Dodaj do ulubionych

CHWALA KEPCZYNSKIEMU

IP: 194.103.189.* 27.01.02, 06:21
....ze rozgonil caly ten okropny zespol Operetki Warszawskiej
i teraz w Romie wystawia musicale.Co sie biedak nameczyl
z ta poprzednia ekipa artystow operetkowych.
Pamietam jak w Radomiu jeszcze jako rezyser wystawil Me and my girl.
Byla to rewolucja na tamte czasy.Koniec lat osiemdziesiatych
jeszcze za dyrekcji Wojdana.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lu Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.telenergo.pl 11.02.02, 13:32
      Chwała!!!
    • Gość: jorgus To nie jest tak jednoznaczne. IP: *.acn.waw.pl 11.02.02, 17:52
      Jeżeli jest takim wybitnym twórcą musicalowym, to dlaczego nie stworzył teatru
      od podstaw, na przykład w Teatrze Północnym, który nie posiada stałego zespołu
      i nie musiałby się "męczyć"? Tymczasem przyszedł do Operetki, którą zniszczył.
      Żeby nie było wątpliwości - ja operetki nie cierpię, ale rozumiem, że są
      tacy, którzy za nią przepadają i ten teatr dla takich ludzi był ważną
      instytucją. Nie obyło sie bez ofiar. Trzeba przypomnieć tragiczne samobójstwo
      artystki, która nie wytrzymała tej sytuacji. Trzeba też pamiętać, że sukces
      Kępczyńskiego oznacza dla ludzi z dawnej Operetki nierzadko totalną klęskę
      życiową. Żal mi tych ludzi. Może takie jest życie, ale nie potrafię przejść nad
      tym do porządku dziennego i swiadomość tych spraw sprawia, że sukces
      Kępczyńskiego nie wydaje mi się tak jednoznaczny.
      Pozdrawiam.
      • Gość: meloman Re: To nie jest tak jednoznaczne. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 12:04
        Szanowny Panie! Nie uprawiajmy tu demagogii!!! Jak w ogole mozna mieszac smierc
        ciezko chorej psychicznie chorzystki ze scieraniem sie gatunkow sztuki!!! Jest
        to przynajmniej... niegrzeczne.
    • Gość: beznazwy Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: 195.117.4.* 13.02.02, 08:20
      ...masz sporo racji...ale operetki nie ciesza sie zainteresowaniem - przyklad?
      Orfeusz w piekle (naprawde bardzo udany...przy moim braku sympatii do tego
      gatunku) padl bo (tak sadze) nie bylo chetnych...A w teatrze polnocnym nie
      moglbys ogladac takich spektakli jak Miss Saigon i Grease. Wg mnie dobrze ze
      jest teatr musicalowy a to operetke nalezaloby przeniesc do czegos mniejszego...
    • Gość: meloman Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 11:58
      Nie mozna popadac w skrajnosci!!! Owszem - chwala Kepczynskiemu - ale nie
      uzywajmy takich slow jak "rozgonic" itp... Artysci Operetkowi to sa tez ludzie.
      To, ze uwielbiaja inna muzyke nie oznacza, ze nalezy ich ponizac! Kepczynski
      stworzyl (przy pomocy paru jeszcze znakomitych specjalistow) znakomity teatr
      musicalowy w miejsce dosyc kiepskiej Operetki. Uwazam, ze ten gatunek (operetka)
      powinien znalezc swoje miejsce na deskach Teatru Wielkiego, gdyz bedzie to
      przynajmniej gwarantowac wysoki poziom wykonawczy. Niestety - ogladajac
      kiepskiej jakosci spiewakow na scenie dawnej Operetki Kaczynskiego nieraz
      myslalem, ze ten gatunek sztuki jest w tym teatrze... profanowany. Przede
      wszystkim bardzo zly poziom spiewakow i choru (orkiestra byla wtedy calkiem
      przyzwoita - choc Boniecki nie pilnowal dyscypliny dynamicznej pomiedzy scena a
      orkiestronem) - i w tej kwestii nawet tacy rezyserzy jak Adamczyk nie byli w
      stanie nic poradzic.
      Kiedy Kepczynski zostal "zmuszony" przez opinie publiczna wystawic "Orfeusza w
      Piekle", to praktycznie wiekszosc glosow musial wziac "z Polski". Zabrzmialo to
      duzo lepiej (swietny chor!!!) - i wtedy okazalo sie ze "wielkie" nazwisko
      (przez szacunek dla kobiet nie chce mowic po imieniu) z dawnej Operetki tak
      odstaje od calosci, ze jej glos nie moze sie "przebic przez rampe"... Ale
      publicznosc przyzwyczajona do zlej jakosci produkcji operetkowych w tym teatrze
      i tak przestala na nie chodzic i Orfeusz zaledwie parenascie razy zapelnil
      widownie. No i dobrze. Tak naprawde, to trudno cokolwiek w Warszawie sprzedac -
      a jednak na Miss Saigon i Grease ciezko jest dostac bilety! Cos w tym chyba
      jest?
      • Gość: zena Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.rado.gazeta.pl 06.03.02, 17:43
        Ludzie pchaja sie na musicale bo sa rownie szmirowate jak papka telewizyjna. Co
        niby moze dac mi obejrzenie historyjki z ladujacym w finale helikopterem?
        Zawsze mniej bylo odbiorcow „prawdziwego teatru” w stylu Lupy, Warlikowskiego
        niz czytelnikow romansow i wielbicieli historyjek z happy endem.
        • Gość: beznazwy Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.astercity.net / 10.133.131.* 06.03.02, 22:37
          zadali mi kiedys podobna rzecz na egzaminie wiec pozwol ze nie bede sie
          rozwodzil...powiem tylko tyle: teatr muzyczny i teatr typu warlikowskiego to
          dwa rozne rodzaje tego gatunku oba odzdzialujace na inne sfrey. Oba sie nie
          wykluczaja i oba sa rownie potrzebne...porownywanie ich z papka telewizyjna
          uwazam za nieudana probe porownania:-)
        • Gość: beznazwy Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.astercity.net / 10.133.131.* 06.03.02, 22:42
          i jeszcze slowo:
          -obejrzyj a zobaczysz co Ci moze dac...
          m.in swietna muzyke i choreografie...takie kino w teatrze.
          • lech.niedzielski Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU 07.03.02, 09:03
            Gość portalu: beznazwy napisał(a):

> i jeszcze slowo:
            > -obejrzyj a zobaczysz co Ci moze dac...
            > m.in swietna muzyke i choreografie...takie kino w teatrze.

Całkowicie się zgadzam !
            Pozdrawiam

• Gość: fido Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 18:22
      Nie mozna mowic, ze musical nic nie daje i sprowadzac problematyki Miss Saigon
      do ladowania helikoptera... Tak moze mowic jedynie absolutny dyletant w tej
      dziedzinie - chyba, ze stwierdzenie takowe mialo byc prowokacja... Miss Saigon,
      to piekny dramat teatralny ze znakomita muzyka i na dodatek swietnie zagrany i
      zaspiewany. Najlepiej o tym swiadczy widok placzacych ludzi w finale spektaklu.
      Czy im to przedstawienie nic nie dalo? A co w takim razie daje Ci ogladanie
      operetek?
      • asia_dba Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU 27.06.02, 17:06
        Zrobił świetne przedstawienia i mam nadzieję,że na tym nie poprzestanie!
        • Gość: fido Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 17:46
          Bardzo ladnie to ujelas :-)
          • Gość: asia_dba Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 19:39
            dziękuję bardzo!!! No i p.Kępczyński wierzy w nowych,nikomu nieznanych
            artystów!!!
            • Gość: kubu Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.02, 09:52
              ale niech sie nie zabiera za pewne tytuły
              bo wedlug mnie jego FAME bylo porazka
              :-/

co prawda widzialem wersje z Teatru Komedia
              a ponoc w Radomiu bylo o niebo lepiej
              mimo to z nudow zjadłem bliet, program i numerek z szatni

;-)

pozdrawiam
              • Gość: Toffi Re: CHWALA KEPCZYNSKIEMU IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 09:12
                No coz, mam inne zdanie na temat Fame. Rewelacja!!!! - i szkoda ze juz nie jest
                grane. Znam duze grono ludzi, ktorzy sa absolutnymi fanami tego musicalu. W
                pewnym momencie w Polsce bylo to przedstawienie kultowe na ktore "sie jezdzilo"
                do Radomia (wersja w Komedii byla juz duzo gorsza ze wzgledu na mala przestrzen
                i brak orkiestry). Ciekaw jestem innych zdan na temat tego przedstawienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka