Gość: adamri IP: *.acn.waw.pl 03.01.05, 00:29 wybieram sie wlasnie do zakopanego na ferie, jezdze tam dosyc czesto ale jeszcze nie spotkalem miejsca z dobrym regionalnym jedzeniem, moze cos mi polecicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciupazka Re: Jaką dobrą restaurację polecicie w zakopanem IP: *.it-net.pl 03.01.05, 11:22 Trza se iść pojeść do gaździn a nie po restauracjak , hehe. A jak nie to brać swojom gaździne za rzyciom, a nie ostawiać w chałupie! Wte bees wiedzioł co jes , za kielo i pojes!!! Teroz w knajpie za regionalne papu trza słono płacić, a jesce dobre. Polecom Sabałe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Jaką dobrą restaurację polecicie w zakopanem IP: *.it-net.pl 04.01.05, 00:22 Nasłak te Regionalne knajpy, w tym linku som jest i restauracje , puby , kawiarnie, pizzerie, co fces to mos! Nie od razu i wartko nasłak, bo mie zmogło, a tu nifto nie fce mnie wyręcyć na klawiaturze. www.zakopane.pl/uslugi/index.php?part=karczmy.txt Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: Jaką dobrą restaurację polecicie w zakopanem 04.01.05, 09:54 to poraja już nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Jaką dobrą restaurację polecicie w zakopanem 04.01.05, 10:26 Jak ni ma! Tu jest! www.zakopane.pl/uslugi/index.php?part=restauracje.txt Źle sie ozpatrzyłeś w linku. Jest cy ni ma, he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re:Poraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 11:06 Ej Ci..zka, Ty chyba dawno w Zakopenem nie byłaś? "Poraja" już pod tym adresem nie ma! Przeniósł się na Zamyskiego i nazywa się "PorajII". Mam nadzieję, że po remoncie wróci na dawne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re:Poraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 11:09 Ciupazka wybacz,że mi wyżej połowę Twojego imienia wykropkowało:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: jesteś w błędzie... 04.01.05, 11:38 ...ze nie bywam, będę pojutrze znów! Hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: jesteś w błędzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 11:43 To się cieszę ogromnie Ciupazko, ale powiedz co z tym "starym" Porajem? Chyba nie zrobią tam jakiegoś pubu albo jeszcze jednego sklepu. Przecież było to miejsce historyczne jeśli chodzi o zakopiańskie restauracje. Byłoby szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: P O R A J - 1887 wg. projektu F. Kallaya 04.01.05, 12:46 ... ówczesnego kierownika działu ciesielstwa w Szkole Przemysłu Drzewnego, wybudoano pensjonat w stylu szwajcarskim. Piyrso nazwa pensjonatu to: "Marya", ftorom nadała właścicielka Maria Makswaldowa i prowadziyła go do 1909 roku. Pote było tamok Przedsiębiorstwo hotelowe Zofii Buchowieckiej, a zaś w casie I wojny światowyj właścicielkom była Michalina Królowa. #0 piyknyk pokoi, cytelnia, fortepian i na werandzie sala restauracyjno sciągały przednik gości. Po I wojnie światowej dom przeseł na włosność spółki akcyjnyj, ftorom kierowoł profesor muzyki Bronisław Danek, Wte przekrzcono" Marye" na " P O R A J ". PO II wojnie swiatowyj , pensjonaty wyzamiyniali na mieszkania kwaterunkowe i ślus. Restauracyje wydzierzawiył Zenon Olbrycht, ka mozno było zjeść nolepsego smazonego psdtrąga i syćkik gości, ftoryk mój ocie woziył, ( fiakrowoł)to ino fcieli do "Poraja", abo godali do Olbrychta. W "Poraju " A. Wajda kręciył film "Człowiek z marmuru". Pote, PSS "Społem" "urzędowało" jako podrzędno piwiarnia dość długo, czyżunia dobrze wie ka, hehe... ul.Krupówki 50 . Poraj to Poraj i to nie tyn chłopce , coś mnie tutok sprościył, hehe... Niek teroz syćka o nim troske więcej wiedzom. A co ś nim wymyślom i na co go przeznacom? Pytoj sie Władz Miasta. A kie sie dowies, to napis, hehe...bemy syćka tyz wiedzieć. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: P O R A J - 1887 wg. projektu F. Kallaya IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 12:15 no i po wypoczynku, wrocilem ze stolicy zimowej Polski, pytalem sie jaka restauracje polecacie, dzieki ci ciupazko, poleciles sabale, nawet mile miejsce ladny wystroj, tylko jednak jedzenie do do konca to czego sie spodziewalem. za to znalazlem jakas nowa i uwazam rewelacyjna restauracje, jedzenie po prostu rewelacja i obsluga mila i wesola. polecam wszystkim restauracje kalina na krupowkach, drugiego takiego jedzenia w zakopanem nie ma, gratuluje mozecie byc z tego miejsca dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: Chłopskie Jadło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:20 Gdzie się podziało "Chłopskie Jadło" ? Zlikwidowane, czy przeniesione w inne miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Chłopskie Jadło IP: *.it-net.pl 10.01.05, 13:54 Byłeś tam i nie nasłeś? Tam coroz to nowe... abo przeprowadzki, abo zmiany firmy, syćko dlo zmyłki ceprów, hehe. Coby to ino ceprów... Gorzej, kie jo juz ni moge nońść staryk sklepów, lokali, ani nie dziwota, ze i TY ni mozes, i ześ nie naloz, haj! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: Chłopskie Jadło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:13 No właśnie, nie przepadam za takimi zmianami. "Poraj" zniknął z Krupówek ale się odnalazł na Zamoyskiego. A "Chłopskie Jadło" gdzie? Mnożą się teraz te "Jadła" we wszystkich miastach, a w Zakopanem znikają? Jak mi zlikwidują szałas w Strążyskiej to już nie zdierżę! Całe szczęście , że Giewont, Kasprowy i Świnicę trudno ruszyć, bo też by pewnie przestawili w inne miejsce;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Nie wiada.... 10.01.05, 14:37 ...nie wiada, nawet Giewont i Świnica była w niepeci, kie pod Taterkami trzęsiącka ziymecki była, hehe. Wte dopiyro był by śpas dlo syćkik, nie inacyj, kie przyjyzdzos, a tu Taterek...ni ma! Juz byś tu do nos więcej nie przyjechoł, bo i po co? Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: Nie wiada.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:43 Ciupazka, ja Cię proszę - Ty lepiej nie kracz żebyś nie wykrakała. A zresztą jakby tak porządnie zatrzęsło to by się może Taterki nie zapadły tylko na wysokość Alp wypiętrzyły i ze Słowacji do nas przesunęły? Ty Ciupazka myśl pozytywanie!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Nie wiada.... 11.01.05, 11:32 Wiada, nie wiada, wiada, nie wiada, hehe... Fciołbyś godos... coby Tatry były Alpami? Nic ni mom na przeciwko. Nei to niek nimi trzęsie, hehe... Specjalnie dlo Tobie!!! Hehe... U nos to godajom o takim "myślyniu pozytywnym": " niek sie Twoje zycynio obrócom w g...." Jamynt! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: Nie wiada.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:20 To g.... to na szczęście? U nas mówią, że jak się g.... przyśni to kasa czyli dutki będą;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: Nie wiada.... 12.01.05, 14:03 jakoś tak z tym g...m było- dwóch baców na drodze zobaczyło g..o jeden do drugiego-o sto zł zakład że nie zjecie tego g..a. a jakoż ja nie zjem? i zjadł. 200m dfalej drugie g..o. role sie zamieniły.ten pierwszy zjadł i wygrał też sto zł. 200 m dalej oj baco widzi mi się że my oba za darmo się g...a najedli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: "Porajll" to nie "Poraj" n/tx IP: *.ar.lublin.pl 12.01.05, 15:08 A: "Coby sie cosi w g... obróciło" to sie znacy, coby nic z tego nie było. To tak gwoli wyjaśnieni. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: "Porajll" to nie "Poraj" n/tx 12.01.05, 19:04 mam już we krwi powiedzenie: zeby sie twoje słowa w g ..o zamieniły. wtedy gdzyktoś co złego kracze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: "Porajll" to nie "Poraj" n/tx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 11:35 No to ja Ci Ciupażko życzę aby Twoje krakanie o trzęsieniach ziemi co Taterki nam zlikwidują w DUŻE G...O się zmieniło.. hehhe..;)) Co do Poraja II to się nie upieram, że ten sam co stary z Krupówek, bo w środku jeszcze nie został przeze mnie zbadany. Ale jak przyjadę w lutym na dłużej, to na pewno sprawdzę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: "Porajll" to nie "Poraj" n/tx 17.01.05, 11:44 Nei i napis, coś jod, hehe i cy było dobre... Fajne te nase powiedzenia, nie? A jesce jedno jest fajne: " piniondz d...y ni mo" Temu pod Taterkami nasi chlebodawcy widzom , ze to, co nom dali to i jest! I my nie przejedli piniondza, haj, a on d..y ni mo i to WIDAĆ ceperku! Widać cy nie? Telo.,Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: "Porajll" to nie "Poraj" n/tx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 12:11 A pójdę, pójdę i sprawdzę, czy rydze dobre, czy winko cienkie jak w starym i czy portret Marszałka na ścianie na honorowym miejscu wisi.... A jak nie, to więcej nie pójdę i już...;))) A co to, mało knajp innych w Zakopanem ? Tak się ich namnożyło od tych ceprowskich dutków bez d...y, że byle tylko cepry nastarczyły nowe zarabiać i w nich je zostawiać ;))) Uważajcie tylko, żeby tego Zakopanego nie przefajnić i w jaki Disneyland nie zmienić..;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: "Porajll" to nie "Poraj" IP: *.it-net.pl 18.01.05, 00:17 A Ty furt o jedzyniu i o tyk dudkak, Uwazuj, bo u nos to tak godajom ze dwoma łyzkami nie pojys, hehe... A Zokopane robi sie na ceperskom modłe, a cemu? Bo furt nos krytykujecie i fcecie mieć tak jako tam skąd zeście do nos dojechali. Mozne sie jo Wos cepry spytom: Fto tu pon? Fto kim mo rządzić, he? Nie dziwota ze z Zokopanego robi sie Disneyland i Wy to robicie, niestety. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: "Porajll" to nie "Poraj" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 09:21 Nie wszyscy, nie wszyscy Ciupażko...., nie wszystkie cepry takie same. Mnie tam Disneyland nie potrzebny. A, że o jedzeniu gadam - no gadam bo wątek taki, to o czym ma być? Ale jak Ci moje gadanie nie w smak to się już zamykam. Bywaj Ciupażko! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: "Porajll" to nie "Poraj" 18.01.05, 09:31 Juz sie obraził i pojod! Hehe... Jak Wy nasego humoru nic a nic nie rozumiycie... Moze i dobrze. Teroz moge spokojnie pomyśleć co by tu uwarzyć.Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: "Porajll" to nie "Poraj" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 10:24 Rozumiem, rozumiem hehehe.... i zza węgła zerkam co też mi odpiszesz Ciupażko;)) A teraz idź chłopu ważyć obiad, bo Cię za warkocz wytarga...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: "Porajll" to nie "Poraj" 18.01.05, 10:42 On biydocek bury, moze by i co zjod, hale juz 8 rocków Boga kwoli i janiyli w niebie mu warzom... Ciekawość, cy im tyz tak grymasi, jako przy mnie, pewnie nie, nie nazywali by janiylami, hehe.... Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: "Porajll" to nie "Poraj" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:02 Pewnie mannę niebieską wcina i żałuję, że to nie kwaśnica...:)) Pozdrawiam Cię Ciupażko :)) PS. Śnieg podobno macie, a u nas tlko zimniej się zrobiło i wieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Poraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:25 Gość portalu: ceper napisał(a): > To się cieszę ogromnie Ciupazko, ale powiedz co z tym "starym" Porajem? Chyba > nie zrobią tam jakiegoś pubu albo jeszcze jednego sklepu. Przecież było to > miejsce historyczne jeśli chodzi o zakopiańskie restauracje. Byłoby szkoda... Ano, było, było... to miejsce historyczne... ach, te tace pełne rozmaitych tartinek, awanturek...ech, wspomnienia, wspomnienia...szczególnie te z końca lat 60-tych i początku 70-tych - ale to se już ne wrati :-( Jesienią ubr./po ponad 20 latach/ byliśmy krótko w Zakopanem - Poraj /nadal w tym samym miejscu/ rozczarował okrutnie pod każdym względem - jedynie rydze z patelni smakowały jak dawniej. Podobnie rozczarowało "Chłopskie Jadło" - jednego dnia np.pierogi przepyszne a następnego... ledwie zjadliwe, inne potrawy albo przesolone albo w ogóle niedoprawione - kucharz zapewne w złej formie, nauczyliśmy się rozpoznawać po "czekadełku" - jeżeli chleb był lekko czerstwy, skwarki twarde a twarożek kwaśny, pieprzny i słony - po prostu rezygnowaliśmy z posiłku i wychodziliśmy. A najbardziej smakowała mi kwaśnica podawana w "Redykołce". I nie mów Ciupazko, że ja furt o jedzeniu - ja tylko zgodnie z tytułem wątku - to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: Poraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 17:09 A to widać jak się komu Jago trafi. "Poraj" faktycznie głównie rydzami przyciągał, bo winko grzane to już niestety nico cienkawe bywało... W "Chłopskim Jadle" nigdy nic złego mnie nie spotkało na talerzu, ale za to w "Redykołce" owszem - kiepska kwaśnica się trafiła i nie najlepsza golonka. A wogóle, tak po prawdzie to mi zawsze najlepiej żurek i chleb ze smalcem w schronisku smakuje, jak już sporo godzin łażenia po górach mam w nogach-:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: Poraj 18.01.05, 22:16 w tem chłopskiem jadle spotkały mnie złe ceny.nie przesadzjamy jqk powiedział ogrodnik. a któregoś dnia latem pojechałem na gubałówke i opędziłem porcyjkę golonczyny grillowanej. taka sobie solidna porcyjka za 10 zeta.a kolorek czerwoniutki/dobrze zapeklowana/.a smak? miodzio.w tych barach pod chmurką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Poraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 23:16 czyzunia napisał: > a któregoś dnia latem pojechałem na gubałówke a na własnych nóżkach nie łaska? - jechać?! latem?! a wcześniej w kolejce do kolejki, no chyba, że u "koników" /czy ta "profesja" jeszcze gdzieś istnieje?/. a złe ceny nie tylko w "Chłopskim Jadle" - z wyłączeniem Gubałówki oczywiście. Co do reszty - również pełna zgoda - nie tylko goloneczka, także szaszłyki... choć muszę do tego miodzia dołożyć łyżkę dziegciu - te bary pod chmurką jednak zdecydowanie zbyt silnie przysłaniają chmurki swymi dymami. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Jaką dobrą restaurację polecicie w Zakopanem 21.01.05, 14:07 Wy lepiyj piście ftoryj nie polycocie. Namnożyło sie ik teroz telo , ze w sezonie w kozdyj z nik miyjsca ni ma , kie fcecie zjeść w centrum i wcale to jodło nie jest smacne. Trza sukać dobryj kuchni na peryferiach miasta. Zostajom jesce grille , dymek mi nie przeskodzo. I widze co jym. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś