Dodaj do ulubionych

Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takiego?

18.05.14, 14:05
Co oznacza dla ciebie wolnosc i zycie w wolnosci...!?
Jak to rozumiesz...!?
Czy mozna osiagnac wolnosc lekarstwami...!?
Jak wyglada ta wolnosc w praktyce, w twoim realnym zyciu...!?
A...
Obserwuj wątek
    • thomi73pl Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 18.05.14, 17:51
      Pisanie o wolności. Zamykajac to w paru opisach w paru zdaniach zamknietych w slowach i zamknietych w sieci. Ma tyle sensu ile rozpisywanie sie o trzeźwieniu przed komputerem..

Wolności nie można osiagnac za pomocą niczego. .!

Ale mozna być wolnym nawet biorac lekarstwo..

Czy można osiągnąć wolność za pomocą jedzenia..?
      A jesli nie to jedząc nie jest sie wolnym..?

A można stac sie wolnym dzięki zamknieciu w wiezieniu..?..

Wiem ze moje pytania sa głupie.
      Ale nie głupsze niz każda odpowiedź jaka padnie.
      • thomi73pl Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 18.05.14, 17:57

• aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 18.05.14, 18:45
          thomi73pl zapytał (A...):
          Można sie Ciebie spytać czy czujesz sie wolnym człowiekiem. ?
          ____________________.
          Tak, mozesz sie spytać...!
          A...
        • aaugustw Re:Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takiego 18.05.14, 20:00
          thomi73pl zapytał (A...):
          ... Czy czujesz sie wolnym czlowiekiem...?
          _________________________________.
          Pytasz thomi, wiec odpowiadam:
          Tak thomi, ja czuje sie wolnym czlowiekiem,
          bo nie zapominam kim ja jestem...
          Ty teoretyzujesz na temat wolnosci, bo ona ma rozne oblicza...
          Kazdy czlowiek ma tam jakies pojecie o wolnosci, w zaleznosci
          od jego rozwoju duchowego... - Dla jednych jest to sprawiedliwosc,
          dla innych jest to wolnosc slowa, dla jeszcze innych wolnoscia jest
          odpowiedzialnosc, albo; jest ona "owocem, ktory zyje w religii" (bez
          granic, ale z ograniczeniami)...
          Na moje szczescie, ja jestem alkoholikiem, o czym ty zapominasz,
          piszac te swoje teorie i prace filozoficzne... :-(
          Jako trzezwy alkoholik, rozwijajacy sie duchowo moge mowic tylko o jednej
          wolnosci... - Wolnosci od obsesji alkoholowej, a reszta tych (innych) wolnosci,
          ktore skladaja sie na te "WOLNOSC" przychodzi sama - zgodnie z Obietnicami AA,
          Bo bez Milosci i sluzby nasza mala wolnosc bylaby wielkim niezdrowym chaosem...
          Ps:
          Do tej pory najbardziej spodobaly mi sie, te ponizej przytoczone slowa
          Hellingera, ktory jakby trafil we mnie tymi slowami - (w moim wolnym tlumaczeniu:)
          Sa trzy glowne rodzaje wolnosci:
          Pierwsza wolnosc przyrownac mozna do mlodego rumaka. Rumak ten, aby byc wolnym
          zrzuca jezdzca, ktory go zaczal dosiadac… - Za kazdym jednak razem, jezdziec ten
          przyciaga mu cugle coraz bardziej...!

Druga wolnosc nazywana jest glupota i przyrownac ja mozna do kapitana rozbitego,
          tonacego statku. Zamiast wsiasc do lodzi ratunkowej, przypomina on sobie stare
          "dobre" czasy i tonie.

Trzecia wolnosc, ta prawdziwa jest nazywana madroscia i przyrownac ja mozna
          do trzciny na polu. Ona poddaje sie burzy i wiatrom, ratujac w ten sposob swoje zycie...!

thomi: Jako czynny pijak przezylem prawie wszystkie te wolnosci...!
          A...
          • iskram Re:Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takiego 18.05.14, 21:49
            Tys w niej zrodzon ,a nie potrafisz jej odnależć - jest w Tobie - nie mylic z buntem !
      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 18.05.14, 19:00
        thomi73pl napisał:
        Wiem ze moje pytania sa głupie.
        Ale nie głupsze niz każda odpowiedź jaka padnie.
        _______________________________________.
        Zadufany jestes w sobie, jak to jajko, ktore chcialo
        byc madrzejsze od wszystkich kurczakow...
        Moja sugestia: Na drugi raz poprzestan na pierwszym
        zdaniu, bedzie brzmialo rozsadniej i trzezwiej...! ;-)
        A...
    • bananarama-live Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 19.05.14, 05:48
      W pewnym wieku, wiekszość ludzi przyjmuje różne lekarstwa.

Poza tym ,człowiek NIGDY nie będzie wolny. Chyba ,że 2 m pod ziemią i to też watpliwa sprawa , bo tam robaki rządzą.
      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 19.05.14, 15:30
        bananarama-live napisał:
        > W pewnym wieku, wiekszość ludzi przyjmuje różne lekarstwa.
        - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        Co ma piernik do wiatraka...!?
        ________________________.
        bananarama-live napisał dalej:
        > Poza tym ,człowiek NIGDY nie będzie wolny...
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        Czlowiek moze i NIGDY nie bedzie wolny, ale
        jego duch moze byc wolny z cala pewnoscia...!
        A...
        • bananarama-live Re: 21.05.14, 22:02
          To was jest dwóch ?
        • iskram Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 22:12

aaugustw napisał:
          > Czlowiek moze i NIGDY nie bedzie wolny, ale
          > jego duch moze byc wolny z cala pewnoscia...!
          > A...

>> iskram napisała;
          >> Tak

WIĘCEJ O ZDROWIU:
          • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 07:39
            iskram napisała:

>
            > aaugustw napisał:
            > > Czlowiek moze i NIGDY nie bedzie wolny, ale
            > > jego duch moze byc wolny z cala pewnoscia...!
            >
            no wiec jednak wychodzi na moje. kazdy ma tyle wolnosci na ile sobie sam zasluzy i jej zdobedzie ;-)
            ale w ogole gadanie o wolnosci , to zasadniczo predzej czy pozniej zawsze zawadzi o frazesy i pustoslowie.
            • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 11:11
              wolfbreslau napisał:
              > ... gadanie o wolnosci , to zasadniczo predzej czy pozniej zawsze
              zawadzi o frazesy i pustoslowie.
              ______________________________________________________.
              W przypadku, kiedy zaczynaja o niej mowic niedopici jeszcze...! :-(
              A...
    • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 19.05.14, 10:50
      aaugustw napisał:

> Co oznacza dla ciebie wolnosc i zycie w wolnosci...!?
      > Jak to rozumiesz...!?
      > Czy mozna osiagnac wolnosc lekarstwami...!?
      > Jak wyglada ta wolnosc w praktyce, w twoim realnym zyciu...!?
      > A...

mnozysz te tematy , bo juz nie masz z kim i o czym gadac? :-)
      to zaczyna byc chorobliwe u Ciebie Guciek...
      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 19.05.14, 13:40
        wolfbreslau napisał (do A...):
        > to zaczyna byc chorobliwe u Ciebie Guciek...
        _____________________________________.
        Mnie to nie przeszkadza...! ;-)
        A...
        A´propos: czy ty przypadkiem uczyles sie medycyny,
        bo pisales kiedys, ze nie ukonczyles szkol...!?
        • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 20:25
          aaugustw napisał:

> A´propos: czy ty przypadkiem uczyles sie medycyny,
          > bo pisales kiedys, ze nie ukonczyles szkol...!?

wiele lat temu przeszedlem gruntowne szkolenie w ramach sanitariusza pola walki i udzielania pomocy wariatom przy pomocy kaftana :-0
          • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 20:55
            wolfbreslau napisał:
            > wiele lat temu przeszedlem gruntowne szkolenie w ramach sanitariusza pola walki
            > i udzielania pomocy wariatom przy pomocy kaftana :-0
            __________________________________________________________.
            Moglbys dzisiaj pracowac na izbie wytrzezwien, jak lapie goscia delirka...!
            A...
            • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 14:09
              aaugustw napisał:

> Moglbys dzisiaj pracowac na izbie wytrzezwien, jak lapie goscia delirka...!
              > A...

dlatego tyle czasu poswiecam Tobie na tym forum .....misericordia lupus ;-)
              • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 18:35
                > dlatego tyle czasu poswiecam Tobie na tym forum .....misericordia lupus ;-)
                ________________________________________________________________.
                Tobie Bog to dobrem odplaci, to milosierdzie i to, ze tyle czasu mi poswiecasz..!
                A...
                • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 08:16
                  aaugustw napisał:

> Tobie Bog to dobrem odplaci, to milosierdzie i to, ze tyle czasu mi poswiecasz.

moze tak, moze nie. niezbadane sa wyroki boskie. a jak pisal sw. Pawel...gdy bog zechce posluzy sie diablem, cierpieniem, smiercia, zlem i dobrem jednoczesnie...o ile uzna tak , a nie inaczej.wystarczy poczytac jak zabawil sie z Hiobem...zatem: ile razy Cie kopne w dupe, tyle razy moge dostac w nagode od Boga wygrana w totka :-) a potem wyladuje u czubkow ;-)
                  • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 11:21
                    > ... jak pisal sw. Pawel...gdy bog zechce posluzy sie diablem, cierpieniem,
                    smiercia, zlem i dobrem jednoczesnie...
                    _____________________________________________________.
                    Fajnie by bylo, gdybys przytaczal jeszcze skad wziales te slowa...!
                    A...
                    • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 12:26
                      aaugustw napisał:

>
                      > Fajnie by bylo, gdybys przytaczal jeszcze skad wziales te slowa...!
                      > A...

z listy sw. Pawla do kogos tam...nie pamietam juz czy do efezjan, koryntian, czy innych.zreszta co za roznica?
                      grunt , ze tak jest napisane....upupione dziadki z pielgrzymkowych wspolnot i tak zawsze wybiora z tresci nowego i starego testamentu aniołki, fikołki i cudowne matołki...zeby było ładnie, schludnie, po bożemu i ogolnie folklor plus kilka swiatecznych pocztówek wielkanocnych ...taki disnejlend dla wierzacych.;-)
                      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 14:23
                        > z listy sw. Pawla do kogos tam...nie pamietam juz czy do efezjan, koryntian, cz
                        > y innych.zreszta co za roznica?
                        _____________________________________.
                        Nie wierze, dopoki nie sprawdze...!
                        (albo; wierze tobie, na zasadzie ograniczonego zaufania...!
                        A mnie z kolei mozesz wierzyc w slepo...!)
                        A...
    • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 19.05.14, 10:57
      zasadniczo forum ogranicza sie do dialogu iskram z gutkiem...reszta nieco kibicuje i rzuca co jakis czas jakis przedmiot do smieci....tak to wyglada :-)
      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 19.05.14, 13:40
        wolfbreslau napisał:
        > zasadniczo forum ogranicza sie do dialogu iskram z gutkiem...reszta nieco kibic
        > uje i rzuca co jakis czas jakis przedmiot do smieci....tak to wyglada :-)
        _______________________________________________________.
        Nie wszyscy moga grac role glowne... - Musza byc i kibice i asysta...! ;-)
        A...
        • ona40311 Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 19.05.14, 22:38
          Nie stawiaj siebie Auguscie na tak wysokim piedestale ( z tą główną rolą ) bo z większym hukiem spadniesz . A tak na marginesie to jesteś li tylko klownem tutaj , który wywołuje śmiech zgodnie zresztą ze swoja profesją ;-)))) . Dalej ... piszesz , że Wolf nie pokończył szkół , czyżbyś sugerował iż jest niedouczony ? . Auguście kiedy czyta się ciebie i Wolfa to na pierwszy " rzut oka widać " , że wiedzą i elokwencją nie dorastasz mu do pięt . Troche więcej skromności Auguście .To w jaki sposób wyrażasz sie o niektórych forumowiczach jest żenujące .
          • aaugustw Zlosc pieknosci szkodzi...! 20.05.14, 11:40
            ona40311 napisała (do A...):
            > Nie stawiaj siebie Auguscie na tak wysokim piedestale ( z tą główną rolą )
            bo z większym hukiem spadniesz ...
            - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
            Z ciebie to prorok jaki, cy co...!?
            ______________________________.
            ona40311 napisała (do A...) dalej:
            A tak na marginesie to jesteś li tylko klownem tutaj , który wywołuje śmiech
            zgodnie zresztą ze swoja profesją ;-)))) .
            - - - - - -
          • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 12:24
            Nie zabieraj Arcy Apostołowi AA ( AAAA) podstaw jego egzystencji. Całe jego życie to FU, bez niego nie istnieje oraz AA ( chociaż w to drugie co raz bardziej wątpię) .

ps. AAAA nie mylić z BBBB.
            • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 12:45
              alkodarek napisał (do onej):
              > Nie zabieraj Arcy Apostołowi AA ( AAAA) podstaw jego egzystencji...
              - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
              Arcy nie pozwoli, chocbyscie nawet narobili Be-Be...
              ___________________________.
              alkodarek napisał dalej (do onej):
              > ... Całe jego życie to FU, bez niego nie istnieje oraz AA ( chociaż w to drugie co raz bardziej
              > wątpię) .
              - - - - - - - - - - - - - - -
              • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 18:33
                aaugustw napisał:

> Z mala przerwa teraz na basen, na rodzinke, na obowiazki i znowu dalej na te
                > nietrzezwe niecnoty - (t)FU...! <

Tak jak przypuszczałem, a teraz to potwierdziłeś. "Małą". Współczuję.
            • iskram Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 13:44
              Ty i twoja żona idzcie się leczyć , nie tylko z współuzaleznienia i uzależnienia ,a też z cynizmu i pogardy który świadczy o niskim poczuciu własnej wartości- zastanów sie nad tym!
            • ona40311 Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 23:10
              Masz absolutną rację Darku ... ja dodam tylko jeszcze od siebie , że z maniakiem się nie dyskutuje , należy go leczyć ;-) . Zdrówka życze i pozdrawiam . ( U nas wszystko w jak najlepszym porządziaszku )
              • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 23:32
                ona, ale po co? Skoro jest mu dobrze tam gdzie jest.
                • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 11:24
                  alkodarek napisał (do onej):
                  > ona, ale po co? Skoro jest mu dobrze tam gdzie jest.
                  ____________________________________________.
                  Dajcie mu spokoj, kazdy z was bedzie chwalil to co ma,
                  wy takze nie znacie innego zycia...!
                  A...
              • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 11:21
                ona40311 napisała:
                > ... ja dodam tylko jeszcze od siebie , że z maniakiem się nie dyskutuje ,
                należy go leczyć ;-) .
                - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                Kiedy zaczynasz...!? ;-)
                _____________________.
                ona40311 napisała dalej:
                ( U nas wszystko w jak najlepszym porządziaszku )
                - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                Mowilem to samo, jak jeszcze chlalem...! :-(
                Dzisiaj sie tym nie musze chwalic...! ;-)
                A...
                • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 14:12
                  aaugustw napisał:

> Mowilem to samo, jak jeszcze chlalem...! :-(

to Ona ileś tam , tez chla ?
                  :-)
                  • aaugustw Jak ty pojmujesz trzezwosc na sucho wolfie..? :( 21.05.14, 18:40
                    aaugustw napisał (do "onej"):
                    Mowilem to samo, jak jeszcze chlalem...! :-(
                    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                    wolfbreslau zapytał:
                    > to Ona ileś tam , tez chla ?
                    ________________________.
                    Pytasz, wiec odpowiadam:
                    Nie wiem czy chla, ale nietrzezwa to ona (ta ona) jest...!
                    (Alkohol nie gra tu zadnej roli...!).
                    A...
    • ya-rn Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 13:23
      aaugustw napisał:

Podobno wolność to uświadomiona konieczność. Mam wrażenie, że dla niektóych tą koniecznością mogą być leki, jeśli lekarz stwierdzi konieczność leczenia farmakologicznego.
      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 20:10
        ya-rn napisała:
        > Podobno wolność to uświadomiona konieczność. Mam wrażenie, że dla niektóych tą
        > koniecznością mogą być leki, jeśli lekarz stwierdzi konieczność leczenia farmak
        > ologicznego.
        ____________________________________________________.
        Ja nazywam cos takiego ulzeniem bolu w zniewoleniu choroba...!
        (cos a´la baclofen i alkodarek...!).
        A...
      • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 09:35
        ya-rn napisała:

>Mam wrażenie, że dla niektóych tą koniecznością mogą być leki, jeśli lekarz stwierdzi konieczność leczenia farmakologicznego.<

Raczej wyborem.
    • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 20:28
      a w temacie:
      kazdy ma tyle wolnosci na ile sam zasluguje i ile mu potrzeba. ani mniej , ani wiecej ;-)
      pies na lancuchu cieszy , sie ze ma dlugi lancuch , pelna miche ,czyli wolnosc wieksza niz zaglodzony wilk w lesie.a wilk glodny?.....to wilk wegetarianin ;-0
      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 20.05.14, 20:55
        wolfbreslau napisał:
        > a w temacie:
        > kazdy ma tyle wolnosci na ile sam zasluguje i ile mu potrzeba. ani mniej , ani wiecej...
        ______________________________________.
        Czyli: Alkoholik gdy pozbedzie sie obsesji picia...
        Drobnopijoczek, gdy (np.) kupi sobie baclofen...
        A...
        • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 00:02
          aaugustw napisał:

>
          > Czyli: Alkoholik gdy pozbedzie sie obsesji picia...<

Prawdziwy Alkoholik ( przez duże "A") ? Obsesji picia? AA nie zna takiego pojęcia. Dla AA to "nieuleczalna, dozgonna choroba" - "Kiszony Ogórek" ( nie mylić z "Nowicjuszami").

• iskram Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 00:07
            Pozyj ,przezyj potem powiesz ,idz swoją ściezką do sklepu !
            • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 09:29
              iskram napisała:

> Pozyj ,przezyj potem powiesz ,idz swoją ściezką do sklepu !

Zazdrościsz.
              • iskram Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 09:37
                A co to takiego?
            • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 10:57
              iskram napisała:

> Pozyj ,przezyj potem powiesz ,idz swoją ściezką do sklepu !

Ścieżką nasypem. Kolejowym.
              • iskram Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 11:02
                I patrz pod nogi w tej wedrówce!
                • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 21.05.14, 11:25
                  iskram napisała (do alkodarka):
                  I patrz pod nogi w tej wedrówce!
                  _____________.
                  Karmisz trolla...!
                  A...
    • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 14:19
      aaugustw napisał:

> Co oznacza dla ciebie wolnosc i zycie w wolnosci...!?
      > Jak to rozumiesz...!?
      > Jak wyglada ta wolnosc w praktyce, w twoim realnym zyciu...!?
      > A...

wyglada taka wolnosc czasem tak:
      jan pierr dolle....i zaraz potem wybuchy smiechu i dobrego humoru z powodu wolnosci slowa..
      jak to u duchowo rozwinietych czesto bywa.
      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 14:25
        > wyglada taka wolnosc czasem tak:
        > jan pierr dolle....i zaraz potem wybuchy smiechu i dobrego humoru z powodu woln
        > osci slowa..
        > jak to u duchowo rozwinietych czesto bywa.
        _____________________________________________.
        Ale widze, ze u tych z kafandrem bezpieczenstwa tez...!
        A...
        • iskram Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 14:34
          Ryba psuje sie od głowy.....;-))
          • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 14:41
            iskram napisała:

> Ryba psuje sie od głowy.....;-))
            sugerujesz ze glowa Augusta cos jest nie tak?
            bo jak pamietam to oboje bardzo sie cieszyliscie z janopie...wych dowcipow Rauchenowych :-0
            itd etc
            • aaugustw Wolfik w masce karnawalowej A... 22.05.14, 15:30
              iskram napisała do A... (o wolfie):
              > > Ryba psuje sie od głowy.....;-))
              - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
              wolfbreslau odpisał na to:
              > sugerujesz ze glowa Augusta cos jest nie tak?
              > bo jak pamietam to oboje bardzo sie cieszyliscie...
              __________________________________________.
              ;-) Iskram, on sie wcielil we mnie, on juz jest mna...!
              Cokolwiek napiszesz, on odpowiada za A... i o A...! ;-)
              A...
              • wolfbreslau Re: Wolfik w masce karnawalowej A... 23.05.14, 08:50
                aaugustw napisał:

> ;-) Iskram, on sie wcielil we mnie, on juz jest mna...!
                > Cokolwiek napiszesz, on odpowiada za A... i o A...! ;-)
                > A...

nie cokolwiek , tylko to co pisuje akurat na Twoj temat, choc wcale tego nie zamierzala ...reszta jej tworczosci jest mi obojetna :-)
                zatem Ty jestes ryba, Ona rybakiem /zreszta podobno nawet na oceanie trzexwosci jest juz daleko w przestworze odleglym jak sama pisala/...co sie razem komponuje znakomiecie.
                rybak i zlota rybka.....ino ze to bajka byla .
                • aaugustw Re: Wolfik w masce karnawalowej A... 23.05.14, 15:00
                  wolfbreslau napisał (do A... o Iskram i o A...):
                  > ... zatem Ty jestes ryba, Ona rybakiem /
                  ... rybak i zlota rybka.....ino ze to bajka byla .
                  ________________________________________.
                  Tak to byla bajka... - Natomiast tam w AA rybami
                  sa ludzie, a ci, ktorzy tam chodza i posluchaja
                  tego najwiekszego Mistrza, nad mistrzami stana
                  sie sami rybakami, (cyt. Sw. Mateusza 4,1-11):
                  «Pójdźcie za Mną, a uczynię was rybakami ludzi».
                  A...
                  • iskram Re: Wolfik w masce karnawalowej A... 23.05.14, 19:07
                    aaugustw napisał:
                    > Tak to byla bajka... - Natomiast tam w AA rybami
                    > sa ludzie, a ci, ktorzy tam chodza i posluchaja
                    > tego najwiekszego Mistrza, nad mistrzami stana
                    > sie sami rybakami, (cyt. Sw. Mateusza 4,1-11):
                    > «Pójdźcie za Mną, a uczynię was rybakami ludzi».
                    > A...

>> iskram napisała
                    >> Kto odnalazł w bajkach ,to i odnajdzie w zyciu!
                    • aaugustw Re: Wolfik w masce karnawalowej A... 24.05.14, 18:10
                      aaugustw napisał:
                      Tak to byla bajka... - Natomiast tam w AA rybami
                      sa ludzie, a ci, ktorzy tam chodza i posluchaja
                      tego najwiekszego Mistrza, nad mistrzami stana
                      sie sami rybakami, (cyt. Sw. Mateusza 4,1-11):
                      «Pójdźcie za Mną, a uczynię was rybakami ludzi».
                      - - - - - - - - - - - - - - -
                      iskram napisała:
                      Kto odnalazł w bajkach ,to i odnajdzie w zyciu!
                      I w Biblii, i w sercu, i w drugim czlowieku...! ;-)
                      A...
        • iskram Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 22.05.14, 15:28
          > Ale widze, ze u tych z kafandrem bezpieczenstwa tez...!
          > A...
          >> iskram napisał;
          >> uderz w stół , a nożyce sie odezwa - jasne ponizej Aauguscie dla Ciebie ;-))
          • aaugustw Echo w lesie...! ;-) 22.05.14, 15:35
            iskram napisała (do A... o wolfiku):
            > >> uderz w stół , a nożyce sie odezwa... ;-))
            ___________________________________.
            Przy tym refleksu trzeba mu pozazdroscic...! :-)
            A...
            Ps. Jade z wnuczkiem na trening, do pozniej...!
            • iskram Re: Echo w lesie...! ;-) 22.05.14, 16:36
              > Przy tym refleksu trzeba mu pozazdroscic...! :-)
              > A...
              > Ps. Jade z wnuczkiem na trening, do pozniej...!
              >> iskram napisała;
              >> A ja ide na siłkę , spalam energie z pozytkiem ;-)))
    • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 26.05.14, 08:25
      moja wolnosc polega na przyklad na tym, ze pojade dzis do mamy z wielkim bukietem kwiatow...a bylem u niej zaledwie tydzien temu, na urodzinach 80 ojca :-)
      a jeszcze kiedys tam wczesniej......wykreslilem ich oboje ze swojego zycia. jak sie okazalo na szczescie nie na zawsze :-)
      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 26.05.14, 11:20
        wolfbreslau napisał:
        > moja wolnosc polega na przyklad na tym, ze pojade dzis do mamy z wielkim
        bukietem kwiatow...
        _______________________________________________________________.
        Ja taka "wolnosc" nazywam na trzezwo: Obowiazkiem i wdziecznoscia wobec
        matki, za trud wlozony w wychowanie mnie...
        A...
        • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 26.05.14, 13:58
          aaugustw napisał:

> Ja taka "wolnosc" nazywam na trzezwo: Obowiazkiem i wdziecznoscia wobec
          > matki, za trud wlozony w wychowanie mnie...
          > A...

ja nazywam to miloscia....od ordnungu to mam swoja kobiete made in poland
          • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 26.05.14, 15:05
            > ja nazywam to miloscia....
            _______________________.
            Doloz do tego; "sluzba", a
            otrzymasz caly Program AA..
            A...
            • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 26.05.14, 15:49
              aaugustw napisał:

> Doloz do tego; "sluzba", a
              > otrzymasz caly Program AA..

ja pisalem o mojej mamie i dzisiejszym dniu, w
              ktorym bylem u niej z tej okazji...a nie o dyrdymalach i bzdetach Twoich :-)
              • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 27.05.14, 10:00
                aaugustw napisał (do wolfa):
                Doloz do tego; "sluzba", a
                otrzymasz caly Program AA..
                wolfbreslau odpisał na to (do A...):
                > ja pisalem o mojej mamie i dzisiejszym dniu, w
                > ktorym bylem u niej z tej okazji...a nie o dyrdymalach i bzdetach Twoich :-)
                __________________________________________________________________.
                Gdybys poznal Program AA, wiedzialbys takze, ze w tych "dyrdymalach i bzdetach"
                mieszcza sie takze twoja Mama i odwiedziny jej z okazji Dnia Kobiet...!
                A...
                • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 27.05.14, 10:20
                  aaugustw napisał:

> Gdybys poznal Program AA, wiedzialbys takze, ze w tych "dyrdymalach i bzdetach"
                  > mieszcza sie takze twoja Mama i odwiedziny jej z okazji Dnia Kobiet...!
                  > A...

... oraz paczka gwoździ, mutacja blastomerów, dualizm korpuskularno-falowy, przetoka lewej górnej czwórki, przystanek MPK i gwóźdź z krzyża.
                  • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 27.05.14, 13:15
                    aaugustw napisał (do wolfa):
                    Gdybys poznal Program AA, wiedzialbys takze, ze w tych "dyrdymalach
                    i bzdetach" mieszcza sie takze twoja Mama i odwiedziny jej z okazji Dnia Kobiet...!
                    alkodarek zareagował na to piszac (do A...):
                    > ... oraz paczka gwoździ, mutacja blastomerów, dualizm korpuskularno-falowy, pr
                    > zetoka lewej górnej czwórki, przystanek MPK i gwóźdź z krzyża.
                    _________________________________________________________.
                    Tak i musi wygladac twoje zycie duchowe, jak ta paczka pokrzywionych
                    gwoździ lezaca na ziemi, na przystanku MPK...! :-(
                    A...
                    • grazkavita Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 27.05.14, 13:34
                      Kiedyś jak miałam mamę to miara mojej wolności było to czy pozwoli mi odwiedzić wnuki? Teraz jest to czy pustka wokół mnie i pamięć o mamie nie zostaną stłamszone przez żywiołowość moich rozrabiaków i żeby jeszcze do tego nie sięgać po lody, cukierki i inne łakocie, które trzeba kupić , by święto dziecka było radosne...
                    • alkodarek Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 27.05.14, 13:44
                      aaugustw napisał:

> Tak i musi wygladac twoje zycie duchowe, jak ta paczka pokrzywionych
                      > gwoździ lezaca na ziemi, na przystanku MPK...! :-(
                      > A...

Niewiele zrozumiałeś. Przyjmij do wiadomości, że istnieje świat poza alkoholem, nawet nie pitym. Można postrzegać osoby i zdarzenie nie konfrontując tego z alkoholizmem.
                      Nawet pies Pawłowa ślinił się tylko na widok świecącej żarówki, tobie każdy bodziec kojarzy się z AA. Tak jak napisałeś, wytrenowałeś się prawie bezwarunkowo.
                      • aaugustw Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 27.05.14, 14:20
                        aaugustw napisał:
                        Tak i musi wygladac twoje zycie duchowe, jak ta paczka pokrzywionych
                        gwoździ lezaca na ziemi, na przystanku MPK...! :-(
                        - - - - - - - - - - - - - - - - -
                        alkodarek odpisał na to na okraglo (do A...):
                        > Niewiele zrozumiałeś. Przyjmij do wiadomości, że istnieje świat poza alkoholem...
                        _______________________________________________.
                        A gdzie i kiedy ja uzywam slowa alkohol, procz wzmianki,
                        kiedy pisze o ciebie i twoim kontrolowanym piciu alkoholu..!
                        A...
                        Ps. Na Mityngach AA o alkoholu mowi sie jedynie jak przychodza
                        nowicjusze... - Nie sztuka jest przestac pic, sztuka jest nie powrocic
                        do picia, dlatego; Rozwoj duchowy, rozwoj... - trzezwosc jest najwazniejsza...!
                        • iskram Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 27.05.14, 15:18

aaugustw napisał:
                          > Ps. Na Mityngach AA o alkoholu mowi sie jedynie jak przychodza
                          > nowicjusze... - Nie sztuka jest przestac pic, sztuka jest nie powrocic
                          > do picia, dlatego; Rozwoj duchowy, rozwoj... - trzezwosc jest najwazniejsza...!
                          >>iskram napisała;
                          >> Nic tak nie przekonuje do stwierdzenia alkoholizmu jak sam alkohol- powodzenia;-)))

• aaugustw Prosta droga do wolnosci...! 27.05.14, 16:25
                            iskram napisała:
                            Nic tak nie przekonuje do stwierdzenia alkoholizmu jak sam alkohol- powodzenia;-)))
                            ___________________________________________.
                            Metodą wprostproporcjonalną do jego spozywania...! ;-)
                            A...
    • wolfbreslau Re: Jak pojmujesz pojecie; wolnosc i co to takieg 27.05.14, 21:15
      w nawiazaniu do wolnosci i jej konsekwencji polecam "psie serce" Bulhakowa....no i Biesy Dostojewskiego.
      z polskiej literatury nic mi sie nie kojarzy w tym względzie....moze to symptomatyczne niestety .
      • aaugustw Natretny Facebook...! 27.05.14, 21:35
        wolfbreslau napisał:
        > w nawiazaniu do wolnosci i jej konsekwencji polecam "psie serce" Bulhakowa....
        ____________________________________________.
        Przeczytales to dzisiaj w Facebook u tej Ukrainki...!? ;-)
        (ona pisala tam o tym "psim sercu"...!)
        A...
        • wolfbreslau Re: Natretny Facebook...! 27.05.14, 21:59
          aaugustw napisał:

> Przeczytales to dzisiaj w Facebook u tej Ukrainki...!? ;-)
          > (ona pisala tam o tym "psim sercu"...!)
          > A...
          nie moj drogi...nie korzystam z facebooka. przeczytalem to wiele lat temu i niekiedy czytam sobie kawalki ponownie. a najczesciej mistrza i malgorzate...i regulamin sluzby grenadierow pancernych werchmachtu...ale to juz tak z zainteresowania historyczno-rodzinnego :-)
          • aaugustw Re: Natretny Facebook...! 28.05.14, 09:15
            > nie moj drogi...nie korzystam z facebooka. przeczytalem to wiele lat temu i nie
            > kiedy czytam sobie kawalki ponownie. a najczesciej mistrza i malgorzate...i reg
            > ulamin sluzby grenadierow pancernych werchmachtu...ale to juz tak z zainteresow
            > ania historyczno-rodzinnego :-)
            To takie patrzenie do zasmarkanej husteczki...!
            Znam ciekawsze (i na czasie) rzeczy...!
            A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka