Dodaj do ulubionych

... Chorość dusy...

11.11.03, 14:56
...u kozdego sie podobno inacyj objawio, choć tak naprowde niewaiada, co
to jest?
Prawie u kozdyj baby ta chorość przemowio językiem i kie baba duzo godo,
to je straśnie choro, nie przymierzajęcy złośliwie do nikogo, to na tyn
przykłod... jo... Cy to prowda? Ftoz wie, moze tak, a moze nie, nei ftoz
wie...? Jo, na mój dusiu, ni moge pedzieć, ze wiem...
U chłopów jesce gorzyj... ba wom powiym, ze u kozdego inacyj. A kie mo
chorom duse to w chałupie niepeć...U ponieftorego objawio tym, ze ino pise,
chojco, wierse pise, skargi pise, ksiązki pise, to jesce pół biydy, kie
siednie na rzyci i pise. Nie dej Bóg mu wte dokucać. Nolepso rada - ostawić
go, nie obzywać sie i niek se pise.... Święty spokój baba mo! Nie inacyj.

A som jest tacy, ze z tyj chorości przybierom se do głowicki a to, ze go
ślubno zdrodzo, a to, ze mu Franek przyoroł kawołek pola i trza ś nim
skońcyć... juz nie godom o stosunkach w miyjscu pracy. Syćko to na babe
zwlecom i trza cosi z tym pomalućku robić, bo co nojgorse, to to, ze w
tyj chorości dusy ni ma miełości, ba ino nienawiść, zozdrość, zawiść. ..
Nei, weź go lyc!!! Mało tego robi sie im w głowie jedyn mąt, nieroz syćko
na roz w tyj dusy gro... a babecka? Problem mo! Zwada dziyń w dziyń
gotowo... i to o nic... Taki uprzykrzy zywobycie het, nie powiycie, ze
nie...He?
I co wte??? He?

Telo. Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szwager - ludz Re: ... Chorość dusy... IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 19:29
      niykere jak majom choro dusza to som nic ino ciche, a niykere muszom se
      pogodac, tak to juz je z nami ludziymi, hehe!
      • ciupazka Re: ... Chorość dusy... 11.11.03, 22:00
        Szwager! Ty nie bydź taki mondry, jo ta nie wiym, jako Twoja babecka Cie
        zdzierzy, kie Cie ni mo... I cy tak cicho zawse siedzi i ciyrpi nic nie
        godajęcy, ba jako. A w wiyrsyckak, tyz choćjako pises, beskurcyjo jedna....
        Nie bój sie , nie bede przytocać, hale se swoje myślem.. Jo sie ta nie
        dziwiym, ze ta sie i powadzom od casu do casu, i wyrucom jancykrysty na sie.
        Zawse pote troske lzyj na dusy, nie wiada ino komu lzyj. Sprowdzone lykarstwo
        i skutecne, ino coby nie za cęsto go stosować , bo przestanie działać
        Telo. Pozdr.
        • Gość: Szwager tysz prowda, hehe... IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 22:07
          Dobrze sie powadzic to potym lepiyj se popszoc idzie.
          • Gość: Ciupazka Re: .. Chorość dusy... IP: *.it / 62.233.189.* 12.11.03, 00:13
            A wies, kielo chory na dusy, a nie godajęcy na ciele był Właduś z Dunajca,
            kie kón go zadkiym kopnon i dwa zęby wyfyrkły mu na przodku?
            A wies, kielo to wstyd na chłopa góralskiygo ni mieć zębów i to na samym
            przodku? Baby mu sie fce i to bars, bo je przecie zywy i ku babie urósł...
            I jako Szwager myślis, co taki chłop cuje, he? Przecie bez zębów baby nie
            nońdzie, ba jako...Nie bees chory? Mało, ze na ciele , to i na dusy, he? A do
            tego syćkiego mo telego stracha, ze do dentysty sie boi iść? A tu trefio mu
            sie siumno Hekcia, a on sie nawet ni moze ośmioć do niyj po kawalersku, a co
            dopiyro figlować ś niom.... Tu niescęście dopiyro, ba haj!
            Telo.Pozdr. Dobryj nocki!
            • Gość: Szwager Re: .. Chorość dusy... IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.03, 10:47
              Tukej to je faktycznie tragedio, i tukej aze mie oczynsuo - bo dyntystow sie
              boja gorzyj jak rozbestwionych "Frelkow", hehe.
              • dr_frankenstein Re: .. Chorość dusy... 12.11.03, 13:54
                Oto niezbite dowody, ze chorosc duszy ma zawsze bardzo szerokie podloze.
                Widze, ze jestem potrzebny - Dr Frankenstein (specjalista od wszelkich
                dolegliwosci) zawsze do Waszej dyspozycji!
                • Gość: Ciupazka Re: .. Chorość dusy... IP: *.it / 62.233.189.* 12.11.03, 22:45
                  Ej, mocny Boze, dobrze, zeście sie nagodziył dochtorze! Ratujciez Franka,
                  kie mozecie, wiycie w Dunajcu ni ma takik, coby mu pomogli, jedyn taki fcioł
                  mu pomóc, hale nie uwierzycie, co mu pedzioł... ze moze mu wstawić , hale nie
                  wie, cy bedom pasowały ze staryj scęki babcynyj. Kie to Franek usłysoł, to juz
                  mu więcej nie trza było godać... Uciók od chłopa do chałupy, do lustra
                  pojrzoł jesce roz na sie, prógowol sie oześmioć som do sobie... No, kruca
                  brzyć se mnie okropecno. Nei co? Dalyj sukoł juz dochtora....

A kieście jest, to cy wy dochtorze Frankenstein umiycie ze zymbami narobiać,
                  he?
                  Ratujciez mie, bo mi Helcie sprzed nosa gwizdnom, a dziywce piykne do cudu!
                  Jako sie do niyj ośmioć, przecie jom trza uscypnąć, kansi cosi pofiglować ś
                  niom, a jakoz taki póde, he? I wyscyrzył wyscyrbionom kufe do dochtora
                  godajęcy , patrzojcie!
                  Nei co dalej było? Moze wy nom opowiecie dochtorze Frankenstein, he?
                  • dr_frankenstein Re: .. Chorość dusy... 13.11.03, 15:55
                    Gabinety chirurgii plastycznej dr Frankensteina w Londynie i Moskwie gwarantuja
                    wysoka jakosc uslug. Po zabiegach u nas pacjent bedzie wygladal jak zywy.
                    Dr Frankenstein
                    • Gość: Ciupazka Re: .. Chorość dusy... IP: *.it 14.11.03, 09:37
                      Przecie on umarły nie jest ino chory na dusy bez te zęby. Wy dochtorze tyz
                      fajnie strasycie. Trza mu przecie dokwolić, a nie strasyć go.
                      Narazie telo. Pozdr.
                      • Gość: ola-f Re: .. Chorość dusy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 09:48
                        "Medycyna ciągle robi postępy"
                        To duszę uleczy, zęby i pomoże też umrzeć ;-)
                        • jasmin33 Re: .. Chorość dusy... 14.11.03, 10:53
                          A mnie się żyć nie chce, bom sama na tym świecie, i nikt mnie nie kocha...i co
                          wy na to, jest jakieś lekarstwo na moją chorą , zbolałą a i miejscami
                          zrobaczywiałą duszkę? Pamiętacie-chłopa kiedyś szukałam,i nie huć ,ale co by
                          duszkę moją uleczył(cokolwiek miałoby to znaczyć)hm
                          Pozdrawiam
                          --
                          • ciupazka Re: .. Chorość dusy... 14.11.03, 11:51
                            ...." Ozpłakała sie moja dusa"

Ozpłakała sie moja dusa
                            Tysiącem pękniętych rzewnych strun,
                            Tak źwincy smutno koło mnie
                            Jakisi straśnie zołosny sum.

Jakoze serdeńke ucisyć
                            Jakoze ucisyć dziś duse,
                            Kogoz tom pieśnickom lutom
                            Jabo nucickom rzewnom wzruse.

Ktoz mnie tu dzisiok wysłucho
                            Komuz sie rzewnie wyskarze,
                            Skoro miast pieśnicki wesołej
                            Ból serce moje bars tardze.

Z wiatrem sie niesom wspomnienia,
                            Lecom zołośnie i płacom,
                            Słonecko jasne mi ciemniom,
                            Drózecke łezkami znacom.

Coz komu dziś przydzie z tego
                            Choć jo sie w smutku zatrace,
                            Skoro Ziem Polsko nieustajęcy
                            Serdecnom bratniom krwiom płace.

autor: Aniela Gut-Stapińska

Tak Jaśmin 33 nie ino Twoja dusycka popłakuje, łac duso moja , płac, bees
                            zdrowso, ba haj!!! Kozdego męcy zwłosco teroz to, co sie dzieje koło nos. I
                            ni ma ka od tego syćkiego uciyc. Nie dziwota, ze cłek mo casami dość. A ze
                            dusa boli... jee, kogo to obchodzi.
                            Hej!

Telo.Pozdr.

• roomtsays Re: .. Chorość dusy... 14.11.03, 15:56
                              ciupazka napisała:
                              Nie dziwota, ze cłek mo casami dość. A ze
                              > dusa boli... jee, kogo to obchodzi.
                              > Hej!

A obchodzi, obchodzi!... Jeno pomóc nie mogę... ;o(((
                              • Gość: Ciupazka Re: Chorość dusy...Wandy Czubernatowej IP: *.it / 62.233.189.* 21.11.03, 03:18
                                A dusa ka?Wandziu, pytom sie pieknie, ka? Choro???

Chałupa bez dusy.

Stojom samotne, jesce nie stare, a już okalicone. Puste chałupy z martwymi
                                oknami. Dźwiyrze zaparte na świat i ludzi. Smutek siedzi w pokrzywach w
                                ogródku. Cas powyciyroł i wymazoł wszystkie ślady ludzkie. Ani nie pochnie, ani
                                nie śmierdzi. Ludzie zabrali sie stela w insy świat i tam zyjom w rumach,
                                bizmentach, kondominiach. Dusa? A co to jest dusa? Wyrzut sumienia? Tęsknica za
                                starymi śmieciami? W Amaryce ludzie sprzedajom chałupy i sie wynosom porenaście
                                razy za zycio, pomiyskujom to tu, to haw, przecie musimy im dorównać. Hej.

Ale kie my juz przy tych chałupach, to nachodzi na nos tako troska: nase domy,
                                choć w nich siedzimy, zacynajom tracić duse. Bo pełny i przyjazny downiyjsy dom
                                zył pełnym zyciem. Ciałem i dusom. Miały tu schronienie przerózne stworzonecka
                                boze, mysecki, jakisi scur, gowiydź wselniejako, jedno drugie gryzło, trza sie
                                było oganiać, wyjodać, iskać, psykać, obrządzać - wszystkiego było w
                                gospodarstwie pełno. I dusa sie ciesyła i było jyj ciepło... Patrzojcie ludzie!
                                Teroz domeczki wysprzątane, ani karakona, ani rybika cukrowego, ani mysecek.
                                Kotek i piesek na pokojach jako zabawki dlo dzieci. Nima izb, som pokoje. I
                                TELEWIZOR. Dusa przewoznie zaparto w lodówce. Hej.

WANDA CZUBERNATOWA

Ba Ci ta powiym, jee ftoz jom tam zaparł? Trza jom stamtąd wystusić, ba jako!
                                I nie dziwota, ze je choro tyz...Hej!
                                • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 10:12
                                  ...i to jako... Kie cytom , co z ludziami potrefiom wyprawiać na tyn przyklod
                                  na Forumie w RŚ., to het we wnuku mie ozbolało. Kieby choć pod rękom
                                  był jaki pniok, to byś tak bycnon pięściom w niego, abo jaki smrecek
                                  nieduzy, ftory byk mogła roz a dobrze skręcić w potylice i no trzask by
                                  fto usłysoł, a moze i nie...
                                  Syćko mi dozarło, nie fce sie zyć... Syćka by mi ozkazowali?! Cy jo jako
                                  dziadula, coby fto mnom rządziył i o mnie pisoł na inksyk forak, kie mie
                                  nie zno, he? Cy jo nie gaździno i to nie nojgorso, he? Cy jo ni moge robić,
                                  co fcem na obcym Forum? Ka to napisane, he? Cy ni moge se ukwalować z kim
                                  fcem, he? Co mi mo fto do ozkazowanio?
                                  Jo sie piyknie pytom Wos syćkik ?! Co?! He? Jo sie juz ledwo chyboce,
                                  nie musem... Fciałak dobrze, pomóc rusyć Forum, i tyz źle? W Rudzie źle,
                                  tu i tam tyz źle, w Zokopanym tyz mi majom za złe i chojco do mnie
                                  śpiywajom i tyz by fcieli, coby mi ozkazować i drózke pokazować, ka mom
                                  chodzać, a ka nie, hehe... Ba, nawet ci koło rzyci rzeźbiom, coby to ino
                                  mnie... I nie bees mioł choryj dusy? Bees mioł ochote do zycio, he? Wyboccie,
                                  hale ni moge tego zdzierzyć. A kie ni ma sie cym skrzesić, to przecie
                                  nie obwiesem sie, bo za bars zycie kochom, hale kruca, jest wyńscie,
                                  precki póde se. Nie muse tu gazdować, bo z tyj gazdówki nic przecie ni ma.
                                  Cy jo sie tak marnie poniewiyrać muse ?! Przecie nie, wiesna pomalućku
                                  idzie, do mnie śmieje sie i co ? I ni ma mnie. Hej!
                                  Telo. Pozdr.
                                  • hepik1 Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 10:43
                                    A dlaczego tak trudno zrozumieć ciupazka ,że jesli tobie się coś podoba to nie
                                    musi się podobać komuś innemu?Ty sie zachwyciłaś tfórczością Notgelda a ja nie.
                                    A dlaczego trudno zrozumieć ,że do takiej tfórczości może służyć forum
                                    prywatne,które zakłada się w dwie minuty a nie miejskie?
                                    Ogólnie jak sama nazwa mówi forum służy do wymiany poglądów a nie do
                                    prezentowania jedynie słysznej swojej idei,jeśli to jest forum miejskie to o nim
                                    powinni decydować ci ,którzy w danym mieście mieszkają.Nikt ci zakazywać pisania
                                    nie będzię ale angażowanie się w spory jest juz niekonieczne i sama widzisz ,że
                                    ci nie służy.A używanie słowa KANALIA w stosunku do przeciwników w dyskusji
                                    świadczy już tylko o Tobie.Do tamtej pory,gdy sobie używałaś swoich góralskich
                                    przenośni co byś mogła zrobic z tymi ,co Twojego ukochanego POETY nie lubią
                                    ,było nawet zabawne.Potem juz tak zabawnie nie było,zwłaszcza ,że moje
                                    zwalczanie Notgelda raczej na pograniczu żartu czy ironii się odbywa .I nadal
                                    tak będzie dopóki mnie to bawić będzie.No to pyrsk ludkowie.
                                    • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 13:51
                                      Hepik1! A fto Ci koze cytać moje abo Bronkanotgelda wątki, posty, no fto?!
                                      Jo? Przymusu ni ma przysam Bogu, ni ma! I nie cytoj ! Pis se som, i nie
                                      rób koło rzyci inksym. Na to, coś tam pisoł dostołeś jedno słówko i go
                                      nie odwołom i pytom piyknie cobyś swojom głupote zrozumioł, pokiela cas na
                                      to. A kim Ty do stu jancykrystow ześ jest, fto Ci doł prawo jeździć po
                                      głowickak ludzkik, jak po buryj suce , he? Tobie i Twoim kolesiom ni mo fto
                                      wytłumacyć, co to jest tolerancja? Sacunek dlo drugiygo cłeka, za to ze
                                      ciągnie, a w dodatku tworzy bez miyłość do ziemi , na ftoryj sie ukociył,
                                      he? I taki jak Ty i Tobie podobni wyprosocie go ze swojyj ziymecki rodnyj.
                                      Jesce roz godom, wstydźcie sie włosnego ciyna. Tuś przysed uwłocasć jesce
                                      mnie i mojyj góralskiyj godności? Jesce z nos fces drwić i szydzić , my
                                      se tu nie domy i takik sietnioków zbolałyk jako Ty, warciucko przegnomy .
                                      Z butami jesce fces wlyźć w nase jo i nasom duse, he? WARA Ci od nos!
                                      My to som My i nazywo sie do NOS! Rozumiys?
                                      Nic tu ni mos do sukanio, na moim wątku, bo se nie zyce zbolały
                                      sakramencki dziadu. Ozpajedziyłeś mnie? To Ci sie dostało nie ino tam, hale
                                      i tu! Telo. I coby mi to ostatni roz było.
                                      • hepik1 Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 15:17
                                        Malućko górolskij ciupaski łebka,
                                        mundrości w nij niy ma ni źdźiebka,
                                        fucy i bucy babcino gymbusia,
                                        co by niy było u nij hepusia.
                                        A w dupci moi mom twoje nie chcynie,
                                        Zakopiec dlo wszyskich na skinienie.
                                        • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 15:35
                                          Jeeeezuuu ratujcie mie!!! Nowy Broneknotgeld????? Atakuje
                                          mieeee....Hehehe....
                                          • hepik1 Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 15:42
                                            Chciała by dusycka do ślonskiego raju,
                                            ale trza by było być na niezłym haju,
                                            coby ciupaske molestować z chynciom,
                                            lepi sie poddać narzondów wycienciu
                                            • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 16:14
                                              Hola, hola mój hepiku1
                                              Pis, co pises bez pośpiechu
                                              A kie pises , wiyncyj głowom
                                              Bo wychodzi Ci jałowo!

A kie juz do cego dóńdzie...

Sporzyj, sporzyj mój Hepiku
                                              Cy Ci para zesła z miechów?
                                              Wiyncyj sobom rób jak głowom
                                              To nie praca umysłowo.Hej!
                                              Hehehe...
                                              • hepik1 Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 16:29
                                                W tymacie moi jałowości,
                                                różne opinie momy w gorści,
                                                ale może lepi być jałowy,
                                                niż miec miechy do podłogi
                                                (przy jej wycieraniu na kolanach,oczywiście)
                                                • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 17:24
                                                  No to kaz i pocoz Cie ceprze niesie
                                                  kie kumoska dać Ci moze w lesie
                                                  pomacać ino starom kokoske, he? Hehe...

Coz Ci radze, hepiku1, biydocku bury
                                                  W wyrku zwyrtnij sie rzyciom ku babie
                                                  Tam mos piykny widok i nie sukoj scęścio
                                                  po obcyj i naskiyj dziedzinie.

A jesce cemu? Żartować nie umiys,
                                                  Nydyć tu i teroz tyz wyłazi z Tobie
                                                  kanalijo i prześladowco manijo, haj!
                                                  Boc se:
                                                  Przydzie taki cas, kie smycek nie bee groł na lutni
                                                  I co mu wte zrobis? He? Poradze Ci - utnij! Hehe...

Przydzie i na Cie cas, kie bedom krzywe kości
                                                  Włozom Cie do truchły, ka piyknie sie wyprościs, hehe...
                                                  • hepik1 Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 17:58
                                                    Jak byś zamiast ciupaską toporkiem była to bych napisoł tak:
                                                    fandzolisz,fandzolisz a kaczki ci ciulika łobgryzają!
                                                  • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 18:28
                                                    Był taki cas, kie ciulik sie zalycoł
                                                    i mioł na babe i na gorzołke,
                                                    Dziś mu denaturki chybio na ozpołke.

Hepik1! Nie bier sie do synki
                                                    kie juz śtucne scęcki.
                                                    Ani za frajerke,
                                                    kie juz korzyń mięki, hej!

Komu świycka łacno świyci,
                                                    biere baby, jako leci,
                                                    a komu sie łacno gasi,
                                                    tyn przebiyro i grymasi.

Tak cie pytom, tak cie prose,
                                                    cobyś mi do góry poseł...
                                                    dziywce lezy na łopatkach,
                                                    a ty wisis jak krawatka, hehe...

Dedykuje o ciuliku Ciulikowi hepikowi1. Hej!
                                                    p.s. Som zes tego fcioł. Ciupazka.
                                                    Fto by Ci tak dogodziył, no fto? Hehe...
                                                    Telo i pozdrowiom Cie. Ni ma nie!
                                                  • hepik1 Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 19:17
                                                    Pitnyła górolka gibko do lasa,
                                                    mom nadzieja że niy na golasa,,
                                                    szkoda,że poszła,fajnie śmierdziało
                                                    tera cie nie ma i sie urwało.
                                                  • hanys_hans Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 21:55
                                                    Dzisio hepik skwuli swyj choros´ci dusy
                                                    Kanalyjskoom gowoom sam porusyu
                                                    Zaczoon noom sam stynkac´rymy
                                                    Ze fandzola ogryzac´ kaczkooma bydymy
                                                    Mmys´li co sam szkryfnoou do dusy miood
                                                    A to wyloz uod hepika smrood
                                                  • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 26.02.04, 22:01
                                                    Nei, co Ci powiym, to Ci Hanys powiym, hale Ci powiym, ze on mnie se
                                                    dzisiok dopod... hehe. Widocnie Bronka nie było. Ciekawe, kie kolyj na Wos? He?
                                                    Hej!
                                                  • hepik1 Re: ...Chorość dusy... 27.02.04, 02:03
                                                    Prziszła babo-górolka do dochtora.
                                                    -Panie dochtorze moje piersi gwizdajom.
                                                    -Ależ babo-górolko,piersi nie gwizdają.
                                                    -Jak panie dochtorze nie gwizdajom jak gwizdajom ,codziynnie na wiecór.
                                                    -No to pokażcie babo-górolko te cuda,posłuchamy tego gwizdu.
                                                    Ściongła kosulina baba-górolka,łodpiyła cychalter a te cycki - GWIZD na podłoga.
                                                  • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 27.02.04, 09:23
                                                    Hej, Hepiku1, mój biydoku,
                                                    Przydźze ku mnie dziś na okół,
                                                    Pokozem ci moje cycki, i nie ino...bedom śpasy,
                                                    pokozem Ci śtyry razy, co tyz baba moze chłopu.

Legnijze Hepicku1 pod moim jasiyniym
                                                    Niek sie nie marnuje Hepika1 nosiynie,
                                                    A jo sprowdze hurnie, cy Hepik1 jest jurny, hehe...
                                                    Telo. Ni ma mnie.

• hepik1 Re: ...Chorość dusy... 28.02.04, 02:06
                                                    rozrywka.krakow.pl/znalezione/asf/SMTSFLSH2.swf
                                                    No ciupazka,wto by pomyśloł?To już jo na tymat tych cycków Twoich żartować niy
                                                    byda.No,no,no-a jo myśloł ,że górolki to takie barzi czerniawe som...No,i że sie
                                                    cudzych tak niy wstydzisz nic a nic?
                                                  • hepik1 Re: ...Chorość dusy... 28.02.04, 04:20
                                                    www.petraman.g3.pl/galeria/xxx/xxx-0018-PetraMAN.jpg
                                                    Dobra,ciupazka,już niy byda cie napasztowoł,wygrałaś;)
                                                  • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 27.03.04, 16:28
                                                    Nie wiada cy Hepik u nos w Zokopanym duse wylycył? Ftoz wie, hehe...Myślem ,
                                                    ze tak.Telo.Pozdr.
                                                  • dr_frankenstein Re: ...Chorość dusy... 27.03.04, 23:25
                                                    Pan Hepik był chory
                                                    i leżał w łóżeczku,
                                                    Więc przyszedł pan doktor:
                                                    Jak sie masz Hepeeczku?

Czy główka lub zwieracz
                                                    cię bolą, nie daj Boże?
                                                    Na wszystkie bolączki
                                                    Frankenstein pomoże!!!

Zrobi operację: czaszki trepanacje,
                                                    ciut połamie kości - dla dobra ludzkości,
                                                    lewatywke i kastrację (będą jajka na kolacje)...
                                                    Witamy Heppina - nowego admina!!!(FRS)

• hanys_hans Re: ...Chorość dusy... 27.03.04, 23:44
                                                    dr_frankenstein napisał:

> lewatywke i kastrację (będą jajka na kolacje)...
                                                    > Witamy Heppina - nowego admina!!!(FRS)
                                                    >

Uciekoj uciekoj hepiku!!!
                                                    Bo bydzie po twojim bojtliku!
                                                  • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 15.06.04, 12:29
                                                    Kie patrzem na wyniki wyborów do PE w Poklsce, to cytajęcy je tak po
                                                    regionak, ciemnogród okropecny jesce momy, widać go nobarzyj na ścianie
                                                    wschodniyj. Nos tyz ( Malopolske ) połącyli z regionym kieleckim i co
                                                    widze? Ciymność i nic więcej. Moze temu, ze tam jeździyłak słuzbowo prze
                                                    prawie 10 rockow i dobrze wiym , cym ta oni pochnom. Nydyć równoj w
                                                    góre, godajom, hale jak Cie za nogi oblapiom głuptoki, to nie rusys z
                                                    miyjsca, haj. Nie bees zaś chory na dusy. Ni ma więksego ciymnogrodu,
                                                    jako kielecczyzna. No to my awansowali, haj. Ciekawe cym to połącynie
                                                    zaprocentuje.
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re: ...Chorość dusy... 28.07.04, 12:42
                                                    Nie trza było długo cekać, coby sie o tym przekonać. Nie widzi mi sie
                                                    to połącenie z Kieleccyznom coroz barzyj, haj. Mom zgage.
                                                  • hanys_hans Chorość - "Jak sie ludziska downi lycyły" 31.07.04, 20:38
                                                    "Jak sie ludziska downi lycyły"

Downi, przed włojnom a i jesce płoźni, tło ludzie cości chłorłowali... a te
                                                    dzieci umiyrały, umiyrały... Jak baba urłodziła dziesiynciłorło abło i wiocy,
                                                    tło costło ani cło drogie sie nie uchłowało. - Rłozne chłorłoby i niescościa
                                                    ludzi młordłowały.

Duzło było takik dychawicnyk - Ci sie dusili ale ta jesce płozyli... Jak kłogło
                                                    suchłoty chyciły tło ślus. - Nie płozył se taki dugło, nie płozył...

Takik jus starsyk, tło casom tak jakłosi płokrociło, ze sie ani rusać ani
                                                    wyprłościć ni młogli. - Takim było cioskło, bło tło ani zyć, ani umiyrać... a
                                                    rłobić trza było - Błogatsym gazdom było lepi, bło se parłobków i dziywki dło
                                                    rłobłoty trzymali.

Trafiały sie rłozne błolonia, a tło brzucha a tło głłowy i cednijakieć
                                                    chłorłobska z ktłorymi nie wiada było cło rłobić.

No, takie włole, tys były uprzykrzone... Z tym młozna było zyć, inło tako
                                                    włolato dziłopa, a jesce biydno, tło se nimłogła tak zaros chłłopa znalyś...

Ludziska sie ratłowały, jak młogły. - Głotłowali rłozne zielska, nolepi
                                                    świłocone, pili psie sadłło na łoberwanie, abło na inne jesce słabłości.

Na brzuch, na rznowki, dłobro była miotka, piołłonek i cynturyjo. - Na
                                                    łłobiyski zaś, kroli tusc, babko, abło łopłatek przykładali...

Na krzypłoto pocki młode ze słosny sie zbiyrałło, a jak ktło przeziob, herbato
                                                    lipłowo piuł.

Serce sie lycyło rłozmarynom, ło cym kłozdy wiedzioł.

Płoniektóry se, na błoloce miyjsce, skłorko z kłota przykładoł i tło mu
                                                    płomłogłło, a jak duzy tło skłorko nłosiuł, tło na piykne wydłobrzoł.

Trza było inło jakigło łopcygło kłota chycić, bło swłoigło było skłoda, jak był
                                                    dłobry na mysy...

Jak komusi darcia pło kłościak dłopiekły, ze jus wytrzymać nimłok, tło sie
                                                    dawoł pscłołom płogryś, abło sie łozbiroł i taki, jak gło Pon Bók stwłorzył, w
                                                    płokrzywy właziuł... Tło było płomłocne, jonło taki sie musioł łobzirać, zeby
                                                    ktło nie patrzoł, bło by jesce jakie zgłorsonie było.

Trafiały sie tys i tło costło, bitki na weselak i kwestynak. - Wtedy, takie
                                                    sinioki, łopuchliny... zywłokłostom i psim, a jesce lepi - błorsucym sadłom sie
                                                    lycyło.

Głorzy było, jak ta ktło jakim duzsym nłozom, a jesce w miotkie miyjsce dłostoł.

Takimi zytkami, tło se ta wielgie krzywdy nie zrłobili, ale jak Frankłowi z
                                                    Zodebrze ktłosi widły w brzuch wbiuł tło ton scyrnioł cały i na trzeci dzioj
                                                    pomar... Wszyscy gło załowali, chłoć tło przecio łon bitko zacon. - Dłobrze ze
                                                    sie chłoć przed śmierciom wyspłowiadoł, tło mu tam, na błoskim sodzie, lzy
                                                    pewnie było...

Ktło mioł pscłoły, tło se casom kapecko miodu odzałowoł, wypiuł i płokrzepiuł
                                                    się...

Kłogło było stać, tło se ta pło ćwiortko, a chłoćby i pło bocek włotki
                                                    płosłoł... Tło było płomłocne... i łod razu było widać, ze mu lepi.

Takie lycłonie zacynało sie łot tegło, ze chłorłobo próbłowało sie
                                                    przechłodzić, przetrzymać, a nie lezeć, bło cło tło za chłop abło baba, cło
                                                    lezy...

Jak sie nie dało przetrzymać, tło sie zabijało kuro, głotłowało rłosłoł i
                                                    chłory to kuro jot... Jak jus cołkom nimłog jeś, tło sie mu płomłogło...

Ej! Z zabicom te kury, tło nie były jakiesi śpasy. - Kura była pło tło żeby jo
                                                    sprzedać i wzioć grłose na płodotek, cy na jako przyłodziywo. - Jak sie jus
                                                    widziało, ze mus kuro zabić tło sie sukało jakie chłore i stare, żeby nie było
                                                    tak skłoda.

Jak chłop był przebiegły, a nie za bardzo mu sie kciało stawać ranło dło
                                                    rłobłoty, tło udawoł chłorygło a baba sagajcłowała kłołło nigło i głotłowała
                                                    kuro. Znołek jednygło takigło, cło dłoś costło wołoł rano: Złośka, chłorym! -
                                                    Zabij kuro! - A tło tys nie było takie gupie. Inacy by se przecio nigdy tegło
                                                    rłosłołu nie płochlipoł, ani tys miysa nie zjot...

No, takim chłorym tło sie ta zawse cymsi płotrofiało... A tło se kapko mlyka
                                                    niezbiyranygło wypiuł, a tło sie mu kawołecek spyrki przypiekło, jak ta jesce
                                                    łot świot cło na łomasto złostało.

Casem matka dziecku jakie mniejse jojkło łodzałowała...

Tło jesce nie syćkło...

Przychłodzili krewni, sosiedzi. - A tło dzieci a tło stryk, swok, a tło ujno...
                                                    Kazdy tam cłosi dłoradziuł, casom psigło sadła, abło i błorsucygło przynios, a
                                                    wszyscy płociesali jak ta młogli, przyświotcali, kwolili...

No, dło takik błogatsyk, cło sie jesce nie cołkom z majotku spisali, wiocy
                                                    przychłodziłło, bło młoze by ta jesce cło komu skapłło.

Pło cichu, zeby sie ksioc jygłomłoś nie dłowiedzieli, tło sie chłorłobo
                                                    zamowiałło abło urłoki łodcyniało. - Trafiało sie przecio ze tam ktłosi komusi
                                                    płosuzył...

Ksioc grzychom strasył... ale i tak wszyscy wiedzieli, ze ksioc z Wilkowiska,
                                                    jak mu jako gadzina zachłorzała, w nłocy pło Walontłowo płosyłoł.

Pewnie tło nie taki znowu wielki grzych, a trafiało sie, ze chłory łod razu sie
                                                    płokrzepiuł.

Nojlepso dło tegło zawse była Franciskłowo z Brzega. - Widziołek jak ros
                                                    Słobestyjon ledwło dysoł a jak mu urłoki łotcyniała, pijowki płostawiła i bocek
                                                    włotki, z cymsi ta, kozała wypić, tło chłop sie przespoł i ranło dło kłosiarki
                                                    stoł...

A jo se tak myśloł, cło tys mu nojwiłocy płomłogło - łotcynione urłoki,
                                                    pijowki, cy ton bocyk włotki? - Młoze szyćkło naros... bło jesce przy tym
                                                    młodlitwy za konajocyk łodmowiali...

Jakby nie godać, tło Franciskłowo była dłobro kłobiycina. Łopłowiadali, ze łona
                                                    nawet dłoktłorów lycyła, jak se sami ni młogli płoradzić, ale nie wiom cy tło
                                                    prowda.

Jak jus nic nie było komusi lepi, tło sie sło na Pasiyrbiec z młocom.

Był tam chłopina, nawet taki niepłoziłorny, cło pło młocu płoznoł na cło ktło
                                                    chłory i kozoł rłozne ziela głotłować, pić, abło jakie błoloce miyjsce tym
                                                    łokładać, cy tys smarłować. - A znzny dalekło, dalekło... Ludziska dło nigło
                                                    jas z Krakłowa, ze Śloska i z dalsa jechali.

Siadoł se łon wedle łokna, płotrzepłowoł flasusiom z młocom, przymykoł łocy,
                                                    jakby drzymoł, łobziyroł ton młoc... Płoźni godoł cło chłorymu jes i pisoł na
                                                    papiyrku cło trza rłobić zeby wydłobrzoł. - Łon tak piyknie pło nasymu, a nie
                                                    pło pajsku pisoł i szyćkło cłowiek z tegło wiedzioł. - Jak zaś cło dłoktłory
                                                    napiso, tło sie wycytać nie do...

Chłorym na suchłoty kozoł jakiesi ziele - pić i surłowo spyrko jeś. - Młojimu
                                                    sosiadłowi, jak kozoł ziele głotłowane pić i w błozym drzywku młogi młocyć pło
                                                    kłostki, tło sie mu zaros płoprawiło.

Dłobre było chłopiskło, takie przystopne... ale jak mu ktłosi, dło flaski młocu
                                                    łot kłobyły wloł tło sie ściyk i kcioł gło logom polnoć. - Dłobrze ze uciyk.
                                                    Łon łod razu płoznoł, ze tło nie młoc lucki.

Byli tys tacy cło zoby, jak sie komu płopsuły, takimi lywarkami wyrywali. - Te
                                                    sie lepi wyrywały, jak nie były cołkom zepsute...

A jedon taki umioł dłobrze łocy wylycyć. Naucył sie rłobić lyki na łocy kajsi w
                                                    niewłoli, na Syberyji. Z łusckom tło z daleka chłorzy dło nigło jechali, bo ta
                                                    chłorłoba nie lycono ślepłotom sie kojcyła. - Duzło łon łoców łot ślepłoty
                                                    uratłowoł.

Jak zaś komu jako pamłoka na łocak siadła, tło baby zamowiały i casom tło
                                                    płomłogało.

Tacy grubsi kmiecie, tło sie kcieli płokozać, ze ik stać i se casom dłoktłora
                                                    przywłozili.

Widziołek ros jak dło Bjazejłowe doktłora przywieźli. - Tak uconie godoł, ze
                                                    Błazejłowo, przy tym jesce guchawo, nic płojoć ni mogła.

Jozyk se kozoł płokazłować, ło jakosi stłolnico cy ło cłosi sie dłopytłowoł i
                                                    nijak sie ni młogli dłogodać. - Błazyj płojon, ze tło nie ło stłolnico ale ło
                                                    stodłoło chłodzi i płowiedzioł, ze łona cały tydzioj za stodłołłom nie była...

Nie płowiom, pło tym dłoktłorze Błazejłowy było ta cłosi lepi, ale płonłoć pło
                                                    Franciskłowo tys płosyłali. I nie wiada, cy ji lepi było pło dłoktorze, cy pło
                                                    Franciskłowy...

Kazdy sie ratłowoł jak ta młog, jedon drogimu płomłogoł... a jak chłorłoba nie
                                                    była śmiertelno, tło se ta i płozył...

Kazimierz Piwowarczyk - "POMIĘDZY CIETNIEM A KOSTRZĄ"

• ciupazka Re: Chorość - Jak se ludziska downo pomogały... 01.08.04, 15:24
                                                    Hanys napisol:
                                                    "Kazdy sie ratłowoł jak ta młog, jedon drogimu płomłogoł... a jak chłorłoba nie
                                                    była śmiertelno, tło se ta i płozył...

Przybocył mi sie dowcip o tyj pomocy i lycyniu d... i dusy,...

Jagniyska od potoka cyściyła se piec chlebowy, nei wystawało jyj ś niego
                                                    ino wypięte rzycisko . Wypatrzoł to idęcy dołu Jasiek Kasincorz ,
                                                    nie namyślajęcy sie duzo , skorzystoł z okazyje i ... zrobiył swoje i
                                                    poseł, haj. Jagniyska nie barz wmogła wartko wylyźC z pieca chlebowego,
                                                    hale kie wylazła , to juz nikogo nie widziała. Obziyro sie koło
                                                    chałupy, i widzi, ze Maryna Spyrcorka biere wode ze studni. Pyto sie -
                                                    jee kogoz to Jagniyska sukos? He?
                                                    Nie widziałaś casami fto mie tu ochendozył? A co, cy nie było cie w
                                                    chałupie - pado Maryna. Wiys, hale mi barz pomógło, a telo byłak
                                                    choro......

p.s.
                                                    Moze Wy mi pomozecie, bo sukom słówka: Chędorzyć, ochędorzyć i ni moge
                                                    go nońść i nie wiym, cy go dobrze pisem, haj. I zaś mnie mo co męcyć.
                                                    Kie źle pisem, to mie poprowcie.
                                                    Telo.Pozdr.

• hanys_hans Re: Chorość - Jak se ludziska downo pomogały... 01.08.04, 15:54
                                                    ciupazka napisała:

> p.s.
                                                    > Moze Wy mi pomozecie, bo sukom słówka: Chędorzyć, ochędorzyć i ni moge
                                                    > go nońść i nie wiym, cy go dobrze pisem, haj. I zaś mnie mo co męcyć.
                                                    > Kie źle pisem, to mie poprowcie.
                                                    > Telo.Pozdr.

groups.google.de/groups?q=Ch%C4%99dorzy&hl=de&lr=&ie=UTF-8&selm=3EAE85DC.7070209%40poczta.onet.pl&rnum=1
                                                  • hanys_hans Re: Chorość - Jak se ludziska downo pomogały... 01.08.04, 16:01
                                                    ciupazka napisała:

>
                                                    > p.s.
                                                    > Telo.Pozdr.

"Nie masz jak to na wesoło strzelić kupsko za stodołą, dupsko sianem
                                                    ochędorzyć, wielki pomnik z gówna stworzyć"
                                                  • hanys_hans Re: Chorość - Jak se ludziska downo pomogały... 01.08.04, 16:26
                                                    ciupazka napisała:

> p.s.
                                                    > Telo.Pozdr.
                                                    >
                                                    >

chędożyć, ochędożyć - sprzątać, czyścić, posprzątać, wyczyścić

Gwara poznańska - gwara języka polskiego charakterystyczna dla mieszkańców
                                                    Poznania i pośrednio całej Wielkopolski, ale z pominięciem niektórych
                                                    elementów, typowa również dla mieszkańców wszystkich ziem byłego zaboru
                                                    pruskiego z wyjątkiem Górnego Śląska, z którym łączy ją jednak podobny zestaw
                                                    słownictwa będącego zapożyczeniami z języka niemieckiego. Fonetycznie
                                                    spokrewniona z gwarą krakowską.

pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_pozna%C5%84ska
                                                  • ciupazka Re: Chorość - Jak se ludziska downo pomogały... 01.08.04, 17:02
                                                    Ludziska se jednak pomogajom teroz tyz , dzięki Hanysie, a jednak
                                                    wątpliwości i tu som jest, roz tyn wyraz pisom przez chędorzyć - "rz", a
                                                    drugi roz przez "ż" ( gwara poznańska). To piyrse znacynie trza chyba tu
                                                    wciepnąć. Słownicek piykny do cudu, ruć go na " słownictwo gwarowe" Hej!
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re: .... Chorość dusy.... 23.09.04, 10:22
                                                    .... I zaś .... mie kansi nosi i dusa boli... cemu...? Ftoz wie? Moze
                                                    z zimna??? Ni ma ka sie ozgrzoć, ani do kogosi iść( do bliskik mi), ani z
                                                    kim... Juz wiym, to ta francowato brzydko jesienno hmgła to robi
                                                    ludziskom źle. Hej!
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re: .... Chorość dusy.... 09.11.04, 11:54
                                                    A kielo musom być chorzy na dusy ci nasi politycy, Jezisie Maryjo.
                                                    Ze tyz jesce z tyj zgryzoty oni nie pomarli... a juz nie godajecy o nos...
                                                    A dołby naucke Pon Bócek... Moze wte my byli by my zdrowsi, he?
                                                  • ciupazka Re: .... Chorość dusy.... 10.03.05, 15:53
                                                    "To co się dzieje w Polsce to nie dzięki UE, tylko mimo UE , stanowczy
                                                    sprzeciw powinien być wszystkich stronnictw, kraje dziesiątki są inaczej
                                                    traktowane w UE, to jest skandal, należy wyciągnąć wnioski, z tego co się
                                                    dzieje w UE. Czy Państwo tureckie powinno być w UE? itd itp."

"Czy dla traktatu konstytucyjnego TAK czy NIE, jak myślicie? Co momy do
                                                    wygranio, a co do przegranio. NIE!"

Kie słyse przedstawiciela LPR dzisiok, to na mój dusiu, mozno sie
                                                    ozchorować.70% Polaków popiera Traktat Konstytucyjny, cy to mozno nazwać
                                                    manipulacją??? Komu tu wierzyć? Cy syćka juz pieprzom?
                                                    Ka ta prowda?
                                                  • ciupazka Re: .... Chorość dusy.... 10.03.05, 16:15
                                                    Kie by zył X prof.J Tischner( niedługo jego 74 urodziny) to by nom pedziol
                                                    to, co napisoł? w "Boskim młynie":

"Ale jak jest mądrość, musi kajsi być głupota. Głupota jest jak cień. Kie
                                                    mądrość stoi przy oknie, głupota zamyko jej okno. Kie staje przy dżwiyrzak,
                                                    głupota trzymo drzwi. A kie Ci mądrość na ramiyniu siado, głupota zatyko Ci usy
                                                    i zasłanio ocy, cobyś nie słysoł i nie widzioł.
                                                    Zyj w ciymności!
                                                    Zyj w głupocie!
                                                    Casym przeniknie do serca. I wte serce cłeka robi sie głupie.
                                                    Głupie serce to takie serce, co jak jednego rod widzi, to drugiego musi
                                                    nienawidzieć. Głupie serce to serce zawistne. A ona wej, ta głupota, tyz
                                                    pomiędzy nami chodzi. Cosi mi sie widzi, ze nawet więcej, jako przódzi. Urwała
                                                    sie głupota z łańcucha i rządzi. I ślady, co je na Ziemi Bóg ostawiył, zaciyro.
                                                    Jakoz teroz Boga znaleźć, kie ślady jego zatarte?

Przyjrzyjmy sie tyj głupocie, co dziś pomiędzy nami krązy. Głupota jest
                                                    rozmaito. Moze być głupota gospodarsko, moze być święto głupota, i moze być
                                                    głupota ciasnego serca i umysłu...

Nie wiecie Wy przypodkiem, co telo na siebie warcymy?!..."

Nic dodać , nic ująć syćko prowda, juz nawet nie godomy do sobie , ba ino
                                                    warcymy! Cym to sie skońcy?
                                                  • dunajec1 Re: .... Chorość dusy.... 11.03.05, 00:15
                                                    Ciupazka zgodzom sie z Toba,a teroz to moze cosi na wesolo,pises ze sycko
                                                    prowda,a cy Ty wiys ze mome trzi prowdy? Ne to Ci powiym,prowda, tyz prowda,i
                                                    trzecio to g...o prowda.Ale to nie znacy ze sie nie zdodzom z Toba,zgodzom
                                                    sie,prowda.
                                                  • broneknotgeld Re: .... Chorość dusy.... 12.03.05, 23:39
                                                    Z niyprowdom zowdy niyhersko dusza
                                                    Se po swojymu szkryfnońć to musza.
                                                  • ciupazka Re: .... Chorość dusy...... 10.05.05, 09:04
                                                    Nogorse to tótó, ze na tom tęsknice umiyros bez całe swoje zywobycie.
                                                    I zodyn dochtor Ci nie pomoze, haj? A cy na inkse chorości łatwo dzisiok
                                                    pomrzyć? Ba jako! Nie do Ci Słuzba ZDrowio i ZUS!!! Piyknie to Zdzisiek
                                                    BARGLIK ujon we swoim wiersycku: "Reforma Zdrowio". Ona Ci ta wylycy i duse
                                                    i ciało, ba jako! Cekojcie syćka na to, hehe... Tu sie tyz dusa
                                                    ciyrpnie, nie inacyj, kie ino słuchos o reformie Słuzby Zdrowio.

"Reforma zdrowio"

Nie tak łatwo dziś umreć, kie cie dorwiom dochtory,
                                                    Kie sie uprom, nie zejdzies, choćbyś jako był chory.
                                                    I nogami obiema stoł przed bramom Pietrowom,
                                                    A dusycka do raju kciała gwołtym wyrusyć,
                                                    To ni moze, bo óni jom trzymajom za usy.
                                                    Nei choć biydno sie siepie, bo opuścić kce ciało,
                                                    To óni jom z powrotym w to-te ciało wpychajom.
                                                    A trza pedzieć, co majom kónsekwencjom zeleznom,
                                                    Nie popuscom na cola, kie sie wej tak zaweznom.

Piekneś cłeku w tyk rułkak, ślaufak, drótak, guzikak,
                                                    Co wyglondos do znaku kieby bimbru fabryka.
                                                    Pare w tobie duchajom, krew pompujom ci do zył,
                                                    Elektrykom cie kopiom, cobyś ino im ozył.
                                                    A haw jesce im śwarne pomogajom siostrzycki,
                                                    Kryncom tymi biedrami, wypinajom te cycki
                                                    Kie ci plecy smarujom, cy tyz ścielom ci łoze,
                                                    Ze uświerknonć im na złość nie poradzis, ni mozes...

A hań telo markotnyk, telo wsędy gorycy;
                                                    ksiądz jegomość wnerwiony, bo na gros juz licył,
                                                    gróborz tyz jest wkurzony, co nie klepnon cie w zadek,
                                                    a nojbardziyj rodzina: "zaś trza cekać na spadek!"

Ale ty se miarkujys, kie w pościyli tak lezys,
                                                    Bez co tyz tym dochtorom tak na tobie zolezy,
                                                    Co sie telo przejmujom twojom marnom osobom...
                                                    To skróś dudków ZUS-owkik, ftore idom za tobom...

autor: Zdzisław Barglik w: "Na zbójnickom nute"

Telo, ku Wasej radości cobyście se zelzyli na dusy, ka ftory! Hej!
                                                  • ciupazka Re: .... Chorość dusy...... 13.07.05, 12:20
                                                    ....pote barz chore ciało i co ... kaput. Cy o to syćkim nom idzie? Mnie
                                                    tyz juz pomalućku, a wse a wse biere, nie wiada ino, cy z tyj tęsknicy
                                                    nie warcyj, ba jako!
                                                  • broneknotgeld Re: .... Chorość dusy...... 13.07.05, 15:31
                                                    "Remedium"

Na co mi jakeś medykamynty?
                                                    Ze fraszkom zdrowiyj - łod łba do piynty!
                                                  • ciupazka Re: .... Chorość dusy...... 13.07.05, 15:35
                                                    Kie Ci Bozia dała łaske
                                                    to nietrudno u Bronka o fraske,
                                                    A kie z męki Tantala przezywom,
                                                    z fraskom sie nie wychylom, hehe...

A kie dusa boli, to nie swawoli.

Telo.Pozdr.
                                                  • broneknotgeld Re: .... Chorość dusy...... 13.07.05, 17:45
                                                    A dyć Ciupazko połaź po halach
                                                    I kajsik zniknom mynki Tantala
                                                    Choć z "ulubiyńcym bogow" dej pozor
                                                    Toż był u niego za dugi ozor.
                                                  • ciupazka Re: .... Chorość dusy...... 04.08.05, 21:55
                                                    Dobrze sie godo, juześ na urlopie
                                                    A jo cłeku od frasek muse z... w chałupie.
                                                    Nie dziwota, ze dusa juz choro
                                                    i o wolność nie ino dusy ba i ciała woło.
                                                    Hej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka