Dodaj do ulubionych

Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik

19.06.07, 10:16
DZISIEJSZY PRESSERWIS:
Krzysztof Skowroński, dyrektor Programu III Polskiego Radia, chce zwolnić
Barbarę Marcinik, prowadzącą m.in. ”Magazyn Bardzo Kulturalny” w tej stacji.
Na wczorajszym kolegium zespół poinformowano, że ”wszczęto procedurę
zwolnienia Marcinik”. – Nie wiadomo, czy oznacza to zwolnienie jej z
Polskiego Radia, czy tylko z Trójki. Nie chciano nam tego wyjaśnić –
relacjonuje jeden z dziennikarzy.
Krzysztof Skowroński odmówił rozmowy na ten temat. Według naszych informacji
w piątek pokłócił się z Marcinik o dobór powieści czytanych na antenie. Z nią
samą nie udało nam się wczoraj skontaktować.
Barbara Marcinik jest dziennikarką radiowej Trójki od 1985 roku, zajmuje się
kulturą, odpowiada m.in. za dobór powieści czytanych w odcinkach i aktorów je
interpretujących. Prowadzi ”Magazyn Bardzo Kulturalny”. Wcześniej była
gospodynią bloków programowych (m.in ”Bez względu na pogodę” i ”Trójka Bis”)
oraz prowadzącą programy autorskie (m.in. ”Lista Przebojów Teatralnych”).
Obserwuj wątek
    • g8g5 Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 10:46
      NIE!!! Wczoraj nie było "Magazynu Bardzo Kulturalnego", tylko zamiast niego
      nadano specjalne wydanie "Akademii Muzyczne Trójki". Czy to już? :-(((
    • astat5577 Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 10:53
      Według naszych informacji
      > w piątek pokłócił się z Marcinik o dobór powieści czytanych na antenie.

No proszę, jak przykład Giertycha idzie w lud, czy raczej powinnam
      powiedzieć 'idzie z góry', już coraz więcej specjalistów od lektur.
      Coraz fajniej.
    • airborell Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 10:53
      mruk33 napisał:

> DZISIEJSZY PRESSERWIS:
      > Krzysztof Skowroński, dyrektor Programu III Polskiego Radia, chce zwolnić
      > Barbarę Marcinik, prowadzącą m.in. ”Magazyn Bardzo Kulturalny” w te
      > j stacji.
      > Na wczorajszym kolegium zespół poinformowano, że ”wszczęto procedurę
      > zwolnienia Marcinik”. – Nie wiadomo, czy oznacza to zwolnienie jej
      > z
      > Polskiego Radia, czy tylko z Trójki. Nie chciano nam tego wyjaśnić –
      > relacjonuje jeden z dziennikarzy.
      > Krzysztof Skowroński odmówił rozmowy na ten temat. Według naszych informacji
      > w piątek pokłócił się z Marcinik o dobór powieści czytanych na antenie. Z nią
      > samą nie udało nam się wczoraj skontaktować.

Jakie powieści są teraz czytane w Trójce?

Akurat Baszka jest jedną z bardzo niewielu osób, bez których trudno mi jest
      sobie wyobrazić to radio.
      • wiekszypalec Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 11:50
        i bardzo dobrze.
        nie ma jethon, nie ma marcinik teraz kolej na bugalskiego i michniewicz.
        trzeba sie pozbyc tych ktorzy budowali trzeciaRP.
        powoli powoli i odzyskamy trojke.
        zapomnialabym! pozbylismy sie jeszcze makary))))))
        • rontoronto Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 12:27
          Barbara Marcinik nie tworzyla zadnej RP - ona sie kultura zajmowala, tylko i az
          kultura, w zadna polityke sie nie bawila.
          Taka decyzja uszczupla Trojke. Forever.

• un1 Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 12:46
            Chociaż p. Baszka robi się, jak dla mnie, coraz bardziej irytująco manieryczna,
            po stokroć wolę jej audycje niż twórczość pp. Łysiaka i Ziemkiewicza, a boję
            się że w tę stronę zerka p. dyrektor.
            • astat5577 Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 12:55
              No i znowu niebezpiecznie się zgadzamy unie pierwszy.
          • artuditu.szczecin Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 12:47
            Do tej pory prawie w całości popierałem decyzję Skowrońskiego. (poza decyzją w
            sprawie zatrudnienia Karnowskiego). Ale ta informacja mnie zmroziła. Czyżby po
            okresie nadziei znów nadchodził okres smuty?
    • xk Hm....a byli tu tacy, którzy pikiety urządzali 19.06.07, 12:06
      z poparciem dla pana derektora, oj głupi ci ludzie, oj głupi!
      • g8g5 Re: Hm....a byli tu tacy, którzy pikiety urządzal 19.06.07, 12:25
        Balonik około 11:30 zaprosił na godzine 22:05 w imieniu Stelki na "Akademię
        Muzyczną Trójki". Z całym szacunkiem do tej audycji, ale do tej pory o tej
        porze był "Magazyn Bardzo Kulturalny"! Wstyd dla Skowrońskiego! Za Laskowskiego
        istniał "Magazyn Bardzo Kulturalny", a teraz ma go nie być? :-(
        • un1 Re: Hm....a byli tu tacy, którzy pikiety urządzal 19.06.07, 15:41
          g8g5 napisał:
          > Za Laskowskiego istniał "Magazyn Bardzo Kulturalny", a teraz ma go nie być?

To oczywiste że program, który istniał za Laskowitka, musi być Łże Magazynem
          Szarej Sieci 500 Wykształciuchów z Listy Osobistej Kurtyki;-).
    • addictedtoradio Toż to skandal!!! 19.06.07, 13:53
      Przecież to SKANDAL! Przez duże S! Jeżeli naprawdę chodzi o dobór książek, to
      jest to skandal jeszcze większy. Rozumiem, że może się panu dyrektorowi nie
      podobać, to czy nie wystarczy zmienić człowieka zajmującego sie tym właśnie? Od
      razu zwalniać? Nie podoba mi się to! Panie dyrektorze- zaczynamy przeginać z
      służalstwem politycznym! A mogło być dobrze...
      • addictedtoradio Re: Toż to skandal!!! 19.06.07, 13:56
        Sam siebie poprawiam... ;) Zmienić człowieka, tzn. powierzyć zadanie wyboru
        lektur komuś innemu (bo kiedy sam sobie przeczytałem swoją wypowiedź, to nie do
        końca zrozumiała mi sie wydała).
        • un1 Orwell? 19.06.07, 15:19
          W ramówce na stronie Trójki o 22 nie ma już Magazynu Baszko-Kulturalnego, i to
          z mocą wsteczną, vide maj. Piekielne skrypty sympatycznego niewątpliwie
          oczywiście webmastera Wojda czy coś więcej;-)?
          • piotr7777 Re: Orwell? 19.06.07, 16:18
            Na Trójkę też musiał przyjść czas, prędzej czy później. Teraz Targalski i inni
            znów obrastają w piórka.
    • punkadiddle Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 17:03
      Nie wierzę i mam nadzieję, że to tylko plotki... przecież teraz powstaje wielka
      dziura w ramówce...
      • g8g5 Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 17:43
        punkadiddle napisał:

przecież teraz powstaje wielka
        > dziura w ramówce...
        Teraz od 22:05 do 23:00 będzie "Akademia Muzyczna Trójki".
      • trojkomaniak Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 17:54
        punkadiddle napisał:
        > Nie wierzę i mam nadzieję, że to tylko plotki...
        Ja też.
        • artuditu.szczecin Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 20:47
          Trza by wystosować jakiś list protestacyjny i zebrać podpisy, postaram się coś
          sklecić
          • artuditu.szczecin Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 20:57
            Ale może jest nadzieja?

www.medialink.pl/media/?radio/&kat=6&id=36806
            • addictedtoradio Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 21:32
              Tak sobie zdjęto to na czas wakacji, ponieważ na stronie audycji (tej jeszcze
              nie zdjęto) z czwartku widnieje zapowiedź:

- A w poniedziałek - MBK na Quadriennale Scenografii w Pradze, zaproszony przez
              Instytut Teatralny.

Więc to nie była decyzja o zmianie ramówki tak po prostu, ponieważ takich nie
              podejmuje się w 2 dni... :(
              • nierozpoznawalny Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 22:45
                Oczywiscie, to sa znane metody - zawieszanie audycji na wakacje - juz wiele
                programow spadlo z anteny w ten sposob na wieki wiekow.Zreszta, w identyczny
                sposob spadaly audycje za Laskowitka...
                Wielka, wielka szkoda.. i MBK i Baszki osobiscie. Ten kto podjal te decyzje
                (derektor S.?) to wielki dupek i zaden Stelka nie zastapi... koszmar!
                • addictedtoradio Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 19.06.07, 23:07
                  Ma najbardziej będzie żal niezapomnianych wieczorów wigilijnych (wielkanocnych i
                  bożonarodzeniowych) z panią redaktor Marcinik. Ale i sam MBK to była (a może
                  jeszcze będzie ;) naprawdę przyjemna i dobra audycja. Mimo lekkiego
                  zmanierowania pani redaktor (każdy redaktor ma jakieś wady- a zmanierowanie w
                  Trójce zdarza się dość często, mimo to słucham, słucham, słucham i tak jest
                  dobrze ;).
      • anczyc Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 20.06.07, 00:20
        punkadiddle napisał:

> Nie wierzę i mam nadzieję, że to tylko plotki... przecież teraz powstaje
        wielka
        > dziura w ramówce...

Oczywiście, że szkoda jej jako człowieka, który - z tego, co wszyscy wiedzą -
        jest w tym radiu od zawsze i na zawsze (zdawać by się mogło) i z nim zespolony.
        To musi być osobista tragedia.
        Co do zawartości antenowej, niestety, stała się ostatnio nieznośna i juz tak
        pretensjonalna, że aż nie do słuchania. Ochy, achy pod własnym adresem, ten sam
        zestaw gości, megapretensjonalność (przy tak ładnym głosie!!!) i udawanie, ze
        ma się pojęcie o sztuce współczesnej i nowoczesnej. Kraków i Sopot do
        wyrzygania! Układziki. Jedzenie z dzióbków. Nie przystoi poważnej pani
        redaktor. Maniera totalna.
        Aż dziw, że poprzednia dyrekcja, taka niby odważna, nic z tym nie zrobiła, a
        ta - proszę bardzo!
        Trochę mi się nie chce wierzyć, że to prawdziwy powód zwolnienia.
        • punkadiddle Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 20.06.07, 09:49
          Szczerze mówiąc mi to nie przeszkadza(ło?), a każdy redaktor ma swój własny - to
          chyba dobrze?

Jeśli jest to prawdą, to mam nadzieję, że mimo faktu, że Akademia Muzyczna
          Trójki jest ciekawą audycją, to luka po Magazynie zostanie zapełniona...
        • airborell Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 20.06.07, 10:42
          Ok. Będzie ktoś lepszy na jej miejsce?
    • punkadiddle letnia ramówka?? 20.06.07, 09:52
      A czy już coś wiadomo na temat letniej ramówki? Skoro ona już obowiązuje
      (zniknął MBK)... to informacja jest co najmniej żadna.
    • neandertalski dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 11:49
      chyba kiedyś taki tasiemcowy wątek był na forum, od jakiegoś czasu przestał być
      przywracany dla potomnych, może dlatego, że skowronkowe to miały być te dobre?
      ja tamtego wątku za bardzo sam już nie pamietam ale może jest tam ukryta
      odpowiedź na wszelkie wątpliwości i w tej sprawie? nie wiem.

protestowaniem mając obrzękłe prawice;)

levy
      :-)
      • 3aaa Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 13:08
        Prawdopodobnie nie będzie zwolniona. A poza tym w ogóle nie chodzi o dobór
        lektur, a o skandaliczne zachowanie pani redaktor, która publicznie krzyczała
        na dyrektora, bo coś sobie ubzdurała.
        • neandertalski kulturwa 20.06.07, 14:04
          aha, dzięki za informację. to wszystko wyjaśnia.
          dobrze zrobił, że chciał wywalić od razu wariatkę!
          STOP WARIATOM RADIOWYM!

;-)
        • wiekszypalec Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 14:04
          nic sobie nie ubzdurala, tylko nie dala sobie wmowic jednej malo madrej pannie
          ze zrobila cos czego nie zrobila. a ze takie dzialanie nazwala metodami
          ubeckimi to sie krzys zdenerwowal. ale czas plynie, tik, tak, tik, tak...
          odejda kaczory to i zabiora swoich wyznawcow.
          • 3aaa Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 14:44
            chcesz powiedzieć, że normalny człowiek krzyczy w sekretariacie przy ludziach
            na swojego dyrektora używając bardzo wulgarnych wyrazów? i nie chodziło o
            wmawianie czegokolwiek. wg pani redaktor nikt nie może nagrywać np. z kabaretem
            Mumio bez jej zgody.
            • artuditu.szczecin Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 16:01
              3aaa napisał:

> chcesz powiedzieć, że normalny człowiek krzyczy w sekretariacie przy ludziach
              > na swojego dyrektora używając bardzo wulgarnych wyrazów? i nie chodziło o
              > wmawianie czegokolwiek. wg pani redaktor nikt nie może nagrywać np. z kabaretem
              >
              > Mumio bez jej zgody.

A skąd te informacje? Jesteś może pracownikiem Programu III?
              • 3aaa Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 18:34
                Nie jestem pracownikiem Programu III, ani w ogóle Polskiego Radia, ale mam
                znajomych i swoje wiem.
            • un1 Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 16:12
              3aaa napisał:
              krzyczy w sekretariacie przy ludziach na swojego dyrektora używając bardzo
              wulgarnych wyrazów?

Taką osobę usuwa się z sekretariatu, daje naganę, ewentualnie kieruje sprawę do
              sądu itd. Z anteny taką osobę usuwa się gdy taka osoba krzyczy na na antenie
              używając bardzo wulgarnych wyrazów.
      • punkadiddle Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 15:01
        Ale dlaczego od razu ma to wpływ na ramówkę? Nie ma zadnego zastepstwa, tylko
        zawieszenie programu, bo sie poklocilem z szefem... kara, tylko pytanie czy dla
        pani redaktor, czy dla sluchaczy... .
        • anczyc Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 20.06.07, 20:38
          Bo wydaje mi się, że dlatego, że każdy dyrektor ma prawo nie chcieć z kimś
          pracować, no a jeśli to prawda, że go obraziła (nawet jeśli miała rację), to
          jasne, że może za to wylecieć.
          Poprzednia dyrekcja Trójki, jak tu pisano, stosowała podobne metody, więc też
          ktoś mógłby je nazywać ubeckimi.
          A może ona po prostu ma nerwicę?
          I co to w ogóle kogokolwiek powinno obchodzić, co się dzieje między innymi
          ludźmi? Każdy kto godzi się pracować pod taką a nie inną dyrekcją, musi się
          liczyć z tym, że jest na jej łasce. Nawet prezydenta można zwolnić, a on chyba
          nie używa ani jednego wulgaryzmu :)
          • punkadiddle Re: dlaczego z PRIII eliminuje się kulturę 21.06.07, 10:55
            Dziwi mnie tylko problem, jaki zaistnial. Skoro p. Marcinik byla odpowiedzialna
            za dobor lektur, to dlaczego do tego wmieszal sie tez pan dyrektor? Jesli nawet
            doszlo do klotni, to czy bedac ludzmi na odpowiednim poziomie nie umieja ze soba
            rozmawiac i dojsc do konsensusu tylko od razu gorzkie weto?
    • xk odpowiedzialność dyrektora 20.06.07, 21:25
      niezaleznie od tego, czy jaki był powód odsunięcia pani redaktor, myslę, że
      zaistniały warunku obligujące pana dyrektora do zabrania głosu w tej
      sprawie...choćby w formie komunikatu
      A to dlatego, że w mediach pojawił się wobec Niego skandaliczny zarzut
      cenzurowania/ingerowania w dobór powieści czytanych na antenie, wystawiający na
      szwank Jego reputację.
      Tyle sądzę na ten temat
      • punkadiddle Re: odpowiedzialność dyrektora 21.06.07, 10:56
        Dokladnie. Ciekawe czy beda relacje festiwalu teatralnego Malta...
        • sutekh1 Re: odpowiedzialność dyrektora 21.06.07, 14:02
          so, anczyc, zgadzam się, tyle że już od dawna miała w sobie popęd do
          zapraszania tego samego i ględzenia o tym samym, te gdańskie-trójmiejskie
          stowarzyszenia kawiarniane dobijają w tym miejscu i czasie antenowym można było
          pogadać fajnie o różnych zjawiskach w kulturze w polsce i poza polską, a nie o
          teatrach na styku "och" i "ach", poza tym co było ostatnio czytane - Huelle,
          który pojawił się w ciągu półtora roku chyba z pięć czy sześć razy, taki Pilch
          nie pojawił się w ogóle , jesli dobrze pamietam, nikt z młodych zdolnych
          pisarzy, choćby Michaśka Literatka, czy jakaś młoda literatka, np. Masłowska,
          nic zaskakującego w jej zainteresowaniach, tylko dlatego poparłbym tę decyzję,
          nie wiemy jakie są prawdziwe motywy, więc....
    • maleme Re: Skowroński chce zwolnić Barbarę Marcinik 21.06.07, 21:14
      zgadzam się z anczycem, niestety. W kółko te same tematy, słuchając trójki
      regularnie zaczęłam się zastanawiać, czy polska kultura to naprawdę tylko tyle ?!
      I ta nieznośna manieryczność, pretensjonalność, towarzystwo wzajemnej adoracji
      niewiele mające wspólnego z żywą, rodzącą się co dzień kulturą. I ciągle
      wypowiedzi na wysokim tonie, spływające z wyżyn piedestału, nie do wytrzymania.
      Ostatnio tylko ją słyszę, przełączam. Oj, nie ona jedna nie odrobiła lekcji z
      Gombrowicza
    • zbyszu Baszki Marcinik ciagle nie słychac w PRIII... 20.09.07, 17:19
      ...Czyżby? Ktoś coś wie?

Do nasłuchania
      • trojkofan.trojka.info Re: Baszki Marcinik ciagle nie słychac w PRIII... 25.09.07, 14:00
        Kilka dni temu pani Marcinik nadała relację w paśmie "Orzech i
        reszta". Nie pamiętam, czy było to w audycji "Teren kultura", czy
        oddzielne wejście. Ale na pewno w ubiegłym tygodniu na antenie
        Programu Trzeciego pojawiła się pani Marcinik :) Może MBK wróci na
        antenę od października? Od tego bowiem miesiąca ma ruszyć nowa
        ramówka. Sam więc jestem ciekaw, co z Magazynem.
        • zbyszu Re: Baszki Marcinik ciagle nie słychac w PRIII... 25.09.07, 19:09
          trojkofan.trojka.info napisał:

> Może MBK wróci na
          > antenę od października? Od tego bowiem miesiąca ma ruszyć nowa
          > ramówka. Sam więc jestem ciekaw, co z Magazynem.

Ta informacja o nowej ramóffffce to pewnik??? Też jestem ciekaw,
          choć Trójka (nieststy) ktok za konkurencją :-/
          • trojkofan.trojka.info Re: Baszki Marcinik ciagle nie słychac w PRIII... 25.09.07, 20:00
            Jak już gdzieś pisałem, pewne zmiany nastąpią. Od autora wiem m.in.,
            że wracają "Ładne kwiatki". Ale czy zmiany będą tylko kosmetyczne,
            czy poważniejsze, nie mam pojęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka