Dodaj do ulubionych

OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI,

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:04
inne oblicze góralszczyzny. umówiłem się z cieśla na robotę. wydawał się
biedny i uczciwy. nie targowałem się, tylko płaciłem ile chciał. niech
chłopina se zarobi, co by miał na opał na zimę i jedzenie dla cieciaków.
tymczasem po wykonaniu 40%roboty i zapłaceniu 60% (przychodził co dizeń i
wyciągał kilka stówek a ja jak ten naiwny płaciłem, na leki nie dasz?)
zapowiedział, że teraz mam zapłacić jeszcze 5 tyś to resztę zrobi. szlak mnie
trafił. zgodziłem się. tymczasem cieśla od tej pory w robocie się nie zjawił,
telefonów nie odbiera. w rozmowie z zoną dowiedziałem się, że umowy z nim nie
podpisałem i że ma mnie w d.... Niestety nie pierwszy to przypadek oszustwa
podczas remontu mojego domu, smuci mnie to tym bardziej, że lud góralski do
koscioła chodzi co niedzielę a uczciwości za grosz nie posiada.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciupazka Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, IP: 217.153.234.* 28.09.04, 12:22
      Widocnie trefiyłeś na takiego jako i Ty, hehe...Swój swojygo wycuje... On
      pewnie bezboźnik, hehe... i temu tak!
    • jothakam Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, 28.09.04, 13:30
      kie byś mioł cały cas pod górkę, tys byś był taki wredny!
      ;-)

niestety i w górak złodzieja znajdziesz, bo podhale to nie raj na ziemi, uważać
      trzeba, jak wszędzie. smutne, takie czasy.
      ale żeby od razu pisać "lud góralski..." to chyba zaś przesada!
      • protozor Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, 28.09.04, 13:38
        jothakam napisał:

> ale żeby od razu pisać "lud góralski..." to chyba zaś przesada!

Jak się człowiek zdenerwuje, to bardzo łatwo o uogólnienia
        • ciupazka Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, 28.09.04, 14:04
          A fto tyj nieuczciwości górola naucył? He? Przecie nie fto inksy ino
          cepry... Nie ino tego, a pote fto kogo przechytrzy juz samo gro... ba
          jako! Takim tyz trza rade dawać i sie nie dawać, haj. Wsędy tak samo,
          górol, nie górol, jedyn drugiygo fce wyrzeźbić. Nawet w rodzinie... Juz
          nie trza nom lepsego przykładu, jaki idzie od samyj górki tyk, co som
          jest u władzy i co? NIc im za to. I tak patrzęcy jedyn na drugiygo,
          mało ze zodnyj krympacji ni mo, to jesce sie tym kwolom w poziyradle i ka
          ino mogom, ba jako. A ludzie pojętni... i to samo robiom, het dó
          dołu... NIe polwolom tego, choć zek se zakpiyła z naiwnego. Naiwnym tyz
          nie trza być, haj.
          Telo.Pozdr.
          • Gość: naiwny Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 09:50
            że niby cepry nauczyły oszukiwać? wątpię. pazerność na pieniądze, które
            pojawiły się tu w ogromnej ilości, niespotykanej w innych częsciach kraju to
            spowodowała. w sytuacji, która miała miejsce oszustwo było perfidne. ciesla z
            cyhrli, andrzej bahleda oszukał swojego, bo górala z zakopanego, zresztą to nie
            ma znaczenia kogo oszukjał, bo oszustwo jest oszustwem a złodziejstwo
            złodziejstwem. żle się to skonczy dla górali, bo już z północy kraju
            przyjeżdżają ekipy budowlane, które pięknie ciesielkę góralską robią a za
            dniówkę chcą 60 zł a nie 150 jak rzeczony góral, któremu po podzieleniu zapłaty
            za dni robocze, dniówka wyszła po 270zł. więc nie broncie takiego postepowania,
            tylko piętnujcie, bo takie postępowanie obróci się przeciwko nam. przed w/w
            cieślą ostrzegam.
            • ciupazka Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, 29.09.04, 18:53
              Tyś naprowde naiwny... Fto Ci bee robiył bez cały dziyń za 60 zł, z tego 50%
              na podotki wselenijakie(ZUS, podotek emerytalno-zdrowotny itp, itd. kie
              robi lege artis, no kto?
              • Gość: naiwny Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 18:57
                ciupazko, ty chyba nie z zakopanego???? kto tu płaci zus, krus, podatki?????
                ten cieśla nic nie płaci, wszystkie fuchy na czarno robi. ja nie chcę,że by mi
                robił za 60. ja się umówiłem na 150. wziął tyle, że wyszło 270 na dzień, bez
                rachynku, podatków i skończenia roboty. na tym to oszustwo polegało!
                • ciupazka Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, 29.09.04, 19:28
                  To sie znacy 27 zł/godz? Jo dostaje 50, a połowe mi zabiyrajom, fachowcowi
                  sie niestety płaci, nie fces, to se zrób som! Ino jo mom zapewnionom
                  emeryture, a on nie... to jego problem, nie twój i nie mój. Jo juz nie wiym,
                  fto w tym systemie mądry, a fto głupi... moze jo? A kielo chłopów nie
                  doceko wieku emerytalnego( nadumiyralność) i co? Ka te piniondze som jest,
                  ftore mu pzez całe zycie ściągali przy tyj uczciwyj robocie, he? Ni mioł i
                  dalyj ik ni ma...Ludzie licyć umiejom, ba jako. A co to mo do tego, cy jo z
                  Zokopanego , cy nie , ukociyłak sie tam, zyłak tyz i dalyj nawracom tam i
                  sytuacje dobrze znom, ba temu ik popiyrom, a realia znom napewno lepiyj
                  jako Ty. Kozdy system okazuje sie być złodziyjski. Moze i Ty kie na ocy
                  przepatrzys, mnie juz nifto nie nabiere... Hej! Oszustwo w tym przypadku -
                  niewłaściwe określenie. Syćko drozeje... niestety. A bedzie jesce drozyj, ino
                  cekoj!
                  • Gość: naiwny Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 10:32
                    ciupazko , nie załamuj mnie. 270 zł dzielone na 8 godzin to 33zł/godzine.
                    Stawka w zakopanem za taka robotę, to 100 zł/dzień i na tyle się umówiłem.
                    wziął więcej zrobił mniej, czy mnie nie oszukał? naiwny , to byłem, ze mu
                    zaufałem i dałem sporą zaliczkę a potem dodawałm, na leki, jedzenie i t d. on
                    dobrze wiedział kiedy mnie z rozwalonym w pół domem i rozgrzebana robotą
                    zostawić.
                    • ciupazka Re: OSZUKAŁ MNIE CIEŚLA Z CYHRLI, 30.09.04, 21:29
                      Jesce Ci roz uzmysłowiom, ześ som sobie winowaty i mos naucke. Płaci sie po
                      robocie, a nie przed robotom a zaliczke? Tyz trza wiedzieć kielo dawać
                      i kie. Wyciągnij wnioski na zaś. Ostało Ci sie ino prawować w sądzie.
                      Hej. Powodzynio.Zaś dos zarobić adukatom, hehe...
                      Telo.Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka