Dodaj do ulubionych

TO DZIALA !

01.03.16, 11:25
Krok Trzeci (3) AA.
1 marca - "Codzienne Refleksje" AA
TO DZIALA!
Ten program działa - naprawdę działa. - ANONIMOWI ALKOHOLICY, STR. 76

Gdy przetrzezwialem, to na poczatku wierzylem tylko w program AA. Zachowywalem abstynencje z rozpaczy i z leku (i moze pomogł mi w tym tez troskliwy i/lub surowy sponsor!). Wiara w Sile Wyzsza nadeszla duzo pozniej. Zrazu przychodzila do mnie powoli, glownie dzieki temu, ze sluchalem, jak inni dziela sie na mityngach swoimi doswiadczeniami - doswiadczeniami, z ktorymi ja sam nigdy nie zmierzyłem się na trzezwo, a ktorym oni stawili czolo dzieki mocy uzyskanej od Sily Wyzszej. Ich wypowiedzi tchnely we mnie nadzieje, ze ja takze moge zostac - i zostane - ,,obdarzony'' jakas Sila Wyzsza. Z czasem przekonalem sie, ze Sila Wyzsza - czyli wiara sprawdzajaca sie w kazdych okolicznosciach - jest czyms mozliwym i istniejacym. Dzis ta własnie wiara, polaczona z uczciwoscia, otwartoscia umyslu i gotowoscia do pracy nad Krokami, zapewnia mi pogode ducha, ktorej szukam.
Ten program dziala - naprawde dziala.
------
A...
Obserwuj wątek
    • aaugustw Re: TO DZIALA ! 03.03.16, 10:05
      Codzienne Refleksje AA na dzien 3 marca
      "Przezwyciezanie Samowoli"
      A wiec nasze klopoty, jak stwierdzamy, w zasadzie pochodza od nas samych. Powstaja w nas. Alkoholik jest krancowym przykladem upartego szalenca, choc zwykle on sam tak o sobie nie mysli. A wiec my, alkoholicy, musimy przede wszystkim wyzbyc sie egoizmu. Musimy tego dokonac za wszelka cene, gdyz inaczej egoizm zabije nas. - Anonimowi Alkoholicy.str.53

Przez tyle lat moje zycie obracalo sie wylacznie wokol mnie samego! Pochlanialy mnie najrozmaitsze objawy mojego ja - egocentryzm, uzalanie sie nad soba, szukanie swego: a wszystkie one wyrastaly z pychy. Dzis, dzieki Wspolnocie, dysponuje darem stosowania w zyciu Dwunastu Krokow i Tradycji; darem nalezenia do grupy i posiadania sponsora; darem posiadania umiejetnosci odsuniecia na bok mojej pychy we wszystkich spotykajacych mnie sytuacjach - jesli tak wlasnie zechce uczynic. Dopoki nie umialem uczciwie wejrzec w siebie i - widzac, ze odnosnie do wielu spraw problem lezy we mnie - nie nauczylem sie odpowiednio reagowac wewnetrznie i na zewnatrz, dopoki nie zdolalem odrzucic swoich oczekiwan i zrozumiec, ze im wieksze one sa, tym mniejszy jest moj spokoj, dopoty nie moglem doswiadczac pogody ducha i trwalej, glebokiej trzezwosci.
      -----
      A...
      • aaugustw Re: TO DZIALA ! 04.03.16, 08:55
        4 marca - "Codzienne Refleksje" AA
        PIELENIE OGRODKA
        Istota wszelkiego wzrostu i rozwoju jest gotowosc do zmian na lepsze i gotowosc do wziecia na siebie odpowiedzialnosci za konsekwentne ich wprowadzenie. - JAK TO WIDZI BILL, STR. 115

Zanim dotarlem do kroku Trzeciego, zostalem uwolniony od swojej zaleznosci od alkoholu; ale gorzkie doswiadczenia pokazały mi, ze nieprzerwana trzezwosc, wymaga nieprzerwanych wysilkow. od czasu do czasu zatrzymuje sie i z uwaga przygladam poczynionym przeze mnie postepom. Za kazdym razem stwierdzam, ze moj ogrodek jest coraz lepiej wypielony - ale za kazdym razem znajduje tez nowe chwasty, ktore rosna w miejscach, o ktorych myslalem, ze juz je do cna wypielilem. Z punktu zamierzajac sie na nie lopata (latwiej je wypielic, gdy sa jeszcze mlode), przez chwile podziwiam tez dorodne warzywa i wybujale kwiaty, ktorych wzrost jest wynagrodzeniem za moje wysilki. Moja trzezwosc rozrasta sie, dojrzewa i przynosi owoce.
        -----
        A...
        • grazkavita Re: TO DZIALA ! 04.03.16, 11:59
          Ja też mam taki ogródek! Czasami wszystko pięknie rośnie, a czasem pojawi sie coś co niszczy moje plony i jest tak okazałym i pięknym chwastem , że ja zamiast wyrwać to świństwo , gotowam je podlewać i patrzeć jak rosną....Masz racje Auguście, praca w ogródku nie ma końca. Zajeć nam starczy do końca naszych dni...
          • aaugustw Re: TO DZIALA ! 04.03.16, 13:31
            Tak Grazka, u mnie jest podobnie... - Tak przyzwyczailem sie do niektorych tych "pieknych chwastow" duchowych w moim wnetrzu, ze dalej je jeszcze pielegnuje i zal mi sie z nimi rozstac, choc wiem ze one mi szkodza...
            A...
    • aaugustw Re: TO DZIALA ! 05.03.16, 10:30
      Kroku Trzeciego (3) AA, c.d.
      5 marca - "Codzienne Refleksje"
      ZADANIE NA CALE ZYCIE
      ...jak mozna w takiej sytuacji powiedziec: "nie przejmuj sie"? Chcialbym to zrozumiec.
      (12 Krokow /12 Tradycji, str 28)

Nigdy nie bylem znany z cierpliwosci. Ilez to razy pytalem: "Czemu mam czekac,
      skoro juz teraz moze byc O.K.?". Tak wiec gdy pierwszy raz zetknalem sie z
      Dwunastoma Krokami, przypominalem przyslowiowe "dziecko w sklepie ze slodyczami".
      Nie moglem sie doczekac, kiedy dotre do Kroku Dwunastego; przeciez teraz trzeba
      bylo na to zaledwie kilku miesiecy - albo tak mi sie przynajmniej wydawalo!
      Teraz rozumiem, ze zycie w zgodzie z Dwunastoma Krokami AA, to przedsiewziecie
      na cale zycie.
      -----
      A...
      • aaugustw Re: TO DZIALA ! 06.03.16, 13:35
        6 marca - "Codzienne Refleksje" AA
        KONCEPCJA WIARY
        Nie pozwol, aby jakies twoje uprzedzenia wobec tych okreslen (duchowych)
        powstrzymaly cie od starannego rozwazenia, co one dla ciebie znacza.
        ANONIMOWI ALKOHOLICY, STR 39

Koncepcja wiary jest trudna do "przelkniecia" gdy we mnie i wokol mnie
        pelno jest leku, zwatpienia i zlosci. Niekiedy juz sam pomysl zrobienia
        czegos nowego, czegos, czego nie zwyklem robic, moze stac sie w koncu
        aktem wiary, jezeli czynnosc te ponawiam regularnie, nie zastanawiajac sie
        zbytnio nad tym, czy to sluszne, czy nie. Gdy zdarza sie zly dzien i
        wszystko idzie nie tak jak trzeba, pojscie na mityng lub rozmowa z innym
        alkoholikiem czesto wystarcza, aby odwrocic moja uwage od klopotow;
        przekonac mnie, ze rozne problemy nie sa ani tak niemozliwe do rozwiazania
        ani tak przytlaczajace jak myslalem. Na tej samej zasadzie pojscie na mityng
        lub rozmowa z innym alkoholikiem stanowia akt wiary; wierze, ze w ten
        sposob powstrzymuje swoja chorobe. Takie metody z wolna przyblizaja
        mnie ku Sile Wyzszej.
        -----
        A...
    • aaugustw Re: TO DZIALA ! 07.03.16, 08:45
      7 marca - "Codzienne Refleksje" AA
      KLUCZEM JEST GOTOWOSC
      Z chwila, kiedy wlozylismy klucz dobrych checi do zamka i uchylilismy choc troche drzwi, przekonalismy sie, ze zawsze mozna je otworzyc jeszcze szerzej.
      12/12 (Dwanascie Krokow i Dwanascie Tradycji) STR.37
      -----
      A...
      • aaugustw Re: TO DZIALA ! 10.03.16, 17:12
        10 marca - "Codzienne Refleksje" AA
        DZIS WYBOR NALEZY DO MNIE
        Czasami wydaje sie, ze ludzie rania nas bez powodu,
        bez zadnej prowokacji z naszej strony. Niezmiennie jednak
        doszukujemy sie wydarzenia z przyszlosci, ktore "upowaznilo"
        tego kogos do wyrzadzenia nam przykrosci.
        ANONIMOWI ALKOHOLICY, str. 52

Gdy uswiadomilem sobie i zaakceptowalem fakt, ze ja sam
        w istotny sposob przyczynilem sie do obrotu, jaki przybralo
        moje zycie, moj poglad na zycie i swiat radykalnie sie zmienil.
        W tym to momencie program AA zaczal byc dla mnie skuteczny.
        Przedtem za to, co mnie spotykalo, winilem zawsze innych ludzi -
        innych ludzi albo Boga. Nigdy nie czulem, ze mam wybor
        i ze moge zmienic swoje zycie. Moje decyzje podyktowane byly
        lekiem, pycha albo zadaniami ego. W rezultacie decyzje te
        zaprowadzily mnie na droge samozniszczenia. Dzis staram sie
        pozwalac mojemu Bogu, aby prowadzil mnie ku poczytalnosci
        i zdrowiu duchowemu. Jestem odpowiedzialny zarowno za swoje
        dzialania jak i za swoja biernosc - niezaleznie od konsekwencji.
        ----
        A...
        • aaugustw Re: TO DZIALA ! 13.03.16, 11:00
          13 marca - "Codzienne Refleksje" AA
          KRAINA DUCHA
          Wkroczylismy w sfere zycia duchowego. Naszym nastepnym zadaniem
          w tym nowym zyciu jest poglebianie go i wzbogacenie. Nie da sie
          osiagnac tego w ciagu jednego dnia. To dlugoplanowe dzialanie.
          "Anonimowi Alkoholicy", str. 73

Slowa: "Wkroczylismy w sfere zycia duchowego" sa niezwykle wazne.
          Oznaczaja one dzialanie, poczatek , wejscie - i stanowia warunek
          konieczny do tego, bym podtrzymywal swoj rozwoj duchowy: slowo
          "Duch" zas oznacza niematerialna czastke mnie. Przeszkodami
          w moim rozwoju duchowym sa egocentryzm i materialistyczne
          skupianie sie na rzeczach ziemskich. Duchowosc rowna sie oddaniu
          sprawom duchowym, a nie ziemskim, oraz posluszenstwu wobec
          przewidzianej dla mnie woli Boga. Oto, co uwazam za sprawy duchowe:
          bezwarunkowa milosc, radosc, cierpliwosc, zyczliwosc, dobroc, wiernosc,
          panowanie nad soba i pokore.Ilekroc dopuszczam do siebie egoizm,
          nieuczciowsc, uraze i lek, tylekroc odgradzam sie od sfery duchowej.
          Wraz z zachowaniem trzezwosci, wzrost i rozwoj duchowy, staje sie
          procesem trwajacym przez cale zycie. Akceptujac fakt, ze nigdy nie osiagne
          duchowej doskonalosci, swoim celem czynie nieprzerwany rozwoj.
          -----
          A...
          • aaugustw Re: TO DZIALA ! 15.03.16, 07:35
            15 marca - "Codzienne Refleksje" AA
            Niczym slepiec, ktory stopniowo odzyskuje wzrok, z wolna dazylem
            po omacku ku Krokowi Trzeciemu. Uswiadomiwszy sobie, ze jedynie
            Sila Wieksza niz ja sam, moze wyratowac mnie z otchlani, w ktora wpadlem,
            wiedzialem, ze musze zblizyc sie do tej Sily i mocno sie jej uchwycic -
            a wowczas bedzie ona dla mnie kotwica na nieprzyjaznym oceanie.
            Choc w owym momencie byla we mnie zaledwie odrobina wiary,
            wystarczyla ona, bym zrozumial ze juz czas abym przestal polegac
            na swoim pysznym ja i zastapil je trwala, stabilna moca,
            ktora moze pochodzic jedynie od Sily Wiekszej niz ja sam.
            -----
            A...
            • aaugustw Re: TO DZIALA ! 16.03.16, 09:01
              16 marca - "Codzienne Refleksje" AA
              "JAKKOLWIEK GO POJMUJEMY"
              Przyjaciel moj wystapil z iscie rewolucyjnym dla mnie wowczas pomyslem. Powiedzial: "Dlaczego nie przyjmiesz swojej wlasnej koncepcji Boga?"
              Uderzylo mnie to. Stopnialy nagle lodowate gory intelektu, w ktorych cieniu
              zylem i marzylem od tylu lat. Znalazlem sie nagle w blasku slonca.
              Byla to przeciez wylacznie kwestia mojej checi, by uwierzyc w moc
              ponad moje sily. Niczego wiecej, nie trzeba mi bylo na tym etapie,
              by zrobic poczatek. - ANONIMOWI ALKOHLICY, str. 10

Pamietam, ze wielokrotnie spogladalem w niebo, zastanawiajac sie,
              kto stworzyl wszechswiat i dal poczatek zyciu, i w jaki sposob.
              Gdy przyszedlem do AA, zglebienie jakiegos rodzaju wymiaru duchowego
              stalo sie dla mnie niezbednym skladnikiem stabilnej trzezwosci.
              Po zapoznaniu sie z rozmaitymi wersjami Wielkiego Wybuchu,
              z naukowa wlacznie, wybralem prostote i swoim Bogiem - takim
              jak ja Go pojmuje - uczynilem Wielka Sile, ktora ten wybuch umozliwila.
              Uznalem, ze skoro Bog ten panuje nad tak przepastnym wszechswiatem,
              to bez watpienia bedzie on tez w stanie udzielic mi swego przewodnictwa
              w mysleniu i dzialaniu - jesli tylko bede gotowy je od Niego przyjac.
              Wiedzialem jednak, ze nie moge oczekiwac Jego pomocy, jezeli sie od niej
              odwroce i dalej bede zyl po swojemu. Stalem sie gotowy uwierzyc i od tamtej pory minelo juz dwadziescia szesc lat mojej trwalej i przynoszacej radosc, trzezwosci.
              -----
              A...
              • europa2772 Re: TO DZIALA ! 16.03.16, 12:56
                Od Boga,do Boga,a zycie i ludzie naucza ,jeden zwatpi,drugi sie rozesmieje, najwazniejsze to nie niszczyć Siebie ....
                • aaugustw Re: TO DZIALA ! 16.03.16, 16:50
                  Nie wiem dlaczego, ale takze denerwuje mnie to czeste uzywanie tego pojecia,
                  a ci ktorzy to robia i naduzywaja tego slowa wydaja mi sie jakby byli z Nim (z Nia...!?)
                  Jego (Jej?) partnerami na wysokosci oczu...
                  A gdzie przeznaczenie...!? (chyba ze ono takze podlega Jemu (Jej)...!?
                  A...
                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 12:14
                    Dlaczego Cie to denerwuje?
                    Co dodasz do skrzyni by była lzejsza!?
                    • aaugustw Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 15:15
                      Na to sklada sie wiele rzeczy... - Np. jak mozna zabijac w imie Boga...!?
                      Nie cierpie glupoty, zaklamania, fanatyzmu, itp... itd...
                      Ci, ktorzy sa takimi denerwuja mnie, bo szkodza innym, (bo sobie to oni moga szkodzic).
                      Alkoholik taki jak ja reaguje skrajnie, wiec dodam do tej "skrzyni" jeszcze to, ze glowy takich
                      wypelnione sa lajnem a nie rozumem...
                      A...
                      • europa2772 Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 15:56
                        Czy Ty się choc trochę zastanawiasz co piszesz!?
                        Popracuj nad soba !

• aaugustw Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 17:05
                          Pytasz, wiec odpowiadam...
                          w odroznieniu od ciebie, tak...!
                          A...
                          • europa2772 Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 19:00
                            Nikt nie jest wolny od prawienia nonsensów.
                            Najwiekszym nieszczesciem jest robić to poważnie.:-)))))))))
                            • aaugustw Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 20:45
                              W powaznej dyskusji smieja sie ci, ktorzy nic nie rozumieja.
                              Inaczej: Jest to rodzaj bezbronnosci...!
                              A...
                              • europa2772 Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 20:59

aaugustw 17.03.16, 20:45

Wiesz Ty masz styl - ZAŁOSNY!

• aaugustw Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 21:12
                                  ;-)))) Trafiona...!! ;-))))
                                  A...
                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 17.03.16, 22:34
                                    Trafiłeś - ale nosem w d..ę.:-))))))))))))))
                                    • aaugustw Re: TO DZIALA ! 18.03.16, 18:50
                                      (A...) napisal o europie: " ;-)))) Trafiona...!! ;-)))) "
                                      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                                      Europa odpisala: "Trafiłeś - ale nosem w d..ę..."
                                      _______________________________________.
                                      Ty sie tak nazwalas. Ja tego nie powiedzialem...!
                                      A...
                                      • europa2772 Re: TO DZIALA ! 18.03.16, 20:24
                                        Ja Kobieta , pokazałam Ci gdzie mozesz trafić , dostałes za bezczelnosć !
                                        • aaugustw Re: TO DZIALA ! 19.03.16, 08:50
                                          Europa napisala (do A...): "Ja Kobieta , pokazałam Ci gdzie mozesz trafić..."
                                          ____________________________________________________________.
                                          Ach, powiadasz: "Kobieta", a ja bylem przekonany ze ty "D...", bo kobiety z
                                          ktorymi obcuje nie uzywaja takiego języka (bełkotu), lecz jedynie dupy...!
                                          A...
                                          • europa2772 Re: TO DZIALA ! 19.03.16, 10:43
                                            b/k
                                            • aaugustw Re: TO DZIALA ! 20.03.16, 10:55
                                              20 marca - "Codzienne Refleksje" AA
                                              MILOSC I TOLERANCJA
                                              Kierujmy sie zasada milosci i tolerancji - "ANONIMOWI ALKOHOLICY", str. 93

Odkrylem, ze aby naprawde dokonywac postepow duchowych
                                              musze przebaczac innym we wszystkich sytuacjach. Na pierwszy
                                              rzut oka, zywotne znaczenie przebaczenia, moze nie byc dla mnie
                                              oczywiste, ale ze zglebiania tej tematyki wiem, ze kazdy wielki
                                              nauczyciel duchowy bardzo mocno podkresla te kwestie.
                                              Musze wybaczac zadane mi rany - nie tylko w slowach
                                              czy formalnych gestach, ale przede wszystkim w sercu.
                                              Powodem tego nie jest jedynie dobro drugiego czlowieka,
                                              lecz takze moje wlasne. Uraza, zlosci i chec odwetu tocza moja
                                              dusze jak smiertelna choroba. Takie uczucia i postawy przykuwaja
                                              mnie do moich klopotow. Przywiazuja mnie takze do innych problemow,
                                              ktore nie maja nic wspolnego z problemem pierwotnym.
                                              ------
                                              A...
                                              • europa2772 Re: TO DZIALA ! 20.03.16, 15:03
                                                Ty obłudniku jak smiesz!?
                                                • europa2772 Re: TO DZIALA ! 20.03.16, 16:23
                                                  Ty Aaugustw w czasie swojej edukacji, siedziałes w oślej ławce!? Osiołku :-))))))
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 20.03.16, 18:26
                                                    Wybaczam ci...!
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 20.03.16, 19:43
                                                    A ja Ci juz dawno wybaczyłam i przebaczyłam , nie ruszasz moich emocji, wiem kim jestem...!
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 20.03.16, 19:50
                                                    Nie wierze w nic co piszesz...!
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 20.03.16, 21:49
                                                    Mnie to nie jest potrzebne...;-))))
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 21.03.16, 08:54
                                                    Nawet nie wyobrazasz sobie, jak bardzo jest to tobie potrzebne
                                                    i jak bardzo byloby to dla ciebie przydatne, gdybys zyla i mowila Prawda...!
                                                    A...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 21.03.16, 08:55
                                                    21 marca - "Codzienne Refleksje" AA
                                                    POMYSLNOSC MATERIALNA I DUCHOWA
                                                    Opusci nas strach... przed niepewnoscia materialna.
                                                    "Anonimowi Alkoholicy", Str. 72

Zmniejszenie sie czy tez wyeliminowanie leku i poprawa warunkow
                                                    ekonomicznych to dwie rozne rzeczy. Bedac nowicjuszem w AA,
                                                    mylilem je ze soba. Sadzilem, ze obawy opuszcza mnie dopiero wtedy, gdy zaczne zarabiac duzo pieniedzy. Jednakze pewnego dnia, kiedy to gryzly mnie moje problemy finansowe, rzucil mi sie w oczy wers pochodzacy z Wielkiej Ksiegi: "Postep duchowy zawsze idzie przed dobrobytem materialnym, nigdy odwrotnie"(str. 112). Nagle dotarlo do mnie, ze ta obietnica jest dla mnie gwarancja powodzenia.
                                                    Zrozumialem, ze ustawia ona wartosci we wlasciwym porzadku
                                                    i ze rozwoj duchowy zmniejszy moj ogromny strach przed zyciem
                                                    w nedzy - tak jak zmniejszyl juz wiele innych lekow.
                                                    Dzis staram sie uzywac danych mi od Boga talentow dla pozytku
                                                    innych. Przekonalem sie, ze inni to wlasnie uwazali za wartosc.
                                                    Staram sie tez pamietac, ze nie pracuje juz tylko dla siebie. Jedynie
                                                    korzystam z bogactwa, ktore stworzyl Bog - nigdy nie bylem jego
                                                    "wlascicielem". Cel mego zycia jest jasno wytyczony, kiedy pracuje
                                                    po prostu po to, aby pomoc, nie o to, aby posiadac.
                                                    -----
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 21.03.16, 10:20
                                                    Bardzo dziekuje.
                                                    Zycze przyjemnych Świąt Wielkanocnych i wyciagniecia wniosków
                                                    z tej najwiekszej i jedynej prawdy...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 21.03.16, 13:50
                                                    Dziekuje za zyczenia z okazji Swiat Wielkanocnych i rewanzuje sie takze zyczeniami
                                                    dla ciebie, zyczac tobie w mysl zblizajacych sie Swiat Wielkiej Nocy - nowonarodzenia sie...!
                                                    A potem juz tylko radosnego i nie konczacego sie usmiechu na twarzy takiej, jaka mieli
                                                    uczniowie znajdujac pusty grob Mistrza po Jego zmartwychwstaniu...!
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 21.03.16, 19:10
                                                    Dziękuje :-))))))))
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 22.03.16, 10:59
                                                    Za zyczenia moje podziekowalas, ale czy obiecujesz sie zmienic...!?
                                                    A...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 22.03.16, 11:00
                                                    22 marca - "Codzienne Refleksje" AA
                                                    KONIEC WALKI
                                                    Przestanmy walczyc z kimkolwiek i czymkolwiek, nawet z alkoholem.
                                                    "Anonimowi Alkoholicy", str. 73

Gdy AA mnie "znalazlo", myslalem, ze czeka mnie walka i ze Wspolnota
                                                    moze mi dostarczyc sily potrzebnej do pokonania alkoholu. Gdybym
                                                    wygral te walke, to kto wie, jakie inne bitwy moglbym jeszcze wygrac!
                                                    Wiedzialem wszakze, ze musze byc silny. Dowodzilo tego cale moje
                                                    poprzednie doswiadczenie zyciowe. Dzis nie musze juz walczyc ani
                                                    wytezac woli. Jesli pracuje nad Dwunastoma Krokami i pozwalam dzialac
                                                    mojej Sile Wyzszej, to moj problem alkoholowy sam znika. Rowniez moje
                                                    problemy zyciowe przestaja miec charakter walki. Musze jedynie zapytac,
                                                    czy potrzebna jest akceptacja, czy zmiana. Nie moja, lecz Jego wola
                                                    ma sie wypelnic.
                                                    -----
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 22.03.16, 20:50
                                                    Ty naprawde jestes chory,natura to natura, ja mam taką niegrzeczna
                                                    i dobrze!
                                                    a jeszcze komuś obiecywać? pogięło Cie!?
                                                    pozdrawiam.. ;-)
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 23.03.16, 14:25
                                                    Nie komus obiecywac, a sobie...!
                                                    A...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 23.03.16, 14:30
                                                    23 marca - "Codzienna Refleksja" AA
                                                    ZADNYCH ZASTRZEZEN
                                                    Ukazala nam sie naga prawda: "Kto raz stanie sie alkohlikiem,
                                                    ten pozostanie nim na zawsze"... Jesli z calym przekonaniem
                                                    zaplanujemy zaprzestanie picia, nie moze byc mowy o zadnych
                                                    wyjatkach, ani o zadnej podswiadomej mysli czy nadziei, ze kiedys
                                                    w przyszlosci staniemy sie odporni na alkohol... Rozwoj uzaleznienia
                                                    od alkoholu nie wymaga ani picia przez dluzszy czas, ani tez picia
                                                    w duzych ilosciach. Jest to prawdziwe zwlaszcza w odniesieniu
                                                    do kobiet. Kobiety potencjalne alkoholiczki czesto staja sie
                                                    nieodwolalnie alkoholiczkami w ciagu kilku zaledwie lat. - "Anonimowi alkoholicy", str. 27-28

Podkreslilam sobie te slowa w moim egzemplarzu Wielkiej Ksiegi.
                                                    Odnosza sie one zarowno do mezczyzn, jak i do kobiet uzaleznionych
                                                    od alkoholu. Wiele razy otwieralam ksiazke na tej stronie i zastanawialam sie
                                                    nad powyzszym fragmentem. Nie musze juz oszukiwac sie przywolujac
                                                    w pamieci moj niekiedy odmienny styl picia czy tez ludzac sie, ze jestem
                                                    "wyleczona". Mysle sobie, ze jesli trzezwosc jest darem Boga dla mnie,
                                                    to trzezwe zycie jest moim darem dla Boga. Mam nadzieje, ze moj dar
                                                    sprawia mu taka sama radosc, jak Jego dar sprawia mnie.
                                                    ----
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 23.03.16, 21:32
                                                    Teraz juz jest inne tłumaczenie , Alkoholicy którzy staneli na gruncie trzeżwosci....... wszystko się Aaugustw zmienia....
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 23.03.16, 22:10
                                                    Kto sobie na to pozwolil (na takie tlumaczenie inne)...!?
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 23.03.16, 23:36
                                                    Czas i wiedza !
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 24.03.16, 11:50
                                                    Nie europo...!
                                                    Na cos takiego pozwolil sobie ten, kto ma duzo czasu i jeszcze wiecej glupoty...!
                                                    Ta publikacja zaaprobowana przez KSO (Konferencje Sluzb Ogolnych AA (Tytul
                                                    oryginalu: "Daily reflections" jest opieczetowana jako Copyright ? 1997, wiec
                                                    powiedz temu komus, aby przynajmniej troche zmadrzal bedac dalej pijany...!
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 24.03.16, 21:14
                                                    Poza "Refleksją" istnieje jeszcze inna literatura ....
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 25.03.16, 12:10
                                                    25 marca - "Codzienne Refleksje" AA
                                                    SERCE PRZEPELNIONE WDZIECZNOSCIA
                                                    Ze wszystkich sil staram sie trzymac prawdy mowiacej,
                                                    ze serce pelne wdziecznosci nie pozwala sobie na samozadowolenie
                                                    i zarozumialstwo. Jesli po brzegi wypelnia je wdziecznosc, to pulsuje
                                                    ono przelewajaca sie zen miloscia - najszlachetniejszym uczuciem
                                                    jakie znamy. - ("Jak to widzi Bill", str. 37)

Uwazam, iz my w AA mamy szczescie, ze ciagle przypomina
                                                    nam sie o potrzebie wdziecznosci i o waznej roli, jaka odgrywa
                                                    ona w trzezwosci. Jestem szczerze wdzieczny Bogu za trzezwosc
                                                    osiagnieta dzieki programowi AA i ciesze sie, ze moge odwdzieczyc
                                                    sie za to, co bezinteresownie mi ofiarowano. Jestem wdzieczny
                                                    nie tylko za sama trzezwosc, ale takze za jakosc zycia, jaka ona ze soba
                                                    przyniosla. Bog szczodrze obdarzyl mnie laska trzezwych dni i zycia
                                                    pelnego spokoju i zadowolenia; uczynil mnie tez zdolnym do dawania
                                                    i przyjmowania milosci i stworzyl okazje do sluzenia soba innym -
                                                    we Wspolnocie, rodzinie i lokalnej spolecznosci. Wszystko to sprawia,
                                                    ze mam serce przepelnione wdziecznoscia.
                                                    ----
                                                    A...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 27.03.16, 12:40
                                                    27 marca - "Codzienne Refleksje" AA
                                                    WOLNOSCI GWARANTOWANE PRZEZ AA
                                                    Ufamy, ze wiemy juz, na czym polegaja nasze prawdziwe wolnosci,
                                                    i ze przyszle pokolenia uczestnikow Wspolnoty nigdy nie beda musialy
                                                    ich ograniczyc. Wolnosci gwaratnowane przez AA tworza zyzna glebe,
                                                    na ktorej moze wzrastac autentyczna milosc...
                                                    "Language Of The Heart" ("Jezyk serca"), str. 303

Pragnalem wolnosci. Najpierw - wolnosci picia; pozniej - wolnosci od picia.
                                                    Wspolnotowy program zdrowienia opiera sie na wolnosci wyboru. Nie ma tu
                                                    rozporzadzen, regul ani przykazan. Program rozwoju duchowego zarysowany
                                                    w Dwunastu Krokach - oferujacy mi jeszcze wiecej wolnosci - jest jedynie
                                                    zbiorem sugestii. Moge go przyjac lub odrzucic. Z mozliwosci sponsorowania
                                                    mozna skorzystac, ale nikt nie narzuca go sila; moge przyjsc do Wspolnoty,
                                                    porzucic ja, a nastepnie znow do niej wrocic - zalezy to tylko ode mnie.
                                                    Te i inne wolnosci pozwalaja mi odzyskac godnosc, ktora utracilem podczas
                                                    lat picia, a ktora jest mi tak droga i niezbedna do zachowania trwalej trzezwosci.
                                                    -----
                                                    A...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 27.03.16, 22:30
                                                    Tylko dzisiaj nie pic... - Tylko 24 godz. a jutro od nowa...
                                                    Ale dzisiaj poczatkujacy nie musieli pic tylko 23 godz...!
                                                    A...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 28.03.16, 10:15
                                                    28 marca - "Codzienne Refleksje" AA
                                                    ROWNOSC
                                                    Nasza Wspolnota powinna obejmowac wszystkich, ktorzy cierpia
                                                    z powodu alkoholizmu. Totez nie mamy prawa odrzucic nikogo,
                                                    kto pragnie zdrowiec. Przynaleznosc do AA nigdy nie powinna
                                                    byc uzalezniona od posluszenstwa czy pieniedzy. Nawet dwoch
                                                    czy trzech alkoholikow spotykacjacych sie w celu utrzymania
                                                    trzezwosci, moze okreslic sie jako grupa AA, pod warunkiem,
                                                    ze jako grupa nie maja zadnych innych celow ani powiazan.
                                                    "Dwanascie Krokow i Dwanascie Tradycji", str. 188

Zanim przyszedlem do AA, czesto czulem, ze "nie pasuje"
                                                    do otaczajacych mnie ludzi. Zwykle "oni" mieli wiecej albo mniej
                                                    pieniedzy ode mnie, a moj punkt widzenia nie pokrywal sie
                                                    z "ich" opiniami. Ogrom uprzedzen, z jakim zetknalem sie
                                                    w spoleczenstwie, dowodzil jedynie, ze wielu tzw. porzadnych ludzi
                                                    jest obludnymi faryzeuszami. Wstapiwszy do Wspolnoty, znalazlem
                                                    taka droge zycia, jakiej zawsze szukalem. W AA wszyscy uczestnicy
                                                    sa sobie rowni; jestesmy po prostu alkoholikami, ktorzy staraja sie
                                                    zdrowiec ze swojej choroby.
                                                    -----
                                                    A...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 29.03.16, 11:50
                                                    29 marca - "Codzienne Refleksje" AA
                                                    ZAUFANI SLUDZY
                                                    Oni maja sluzyc. Maja czesto niewdzieczny przywilej wykonywania
                                                    czarnej roboty. - "Dwanascie Krokow i Dwanascie Tradycji", str.134

W "Greku Zorbie" Nikos Kazantzakis opisuje spotkanie glownego
                                                    bohatera ze starcem zajetym sadzeniem drzewa. "Coz pan robi?" -
                                                    pyta Zorba. A stary czlowiek odpowiada: "Dobrze widzisz, co robie,
                                                    moj synu: sadze drzewo". "Ale po co sadzic drzewo - dziwi sie Zorba -
                                                    skoro nie bedzie mogl pan zobaczyc, jak wydaje owoce?" Na to stary
                                                    czlowiek mowi: "Ja, moj synu, zyje tak, jakbym nigdy nie mial umrzec".
                                                    Slowa te wywoluja nieznaczny usmiech na ustach Zorby; odchodzac
                                                    wykrzykuje on z nutka ironii w glosie: "To dziwne - bo ja zyje tak,
                                                    jakbym mial umrzec jutro".
                                                    Jako uczestnik AA odkrylem, ze nasz Trzeci Legat (Sluzba) jest
                                                    zyzna gleba, na ktorej moge zasadzic drzewo mojej trzezwosci. Owoce,
                                                    ktore zbieram, sa wspaniale: spokoj, poczucie bezpieczenstwa,
                                                    zrozumienie i dwadziescia cztery godziny wiecznego spelnienia;
                                                    a moj jasny i otwarty umysl pozwala mi wsluchac sie w glos sumienia,
                                                    ktory po cichutku i lagodnie nawoluje mnie: "Musisz odejsc ze sluzby.
                                                    Teraz kolej na innych, zeby zasadzili drzewo i zebrali owoce".
                                                    -----
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 23.03.16, 22:01
                                                    Człowiek sam dokonuje wyboru , w zaleznosci w jakiej sytuacji sie znajdzie. Nie przysiegajcie i nie obiecujcie, prawde kazdy ma
                                                    w sobie!
                                                  • grazkavita Re: TO DZIALA ! 29.03.16, 18:36
                                                    Jednym z celów człowieka jest niesmiertelność. Nawet ci co myśla, ze nie maja duszy nieśmiertelnej i po śmierci zostana zjedzeni przez robaki, chca cos pozostawixc po sobie , bo to jest tez jakas forma nieśmiertelności... Dlatego słusznie starzec sadził drzewo , a Wy z AA pomagacie innym i dzielicie sie swoim doświadczeniem...Wy jak każdy człowiek pewnego dnia odejdziecie, ale Wasz ruch AA mam nadzieje zostanie jako dowód , że człowiek razem może o wiele wiecej niż gdyby był sam...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 29.03.16, 19:50
                                                    Grazka napisala: "... ale Wasz ruch AA mam nadzieje zostanie jako dowód , że
                                                    człowiek razem może o wiele wiecej niż gdyby był sam...
                                                    ________________________________________________________________.
                                                    Swieta Prawda Grazka... - A nasz "ruch AA" w tym roku bedzie mial juz 81 lat..!
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 30.03.16, 22:53
                                                    Przesłanie AA ma pozostac proste a nie prostackie !

• aaugustw Re: TO DZIALA ! 31.03.16, 09:40
                                                    A piszace o tym osoby Maja byc madre a nie madralskie...!
                                                    A...
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 31.03.16, 09:45
                                                    31 marca - "Codzienne Refleksje" AA
                                                    NIKT NIE ODMOWIL MI MILOSCI
                                                    Bylo to w drugim roku istnienia AA. W tym czasie dzialaly zaledwie dwie
                                                    bezimienne grupy alkohlikow desperacko walczacych o przetrwanie.
                                                    W jednej z nich pojawil sie ktos nowy... porozmawial szczerze z najbardziej
                                                    doswiadczonym czlonkem grupy. Szybko przekonal go, ze jest doprowadzony
                                                    do ostatecznosci i nade wszystko pragnie dojsc do siebie. "Czy pozwolicie mi
                                                    do was dolaczyc? - zapytal - Bo, ja jestem jeszcze ofiara innego, duzo bardziej
                                                    potepianego spolecznie niz alkoholizm nalogu. I rozumiem, ze mozecie nie chciec
                                                    mnie wsrod siebie".
                                                    "Dwanascie Krokow i Dwanascie Tradycji", str. 142

Przyszlam do was - zona, matka, kobieta, ktora porzucila swego meza. dzieci
                                                    i rodzine. Bylam pijaczka i lekomanka - bylam niczym. A jednak nikt nie odmowil mi
                                                    milosci, troski, poczucia przynaleznosci. Dzis - za sprawa laski Boga oraz milosci
                                                    dobrej sponsorki i grupy macierzystej - moge powiedziec, ze dzieki wam,
                                                    Anonimowym Alkoholikom, jestem zona, matka, babcia i kobieta. Trzezwa.
                                                    Wolna od przymusu zazywania lekow. Odpowiedzialna.
                                                    Bez Sily Wyzszej, ktora znalazlam we Wspolnocie, moje zycie nie mialoby
                                                    sensu ani znaczenia. Przepelnia mnie wdziecznosc za to, ze naleze do AA
                                                    i ze moge sie cieszyc ludzkim powazaniem.
                                                    -----
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 31.03.16, 10:35
                                                    piszesz za siebie i o sobie!?
                                                  • aaugustw Re: TO DZIALA ! 31.03.16, 11:02
                                                    Pytasz, wiec odpowiadam:
                                                    Uderzylem tylko w stol...!
                                                    A...
                                                  • europa2772 Re: TO DZIALA ! 31.03.16, 14:52
                                                    Echooooooo!
    • maarionikt Re: TO DZIALA ! 07.04.16, 21:35
      witam
      chyba odpowiedziałem na Twój list z przed lat.
      ale jeśli działa , ciekaw jestem jak długo?już działa z naciskiem na działa ,że pozwalasz sobie na takie stwierdzenia............naprawdę działa"".Wpoprzednim liście napisałem więcej.
      Trzymam kciuki te realne.
    • strefazmiany Re: TO DZIALA ! 13.04.16, 15:09
      Zapraszamy do Ośrodka Psychoterapii Strefa Zmiany w Katowicach. Prowadzimy terapię indywidualna i grupową, pomagamy osobom uzależnionym, współuzależnionym, DDA i nie tylko.
      Zadzwoń 796 575 431 lub napisz strefazmian@gmail.com. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej wejdź na naszą stronę: www.strefazmiany.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka