karmel_z_czekolada 06.10.08, 23:13 Oglądaliście? Co sądzicie na temat tego filmu? Ja byłam miło zaskoczona. Dowiedziałam się wiele z tego filmu. Uważam, że każdy Polak powinien powinien go zobaczyć! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: patriota czemu uważasz że każdy powinien się interesować IP: *.chello.pl 07.10.08, 02:46 mitologicznymi postaciami historycznymi? i przeznaczać życie na filmy robiące "gębę" jakimś tam ludziom którzy poprzez np. popularność, władzę, czy poparcie jakichś grup stali się znani i sławni? uważam, że życie jest 1, a jak tak warto poświęcić je na wartościowsze rzeczy niż obserwowanie wyidealizowanej i całkowicie zmanipulowanej - pomijam w jakim celu, historii obcych ludzi. Lech Wałęsa jest jednym z miliardów ludzi na naszej planecie, tak jak każdy inny znany człowiek. dla pokolenia "przemian" pewnie ma taki film znaczenie. ale jakie ma dla mnie? mnie interesuje moje życie, i prywatni ludzie, to co mogę z nimi zrobić, i co możemy razem osiągnąć i zgłębić, i doświadczyć, a nie co mi ktoś chce powiedzieć o Wałęsie w drodze polemiki z jego oponentami. czemu więc każdy powinien go zobaczyć? oglądając filmy o innych ludziach, nigdy nie dowiesz się o nich prawdy, bo prawdę dowiesz się jak ich poznasz i znajdziesz dostęp do ich duszy i przenikniesz ich na wylot, jeśli umiesz to zrobić :). filmy "o" są taką pocztówką - widokówką, prezentacją postaci, czymś między reklamą a portretem z muzeum. daj sobie spokój, po co Ci taka wiedza? co to ma wspólnego z Twoją przyszłością? zainteresuj się sąsiadem z bloku obok, to będzie na pewno dużo bardziej autentyczna i wartościowa wiedza. przestań śledzić życie "gwiazd", przestań dawać się urabiać "społecznej propagandzie". a Lecha Wałęsę zostawmy w spokoju, niech sobie żyje, pisze książki, sympatyczny człowiek, tylko czemu ja mam się interesować tym jakie filmy o nim się kręci? dla mnie byłoby niezrozumiałe i całkowicie niepojęte, jeśli ludzie by chcieli kupować film o mnie, i tym co robiłem "oficjalnie" w życiu. przecież ja bym tam o sobie nic nie powiedział a co sądzą o mnie inni, to ich sprawa? jestem Polakiem, nawet z wykrzyknikiem :). i co z tego? tak się złożyło że tu się urodziłem, mogło pewnie być lepiej. mogło być gorzej, nie interesuje mnie zakłamana historia wydarzeń sprzed 20 lat, bo jak wiadomo Ci co objęli władzę po 89 roku są zainteresowani jej fałszowaniem na swoją korzyść. a Wałęsa stał się kolejnym instrumentem w walce, i to wszystko. ja w tej walce nie uczestniczę i się nie dam wciągnąć, nie jestem w targecie, i oby tego targetu w ogóle nie było Odpowiedz Link Zgłoś
karmel_z_czekolada Re: czemu uważasz że każdy powinien się interesow 07.10.08, 11:35 No tak, mogłam się tego spodziewać, książki o tematyce politycznej budzą w ludziach odczucia różnego rodzaju... Uważam, że jest warta przeczytania i tylko tyle chciałam napisać. Wszyscy chodzimy do szkoły, wynosimy z niej różną wiedzę, mamy swoje poglądy. Ta książka nie zmieniła mojego tego jak postrzegam świat. Każdy ma swoje zainteresowania, mam nadzieję, że od czasu do czasu i Tobie zdarza się przeczytać książkę;) Odpowiedz Link Zgłoś
karmel_z_czekolada Re: czemu uważasz że każdy powinien się interesow 07.10.08, 15:31 Tyle przeczytałam i obejrzałam na ten temat, że automatycznie w odpowiedzi odwołałam się do książek, ale to samo myślę o filmach! (Czasem warto zapoznać się i z jednym i z drugim...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: czemu uważasz że każdy powinien się interesow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 13:38 Jak on budzi tyle kontrowersji, to go sobie chyba zamówię, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina S. Re: czemu uważasz że każdy powinien się interesow IP: *.chello.pl 10.10.08, 01:26 Hehe, mój tata właśnie dzisiaj dostał przesyłkę z merlina, m.in. z tym filmem. Nie wiem co go podkusiło by go zamówić?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irmina Re: czemu uważasz że każdy powinien się interesow IP: *.chello.pl 13.10.08, 19:06 Jak miło widzieć, że ktoś się interesuje taką tematyką, a nie tylko inwestuje w brukowce i zagląda regularnie na pudelka... Szczerze mówiąc byłam zainteresowna tym, gdzie można ten film dostać. Fajnie, że akurat w merlinie. Odpowiedz Link Zgłoś