Dodaj do ulubionych

Zagadki karpackie

09.02.06, 14:41
Najwyższy czas rozruszać nasze forum, bo jak tak dalej pójdzie, to już
niedługo mogą nas wyprzedzić wszystkie pozostałe miasta naszego
województwa! :))) W tym celu proponuję Szanownym Forumowiczom:

ZAGADKI KARPACKIE

Zasady są proste: w poniższym poście zamieszczę pierwszą zagadkę związaną
tematycznie z Karpatami; kto jako pierwszy udzieli na nią poprawnej
odpowiedzi, powinien w tym samym poście zamieścić także własną zagadkę itd.

Zastrzegam sobie prawo usuwania błędnych odpowiedzi oraz zagadek nie mających
żadnego związku z Karpatami.

Życzę miłej zabawy. :)))
Obserwuj wątek
    • redykolek Re: Zagadki karpackie 09.02.06, 14:47
      Na początek coś prostego:

Na stoku jakiej góry znajduje się Bulandowa Kapliczka i kto jest jej fundatorem?
      • owcarek_podhalanski Re: Zagadki karpackie 10.02.06, 13:54
        Na Polanie Jaworzyna Kamienicka (a jakie pikne widocki z niej som!!!), a
        fundator to Tomasz Chlipała zwany Bulandom!
        Cy jak w odpowiedzi na drugom cynść pytania skorzystołek ze ściągawki, to sie
        licy? Hau?
        • redykolek Re: Zagadki karpackie 10.02.06, 16:02
          Liczy się, liczy! :)) Właśnie o to chodzi, żeby szukać i szperać po różnych
          źródłach. Ale zapomniałeś o swojej zagadce.
          • dunajec1 Re: Zagadki karpackie 10.02.06, 22:05
            A ja nie wiedzial,ale zagadke mam
            Jaka wysoka jest zapora czorsztynska,a jaka pierwotnie byla planowana?
            • owcarek_podhalanski Re: Zagadki karpackie 14.02.06, 17:05
              Mierzem, Dunajecku, te zapore, mierzem i zmierzyć nie mogem. Idzie Ci o jej
              wysokość od dna cy od lustra wody? Hau!
          • owcarek_podhalanski Moja zagadecka 11.02.06, 15:36
            No to zanim znojdem odpowiedź na zagadecke Dunajecka (jeśli w ogóle znojdem),
            to juz dojem swojom.
            Jak sie nazywo jaskinia, we ftórej według podań ludowyk tańcujom duchy
            zbójników i śpiewajom:

Jedno portka cyrwono,
            Drugo portka zielono,
            I capecka na głowie,
            Tańcujmy se, pankowie!

Hau?
            • dunajec1 Re: Moja zagadecka 11.02.06, 19:01
              Ha,tego nie wiym,ale bedym jak podpowiys owcarku.
              • owcarek_podhalanski Re: Moja zagadecka 14.02.06, 15:29
                Jak powiem, ze to blisko tej kaplicki, o ftórom pytoł Redykołecek, to juz
                odpowiedź bedzie prosto.
                A tymcasem idem mierzyć te zapore czorsztyńskom. Hau!
                • redykolek Re: Moja zagadecka 14.02.06, 17:34
                  Chodzi o Zbójecką Jamę?

(Następna do rozwiązania jest zagadka Dunajca; trzeba jakoś będzie zmienić
                  formułę zagadek, bo dotychczasowa może doprowadzić do pewnych trudności).
                  • dunajec1 Re: Moja zagadecka 15.02.06, 02:12
                    Nie wiem czy dobrze pamietam,miala byc wysoka cos kolo 70m,a jest okolo 36m,mam
                    nadzieje ze sie nie myle.
                    Owcarek,sprawdziles?
                    • owcarek_podhalanski Re: Moja zagadecka 15.02.06, 08:57
                      dunajec1 napisał:

> Owcarek,sprawdziles?

Nie, bo załatwiłeś mnie, Dunajecku. Pomyślołek, ze idzie Ci o wysokość tej tamy
                      nad poziomem morza. No to pojechołek na Hel, coby od morza zacąć mierzyć i -
                      krucafuks! - nie wiem, kie skońcem. Hauuuuu!
                    • owcarek_podhalanski Do Redykołecka 15.02.06, 09:17
                      A moze, kie pisemy nowe zagadki, to wpisujmy ik treść w temat? Wte np. zagadka
                      Dunajecka miałaby temat: Tama Czorsztyńska. Chyba ze mos inksy pomysł,
                      Redykołecku. W końcu Ty tu rządzis. Hau!
                      • dunajec1 Re: Do Redykołecka 15.02.06, 21:34
                        Cosi sie mi widzi ze mos dobry pomysl owcarku,ale pocekojmy co powiy baca.
                        A co do miyrzania wysokosci tamy od morza, to fakt,troche casu ci zabiere,hehe.
                        • owcarek_podhalanski Do Dunajecka i Redykołecka 16.02.06, 12:57
                          > A co do miyrzania wysokosci tamy od morza, to fakt,troche casu ci
                          zabiere,hehe.

Przestołek mierzyć, bo jakiś fundament ukrodł mi sprzęt miernicy - mojom 20-
                          centymetrowom linijke. No to wziąłek sie za inkse zadanie: pojechołek na
                          Słowacje i zacąłek robić spis Teprów (scegóły na forum Zakopane).

Do Redykołecka:
                          Zabocyłek potwierdzić, ze rzecywiście w mojej zagadce sło o Zbójeckom Jame. No
                          to teroz chyba Twoja kolej na zagadke? Hau!
                          • redykolek Re: Do Dunajecka i Redykołecka 17.02.06, 18:40
                            Pomysł, żeby wpisywać treść zagadki w temat podoba mi się. Jeszcze się
                            zastanowię nad innymi usprawnieniami i Was także zapraszam do przedstawiania
                            ich propozycji. A na razie kolejna zagadka:

W jakim kraju znajduja się Góry Wizowickie i czy należą one do Beskidów (a
                            jeśli nie, to do jakiej grupy górskiej są zaliczane)?
                            • dunajec1 Re: Do Dunajecka i Redykołecka 18.02.06, 03:57
                              A to ciekawe,nie slyszalem o takich gorach,gdzies kolo Slowacji?Czech?
                              • owcarek_podhalanski Re: Do Dunajecka i Redykołecka 20.02.06, 14:52
                                Jeśli mój atlas nie osukuje to Vizovicka Vrchovina jest kapecke na północ od
                                słowackiego Trenczyna, ale juz po ceskiej stronie. I nalezy do Białyk Karpat.
                                No to swojom zagadecke dom do osobnego wątku. Hau!
                                • redykolek Re: Do Dunajecka i Redykołecka 20.02.06, 15:26
                                  Góry Wizowickie faktycznie znajdują się w Czechach (dokładnie biorąc na
                                  Morawach) i należą do makroregionu Bielawy (w którego skład oprócz Gór
                                  Wizowickich wchodzą także: Pogórze Myjawskie, Białe Karpaty, Góry Hostyńsko-
                                  Wsetyńskie i Jaworniki).

Ponieważ nazwę Białe Karpaty rozciągano niegdyś na całe Bielawy, więc sądzę, że
                                  odpowiedź można uznać za poprawną.
    • owcarek_podhalanski Sucha Beskidzka 20.02.06, 14:56
      No to ciekawe, fto odpowie na takom zagadecke: co łący Suchom Beskidzkom z
      jednom z najsłynniejsyk komedii w historii kina pt. "Pół żartem pół serio"?
      Hau?
      • redykolek Re: Sucha Beskidzka 20.02.06, 15:31
        W Suchej Beskidzkiej urodził się jej twórca - Billy Wilder.

Moje pytanie:

Góry Wizowickie, z jednej z wcześniejszych zagadek, należą do makroregionu
        fizycznogeograficznego o nazwie Bielawy. A do jakiego makroregionu należą:

Beskid Morawsko-Śląski, Pasmo Babiogórskie i Gorce?
        • redykolek Re: Sucha Beskidzka 20.02.06, 16:45
          Ups, zapomniałem wpisać treść zagadki w temat. Ale ten wątek i tak zastąpimy
          nowym (z nowymi zagadkami), więc to chyba nic nie szkodzi?
        • owcarek_podhalanski Re: Sucha Beskidzka 21.02.06, 14:24
          redykolek napisał:

> Góry Wizowickie, z jednej z wcześniejszych zagadek, należą do makroregionu
          > fizycznogeograficznego o nazwie Bielawy. A do jakiego makroregionu należą:
          > Beskid Morawsko-Śląski, Pasmo Babiogórskie i Gorce?

Nalezom do Beskidu Zachodniego, ino cy Beskid Zachodni to makroregion? Mógłbyk
          zajrzeć do ściągawki, ale nie fcem iść na łatwizne, jako przy Górak Wizowickik
          posedłek. Hau!

PS. Rozumiem, ze w tym wątku juz nie dajemy zagadek, bo do zagadek bedzie inksy?
          • redykolek Re: Sucha Beskidzka 22.02.06, 17:03
            owcarek_podhalanski napisał:

> PS. Rozumiem, ze w tym wątku juz nie dajemy zagadek, bo do zagadek bedzie
            inksy
            > ?
            >

Trzeba będzie jakoś zreformować nasze zagadki, bo co na przykład zrobić w
            sytuacji, gdy ktoś odpowie błędnie, ale będzie sądził, że zrobił to dobrze i
            zada następną zagadkę. Tak łatwo może dojść do bałaganu. Trzeba poprawić jakoś
            sposób oceny odpowiedzi.
            • owcarek_podhalanski Re: Sucha Beskidzka 23.02.06, 08:55
              A moze niek odpowiadający poceko, az autor zagadki potwierdzi, ze odpowiedź
              jest dobro i dopiero wte wolno bedzie odpowiadającemu utworzyć nowy wątek z
              własnom zagadkom? Ino co zrobić, kie autor zagadki długo nie bedzie sie
              odzywoł? Teoretycnie moze tak sie stać. Chyba, ze jeśli bez jakiś cas (np. 3
              dni) nie bedzie odzewu autora zagadki, to odpowiadający automatycnie uzysko
              prawo do zadania własnej?
              Hau!
              • dunajec1 Re: Sucha Beskidzka 23.02.06, 21:50
                Myslym ze to dobro rada.
                • owcarek_podhalanski Re: Sucha Beskidzka 24.02.06, 15:24
                  No to pozostało nom ino pocekać na wypowiedź gazdy tego forum - Redykołecka.
                  Hau!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka