Dodaj do ulubionych

Dlaczego należy uważać na manipulacje?

19.12.14, 23:53
Alkodarek w sąsiednim wątku napisał coś, o czym ja wiem - i wspominałam wielokrotnie tu i tam, oczywiście, zagłuszana wrzaskami lepiej wiedzących:
"Panie Darku, jak pan przez kilkanaście dni będzie w stanie pić po jednej pięćdziesiątce wódki
i pan nie zapije, to znaczy, że nie jest pan uzależniony"
słowa mojej terapeutki.
ad.2. Próbowałem, ale się nie udało. Po tygodniu już mi się tej pięćdziesiątki nie nie chciało.
Nie lubię wódki. To spróbowałem z piwem, które lubię. Też się nie udało. Po 7 dniu nie miałem ochoty na siłę w siebie wlewać 0,5 litra złocistego.
Eksperyment się nie udał.

Cudowna moc baclofenu ma źródło nie tylko w samej regulacji komunikowania się żołądka z mózgiem, ale tez w przekreśleniu terapeutycznych "mądrości" - znaczy głupot czy przesądów. Oczywiście, czy normalny, nieuzależniony człowiek będzie pił i odliczał kolejne pięćdziesiątki wódki? To bzdet totalny, to ohyda umysłowa, chamstwo wobec pacjenta szukającego pomocy u "fachowca".

Ostatnimi wakacjami zdarzyło się mi: otóż przyjęto mnie w jednym z tzw. "cygańskich pałaców", czyli w luksusowej willi, gdzie mocno dorobieni prowadzili arystokratyczny styl życia. O poranku - koniaczek, wino przy obiedzie, wino przy kolacji. A ja? ponieważ jeździłam rowerem po okolicy, więc ani koniaczku, ani wina przy obiedzie, trzy kolejne wieczory - trochę wina, jakieś piwo oryginalne, czwartego dnia nic, bo mi się zwyczajnie nie chciało kosztować - zapomniałam o napełnionym szkle. W ogóle nie miało to dla mnie znaczenia. Ale żeby sobie polewać dla sprawdzania czy udowadniania - matko, nikt normalny nie pije pięćdziesiątek przez kolejne kilkanaście dni!

Terapeutyczne bzdury szkodzą ludziom - podsuwają fałszywe rozwiązania, a potem płaci jeden naiwny z drugim łatwowiernym tym, co najważniejsze - własnym życiem.

Obserwuj wątek
    • e4ska Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 20.12.14, 00:16
      Drugi przykład kompetnego niezrozumienia alkoholizmu przez opłacanych ze skarbu państwa "fachowcow".
      Tym razem o mnie.

Otóż, w głębi duszy mojej wierząc w moc medyków od leczenia alko, jestem oto na przedterapeutycznej wizycie u fachowego lekarza, znaczy - konowałki, bo cóż to z takiej śniętej za wybitność medyczna...

I jakoś tak wyszło, że wspomniałam wakacje, kiedy na 62 dni może ze 4 dni były bez alkoholu.

No i pani powiada, że byłam wówczas w ciągu.

No.... akurat w ciągu nie byłam w te fantastyczne wakacje, bo w ciągi to weszłam ja parę ładnych lat później. Próbuję tłumaczyć, że to co innego, że trzy dni ciągu mogą być śmiertelne, a pięćdziesiąt parę dni wakacyjnych szaleństw śmierci nie zwiastują, gdzieżby tam, każdemu życzę takich wspaniałości, jakie mnie wtedy radowały... Eh, tego się nie da opowiedzieć...

Dziś - podbudowana wizją pewnej nienażartej posłanki - mniemam sobie, że pani fachowa, która sugerowała ciąg - otóż ona nigdy czegoś takiego jak moje wakacyjne zabawy przeżyć nie mogła. Była za brzydka, za głupia, za nudna... z metra cięty kwadratowy umysł, od którego ludzie uciekają w podskokach. Kto by do takiej gnał dwadzieścia km pieszo po ciężkiej robocie, żeby jej piwo postawić? i żeby pogadać chociaż pół godziny?

W ogóle to mam głupie - zapewne :-))) - podejrzenie - że przesławne terapeutki nigdy nie zakosztowały 62 dni wakacji, podczas których poznały, czym jest przyjaźń, miłość i piękno świata - i jak dobrze jest się witać z ludźmi, jak dobrze z nimi żartować, śmiać się, cieszyć, jak dobrze jest ich poznawać, wchodzić w ich umysł, w ich uczucia, poznawać ich serca, jednać się z bliźnim naszym, rozumieć ich w inności, odrębności i wspólnocie naszych ludzkich potrzeb - i że można wcale nie żałować, że się zostało alkoholikiem, gdyż bez podpowiedzi pań nudnych wychodzi się z alkoholizmu bez boleści, a dobre wspomnienia pozostaną. Na zawsze.
      :-)
      • deoand Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 20.12.14, 00:35
        Ano trzeba uważać na manipulację a jeszcze bardziej na bełkot schizofreniczki eski , który prowadzi uzależnionych w najlepszym wypadku na detoks a w najgorszym do Św.Piotra gdzie rzeczywiście będą mogli jeździć rowerem po bezdrożach Nieboskłonu .
        • e4ska Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 20.12.14, 08:59
          Boli, co? Pan Deo powiada, że nie ma terapii picia kontrolowanego, że nałogowiec nigdy nie będzie mógł zjeść kukułki czy posmarować się woda kolońską na alkoholowej bazie... i że musi do końca życia czy biologicznych zdolności łazić z mityngu na mityng i pozostawać pod opieką psychiatry, i że alkoholicy pożerają baclofen całymi workami, i że przynosi ten baclofen Mikołaj, bo żaden lekarz nie jest hieną, żeby baclofen pijakowi przepisać, a uśmiercani przez odwykowców pacjenci "padli", bo naczytali się Eski.

Ciekawi mnie, czy łże takie cóś nie tylko na forum, ale też w praktyce. I jak się ma jego katolickie sumienie? No, pójdzie się do konfesjonału, dostanie się rozgrzeszenie i dalej będzie się plotło o worach Mikołajowych i schizofreniczce Esce.
          Akurat się ta schizofreniczka opamięta i pogna na detoks! Dziesięć lat czekania i pasy się marnują... boli, oj boli. ale nie mnie :-)
        • alkodarek Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 19:57
          deoand napisał:

> Ano trzeba uważać na manipulację a jeszcze bardziej na bełkot schizofreniczki
          > eski , ....<

No, było merytorycznie!
      • thomi73pl Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 20.12.14, 13:47
        Odpowiadasz na:
        e4ska napisała...
        (...),.gdyż bez podpowiedzi pań nud
        > nych wychodzi się z alkoholizmu bez boleści, a dobre wspomnienia pozostaną. Na
        > zawsze..
        Kiedy czytam te wspomnienia przypomina mi sie opowieść o jednej pani dobrodziejce; ktora chodzila do spowiedzi ciagke z tymi samymi grzechami..
        ale ja juz to chyba kiedyś pisałem. .

:)
        "
    • bananarama-live Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 20.12.14, 07:23
      Cos mi się wydaje,że to forum zaczyna mi szkodzić.
      Nie wiem - muszę sie temu przyjrzeć
      • e4ska Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 20.12.14, 09:04
        Forum może być gorsze niż zapach liści! Po co testować swoje bohaterstwo? Heroizm pijacki każdemu się kiedyś znudzi, o czym świadczą świeczki palone na porządnych forach, bo znowu któryś z "naszych" opił się i zapił, a tak mu ładnie szlo przez dwadzieścia lat.
        Zmień lekturę na Poczytaj mi mamo!
    • e4ska Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 20.12.14, 08:48
      Dodając w konkluzji, żeby jaśniej rzecz ująć:

Żaden normalny człowiek, nieuzależniony, nie napije się w celu jakiegoś "testowania" przez kilkanaście dni. Jeśli pije, to ze względu na sytuację, wie przy tym, że ma wakacje, wypoczywa, spotyka się z przyjaciółmi - i wie, że po urlopie czy wakacjach skończy się beztroskie próbowanie trunków - bo nie upijanie. Oczywiście, są ludzie, którzy piją do upadłego, ale jest ich niewielu i są to najczęściej alkoholicy albo banany. Jeśli latem, w krainach bardziej południowych, wino czy piwo jest zwyczajowym sposobem na pragnienie, to i tam wiedzą, ile można wypić, a nawet codzienna whisky czy wino przy kolacji nie oznacza, że połowa narodu tkwi w ciągu.

Według norm terapeutycznych, alkoholizm męczy pacjenta od kilkunastu lat zanim wyląduje się we wspaniałym ośrodku wśród wspaniałych fachowców, którzy serwują niczym najlepszy trunek tezy o seryjnych ciągach w czasie Juwenalii (bo ktoś wtedy pił przez cztery kolejne wieczory - a że nie był pijany, to mu się tak tylko zdaje, załgańcowi paskudnemu), a potem adept szkolenia w duchu freudowskim wierzy niezbicie, że on cierpiał na alkoholizm dwadzieścia lat, i jakaż szkoda, że prosto z juwenaliowych rozrywek nie udał się na terapię, najlepiej do wspaniałego dyskretnego ośrodka za sporą kasencję.

Uwolnienie się od matactw terapeutyczno-aowskich jest niezbędnym warunkiem wyzdrowienia z "nieuleczalnej choroby" - i tu nawet baclofen niepotrzebny, choć gdybym ja rzucała picie teraz, a nie dziesięć lat temu, też bym się baclofenem wspomogła.

Zdrufki :-)
      • bananarama-live Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 20.12.14, 08:51
        Wydaje mi sie ,że zbyt powaznie odebrałaś alkodarka.
        On pisze pod publikę ;]
    • 7zahir Pójście na łatwiznę = chory wybór = "0" skutku 20.12.14, 09:12
      Nie wiem po co to robisz Esko, czyżbyś czerpała korzyści materialne
      z reklamy leku niedopuszczonego w Polsce do leczenia alkoholizmu ?

Nie chce mi się wierzyć, żebyś była tak wyrachowana, żeby - jak napisał Deo
      narażać uzależnionych w najlepszym wypadku na detoks ,
      a w najgorszym do Św.Piotra

A może to charakterystyczna dla Ciebie przekora, każe Ci się bawić
      w prezentowanie Twojego bardzo zręcznego , manipulatorskiego
      stylu pisarskiego na przekór wszystkim rozsądnym ?

Popisy elokwencji cenione sa na innych forach,
      więc nie marnuj tutaj czasu.

• aabroniewski Re: Pójście na łatwiznę = chory wybór = "0" skutk 20.12.14, 09:49
        Calkiem mozliwe, ze baclofen gasi alkoholowa fizjologie, ale nie uwierze w to zeby naprawial czyjes wnetrze.
        Tak wielu ludzi zapija wlasne zgryzoty - bywaja one bardzo gleboko pochowane...
        Sa tez ci mniej wrazliwi - uzaleznieni inaczej.
        • 7zahir Re: Pójście na łatwiznę = chory wybór = "0" skutk 20.12.14, 11:24
          aabroniewski napisał:

> Calkiem mozliwe, ze baclofen gasi alkoholowa fizjologie, ale nie uwierze w to z
          > eby naprawial czyjes wnetrze.

Leczenie alkoholizmu to nie tylko abstynencja - bez względu na to czym spowodowana.

To leczenie uzależnionego ( tzw pijanego ) myślenia,
          a to nie jest łatwe i wymaga czasu,
          dlatego tacy jak Eska - która uciekła z terapii usiłują potem zwalać winę i " wieszać psy"
          na terapeutach ,usprawiedliwiając swoją chorą decyzje.

• aabroniewski Re 20.12.14, 11:41
            Terapia nauczy mnie przetrwania, ale czy wyrwie te wszystkie drzazgi, ktore tkwia w moim sercu?
            • 7zahir Re: Re 20.12.14, 12:14
              aabroniewski napisał:

> Terapia nauczy mnie przetrwania, ale czy wyrwie te wszystkie drzazgi, ktore tkw
              > ia w moim sercu? >

Na terapii nauczysz się jak do nich dotrzeć i spojrzeć trzeźwym okiem, zrozumieć przyczynę
              a następnie pogodzić się, naprawić oraz wybaczyć sobie i innym.

• aabroniewski Re: Re 20.12.14, 12:30
                Mow co chcesz, ale ja wiem jedno - milosci nie zastapi nawet najlepsza terapia.
                • 7zahir Re: Re 20.12.14, 12:34
                  aabroniewski napisał:

> Mow co chcesz, ale ja wiem jedno - milosci nie zastapi nawet najlepsza terapia.>

Na terapii nauczysz się na czym polega zdrowe rozumienie i przeżywanie uczucia miłości,
                  nie zniekształcone uzależnionym myśleniem.

• aabroniewski Re: Re 20.12.14, 13:57
                    Ja nie twierdze, ze terapia nic nie daje, ale mnie chodzi o cos innego.
                    Na pewno pozwoli dokonac wgladu i np. zrozumiec toksyczna relacje.
                    Komus umrze dziecko i co - terapia je zwróci?
                    To jest chwila - zadany cios poraza i jestes z tym bolem sam na sam.
                    Moze sie powiesisz - to juz zalezy od twojej psychiki, ale nawet jezeli przetrwasz to i tak to cos pozostanie w tobie.
                    Alkohol daje ukojenie - na trzezwo wszystko powraca...
                    Milosc to jest swiatlo / z tego tunelu smierci klinicznej / ogarnia cie i wszystkie drzazgi zostaja wtedy wyjete.
                    • europa277 Re: Re 22.12.14, 12:15
                      Wiesz co pozostaje ? Ty i zdumienie ze wytrzymałeś w tej dżungli !
                      • aabroniewski Re: Re 22.12.14, 20:43
                        Nie ma nic za darmo - przezyjesz, ale polamana, jakas dziwna...
                        • europa277 Re: Re 22.12.14, 20:46
                          Nic w życiu nie złamałam człowiek nie mebel by Go połamać !
                          • aabroniewski Re: Re 22.12.14, 20:56
                            Pewne zmiany moga dostrzec tylko inni, ale nie chodzilo mi konkretnie o Ciebie.
                            • europa277 Re: Re 22.12.14, 21:03
                              Zostaw innych i żyj swoim zyciem , fakt ludzie swojego smrodu pod nosem nie wyczuja , a czyjs z poza gór zwachają , umacniaj sie !
        • aaugustw Re: Pójście na łatwiznę = chory wybór = "0" skutk 20.12.14, 14:25
          aabroniewski napisał:
          > Calkiem mozliwe, ze baclofen gasi alkoholowa fizjologie, ale
          nie uwierze w to zeby naprawial czyjes wnetrze.
          > Tak wielu ludzi zapija wlasne zgryzoty - bywaja one bardzo
          gleboko pochowane...
          __________________________________________________.
          I tu odkryles Prawde AABroniewski... - Alkohol "pomaga" zyc,
          ludzie zapijaja wlasne zgryzoty i swoje nie rozwiazane sprawy
          osobiste, rodzinne. Baclofen, ani inna chemia tych problemow
          nie rozwiaze, moze jedynie drobnopijoczkom pomoc(?) uzyskac
          abstynencje, (nie mylic z trzezwieniem, z rozwojem duchowym,
          moralnym...!). Ale te problemy nie znikna tam, w tej rodzinie,
          (alkoholizm jest choroba rodzinna), dlatego wraz z osiagnieciem
          abstynencji taka tu pani (lub taki tu pan) wyzywaja swoje tu
          rodzinne kompleksy i problemy na innych, probujac sie w jakis
          tam ich (pijany na sucho) sposob dowartosciowac...
          A...
          • wolfbreslau Re: Pójście na łatwiznę = chory wybór = "0" skutk 20.12.14, 14:40
            aaugustw napisał:

> aabroniewski napisał:
            > > Calkiem mozliwe, ze baclofen gasi alkoholowa fizjologie, ale
            > nie uwierze w to zeby naprawial czyjes wnetrze.
            a czy Alkodarek cos takiego sugerowal ?
            opisal tylko sytuacje, gdy zapity ryj ogarniety obsesja chlania, lub glowa wyterapeutowana i wymityngowana, ogarnieta innymi obsesjami.przy pomocy baclofenu uwalnia sie chemicznie od boleści chlania do upadłego....a co sie zrobi z reszta odzyskanego wtedy czasu i życia, to już inna bajka. i zupełnie indywidualna sprawa każdego.
            • aaugustw Abstynencja to dopiero poczatek... 20.12.14, 18:30
              wolfbreslau wystapił w roli adwokata alkodarka:
              > ... przy pomocy baclofenu uwalnia sie chemicznie od boleści chlania do upadłego....a co sie zrobi z reszta odzyskanego wtedy czasu i życia, to już inna bajka. i zupełnie indywidualna sprawa każdego.
              ____________________________________________________.
              O nie nie, panie mecenasie... - Pan, jako ten "nie-przebudzony"
              tego wiedziec nie moze, ze my tutaj jestesmy na FU i nie jest to
              obojetne dla innych co sie robi dalej po rozpoczeciu abstynencji,
              ktora jest poczatkiem i warunkiem do przyszlego trzezwienia i
              rozwoju duchowego...!
              A...
    • boja55 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 21.12.14, 13:53
      Esko jestem pewien , że żaden alkoholik nie pójdzie na taki pomysł żeby przez kilkanaście dni pić po 50 gram , a osoba nieuzależniona też nie , więc nie wiem skąd tą terapeutkę wytrzasnęłaś . Terapie kontrolowanego picia istnieją , ale nie są one przeznaczone dla alkoholików , tylko dla osób nadmiernie pijących , jeszcze nie uzależnionych i nie ma na to chętnych ( mam kilku znajomych terapeutów i o tym mówili )
      Baclofen pojawia się jako cudowna pigułka dzięki której przestaje się pić . Ja w to nie wierzę , ale spotykałem się już z wieloma przypadkami , że w różnych chorobach podanie placebo skutkuje , jeśli jest to brane z wiarą , że to pomoże . Nie brałem i nie będę zaberał głosu na ten temat .
      Istnieje jeszcze coś , o czym na tym wątku już było pisane , zaprzestanie picia i co dalej ?
      Mogę o tym pisać , bo ze mną tak było . Pić zaprzestałem po terapii , abstynencje utrzymywałem dzięki takiej nieformalnej grupie wsparcia , ale to było w moim przypadku za mało . Straciłem alkohol który piłem od szkoły średniej , a w zamian dostałem abstynencje . Po kilkunastu latach dla mnie to było za mało , ja nie potrafiłem odnaleźć się w życiu , ja nie umiałem żyć , bo nie miałem kiedy się tego nauczyć . Przyszedłem do Wspólnoty AA i dzięki doświadczeniu innych , Programowi AA znalazłem sens życia i tego życia zacząłem się uczyć . Esko mamy dwa sposoby na życie , ja nie mogę powiedzieć , że Twój jest gorszy , bo czytając co piszesz widzę , że jest Ci dobrze i jesteś radosna . Każdy alkoholik ma wybór , co wybierze to jego sprawa . Ja wybrałem AA i jest mi z tym dobrze .
      • zdzislaw50 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 21.12.14, 14:10
        boja55 napisał:

......................Każdy alkoholik ma wy
        > bór , co wybierze to jego sprawa . Ja wybrałem AA i jest mi z tym dobrze.

Słowa boja55 są potwierdzeniem tego co już kiedyś pisałem.
        Ja tez jestem członkiem Wspólnoty AA i na niej opieram swoja trzeźwość ale nie zabraniam innym np. skorzystać z baclofenu.
        Dziś jako trzeźwy człowiek pamiętam o tym ze picie sprawiało mi przyjemność, na początku było miłe, nie wypieram się ze alkohol mi smakował.
        Czytając od początku wypowiedzi alkodarka, rozumiem jego drogę i też, być może , gdybym mógł, to chciałbym wypić lampkę wina do obiadu, ale... jestem alkoholikiem i wiem czym się to kończy, nie będę tego próbował, co nie znaczy że mam innym tego zabraniać.
        • deoand Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 21.12.14, 14:33
          ale... jestem alkoholikiem i wiem czym się to kończy, nie będę tego próbował, co nie znaczy że mam innym tego zabraniać.

No i tu jest pewien dylemat moralny bo niby ładnie napisane ale .... przeciez wiesz jak sam piszesz czym takie picie lampki wina sie kończy - wiesz dokładnie i nie reagujesz i nie protestujesz ???? i ok ale to samo zrobisz z pijanym kierowca , który wsiada do samochodu - ty nie wsiadasz ale inni niech jada ... przeciez nie kazdy , który wsiada po pijaku do auta powoduje wypadek - zdarza się , że nie tak jak alkodarek , który sobie pije bezpiecznie ale inni juz nie ... wiec nie protestujes ... a jak zabije taki kierowca twoja rodzine to co -
          • zdzislaw50 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 21.12.14, 14:47
            deoand napisał:
            No i tu jest pewien dylemat moralny bo niby ładnie napisane ale .... przeciez
            > wiesz jak sam piszesz czym takie picie lampki wina sie kończy - wiesz dokładnie
            > i nie reagujesz i nie protestujesz ???? i ok ale to samo zrobisz z pijanym ki
            > erowca , który wsiada do samochodu - ty nie wsiadasz ale inni niech jada ... p
            > rzeciez nie kazdy , który wsiada po pijaku do auta powoduje wypadek - zdarza si
            > ę , że nie tak jak alkodarek , który sobie pije bezpiecznie ale inni juz nie ..
            > . wiec nie protestujes ... a jak zabije taki kierowca twoja rodzine to co -
          • wolfbreslau Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 23.12.14, 13:58
            deoand napisał:

> ale... jestem alkoholikiem i wiem czym się to kończy, nie będę tego próbował, c
            > o nie znaczy że mam innym tego zabraniać.
            >. przeciez
            > wiesz jak sam piszesz czym takie picie lampki wina sie kończy - wiesz dokładnie
            > i nie reagujesz i nie protestujesz ???? i ok ale to samo zrobisz z pijanym ki
            > erowca , który wsiada do samochodu - ty nie wsiadasz ale inni niech jada ...

to dopiero manipulacja prima sort Deo....jestes nie gorszy od Eski :-0
        • alkodarek Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:03
          zdzislaw50 napisał:

> Czytając od początku wypowiedzi alkodarka, rozumiem jego drogę i też, być może
          > , gdybym mógł, to chciałbym wypić lampkę wina do obiadu, ale... jestem alkohol
          > ikiem i wiem czym się to kończy, nie będę tego próbował, co nie znaczy że mam i
          > nnym tego zabraniać.

Jak mawiał Pawlak: "Mądrego człowieka to i przyjemnie posłuchać!"
          Popieram w 120%. Każda droga do własnego szczęścia, bez krzywdzenia innych, jest właściwa.
          Niby proste, a wielu pojąć tego nie potrafi.

Pozdrawiam znad świątecznej wędzarni !

(niemożliwie szczęśliwy w wyzwoleniu od obsesji alkoholowej) alkodarek.
          • aabroniewski Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:29
            No, swiateczna wedzarnia to jest to!
            Rybka lubi plywac...
            • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:33
              Smacznego....
            • alkodarek Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:37
              aabroniewski napisał:

> No, swiateczna wedzarnia to jest to!
              > Rybka lubi plywac...

Peklowana szynka, boczek i polędwiczki. Straszny czas na wędzenie. Dyma jak w Kieleckiem, ale z nudów nawet z Iskram pogaduję...

ps. Rybka? Nawet nie skojarzyłem.
              • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:39
                Zamroczył Cię dym ?
                • alkodarek Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:45
                  europa277 napisał(a):

> Zamroczył Cię dym ?

Oj Iskram, siedzę przy wędzarni, pilnuję temperatury ( przy takich wichmarach to nie łatwe), nudzę się, a Ty nawet pogadać nie dasz. Napisz coś do dyskusyji a nie tylko złotomyśle iskramowe!
                  • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:50
                    Jakiego drzewa użyłeś do wedzenia ?
                    • aabroniewski Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 21:01
                      Nie wiem jak Alkodarek, ale ja po wielu eksperymentach / uzywalem np. drewna wisniowego / doszedlem do wniosku, ze najlepsza jest olcha.
                      • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 21:04
                        Na owocowym najlepiej ...
                        • aabroniewski Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 21:12
                          Jednak wegorz najlepiej wychodzil na olszy.
                          To jest ta wedzarnia, ktora zbudowalem specjalnie z mysla o wegorzach.
                          pokazywarka.pl/8h0ty8/
                          • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 21:20
                            Nie lubie wegorza !
                            A na wedzarniach sie nie znam !
                          • zdzislaw50 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 22:19
                            aabroniewski napisał:

> Jednak wegorz najlepiej wychodzil na olszy.
                            > To jest ta wedzarnia, ktora zbudowalem specjalnie z mysla o wegorzach.
                            > pokazywarka.pl/8h0ty8/

Ja też we czwartek wędziłem kiełbasy i uważam że dąb i grab są najlepszymdrewnem, wiśnie dodaje na koniec dla uzyskania koloru, na rybach się nie znam , nie wędziłem :)
                            • aabroniewski Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 23.12.14, 11:15
                              Widze, ze preferujesz twarde drewno - pewnie kielbaski i pozostale specjaly wymagaja innego drewna niz rybki.
                              Swoja droga taka robota przy wedzeniu jest sama przyjemnoscia.
                              Przypomnial mi sie pewien dokument, ktorego bohaterem by czarnoskory rzezbiarz -
                              widac bylo, ze calkowicie jest ogarniety swoja pasja.
                              Zapamietalem jego slowa:
                              " Mnie alkohol w ogole nie jest potrzebny."
                      • alkodarek Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 21:25
                        aabroniewski napisał:

> Nie wiem jak Alkodarek, ale ja po wielu eksperymentach / uzywalem np. drewna wi
                        > sniowego / doszedlem do wniosku, ze najlepsza jest olcha.<

Liściaste jest ok. ale jak się posiada owocowe, to nie ma co oszczędzać :)
                    • alkodarek Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 21:23
                      europa277 napisał(a):

> Jakiego drzewa użyłeś do wedzenia ?<

Mam sporo owocowego. Najwięcej jabłoni i gruszy. Na koniec, dla barwy podrzucam czereśnię i wiśnię. Oczywiście bez kory.
                      • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 21:32
                        Ale troche sciemniasz , jednak zadymiło ? Wiatr jest ,bo na Bałtyku sztorm :-)
                  • aaugustw Rozmowa drewniakow... 24.12.14, 11:35
                    Rozmowa drewniakow...
                    Tak mozna by nazwac ten watek czytajac ostatnie dwa dni...! :-(
                    A...
                    Ps. alkodarek powinie stac w bezpiecznej odleglosci od ognia...
              • aabroniewski Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:52
                To wszystko przez to, ze zbudowalem, w tym roku, wedzarnie z blachy / uzylem krawedziarki / i wraz z kolega zaczelismy wedzic rybki - zaczelismy od karpia - smaczny, ale wegorza nic nie zastapi.
                Chcialbym jeszcze uwedzic duzego leszcza albo pstraga.
                • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 22.12.14, 20:59
                  Byłam pare razy przy wedzeniu , meżczyzni wedzili , ja próbowałam , takie wedlinki są najsmaczniejsze....
      • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 02:45
        jestem po 4 terapiach i chodze na aa
        i biore baklofen chce sprobowac i jakos dobrze mi idzie razem z terapia i aa baklofen dziala i widzi sie z innej peryspektywy z peryspektywy nie uzalezninego czlowieka i wiem ze to brzmi glupio ale tak jestwww.youtube.com/watch?v=x3oH-b-JuSY sprobujcie a sami zobaczycie o ile wiem to nieuzaleznia
        • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 02:48
          polecam go goraco to sprawa zycia lub smierci tylko 5 procent alkoholikow przestaje pic po terapii i chodzac na aa to straszna choroba psychiczna kierujaca zyciem trzeba sprobowac wsszystkiego zeby nie umzec odartym z osobowosci i jakiegokolwiek czlowieczenstwa
          • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 02:55
            sa jeszcze inne leki ale to wielki biznes wiec na reke jest spoleczenstwu sprzedawac alkohol i leczyc alkoholikow Alkohol działa szkodliwie na układ nerwowy, przy czym w pierwszej kolejności atakuje najbardziej wrażliwe, najmłodsze w rozwoju ewolucyjnym - ośrodki układu nerwowego. Zaburzone jest więc precyzyjne myślenie, logiczne rozumowanie, prawidłowy osąd. Upośledzona zostaje tzw. uczuciowość wyższa, właściwa tylko człowiekowi. Obejmuje ona: etykę, moralność, poczucie więzi rodzinnych, międzyludzkich, narodowych. Zakłócone zostają też inne funkcje ośrodków kory mózgowej, ich współpraca z ośrodkami w strukturach podkorowych, znajdujących się dotychczas pod kontrolą i hamującym wpływem kory mózgowej. Dochodzą do głosu instynkty i popędy, prymitywne zachowania.
            • kutet33 baklofen 30.12.14, 02:57
              leczcie sie czymkolwiek aby nie pic i normalnie zyc
              • aaugustw Re: baklofen 30.12.14, 16:25
                kutet33 napisał(a):
                > leczcie sie czymkolwiek aby nie pic i normalnie zyc
                __________________________________________.
                Samo "nie picie" to stanowczo za malo...!
                A tego co moglbys uzyskac potem nie da ci baclofen,
                ani zadna inna chemia...! :-(
                A...
                • kutet33 Re: baklofen 30.12.14, 20:48
                  tak wiem dlatego chodze na AA i na terapie
              • europa277 Re: baklofen 30.12.14, 17:54
                Zastosuj to wobec swojej osoby...
                • aaugustw Wiesz cos z tego...? 30.12.14, 18:40
                  europa277 napisał(a):
                  > Zastosuj to wobec swojej osoby...
                  _________________________________.
                  Sprawdź, o czym piszą w Twojej okolicy...
                  A...
                  • europa277 Re: Wiesz cos z tego...? 30.12.14, 18:50
                    Powodzenia
                    • kutet33 Re: Wiesz cos z tego...? 30.12.14, 21:10
                      dziekuje wzajemnie
                      • deoand Re: Wiesz cos z tego...? 30.12.14, 21:16
                        Kolego z linka zaprezentowanego przez ciebie wynika , ze oddziaływanie pozytywne Baclofenu na alkoholika jest równe PLACEBO ... więc o czym tu mówimy .... Równie dobrze bedzie jesc kozie bobki , i efekt bedzie taki sam .
                        • kutet33 Re: Wiesz cos z tego...? 30.12.14, 21:21
                          placebo to wiara ze to sie uda a baklofen dziala jak przestudiujesz dokladnie dzialanie tego leku to zrozumiesz o co chodzi w uzaleznieniu
                          • kutet33 Re: Wiesz cos z tego...? 30.12.14, 21:24
                            wiem ze ten lek dziala i wiem jaka powazna to choroba dlatego z czystego rachunku prawdopodobienstwa warto go sprobowac
        • aaugustw Paranoja...! 30.12.14, 16:20
          kutet33 napisał(a):
          > jestem po 4 terapiach i chodze na aa i biore baklofen chce sprobowac i
          jakos dobrze mi idzie razem z terapia i aa baklofen dziala i widzi sie z innej
          peryspektywy
          ________________________________________________.
          Czy to widzenie "z innej perspektywy" zawdzieczasz chemii,
          czy pracy na Programie AA...!?
          A jezeli jednemu i drugiemu, to; co ma piernik do wiatraka..?
          A...
          • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 20:47
            W AA ucze sie jak byc lepszym i rozumiem dzialanie grup ktore dzialaja bardzo pozytywnie ale nurtowalo mnie dlaczego tylko 5
            procent leczacych alkoholikow nie pije i przeczytalem ksiazke Ameisena o baklofenie oto mozg uzaleznionego i obok ten sam mozg po podaniu baklofenu 1.17 www.youtube.com/watch?v=byain0Vo5mo to znaczy ze do konca zycia uzaleznionym kieruje chory mozg wiec AA czy terapia to za malo wiekszosc dopiero przed smiercia decyduje sie zmienic zycie jest tak dlatego ze choruje mozg dusza cialo bez baklofenu do konca zycia trwa wewnetrzny spor potrzeba pokory trzeba uwazac na kazdym kroku meczyc sie i akceptowac ta meke bo nie ma innego wyjscia jak biore baklofen to nie czuje zadnych fizycznych skutkow a psychicznie inaczej mysle juz sie nie mecze i alkohol jest mi zupelnie mi obojetny a wczesniej nie byl wiem ze inni beda mieli objekcje ale dlaczego mialem tego nie sprobowac jak wczesniej staralem sie chodzilem na AA grupy wsparcia przeszedlem 4 terapie i moj chory mozg pokierowal mna w wiadomym kierunku nie chce umrzec i bede probowal wszystkiego zeby zyc wieze w AA w baklofen w przyszlosc jestem pewnien ze mi sie uda gdzie wczesniej nie moglem byc tego pewnien chcialbym zeby inni tez tak mysleli i w koncu byli soba uwolnieni od tego nalogu
            • europa277 Re: Paranoja...! 30.12.14, 21:38
              Mylisz się , bowiem widzisz leczenie poprzez pryzmat swojej osoby ,zapewniam cię że po terapiach dużo osób wyszło z uzależnienia i się wcale nie meczy, a żyje swoim życiem i szczęsliwie wie jak ma żyć.
              • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 21:44
                wyszlo z uzaleznienia to nie mozliwe i jak sama wiesz bez AA takie osoby predzej czy pozniej wrocilyby do starego sposobu myslenia pozniej do picia itp bardzo czesto jestem na AA i widze co Ci ludzie czuja jak sie zachowuja i musza uwazac do konca zycia tak to prawda sa szczesliwi ale nie sa wolni i zawsze ich chory mozg bedzie kierowal nimu w sposob inny niz by chcieli
                • europa277 Re: Paranoja...! 30.12.14, 21:49
                  Nic nie rozumiesz, porównujesz się ,oceniasz , próznosc , a to nie jest tak!
                  • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 21:52
                    wiem ze bez tych tabletek moje zycie byloby bardzo ciezkie i byc moze umarlbym
              • deoand Re: Paranoja...! 30.12.14, 21:46
                kolego kutet - ty wkleiłes lik nie ja więc skoro gośc w linku - nie ja przecie mówi że skutecznosc baclofenu jest równa placebo to skoro Baclofen daje 80 % skutecznosci to drugie 80 % dawałoby Placebo skoro skutecznosc ich jest taka sama czyli razem 160 % . Nie ma takiej opcji z czysto matematycznego punktu widzenia .
                • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 21:51
                  te tabletki to ewenement jak chcesz prbuj jesli nie chcesz chodz na terapie i na AA nie wciskam tego nikomu dla mnie pomaga i dobrze wiem ze nigdy nie wezme alkoholu do ust i nie boje sie ze cos znowu zniszcze jestem od tego wolny i moge zajac sie wlasnym zyciem
            • aaugustw Re: Paranoja...! 30.12.14, 21:50
              kutet33 napisał(a):
              > W AA ucze sie jak byc lepszym i rozumiem dzialanie grup ktore dzialaja bardzo p
              > ozytywnie ale nurtowalo mnie dlaczego tylko 5 procent leczacych alkoholikow nie pije...
              _________________________________________________________________.
              Przeczytalem tylko to jedno zdanie i wiem wszystko na temat co ty wiesz o AA...!
              To twoje 5 % dotyczy alkoholikow, ktorzy dotarli do AA, reszta musi(ala) umrzec,
              albo skonczyc po wiezieniach lub szpitalach... - W AA powraca do zdrowia, > ok. 90%...!
              A...
              • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 21:57
                wcale nie musiala a te 90% to chyba z twojej chorej fantazjii panie szczesliwy alkoholiku
                • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 22:03
                  nie mozna przez same AA uleczyc chorego mozgu mozna tylko zmienic nawyki rozwinac duchowosc naprawic to co mozna zmienic nastawienie ale do konca zycia mozg bedzie chory
                  • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 22:08
                    myslalem tak jak Ty wczesniej ale to sie zmienilo
                  • europa277 Re: Paranoja...! 30.12.14, 22:10
                    zapomniałes dodać twój mózg!
                    • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 22:14
                      chyba nie zdajesz sobie sprawy co to za choroba
                      • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 22:18
                        widze po sobie jak zmienil sie moj punkt widzenia i dlatego widze jakie to straszne
                  • aaugustw Re: Paranoja...! 30.12.14, 22:25
                    kutet33 napisał(a):
                    > nie mozna przez same AA uleczyc chorego mozgu mozna tylko zmienic nawyki rozwi
                    > nac duchowosc naprawic to co mozna zmienic nastawienie ale do konca zycia mozg
                    > bedzie chory
                    ______________________.
                    To nawet widac po tobie...!
                    A...
                    Ps. Nikt tu nie mowil o uleczeniu, lecz o powrocie do zdrowia...!
                    • kutet33 Re: Paranoja...! 30.12.14, 22:28
                      nie rozumiem dlaczego jestes na nie
    • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 21:16
      terapia przynosi 5 % skutecznosci a baklofen 80% wiec czy warto sprobowac czy nie o to jest pytanie wiec dajmy kazdemu zadecydowac co mu pomaga nie siac propagandy
      • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 21:41
        Zamiana alkoholu na baclofen ,to nic innego jak oszukiwanie siebie, wykańczanie wątroby
        i nie tylko ....
        • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 21:46
          czy biezesz baklofen ze tak mowisz
        • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 21:50
          Chemia kolego Chemia !
          • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 22:05
            to dlaczego na calym swiecie ludzie uzywaja ten lek i pomaga 80% skutecznosci
            • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 22:08
              Wbij sobie do głowy ze na alkoholizm nie ma tabletki .....
              • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 22:12
                wlasnie ze jest i trzeba tylko zmienic nawyki i przejsc 12 krokow i wszystko bedzie ok to moja droga i w nia wieze wy nie musicie
                • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 22:13
                  Ty nie chodz po krokach ,tylko je przepracuj !
                  • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 22:15
                    jestem w trakcie
                    • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 22:17
                      I to wystarczy , nie spiesz sie zrób to solidnie ,a zobaczysz !
                      • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 22:19
                        jestes terapeutka czy osoba uzalezniona?
                        • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 22:23
                          Znam 12 kroków i 12 tradycjii...
                        • ona40311 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 23:45
                          kutet33 szkoda tej Twojej dyskusji z europa277 i augustem . to są osoby niereformowalne z umysłem zaściankowym , oni nie uznają żadnej racji , żadnego doświadczenia oprócz swojego . Jeśli będziesz się zgadzał z nimi , przyklaskiwał im , będziesz ok , jeśli będziesz miał swoje zdanie , różniące się będziesz beeee a co za tym idzie w dalszej dyskusji obrzucą Cie inwektywami . Ale dość o nich , trzymaj się swojego zdania , swojego postanowienia bo tylko Ty wiesz co jest najlepsze dla Ciebie . Mój mąż nie pije już 2 lata dzięki baclofenowni . Jest tu wiele takich osób którzy uratowali się dzięki baclo . Nie wchodzą tu często bo i po co ? chyba tylko po to by przeczytać że sa drobnopijoczki , kołki stajenne , burki itd.itp .Bardzo fajnie napisałeś by każdy ratował się czym może ( a najważniejsze z dobrym skutkim ) by wyrwać z alkoholizmu . Znaczy to ,że szanujesz innych a tym samym samego siebie . Życzę Ci wszystkiego dobrego w nowym roku !
                          • ona40311 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 23:46
                            Wpisz swoją odpowiedź
                            • ona40311 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 30.12.14, 23:51
                              A teraz niech sobie Pan august da upust i wypisze swoje mundrości ( jak sam to nazywa , bo to jedyna pożywka i uciecha na tym świecie dla niego :-))) Auguscie wszystkiego dobrego w nowym roku ! więcej refleksji i zrozumienia dla innych .
                              • aaugustw Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 07:43
                                ona40311 napisał(a):
                                > A teraz niech sobie Pan august da upust i wypisze swoje mundrości ( jak s
                                > am to nazywa , bo to jedyna pożywka i uciecha na tym świecie dla nieg
                                > o :-))) Auguscie wszystkiego dobrego w nowym roku ! więcej refleksji i zr
                                > ozumienia dla innych .
                                _____________________________________________.
                                Widze Ona40311, ze Twoja milosc do mnie nie ustaje...! ;-)
                                Takze i Tobie wszystkiego NAJ... w Nowym Roku 2015..!
                                A...
                          • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 00:02
                            dziekuje bardzo ja poprostu wiem ze baklofen to ewenement
                            • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 00:06
                              biorac baklofen dopiero widze co to za choroba moim zdaniem wszyscy uzaleznieni od alkoholu powinni dostawac rente
                              • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 00:36
                                uzaleznieni nigdy nie beda soba,musza stwozyc nowa swiadomosc przydajaca sie w zyciu w spoleczenstwie. dzieki dzialaniu baklofenu widze ze dopiero teraz moge patrzec na swiat w inny sposob baklofen reguluje przeplyw neuroprzekaznikow na poziomie normalnego czlowieka jaka to ulga JA NAPRAWDE CZUJE SIE ZDROWY UWOLNIONY i nikt nie wmowi mi ze AA pomoze mi lepiej niz ten lek dlatego probujcie zobaczcie i wiezcie w to UWOLNIJCIE SIE od tego syfu i zyjcie swoim zyciem POZDROWIENIA przesylam pozytywna energiie
                                wiara ze sie uda baklofen AA pozytywne odzialywanie na swiat Przebaczaj im mimo wszystkoPozostań życzliwy, mimo wszystko..Staraj się osiągnąć sukces mimo wszystko.Czyń dobro mimo wszystko. Pewnego wieczoru stary Indianin z plemienia Cherokee opowiadał swojemu wnukowi o walce, która toczy się w jego wnętrzu. Powiedział: "To walka pomiędzy dwoma wilkami. Jeden z nich jest zły: złość, żal, pretensje, pazerność, arogancja, poczucie winy, kłamstwa, zawiść, nieuczciwość, rozczulanie się nad sobą, pycha, wygórowane lub zbyt niskie poczucie własnej wartości, ego... Drugi jest dobry: radość, pokój, tolerancja, miłość, nadzieja, troska o innych, życzliwość, empatia, hojność, prawda, współczucie i wiara". Wnuk chwilę się nad tym zastanawiał, w końcu zapytał: "Który wilk wygrywa?". Stary Indianin odpowiedział po prostu: "Ten, którego karmię".
                                • aaugustw Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 07:45
                                  kutet33 napisał(a):
                                  > uzaleznieni nigdy nie beda soba...
                                  _____________________________.
                                  To jestes Dupa (przez duze "D")...!
                                  A...
                                • aaugustw Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 07:52
                                  kutet33 napisał(a):
                                  > ... JA NAPRAWDE CZUJE SIE ZDROWY UWOLNIONY i nikt nie
                                  wmowi mi ze AA pomoze mi lepiej niz ten lek...
                                  ___________________________________________________.
                                  To prawdw... - Nikt nie wmowi ci tego, bo do tego potrzeba
                                  samemu dojrzec...!
                                  A...
                                  • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 12:10
                                    pamietaj bądż pokorny zobacz co napisane jest w wielkiej ksiedze zmien siebie nie innych i nie zapominaj ,ze jestes chory psychicznie i zawsze twoj punkt widzenia bedzie chory tylko ze Ty nigdy do konca tego nie zobaczysz i nie zrozumiesz bo jestes chory
                                    • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 13:01
                                      Każdy chory ma lekarza w sobie , tylko nie kazdy Go odnajdzie !:-)
                                      • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 13:08
                                        chorego mozgu sam nie wyleczysz
                                        • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 13:16
                                          Ty wyleczysz , tylko najpierw wylecz swój ! :-)
                                          • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 13:26
                                            ja juz mam inny punkt widzenia i z tego sie ciesze
                                            • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 15:09
                                              Może zacznij od punktu siedzenia, a to co widzisz (gra) wyciagaj wnioski !
                                              • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 15:15
                                                nawet nie chce wiedziec o co ci chodzi ale zyj swoim przeswiadczeniem jezeli uwazasz ze jest dobrze i zawsze tak bedzie
                                                • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 15:35
                                                  Zeby dojsc do wiedzy ,trzeba pozbyć sie ignorancji !
                                                • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 15:37
                                                  Panta rea
                                                  • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 16:24
                                                    wiedza powinna byc jak najbardziej przyblizona do realnego postrzegania rzeczywistosci i powinna byc jak najbardziej przydatna czlowiekowi a uzalezniony czlowiek nigdy nie bedzie widzial wszystko w chory sposob
                                                  • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 16:28
                                                    kutet33 napisał(a):
                                                    a uzalezniony czlowiek nigdy nie bedzie widzial wszystko w chory sposob
                                                    >> europa277
                                                    >> potwierdziłeś na sobie , mała rada ; nie mów- nigdy!
                                                  • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 16:33
                                                    Wsteczny bieg....:-)
                                                  • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 19:47
                                                    SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2015
                                                    DLA WSZYSTKICH FU - przesyła Europa277.
                                                  • deoand Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 20:32
                                                    Dziękuję i wzajemnie - juz chcialem sie zapytac ilu forumowiczy padnie dzisiejszej nocy ale nie bede taki .... wszystkiego najlepszego jeszcze raz !
                                                  • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 20:55
                                                    To masz plusik , lepszy odemnie niz od wasermana ! :-)
                                                  • zdzislaw50 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 01:39
                                                    deoand napisał:

> Dziękuję i wzajemnie - juz chcialem sie zapytac ilu forumowiczy padnie dzisiejs
                                                    > zej nocy ale nie bede taki .... wszystkiego najlepszego jeszcze raz !

Pozdrawiam po zabawie na trzeźwo :)
                                                  • deoand Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 08:47
                                                    A Gucio to nam nie padł od reńskiego wina ???? Baclofenu w Reichu nie ma ...więc ???? Eska to odsypia kolejne lampki szampana , alkodarek też - wolf zaszyty w kniei po nocnych harcach ,bahama0yellow to kto wie czy jako agnostyk przemówil do niego deo , który mowi - nic nie pic w Sylwestra czy alko eska , która mówi dawaj pij ,pij bedziesz łatwiejszy . Ano zobaczymy i juz Nowy Rok i o rok starsi ,,,Pozdrowienia !!!
                                                  • e4ska Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 12:12
                                                    A Gucio to nam nie padł od reńskiego wina ???? Baclofenu w Reichu nie ma ...więc ????
                                                    Wiesz co, deuś? Na to forum wchodzę trochę z litości, a trochę dla sprawy.
                                                    O baclofenie nawet tutaj pisała Rauchen, znajdź wpis i przeczytaj. Patrz, jak ty kłamiesz. Żeby tylko utrzymać bezsensowny oddział leczenia kaca przez dni dziesięć, a jak się pacjent pokłoni, to dni czternaście, waszej łaski wygodnego bycia. Od lenistwa rozum się miesza. Każdemu, deuś, każdemu...
                                                    W Niemczech możesz iść do lekarza, no nie takiego jak ty, deuś, i możesz se (sobie) wziąć baclofen na receptę - a czy on pomaga, czy nie - to wystarczy wejść na pierwsze lepsze badania naukowe. Szpargały dostępne w necie.
                                                    A terapia, że ogłupia, też se weź i poczytaj, ciołku. Nawet na tutejszym forum Psychologia, jakby ci się nie chciało.
                                                  • aabroniewski Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 12:35
                                                    Ten baclofen to jakis tajemniczy specyfik - wciaz nie moge sie dowiedziec jak to leczy on chora, upadla dusze.
                                                    O takim procesie opowiadal Wiesiek Jindraczek / ten byly narkoman z Medjugorie /.
                                                    Widocznie niektorym, aby wyjsc z nalogu, wystarczy baclofen - nie wszyscy sa wrazliwcami, a zaczeli pic, bo maja do tego sklonnosci po babci.
                                                    A co z tymi normalnymi - nie pija, bo sa szczesliwi?
                                                    A moze sa zwyczajnie nieswiadomi?
                                                  • aaugustw Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 12:50
                                                    aabroniewski napisał:
                                                    > Ten baclofen to jakis tajemniczy specyfik - wciaz nie moge
                                                    sie dowiedziec jak to leczy on chora, upadla dusze...
                                                    _________________________________________________.
                                                    Pytasz, wiec odpowiadam...
                                                    Duszy nie mozna dotknac ani fizycznie, ani zadna chemia,
                                                    wiec takze baclofen nie potrafi leczyc chorej duszy...!
                                                    Dowod: alkodarek po baclofenie pije dalej... - Maz Onej
                                                    nie pije nie po baclofenie, ale po "pomocy" Onej, itd...
                                                    Mnie terapeutka potwierdzila to co napisalem slowami:
                                                    baclofen nie pomaga uzaleznionym alkoholikom...
                                                    (baclofen pomaga na inne choroby nerwowe i dziala rozskurczowo...!).
                                                    A...
                                                  • aabroniewski Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 14:35
                                                    Niech nie ośmielą się wydawać sądów o wódce ci, którym nie jest ona potrzebna. Jeśli ludzkość osiągnęła dotychczas cokolwiek trwałego w sensie ducha, to właśnie alkohol.
                                                    M.Hłasko
                                                  • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 14:44
                                                    terapeltka nic o tym nie wie
                                                  • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 14:41
                                                    nie nazywaj mnie ciolkiem czlowieku to nie mile
                                                  • aaugustw Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 12:31
                                                    deoand pyta:
                                                    > A Gucio to nam nie padł od reńskiego wina ???? Baclofenu w Reichu
                                                    nie ma ...więc ????
                                                    __________________________________________________________.
                                                    Gucio juz z samego rana posprzatal podworko i chodnik z tych przez niego
                                                    znienawidzonych sylwestrowych zimnych ogni... - Gucio trzyma sie jak "jedynka",
                                                    ktorej nie potrzebny jest baclofen, ktory tylko hamuje rozwoj duchowy w sposob
                                                    naturalny... - Happy New Year...!
                                                    A...
                                                  • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 14:42
                                                    nigdy tegi nie zrozumiesz bo jestes chory i bedziesz do konca zycia
                                                  • aaugustw Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 16:48
                                                    kutet33 napisał(a):
                                                    > nigdy tegi nie zrozumiesz bo jestes chory i bedziesz do konca zycia
                                                    ____________________________________________.
                                                    Kto cie upowaznil ciolku do nazywania mnie chorym...!?
                                                    A czymze to ja sie roznie od innych, kiedy nie pije...!?
                                                    A...
                                                  • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 21:40
                                                    nie nazywaj mnie w taki sposob jak Ci zle to powiedz to na AA a nie mnie na forum obrazasz
                                                  • aaugustw Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 22:16
                                                    kutet33 napisał(a):
                                                    > nie nazywaj mnie w taki sposob jak Ci zle to powiedz to na AA a nie mnie na for
                                                    > um obrazasz
                                                    ____________________.
                                                    No i kto tu jest chory...!?
                                                    A...
                                                  • 7zahir Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 10:21
                                                    zdzislaw50 napisał:

> Pozdrawiam po zabawie na trzeźwo :)

Ja też :-)
                                                    Dosiego roku !
                                                  • deoand Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 16:58
                                                    nonsensopedia.wikia.com/wiki/Plik:Izba1.jpg
                                                    Oto efekt porad eski - powodzenia ...
                                                  • aabroniewski Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 17:45
                                                    Obie panie się znają?
                                                    Ta pani, ze zdjęcia, wchodziła na tutejsze forum?

Prosimy o rzetelną odpowiedź!
                                                  • aabroniewski Potwierdzam 01.01.15, 18:20
                                                    Wlasnie przed chwila otrzymalem wiadomosc, z wiarygodnego zrodla, ze to prawda - obie panie doskonale sie znaja.
                                                    Z drugiej strony, Deo, to parszywe z Twojej strony - tak sledzic kogos i jego znajomych z aparatem fotograficznymw ręku.
                                                    PS
                                                    Przeslij mi orginal na skrzynke, bo te jest ocenzurowane.
                                                  • aaugustw Re: Potwierdzam 01.01.15, 18:40
                                                    aabroniewski napisał:
                                                    > Wlasnie przed chwila otrzymalem wiadomosc, z wiarygodnego zrodla, ze to prawda
                                                    > - obie panie doskonale sie znaja.
                                                    > Z drugiej strony, Deo, to parszywe z Twojej strony - tak sledzic kogos i jego
                                                    > znajomych z aparatem fotograficznymw ręku.
                                                    > PS
                                                    > Przeslij mi orginal na skrzynke, bo te jest ocenzurowane.
                                                    _______________________________________________.
                                                    A co z rowerem...!? - Gdzie on sie podzial...!? :-o
                                                    A...
                                                  • deoand Re: Potwierdzam 01.01.15, 19:36
                                                    Zawsze chciałem byc paparazim - akurat teraz sie udało
                                                  • aabroniewski Rower się znalazł 01.01.15, 21:15
                                                    Deo przeslal na moja skrzynke nowe materialy - jasno z nich wynika, ze w tej pijackiej orgii braly udzial trzy osoby - dwie kobiety i jeden mezczyzna.
                                                    Jak donosi lokalna prasa jeszcze dwa dni po zajsciu mozna bylo natknac sie na czesci garderoby.
                                                    pokazywarka.pl/zb0upf/
                                                  • deoand Re: Rower się znalazł 01.01.15, 21:33
                                                    Jak doniosła lokalna prasa jedna z dwóch dam utrzymywała , ze przeszła terapię odwykową a do stanu nieważkości doprowadził ją widoczny na zdjęciu terapeuta , który jednak zaopiekował sie rowerem damy - druga działała z własnej nieprzymuszonej woli .
                                                  • europa277 Re: Rower się znalazł 02.01.15, 20:22
                                                    Masz problem i to poważny .

• aaugustw Re: Rower się znalazł 01.01.15, 22:15
                                                    aabroniewski napisał:
                                                    > Deo przeslal na moja skrzynke nowe materialy - jasno z nich wynika, ze w tej pi
                                                    > jackiej orgii braly udzial trzy osoby - dwie kobiety i jeden mezczyzna.
                                                    > Jak donosi lokalna prasa jeszcze dwa dni po zajsciu mozna bylo natknac sie na c
                                                    > zesci garderoby.
                                                    > pokazywarka.pl/zb0upf/
                                                    ______________________________________.
                                                    Piekne okolice Lodzi, w tle tego gentlemana...! ;-)
                                                    A...
                                                  • aabroniewski Re: Rower się znalazł 01.01.15, 22:59
                                                    Muszę Ci się do czegoś przyznać Auguście - ten facet z rowerem to jestem ja.
                                                  • aaugustw Re: Rower się znalazł 02.01.15, 22:20
                                                    aabroniewski napisał:
                                                    > Muszę Ci się do czegoś przyznać Auguście - ten facet z rowerem to jestem ja.
                                                    ________________________________________________________________.
                                                    Cos mi sie wierzyc nie chce... - Ten rower ma siodelko, a pierzchni nie widze...!
                                                    A...
                                                  • aabroniewski Re: Rower się znalazł 03.01.15, 07:58
                                                    Kiedy idziesz w obscenę zaczynasz się staczać.
                                                  • e4ska Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 02.01.15, 20:14
                                                    Oto efekt porad eski - powodzenia ...
                                                    filmików byle jak podrzucanych nie oglądam - ale sam obrazek wskazuje, o co chodzi.

Tyle że to ofiara porad deusiowych, płci wszelakiej, jakich namnożył człowieczek ten... aż się od tych ofiar roi w naszej czcigodnej mieścinie.

Proponuję leczenie kaca co najmniej dni dwadzieścia cztery! Będzie luźniej! Jak to mawiają w kręgach pijackich, deuś: Robota to zgryzota, picie to jest życie!

Obserwując boje europejskich rządów z konowałami, ma się rozumieć, że konowały nie lubią zgryzoty:-)

Jakby znieść tą całą składkę na NFZ, to... skończyłoby się z kacem szybciej niż przez dziesięć dni. Bardzo ładnie, cieniutko, śpiewałoby się kolędy fałszywej wiary. Bo nasze Swiętowidy takich cwaniaczków-manipulatorów po prostu opiłyby na pierwszym lepszym zlocie religijnym - dowodząc, że leczenie kaca to kosztowna i szkodliwa rozrywka.

Zdrufki i trzym się, chopie, a też co przy okazji poczytaj w medycznej prasie światowej. Ucz się, ucz - nawet i od Eski.
                                                  • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 14:47
                                                    europa nie osadzaj czegos czego nie rozumiesz
                                        • zdzislaw50 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 17:43
                                          kutet33 napisał(a):

> chorego mozgu sam nie wyleczysz

Coś tworzysz, ja nie pijąc kilka lat mam zdrowy mózg :D

• aaugustw Sam manipulujesz, nie zdajac sobie z tego sprawy 31.12.14, 08:00
                                  kutet33 napisał(a):
                                  > ... UWOLNIJCIE SIE od tego syfu i zyjcie swoim zyciem POZDR
                                  > OWIENIA przesylam pozytywna energiie wiara ze sie uda
                                  baklofen AA pozytywne odzialywanie na swiat Przebaczaj im mimo
                                  wszystkoPozostań życzliwy, mimo wszystko..Staraj się osiągnąć sukces
                                  mimo wszystko.Czyń dobro mimo wszystko...
                                  ________________________________________________________.
                                  Tych slow nie zaczerpnales z zalaczonej do baklofenu kartki, lecz sa
                                  to slowa Matki Teresy z Kalkuty, wlasnie z takich to slow czerpiesz
                                  swoja pozytywna energie, wiec nie mieszaj nam tu zlota z gownem...
                                  A...
                                  • kutet33 Re: Sam manipulujesz, nie zdajac sobie z tego spr 31.12.14, 11:54
                                    nie wiem kogo to slowa ale sa pozytywne na Ciebie nie jestem zly ciesz sie swoim zyciem i nie propaguj AA bo do tego trzeba dojzec wesolego
                                    • europa277 Re: Sam manipulujesz, nie zdajac sobie z tego spr 31.12.14, 11:59
                                      Dla każdego co innego :-)
                                • zbyshek_moc Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 18.01.15, 17:59
                                  Czyli nie trzeba żadnej siły woli. Nie trzeba walczyć z nałogiem. Po prostu w pewnym momencie zaczynamy brać farmaceutyk i po sprawie. Jakie to jest proste. Może powinno się to przepisać wszystkim, jako dodatek do butelki w monopolowym.
                                  • wolfbreslau Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 19.01.15, 07:35
                                    zbyshek_moc napisał(a):

> Czyli nie trzeba żadnej siły woli. Nie trzeba walczyć z nałogiem. Po prostu w p
                                    > ewnym momencie zaczynamy brać farmaceutyk i po sprawie. Jakie to jest proste. M
                                    > oże powinno się to przepisać wszystkim, jako dodatek do butelki w monopolowym.

nie bylby to zły pomysł
                              • aaugustw Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 07:44
                                kutet33 napisał(a):
                                > biorac baklofen dopiero widze co to za choroba moim zdaniem wszyscy uzaleznieni
                                > od alkoholu powinni dostawac rente
                                _______________________________.
                                Tak, tak... - Inwalidzka 1 stopnia...! :-\
                                A...
                          • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 00:42
                            pozdrowienia ona40311 niech maz sie trzyma szczesliwego nowego roku
                            • grazkavita Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 07:08
                              Popieram Twój optymizm, tak trzymaj! Szczęśliwego Nowego Roku!
                          • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 10:59
                            Co to za zjawa współuzalezniona- alkoholizm to choroba , współuzaleznienie to kalectwo..:-)
                          • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 31.12.14, 11:52
                            ona40311 napisał(a):
                            Mój mąż nie pije już 2 lata
                            > dzięki baclofenowni .
                            >> europa 277.
                            > Zyczę ci w Nowym Roku 2015 , wiekszego rozwoju osobistego ,i pozbycia się myslaków
                            > za innych ,jest to trudne , sama wiesz - ale mozliwe?!
    • jerzy30 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 15:01
      Widze i czytam ze belkot o baclofenie trwa w najlepsze. I oby tak bylo. Pijana eforska, znawca wszystkiego, alkodarek konsument baclofenu, aagucio. Trio znakomite. Musze was zmartwic ze ta wasza dyskusja nic nie wnosi do zycia. Dyskutujecie wzajemnie. Bez efektu. A baclofen nie jest w Polsce dopuszczony i mafia z AA dalej, i dalej bedzie leczyc uzaleznionych reka w reke z producentami gorzaly. Jestescie zalosni.
      • jerzy30 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 15:04
        Jeszcze nijaki kutet cos bredzi. Powodzenia. A Europa jest kaleka. Wspaniale. Wiedza jej zaiste jest ogromna. Bawcie sie dalej. Ja spadam z tegi cyrku
        • jerzy30 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 15:06
          Kutet. Przyznaj sie w AA ze walisz i cpasz baclofen. Cos uslyszysz.
          • thomi73pl Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 16:45
            czy dopadl wszystkich suchy kax po sylwestra.. ? ;)..
            ( a może ten rzeczywisty. .!!?? ; )
            ; czy. ie wiecie co zrobić z takomnpoelnym dniem pierwszego roku.. ?

.. ake co mnie to.. .

Wszystkiego Dobrego , Lepszego i Najlepszego Wam Życzę. . :)

i trzezwego... !!!
        • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 20:48
          spadaj tam gdzie chcesz
          • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 22:42
            Czego ty sie tak boisz?
      • kutet33 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 01.01.15, 20:46
        nie osadzaj bo bedziesz osadzony
        • europa277 Re: Dlaczego należy uważać na manipulacje? 02.01.15, 11:53
          Zastosuj to do siebie ,mnie szkoda cennego czasu na ciebie ,masz AA .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka