mrb4 12.05.05, 13:16 Nikt nie chce przywitać Nowego Targu, więc ja to zrobię. (A tu fajny wątek do poczytania). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 13.05.05, 00:17 A dzien dobry Nowy Targ,jak tam po goralskim swiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 15.05.05, 14:21 Został mi serek, ale właśnie go zjadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 18.05.05, 23:00 dobry wieczór Nowy Targ! ale widzę, że niewiele się tutaj dzieje - przynajmniej w internecie - pewnie w realu to się dopiero dzieje! ale na kołobrzeskim forum to samo - eh! dobranoc Wam wszystkim - czas na mnie dobranoc... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 18.05.05, 23:54 Szarka nie spij za dlugo,bo Ci sie co niedobrego przysni,hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 19.05.05, 06:35 dzień dobry - ja juz jestem "na chodzie" - wstawać! (jak kto chce) miłego dnia:)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 19.05.05, 22:08 Wczesnie wstajesz,ale ja o 6.30 juz pracuje,eh. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 19.05.05, 23:47 o tej porannej godzinie ja zrobiłam wpis :))))))))) a teraz też juz powinnam skończyć bo mi się "ślepy zaleca" i walne znowu głowa w klawiaturę :)))))))))) dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 20.05.05, 00:16 Masz racje,dobranoc,ja jeszcze troche posiedze,ale juz tez nie dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 20.05.05, 08:26 to dzisiaj mogę napisać - dzień dobry z ciepłego Kołobrzegu - ale ewenement to na pewno, że ciepło - już się odzwyczaiłam od normalnej pogody :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 20.05.05, 21:48 No bo mieszkasz na polnocy,przenies sie na poludnie,bedzie cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 20.05.05, 22:31 na północy jest wietrzyk, gdy gorąco - a poza tym chyba bym nie umiała juz żyć bez wody - bez morza - pewnie Wy Górale macie to samo :)))))))))))) z górami :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 21.05.05, 01:33 Mysle ze masz racje,choc w moim przypadku jest roznie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 21.05.05, 08:20 dzisiaj będzie gorąco - dosłownie i w przenośni. Już jest bardzo ciepło i oczywiście wieje sobie zefirek, tak ma być! :))))))))) Poza tym od wczoraj w Kołobrzegu się dzieje dużo - włodarze miasta wymyślili sobie kolejną rocznicę i coś tam kombinują. Właściwie, to nie powinnam narzekać, bo przecież turtści przyjeżdżają, podziwiają miasto, morze i takie tam, a przy okazji albo przede wszystkim zostawiają kasę. Jednak ja z punktu wiedzenia użytkownika miasta wcale nie jestem z tego zadowolona. Mi akurat trafio się nie mieć pożytku z przbywania tutaj takiej rzeszy ludzi, bo "w turystyce nie robię". Jedynie odczuwam to w portfelu. A to dlatego, iz średnio 30 - 50% ceny są wyższe niż w innych miastach! Horror totalny! Dlatego m. in. Kołobrzeg powoli staje się niemieckojęzyczny, skąd uciekają młodzi ludzie... Przyznam, że w tym roku w wakacje planowałam ewakuację z miasta na stałe, ale moje latorośle po argumentach, że im rujnuję życie takimi decyzjami - poczekam jeszcze rok albo dwa. Nie chciałam narzekać na swoje miasto, ale tak jakoś wyszło... Ciupażka - tak po prawdzie próbowałam coś zmianiać w mieście i nie sama, z grupą ludzi, ale niestety, wszystko jest dobrze do momentu podjęcia decyzji i tym samym wzięcia na siebie odpowiedzialności. I skończyły się marzenia. Dlatego od kilku lat moje miasto jest li tylko moją bazą wypadową. Niekiedy gdy mnie ktoś pyta gdzie spędzam wakacje, odpowiadam - w Kołobrzegu! a co! stać mnie na to! :))))))))) Jeszcze stać! hahahaha www.kolobrzeg.pl/ pozdrowienia :))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 21.05.05, 18:20 No rzeczywiscie masz problemy,z jednej strony to dobrze mieszkac w "turystycznym" miejscu a z drugiej,ha,a masz jakies dalekie plany gdzie sie przeniesiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 22.05.05, 12:00 witajcie ponownie - dzisiaj morze spokojne, cieplutko, deszcz, ale ten właściwy, co to napędza rośnilnki do wzrostu. A jakie powietrze rano nad morzem! Jeśli będziecie nad morzem, to polecam spacery w godzinach 6 - 8, pora najciekawsza, najbardziej pachnąca, najspokojniesza - bo później, jak na targowisku - niestety - ale to punkt widzenia tubylca :))))))) pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 22.05.05, 18:48 Chetnie bym zobaczyl Baltyk,ale na razie to niemozliwe,bylem kiedys w Ustce,ale zima,tez lubialem,dla mnie lepsze powietrze,jak gorskie{gorne drogi oddechowe,jodek pomaga?} Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 22.05.05, 19:11 u Was powietrze suche :) kiedyś w Półrzeczkach w Beskidzie Wyspowym można bylo się udusić latem - powietrze "stało" - dla mnie koszmar, ale taki wiaterek :)))) znad morza :))))))), to jest to! Kiedyś znajomi przyjechali do nas latem nad morze z górek - byli pierwszy raz i zszokowało ich wiesz co? to, że u nas więcej widać :))))))))))))))))) bo płasko :))))))) i pola i lasy :)))))) uśmialiśmy się okrutnie :))) Baaaaaaaardzo lubię góry - moja mama jest z Gór Świętokrzyskich, pewnie po niej coś tam mam, co mnie w górki pili :)))))))) :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 22.05.05, 20:21 I w gory powrocic trzeba,nie dla chleba panie nie chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 23.05.05, 11:20 dunajec1 napisał: > I w gory powrocic trzeba,nie dla chleba panie nie chleba. Ale dla sera - i owszem..... Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 23.05.05, 16:38 dla sera jakciemogę, ale kiedyś baca zaserwował nam żentyce. To było nad Spytkowicami - jest taka bacówka, gdzie pędzą sobie żywot "łowce" z bacami i serami. Bacówka jak bacówka - pełen folklor, ale sery przyznać trzeba, że przednie :)))) trochę wyżej, w górę jest przejście graniczne - punkt przerzutowy - alem się nasłuchała opowieści dziwnej treści. O! i jeszcze przyjechała taka Słowaczka z serem ichniego wyrobu jak makaron - nawet nie pamiętam, jak się nazywa, ale smakowało, oj smakowało jako zakąska :)))))))))) Można spotkać taki wyrób w super- i hiper-, ale to profanacja, jak te wszystkie oscypki w delikatesach! To tak jak w Nowym Targu chyba gdzieś koło rynku jest smażalnia ryb, coś koło domu towarowego. Oj, capi tam! Jeszcze nie jestem pewna czy nie było napisu - ryby prosto z kutra! :)))))))) Kończę, bo mi zaraz trzaśnie w jakiś przekaźnik i po necie - burza nad Kołobrzegiem i mgła dziwna, ale to dobrze, przynajmniej zielonoooooooooo :) pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 23.05.05, 22:10 No widzisz,gory zawsze byly blizej natury,no i jedzenie tez,choc nie powiem ze u Ciebie nie ma jedzenia naturalnego bo ryby w morzu chyba nie sa dokarmiane,co? Ale juz w konserwy to inna sprawa.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 23.05.05, 23:36 z tym "góry bliżej natury" to trochę przesadziłeś - a może morze to niby co? z celuloidu? Ryby w puszce wymyślili Górale, bo tak im ryby morskie samkowały, że chcieli je zawsze mieć u siebie. I nijak nie mogli wykombinować, co by zrobić aby zawsze były, i zawsze zdatne do zjedzenia. No i wykombinowali - puszki! i zapuszkowali ryby! I tak z wieloma innymi smakołykami, co to w górach nie uświadczysz... Z tym dokarmianiem bywa różnie... Niesmaczny żart mi do głowy przyszedł w związku z węgorzami - których nota bene nie jadam - brrrrrrrrrrrr pozdrowienia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 23.05.05, 23:54 Szarka,ale i powiedzialem ze w morzu jest naturalne jedzenie,a wiec samo przez sie morze i to co kolo niego tez bardzo blisko natury,nic nie dodaje ze gory lepsze albo gorsze,jedno mi nie zaprzeczysz,gory blizej slonca,hehe.Pozdr. PS.A ja lubie morze. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 24.05.05, 00:06 Dunajcec1 - nie zaprzeczysz - Słońce sobie wstaje z morza i idzie spać w morze:)))))))), a że czasem powisi sobie nad górami :)))))))))))))) Ale dialog na poziomie! Ubawiłeś mnie :) A jak ja lubie morze! Dzisiaj lało, i mgła też była - buczek wył nad wodą, ale i tak łaziłam z psem po plaży - siła przyzwyczajenia! Pies później jak "łowca" wyglądał i capił też, ale wełna naturalna - jak go ostrzygę - zrobie sobie skarpety, albo golf na zimę. Idę spać, bo bredzę :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 24.05.05, 21:31 Ano nie zaprzecze,bo w gorach juz ciemno a patrzac na zegarek to slonce powinno swiecic,znaczy sie do morza ma jeszcze daleko,a jak bys psa nie miala tez chodzisz po plazy? Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 24.05.05, 23:00 U nas też juz słońca nie ma - dziwne... A Ty po górach chodzisz? No właśnie - chodzisz? skoro mieszkasz w górach to chyba należy powiedzieć, że chodzisz po górach nawet jeśli nie chodzisz, bo przecież mieszkasz w górach. Chyba powinnam iść spać - dobranoc :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 25.05.05, 00:06 Niestety nie chodze po gorach chocbym chcial,a to dlatego ze nie mieszkam tymczasowo w gorach,ale moze lepiej powiedziec Ci dobranoc kiedy idziesz spac. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 25.05.05, 05:59 Nie można mieć wszystkiego - wychodzi na to, ze życie i tak nam dozuje według własnych reguł - to a propos niemieszkania w górach. A poza tym dzień dobry! Tez ne znad morza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 25.05.05, 21:56 Ha,ha a to sie znalezlim,ja mieszkam w gorach ale mnie tam nie ma,Ty mieszkasz nad morzem i tez Cie tam nie ma,fiu,fiu.Pozdr.z nad jezior. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 25.05.05, 23:16 jużem nad morzem, jutro - mi sie przypomniało, że wolne. :)))) i ciepło za oknem i spokojnie - znaczy się nad morze trza potupać. a Ty Dunajec1 nad jeziora - nie narzekaj - masz tam też namiastę morza - co prawda słodka woda, ale woda. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 26.05.05, 00:30 Masz racje,taki goral slodkowodny jestem,hihi,co prawda gdyby te jeziora polaczyc w jedna calosc,to podejrzewam ze Baltyk przy tym to by bylo male jezioro,ale slodkowodne morze,o cholera,to moje morze nie Baltyk,cos mi sie kicka,zmeczony czy co.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 26.05.05, 09:51 dobra - robimy tak - odparowujemy wodę z Bałtyku - sól pakujemy i sprzedajemy do jezior, gdzie jesteś, wodę odparowaną sprzedajemy jako niegazowaną - nzawę się wymyśli, Bałtyk stanie się pustynią bałtycką. Tylko czemu ma to służyć? Może lepiej niech będzie jak jest - już przez takie pomysły niejedno się w przyrodzie zepsuło (tzn. niejedno zepsuliśmy my ludziki). Nawet nie myslałam, że o wpół siódma tyle ludzi nad morzem! albo dopiero wracali albo juz wracali :))))))))) pozdrowienia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 26.05.05, 22:32 To Ty po szostej wstajesz zeby nad morze isc?Hmm,nie wiem czy mnie by sie chcialo jakbym nie musial,chociaz kto to moze wiedziec. "Morze nasze morze w nim sie kapie dziewcze hoze.." Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 26.05.05, 23:58 Ja nie muszę chodzić nad morze tak rano - ja chcę. :) Mi sprawia to przyjemność - albo późnym popołudniem - to samo. Rano powietrze jest czyste, mało ludzi, cisza... a co ja się będę produkować - każdy wie, że rano jest super. To tyle - jutro piątek - taki ni w pięć ni w dziewięć - niby pracowity a wolny - co za kraj! Ale nie jest źle :))) Idzie lato - podobno jutro też ma być gorąco :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 27.05.05, 01:43 Szarka nie rozumiem,niby pracowity a wolny,mozesz jasniej? Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 27.05.05, 09:12 Dunajec1 - Ty zapewne szlajasz się po obcych landach i nie bardzo rozkładu tygodnia się trzymasz. Dzisiaj jest piątek pracowity a jutro wolna sobota i niedziela - jeśli ktoś wziął urlop to ma wolny dzień. :)))) dzisiaj byłam po szóstej nad morzem - to już bajka! woda była zimnawa, ale nie zima - :))) pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 28.05.05, 00:57 Nie da sie ukryc,jestem rzeczywiscie do tylu,ale ja nie mam wolnej soboty to moze dlatego,pozdrowienia dla Ciebie i Baltyku. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 28.05.05, 09:22 Dzięki - Bałtyk trzyma się dobrze - bo jakby sie nie trzymał, to pewnie by wypłynął - ale by się narobiło! a z wolnymi sobotami... ja mam od niedawna wolne, ale to przez samodyscyplinę, bo jak ten koń dorożkarski człowiek działa czasami :)))))))) pozdrowienia :) znowu upał, ale mamy lekki wiaterek od morza :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 28.05.05, 18:58 No rzeczywiscie Baltyk musi zostac na swoim miejscu,nie moze przeplynac na poludnie,ale by to wygladalo jak by Giewont byl za latarnie morska,hihi.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 29.05.05, 05:09 Ej szarka myslalem ze bedziesz tutaj,pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Dzień dobry Nowy Targ! 29.05.05, 09:03 trochę za wcześnie żeby włączyć komputer, ale swojego GPS miała włączonego psina - łaziła po chałupie całą noc i ciągle czymś szurała - o 5,02 to ja się obudziłam, a o 6 byłam juz nad morzem. Dzisiaj juz zdecydowanie chłodniej, ludzie w kurtkach chodzili. Fala była, ale nie za duża, a jednak... Ale psina pływała zdziwiona, że coś się przelewa nad nią i obok - dzikie to jeszcze bo młode :) Teraz sobie odpijam kawusię i chyba trzeba zacząć wracać do rzeczywistości, czyli przynajmniej pomyśleć o pracy :) Miłego dnia życzę - wpadnę tutaj w tak zwanym międzyczasie - może się tym razem nie miniemy :) pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el do Ciupazki 29.05.05, 09:09 tak to jest - jak mi napisałaś o Czorsztynie - to mnie trochę piknęło. Byłam tam - a jakże! Okolice - jak to w górach - nie do opisania. Widziałam też skansen i wysłuchałam też historię rodzinnego domu (który tam jest zainstalowany) moich przyjaciół - oczywiście były kłótnie i niezgoda o dom, co go nikt nie chciał a potem wszyscy zaczęli się bić o niego po wycenie. Jednak ze 4 lata tam mnie nie było - pewnie się pozmieniało. Byłaś na stronce, której link Tobie wysłałam? pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
17.04.55x Re: do Nowego Targu 29.05.05, 19:00 miałam nadzieję, że z tego forum dowiem się czegoś -np,że władze N.T. wzięły się do prawdziwej góralskiej pracy i zadbają o swoje tereny.Byłam tam w piątek- jest strasznie brudno- żwir, piasek,śmieci jeszcze po zimie. Sam Rynek, ulica prowadząca w stronę nowego kościoła praktycznie nieprzejezdna, bo mieszkańcy zrobili sobie z niej parking. Wskażcie mi miejsce, gdzie w Rynku-centrum "miasta" władze miasta usytuowałyby parking. Przecież tam nie ma czym oddychać, nie ma jak przejść, czy tam mieszkają ludzie? Mieszkańcy, dlaczego nie sprawicie,że to misto mogłoby być wizytówką Podhala. Reklamy !!tragedia!!!!A poruszanie się po mieście samochodem-przecież tu nie obowiązują żadne reguły, przepisy!!!Włodarze Miasta-przejdźcie się czasami na spacer np. nad Dunajec-brud,stosy śmieci. Pamiętam-kiedyś tak nie było!!Unikam przyznawania się w towarzystwie, że kiedyś tam mieszkałam. Rozumiem, że generalnie nie ma pieniędzy- ale zebranie śmieci np, to tylko dobra organizacja. A woda? Ale, po co pan burmistrz F. ma zawracać sobie tym głowę- wystarczy pojemniczek...i do źródełka. A to, że nie każdy może? - to już nie jest sprawą władz. Radni i inni rozejrzyjcie się wokół, co zrobiliście z kiedyś pięknym Nowym Targiem. Ze smutkiem pozdrawiam tych, którym leży to na sercu. Może by tak zacząć działać!! Sprawdzę przy następnej wizycie. Acha!-czy ktoś próbował zaparkować samochód w okolicach szpitala i iść na cmentarz? Jeśli nie, to zapraszam-draństwo /władz/ i niedbalstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 29.05.05, 20:21 Ze swojej strony - chociaż nie jestem z N.T. - chciałam zaproponować Pani współudział w pracach nad w/w problemami wespół z włodarzami miasta, a później ruszyć do innych miast. Problemy przez Panią poruszone dotyczą co najmniej połowy Polski. Ja też narzekam na swoje miasto, ale jak zdążyłam zauważyć nic to nie daje - ani miastu ani mnie. Z kolei nie czuję się na tyle mądra aby współuczestniczyć w wytaczniu parkingów tudzież czynieniu innych inwestycji - nie znam się na tym i tyle. Jestem użytkownikiem i dróg i parkingów i chodników również. Gdy jadę samochodem narzekam na drogi i przechodniów, gdy idę chodnikiem - narzekam na kierowców. Ale droga Pani takie utyskiwanie na wszystko i na wszystkich w konsekwencji nic nie daje. Dlatego proponuję po raz kolejny - Pani jako byłej mieszkance - zawnioskować do władz o podjęcie odpowiednich kroków celem zadowolenia obecnych i byłych mieszkańców w kwestii zaparkowania prawie w alejkach rzeczonego wyżej miejsca pochówku. Pozdrowienia :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 30.05.05, 05:08 To fajnie Szarka,aaaa bylem u Ciebie nad brzegiem morza. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 30.05.05, 08:48 aaaaaaaaa! To byłeś Ty ten Dunajec wpadający do morza?! masz wejścia! :))))))))))))) u nas od rana leje, ale przynajmniej ciepło i zielono pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 30.05.05, 14:49 Bank obrabowali?Nic nie slyszalem jeszcze,kazdy potrzebuje pieniedzy nie?A w jaki sposob zdobyte,to juz inna rzecz,heh. Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: do Nowego Targu 30.05.05, 17:43 To prawda. Tutaj można przeczytać więcej na ten temat. A ten śmigłowiec, który patroluje okolice miasta, to faktycznie kilkakrotnie już dzisiaj widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: do Nowego Targu 30.05.05, 17:51 Znowu przeleciał (ten śmigłowiec oczywiście). Szukają wytrwale. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 30.05.05, 14:45 Wszystkie rzeczki wpadaja do morza nie?Dunajec tez,i jakos zawirowal pod Kolobrzeg,pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 30.05.05, 18:07 No to jakaś próba generalna przed sezonem u Was z tym napadem na bank? Taki Janosik w nowym wydaniu? Faktycznie są różne sposoby na życie... pozdrowienia - leje deszcz :) Odpowiedz Link Zgłoś
17.04.55x Re: do Nowego Targu 30.05.05, 21:43 przepraszam, ale poziom tego "niby-forum"-"dialogu" między dunajcem a szarką jest żenujący- szkoda, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 30.05.05, 22:04 Witam Panią, ale chyba nie Pani oceniać poziom dialogu między ludźmi :))) A że uwagi Pani dotyczą mnie chciałabym powiedzieć, iż rozmowa rozgrywa się na płaszczyźnie osób, które mają dla siebie wiele sympatii a nie złośliwości - dlatego może to powoduje, że w odbiorze osób trzecich nastawionych nieprzychylnie - jawi się on jako "żenujący" :))) Nie apeluje do Pani o więcej życzliwości dla ludzi - a to dlatego, że jak mawia mój starszy kolega, w pewnym wieku ludzi się nie da zmienić jedynie wymienić. Zatem powodzenia życzę w szukaniu forum na wyższym poziomie :)))) :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 30.05.05, 22:57 Zgadzam sie z Toba,znalazl sie ktos kto chce namieszac?Jak sie tej osobie nie podoba,to na drzewo banany prostowac.Pozdr.Szarka. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 30.05.05, 23:23 eeeeeeeeee szkoda gadać - a jakie Ty masz dzisiaj święto? U nas wszystkie prawie się już odbyły - a do grudnia dlaekooooo, oj daleko! :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 31.05.05, 01:41 Ostatni poniedzialek Maja,to dzien pamieci{o tych co pogineli na wojnach} cos podobnego jak dzien Wszystkich Swietych,nastepne b.wielkie swieto to 4-y Lipca,dzien niepodleglosci{podpisania}pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 31.05.05, 06:55 odpowiedź z serii: dla ułatwienia dodam... :)))))))))))))))))) to dlatego jesteś w dziwnych porach na forach pozdrowienia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
17.04.55x Re: do Nowego Targu 31.05.05, 17:51 Szarka! miałam wczoraj zły dzień, przepraszam. Niepotrzebnie aż tak "wyjechałam". Podoba mi się Twoja odpowiedź, a tak nawiasem mówiąc- jestem reformowalna, przynajmniej staram się!! Pozdrawiam serdecznie- bez złośliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 31.05.05, 23:32 Wlasnie Szarka,moje dziwne pory na fory,podoba mi sie to,a miedzy nami ,myslalem ze wiesz gdzie jestem,bo miedzy wierszami to pisalem,ale nie ma zlego co by na dobre nie wyszlo,pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 31.05.05, 23:55 Dunajec1 ja ciemna - nie łapię pewnych rzeczy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 01.06.05, 21:38 To fajnie,a tak to co tam jeszcze ciekawego u Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 01.06.05, 21:51 nic - a co u Ciebie? a tak po prawdzie, to żem na wyjeździe :))) lało nad morzem rano okrutnie - a jak teraz nie mam pojęcia jutro wracam dodom - zobaczymy co tam nowego wprzyrodzie. aaaaaaaaa przeleciały mi przed samochodem lotem koszącym dwa bociany - ale widok - takie rodzime F-16. Co tam się panie ameryckimi zachwycać?! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 02.06.05, 00:15 U mnie? Taki kierat jak zawsze,rano na 6:30 do roboty,potem troche sie poszwedac po domu,spac ,i na nowo,marzyc o sobocie po poludniu,do poludnia robota,czasem mnie to meczy,ale eh,pogode mam piekna nie jest goraco ok.20C,no i tak w kolko,aTy daleko wyjezdzalas od domu? To w pracy czy tez jakis inny cel? A bockow to ja juz dawno nie widzial,tu ich nie ma,pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 02.06.05, 05:57 praca uszlachetnia - i takiem tam różne :) powiedzieć można - ale masz przechlapane! ale większość z nas w takim systemie funkcjonuje - czy to tu czy też tam - gdziekolwiek bądź. "A tymczasem mija czas, mija bezpowrotnie..." takie paradosky dnia codziennego. Kierat - nie kierat? Sprzężony człowiek z pozostałymi elementami i nijak wyrwać sie nie da, a potem reflepsja - po co? dalej też to samo ale w innym wydaniu - i kolebie się człowiek przez to życie :)))) dlatego ważne są bociany, pozdrowienia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 02.06.05, 23:42 Tak to prawda,przemijanie,i dlatego bociany sa wazne,nic dodac,a moze jutro bedzie lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 03.06.05, 23:45 To fajnie,ale czasem czlowiekowi czegos brak i chcialby lepiej,malo takich ktory by powiedzial wystarczy,a moze sie myle.Pozdr.z nad jezior. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: do Nowego Targu 09.06.05, 23:41 dunajec1 napisał: > Moze stare te konie i dlatego. Dunajec? - zapytal uriel podejrzliwie - Czy Ty przypadkiem nie obrażasz tu obecnych? Kogo nazywasz "starym koniem"? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 10.06.05, 01:21 Mam na mysli samego siebie,bo mi ciezko idzie,a kazdego innego kto sie poczul obrazony przepraszam,"mlodosci ty nad poziomy wylatuj" Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 18.06.05, 16:10 witaj Nowy Targu! coś dzisiaj jakoś (i nie tylko) niemrawo się zrobiło - może wszyscy "na polku" siedzą i o FNT nie myślą? pozdrawiam zatem znad morza - dzisiaj rano wiało okrutnie (podobno w nocy też, alem spała snem sprawiedliwego), teraz słoneczko sobie po nieboskłonie wędruje. Wpis mało twórczy, ale może się ożywicie? Pozdrowienia :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 18.06.05, 18:30 Zapewne braklo tu zagladajacych gosci,to moze dlatego,Ciupazka tez przepadla,no i smutno sie zrobilo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 18.06.05, 19:24 ale Ciupażka po innych forach biega :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 18.06.05, 21:20 To ja wiem,ale Ciebie tu dlugo nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 18.06.05, 21:39 jak nikt nie zaglądał - to ja w ramach salidaryzowania się z niezaglądającymi - nie zaglądałam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: do Nowego Targu 21.06.05, 00:54 Niefajna, niefajna. Szarka - pisz. Bo jak nie widze "nowego" zpodpisem szarka albo dunajec to nawet nie wchodze..... Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 21.06.05, 01:17 No wlasnie uriel,myslisz ze ja inaczej?Cos w jej pisaniu jest ze nas tak ciagnie,hmmm zastanawiajace,Szarka,napisz cos bo nam smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 21.06.05, 06:55 :)))))))))))))))))) ale mnie załatwiliście :)))))))))) dziękuję bardzo i cieszę się, że tak reagujecie na moje pisanie. Ale pisania i tak by nie było gdyby Was też nie było. Nie piszę, bo Wy nie piszecie :))) A tak po prawdzie, to zbieram się do pracy, słońce świeci i pewnie patelnia jak nic się szykuje. Całe szczęście, że mamy morze i czasami zafunduje nam mgłę (jak wczoraj) albo wiaterek. Ludzisków się już nazjeżdżało, ale to juz nie to, co kiedyś. Zresztą i przyciągacza mieliśmy innego _ Festiwal Piosenki Żołnierskiej. Ale to juz przeszłość. Oj działo się wtedy, działo. Takie San Remo lokalne było :))))) Ale teraz nawet lody są inne - czy lepsze? nie wiem - ja pamiętam inne ich smak... nie przymierzając jak te Wasze z Nowego Targu co to na Rynku sprzedają. Mamy za to inny folklor po niemiecku gadający w wieku mniejwięcej, co wspominają czasy dziecięctwa, albo jak z armią pobywali tutaj. Mnie to osobiście irytuje, ale ze względów ekonomicznych - mojej ekonomii - większe zakupy radzę robić poza naszym kochanym kurortem, co też czynię, ale truskawk czasami się nie da kupić gdzieś dalej. Dlatego nasze truskawy w cenie niewspółmiernie wyższej. Narzekam, bo ja z turystyki nie żyję. Pewnie dlatego mam takie złośliwe uwagi. Ale jeszcze tak się nie złożyło coby wszyscy byli zadowoleni. Ale wakacje spędzę nad morzem - i to chyba w Kołobrzegu - tak myślę. A co! Stać mnie! :)))))))))))))) Całę lato tu przesiedzę! Znajomym nieraz właśnie tak wypalę, że będę w wakacje w Kołobrzegu i w końcu pracuję i coś mi się od życia należy a poza tym stać mnie - i zaskoczenie - przecież Ty tu mieszkasz?! - NO WŁAŚNIE :)))))))))))))) A Wy gdzieś jedziecie? Powiem, że tak naprawdę to chcę wyjechać na wieś - ale taką wiochę - nie żadną agroturystykę z prysznicem i tefałem w pokoju. Ja chcę z polem, słońcem, lasem, jagodami i brzęczącymi muchami. o! Czy mi się uda? Na pewno :) takie rzeczy mi się udają :) nawet bardzo - ale wsi jeszcze nie znalazłam. pozdrowienia :))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: do Nowego Targu 21.06.05, 08:42 Nas z Dunajcem stać na całoroczny pobyt w górach. ;o))) Teraz piszę już za siebie. Nie bardzo mam mozliwość urlopowania się. :o( Ale znajde przynajmniej 3 dni, żeby uciec na Słowację. Życie tam tańsze, niż w Polsce i łatwiej się schować w górach. Gdy znajdę się "poza zasięgiem" i komórka mi milczy - wiem, że mam wolne. To takie tchórzostwo, bo moja praca polega na kontaktach z ludźmi. Niestety z reguły gdy telefon dzwoni, spodziewam się, że stało się coś niemiłego. Niewiele osób dzwoni z radością, większość ze strachem, z kłopotami, ze smutkiem. Nieważne. Pracy nie zmienię. :o) Nad morzem byłem, o matko, kilkanaście lat temu. Nawet mi nie przypominaj.... Było o prostu - pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 21.06.05, 10:59 Też wolę być poza zasięgiem w sposób naturalny - bo nie mam w zwyczaju wyłączać komóry. Ten sam problem. Na Słowacji byłam - chyba raz. Wrażenie wizualne z Tatr z tej drugiej strony - niesamowite. I o dziwo widziałam stada krów. U nas gatunek zwierząt polnych - na wymarciu. Jak jeździ się po kraju to tak można stwierdzić, że krowy, jak mamuty - wyginęły. Skąd to mleko biorą? :) aaaaaaaaa sory bardzo - dawny Wedel produkje ptasie mleczko. No, ptactwa u nas ci dostatek - tego niebieskiego po osiedlach - coniemiara. Chyba z tematu zjechałam... Dobra - wakacje - temat przewodni. Przypomniała mi się burza w górach. Pierwsza burza w górach i to na dworze - podcodziliśmy z dzieciskami na Luboń. W konsekwencji nie doszliśmy - było juz za mokro i za ślisko. Efekty akustyczne - nie powiem - przednie! Ale stracha miałam, zawsze mam - to taki atawizm, ale chyba nie tylko z burzą się u mnie sprawdza (to samokrytyka w duchu...) :)))))))))))) Dobrze, kończę wpis, bo mi się dziwne rzeczy przypominają a niekoniecznie na forum nadające się do prezentowania. pozdrowienia :))))))))))))) a u nas ciepło! o! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: do Nowego Targu 21.06.05, 18:47 Witaj Szarka. Gdzie się podziały krowy pytasz? Otóż jeśli przyjedziesz latem do Gronkowa, będziesz mogła wejść na Cisową Skałkę, najwyższe wzniesienie Kotliny Orawsko-Nowotarskiej. Rozciąga się z niej ładny widok na okoliczne góry: Tatry, Gorce, Pieniny, Babią Górę, a nawet można dojrzeć wieżę na Prehybie w Beskidzie Sądeckim. (Sama Cisowa Skałka też jest bardzo przyjemnym, chociaż niewielkim, skalistym miejscem). Jeżeli po zejściu z owej skałki skierujesz się w stronę Łopusznej, idąc wzdłuż niewielkiego potoku Czerwonka, wówczas masz szansę zobaczyć wielkie stada pasących się krów, i to spełniających standardy europejskie – z odpowiednimi kolczykami w uszach. Po drodze mija się sympatyczny las, w którym zrobiliśmy sobie kiedyś ze znajomymi ognisko i piekliśmy kiełbaski. Dodatkową atrakcję stanowią, położone wzdłuż ścieżki, pryzmy krowiego nawozu (czyli po góralsku: kupy gnoju). Niektóre wyglądają na zabytkowe i z pewnością liczą już sobie po kilka lat. W samej Łopusznej również można zobaczyć ciekawe rzeczy, ale to już temat na odrębną opowieść. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 21.06.05, 19:29 Powiem, że jakieś cztery lata temu kiedy dojeżdżałam do pracy z Kołobrzegu do Świnoujścia - wracając o tej samej porze - jadąc czasami przez Kamień Pomorski w jednej ze wsi przepędzano stado krów. To był widok! A krowy swawolne były! :))) Śmigały po jezdni nieprzymierzając jak wyścigowe - niesubordynowane zupełnie. Cóż tam się działo! Ale zawsze gdy pojawiał się pies stadny, że tak go określę, porządek wracał. Teraz jeżdżąc raz w tygodniu do Szczecina mijam faceta pędzącego przez wioskę stado krów złożoną z krów maści czarno-białej sztuk dwie. I takie te moje spotkania z bydlęctwem, co to krowami się zwą. A powiem szczerze, że opis Twój mrb4, jest tak obrazowy, że aż się chce tam byc. Jednak tak właściwie z tego wynika żem fanka krów, jednak może nie aż tak, ale powiem, że mi jakoś folklor nasz z krowami się kojarzy, a tu ich ostatnio brak. Tylko w oczy nam z telewizorni wyziera krowa koloru fioletowego! Co do określenia odchodów krowich składowanych w zgrabne pryzmy - u nas też nazywa się to kupą gnoju. :))) Pojedyncze, to placki, talerze, miny. Myślę, ze tak samo wszędzie wydają zapach podobny a i okrzyki gdy się w nie wejdzie też są podobne. :)))))))))) Myślałm o wakacjach w Biszczadach, ale za daleko gonić na 1 tydzień taki świat drogi. Nie mam koncepcji. Poczekam - sama przyjdzie. A teraz wiadomości z ostatniej chwili - nad morzem parno, duchota, morze spokojne, ludzi niewiele (poszli na kolacje), psów wyległo co niemiara (ja też ze swoją klocką Tośką). Pewnie będzie burza - mam nadzieję, że będzie burza. U nas burze efektowne, a jak jeszcze pioruny walą w morze! Ha! to jest widok! :) Ale ja i tak się boję burzy :) Pozdrawiam i idę zjeść truskawki co to o dziwo staniały do 3,50 za kilogram. A i bób widziałam po 8 zł za 1/2 kg - rozbój w biały dzień! :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: do Nowego Targu 21.06.05, 21:51 Na truskawki zapraszam do Lublina i w lubelskie! 2 pln za kopiatą łubiankę. Można narobić przetworów, zamrozić, i najeść sie do syta, co tez wszyscy czynimy, ąz brzuchy nas bolą, hehe. Pokazały się czarne jagody i kurki! Ciepło i pięknie! Zapraszam. Chata wolna, przestronna i otwarta! Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Nase krowy górom!!! NIe wiecie? 22.06.05, 09:32 Hodowcy bydła z gminy Czarny Dunajec zebrali laury na wystawie polskiego bydła czerwonego. "Wystawa odbyła się w Szczyrzycu w związku z obchodami jubileuszu 100-lecia powołania Towarzystwa Hodowców Polskiego Bydła Czerwonego. Patronował jej minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciech Olejniczak. Wśród 46 prezentowanych na wystawie krów i jałówek 8 pochodziło z gminy Czarny Dunajec. Bydło prezentowali: Jan Solarczyk z Wróblówki, Tadeusz Szymusiak z Załucznego, Paweł Ruchała z Podczerwonego oraz Tadeusz Ciężczak z Czerwiennego. Krowa z Wróblówki zdobyła tytuł superczempiona. (AGN)" Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Nase krowy górom!!! NIe wiecie? 25.06.05, 10:50 świadcy o tym ta krowio parada, hehe...No majom pomysły i oni! miasta.gazeta.pl/warszawa/0,65425.html Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 21.06.05, 22:36 Oj Uriel,ja to mam klopot z gorami,moze rzeka Dunajec,to ona caly rok w gorach,bo ja,hm,blizej mi do wielkich jezior. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 21.06.05, 22:39 Szarka,jak chcesz ,moge dac namiary na wies,wiele nie pomoge ale namiary tak. Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 21.06.05, 23:00 Jasne, że chcę Dunajec! A Ciupażka chata w Lubelskiem? Trochę daleko na przetwarzanie truskawek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 22.06.05, 03:01 A gdzie Ciupazka ma chate tego ja nie wiem,chyba ze sama powie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: do Nowego Targu 22.06.05, 09:35 W samym Lublinie, a rodzina pod Zakopanem , w Poroninie przy Lyninie...Daaaalyko...prawie jak za Wielgom Wodom, przynojmniyj dlo mnie. Ech , wodzicki zywobycio nie zawrócis... Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 22.06.05, 19:43 Ciupażka - to skąd Ty jesteś - ja ciągle myślę żeś z Zakopanego - chyba sie nie mylę? A z tymi krowami to dobre - bo w sumie wydawało mi się, że krów u nas coniemiara, a tu się okazuje, że to okazy, które pokazuja na wystawach. A tak poważnie, to albo te krówki gdzies w obozach zamkniętych funkcjonują, w partyznatce, bo naprawdę - na pomorzu to ich jak na lekarstwo. Najwięcej ci u nas ugorów, o tego to dużo! Ciekawe ile to będzie się rekultywowało. Ale ja nic nie słysze ostatnio co się w gosppdarce dzieje - albo nie te gazety czytam, nie te stacje radiowe odsłuchuje. O telewizorni ni e wspomnę, bo mam wrażenie, ze jestem debilem, który nie potrafi się bawić. A już dołuje mnie totalnie to, że nie jestem o wymiarach i w kolorach które są trendy albo jazzy - cokolwiek to znaczy. Tez mam doła, że nie skaczę na bunggie ani nie skaczę z jednego dachu na drugi, albo nie jeżdżę w warunkach ekstremalnych (chociaz nasze drogi to jest właśnie to) ani nie wypoczywam w tropikach pod palmami z butelką czegośtam. Ogólnie powiedziałam telewizji - nie! przez szacunek dla siebie jako jednostki niedostosowanej do życia w ustroju. pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: do Nowego Targu 22.06.05, 22:15 Podejrzewam ze ze mna byloby to samo,tez by dolowalo,konserwatysci jestesmy? czy tez,"Hej ha,hej ha......."lata juz nie te? Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: do Nowego Targu 23.06.05, 05:44 mi sie wydaje, że człowiek się naturalnie broni przerd czymś nienaturalnym :))) pozdrowienia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Do Uriel1, Mrb4, Dunajca1 27.06.05, 21:59 no tak! Podpuścić to miał kto, ale wpisów uskuteczniać to nie ma kto! Przeciez ja nie będę radosnej twórczości uskuteczniać sobie a muzom. Wieści z ostatniej chwili - ochłodziło się, morze wzburzyło, ludzi przybyło - znaczy się sezon rozpoczęty. Pozdrowienia :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Do Uriel1, Mrb4, Dunajca1 28.06.05, 00:38 Szarka,cos mi sie wydaje,ze jak Ty nie bedziesz pisac to,no nie wiem,wlasnie,nie wiem,za goraco u mnie na myslenie.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Do Uriel1, Mrb4, Dunajca1 28.06.05, 13:40 Wakacje nadeszły, już za parę dni będzie więcej wolnego czasu, więc i będzie czas na radosną twórczość. Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
moniig Re: Dzień dobry Nowy Targ! 28.06.05, 08:53 dzien dobry wszystkim,,,ale dzis cieplutko,,, Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Dzień dobry Nowy Targ! 28.06.05, 13:38 Witam. Ano ciepło. 25 stopni w tej chwili. A jeszcze kilka miesięcy temu było minus dwadzieścia. :))) Odpowiedz Link Zgłoś