 Radiowe Małpie Figle - monkey business inaczej
        20 45 - 2 00 Różne Muzyczne Fascynacje - nasze i twoje
        2 00 - 5 00 Rozbieraj Małolate Fachowo - do rana

tak to ślicznie wyglądało x lat temu jak ktoś wie dokładnie kiedy niech pisze,
        prosze niech ktoś napisze kto prowadził poszczególne pasma, tytuły fajowe i to
        chyba zasługa Pawła Pawlika - wielkiego RMFa.
        • Gość: długoś Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 10:56
          jingiel "radio on my ife" mam gdzieś jako mp3, ale RMF zrobił (chyba
          nieoficjalny, bo na antenie nie słyszałam) jingiel: podkład był z kawałka
          Gregorian i głos stylizowany na starego księdza mówił: RMF FM! Muzyka, która
          kochacie" z fajnym posłuchem.
          pzdr!
        • bodymen Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 26.08.05, 13:24
          a to link z ramówką z połowy lat 90'.
          web.archive.org/web/19970210083350/www.rmf.pl/ramrmf.html
          pozdrawiam
          • bodymen Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 26.08.05, 14:21
            bodymen napisał:

> a to link z ramówką z połowy lat 90'.
            > web.archive.org/web/19970210083350/www.rmf.pl/ramrmf.html
            > pozdrawiam

a to link na stronę głowną internetowej witryny RMF z 96 roku,
            web.archive.org/web/19961230202720/http://www.rmf.pl/
            ciekawa sprawa dla fanów starego RMFu.
            W zakładce "ludzie RMF" jest tabela ze wszystkimi pracownikami oddziałów
            lokalnych i tak np.
            Przemysław Orcholski (ex Wiadomości Kwiatkowskiego)- robił traffiki w
            Bydgoszczy,
            Jakub Sobieniowski(ex Fakty, Wydarzenia) - był reporterem RMF Zakopane,
            Paweł Płuska (Fakty) - RMF Warszawa
            Robert Stanilewicz (TVN 24 Bilans) - robił trafiki w Łodzi,
            ot taka ciekawostka.....
            • Gość: plusek Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: 217.153.131.* 31.08.05, 12:56
              To były piękne czasy ...Też żałuję, że to juz nie wróci. Tamten RMF był super -
              a przede wszystkim był żywym radiem. Radiem, w którym prowadzący program miał
              cos do powiedzenia i nie bal sie rozmawiać z reporterem. Wszystko było żywe.
              My - reporterzy nie mieliśmy nigdy pewności vzy przypadkiem juz nie jesteśmy na
              antenie. Trzeba było się pilnować, ale ta adrenalinka, te żywe newsy, wejścia,
              rozmowy - to bylo coś. Po to zresztą robiono i kupowano wozy, które dziś nie
              bardzo wiadomno do czego służą. Choc raczej wiadomo - do tego by przesłać
              dźwięk. A kogo to obchodzi czy się go prześle 15 minut wczesniej niz inni.
              • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 02:10
                napiszcie cos o muzyce z poczatkow rmfu, jaki bylk pierwszy utwor w radiu rmf,
                od kiedy byly powerplaye moze pamietacie co grali wtedy jako powerplaye, czy
                grali tez pop czy to bylo radio wybitnie rockowe
                • bodymen Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 01.09.05, 09:33
                  W pierwszych latach działolności RMF miało jakby trzy bloki muzyczne: w nocy i
                  od rana do ok. 17-18 i w trakcie "Radio Muzyka Fakty" (19.45-21.45) grali
                  playlistę oficjalną (co 2 godziny "Pawer Play", zawsze po WIZYTÓWCE RMF kwadrans
                  po, na zmianę z piosenkami nowymi "Nowość na dziś". W mojej pamięci nie
                  zachowało się wiele tytułów (bo przecież to było parę lat a pawer play był co
                  tydzień inny) - Pamiętam kilka: Crusify - Tori Amos, Thunder-Prince,The Fly i
                  Numb - U2, Who let in the rain - Cindy Lauper.....i setki innych. W tej głównej
                  playliście był rock i pop-rock (coś w stylu Roxette czy Aha nic poniżej tego
                  poziomu), nie było się co spodziewać kawałków typu Dr. Alban czy inna Mandaryna.
                  Na ok. 12-15 kawałków granych w ciągu godziny może z 2-3 były przebojami sprzed
                  paru lat, reszta to nowości z playlisty. Pamięta, że miało się wtedy wrażenie,
                  że to są na prawdę nowości, bo RMF grał jakieś 2 tygodnie wcześniej poszczegółne
                  single od Trójki, bardziej popowe numery dopiero po 2-3 tygodniach od premery w
                  RMFie zaczęły się pojawiać na MTV. W kawałkach granych wtedy czuło się świeżość.
                  Teraz została po tym stęchlizna. Między 17 a 20 zwykle był Jędrych, przez 2
                  godziny grał plastykowopodobne i bardziej ambitne nowości, potem były Piosenki
                  na życzenie - ale nigdy nie była to rąbanka w stylu Eski czy Radiostacji), po 22
                  Metz grał tylko rockowo, wtedy prezentowane były kawałki z płyt, które
                  niekoniecznie były singlami, w każdą niedzielę późnym popołudniem była audycja
                  "Muzyczny Tygodnik RMF" czy jakoś tak, w samych początkach radia Tomasz Słóń
                  prezentował nowości z playlisty i nie tylko, przegląd nowych płyt rockowych i
                  premierę nowego power playa. Co jakiś czas RMF fundował transmisję koncertów
                  rockowych na żywo.
                  • bodymen Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 01.09.05, 12:11
                    RADIO RMF FM

Lipiec 1991 ("Antena")

Serwis informacyjny w języku polskim: 5:45-0:45 co godzinę
                    Serwis informacyjny w języku angielskim: 8:30
                    Motoserwis: 7:00, 13:00, 23:00
                    Voice of America (w języku angielskim): 14:00
                    BBC World Service (w języku angielskim): 22:00

Stałe pozycje:
                    05:00-09:00 Ni w pięć ni w dziewięć - program poranny
                    09:00-10:00 Moto Mix FM
                    10:00-14:00 RMF - W samo południe - muzka i promocja
                    14:00-18:00 Z góry na dół - program reporterów
                    18:00-19:00 Hot Mix FM
                    19:00-22:00 Rock - wieczorek
                    22:10-01:00 Wieczorny program RMF
                    01:00-05:00 Musique de Paris

Środa, 9 marca 1994 ("Gazeta Bielska")

Serwis informacyjny w języku polskim: co godz. od 0:45
                    Serwis informacyjny w języku angielskim: 9:05, 18:05
                    Serwis lokalny: 06:25, 08:25, 09:25, 11:25, 12:25, 13:25, 15:25, 17:25
                    Moto-serwis: 7:00, 16:25
                    Serwis walutowy: 10:25, 14:25

00:45-05:45 Razem możemy figlować
                    05:45-08:45 Ni w pięć ni w dziewięć
                    08:45-12:45 W samo południe
                    - "Konkurs trzech pytań" o 1 mln zł
                    12:45-16:45 Z góry na dół - program reporterów
                    - "Wielki konkurs tygodniowy"
                    16:45-19:45 Różne muzyczne fajności
                    19:30 Rosyjska ruletka - konkurs
                    19:45-21:45 Radio, Muzyka, Fakty
                    21:45-00:45 Rąbiemy muzykę fantastyczną

Czwartek, 11 grudnia 1997 ("Życie Warszawy")

Informacje: 9:15, 10:15, 11:15, 13:15, 14:15, 15:15, 16:15

5:00 Ni w pięć ni w dziewięć budzą Tadeusz Sołtys i Michał Kubik
                    9:00 Byle do piątku - Robert Konatowicz
                    12:00 Radio, muzyka, fakty
                    13:00 Na językach jest Marzena Rogalska
                    15:00 Świat filmu I przedstawia Andrzej Sołtysik
                    17:00 Radio, muzyka, fakty
                    18:00 Lista Hop-Bęc - Marcin Jędrych
                    20:00 Metzoforte rozgrywa Piotr Metz
                    22:00 O zmRocku ściemnia Dariusz Maciborek
                    1:00 Lunatycy i cykliści
                  • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 12:19
                    heh zobaczcie sobie jak wygląda najnowsza ramófka rmfu na jesien - żal za ....
                    ściska - oj chyba w te wakacje to Tadeusz Sołtys (programowy) sobie porządnie
                    odpoczął, bo nie wiem cóż on mógł innego robic - i pewnie mu jeszcze za ten
                    wypoczynek przyzwoicie zapłacili, ale nie piszmy tu o dzisiejszym rmfie, bo
                    szkoda psuc ten watek na forum radiowym, dzis juz rmfu i tak nie slucham ale
                    tak sentymentalnie czytam sobie o zmianach w rmfie niestety kolejne
                    doniesienia o tej stacji sa coraz smutniejsze, bodymen wielkie dzieki -
                    naprawde fajnie piszesz, sluchaj duzo sie pisze o "liście osobistej" pana
                    andrzeja roszaka pytanie kim byl ten czlowiek (oprocz tego ze pracowal w rmfie)
                    i co to byl za program, a jak wygladaly poczatkowe plebiscyty na przeboj roku
                    bo wiem ze byly juz od 90 roku prowadzone przez jedrycha, moze pamietasz kto
                    wygral ja pierwszy pamietam z 96 roku wygral varius manx z fajna piosenka ten
                    sen pozdrawiam, no i napiszcie kto w samych poczatkach czytal serwisy
                  • Gość: Gość Forum Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: 83.238.168.* 01.09.05, 22:14
                    Co do pierwszego utworu w RMF - to chyba była Africa zespołu TOTO.

Co do playlisty - tak, jak napisał już poprzednik, były 3 bloki. Pierwszy od
                    4:45 do 16:45. 12 godzin w których były trzy 4-godzinne pasma. Tutaj
                    obowiązywała playlista, na którą składały się:
                    - powerplay grany co 2 godziny :15 po (na początku były to godziny parzyste, a
                    po kilku latach zmieniono na nieparzyste). Przeważnie powerplayem była nowość
                    na playliśćie, choć sporadycznie zdarzały się przypadki, że na powerplaya
                    awansował kawałek już grany wcześniej
                    - tzw. lista A - 15 utworów granych 3 razy dziennie - po 1 razie w każdym z
                    trzech pasm między 4:45 a 16:45
                    - tzw. lista B - 25 utworów granych raz dziennie

Co tydzień na playlistę wchodziło wiele nowych kawałków. Ich ilość nie była
                    stała i była głównie uzależniona od tego, czy akurat w danym tygodniu są
                    nowości warte grania, ale myślę, że było przynajmniej 6-8 nowości tygodniowo a
                    z playlisty kawałki spadały po kilku tygodniach. Nie było tak jak teraz, że
                    katuje się piosenki po kilka miesięcy. Nie pamiętam aby w dawnych czasach coś
                    się utrzymało na playliście dłużej niż 8-9 tygodni.

Drugi blok to autorskie audycje muzyczne między 16:45 a 19:45 i 21:45 a 0:45.
                    Pierwszą prowadził Piotr Metz, a drugą Tomasz Słoń.

Trzeci blok to 19:45 - 21:45 czyli program Radio Muzyka Fakty i noc. Wówczas
                    nie było dziennej playlisty, ani autorskiego doboru muzyki (choć może w nocy
                    czasami tak było, nie mam tu 100 % pewności) tylko było trochę starszych rzeczy.

Aha, dodam jeszcze, że w porannej audycji między 7:45 a 8:45 była tzw. złota
                    godzina, w której nadawano dużo "złotych przebojów", ale nie w stylu obecnych
                    radiostacji o tej nazwie, tylko były to kawałki z lat 60.

Na playliście prawie wcale nie było polskiej muzyki, dominowała muzyka z Wysp
                    Brtyjskich. Nie było rapu, hip-hopu, disco i innegi tego typu badziewia, tylko
                    rock i dobry pop. Dodam tylko, że w obecnych audycjach Metza pobrzmiewa sporo
                    kawałków z playlist z dobrych czasów RMF.

To chyba byłoby na tyle, dodam tylko, że program Tomasza Słonia nazywał
                    się "Muzyczny Magazyn Informacyjny"
                    • mirwit Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 02.09.05, 13:18
                      > Na playliście prawie wcale nie było polskiej muzyki, dominowała muzyka z Wysp
                      > Brtyjskich. Nie było rapu, hip-hopu, disco i innegi tego typu badziewia,
                      tylko
                      > rock i dobry pop. Dodam tylko, że w obecnych audycjach Metza pobrzmiewa sporo
                      > kawałków z playlist z dobrych czasów RMF.

Dokładnie takie wrażenie mialem słuchając ostatnich audycji Metza w Trójce.
                      Dlatego takie dobre audycje są jego autorstwa.

Ale co chciałbym dodać, bo wspomina się tu wielu wielkich tego radia. U mnie
                      muzyka zawsze była na planie pierwszym, a to jednak głownie zasługa właśnie
                      Piotra Metza. Tak cudownie dobrana i w taki sposób promowana, że chciało się
                      słuchać.
                    • Gość: mqs Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.punkt.pl 05.09.05, 02:06
                      Był hip-hop, ale nie polski. Piątkowe "Radio Swoboda" a później "O zmRocku" to
                      był soul i hip-hop i prowadził to Maciborek. Ale lepszym poziomie niż to, co w
                      piątki (przypadek?) prezentuje Hirek Wrona w PR3 obecnie. Zaczynało się to-to
                      hasłem "Thank God it's Friday"...

A teraz Maciborek gra Mandarynę. Szkoda gościa. "O zmRocku" - zarówno rockowe
                      jak i "czarne" to było coś. A "Technikum Mechanizacji Muzyki" B. Zalewskiego - z
                      soboty na niedzielę od północy do 4 rano - mimo że nie lubię techno, to tej
                      audycji słuchałem, bo była po prostu genialna.

Inne audycje, które pamiętam z połowy i końca lat 90.:

"Wiódł ślepy kulawego" w "Radiu Svoboda" - Olbratowski to przy tym cienias i
                      nudziarz.

"Sieć w sieci" w piątki wieczorem - Marcina Wrony i Grzegorza www.ójcika -
                      program o Internecie.

A zaraz potem "Europejska Lista Przebojów" Jędrycha. Hop-Bęc i Poplista to już
                      nie było to...

"Planet Live" - koncerty w soboty (niedziele?)

"Rock Malowany Fantazją" Piotra Kosińskiego - z niedzieli na poniedziałek o
                      00:00 - teraz w PR3 z piątku na sobotę jako "Noc muzycznych pejzaży" o znacznie
                      gorszej porze: od 02:00 i co 2 tygodnie. Cóż, ówczesny RMF nie był tak
                      komercyjny jak współczesna Trójka. ;-))

"Metzoforte" - autorska audycja Metza w dni powszednie - o 9:00 rano. Dzisiaj
                      nawet PR3 o tej porze puszcza Rokosa z plajlistą... Dopiero potem to przenieśli
                      na wieczór.

I inne audycje autorskie, np. Agnieszki Iwańskiej (obecnie prowadzi program
                      kulturalny w TV4).

O JW-23 ktoś już tu pisał, więc nie będę się powtarzał.

Nocne audycje - nie o "d... Maryni" jak teraz, tylko zawsze interesujące.
                      Najfajniejsze było nocne czytanie Sapkowskiego i w ogóle fantastyki.

Konkursy dla słuchaczy - nie tak głupawe jak teraz i nigdy przez żadne esemesy,
                      tylko na normalny numer telefonu 0-12 670020.

Brian Scott - pierwszy czarny Polak prowadził program... hmm... edukujący
                      seksualnie - "080033800" ;-))

I jak już ktoś napisał - kiedyś mieć koszulkę z logo RMFu to był szpan, a teraz
                      wstyd by się było w tym na ulicy pokazać. Panie Tyczyński: miałeś, chamie, złoty
                      róg...

No i kiedyś mogłem RMFu słuchać non-stop, teraz wystarczy mi 5 minut i dostaję
                      szału. Zrobiło się z tego po prostu dresoradio. Beznadzieja.
                      • olus_stad Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 05.09.05, 10:29
                        > Konkursy dla słuchaczy - nie tak głupawe jak teraz i nigdy przez żadne
                        > esemesy, tylko na normalny numer telefonu 0-12 670020.

No teraz jest 012-2000000, ale byl taki moment, ze radio bylo jeszcze spoko i juz mialo ten numer.

> Brian Scott - pierwszy czarny Polak prowadził program... hmm... edukujący
                        > seksualnie - "080033800" ;-))

W tamtych czasach Braina bylo naprawde duzo w mediach. Prowadzil jeszcze taki program-teleturniej (nie wiem czy nie na zmiane z Soltysikiem albo wspolnie) w Polsacie z jakimis smiesznymi kwadratami, a w tle leciala muzyka 'piri-bom-piri-bom-piri-bom-piri-bom-pa'. Pamietacie? A teraz...wszedzie Krzysztof Ibisz. Co w ogole porabia Brain Scott teraz?

> "Sieć w sieci" w piątki wieczorem - Marcina Wrony i Grzegorza www.ójcika -
                        > program o Internecie.

Grzegorz Wojcik to nie jest czasem monter? Przez dlugi czas, mimo zmiany ramofki i klimatu stacji, na stronie www.rmf.fm/ludzie/monter byly wlasnie stare jingle, mixy i inne mp3 (np z jw-23), a teraz juz nie ma tego:(
                        • Gość: mqs Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.punkt.pl 05.09.05, 10:35
                          Nie, to dwie różne osoby. A co do samego Montera -> www.monter.fm/
                          • olus_stad Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 06.09.05, 20:40
                            Wielkie dzieki:)))
                        • Gość: gość portalu Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.09.05, 23:35
                          a pamietacie 21 68 21?
                      • law_and_justice Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 06.09.05, 20:29
                        Gość portalu: mqs napisał(a):

> I jak już ktoś napisał - kiedyś mieć koszulkę z logo RMFu to był szpan, a teraz
                        > wstyd by się było w tym na ulicy pokazać. Panie Tyczyński: miałeś, chamie, złot
                        > y
                        > róg...
                        >
                        > No i kiedyś mogłem RMFu słuchać non-stop, teraz wystarczy mi 5 minut i dostaję
                        > szału. Zrobiło się z tego po prostu dresoradio. Beznadzieja.

Świetne podsumowanie. Nic dodaj, nic ująć.
      • law_and_justice Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 04.09.05, 16:54
        > - pamietam liste 'Euro Chart Hot 100', ktora puszczali wieczorem (albo w nocy)
        > w piatek (albo w sobote, pamiec niestety zawodna jest).

Najpierw w soboty o 20, później w piątki o 22. Najlepsza lista, z jaką miałem do
        czynienia w życiu... Ech, tego się słuchało na dużej głośności, która potęgowała
        bas w głosie Jędrycha :).

Oczywiście żałuję, że nie ma starego RMF jako całości, ale najbardziej audycji
        Euro Chart oraz Radio Muzyka Fakty (pn-pt od 20 do 22).
      • hartge Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 14.10.05, 00:34
        > - nie bede pisal o JW-23, bo juz chyba zostalo wszystko napisane przez
        lepszych ode mnie,

Ja zawsze czekalem na "moment z kiczem":)))
    • Gość: gościu Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.med.cm.kabsi.at 01.09.05, 23:18
      Pamięta ktoś koncert- dyskotekę w hali Wisły, inaugurujący działalność rmf-u?
    • Gość: irman Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 11:26
      Dla mnie RMF to czasy liceum. Słuchałem namiętnie mniej więcej od 1993 r. do
      końca lat 90-tych. Coraz gorzej zaczęło się dziać od około 1997 r., kiedy to
      powoli muzyka stawała się coraz bardziej plastikowa.

Dla mnie najważniejsze były autorskie audycje muzyczne. Po 22 swoje programy
      mieli Metz oraz Maciborek. Tam można było usłyszeć wszelkie nowości muzyki
      alternatywnej, fragmenty koncertów itp. Do wygrania było zawsze mnóstwo płyt i
      innych gadżetów. Duże znaczenie miały nadawane zwykle w weekendy koncerty,
      najczęściej transmitowane na żywo. W piątki, z tego co pamiętam, był Metal
      Hammer Show - rzecz obecnie nie do pomyślenie w żadnej ogólnopolskiej stacji
      radiowej.

RMF był patronem wielu ciekawych imprez muzycznych jak np. Sopot Rock Festiwal.
      W czasie gdy odbywała się ta impreza radio robiło z tego naprawdę duże
      wydarzenie. Były wejścia na żywo z terenu imprezy, wywiady z muzykami itp.
      Ogromną wagę przykąłdano również do wszelkich nowości muzycznych i premier
      płytowych. Pamiętam np., że w dniu premiery "One hot minute" Red Hotów były
      wejścia na żywo reporterów ze sklepu, z relacją jak schodzi płyta:).
      Power play to oddzielna historia. Piosenkami, które katowano wówczas kilka razy
      na dzien były np. najnowsze utwory Pearl Jam, Soundarden, Red Hotów czy Foo
      Figters. Naprawdę trudno w to teraz uwierzyć:). W pewnym okresie wprowadzono
      podział na power play ranny, popołudniowy i wieczorny.
      Podstawą były również świetnie wymyślone konkursy dla słuchaczy. Nie
      tylko "Rosyjska ruletka" czy "Poranny toster". Nie pamiętam nazwy, ale wielkie
      emocje wywoływały poszukiwania skarbu ukrytego w danym mieście, można było
      wygrać niezłą kasę:).
      Bardzo miło wspominam równiez pierwsze Inwazje mocy. Zaczęło się to chyba w
      1994 albo 1995 r. Nie były to jeszcze masówki jak w latach późniejszych, ale
      gromadziły wiernych fanów RMFu, którzy wiedzieli o co chodzi. W ogole jak ktoś
      powyżej słusznie zauważył, słuchanie i posiadanie gadżetów RMF było wtedy
      szpanem, który robił wrażenie. Teraz niestety jest to obciach.
      No cóż. Szkoda tego radia. Przynajmniej powspominać można:).
      • olus_stad Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 02.09.05, 11:30
        > Power play to oddzielna historia.

A pamietacie taki napoj energetyczny firmowany przez RMF, wlasnie Power Play? Juz go chyba nie ma na rynku.
    • mali_bu Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 02.09.05, 14:30
      Dla mnie na śmierć RMF wpłynęły dwa wydarzenia.
      Po pierwsze to pojawienie się na antenie Listy Hop-Bęc (18-20). Od tego czasu zaczyna tu królować sieczka, która przenosi się na inne godziny w ciągu dnia.
      Po drugie. Odebranie RMFowi rozszczepień regionalnych, co zniszyło już całkowicie to radio.
    • Gość: bar-man Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 19:25
      już nie i nawet nie chcę
      dzisiaj to prawdziwy obciach słuchać tej stacji
      • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 01:28
        a moze byscie tak jeszcze troche powspominali, dzieki mojej akcji watki
        pamietacie????? rozwinely sie m.in. o radiu kolor i zetce, napiszcie wszystko
        co pamietacie
        • Gość: AMG Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.09.05, 12:09
          Oj słuchało się, a na inwazje mocy to się czekało cały rok pamiętam jak dali
          pokaz laserowy i ten dżwięk to było coś jeszcze jak mieli tira ze sceną pozatym
          muza muza muza, a pamiętacie Marzene Rogalską????
          • irenka82 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 18.09.05, 12:25
            ja podesle ten link to rmf-u,a co mi tam,moze wroci..
            • irenka82 no i popatrzcie 18.09.05, 13:05
              Witaj irenka,

W Twoim liœcie datowanym 18 wrzeœnia 2005 (12:27:59) mo¿na przeczytaæ:

i> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=483&w=28142245&a=29199859

i> czy moze wrocic stare rmf??

Witaj Irenko!

Niestety, radio - tak jak niemal wszystko na swiecie- rozwija sie i
              tym samym zmienia swoje oblicze. Kazda ramowka, nowe jingle, spoty
              maja zachecic naszych sluchaczy do wiernosci naszej radiostacji.
              Wiadomo - nie zawsze spelniamy wymagania wszystkich, szczegolnie tych
              sentymetalnych, ale wierz nam- staramy sie z calej sily.
              A Inwazja Mocy jest fantastycznym wspomnieniem zarowno naszych
              sluchaczy, jak i pracownikow.

Milej niedzieli!
              • zajefajny1 NO I CZYM SIĘ TAK PODNIECACIE ?!!! 21.09.05, 11:35
                Przecież RMF FM z tamtych czasów to kalka i miks z kilku stacji zachodnich.
                W sumie nic ciekawego, jak zresztą wszystko w tamtym czasie.
                • Gość: jozek Re: NO I CZYM SIĘ TAK PODNIECACIE ?!!! IP: *.devs.futuro.pl 07.10.05, 23:48
                  noooo a teraz to z kazdej stacji wprost bije orginalnosc ! wszyscy sa bardziej
                  orginalni niz pewnie twoje metki na ciuchach ! i ile pracy i serca wkladaja w
                  realizacje programow ! jak wiele tzrba wysilku by odezwac sie 3 razy na godzine
                  po 10 sekund. bredzisz.
    • madee1 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 01.10.05, 18:50
      >> duzo sie pisze o "liście osobistej" pana
      andrzeja roszaka pytanie kim byl ten czlowiek<<

Andrzej Roszak był mężem Ewy Drzyzgi, pamiętam 'transmisję' z ich ślubu na antenie.
      Pamiętam audycje Johna Peela, no i świętością były dla mnie chwile z Piotrem
      Metzem, największym fanem Beatlesów w radiu, grał Oasis, Garbage, Pulp, itd,
      generalnie rzeczy szeroko ignorowane na innych antenach (do tej pory).

Z powerplayów pamiętam Radiohead - My Iron Lung, Pulp - Disco 2000 i Common
      People, ale też FNSch - Lato i Just 5 - Kolorowe Sny.

Fantastyczne radio to było.
      • Gość: blejd Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.bpl.vectranet.pl / *.bpl.vectranet.pl 08.10.05, 18:07
        Program edukujący seksualnie prowadził Brian Scott razem z Katarzyną Wolską.
        Najpierw leciał w piątki w nocy, a potem pon-pt o 19.00. Aż w końcu zniknął.
    • Gość: WG Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 12.10.05, 15:22
      i trzeba dodać, ze w tamtych czasach Kraków i w ogóle Polska były szare, brudne
      i nudne. RMF wydawał się zjawiskiem z innego świata. jeżeli kiedykolwiek byłem
      od czegos uzależniony to od tego radia. to była totalna obsesja. spałem z
      włączonym radiem, jeździłem na kopiec, zbierałem artykuły prasowe, chodziłem na
      mecze redakcyjne na stadion Juwenii. i było takich wielu... najlepsze były
      "nocki" przez jakiś czas prowadzili je Jedrych i Smółka i wydawało sie, ze nie
      może byś nic lepszego. ale przyszli Sołtys i Kubik i jest na to tylko jedno
      słowo: orgazm. wyłem pod kołdrą ze śmiechu:) później zostali troche
      "zinstytucjonalizowani" i zaczeli prowadzić poranek. to juz nie było to samo, bo
      słychać było, ze sytuacje są przygotowane. generalnie "parki" były mocna strona
      RMFu. Pawlik - Scott, Metz - Jędrych... raz Miszczak zastepował Pawlika w duecie
      ze Scottem i pamietam, ze też wyszło fantastycznie. no ale ukoronowaniem było
      oczywiscie JW23 i Jedrych - Wrona:)do dzisiaj z netu można sobie ściągnać
      najsmakowitsze kawałki. dodajmy do tego Inwazje Mocy Eurochart Jedrycha,
      Metzoforte oraz totalne klapy typu Osada Wirakocza;) działo się...

a teraz nie słucham RMFu w ogóle. nie da się...
    • hartge Było też TMM z soboty na niedzielet 14.10.05, 00:28
      Technikum Mechanizacji Muzyki - audycja prowadzona przez Bogdana
      Zalewskiego,glownie rasowe techno.Nie raz w polowie lat 90-tych zasypialem z
      uchem przy kolumnie glosnikowej;)
      • Gość: wawman Re: Było też TMM z soboty na niedzielet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 02:27
        Pierwszym programem jaki uslyszalem byl program Tomasz Slonia.Stalem sie jego
        wiernnym sluchaczem,w tygodniu wieczoprem i w niedziele po poludniu.Potem
        zaczalem sie zaglebiac w to radio bardziej i rzeczywiscie bylo nowa jakoscia.w
        latach 93-98nie dalo sie uciec od rmfu.mam mnostwo nagran:koncertow frangmentow
        audycji.wracam do tego z wielkim sentymentem.mam nawet urywej(zupelnie nie wiem
        czemu:/)pierwszego j.w.23.chociaz audycja numero uno forever bedzie metzoforte.
    • Gość: gosc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 14:14
      i po wuja to rozpamiętywać - do przodu Polsko!!! a nie w tył.
      • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 00:14
        sluchajcie fajnie ze piszecie wspomnienia i ze ten temat sie tyle czasu juz
        trzyma - kurcze o kilku rzeczach dowiedzialem sie dzieki wam, napiszcie o
        jakichs jajcarskich akcjach tego chyba wtedy nie brakowalo (kubik i soltys czy
        ekipa jw 23) napiszcie o big wpadkach i kurcze niech ktos zapoda jakies linki
        czy maile z nagraniami archiwalnymi rmfu 90 - 96. rmf rocks a czy prawda jest
        ze pierwsza piosenka w rmfie bylo toto africa?
        • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 18.10.05, 01:14
          a oto linki:)))
          fanfm.strefa.pl--w dziale multimedia baaaaaaaaaardzo dużo fantastycznych i
          unikalnych dźwieków.
          drugi link:
          www.monter.fm--tego pana chyba nie musze nikomu przedstawiać-gdyby nie on,nie
          byłoby takich dźwięków w eremefie;)))
          Miłego wspominania!
    • Gość: endengo Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 17:17
      >Technikum Mechanizacji Muzyki - audycja prowadzona przez Bogdana
      >Zalewskiego,glownie rasowe techno.Nie raz w polowie lat 90-tych zasypialem z
      >uchem przy kolumnie glosnikowej;)

Pamiętam! To było chyba w latach 1997-1998: miksowanie na żywo, fragmenty
      najlepszych wykonawców (G-man, Josh Wing, Jungle Brothers, Jimy Tenor itp.),
      podział na różne gatunki. Pamiętam też świetne wstawki w stylu "ramię
      środkowe". Długość tych fragmentów dochodziła do pół godziny bez przerwy, przy
      czym jeden utwór przechodził w drugi. to było naprawdę świetne. Do dziś mam
      mnóstwo nagrań z tego czasu.
      A teraz, no cóż, zostaje tylko Sebastian Korsak na III...
      • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 17:59
        Nikt nie pisał o sieci RMF. Pamiętacie 24 maja 1994?? Na żywca nadawali relację
        z siedziby KRRiT, gdzie właśnie podpisano pierwszą koncesję radiową. Chwilę
        później wystartowały poszczególne miasta. Od tego czasu RMF stało się siecią.
        Nie ważne, gdzie byłeś, zawsze docierały do ciebie aktualne wiadomości drogowe.
        No chyba, że totalne zadupie - wtedy traffik satelitarny z kopca... 1:07, potem
        reklamy lokalne i to, czego najbardziej brakuje - mixy montera. 20, 30, 55
        sekundowe fillery emitowane niezależnie z każdej stacji lokalnej w celu
        synchronizacji czasu. W przypadku, gdy w Łodzi leciały reklamy, w Warszawie np.
        juz się skoćnzyły - na warszawskiej czestotliwości leciał mix. Najczęściej było
        tak, iż na lokalach (sieć B, sieć C) leciały spoty, a w sieci ogólnopolskiej
        (sieć A) grali mixy montera.

W każdej lokalnej stacji RMF był duży monitor, na którym wyświetlały się czasy
        synchronizacji emisji i odliczany czas do wejścia na antenę lokalną. Technika
        na prawdę na najwyższym poziomie.

Dobra... teraz trochę o programie...

Njalepszy i najciekawszy program w historii RMF FM to według mnie "koniec
        wieku". Emisja niedziela 21-000 01-1999 - 01-2001. Ostatni dzień starego
        dobrego RMF - 26 czerwca 2001 (dwa dni po wyłączeniu sieci RMF - odchodzi Piotr
        Metz. Wcześniej już od miesiąca RMF puszcza w powietrzę Sabrinę i takie tam
        dziwolągi. Kończy się pewna epoka w radiofonii komercyjnej. To absolutny koniec
        tamtego RMF-u.

Stacji tej słucham i dziś ...z przyzwyczajenia.
        Tamtych czasów lat 90 - nie zapomnę. To było moje pierwsze radio.
        • Gość: maloKto Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 11.11.05, 19:40
          Nie zapomne, jak w malej, lokalnej stacji we Wroclawiu, wlaczalismy RMF z
          satelity na nocki. Stacja byla niewielka, nie bylo jeszcze techniki, ani
          KRRiTV. Ale byl satelita. Audycje konczylismy okolo 23 i wlaczalismy zazwyczaj
          jakies zachodnie muzycznie SKY RADIO, RADIO 538, etc... Ktoregos dnia, wpadla
          nam w oko nowa stacja. Wobrazcie sobie nasza konstermacje, jak z satelity
          poplynal glos, chyba wlasnie Slonia.
          Tego tunera juz nikt nie odwazyl sie przestawic:) Nocki z RMF, tym pierwszym,
          gdzie nie bylo zadnych umow, przepisow, na transmisje...Pelna wolna amerykanka.
          Tak sobie mysle, ze na Kopcu musieli byc zdziwieni, ze we Wroclawiu tak dobrze
          ich slychac bez zadnego oficjalnego nadajnika.
          A takim szokiem, swiadczacym o kreatywnosci i poziomie tych ludzi, byla
          pierwsza audycja z Marcinem Jedrychem. Cos tam sobie prowadzilem w lokalnej
          rozglosni, tez we Wroclawiu (o, w M Radiu) i podsluchiwalem satelitarnego
          przekazu.
          I nagle pojawil sie gosc jak z innego swiata. Przy tych wyjacych i spiewajacych
          DJ, ktorych wszedzie slyszalo sie na codzien, byl jak promien slonca. A co
          chlopakow poszlo za tym promieniem... :) Oj, gdyby Marcin Jedrych wiedzial ilu
          mial wiernych i wierniejszych nasladowcow.
          To byla Europejska Lista Przebojow. Potem sam przez piec lat poprowadzilem pare
          list w paru stacjach. Ale tamtej pierwszej w wykonaniu MJ - nie zapomne. Za co
          wlasnie RMF-owi dzisiaj dziekuje. To Wy ustawiliscie poprzeczke wysoko, dzieki
          temu bylo czego w tym kraju sluchac. A potem przyszla Agora i milczace radia o
          niczym... ale to juz opowiesc nie na ten fajny, wspomnieniowy dzial:)
        • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 19:45
          Ducacie pieknie napisane naprawde. Fajnie że mój wątek ma już 50 wpisów. Chyba
          świadczy to o tym, że jednak tesknimy za starym dobrym RMFem, a dziś wiemy już,
          że żadnej stacji w kraju nie udało jej sie godnie zastapic - na ten sukces
          skladalo sie mnóstwo czynnikow.Ducacie czekam na twoje kolejne wspomnienia, bo
          wiem że jesteś jednym z najwierniejszych starych słuchaczy RMF FM i dużo
          pamiętasz. Przyznam sie że mi czasami też zdarza sie z przyzwyczajenia słuchac
          Rmfu, ale to już zupełnie inna stacja - niestety. Fakt - program "koniec wieku"
          to byla rewelka - powinien Metzu mase nagród za to zgarnąc - ile to wymagało
          czasu i roboty, a efekt genialny - to byla chyba już niespotykana dziś w radiu
          forma filmu dokumentalnego w eterze, a pamietacie jak ten program leciał od
          poniedziałku do piątku od 9 rano(sic!) do 10 rano. tak tak dziś nie do
          pomyślenia co za czasy.... ja też tamtego okresu Rmfu nie zapomne nigdy.
          Ludzie to że jest tu już 50 wpisów, to nic, piszcie dalej czekam na te
          wspomnienia najwcześniejsze, bo o nich najmniej wiem i rzadko je można
          gdziekolwiek znaleźc.
          • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:44
            Inny ciekawy program RMF FM z końca lat 90... Nocny Lot - śp. Jan Burda i
            Tomasz Buszewski (teraz Eska Kraków) . Emisja - Niedziela 1999 godzina 000-300.
            Program o wszystkim, co wiązało się z lataniem (samoloty, śmigłowce, piloci,
            loty na orientację... Wywiady, ciekawostki, konkursy i rewelacyjna oprawa
            dźwiękowa. Program ten zaczynał się zawsze 10 minutowym intrem z efektami
            dźwiękowymi prosto z kabiny pilotów :-). Czy ktoś to pamięta???

Trafione Numery. show z nagrodami Darka Maciborka. Emisja ndz. 14-17 tuż po
            programach Piotra Urbaniaka "Rzeczownik" "kobiety niezrównane",
            przed "Wielośladem" ewnetulanie "trzykrotką" Beaty Fiedorow. Niedziela w RMF FM
            zawsze była ciekawa. Potem weszła "Osada Wirakocza", zaraz potem Ekstraklasa
            Janka Burdy". Na prawdę było czego posłuchać. Teraz w weekend nie ma nic.

A tak w ramach ciekawostki :-). Jedynymi elementami oprawy dźwiękowej starego
            RMF, który w dalszym ciągu jest w "obiegu" są id "reklama" i ...po reklamie"
            niezmienne od prawie 10 lat.

• law_and_justice Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 12.11.05, 15:12
              > A tak w ramach ciekawostki :-). Jedynymi elementami oprawy dźwiękowej starego
              > RMF, który w dalszym ciągu jest w "obiegu" są id "reklama" i ...po reklamie"
              > niezmienne od prawie 10 lat.

Apropos - oczywiście lepiej słuchało się tej starej, "czaderskiej" wersji,
              wykonywanej przez faceta. Do dziś kojarzy mi się ona z przerwami na reklamy w
              EuroChart :).
        • law_and_justice Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 12.11.05, 15:22
          Świetnie, że są ludzie wiedzący, jak to znakomite radio wyglądało od wewnątrz i
          dzielą się tymi informacjami na forum.
          Obawiam się, że dziś słuchacze (rozumiani jako słupek w badaniu słuchalności)
          nie doceniliby tego znakomitego poziomu merytorycznego audycji, wspomaganego
          przez najlepszą technikę.
          Mi najbardziej (z punktu widzenia słuchacza ) utkwiły w pamięci wozy satelitarne
          oraz stałe satelitarne połączenia z miastami w Polsce i na świecie oraz
          znakomita jakość dźwięku nadawanego z tych miejsc. Dzięki temu właśnie miało się
          wrażenie "geograficznego rozproszenia studia" - prawdziwej sieci :).
          Przez długi czas nie miałem odbiornika z górnym pasmem UKF. I chyba wiele nie
          straciłem, bo jakość sygnału RMF z satelity (tuner podłączony do zestawu
          stereo), nadawanego z Astru przy zakodowanym MTV, była świetna. Do tego można
          było sobie włączyć w teletekście MTV wielkie logo RMF FM :).
          • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:23
            W RMF FM łączenia live z miastami nadającymi w sieci odbywało się po linii
            ISDN, choć dwa studia w Warszawie i w Sopocie wykorzytywały także łącze
            satelitarne. Infratruktura sieci RMF jest w dalszym ciągu przystosowana do
            nadawania rozszywanego programu... może kiedyś się przyda...
            • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 15.11.05, 00:37
              a oto kolejna nieoficjalna stronka fanów żółto-niebieskiej stacji
              netfm.strefa.pl/
              miłej exploracji:))
              • iamtomi Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 15.11.05, 01:21
                Jedna z rzeczy, ktore zapamietalem to ktoregos dnia w programie podali, ze
                wyznwcy jakiejs religii zapowiedzieli koniec swiata na 10:43. Wowczas audycje
                prowadzil Metz. Na chwile przed 10:43 pozegnal sie ze sluchaczami, powiedzial
                kilka wznioslych slow i zapadla cisza i tak az do 10:45, kiedy to powiedzial:
                Mimo końca swiata czas na serwis informacyjny RMF.

Fajnie bylo, bo antena byla nieprzewidywalna, a teraz wiem ze o '20 bedzie
                reklama, ze '38 autopromocja i reklama itd. Zero spontanicznosci, wszystko z
                gory ustalone, ale nie to jest najgorsze.

Najbardziej mnie smuci, ze kiedys rozmawialo sie ze sluchaczami na zywo, a nie
                tandetnie udawalo się, ze sie rozmawia tak jak jest w tej chwili.
        • olus_stad Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 19.11.05, 23:57
          Nie wiecie moze gdzie moge znalezc audycje 'Koniec wieku'? Moze jest jakis serwer na ktorym zyczliwy internauta-rmfanatyk zamiescil mp3 z tej audycji? Bede wdzieczny za informacje w tym temacie:)
          • malgosia1983 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 20.11.05, 00:14
            JW23 to było kultowe!!! Kochałam niedzielne wieczory i stałe przeboje. Monter
            czy Ty żyjesz? hhehehe. Pozdrawiam wszystkich twórców;-)
          • webdude Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 20.11.05, 18:03
            Hm, również się dołączam do tego pytania/prośby.
            • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 22:57
              Hmmm. Otóż dysponuję nagraniem programu Koniec Wieku. Jest to wydanie
              specjalne - ostatnie. Jest to bardzo wartościowy program. Historia ostatnich 50
              lat w pigułce, śweietne materiały dźwiękowe, no i muzyka perfekcyjnie dobrana.
              Można się ze mną skontaktować przy odrobinie chęci. :-)

Monter - żyje i ma się dobrze. Z dawnej załogi JW-23 na Kopcu pozostał tylko on
              i Amfi.
              • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 21.11.05, 03:04
                Monter ma się dobrze:))
                dalej "dłubie" w dziupli -mozna powiedzieć w piwnicy-kopca.
                A spragnionym dokonań montera przypominam
                www.monter.fm
                • krzys00 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 24.11.05, 20:45
                  jak dla mnie najlepsze programy w starym rmf-ie to : trafione numery ( klika koszulek wygranych w tym programie do dzis dnia mam ) , koniec wieku m i JW23 ,a teraz szczerze to RMF-u wogole nie slucham po prostu nie da sie tego słuchać niestety , pozdro
                  • Gość: kama Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 25.11.05, 00:05
                    Hmm... Faktycznie... RMF nie różni sie niczym ciekawym od pozostałych
                    formatów... Szkoda. Mogłoby być tak pięknie... Ale może Waniek zamknęła by na 4
                    spusty JW 23. W końcu tam było sporo kontrowersyjnych i ciekawych spraw :-)))?
                    Pozostały piękne wspomnienia. A Jędrycha i Wronę to chyba do końca życia będę
                    wspominać z tych audycji
              • olus_stad Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 03.12.05, 21:51
                Bardzo chetnie bym skorzystal z Twojej oferty:) Jak sie mozna z Toba skontaktowac?
        • Gość: gdzie ten rmf? Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.wpia.uw.edu.pl 25.11.05, 16:05
          Koniec zaczął się wcześniej.Już w '99 pojawiły się britney i aguilera a u
          Jędrycha leciał stachursky feat.dj bobo w 2000 na całego było już atc i
          inne "la la la" ale rzeczywiście śmierć Tego Radia to odejście Metza.

Już nigdy wódka nie będzie tak zimna
          ...i pożywna
          • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:46
            W 1999 pojawiła się Christina Aquilera i tym podobne, ale zauważ, że tego typu
            muzyka miała swe miejsce w liście Hop Bęc, która była precyzyjnie wycelowana do
            młodego słuchacza. Jeśłi chodzi o całokształt tamtej RaMóFki, to nie ma co
            narzekać. program był podzielony na pasma, było coś dla facetów, coś dla
            kobiet, coś dla ciekawych świata. Playlista była bardzo bogata, a nocne
            programy - coś wspaniałego. Treaz za to mamy wszystko na raz i to jest złe. :-
            (. Ale być tak musi.
            • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 28.11.05, 17:09
              Ze starych ,dobrych akcji eReMeFu pozostała chyba tylko Olimpiada FM.
              Z łezką w oku wspominam Osadę wirakocza.Tam po raz pierwszy zobaczyłem jak
              wygląda robienie audycji "na żywca".Osada może nie była zbyt atrakcyjna dla
              słuchających,ale dla uczestników to była fantastyczna dawka emocji,extremalnych
              przeżyć i możliwość poznania tych co mówia do "sitka":)))

ech....
    • Gość: krzych Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.texasnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 16:01
      fajna stronka , można powspominac
      fanfm.strefa.pl/multimedia/fanoteka/index.php
      • Gość: stary Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.centrum.brewet.pl 03.12.05, 23:11
        Pamietacie Wojtka Padiasa i jego pragramy dla myslacych. POzdrowka. Co slychac
        u tego super goscia?
        • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 01:29
          napisz cos wiecej o autorze i audycji bo ja wtedy jeszcze rmfu nie sluchalem
          • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 18:44
            kurcze ludzie piszcie o swoich wspomnieniach, wspolnie piszemy piekny pamietnik
            rmf fm, ja nagrywalem zmiany, czyli koncowki programow i poczatek nastepnego
            mam ich na kasetach mnóstwo, to pokazuje klase zespolu rmf fm, to radio w 1998
            czy 1997 mozna bylo sluchac non stop tyle sie dzialo a wciagalo przepotwornie
            uzaleznialo na maxa coz za osobowosci milo posluchac archiwalnych kaset,
            poranne programy kubika i soltysa rewelka dzis nie potrafie znalezc chocby
            namiastki tego programu, starzy rmfowcy zrobcie wlasne radio !!!!!!!!!! choc i
            tak pewnie nie bedzie to stare dobre rmf
            • mali_bu Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 09.12.05, 14:34
              Jakby byłoby to technicznie możliwe to wrzuć trochę tego co masz w sieć:)
            • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 16.12.05, 02:28
              Jeszcze do niedawna na ofcjalnej stronie rmf-u było archiwum audycji.
              Tzn nie było tam zapisu programu,ale było mase wiadomości o danym programie.
              Ale były tam za to zamieszczane powieści jakie poszły w eter...
              np. "Jak rozpętałem II wojnę.."
              A teraz Archiwum samo zostało wyniesione do archiwum....Szkoda
              Pamiętam tez moją pierwszą(radiową także) Inwazję Mocy....ech
              Ze wzruszeniem wspominam,jak dzikie tłumy ludzi paraliżowały w jednej chwili
              kawałek miasta,bo ktoś TRAFIŁ W PIEKŁO:)))
              5000ZŁ to była qpa kasy,a wystarczyło dobrze poszperać.
    • Gość: zniesmaczony Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.texasnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 11:09
      zobaczcie na liste piosenek nominowanych do przeboju roku w rmf , normalnie to radio osiągneło dno :((
    • lublinianka05 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 16.12.05, 15:20
      Eh... kiedys to "muzycznie było ślicznie" jak mawiał D. Maciborek w swoim
      programie o ZmRocku. U mnie to RMF grał non stop, prawie wcale radia nie
      wyłączałam. To radio tworzyli wspaniali ludzie, których w większości juz nie ma
      w RMF-ie. Jak pewnie wiecie, wielu z nich jest w TVNie. Ciekawe
      charakterystyczne głosy. Najbardziej podoba mi sie barwa P. Metza(teraz w Trójce
      można go usłyszeć), M.Wrony, B.Rymanowskiego(do dziś pamiętam"B.Rymanowski
      słuchacie RMF") no i M.Wrona. Żliczny głos ma też G. Jasiński.
      Niestety to se ne wrati i stary RMF to już przeszłość. Dobrzez e gdzieś mam
      kasete JW23 to sobie musze kiedyś posłuchac i przeżyć to jeszcze raz.
      Pozdrawiam wszystkich "fanów" starego RMFu.
    • harriet24 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 17.12.05, 19:05
      Ja też chętnie powspominam, tym bardziej że ostatnio w programie Uwaga na TVN w
      kulisach sławy był Marcin Wrona. Oglądaliście??? Pokazywano fragmenty nagrań
      video z początkow RMFu - młodego Wronę, Jędrycha, Ewę Drzyzgę... Naprawdę łezka
      się w oku zakręciła. Ja pod wpływem tego wątku zaczęłam szperać w swoim
      archiwum i znalazłam 10 taśm z nagranymi fragmentami JW23 - mojej uwielbianej
      niedzielnej audycji - oraz fragmentami innych programów, starymi jinglami...
      Chętnie bym się nimi podzieliła z fanami, ale niestety nie mam technicznych
      warunków żeby zgrać te taśmy na komputer. Może kiedyś...
      Sama mam w domu jeszcze kilka gadżetów RMF'u - 2 kasety z piosenkami nagranymi
      przez Jędrycha i Wronę, bandankę, daszek, jakieś naklejki... Najmilej wspominam
      koncerty Inwazji Mocy, które były przepustką do tego zakręconego świata RMF,
      wieczorne pokazy laserów i dyskoteki... to były czasy...
      • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:41
        kurcze kiedy byl ten program chyba pierwszy raz w zyciu zaluje ze nie widzialem
        czegos na TVNie:)ale bym chcial zobaczyc to video z poczatkow rmfu, co do
        nagran z kasety na kompa wystarczy zakupic odpowiedni kabelek i pozniej mozesz
        rozeslac po sieci takim wariatom jak ja, naprawde czekam dzieki za wspomnienia
        ale to bylo zakrecone radio .... rmf - radio of my life
        • harriet24 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 18.12.05, 10:15
          uwaga.onet.pl/1298870,archiwum.html
          Pod tym adresem są fragmenty programu. :)
    • Gość: WG Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 18.12.05, 13:24
      dobre:)
      www.monter.fm/mmedia/F040_RMF_-_Larum.ogg
      • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 20:40
        pamietacie moze jak w latach 90 -96 obchodzono świeta w RMFie??? piszcie!!!!!!!
        Mi z RMFem i swiateczną piosenką do dzis kojarzy sie SMASHING PUMPKINS -
        CHRISTMASTIME cudo muzyczne, pamietam świeta chyba '99 gdy I dnia świat Grażyna
        Bekier chyba z Pawlikiem nadawała program (wtedy na żywca chyba leciał) z
        Zakopanego od jakiejś góralskiej rodziny, ale klimaty ...... potem popołudnie z
        Marcinem Jedrychem i swiatecznymi piosenkami, w 98 roku - to mam nagrane -
        bajeczki z Beatą Fiedorow, no i noc przed wigilią '97 z Pawłem Pawlikiem i
        dzwoniacymi do niego sluchaczami ... piekne wspomnienia....... takie bylo
        kiedyś RMF FM
        • harriet24 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 28.12.05, 09:04
          Nie wiem który to był rok, ale pamiętam, że Marcin Wrona spędzał święta w
          Szwajcarii i miał tam program z domu Grzegorza Rosińskiego - autora komiksów z
          serii THORGAL.
          • law_and_justice Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 03.01.06, 19:55
            O ile mnie pamięć nie myli, to podobny program był także z Z.Preisnerem.
    • Gość: journaliste Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: 212.244.79.* 02.01.06, 01:11
      a kto z Was pamieta audycje "Buszujacy w łożu"?była fantastyczna!!!Prowadził ja
      Tomasz Buszewski ale nie pamiętram z kim.Chętnie bym posłuchała archiwum jeżeli
      ktoś posiada
      "dziennikarka"
      • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 01:52
        no jak to z kim?? oczywiscie z rewelacyjna BEATA FIEDOROW to byl jeden z
        najlepszych kobiecych glosow rmfu piekny kobiecy ja moglbym jej sluchac 24 na
        dobe i rocka grala trzykrotke i wieloslad prowadzila, z maciborkiem w niedziele
        sie przekomarzala na antenie on konczyl trafione numery ona zaczynala wieloslad
        ok 16 przy zmianie.... super para z buszewskim, razem byli tacy rmfofscy
        • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 06:11
          Tomek Buszewski - teraz radio Eska Kraków
          Beata Fiedorow - Radio Pogoda Łódź 89,8 FM
    • krzys00 słuchałem wczoraj przeboku roku 2005 na rmf-ie 02.01.06, 17:00
      i zastanawiam sie jak rmf mogl tak nisko upasc :((
      • Gość: stary rmfku wróc Re: słuchałem wczoraj przeboku roku 2005 na rmf-i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:15
        ja sluchalem chwilke tuz przed 23 (chyba wszystko z puszki bylo - niegdys nie
        do pomyslenia w rmfie) ale miernota straszna i to z moim ulubionym maciborkiem:-
        ( co z nim sie porobilo on powinien wszystkich kopnac w tylek i postawic to
        radio do pionu
        ja tez juz 5 lat zastanawiam sie jak to mozliwe by tak schrzanic radio, jaka
        oni mieli za najlepszych czasow sluchalnosc reklam duzo to po co to bylo psuc
        • krzys00 Re: słuchałem wczoraj przeboku roku 2005 na rmf-i 03.01.06, 10:18
          no wg mnie to raczej było na żywo , choć kto tam wie , a co do Maciborka to tez mój ulubiony prezenter za czasów starego RMF-u ( O zmrocku, trafine numery itd) i aż zal mi go że teraz prowadzi programy w stylu poplista , no cóż ale to jest jego wybór
          • Gość: tezkochamstaryRMF Re: słuchałem wczoraj przeboku roku 2005 na rmf-i IP: *.chello.pl 03.01.06, 20:23
            a mnie zabrakło przemówienia S.Tyczyńskiego i ulubionego dżingla" uje.... misia
            pszczoła".... szkoda
    • Gość: mruk Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:09
      Kochałem to radio m.in za Inwazję Mocy , Metzoforte , oraz za program o plotkach
      leciał od 13 w dni powrzednie (nazwy nie pomnę)
      Dziś na antenie nie poleci np.Porter Band bo działalność RMFu ogranicza się do
      powtarzalnej playlisty przerywanej reklamami nastawionej komercyjnie
      • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 00:26
        ten program o plotkach to nie był czasem: "Na językach"?A prowadzaca too
        Marzena Rogalska?
        A pamiętacie radionowele "Apteka Marzenie"?Ech....:)))))
        • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 02:27
          Owszem, program ten nazywał się "Na językach", lecz radionowela "Apteka
          Marzenie (emisja poniedziałek - piątek) 12:20 i 13:20) leciała już w programie
          o innym tytule i charakterze "Halo to ja". Program "Halo to ja" skończył się
          przed wakacjami 2000. Po pamiętnych wakacjach "Makaron" nie porwóciła na
          antenę, dopiero po 5 miesiącach już w 2001 razem z Piotrem Urbaniakiem
          poprowadziła program pt. "pociąg do hollywood" (emisja poniedziałek - czwartek
          12-15). Program trwał do wakacji 2001, potem Marzeny znów zabrakło. Wróciła po
          kilku miesiącach by poprowadzić program weekendowy. 17 kwietnia 2002 ostatni
          raz można było ją usłyszeć na antenie RMF.
    • lublinianka05 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 08.01.06, 12:57
      Kiedy ostatni raz słyszeliście w RMF-ie Skunk Anansie???? Ja chyba z 6 lat
      temu....to dzięki nim polubiłam te grupe, a teraz co oni grają...Zarazili mnie
      fajną muzyką, a teraz nie mam gdzie jej słuchać.
      • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 17:08
        Skunk Anansie - emisja ostatni raz 16 maja 2001
        • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:29
          wiem rozumiem 16 maja to symboliczna data, ale ostatni raz skunk anansie byla
          grana przez rmf fm niecaly rok temu kolo 25 stycznia, bowiem od 17 stycznia
          2005 roku kazdy dzien w RMFie przypominal historie jednego roku zaczynajac od
          1990 roku - roku startu nadawania RMF i byly tez grane piosenki z tego roku i
          uwaga nie te co na codzien sa w rmfie, ale te ktore kiedys gralo nasze ukochane
          radio..., oczywiscie tych piosenek perelek bylo kilka na dzien, niestety wtedy
          prawie radia nie sluchalem, ale skunk anansie zapadlo mi w pamiec to bylo kolo
          14:13 w jakis powszedni dzien u "konia"(konatowicza), pamietam jeszcze oasis
          z ..........whatever kto by sie spodziewal ze akurat ta piosenka - to cieszy i
          wiecie o ktorej ja zagrali? po 10 rano - przy naszych wspomnieniach od razu sie
          przypomina przedpoludniowy metz i jego metzoforte + konkurs 3 karty; i komu to
          przeszkadza by w rmfie takie perelki grac czesciej - wtedy moze jeszcze bym sie
          ksusil by sluchac mojego radia rmf
          • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 21:28
            Miałem na uwadze playlistę. A co do daty, to jakoś nie widzę w niej jakiejś
            szczególności ;-).
            Ale masz rację, istotnie w RMF rok temu grali przez tydzień stare dobrze znane
            kawałki z lat 90-tych.
            • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 00:08
              co do daty to wydaje mi sie ze 16 maja to byl pierwszy dzien wejscia w zycie
              nowej koncesji bez rozszyc lokalnych a wiec i ostatni dzien dobrego radia rmf,
              ale ducacie czy ty pracowales w rmfie wczesniej - skad taka dokladna data ze
              akurat do 16 maja skunk anansie byli na playliscie ????? bo jesli ty rmf znasz
              od srodka to jeszcze pogadamy tu troche, a swoja droga czy po 16 maja w
              prokulturze nie grali skunk anansie???? pozdrawiam ducata juz kiedys na forum
              rmfu gadalismy, ale ty teraz chyba kampusowy jestes md??
              • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 00:19
                PANIE I PANOWIE CHŁOPCY I DZIEWCZYNKI !!!!!!!!!
                TAK TAK TO JUŻ SETNY WPIS NA POST WSPOMINKOWY RMFU!!!!!
                DZIEKUJE WSZYSTKIM, KTÓRZY TU SUKCESYWNIE WPISYWALI SWOJE WSPOMNIENIA, DZIEKI
                WAM SPORO SIE DOWIEDZIAŁEM O HISTORII TEGO FANTASTYCZNEGO RADIA, ALE TO
                UDOWADNIA TYLKO JAK SILNIE TAMTEN RMF ZAPADŁ NAM W PAMIEC I JAK WIELE DLA NAS
                ZNACZYŁ. ŚWIADCZĄ O TYM WASZE WPISY I WASZE PRYWATNE HISTORYJKI ZWIAZANE Z
                RMFEM!!!!!
                JAK WIDAC WIELU OSOBOM ZALEŻY NA POWROCIE DO TYCH STARYCH CZASÓW ZŁOTYCH DLA
                RMFU I RADIOFONII W POLSCE, GDZIE LICZYŁO SIE SŁOWO I LUDZIE TWORZACY PROGRAM,
                A NIE SAMA MUZYKA. NAIWNIE SIE ZAPYTAM : A MOŻE TE CZASY JESZCZE KIEDYŚ
                WRÓCA ????
                MAM NADZIEJE, ŻE KTOŚ Z KOPCA CZYTA TE NASZE WSPOMNIENIA I MOŻE POMYŚLI NAD
                POWROTEM DO TRADYCYJNYCH RAMÓFEK Z NAZWAMI PROGRAMÓW, LUZU NA ANTENIE I
                BLISKIEGO KONTAKTU ZE SŁUCHACZEM A TAKŻE AUTORSKICH AUDYCJI LUDZI RADIA - RADIA
                RMF FM!!!!
                CZEKAM NA WASZE KOLEJNE WPISY, BO PRZECIEŻ JESZCZE O TYLU SPRAWACH TU NIE
                NAPISALIŚMY.
                • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 00:45
                  miło mi rozpocząć drugą setkę wpisów:))A
                  Gwarantuję Ci ,że czytają ten wątek na Kopcu:))))
                  Ale co do powrotów do starego rmf... to se ne wrati niestety...
                  Ale chciałbym kiedys ...po latach ponownie powiedzieć ,że nadal RobiMiFajnie:)))
                • lublinianka05 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 09.01.06, 13:23
                  A ja myśle ze już nie wróci.. :( to se nie wrati niestety. Tych ludzi którzy
                  tworzyli wówczas to świetne radio już nie ma, in ie widze szansy by ktoś mógł
                  ich zastąpić.A co do Metzoforte, był jeszcze taki konkurs "za dużo, za mało".
                  Eh..fajnie choć powspominać.
                • Gość: misiu Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: 195.205.21.* 15.01.06, 00:58
                  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamen
                • Gość: jaru Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: 195.205.21.* 15.01.06, 00:59
                  aaaaaaaaaaa
                • Gość: jaru Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: 195.205.21.* 15.01.06, 00:59
                  aaaaaaaaaaamen
                • Gość: Kamilos78 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 00:04
                  taaak... też pamiętam doskonale te piękne czasy. Zaraziłem się słuchaniem radia
                  od mojego przyjaciela ze szkoły średniej. Wcześniej nie słuchałem żadnego
                  radia. To była choroba... słuchałem radia dzień i noc. Zasypiałem przy nim,
                  czasem słuchałem w nocy podczas snu. TO fakt, to BYŁO wyjątkowe radio, które
                  dawno się skończyło. A myślałem, że tylko ja tak uważam. Wybitne osobowości
                  takie jak Ewa Drzyzna (moja ulubiona prowadząca), Marcin Wrona, Marcin Jędrych,
                  monter(r), ... i mógłbym wymieniać tu naprawdę wielu ludzi, ale... wówczas jako
                  jeszcze nastolatek namiętnie słuchałem audycji JW23. Ale to była jazda! Ci,
                  którzy słuchali to wiedzą. To co było później to nie to samo - mam na myśli
                  JW23 z Witoldem Odrobiną po odejściu Wrony. TO musiało się skończyć z czasem i
                  tak było. Nagrywałem audycje na komputerze, korespondowałem z monterem. Przez
                  radio poznałem Niunię (auducja 'wyjazdowa' JW23 w klubie Wolność FM w Krakowie)
                  oraz Mateusza - przyjaźnimy się do dziś, pozdrawiam oboje! TO radio zbliżało
                  ludzi - konkursy na żywo, typu: Poranny Toster, Rosyjska Ruletka, itd... no i
                  oczywiście - te ORYGINALNE jingle oraz podkłady do newsów. Byłem Wielkim fanem
                  tego radia. No i zaczęło się zmieniać, niestety na gorsze. Nie skomentuję też
                  zmiany loga, które (oryginalnie) też miało swoją magię. Obecnie prawie nic z
                  tego nie zostało. Jedynie wspomnienia. Ciepłe i wciąż jakby żywe wspomnienia.
                  Ze swojej strony też mogę czymś się podzielić, więc zapraszam pod adres:
                  www.kamilos.homeip.net i do działu MIXY.
                  Jeśli nadal jest choć tylu zagorzałych fanów OLD-RMF'u co tych postów, może
                  warto byłoby stworzyć publiczne, wspólne repozytorium materiałów o starym,
                  poczciwym RMF'ie? Gdzieś, gdzie każdy mógłby dołożyć swoją cegiełkę do tego
                  kopca ;)
                  W razie czego piszcie - na mojej stronie jest też mój adres mailowy.
                  Pozdrawiam wszystkich fanów i fanki!
                  • Gość: MATEO Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 00:12
                    Ja mam w szafie ok. 30 kaset z nagranymi programami JW23... Mam nadzieję, że
                    wreszcie pozgrywam to wszystko do mp3 i udostępnię.

Pozdrawiam,
                    MATEO z Wrocławia
                    • Gość: jor Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.sigmanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:59
                      Pewnie niewielu pamięta - ze względu na dostępność RMF (tylko 70,06) - kiedy
                      11.12.1991r. płonęła Filharmonia Krakowska. Relacje nie odbiegały od tych,
                      które mogliśmy usłyszeć przy okazji tragedii na MTK z 28.02.2006. Pamiętam jak
                      Marcin Wrona zapytał strażaka zbiegającego do zmiany jakiejś tam butli jak
                      wygląda sytuacja w środku płonącego budynku, a ten bez zsastanowienia
                      strzelił "No ch..owo wygląda i tyle" (sorry za słowo ale tak było na antenie) -
                      pełny żywiec, spontaniczność. W relacjach zadyszanych Marcina Wrony i Maćka
                      Wójcika można było wyobrazić sobie co się dzieje na miejscu, a prowadząca
                      program Ewa Stykowska świetnie uzmysławiała słuchaczom skalę strat jakie
                      ponosiła w tej chwili polska kultura. I taka ciekawocha - wtedy jeszcze nie
                      mówiło się RMF FM, tylko Radio RMF.
              • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 00:32
                Koncesja RMF FM obowiązuje od 26 maja 2001. Sieć RMF przestała działać 25 maja
                2001. Od połowy maja RMF grał juz inaczej, w tym czasie Piotr Metz już nie
                odpowiadał z muzykę w sieci. Radio zmieniało się bardzo intensywnie. Wyrazem
                tego był miedzy innymi prowadzony przez Zbigniewa Preisnera niedzielny program
                po 22 "Historia muzyki popularnej", który został obłożony muzyką z playlisty,
                po wakacjach miał powrócić w nowej formule, ale jak wiemy po wakacjach nic juz
                nie było takie jak kiedyś.
                ...RMF FM, coż.. w zasadzie to "Radio of my life" :)
                • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 11.01.06, 00:14
                  kiedyś -a było to do 2000 roku-mogłem z zamkniętymi oczami kręcić gałą i zawsze
                  trafiałem na eremef...zawsze.
                  W piątki(albo soboty) nie mogłem się doczekać Technikum Mechanizacji Muzyki--
                  technow eremefie!!!Byłem wniebowzięty,te sety,muza...palce lizać.
                  Później nocne programy K.Wolskiej/B.Scotta i B.Fiedorow/T.Buszewskiego
                  wprowadzały fajną atmosferkę;))
                  Dla mnie tv mogła nie istnieć.Radio nastawione na żółtoniebieskie pasmo -to
                  wszystko czego potrzebowałem.
                  I tylko żal,ze pogoń za Największymi,Tylko Wielkimi,Czułymi Przebojami zabiła
                  stary format radia...Bo ten aktualny to...sami wiecie:((((
                  • lublinianka05 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 11.01.06, 22:52
                    O tak, dla mnie tez tv mogła wówczas nie istnieć. Radio grało u mnie non stop!
                    Też potrafiłam szybko rozpoznać czy to RMF czy nie. A na inwazji wygrałam kiedyś
                    konkurs o radiowych programach i ich prowadzących :-)
                    Zostały nam jedynie wspomnienia, i widzę ze sporo nas tu takich co tęskno im za
                    starym Rmf-em... Pozdrawiam.
                    • harriet24 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 12.01.06, 09:26
                      Oj tak, tęskno!!! Wydaje mi się jednak, że spadek po równi pochyłej zaczął się
                      dla RMF'u wcześniej niż w 2001 roku, przynajmniej dla mnie. Tak naprawdę to
                      odejście Edwarda Miszczaka - swego czasu dyrektora anteny w RMF - miało tu
                      kluczowe znaczenie. Za nim do TVN odeszły największe osobowości radiowe, które
                      dziś stały się gwiazdami telewizji. Choćby M. Wrona, E. Drzyzga, R. Cebula, B.
                      Rymanowski.
                      • Gość: julek Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.tnp.pl 12.01.06, 15:48
                        Jak mozna było tak zniszczyć dobre radio a zastąpić go bezwartościową sieczką
                        Ja od jakiegoś czasu w ogóle nie słucham RMFu bo tego nie da się słuchać.
                        Kiedyś to tylko to radio miałem ustawione i faktycznie wystarczyło pokręcić t
                        gałką i ze 100 % pewnościa można było z zamkniętymi oczami ustawić RMF. Teraz
                        chłam kasza ze sosem okropne. Bardzo brakuje mi starego RMFu, pamietam słuchali
                        go wszyscy i w samochodzie i w pracy i w sklepie ale bylo warto a teraz obciach
                        to włączyć naprawdę ja wstydziłbym się teraz to [przed znajomymi włączyć.
                        Teraz błąkam się po skali radia i nie moge znaleść oferty dla siebie słucham
                        różnych audycji różnych rozgłośni. Przepraszam ale idę się wypłakać :(
                        • rekin19 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 12.01.06, 15:58
                          Wszyscy narzekamy na radio.Jedni tęsknią do starego eremefu,drudzy do starej
                          trójki.Wszystko,co dobre minęło.Radio is dead.Oczywiście to prawdziwe,bo to
                          hipermarketowe trzyma się nieźle.I tu dręczy mnie taka refleksja:czy ono gra
                          samo dla siebie?Nie,to miażdząca przewaga młośników hipermarketowej sieczki
                          wymiotła nasze ulubione formaty z anteny.Tak więc "zabójców" nie szukajmy tylko
                          wśród dziennikarzy i dyrekcji.Rozejrzyjmy się trochę wokół siebie.Degrengolada
                          kulturowa i kulturalna postępuje.
                          • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: 87.207.46.* 12.01.06, 18:13
                            a jak byłoby pięknie gdyby-w dobie tworzenia ścisle ukierunkowanych formatów
                            spece z Kopca i miłośnicy starego,dobrego,żółtoniebieskiego-utworzyli format
                            oldgoodRMF? hmm?;))))
                      • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:14
                        Z Edwardem Miszczakiem odszedł tylko Marcin Wrona. Ewa Drzyzga pracowała w RMF
                        FM do lipca 2001, tak samo z resztą jak Ryszard Cebula, który opóścił RMF
                        Warszawa po wyłączeniu sieci RMF. To, że ludzie odchodzą - jest normalne. RMF
                        nie zatrudnia na ich miejsce przypadkowych osób. Rotacja w załodze była, jest i
                        będzie. Przypomnę na koniec, że na Kopcu w dalszym ciągu pracują ludzie, którzy
                        to radio stworzyli. Tadeusz Sołtys jest DP, Stanisław Smółka jest DI - na
                        stanowiskach kierowniczych są ludzie, którzy do pracy mają pod górkę od 16 lat.
                        • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: 193.0.98.* 15.01.06, 02:27
                          Dziś mija 16 lat od startu RMF FM.
                          Ileż to ciekawych rzeczy wydarzyło się w ciągu tych szesnastu lat... a ile
                          jeszcze się wydarzy... (?)
                          Czas pokaże...

Najlepsze życzenia dla ekipy z Kopca i wytrwałych słuchaczy :)
                        • iamtomi Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 15.01.06, 02:35
                          A właśnie dziś stuknęło RMFowi 16 lat.
                          Wiele się zmieniło, slupki rosna, a przynajmniej nie spadają i chyba dzięki temu
                          mamy to co mamy. To co się dzieje na antenie spowodowane jest tym, że radio po
                          prostu dorasta, a młodość, spontan i luz na antenie poszedł do młodszego maxxxa.

Nie mniej fajnie by było, gdyby coś się zmieniło czego Wam i sobie z okazji 16
                          urodzin Radia życzę :)
                          • Gość: stary rmfku wróc Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 21:47
                            nie do pomyślenia kiedyś a dziś w ich urodziny oprócz krótkiej wzmianki w
                            faktach o urodzinach, to lipa, radio gra jak codzien nudno i burakowato szkoda
                            kiedyś zawsze grali wpadki, robili specjalne wspomnieniowe wypowiedzi
                            dziennikarzy i generalnie była wielka feta
                            • szakal35 Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? 15.01.06, 22:07
                              Pewnie dlatego,że RMF FM sprzed kilkunastu czy kilku lat i RMF FM dzisiaj to
                              dwie różne stacje radiowe.Mimo nazwy,nic juz ich prawie nie łączy,więc po co
                              wspominać historię obcej,w gruncie rzeczy,rozgłośni?Jeszcze słuchacze zaczęliby
                              wspominać,dzwonić,mogłoby być nieprzyjemnie.Niepotrzebny stres dla targetu(o
                              ile ktokolwiek puściłby to na antenę-obawiam się,że wątpię).A tak jest i będzie
                              radio dla wszystkich-czyli dla nikogo-miło i bezboleśnie.Money,money,money...
                              • Gość: tezkochamstaryRMF Re: RMF 1990 - 1996 PAMIETACIE??????????????????? IP: *.chello.pl 15.01.06, 22:53
                                Feta to była w zeszłym roku na 15 lecie.Impreza na 600 osób:)) w "kopułkowie"
                                Dobre jadło,niezłe trunki,fajna atmosfera.Choć pewnie nic nie pobije tej z 2000
                                roku na 10 lecie ...Co sie wtedy działo w Zakopcu...Miał nawet padać niebieski
                                śnieg.Taką fantazje miał wtedy Prezes T.Niestety władze Zakopca się nie
                                zgodziły...Szkoda
                                • Gość: Rafal moje wspomnienia z przelomu IP: 85.19.72.* 21.02.06, 20:21
                                  Czytalem Wasze posty z zapartym tchem i nie ukrywam, ze nie jedna lza sie w oku
                                  zakrecila...

To bylo chyba w 2001 roku (dla niektorych juz nie bylo starego, dobrego RMFu).
                                  Staralem sie o prace w warszawskim oddziale. Testowala mnie moja guru - Lidia
                                  Kloskowska. Zdecydowala sie zatrudnic mnie na reportera i prezentera traffikow.
                                  Potem telefon z Kopca, ze musimy podpisac umowe.

Niestety! KRRiTv odebrala rozszczepienia... Nie dosc, ze mnie nie zatrudnili,
                                  to zwolnili wielu znakomitych dziennikarzy.

Zlapalem wtedy Boga za nogi, ale mialem chyba sliskie rece...

To moje wspomnienia z przelomu,
                                  pozdrawiam wiernych Sluchaczy i przypominam: "nigdy nie mow nigdy"

rafalwolski@op.pl
                                  • Gość: ewew Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 14:09
                                    w Polsce to chyba tradycja , że niszczy sie wszystko to co wartościowe i godne
                                    uwagi - przykładów nie trzeba dlaeko szukac : rmf fm , radio zet :( smutne to
                                    • Gość: ducat Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 00:26
                                      Nie porównuj proszę tych dwóch stacji. Radio Zet ma swoją historię, fakt było
                                      kiedyś radiem, ale nie na taką skalę jak RMF. Poza tym, Radia Zet nikt nie
                                      niszczy z wyjątkiem jego kierownictwa. RMF dostało po tyłku od KRRiT. Nie
                                      zapomnę tekstu PR na stronach Radia Zet "...już rozszywać nie będziecie...".
                                      • Gość: vfgfdg Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 19:52
                                        Wydaje mi sie jednak ,to rmf fm nie było nigdy radiem na skale zetki , ale to
                                        moje zdanie . Co do tego czy rmf nikt nie niszczy , tu bym sie klocił , fakt
                                        krritv zabroniła puszczac traffici i wiadomości lokalne , ale czy tez
                                        doprowadziła do takich zmian programowych jak : zdjecie popołudniowego - nie
                                        pamietam tytułu ale program zaczynal sie o 16:45 - cos na ksztalt
                                        popoludniowego programu informacyjnego , jw 23 , programu filmowego sołtysika.
                                        Prawda jest taka ze serwuje nam sie papke muzycza a gdzie słowo??? pewnie sie
                                        powtórze ale to smutne :(
                                        • Gość: ducat Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 00:04
                                          Widzisz... problem polega na tym, że nie dostrzegasz pewnych oczywistych
                                          związków pomiędzy arbitralnymi decyzjami KRRiT a kształtem nowej zmienionej po
                                          2001r. RaMóFki. RMF FM jest przedsiębiorstwem, które musi na siebie zarabiać. W
                                          momencie, gdy odcina się temu przedsiębiorstwu połowę dochodów, firma ta musi
                                          zweryfikować swe wydatki. Kończą się spektakularne akcje (niezawsze dochodowe,
                                          żeby nie powiedzieć nigdy), kończą się odważne eksperymenty programowe. Cały
                                          program nalezy podporządkować maksymalnemu zyskowi, tak by w jakiś sposób
                                          zrekompensowac wynikłe straty i tym samym umożliwić niejako funkcjonowanie
                                          całej infrastruktury. Krótko mówiąc, nalezy skonstrować program w ten sposób,
                                          by przy najmniejszych kosztach, otrzymać zysk na odpowiednim poziomie,
                                          zachowując przy tym sprawdzony od lat fason. RMF FM się to udaje, choć uwierz,
                                          że wszyscy (na Kopcu też) woleliby stary dobry RMF z lat 90.
                                          Arbitralna decyzja KRRiT dotycząca RMF FM wpłynęła niekorzystnie na cały rynek
                                          radiowy w Polsce. Przypomnę, że to właśnie w 2001 r. byliśmy świadkami
                                          pierwszych tendnecji do sieciowania niezaleznych stacji lokalnych, to w tym
                                          roku czołowe stacje rozpoczęły formatowanie (wcześniej, tak na prawdę, kazdy
                                          próbował po prostu robić dobre radio, a wzorował się na RMF, na Zetce także,
                                          ale jak wiemy - były to całkowicie inne niż teraz rozgłośnie). Szkoda, ze
                                          Polskie Radio rozpoczęło bezsensowną walke o słuchacza dopiero na przełomie
                                          wieków, szkoda, że Trójka spała w latach 90, podczas gdy RMF pokazywał nową
                                          jakość w eterze. Tak czy owak, maj 2001 uważam, za przełomowy w historii
                                          polskiej radiofonii. Dlaczego? Podcięło się skutecznie lidera rynku, który
                                          wyznaczał trendy w radiofonni komercyjnej i ustawiał poprzeczkę, do której
                                          wszyscy starali się równać. Od tego czasu nastała era tanich sieci,
                                          zarabiających na siebie sprzedażą czasu reklamowego na rynkach lokalnych,
                                          produkujących ubogi, ale rentowny "muzyczny" program (patrz: 10 hitów jeden po
                                          drugim).
                                          • Gość: stary rmfku wróć Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 00:35
                                            ducacie dzięki za wyjaśnienie, bo myślę, że wiele osób sobie nie zdawało z tego
                                            sprawy, aczkolwiek RMF mógł pokazać klasę grając dalej bez schlebiania
                                            najniższym gustom, w końcu i tak dochody mieliby spore, przypomnę że w 2000
                                            roku gdy mieli dobry program RMF FM było na pierwszym miejscu w rankingu
                                            słuchalności, czyli o reklamodawców było łatwiej
                                            P.S. czy gdyby się okazało, że KRRiTV zezwoli na rozszycia lokalne dla Rmfu to
                                            od 2008 roku powróci stary dobry rmf??????
                                            byłoby cudownie
                                            • Gość: ducat Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 02:39
                                              Rynek reklamowy począwszy od końca 2000 przez dwa następne lata roku przeżywał
                                              kryzys. Przypomnę, że RMF do 2001, to nie jedna stacja w Krakowie, to 15
                                              lokalnych rozgłośni z własnym programem, to ponad 300 ludzi w całej Polsce, to
                                              najnowocześniejsza infrastruktura techniczna, wreszcie na koniec... RMF był w
                                              trakcie realizacji projektu budowy nowej siedziby w Alwernii. To wszystko
                                              wymagało mnóstwa kasy. W tej sytuacji trudno mówić o "pokazywaniu klasy". Choć
                                              wg mnie RMF ma klasę i teraz.

Obecna koncesja obowiązuje jeszcze przez dwa lata, Warto dodać, że w dalszym
                                              ciągu toczy się o nią spór. 5 lat po wyłączeniu sieci RMF, trochę się
                                              pozmieniało. Niektóre redakcje lokalne zmieniły siedziby, inne zlikwidowano.
                                              Nie zmienia to faktu, że gdyby pojawiła się szansa - z pewnością powrócono by
                                              do rozszyć. Pamiętajmy jednak, że w tej chwili rozkwita RMF Maxxx, które być
                                              może kiedyś skorzysta ze sprawdzonch wzorców dawnej sieci RMF
                                              • Gość: janek_k Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 09:30
                                                Jeszcze jeden fakt - kwiecien/maj 2001 to byl najwiekszy spadek sluchalnosci
                                                RMFu w historii, jak spojrzycie w archiwalne dane ten dołek w słupkach widac
                                                wyraźnie a konkurencja byla juz sformatowana i prawie doganiała RMF.

Gdyby od maja 2001 RMF nie zmienił się jestem pewien, że nie byłby dziś nr 1.
                                                Audycje typu JW23 stały się kultowe (sam zarywałem noce), ale nie mogły
                                                zapewnic masowego słuchacza
                                              • Gość: tezkochamstaryRMF Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.chello.pl 14.03.06, 00:25
                                                wg mnie nazywanie 15 oddziałów jakie miał RMF "lokalnymi rozgłośniami z własnym
                                                programem" to lekka przesada.Lokale nadawały przecież traffiki,info
                                                kulturalne,bloki reklamowe-w sumie jakieś 5-7 minut na godzine(i to tylko w
                                                godzinach tzw prime time`u).Można to nazywać co najwyżej wejściami
                                                antenowymi....Ech pamiętam jak były Fakty od "zapiętnaście" przed pełną
                                                godziną, a tuż po nich leciały lokale:)))))
                                                Dla mnie pełna godzina nie miała wtedy dwóch zer po przecinku tylko ,45

bu
                                                • Gość: ducat Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 01:21
                                                  Przez pierwsze dwa lata działania sieci RMF - w ciągu dnia przez większy czas
                                                  nadawany był prgram lokalny. Były charakterystyczne jingle np. "program Łódź
                                                  70,10 RMF FM". Później nieco uszczuplono program lokalny na rzecz centralnego.
                                                  Stacje loklane RMF-u rozpoczynały nadawanie o 6:30, kończyły o 17:30 w weekendy
                                                  od 7 do 20 (traffic). Były i są (w niektórych miastach jeszcze) to
                                                  profesjonalnie wyposazone rozgłośnie z własnym studiem i niezależnym
                                                  nadajnikiem.
                                                  • Gość: tezkochamstaryRMF Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.chello.pl 14.03.06, 16:24
                                                    w Łodzi znaczniej popularna była częstotliwość 93,5-coraz mniej ludzi miało
                                                    odbiorniki z dolnym ukf-em;)))
                                                  • Gość: ducat Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 02:11
                                                    Nie zmienia to faktu, ze taki jingle był. W połowie lat 90 dolny UKF był w
                                                    pełnym rozkwicie.
                                                  • Gość: special_k Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.bulldogdsl.com 16.03.06, 21:31
                                                    ja pamietam ze w nocy Metz puszczal Piosenke Tygodnia - zawsze o trej samej
                                                    przez przez caly tydzien. Bylam w szoku jak raz piosenka tygodnia byl Kaliber
                                                    44 , piosenka FILM. To byB przelom!!! Jakis czas pozniej zaczela to grac
                                                    trojka. ale RMF byl pierwszy. To byl chyba 97 albo 98 rok, a K44 to byla wtedy
                                                    moja ulubiona kapela :)
                                                  • Gość: ducat Re: moje wspomnienia z przelomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 00:29
                                                    To nie była piosenka tygodnia. To był Powerplay. Zawsze o HH:15.
    • arti260 Re: RMF 1990 - 1996 pamietacie?? 18.03.06, 03:04
      Czytajac wszystkie posty lezka krecila sie w oku.Obecnie slucham RMFu z przyzwyczajenia ale jezeli tylko jestem we Wroclawiu to slucham Eski.Wspominajac RaMoFke to byl jeszcze jeden program Kobranocka czy jakos tak.Z programu Ni 5 ni w 9 pamietam jak jakas sluchaczka wygrala wiadro a Soltys z Kubikiem szukali sposobu jak przerobic go na mikrofalowke.JW23 to chyba jeden z kultowych programow.Byl jeszcze program Pawlika i chyba tez ze Scottem gdzie rodziny braly udzial w konkursie i mozna bylo wygrac wycieczke. RMF sie zmienil do tego stopnia,ze usuneli z loga Matylde.Komu Ona przeszkadzala? Ja mialem okazje byc na Inwazji Mocy w lipcu 1997 roku w Katowicach.Moja Siostra zbierala autografy,nie pamietam juz kogo upolowala ale ma je do dzisiejszefo dnia. Ja RMFu zaczalem sluchac dopiero od 1994 roku.Jak ktos juz zauwazyl obecnie na RMF brakuje rozmow ze sluchaczami.Nic juz nie bedzie takie same :(:( Nawet RMF FM
      • Gość: Rafal Re: RMF 1990 - 1996 pamietacie?? IP: 85.19.72.* 18.03.06, 13:15
        Chyba cos nam umknelo... Przeciez przez caly tydzien mowilismy: "Aby do piatku"
        • Gość: ducat Re: RMF 1990 - 1996 pamietacie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 20:18
          Nie "Aby...", "Byle do Piątku"
          Swego czasu, Na "Konia" niektórzy mówili po prostu "Byle" :-)
          • Gość: Rafal Re: RMF 1990 - 1996 pamietacie?? IP: 85.19.72.* 19.03.06, 15:11
            Oczywiscie "Byle do piatku". Ech, wroc stary RMFku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka