Gość: Daphne IP: *.bb.netvision.net.il 25.08.05, 09:25 Jak mozna zobaczyc przez internet? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wojek Dobra Rada Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.softlab.gda.pl 25.08.05, 10:01 www.itvp.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy A gdzie mogę znaleźć słowa do jego muzyki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3xm oburzajace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:03 ze czlowiek kolaborujacy z chinczykami wystepuje na 25lecie Solidarnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny z Francji Re: oburzajace - Cher IP: *.mad1.adsl.uni2.es 25.08.05, 10:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny z Francji Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.mad1.adsl.uni2.es 25.08.05, 10:46 Jakie diabel cie skusil wystepowac w Polsce. Te typy nic nie rozumieja, mieszaja kulture, sport z POLITYKA i EKONOMIA. Przykladem tej "polskiej mentalnosci" jest "3xm" - typowy GNIOT. Polacy NIENAWIDZA FRANCJI I FRANCUZOW. , a jezeli chodzi o kulture francuska, to ja wulgarnie krytykuja przy kazdej mozliwej okazji. Wstydze sie za tych Polakow z wieku XXI. Cher Michel, powodzenia lub "merde", jak sie to mowi przed duzym skokiem na gleboka wode!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x, Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:53 Zwlaszcza arogancji Francuzow i frankofilow nie znosimy. A mi akurat to czy wystpi czy nie jest obojetne. Ale nie z Tej okazji. Sztuka pana JMJ mizerna a jedyne na co leci to pieniazki. Tylko po co sie tego wstydzic i pieprzyc glupoty o tym, ze idee Solidarnosci byly wazne? Hipokryzja. Typowa dla Francuzow. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja_curka_zbujnika Re: oburzajace - Cher Michel....... 25.08.05, 13:42 Sztuka p > ana JMJ mizerna Nie Tobie to sądzić... >jedyne na co leci to pieniazki Ciekawe w takim razie, że w Stoczni zagra (uwaga, uwaga) ZA DARMO A tak w ogóle fajnie by było, żebyś następnym razem nie wypowiadał się na tematy, o których masz małe pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arp2500 Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: 213.25.164.* 25.08.05, 14:03 ronja_curka_zbujnika napisała: > Sztuka p > > ana JMJ mizerna > Nie Tobie to sądzić... hmm, a dlaczego to Pani Corko Zbojnika, Pan 3x nie jest uprawniony do oceny "sztuki" Jarre'a? jakies specjalne uprawnienia trzeba sobie wyrobic? a ze sztuczka to mizerna to ukryc sie nie da. wybitnym artysta Jarre nigdy nie byl. ot, taka muzyczka do puszczania w windach albo w czolowkach teleturniejow. mialki pop, tyle ze w monumentalnej oprawie. biznesmenem i showmanem genialnym Jarre jest - to nie ulega watpliwosci, ale muzyk-wizjoner z niego zaden. dobry rzemieslnik i tyle. uprzedze Twoje watpliwosci co do moich uprawnien do krytyki - chyba takowe posiadam, bo w muzyce elektronicznej siedze po same uszy i troche sie tym interesuje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.05, 16:16 > w muzyce elektronicznej siedze po same uszy jak wydasz chociaż jedną płytę, która rozejdzie się w nakładzie choćby promila tego co sprzedał Jarre będziesz mógł powiedzieć że jego muzyka nadaje się "do puszczania w windach albo w czolowkach teleturniejow". Na razie to ci zazdrość ściska d.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 odurzajace IP: *.pl / *.kompuart.pl 25.08.05, 17:49 jezeli 100 000 ludzi przychodzi na koncert - musi byc to DOBRA muzyka? jezeli plyte kupilo 50 milionow ludzi - musi byc na niej DOBRA muzyka? jezeli muzyka jest pompowana przez tv jako wizjonerska - musi byc taka? --------------------------------------------------------- codziennie idac ulica mijam melomanow i usmiechamy sie do siebie w Polsce sa miliony melomanow --------------------------------------------------------- allmusic.com - world of music Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit Re: odurzajace IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.05, 20:22 Co znaczy dobra muzyka? Taka, która się Tobie podoba, którą Ty uważasz za dobrą, a wszyscy inni, całe miliony się mylą:) Ja powiem tak: o gustach się nie rozmawia;). > jezeli 100 000 ludzi przychodzi na koncert - musi byc to DOBRA muzyka? dla tych 100 000 na pewno (a 100 tys to sporo) > jezeli plyte kupilo 50 milionow ludzi - musi byc na niej DOBRA muzyka? jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: odurzajace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:47 Jak przyjdzie 100 tyś to pogadamy. na razie te 100 tyś to tylko założenia. a efekty świetlne to ja mam w domu lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mio Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.chello.pl 25.08.05, 20:21 Gość portalu: ivulspirit napisał(a): > > w muzyce elektronicznej siedze po same uszy > > jak wydasz chociaż jedną płytę, która rozejdzie się w nakładzie choćby promila > tego co sprzedał Jarre będziesz mógł powiedzieć że jego muzyka nadaje się "do > puszczania w windach albo w czolowkach teleturniejow". Na razie to ci zazdrość > ściska d.... Aha, wiec muzyków maja prawo oceniac tylko sami muzycy i to do tego tacy, którzy sprzedali okreslona ilosc plyt. Ales glupi(a). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.05, 21:12 > Aha, wiec muzyków maja prawo oceniac tylko sami muzycy i to do tego tacy, > którzy sprzedali okreslona ilosc plyt. Ales glupi(a). Tego nie napisałem. Zauważyłem jedynie, że przez arp2500 (zapewne jakiś niedoceniony przez ogół muzyk) przemawia zazdrość (bo nawet w windach nie chcą jego twórczości) I nie twierdze że muzyków mają prawo oceniać TYLKO muzycy. Po prostu kazdy ma swój styl, który zweryfikują słuchacze. Jeśli ktoś chce produkować muzyke dla swojej nielicznej grupy adoratorów to jego problem. Chyba najlepiej jeśli muzyk tworzy to co lubi, a przy okazji ma spore grono słuchaczy. Poza tym Jarre był prekursorem muzyki elektronicznej i większość tego co teraz powstaje miało, może nie bezpośrednio, tam właśnie swój początek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtp Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.idea.pl 25.08.05, 23:17 Kilka spraw: 1. Discopolo rozchodziło się w kosmicznych nakładach. Płyty Modern Talking podbijały sklepy muzyczne. Nijak to się ma do jakości jak widać. 2. Nie chodzi o zazdrość, a o realną ocenę muzyki. Nie jest to w jakikolwiek wysublimowana twórczość. 3. Jarre nie był i nie jest prekursorem muzyki elektronicznej. Jeżeli ma zasługi, to w popularyzaji tego gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Re: oburzajace - Cher Michel....... 25.08.05, 23:48 Gość portalu: wtp napisał(a): > Kilka spraw: > 1. Discopolo rozchodziło się w kosmicznych nakładach. Płyty Modern Talking > podbijały sklepy muzyczne. Nijak to się ma do jakości jak widać. Jak w tym nic nie było to dlaczego to ludzie kupowali i tego słuchali. Tak na pewno to media im kazały. A zapomniałem, już wiem co to muzyka. Muzyka to jest coś takiego czego słucha grupka zapaleńców adorujących się nawzajem. Gdzieśtam napisałem już że każdy ma swoje gusta. Traktowanie z uśmiechem nawet słuchających np disco polo jest bardzo nieładnym zachowaniem;). Każdy słucha tego co lubi... > 2. chodzi o realną ocenę muzyki. chcesz linijkę:)? wg jakich kryteriów to oceniasz? > 3. Jarre nie był i nie jest prekursorem muzyki elektronicznej. Jeżeli ma > zasługi, to w popularyzaji tego gatunku. en.wikipedia.org/wiki/Jean_Michel_Jarre - tu go określili jako pioniera;) dobra koniec tego... teraz puszczę sobie Oxygene (z 1976 roku), a później Zoolook i odpłynę daleko stąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtp Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.idea.pl 26.08.05, 00:06 Ad.1 Nadal nie ma wykazałeś korelacji pomiędzy jakością muzyki a jej popularnościa. Discopolo to był przykład, nie było moim celem deprecjonowanie tej formy tówrczości. Ad.2 Po prostu, Jarre robi proste ale efekciarskie motywy muzyczne z nie mniej efekciarskim podkładem. Do tego trochę efektów pirotechnicznych, chwytliwa idea (Houston, Papież, Solidarność i tak dalej), i mamy komplet. I oczywiście, w tym co robi jest perfekcyjny. Niemniej doszukiwać się w twórczości Jarra głębszych treści to dokładnie to samo, co analiza poetyki tekstów Modern Talking. Ad.3 Nie wiem, co mówi wikipedia. Wiem, że za prekursorów elektroniki można uznać AshRaTempel, Schulza, Tangerine Dream. Ba, nawet Vangelis ma o wiele większe prawo do prekursorstwa, niż Jarre. Jarre może być prekursorem elektronicznego disco w rodzaju LaserDance jeżeli już. Może jestem lekko złośliwy, ale słysząc co rusz o "geniuszu muzyki elektronicznej" mnie podrywa - mniej by mnie drażniły reklamy koncertu "Ich Troje - geniusze rocka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.05, 00:25 no to teraz problem polega na tym że to krytycy okreslają co jest muzyką a co nie. Muzyką jest to wywiera głębokie przeżycia w słuchaczu tak? A może ta muzyka dla mnie posiada "głębsze treści":) Problem jest taki: każdemu odpowiada inny typ muzyki i inaczej go odbiera. Tak może być ze wszystkkim: z literaturą, rzeźbą, malarstwem. Generalizowanie i twierdzenie, że np "ja tu nie widze nic ciekawego" nie znaczy, że Kowalski czy Nowak nie zachwycą się tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtp Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: 83.238.212.* 26.08.05, 09:59 > Generalizowanie i > twierdzenie, że np "ja tu nie widze nic ciekawego" nie znaczy, że Kowalski czy > Nowak nie zachwycą się tym Oczywiście. Ale to jest obosieczne - z tych samych przyczyn określanie Jarra "geniuszem muzyki elektronicznej" jest taką samą generalizacją i tak samo nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy76 Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: 213.17.181.* 26.08.05, 09:25 Wikipedia może nie mówić pełnej prawdy, ale należy dokładniej czytać;) Do prekursorów muzyki elektronicznej można zaliczyć takich kompozytorów jak John Cage, czy Karlheinz Stockhausen, zresztą tak się określa też ojca JMJ - Maurice'a Jarre'a. Tak naprawdę to wymienieni twórcy są przedstawicielami II Awangardy, a historia elektroniki w muzyce zaczęła się w latach 20-30 XX w. Wymienieni przez was twórcy są prekursorami el-muzyki, która jest popularną odmianą muzyki elektronicznej. Nie można odmawiać żadnemu z nich przyczynku do rozwoju kierunku, bo każdy reprezentuje własny niepowtarzalny styl. Łatwo rozróżnić Jarre-a od Vangelisa, czy Kraftwerku czy Tangerine Dream. Fenomen el-muzyki muzyki polega na olbrzymiej różnorodności styli i charakterów. Głębsze treści? Proszę bardzo: jak w takim razie zinterpertować jeden z utworów Cage'a, na którym pianista przez 2,5 min wyłącznie kręcił się na stołku? Oczywiście Jarre to nie Cage, więc minimalizmu mu nie przypisuję, ale pewne wpływy można zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtp Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: 83.238.212.* 26.08.05, 09:55 Och, w ten sposób można dojść do Trautonium i reszty, a jeszcze wcześniej do tamtamów i bicia kością w pień drzewa. Nie w tym rzecz - muzyka elektroniczna zaczyna się od Mooga, jego syntezatorów i wykonawców IMO. Zawsze znajdziesz kogoś wcześniejszego, kto eksperymentował z np. generatorami i zawsze będzie można powiedzieć "nie, Jan Z. był wcześniej, bo grał na transformatorze 220V", tym bardziej, że ewolucja muzyki nie jest procesem dyskretnym. Głębsze treści? Nie chodzi o głębsze treści, nikt nie szuka głebszych treści w muzyce rozrywkowej, jaką niewątpliwie tworzy Jarre, ale też należy umieć rozróżnić co jest muzyką stricte popularno-rozrywkową, a co nie. Tak przy okazji, ten kawałek Cage'a to "3:45" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy76 Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: 213.17.181.* 26.08.05, 10:14 chodziło mi raczej o rozdział między muzyką rozrywkową / popularną / masową, czyli Jarre, Vangelis, TD, Kraftwerk, a tzw. "wyższą", czyli John Cage i mu podobni. Z drugiej strony podziały są bardzo rozmyte i można tu wkroczyć na dywagacje co jest masowe, a co nie; co jest sztuką, a co tylko sztuczką ;))) PS. Dzięki za przypomnienie tytułu :-P Odpowiedz Link Zgłoś
ronja_curka_zbujnika Re: oburzajace - Cher Michel....... 25.08.05, 17:48 Miałam na myśli to, że g...o mnie obchodzi opinia, której autor kieruje się chyba głównie swoją chorą niechęcią (żeby nie użyć mocniejszych słów) do wszystkiego, co francuskie. A pisanie, że Jarre leci tylko na kase jest bardzo nie na miejscu, przynajmniej w tym przypadku. Bynajmniej nie chciałam godzić w niczyją wolność słowa, nie musisz się rzucać. Również pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja_curka_zbujnika Re: oburzajace - Cher Michel....... 25.08.05, 17:51 A tak w ogóle, to mam całkiem inne zdanie na temat Jarra, chociaż akurat po uszy siedzę akurat w innej muzyce - rocku. Sorry za 2 posty pod rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smile Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: 69.156.156.* 25.08.05, 22:40 alez nie ma za co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grander Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:44 malo sie interesujesz, to nie jest muzyka dla motłochu, miałki pop?muzyka elektroniczan jest popem? jak niewidzisz roznicy miedzy justinem timberlake'iem a jarrem to zal mi cie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leXXX Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 25.08.05, 23:30 To sobie siedz nie tylko po uszy ale i psladki kogo to parzy?Ale glupot ni e pisz. To tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3xm Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:20 A skad wniosek, ze nie mam pojecia? Bo mi sie nie podoba? To muzyka dla mas. Discopolo muzyki elektronicznej. I niech sobie gra, przeciez nikt nie zabrania. Tylko, ze czlowiek, ktory bez oporow wystepowal w Chinach Ludowych, nie zwazajac na przemoc tamtejszego rezimu, nie powinien moim zdaniem wystepowac na 25lecie Solidarnosci. A jesli to robi to znaczy, ze "kazdy artysta to prostytutka" i widac obojetne mu jakiekolwiek idee. No chyba ze pan JMJ ma schizofrenie. Rownie dobrze pana Lukaszenke moznaby poprosic o odczyt o prawach czlowieka z okazji 25lecia Sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: oburzajace - Cher Michel....... 25.08.05, 14:37 Gość portalu: 3xm napisał(a): > A skad wniosek, ze nie mam pojecia? Bo mi sie nie podoba? To muzyka dla mas. Di > scopolo muzyki elektronicznej. I niech sobie gra, przeciez nikt nie zabrania. T > ylko, ze czlowiek, ktory bez oporow wystepowal w Chinach Ludowych, nie zwazajac > na przemoc tamtejszego rezimu, nie powinien moim zdaniem wystepowac na 25lecie > Solidarnosci. A jesli to robi to znaczy, ze "kazdy artysta to prostytutka" i w > idac obojetne mu jakiekolwiek idee. No chyba ze pan JMJ ma schizofrenie. Rownie > dobrze pana Lukaszenke moznaby poprosic o odczyt o prawach czlowieka z okazji > 25lecia Sierpnia. masz rację 3xm ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody junak makabra!!! IP: *.crowley.pl 25.08.05, 14:57 "(...)ze czlowiek, ktory bez oporow wystepowal w Chinach Ludowych(...)" ciekwae jaki macie stosunek do artystów, którzy wystepowali w Polsce Ludowej. a było kilkoro znamienitych. np. The Rolling Stones, Miles Davis. w tej chwili więcej mi nie przychodzi do głowy, może ktos zna więcej? czy tacy Stones'i występując w sali kongresowej popierali PZPR, która to pomieszczenie upodobała sobie na zjazdy? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikl Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.pld2.root4.net / 213.17.194.* 25.08.05, 15:25 Rozumiem, że jako człowiek niekolaborujący z Chinami Ludowymi, nie kupuje Pan niczego "made in China". W ten sposób wspierałby Pan reżim. :) No offence! Odpowiedz Link Zgłoś
ronja_curka_zbujnika A stąd ten wniosek 25.08.05, 18:11 > A skad wniosek, ze nie mam pojecia A stąd ten wniosek - ze słow, że chodzi mu tylko o kasę. Gdybyś miał pojęcie, to chyba wiedziałbyś, że gra całkiem za darmo. A teraz, swoją drogą, udowodniłeś, że nie masz pojęcia o okolicznościach wystepu w Chinach. Nie obiło Ci się może o uszy np. coś o rozdawaniu darmowych biletów na drugi koncert, żeby dać szansę obejrzenia występu innym ludziom niż członkowie komunistycznej władzy? Porównywanie Jarra do Łukaszenki to ponury żart, który ostatecznie dowodzi Twojej ignorancji. A tak nawiasem mówiąc nie wszystko, co masowe jest do d... Proponuję wylewać swoje frustracje gdzie indziej, albo może po prostu przejść się na piwo. P.S. Ksenofobię można leczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rece opadaja Re: oburzajace - Cher Michel....... IP: *.sympatico.ca 25.08.05, 15:13 3x napisal: "jedyne na co leci to pieniazki" Jest to bardzo ciekawe bo w Stoczni bedzie grac za zupelna darmoche.Jak sie zdecyduje wydac plyte czy dvd z tym koncertem to pewnie nie pogardzi pieniedzmi.Co jest w tym polskim narodzie ze jak ktos cos potrafi i chce na tym zarobic to wam przeszkadza.A wez sie tez do roboty , stworz cos niesamowitego i zarob na tym miliony.I co z tego ze bedzie tam grana najprawdopodobniej stara jego muzynia w nowych aranzacjach?Wielu z tych ktorzy przyjda na koncert to beda ludzie ktorzy jego muzyka wogole sie nie interesowali, ale na koncert to i owszem pojda bo to bedzie jedno wielkie piekne widowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnert jakie to polskie - jad, zawiść i pogarda... :-((( IP: *.sasiedzi.pl 25.08.05, 15:46 Jakie to polskie - jad, zawiść i pogarda. Żyj i daj żyć innym. Nie podoba ci sie JMJ - nie jedź, nie ogladaj, nie słuchaj. Ale pozwól cieszyć się tym 104 tysiącom co na koncercie będą i milionom co go obejrzą w telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja_curka_zbujnika Re: jakie to polskie - jad, zawiść i pogarda... : 25.08.05, 18:16 Dokładnie, ale nie przejmujmy się, przed nami wspaniały koncert :) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
umfana francuski artysta zaśpiewa polskim hydraulikom :o) 25.08.05, 18:39 ... to słowa tego zakompleksionego bufona z Francji ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: francuski artysta zagra polskim hydraulikom* 25.08.05, 18:40 buahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: oburzajace - Cher Michel....... 25.08.05, 17:14 Jeśli Ciebie kręci tzw.disco polo,znaczy się masz bardzo płyciutki i mizerny gust,i napewno NIE TOBIE krytykować,bo możesz być krytykiem co najwyżej swojej mizernej kolekcji ulubionego gatunku zgromadzonej zapewne na hitowych kasetach Stilonu lub innych bazarowych badziewiach.Twórczości J-M Jarre`a nie musisz lubieć,po co więc taka tandetna krytyka? Sztuka p > ana JMJ mizerna a jedyne na co leci to pieniazki. Tylko po co sie tego wstydzic > i pieprzyc glupoty o tym, ze idee Solidarnosci byly wazne? Hipokryzja. Typowa > dla Francuzow. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k Uniwersytecki Francuz z Madrytu 25.08.05, 13:35 Gość portalu: unijny z Francji napisał(a): > Jakie diabel cie skusil wystepowac w Polsce. Te typy nic nie rozumieja, > mieszaja kulture, sport z POLITYKA i EKONOMIA. > Przykladem tej "polskiej mentalnosci" jest "3xm" - typowy GNIOT. > > Polacy NIENAWIDZA FRANCJI I FRANCUZOW. , a jezeli chodzi o kulture francuska, > to ja wulgarnie krytykuja przy kazdej mozliwej okazji. > > Wstydze sie za tych Polakow z wieku XXI. > > Cher Michel, powodzenia lub "merde", jak sie to mowi przed duzym skokiem na > gleboka wode!!!!!! To antypolskie lewactwo podpisujące sie "unijny z Francji" korzysta z internetu na uniwersytecie w Madrycie. Typowy antypolski lewacki bełkot ćwierćinteligenta, ale dlaczego mistyfikacja z miejscem pobytu? Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Uniwersytecki Francuz z Madrytu IP: *.cec.eu.int 25.08.05, 18:25 Chlopie,co ty pie..sz? Jakie lewactwo? Pokaz mi jedno slowo, ktore wskazywaloby na jakakolwiek opcje polityczna "unijnego z Francji". A to, ze z jednej strony zazdroscisz Francuzom kultury i dobrobytu, a z drugiej nie za bardzo orientujesz sie co to znaczy "lewica", nie koniecznie musi prowadzic do wysnucia odkrywczego wniosku, ze jak ktos pisze z Francji i nie podoba mu sie polska mentalnosc, to po pierwsze jest lewakiem (to chyba w twoim mniemaniu obrazliwa forma rzeczownika "lewicowiec", prawda?), a po drugie cwiercinteligentem. Tylko ze widzisz, on przynajmniej bywa (a moze i studiuje albo pracuje) na uniwersytecie... Odpowiedz Link Zgłoś
at_work No to przesada 25.08.05, 16:39 żeby to co robi JMJ nazwać sztuką... Trochę umiaru! __________________ www.julunga.pl - zero agresji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Jak Ci sie nie podoba to wypad... IP: *.adb.pl 25.08.05, 20:56 Masz cos do Polski? Do Polakow? To nie wchodz na Nasze forum, nie pisz po Polsku. Francuzi jacy sa tacy sa - trudno spokojnie czytac jak oskarza sie Nas o frankofobie kiedy sami francuzi sa fobistycznie nastawienie do wszystkiego co nie komunistyczne i francuskie... Francuzi kolaborowali z hitlerowcami, nie potrafili obronic wlasnego kraju, zawsze romansowali z sowiecka Rosja... sa zwyklymi rasistami, nadetymi megalomanami majacymi za najlepsze swoja historie i kulture. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana polski hydraulik i francuski artysta... 25.08.05, 14:35 ...cytuję porównanie Jarrea w wywiadzie przeprowadzony przez Kamela :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzemski Re: oburzajace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:29 Oburzajace, ze Ty korzystasz z systemu operacyjnego firmy, ktora pomaga chinom blikowac wolny internet ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcello Kto zaprosił tego wieśniaka? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.05, 13:46 przeciez to badziewiarz Odpowiedz Link Zgłoś
ronja_curka_zbujnika Re: Kto zaprosił tego wieśniaka? 25.08.05, 13:50 A czy ktoś każe Ci oglądać jego koncert? Naprawdę przykre, że niektórzy marnują wakacje na narzekanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy76 Re: Kto zaprosił tego wieśniaka? IP: 213.17.181.* 25.08.05, 13:53 Wieśniak, który muzycznie wypalił się 20 lat temu. To można wywnioskować z treści artykułu i postów na forum. Życzyłbym takiej formy innym artystom, którzy mimo wieku chcą jeszcze bawić się w muzyczne eksperymenty, a nie tłuką rok w rok płyty na jedno kopyto. Uważam, że jak każdy artysta ma płyty lepsze lub gorsze, ale na każdym albumie można coś fajnego znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnert Re: Kto zaprosił tego wieśniaka? IP: *.sasiedzi.pl 25.08.05, 16:06 Gość portalu: buddy76 napisał(a): > Wieśniak, który muzycznie wypalił się 20 lat temu. > To można wywnioskować z treści artykułu i postów na forum. Życzyłbym takiej > formy innym artystom, którzy mimo wieku chcą jeszcze bawić się w muzyczne > eksperymenty, a nie tłuką rok w rok płyty na jedno kopyto. > Uważam, że jak każdy artysta ma płyty lepsze lub gorsze, ale na każdym albumie > można coś fajnego znaleźć. DOKŁADNIE. ZGADZAM SIĘ. Ale nasza narodowa zawiść każe ludziom mieszać z błotem wszystkich, którzy coś osiągnęli... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: 81.210.14.* 25.08.05, 14:07 ani żar ani geniusz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnert "Wypalil się"?? Autor artykułu to skrajny ignorant IP: *.sasiedzi.pl 25.08.05, 14:27 Jarre wypalił się po "Zoolook" (1984)? A "Revolutions" (1988)? A "Chronologie" (1993)? Przeciez to jedne z najbardziej szanowanych i znanych albumów Jarre'a. Kilka lat temu rekordy sprzedaży bił też "Oxygene 7-13" (1997), choć akuret ten album był raczej powrotem do początków niż szukaniem nowych pomysłów. Polecam natomiast autorowi ganialny, pełen świeżości i nowych pomysłów, chwalony przez krytyków "Metamorphoses" (2000r) i niewiele gorszy, choć mniej "przebojowy" i trudniejszy w odbiorze "Geometry Of Love" (2003). To bardzo przykre że do skomentowania tak wielkiego wydarzenia jakim jest koncert Jarra w 25. rocznicę Sierpnia Gazeta oddelegowała kogoś kto o tym wybitnym Francuzie nie ma zielonego pojęcia :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuzet Dla mnie autor ma rację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:32 Niestety, ale ma rację. Ostatnim czym mnie zaskoczył i zaintrygował to był "Zoolook", reszta po tym to raz lepszej, raz gorszej jakości, ale ciągłe powielenie starych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ragnah Re: Dla mnie autor ma rację. IP: *.gpd.com.pl 25.08.05, 15:05 Jestem fanem JMJ - ale tylko do przystanku "Zoolook". Ale mimo tego, że płyty Jarre'a wydawane przez ostatnie 20 lat to słabizna i tak jest gwiazdą światowego formatu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnert Revolutions wtórne? Żart... IP: *.sasiedzi.pl 25.08.05, 15:21 Nie wiem na jakiej podstawie dokonujecie swoich sądów, ale mam wrażenie jak byśmy mowili o zupełnie innych płytach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arp2500 Re: "Wypalil się"?? Autor artykułu to skrajny ign IP: 213.25.164.* 25.08.05, 14:36 Gość portalu: nnert napisał(a): > Jarre wypalił się po "Zoolook" (1984)? A "Revolutions" (1988)? A "Chronologie" > (1993)? Przeciez to jedne z najbardziej szanowanych i znanych albumów Jarre'a. > Kilka lat temu rekordy sprzedaży bił też "Oxygene 7-13" (1997) rekordy sprzedazy czy ilosc widzow na koncercie ani troche nie swiadcza o wartosciach artystycznych, a o takie chyba panu Sankowskiemu chodzilo. wprost przeciwnie - zwykle to, co sprzedaje sie w milionach egzemplarzy Muzyka raczej nie jest, w najlepszym razie "muzyczka". moim zdaniem pan Sankowski popelnil sensowny tekst, co zdarza mu sie niezwykle rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: "Wypalil się"?? Autor artykułu to skrajny ign IP: 80.68.236.* 25.08.05, 15:16 Gość portalu: arp2500 napisał(a): > rekordy sprzedazy czy ilosc widzow na koncercie ani troche nie swiadcza o > wartosciach artystycznych, a o takie chyba panu Sankowskiemu chodzilo. wprost > przeciwnie - zwykle to, co sprzedaje sie w milionach egzemplarzy Muzyka raczej > nie jest, w najlepszym razie "muzyczka". Z tego wynika ze tworczosc Chopina, Beethovena, Bacha itd. to ostatni syf bo pod wzgledem sprzedanych egzemplazy plyty JMJ byly kupowane INCYDENTALNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arp2500 Re: "Wypalil się"?? Autor artykułu to skrajny ign IP: 213.25.164.* 25.08.05, 15:49 Gość portalu: sprawiedliwy napisał(a): > Z tego wynika ze tworczosc Chopina, Beethovena, Bacha itd. to ostatni syf bo > pod wzgledem sprzedanych egzemplazy plyty JMJ byly kupowane INCYDENTALNIE. > podana przeze mnie prawidlowosc dotyczy raczej wspolczesnej muzyki popularnej, a nie klasyki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: "Wypalil się"?? Autor artykułu to skrajny ign IP: 80.68.236.* 25.08.05, 16:03 Gość portalu: arp2500 napisał(a): > podana przeze mnie prawidlowosc dotyczy raczej wspolczesnej muzyki popularnej, > a nie klasyki. Z tego wynika ze jedna z najgorszych plyt byla "Dark Side of the Moon" Pink Floyd. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy76 Wypalil się? Autor artykułu to skrajny ignorant IP: 213.17.181.* 25.08.05, 15:46 Podpisuję się pod tym. Znam takich ludzi, którzy nie słuchają tego co się nowego wydaje, a opinię wydają po usłyszeniu zajawki lub nawet po haśle w Gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: "Wypalil się"?? Autor artykułu to skrajny ign IP: *.sympatico.ca 25.08.05, 15:25 A mnie dziwi ze nikt nie wspomnial o Polach magnetycznych - stara ale dobra plytka. Przyznac musze ze bardziej mi odpowiadaja jego starsze plyty.Podchodzily mi w calosci z tych nowszych to jakos wybiore jeden dwa utworki.Ale daleko mi do mieszania z blotem kazdego kto uwaza ze kazda kolejna jego plyta jest niesamowita.Sa rozne gusta i dzieki za to bo byloby nudno.Wszyscy co krytykuja JMJarre moze niech sie zastanowia ze jednak cos w tej jego muzyce jest i w jego koncertach ze wala tam tlumy, to raz.Dwa, czy ktos pamieta wykonawcow ktorymi zachwycali sie w jednym sezonie i teraz nawet jak uslysza piosenke w radio pewnie beda mieli klopoty z przypomnieniem sobie nazwiska. Nie lubie Roling Stones, ale podziwiam ze graja tyle lat i jak juz nie stanie zaspolu to moje wnuki o tym zespole beda wiedziec.Tak jak juz kolejne pokolenia wychowuja sie na The Beatles.Mysle ze z JMJarre bedzie tak samo. pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnert zgadzam się z Tobą IP: *.sasiedzi.pl 25.08.05, 15:35 Nie twierzdę wcale że każda płyta Jarre'a jest równie dobra czy równie odkrywcza. I też darzę wielkim szacunkiem jego stare płyty - Magnetic Fields to jedna z najlepszych! Tym niemniej absurdem i ignorancją jest twierdzenie że wszystkie plyty po Zoolook sa wtórne - Jarre ciągle sie zmienia, ciągle eksperymentuje. Miedzy innymi dlatego, na prosbe fanów, powstało Oxygene 7-13 - ktore to wlasnie, w odroznieniu od innych nowszych plyt, mocno czerpie z pierwszych albumów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gencjana Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:37 Jest dwa lata młodszy od mojego taty a tak dobrze wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiora oburzajace .. ale co innego IP: *.devs.futuro.pl 25.08.05, 14:56 dla mnie oburzajace jest ze bilety na taki koncert z takiej okazji zostaly przekazane tylko jednej firmie do sprzedazy NA WYLACZNOSC. przeciez mowa o 100 tys. ! jesli ticket pro wzielo tylko po 1 zl od biletu, to latwo policzyc ich zarobek bez ich wysilku (bo i tak bylo wiadomo, ze bilety sie sprzedaza w ogromnej ilosci)- dla mnie sprawa wylacznosci smierdzi czyjas 'wziatka' ze strony organizatorow, tym bardziej, ze juz podczas koncertu U2 tiket pro zrobilo ten sam numer z naglym 'odnalezieniem' kilku tysiecy biletow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arp2500 Re: oburzajace .. ale co innego IP: 213.25.164.* 25.08.05, 15:15 ja mysle, ze to spisek wrogich sil - Masonow, Zydokomuny i muzykow elektronicznych z Niemiec, ktorzy chcieliby zamiast Zara wystapic w Stoczni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doceniacz Ale jego Equinox VII jest kosmiczne; ge-nial-ne ! IP: *.attu.pl 25.08.05, 15:18 Ale jego Equinox VII jest kosmiczne; ge-nial-ne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 25.08.05, 15:59 itvp.pl ma dawac koncert na zywo. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work "Żar geniuszu?" tytuł dla animuszu 25.08.05, 16:41 NIE ŻARtuj GAZETO! ____________________ www.julunga.pl - zero agresji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzów Wielkopolsk BILETY IP: 213.25.30.* 25.08.05, 16:55 W księgarni Daniel na ul. Chrobrego w Gorzowie Wlkp. dostępne są jeszcze bilety na koncert Jean Michael Jarre'a!!! Koncert już jutro!! Odpowiedz Link Zgłoś
mala03 Re: BILETY 25.08.05, 17:58 Ja myślę, że wielu facetów zazdrości JMJ wyglądu(znam "gorszych" 30-latków). Pamiętajcie, że artyści nie koniecznnnie muszą spełniac konwencjonalne życzenia, a kasa? w kapitaliźmi tylko bieda jest z jest za darmo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: centrala GENIUSZ?! Wolne zarty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m CZY KTOS Z WAS SLYSZAL KIEDYS... IP: *.5.15.vie.surfer.at 25.08.05, 20:00 ...jakakolwiek plyte JMJ?Bo gdybyscie je znali nie pisalibyscie tych glupot ktore piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lbs Re: CZY KTOS Z WAS SLYSZAL KIEDYS... IP: *.ip.fastwebnet.it 25.08.05, 21:16 a znasz kogos z szeroko pojetej muzyki elektronicznej, kto powolywalby sie na tego chalturnika jako na swoja inspiracje? dbo Kraftwerk i DM wymieniaja wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka 2 bilety IP: 212.160.172.* 25.08.05, 21:07 pech sprawił, że nie mogę być jutro w Gdańsku a mam dwa bilety na sektor a2. Normalnie były w cenie po 66. Ja oba sprzedam za 100. Do odebrania w Katowicach albo przez kuriea. Mój numer 504 621 450 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) Tego goscia tylko lubia w Polsce... IP: *.server.ntli.net 25.08.05, 22:11 Beznadziejna syntezatorowa muzyka lat 80tych, co za zenada. Tylko w Polsce ludzie kupuja bilety na ten chlam. Bonnie Tyler, Jarre i cala ta reszta syfu, ktory sie w tym kraju podoba, ale czemu tu sie dziwic skoro Disco Polo zrobilo taka kariere. Kto i gdzie slyszal o Jarre? Radio w tym kraju? Acapulco, Budka Suflera, new romantic, YES itd... tak jakby nic nei bylo nzgrane przez cale lata 90te. Co za koszmar, co za smutek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thiça Re: Tego goscia tylko lubia w Polsce... IP: *.60.98-84.rev.gaoland.net 26.08.05, 00:52 oj, nie tylko w Polsce, bardzo sie mylisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:40 Wiekszego blagiatu nie ma.jesli bedzie 100 tys ludzi to idę na ksiedza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elektron Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.b.jawnet.pl 25.08.05, 23:44 Rewolucja byla ludowa (Solidarnosc) to i "artysta" musi byc ludowy(jak Chiny).Niestety trzeba zrobic show i tak ma byc!A.P.Kaczmarek tez bedzie i dobrze(to jak Budka Suflera+Brodka w muzyce bardzoooo popularnej).Ja sie tym nie przejmuje po prostu nie ide na koncert.Na marginesie proponuje sie wyleczyc ze sluchania pana P.Kaczkowskiego w PR3.John Peel(swiec Panie nad Jego dusza)mial swoje lata ,ale nie promowal jakichs kombajnow czy innego polskiego badziewia.Szkoda,ze pan Piotr zatrzymal sie w rozwoju w latach 80tych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 26.08.05, 02:55 Nieciekawy, zjadliwy artykuł. A można było go napisać inaczej - porównując Jarre'a z Vangelisem, grupą Kraftwerk etc. Muzyka elektroniczna to bardzo ciekawy nurt. Gazeto! Popraw się! A raczej popraw dział "Kultura"! W dziale "Nauka" są o wiele sensowniejsze artykuły. Poza wszystkim innym okażmy więcej serca komuś, kto interesuje się przemianami w Polsce. Naprawdę życzliwych naszemu krajowi ludzi jest niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy76 Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: 213.17.181.* 26.08.05, 09:33 Zjadliwy i nieżyczliwy. Niestety to ostatnio taka tendencja, a rozlewa się z innych działów. Jak może być krytykiem osoba, która akceptuje jedynie słuszny rodzaj muzyki, a zlewa inne? Jak znam życie, pewnie nawet nie pokwapiła się przed napisaniem atykułu o przesłuchanie choćby jednego albumu więcej, a poprzestała na recenzji z magazynu muzycznego... Z poważaniem Bogusław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.acn.waw.pl 27.08.05, 11:08 Po co wasze swary głupie , wnet i tak zginiemy w ..... Ależ się lubicie kłócić , to niesamowite. I to wszystko jedno o co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolt~ Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:39 Michał ma 58 lat, na jego koncerty przychodzi wiecej osób niz na "gwiazdy", cokolwiek to znaczy. Nie trudno domyslec sie chyba ze sa jednak ludzie szanujacy jego twórczosc. Leci na kase...? To nie On obnosi sie limuzynami, poprawcie mnie jesli sie myle. Koncert na 25-lecie? Ten człowiek przynajmniej na to wpadł i to zrobil, co hańbą byloby dla hmm.. "gwiazdki". Nie lubicie go? Dobrze, ale nie mówcie ze to kicz itd, bo jest wiele gorszych. Pokój ludzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Nie lubimy Solidarnosci - hmmm? >: ) IP: *.chello.pl 29.08.05, 14:36 Doprawdy nie wiem o co chodzi dziennikarzom z GW. Bardzo surowo i dosc nieprzyjemnie recenzuja jego wystep, a doszukac sie artykulow i zdjec po koncercie to sztuka (gdy w Polsce pojawil sie zespol U2 Gazeta rozplywala sie w zachwytach; nawet malo urokliwemu miasto jakim jest Chorzow poswiecali tysiac razy wiecej uwagi niz Gdansku!). Rzeczywiscie JMJ jest mistrzem marketingu. Ale tworzy wciaz porywajaca muzyke i widowiska. Dlaczego tylko jemu zarzuca sie zarabianie pieniedzy na muzykowaniu. Gdyby zmierzyl sie dzis z osoba o talencie jaki prezentowal 20 lat temu pewnie wypadlby blado. Ale moze wtedy byl genialny, a w XXI wieku jest "tylko" bardzo dobry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valentino Re: Sztukmistrz z Lyonu IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 01.09.05, 17:04 Tak GAZETA MA RACJĘ, JAK ZWYKLE WYGRYWA BADZIEWIE DLA MAS, NIKT Z SZANOWNEJ REDAKCJI NIE ZNA SIĘ NA JMJ JARRE I JEGO MUZYCE, WIĘC PO CO PISZĄ OSZKALAJĄCE ARTYKUŁY ???? MACIE RACJE I IDZCIE SŁUCHAĆ SZAMBIASTEJ DODY I WŁODIEGO ALBO DE MONO!! Odpowiedz Link Zgłoś