Dodaj do ulubionych

w zakopanem....

04.05.06, 18:20
jak było to widziałem w tyg.podh.
a jak było w górach? ciekawi mnie to ze względów poznawczo-socjologiczno-
psychologiczno-ciekawskich. czy stonka dotarła gdzieś wyżej poza skocznie,
kużnice,czy nuieśmiertelne morskie oko?
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: w Zakopanem.... 05.05.06, 15:26
      Cytoj, umiys cytać? Bo kie Ty o zupie a jo o d...pie, to som se cytoj ,
      sukoj, komunikaty som jest TOPR-u. i inkse:

www.mati.com.pl/pinkwart/Zakopane/Zne-indx.htm

A tak przy okazji Zakopane z duzyj litery nie łaska billy pisać, he?
      Telo.
      • billy.the.kid Re: w Zakopanem.... 05.05.06, 20:47
        nie ciupazko,nie łaska.
        • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem.... IP: *.it-net.pl 05.05.06, 20:55
          Jo to nie Zakopane, to na kogo się obraziyłeś w końcu?
          • ciupazka Re: w Zakopanem....pomnik Ognia 05.05.06, 21:03
            Józef Kuraś ps. „Ogień” – wzbudzający tyle kontrowersji partyzant, będzie miał
            swój pomnik w Zakopanem. Hm... jo tyz mom miysane ucucia...A Wy?

www.tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2593
            • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem....pomnik Ognia IP: *.it-net.pl 06.05.06, 17:43
              Epitafium majora "Ognia":

www.phalanx.pl/mp3_lista.0.html?&eu_playlists=4&backPID=32
            • ciupazka Re: w Zakopanem....pomnik Ognia 16.05.06, 10:06
              Pomnik "Ognia" - Dz. Polski:

"Wracamy do tematu budowy pomnika Józefa Kurasia "Ognia". Wczoraj z interwencją
              zadzwonił do nas jeden z wnioskodawców - mjr w st. spocz. Franciszek Oremus,
              prezes Zarządu Krakowskiego Stowarzyszenia Żołnierzy Armii Krajowej i Więźniów
              Politycznych.

- Odbieram już któryś telefon z Zakopanego. Dzwonią do mnie mieszkańcy, którzy
              twierdzą, że dla naszego stowarzyszenia postać Kurasia jest kontrowersyjna.
              Proszę zatem podkreślić, że widocznie nie zrozumieli tekstów zamieszczanych w
              gazecie. Przecież my, jako wnioskodawcy budowy pomnika, chcemy jego
              oczyszczenia z zarzutów. Dla nas nie jest to postać kontrowersyjna. Dlatego
              chcemy upamiętnić go pomnikiem - podkreśla Franciszek Oremus. (RAV)"

A ni mogom mu postawić tyn pomnik w Krakowie, kie go majom telo w zocy? He?
              • ciupazka Re:..pomnik "Ognia" odsłania Prezydent...?! 12.08.06, 07:38
                ?Ogień? na cokole
                dziś
                W najbliższą niedzielę Józef Kuraś "Ogień", dla jednych na Podhalu bohater, dla
                innych bandyta, stanie na cokole w parku przy ul. Kościuszki w Zakopanem. Wraz
                z nim upamiętnieni zostaną jego podkomendni, którzy, tak jak "Ogień" polegli w
                walce z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem w latach 1943-50.
                Uroczystości rozpoczną sie o godz. 12.30 uroczystą mszą św. w kościele
                najświętszej Rodziny przy Krupówkach. Odsłonięcie pomnika nastąpi o godz. 14.

Prezydent RP Lech Kaczyński weźmie udział w odsłonięciu pierwszego w Polsce
                pomnika Józefa Kurasia "Ognia" oraz spotka się na Kasprowym Wierchu z
                dyrektorem Tatrzańskiego Parku Narodowego i naczelnikiem TOPR.

Prezydent najpierw będzie uczestniczył w uroczystej mszy świętej w kościele pw.
                Najświętszej Rodziny, koncelebrowanej przez ks. bpa Albina Małysiaka, a
                następnie przejedzie dorożką ulicami Krupówki i Kościuszki pod pomnik Józefa
                Kurasia "Ognia" (park przy ul. Kościuszki). Wystąpienie Lecha Kaczyńskiego
                przewidziano podczas uroczystości odsłonięcia pomnika. Ok. godz. 17 prezydent
                wjedzie kolejką na Kasprowy Wierch, gdzie złoży wiązankę kwiatów przed tablicą
                upamiętniającą pobyt w Zakopanem Ojca Świętego Jana Pawła II w 1997 roku oraz
                spotka się z dyrektorem Tatrzańskiego Parku Narodowego Pawłem Skawińskim,
                naczelnikiem TOPR Janem Krzysztofem i dyrektorem Słowackiego TANAP Tomasem
                Vancurą. Prezydentowi będzie towarzyszył szef Kancelarii Prezydenta RP
                Aleksander Szczygło.
                Hm...

• inquisition A może najgorszego kebaba świata? (Krupówki 49) 12.08.06, 08:45
                  Nazywa się to Grecki Cośtam i zgodnie z reklamami "gwarantują "oryginalnego
                  smaku kebaba", oj dość oryginalne jest to co podają, szkoda tylko że ciężko to
                  kebabem nazwać...

Mięso zimne i źle przypieczone, sos - jaki sos?, a za warzywa robiła
                  poszatkowana kapusta pekińska z dwoma plasterkami pomidora i trzema plasterkami
                  ogórka.
                  • Gość: Ciupazka Re: A może najgorszego kebaba świata? (Krupówki 4 IP: *.it-net.pl 12.08.06, 11:28
                    Nie umiołeś iść do kierownika i mu od razu to wywlec?
          • Gość: gość Re: w Zakopanem.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:09
            Czytam se Ciupazke i Billa i tak se dumam, ze oni mają se ku sobie. Tak czule se
            gadajom. Czarna Mamba cy jako?
            • ciupazka Re: w Zakopanem.... 05.05.06, 21:12
              hehe... telo ino.
    • Gość: poraj Re: w zakopanem.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 08:30
      billy.the.kid napisał:

> jak było to widziałem w tyg.podh.
      > a jak było w górach? ciekawi mnie to ze względów poznawczo-socjologiczno-
      > psychologiczno-ciekawskich. czy stonka dotarła gdzieś wyżej poza skocznie,
      > kużnice,czy nuieśmiertelne morskie oko?

Nie wiem jak w tym roku, ale zwyczajowo również atakuje i oblepia Giewont;)))
      • billy.the.kid Re: w zakopanem.... 06.05.06, 08:33
        bo giewont to chiba największa góra w polszcze.
        • Gość: poraj Re: w zakopanem.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 09:12
          Bo stonka ma wibramy bajery i nie po to kasę w nie inwestowwała żeby się
          przejmować oblodzeniem szlaku;))
          Acha i jeszcze Kasprowy kolejką obowiązkowo z blondi w białych szpilkach z nosem
          jak w butach Stańczyka;))
          • Gość: Ciupazka Re: w zakopanem..leje jak z cebra, .wyżej śnieg. IP: *.it-net.pl 06.05.06, 21:33
            W Tatrach panuje fatalna pogoda. Na Kasprowym temperatura spadła poniżej zera i
            pada śnieg.

W górach wciąż leży sporo śniegu. Dziś rano na Kasprowym Wierchu był ponad metr
            śniegu, a temperatura spadła do minus 1 st. C.

Po godz. 14 w Zakopanem zaczął padać silny deszcz, a wysoko w górach gęsty
            śnieg. Ten weekend jest ostatnim, kiedy kursuje kolejka linowa na Kasprowy
            Wierch.

Za kilka dni prawdopodbnie zacznie się jej modernizacja. Dziś pogoda dla
            narciarzy była fatalna. Zjeżdżać można już tylko w Kotle Gąsienicowym. Obie
            nartostrady do Kuźnic są zamknięte.
            • Gość: poraj Re: w zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 10:46
              Chyba śmignę w przyszłym tygodniu na 2-3 dni, chociaż prognozy pogody średnio
              zachęcające...
              • ciupazka Re: w Zakopanem.. 12.05.06, 10:56
                Tak na krótko? Tam pogoda zmiynio sie jak kameleon...Nie bedzie żle, na
                lekko, skafanderek, dobre buty na wibramie i ...w górki, koniecznie.
                • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:13
                  Chyba tak właśnie zrobię:))
                  • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem.. IP: *.it-net.pl 12.05.06, 13:12
                    Nawet nie pedzioł : jedź se mnom, hehe... Jo tyz niedługo durkne tam, tryz
                    Cie nie bede wolała... , haj!
                    • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:20
                      No, nie śmiałem.... i trochę się bałem, że znów ciupagę przez ceprowski łeb
                      dostanę;)))
                      • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem.. IP: *.it-net.pl 12.05.06, 13:32
                        Ale, zart sie udoł... widze, ze nie spis, a jo warze połednine i zerkłak,
                        co sie dzieje na swiecie, narazie syćko dobrze, to co ONR odwiedzos tam , cy
                        jako? Praśnij skołkom ode mnie w nik, hehe...
                        • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:37
                          Będę unikał, ale jak się nawiną to "praśnę"...albo oni mnie hehe;))
                          • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem.. IP: *.it-net.pl 12.05.06, 14:18
                            Praskać- ciśkać, rzucać,
                            Odmieniony bez osoby. ;
                            jo prasnę,
                            Ty praśnies,
                            on, ona, ono praśnie

l.m.
                            my praśniymy
                            wy praśniecie
                            oni, one prasną

To jako mos napisać, poprow sie porajku!
                            • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:44
                              100 razy przepiszę do zeszytu;)))
                              • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem.. IP: *.it-net.pl 12.05.06, 14:49
                                Nei Tyś pojętny, to moze Ci wystarcy... a ka sygnaturka byk....? Ona by
                                wartko wyciyna gware.
                                • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 08:42
                                  No to jadę, hej!!
                                  • ciupazka Re: w Zakopanem.. 15.05.06, 09:57
                                    Uwaga, uwaga!!! W Zakopie bee grasowoł niejaki z Warsiawki "poraj",
                                    wywrotowiec piyrsyj klasy.

Górole niepeć, syćka wroz i ciupazki w gorzć! Miyjcie sie syćka na
                                    baczności, hehe...

Jakby co, abo co, to my som!

Telo.Pozdr.
                                    • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 23:33
                                      No to jestem z powrotem i sprawozdaję. Góry jeszcze w resztkach śniegu, w
                                      dolinkach sucho i majowo, Wszędzie piękna świeża zieleń i śpiew ptaków
                                      niezagłuszany przez stonkę. Na szlakach pustawo, głównie szkolne wycieczki.
                                      Zakopane spokojne, Krupówki luźne, w kanjpach wolne miejca. Górale zajęci
                                      głównie remontami i przygotowaniami do sezonu. Ogólnie pięknie i majowo.
                                      Żeby nie było za słodko dodam łyżkę dziegciu. Słynne "Morskie Oko"przez które
                                      przwinęli się wszyscy wielcy zostało zamienione na... sklep "Rossmana". Z
                                      historycznego coctail baru została ciasna i ciemna kanciapa z dwoma oknami. Po
                                      zamianie "Poraja" na telepiczernię jest to kolejny krok w kierunku zamiany
                                      Zakopanego na Zakopland:((
                                      • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 00:27
                                        No i chcę jeszcze dodać, że mimo apelu CiupaZki, nikt mnie ciupazką nie
                                        potraktował i nie poszczuł nawet...kotem;)))
                                        • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem.. IP: *.it-net.pl 22.05.06, 14:39
                                          Nei moje ciche nadzieje, ze to na Cie psa sculi okozały sie płone. Skoda,
                                          skoda, ze nie Cie, hehe...
                                          • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:46
                                            Też Cię lubię Ciupazeczko rostomiła;))
                                            • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem.. IP: *.it-net.pl 22.05.06, 14:55
                                              Nie zawse, nie zawse, swój swojego wycuje, hehe... jesce na odległość.
                                              Małoś mi tu nagodoł chojco, telo, ze jo se z tego , jak widzis nic nie
                                              robie, jesce jo Wos oklne tak piyknie, do cudu, po nasemu. Dobrze, ze
                                              zdzierzycie, hehe...
                                              Telo.Pozdr.
                                              p.s.
                                              Kiebyś był blizyj, pasztet gotowy, teroz smaze litwor, połednina sie warzy,
                                              sycko hipce, jo tyz, pranie zrobione, wykrochmolone i powiysone (krucazeks,
                                              nie przerobie tyj rtoboty , cy jako) a jesce mi sie mani w ogrody, telo tam
                                              piyknie,syćko kwitnie, gaździna se mnie całom parom. Casami ino gadzina ...
                                              • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 15:08
                                                Złościsz sie na mnie za goprzkie słowa prawdy? Ja wiem, że to przykro jak obcy
                                                (do tego warsiawiak) gada Ci na Zakopane. Ale gadam dlatego bom w nim zakochany,
                                                a ciągle cos mi tam psują. Wiem, że prawa ekonomii są nieubłagane ale żal i
                                                Poraja i Morskiego Oka. Ciągle coś ubywa, za każdym powrotem jakieś zmiany na
                                                gorsze:((

Ps.

Cały czas tyle masz roboty? Synka już przecie chyba młoda żonka opiera i karmi?
                                                • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem.. IP: *.it-net.pl 22.05.06, 15:16
                                                  Niestety, siedzom u mnie , pracują , fort zmęcyni , a jo nie! Patrze na tyn
                                                  pożar koscioła św. Katarzyny, nie do wiary... skoda, piykny, moze go jako
                                                  uchroniom, ale wyglądo to barz groźnie. A co do Zokopanego mos swietom
                                                  rayje, co bedzie za 20-50 roków ś niego i Podhala? Dobrze , ze mnie nie
                                                  bedzie. Jak zapadnie decyzja, ze MŚ w Zokopie, to wte dopiyro padnie strak
                                                  na ludzi. Moze nie. Moze wybierom Osło.
                                                  • Gość: poraj Re: w Zakopanem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 15:40
                                                    Płonie ten gdański kościół jak pochodnia, ciekawe co było przyczyną?
                                                    Zal starego kościoła, żal starego Zakopanego, ale starych rzeczy żałują tylko
                                                    starzy ludzie. Młodym to raczej wisi.
                                                    No ale Ty Ciupażko kiepski interes zrobiłaś, zamiast mieć synka z głowy to
                                                    przybyło ci roboty. Ale robota też konserwuje i nie daje się zestarzeć:)
                                                  • billy.the.kid Re: w Zakopanem.. 22.05.06, 18:28
                                                    ostatnie mistrzostwa nic złego nie zrobiły[nomoże tan bar fis przy stacji].
                                                    może i te nie zmienią.

szkoda poraja.jakieś 15 lat temu jeszcze jadłem tam rydze.chyba to w poraju był
                                                    nagrywany człowiek z marmuru?
                                                  • ciupazka Re: w Zakopanem.. 22.05.06, 22:58
                                                    Tak, jako było piyknie(downo), nie ino w Zokopanym, juz niestety nikie nie
                                                    bedzie, haj... Kie tam przyjyzdzom, to wartko biere sie wysyj, coby tyk
                                                    ludzisk,tyk chałup, sklepów, lokali nie widzieć. . Dobrze , ze TPN pilnuje
                                                    w górak porządku, bo jo nie wiym, co by to juz i tam było. Oznieśli by nawet
                                                    skały na dacze i w Polske, hehe.
                                                  • ciupazka Re: w Zakopanem.. 04.06.06, 15:35
                                                    Mokro, zimno, woda w rzekach wzbiyro... ludzi zalywo, a w górach
                                                    zagrożenie lawinowe... Moze juz Panie Boze kory... bo ludziska nie
                                                    przyjadom do nos. Wystarcy juz nom ta jedna:

www.tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2726
                                                  • ciupazka Re: w Zakopanem..... 04.06.06, 20:37
                                                    ... i o Zokopanym:

www.extreme.z-ne.pl/pogoda.html
                                                  • ciupazka Re: w Zakopanem..... 04.06.06, 20:43
                                                    ten link:
                                                    www.mati.com.pl/pinkwart/Zakopane/Zne-indx.htm
                                                  • billy.the.kid Re: w Zakopanem..... 12.08.06, 08:43
                                                    smieszne to z tym kurasiem. feliksowi malowali łapki na cerwono. to chiba temu
                                                    tez będą malować.
                                                  • ciupazka Re: w Zakopanem..... 12.08.06, 15:02
                                                    Mnie to ino dziwi wizyta na tyj urzystości Pana Przezydenta... nei hale
                                                    cemu sie jesce bedziymy barzyj dziwić? Ftoz wie, co wymyślom, coby ino
                                                    przed wyborami zyskać głosy. Jedni z prawa, drudzy liberałowie, a trzeci z
                                                    lewicy?
                                                  • billy.the.kid Re: w Zakopanem..... 12.08.06, 19:30
                                                    powaznie.
                                                    kuras chyba jest postacią o różnych opiniach-od bandyty-do boihatera.
                                                    więstawianie pomnika??.....
                                                  • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem..... IP: *.it-net.pl 12.08.06, 19:37
                                                    No właśnie, komu??? Ja bym nie stawiała, byłby wilk syty i owca cała, hale
                                                    te organizacje "wolnoŚciowe" MIYSAJOM...I MANIPULUJOM burmistrzem i
                                                    reśtom...im podobnyk.
                                                  • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem..... IP: *.it-net.pl 12.08.06, 20:09
                                                    "Uroczystość odsłonięcia pomnika Józefa Kurasia „Ognia” i Jego Podkomendnych -
                                                    poległych w walce z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem w latach 1943-
                                                    1950, która odbędzie się z okazji Święta Wojska Polskiego 13 sierpnia 2006 roku
                                                    w Zakopanem."

Jak to ładnie ujęli i połączyli ze Swiętem Wojska Polskiego i co Ty na to:

www.watra.pl/index.html

www.watra.pl/foto/rozne2/ogien.jpg
                                                  • billy.the.kid Re: w Zakopanem..... 12.08.06, 20:17
                                                    za wstrętnej mateńki-komuny stawiano jednym. teraz innym bandytom.
                                                    ale tamta była be a ta jest cacy.
                                                  • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem..... IP: *.it-net.pl 12.08.06, 20:33
                                                    A Ty wiesz, ze dzisiaj imieniny Lecha? Ale czy Pana Prezydenta? Nie wiem.
                                                    Coś cicho...
                                                  • ciupazka Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... 12.01.07, 15:13
                                                    billy.the.kid napisał:

> za wstrętnej mateńki-komuny stawiano jednym. teraz innym bandytom.
                                                    > ale tamta była be a ta jest cacy.

Nie ino bandytom, gejom, lesbom, nydyć cytoj... I Hancia GW sie na to
                                                    godzi? Bees i Ty mioł pomnik na miare casów, hehe...

Nei, to teroz stawiajom pomnik gejom we Warsiawce, nie fto inksy, pewnie Ci
                                                    sami, co u nos "Ogniowi" ... stawiajom - Warszawiacy.Istne kino?

"Różowy trójkąt z materiału odpornego na zniszczenia - taki pomnik ma
                                                    upamiętniać gejów zamordowanych w obozach zagłady - informuje "Metro".
                                                    Wszechpolacy już protestują: - W obozach nie mordowano gejów.

Organizacje gejowskie chcą jeszcze w maju wybudować pomnik w centrum Warszawy.
                                                    Ideę popierają m.in. muzeum Auschwitz-Birkenau i prof. Maria Szyszkowska. "Za"
                                                    jest też część stołecznych rajców, a to oni muszą zgodzić się na lokalizację.

- Warszawa powinna być miastem równości, deklaruje poparcie Bartosz Dominiak,
                                                    warszawski radny z Lewicy i Demokratów. - Zaangażujemy się w powstanie pomnika.
                                                    Będziemy namawiać do tego też radnych z Platformy Obywatelskiej. Paweł
                                                    Czekalski z PO.

Tak fcom wypłynąć choćjakiej maści g... na wierch w myśl zasady, prowdziwe
                                                    g... nigdy nie zatonie.

Pomnik ma mieć półtora metra wysokości i kształt różowego trójkąta - takim
                                                    właśnie znakiem byli oznaczeni homoseksualiści w obozach zagłady. Podobne
                                                    pomniki znajdują się już w 12 państwach Europy Zachodniej, m.in. w Niemczech,
                                                    Francji i Danii. W Warszawie miałby on stanąć na placu Trzech Krzyży. Przed
                                                    wojną właśnie w tym miejscu spotykali się geje.

fakty.interia.pl/prasa/news/upamietnic-gejow,857218,16#skipAdnews
                                                  • Gość: poraj Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 16:49
                                                    Jaja jak berety;))
                                                  • billy.the.kid Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... 12.01.07, 20:10
                                                    jhakoś tak jest faktem ze hitler homosiów pozamykał w obozach i chyba wykańczał
                                                    ich w dachau.

pozniej w oboizach homoseksualizm rósł w siłe na potęge. ale był to
                                                    homoseksualizm "zastępczy". pisze o tym stasiek grzesiuk w pięć lat kacetu.
                                                  • Gość: poraj Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 21:02
                                                    Innych też Hitler nie lubił i gazował. To każdej tej grupie - żydom, gejom
                                                    Romom, Polakom Rosjanom itd. osobne pomniki należy stawiać? Pomnik OFIAR nie
                                                    wystarczy? Nawet po smierci segregacja ma obowiązywać? I co do Dachau i gejów
                                                    tam pomordownych ma Warszawa?
                                                  • billy.the.kid Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... 12.01.07, 21:18
                                                    ktos tam chce se postawic pomniczek-co mi tam. polska pełna pomników wojtyły-
                                                    to jeden jakis taki różowy. niech se stoi, nie będę strasznie się sprzeciwił.
                                                    mam inne problemy.
                                                  • Gość: Ciupazka Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... IP: *.it-net.pl 12.01.07, 21:30
                                                    Hehe, patrz, jaki billy nagle postępowy, to niech sobie postawią tam, gdzie
                                                    ginęli...Paranoja, sam pomysł do d... a małpowanie za inksymi? I prezydent
                                                    miasta W-wy Hanusia wyraża na to zgodę? Ośmieszy się tym. Kuku na móniu
                                                    juz syćka majom, cy jako? A moze pod Giewontem, koło Kurasia, pasowoł by
                                                    tyz, hehe... jak pięść do nosa. A moze w jakiej kawiarni gejowskiej , np w
                                                    Lublinie, hehe...
                                                  • billy.the.kid Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... 12.01.07, 21:35
                                                    to wojtyła ginęła tam gdzie jej pomniki?
                                                  • Gość: Ciupazka Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... IP: *.it-net.pl 12.01.07, 22:02
                                                    Wies, kie Ty miesos i porownujes J.Pawła II z gejami, to ni momy o cym godać.
                                                    Dobranoc. To juz nawet mało, ze nmjie dowcipne, to żałosne. Billy, miałak
                                                    Cie za przyzwotsego.
                                                  • billy.the.kid Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... 12.01.07, 22:40
                                                    wojtyła z kapciowym-niedługo agentem coś lepszego.a fe.
                                                  • Gość: benek Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... IP: *.tkdami.net 12.01.07, 23:29
                                                    ty billy to jednak stary ćwok i esbek jesteś!tfu!
                                                  • billy.the.kid Re: A we Warsiawce pomnik gejów.... 13.01.07, 08:23
                                                    oprócz paru esbeków, sa jeszcze w polszcze normalni ludkowie którzy w temacie
                                                    kościółka i wojtyły niekoniecznie chcą rzomawiać na kolanach.
                                                  • Gość: Ciupazka Re: w Zakopanem..... IP: *.it-net.pl 13.01.07, 20:35
                                                    ...jesce jest pore osób, ftorym pomnik przydało by sie postawić. Zgadnijcie
                                                    komu?
                                                  • billy.the.kid Re: w Zakopanem..... 14.01.07, 08:58
                                                    E L V I S O W I.
                                                  • ciupazka Re: Konferencja.."Wokół legendy Ognia" 10.03.07, 10:01
                                                    W Nowym Targu rozpoczęła się trzydniowa Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Wokół
                                                    legendy ťOgniaŤ. Opór przeciw zniewoleniu: Polska - Małopolska - Podhale 1945 -
                                                    1956".
                                                    Niezależnie od wątpliwości narosłych w przeszłości wokół osoby "Ognia", trzeba
                                                    mieć świadomość, że walczył on o niepodległość - mówił Janusz Kurtyka, prezes
                                                    Instytutu Pamięci Narodowej, podczas otwarcia sympozjum.

- Żołnierze podziemnej walki niepodległościowej po zakończeniu II wojny
                                                    światowej nie mogli wrócić do normalnego życia. Często otwierały się przed nimi
                                                    bramy więzień, a tam - nierzadko - czekała na nich szubienica bądź pluton
                                                    egzekucyjny. Ofiary więzień nazywano bandytami. Propaganda komunistyczna
                                                    zafałszowała rozum, pamięć, słowo - mówił Robert Kowalski, prezes nowotarskiego
                                                    oddziału Polskiego Towarzystwa Historycznego, które wraz z Instytutem Pamięci
                                                    Narodowej w Krakowie jest jej głównym organizatorem.

Prezes IPN Janusz Kurtyka objął patronatem konferencję dotyczącą "Ognia"

Na otwarcie sympozjum, które odbyło się w Miejskim Ośrodku Kultury, przybyli
                                                    syn Józefa Kurasia "Ognia" - Zbigniew oraz Stanisław Sulka "Nosek" i Edward
                                                    Klempka "Węgorz" - żołnierze, którzy należeli do oddziału "Ognia". Byli m.in.
                                                    przedstawiciele władz samorządowych oraz posłowie na Sejm. - Chcielibyśmy, aby
                                                    konferencja stała się jednym z etapów przywracania społecznej pamięci Podhala,
                                                    gdzie major NKWD wciąż pozostaje honorowym obywatelem Nowego Targu, a żołnierze
                                                    Konfederacji Tatrzańskiej oraz ludzie "Ognia" wciąż są wyklęci. Eugeniusz
                                                    Zajączkowski, wiceburmistrz Nowego Targu: - Mam nadzieję, że dzięki
                                                    przedsięwzięciom takim, jak ta konferencja, będą opadać emocje, które nie są
                                                    dobrym czynnikiem w ocenie, zwłaszcza tamtych, gorących dla Podhala czasów.
                                                    Krzysztof Faber, starosta powiatu nowotarskiego: - Myślę, że kręte ścieżki
                                                    historii Podhala mogą zostać wyprostowane poprzez organizowanie takich
                                                    konferencji.

Patronat honorowy nad sympozjum objęli Kazimierz Ujazdowski, minister kultury i
                                                    dziedzictwa narodowego, oraz Janusz Kurtyka, prezes Instytutu Pamięci
                                                    Narodowej. (AGN)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=41270136&a=41338796

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka