Dodaj do ulubionych

spółki z udziałem miasta

07.05.13, 22:58
autentyczny przykład. firma zewnętrzna wygrywa przetarg ogłoszony przez urząd jednego z większych miast RP. miasto uzyskuje 1% udziału w tej firmie która staje się spółką o.o. z udziałem miasta. prezydent tego miasta uzyskuje świetnie opłacaną funkcję w firmie.
samorządy mnożą te spółki bo każda z nich ma radę nadzorczą co stanowi liczne, intratne posadki. jak wynika z aktualnych zeznań podatkowych dochody roczne niektórych samorządowców, nawet w regionach biednych o najwyższym bezrobociu, osiągają 300 tyś. zł.
Obserwuj wątek
    • przycinek.usa Re: spółki z udziałem miasta 08.05.13, 08:32
      czyli korupcja
      • androsak Re: spółki z udziałem miasta 13.05.13, 22:31
        podobno kiedyś obowiązki w radach nadzorczych pełniło się honorowo dziś bywa dyshonorowo.
      • androsak Re: spółki z udziałem miasta 20.05.13, 15:19
        moim zdaniem to jest taki nieetyczny proceder na granicy prawa. niestety często praktykowany z którym obywatele się oswoili. proceder który pozwala, nieraz bardzo miernym urzędnikom samorządowym, uzyskiwać bardzo wysokie dochody. moim zdaniem coś tu nie gra!
        • androsak c.d. o spółkach 28.05.13, 20:51
          w gronie kilku kolegów rozmawialiśmy przy herbatce o różnych sprawach i ktoś w pewnej chwili zapytał byłego kapitana ż.w. co właściwie stało się z rybołówstwem dalekomorskim. było przecież kilku dużych armatorów, dysponujących nowoczesną flotą? opowiedział na przykładzie pewnego armatora szczecińskiego. przedsiębiorstwo rozparcelowano na spółeczki, ile statków tyle spółeczek, prezesi, wiceprezesi, rady nadzorcze i t.p. wysokie apanaże, nieporadne zarządzanie i firma która wcześniej miała niewielkie zyski, zaczęły przynosić straty i plajta. czy dzielenie dużych firm na spółki jest zawsze racjonalne? czy jest to często droga do nadużyć i upadku?
    • sirland Re: spółki z udziałem miasta 04.06.13, 19:22
      > autentyczny przykład. firma zewnętrzna wygrywa przetarg ogłoszony przez urząd j
      > ednego z większych miast RP. miasto uzyskuje 1% udziału w tej firmie która staj
      > e się spółką o.o. z udziałem miasta. prezydent tego miasta uzyskuje świetnie op
      > łacaną funkcję w firmie.

Jakie to miasto i która spółka?
      • skuter44 Re: spółki z udziałem miasta 07.06.13, 15:32
        Nie ważne jakie to miasto.
        Na tym małym przykladzie widać jakie są mozliwości, skrupulatnie wykorzystaywane do korupcji. Przecież ten urzednik ulokowany w spółce lobbował na rzecz spółki która mu płaci.
        Nawet gdyby chciał reprezentowac skutecznie interes samorządu to co może zdziałać jako przedstawiciel "symboicznego" udziałowcy ?

• androsak Re: spółki z udziałem miasta 27.06.13, 23:08
          podobno prezydent miasta, ustawowo w okresie zajmowania stanowiska lub pełnienia funkcji nie może być członkiem zarządów, rad nadzorczych lub komisji rewizyjnych spółek prawa handlowego. dlaczego ten warunek spełnia tylko czterech prezydentów większych miast?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka