Dodaj do ulubionych

Dziedziczny nałóg

25.09.10, 12:48
Witam Spotkałam sie z wieloma osobami ktore twierdza ze alkoholozm jest dziedziczny ,rodzinny .....Osobiscie to jakas bzdura dla mnie Moj brat jest alkoholkiem ale ja nie mam problemow z alkoholem i jak tojest co sadzicie ?????draznia mnie takie teksty
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: Dziedziczny nałóg 25.09.10, 13:29
      Naukowo potwierdzono dziedziczność zniekształceń synaps
      nerwowych , w wyniku których dochodzi do problemów
      z wychwytem endorfin - tzw hormonów szczęścia,
      co jest jedna z przyczyn uzależnień.

Niezależnie od przyczyny alkoholizm jest chorobą niezawinioną.
      Poczytaj na ten temat - jeżeli chcesz oczywiście - np w wątku HALT.
      • wolfigen Re: Dziedziczny nałóg 25.09.10, 15:57
        dziedzicznosc alkoholizmu wystepuje bardzo czesto jako dziedzicznosc spoleczna. czyli : w domu nalogowca zdobywa sie wzorce spoleczne, a prosciej---dla dzieci pijaka, pijactwo jest stanem naturalnym taty itd tec. natomiast dziedzicznosc genetyczna to calkiem co innego--jak pisala Zahir. ma sie pewne sklonnosci psychomotoryczne i w ich wyniku , mozna zostac smutnym pijakiem, smutnym abstynentem, albo wesolym, albo agresywnym , i co sie komu podoba. alkoholizm jako taki nie jest dziedziczny. ale dziedziczy sie po mieczu, lub po kądzieli, lub po flaszce.
    • yuraathor Re: Dziedziczny nałóg 25.09.10, 18:17
      xxx.16 napisala:
      draznia mnie takie teksty
      a czemu Cie to drazni?? znasz sie na genetyce czy jak??
      wiesz np że gen daltonizmu albo hemofilii jest przenoszony przez kobiety tylko na męskich potomków.
      a nosicielki nie chorują. a jak z alkoholizmem??
      moi rodziciele nie pili , dziadzio zmarl z naduzycia alkoholu. ja z bratem nałogi, brat nadal dojący. siostry nie było.
      geny?? wychowanie ?? cholera wie
      • yuraathor hej Wilku 25.09.10, 18:19
        witaj Wolfie Darku.
        Ewa prosiła bym pozdrowil jak cie gdzie spotkam.
        no to pozdrawiam
        • wolfigen Re: hej Wilku 25.09.10, 19:21
          dziekuje i wzajemnie przekaz pozdrowienia Ewie, oraz wszystkim jej i moim znajomym wirtualnym

darek-wolf wielopostaciowy
          hej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka