Dodaj do ulubionych

Codzienne Refleksje AA - Krok Dwunasty (12) AA

01.12.16, 10:40
Codzienna Refleksja AA - dzien 1 GRUDNIA
KROKI JAKO ZBIÓR ZALECEŃ
Dwunasty Krok mówi również o tym, że w rezultacie stosowania wszystkich Kroków każdy z nas doznał czegoś, co można określić jako przebudzenie duchowe... Sposobem, w jaki AA przygotowuje nas do przyjęcia tego daru, jest stosowanie programu Dwunastu Kroków.
DWANAŚCIE KROKÓW I DWANAŚCIE TRADYCJI, STR. 106, 107

Pamiętam, co odpowiedział mi mój sponsor, gdy zauważyłem, że Kroki są jedynie zbiorem "zaleceń". Odparł, że "zaleca się" je w podobny sposób, jak "zaleca się" pociągnięcie za linkę wyzwalającą spadochronu, jeżeli wyskakując z samolotu chce się zachować życie. Zwrócił moją uwagę na fakt, że jeśli chcę pozostać przy życiu, to "zaleca się", abym stosował Dwanaście Kroków. Dlatego też co dzień staram się pamiętać, że dysponuję całym programem zdrowienia opartym na wszystkich Dwunastu Krokach, które są jedynie zbiorem "zaleceń".
Wszelkie Prawa Zastrzeżone
-----
A...
Obserwuj wątek
    • aaugustw Re: Codzienne Refleksje AA - Krok Dwunasty (12) A 02.12.16, 17:25
      Codzienna Refleksja AA na dzien 02. grudnia
      POGODA DUCHA
      Przebudzeni duchowo w rezultacie tych Kroków... -
      DWANAŚCIE KROKÓW I DWANAŚCIE TRADYCJI, STR. 106

Z czasem - im dłużej chodziłem na mityngi i pracowałem nad Krokami - zaczęło dziać się ze mną coś niezwykłego. Byłem zdezorientowany, bo nie wiedziałem, co właściwie czuję; aż w końcu uświadomiłem sobie, że doświadczam pogody ducha. Było to dobre uczucie, ale skąd się we mnie wzięło? Zdałem sobie sprawę, że jest ono naturalnym rezultatem stosowania Kroków. Nie zawsze łatwo jest stosować Program, ale musiałem przyznać, że osiągnąłem pogodę ducha w efekcie pracy nad Krokami. Wprowadzając Kroki w życie we wszystkim, co robię - czyli stosując zawarte w nich zasady we wszystkich moich poczynaniach - odkrywam, że doznałem przebudzenia w odniesieniu do Boga, innych ludzi i samego siebie. I przebudzenie to - którym cieszę się w rezultacie pracy nad Krokami - polega na świadomości, że nie jestem już dłużej sam.
      ----
      A...
      • aaugustw Re: Codzienne Refleksje AA - Krok Dwunasty (12) A 05.12.16, 10:30
        Codzienne Refleksje AA - 5 GRUDNIA
        NOWA ŚWIADOMOŚĆ
        Otrzymał on dar w postaci nowego stanu świadomości i istnienia.
        DWANAŚCIE KROKÓW I DWANAŚCIE TRADYCJI, STR. 106

Wielu z nas, uczestników AA, głowi się nad tym, czym właściwie jest przebudzenie duchowe. Ja osobiście skłonny byłem oczekiwać cudu, czegoś równie dramatycznego co trzęsienie ziemi. Zwykle jednak dzieje się tak, że poczucie dobrostanu, uczucie spokoju - przeobraża nas, wprowadzając nas na nowy poziom świadomości. Tak właśnie było ze mną. Moja niepoczytalność i chaos wewnętrzny zniknęły - i wkroczyłem w nowy wymiar nadziei, miłości i spokoju. Myślę, że tego nowego wymiaru istnienia będę doświadczał w tym większym stopniu, z im większą szczerością, przenikliwością i oddaniem będę stosował Dwanaście Kroków AA.
        ----
        A...
        • aaugustw Re: Codzienne Refleksje AA - Krok Dwunasty (12) A 26.12.16, 10:40
          Codzienne Refleksje AA na dzien 26 grudnia
          AKCEPTOWANIE SUKCESÓW I PORAŻEK
          ... jak dajemy sobie radę z tym, co uważamy za niepowodzenia albo sukcesy? Czy możemy obecnie pogodzić się z jednymi i z drugimi oraz przyjąć je bez goryczy lub pychy? Czy potrafimy odważnie i z pogodą ducha stawić czoło biedzie, chorobie, samotności lub żałobie? Czy naprawdę potrafimy cieszyć się skromniejszymi, ale często trwalszymi osiągnięciami wówczas, gdy omijają nas błyskotliwe sukcesy? - DWANAŚCIE KROKÓW I DWANAŚCIE TRADYCJI, STR. 111 - 112

Po tym, jak znalazłem AA i przestałem pić, nieco czasu zajęło mi zrozumienie, dlaczego Krok Pierwszy składa się z dwóch części: tej, która mówi o mojej bezsilności wobec alkoholu, i tej, która mówi o mojej niezdolności do kierowania swoim życiem. Na takiej samemj zasadzie, przez długi czas uważałem, że jeśli chcę żyć w zgodzie z Dwunastoma Krokami, to wystarczy, że będę starał się ,,nieść posłanie innym alkoholikom'. Rozumując w ten sposób, przyśpieszałem nieco bieg rzeczy. Zapominałem bowiem, że wszystkie Dwanaście Kroków stanowi całość i że także Krok Dwunasty składa się z więcej niż jednej części. W końcu nauczyłem się, że muszę ,,stosować te zasady' we wszystkich dziedzinach mojego życia. Sumiennie pracując nad wszystkimi Krokami, nie tylko zachowuję trzeźwość i pomagam innym ją osiągnąć, ale również trudności, jakie sprawia mi życie, przeobrażam w radość życia.
          ----
          Kiedy czytalem nasza dzisiejsza Refleksje AA uderzylo mnie w niej zawarte tam
          to madre spostrzezenie;
          "... jak dajemy sobie radę z tym, co uważamy za niepowodzenia albo sukcesy".
          No tak, pomyslalem; nie kazdy moj sukces jest sukcesem, za jakiego ja go uwazam,
          ani takze nie kazda moja "porazka" jest moja porazka, za jaka ja uwazalem.

Gdybym musial odpowiadac na zadane w dzisejszej Codziennej Refleksji AA pytania odpowiedzialbym tak:
          Swoje "sukcesy" akceptuje zawsze, podobnie ma sie sprawa z moimi porazkami, gdyz nie mam na nie wiekszego wplywu, ale zawsze potem staram zamienic sie je na "sukcesy", a tu juz akceptacja przychodzi mi latwiej...! ;-)
          A...
    • wiesj23 Re: Codzienne Refleksje AA - Krok Dwunasty (12) A 01.01.17, 18:08
      a ja w ramach spóźnionej refleksji życzę w Nowym Roku wszystkim spełnienia planów i odnalezienia "pogody ducha".
      a szczególnie Tym co planują pozbyć się różnych "U".
      no i sobie, by w tym roku nikotyna poszła precz
      • aaugustw Re: Codzienne Refleksje AA - Krok Dwunasty (12) A 02.01.17, 16:44
        Dziekuje za te zyczenia i w rewanzu takze zycze wszystkim wszystkiego NAJ...
        A na pierwszym miejscu oczywiscie trzezwosci...
        Wybaczcie mi teraz ten spozniony, noworoczny zarcik, ktorego nie trzeba wcale rozumiec, wystarczy popatrzec jak dziala, no bo skoro istnieja "nie zawodne" plastry nikotynowe to i wynaleziono juz plastry alkoholowe;
        www.google.de/?gws_rd=ssl#q=alkohol+pflaster
        • aaugustw Re: Codzienne Refleksje AA - Krok Dwunasty (12) A 06.01.17, 21:15
          Przed moim wyjazdem na wczasy (do konca stycznia) wysle jeszcze jedna Codzienna Refleksje AA na dzien 06 stycznia:

ZWYCIĘSTWO POPRZEZ KAPITULACJĘ
          Zaczynamy rozumieć, że tylko bezwarunkowa kapitulacja umożliwia nam podjęcie pierwszych kroków w kierunku wyzwolenia i odzyskania siły. Przyznanie się do bezsilności okazuje się w rezultacie solidnym fundamentem, na którym można budować szczęśliwe i wartościowe życie. - DWANAŚCIE KROKÓW I DWANAŚCIE TRADYCJI, STR. 23

Gdy alkohol objął swym wpływem każdy aspekt i zakątek mojego życia, gdy butelki stały się symbolem całego mego pobłażania sobie i przyzwolenia na wszystko, gdy wreszcie zrozumiałem, że o własnych siłach nie pokonam potęgi alkoholu - wówczas uświadomiłem sobie, że ostatnią deską ratunku może być dla mnie tylko kapitulacja. Poddając się, odniosłem zwycięstwo - zwycięstwo nad własnym egoizmem i wygodnictwem, zwycięstwo nad moim upartym opieraniem się życiu, jakie zostało mi dane. Gdy zaprzestałem walki - z kimkolwiek i czymkolwiek - wkroczyłem na drogę trzeźwości, pogody ducha i spokoju.
          ----
          A...
          Do uslyszenia
    • e4ska Re: Codzienne Refleksje AA - Krok Dwunasty (12) A 10.01.17, 09:47
      Ach, z wrodzoną podłością zauważę kolejny sukces aowskich refleksji. Zgadnij, o kogo chodzi.

Taki był sens mojej wcześniejszej wesołej walki:
      wrzucanie ludzi uzależnionych w tryby psychiatryczno-aowskie, czego przykładem jest forsonowiczowskie podejście (połączenie psychiatrii - a właściwie farmaceutyków, z ideologią) , ot, kończy się niekiedy w taki sposób.

Sorencjuszki wielkie, napisałam w szmatławcu, ale może kto się zastanowi, zanim wejdzie w refleksje wspomagane psychotropami.
      • solwer Czy ktoś posiada dekoder na e4ska? 10.01.17, 17:49
        e4ska 10.01.17, 09:47 napisała: Ach, z wrodzoną podłością..... itd.
        ???? Bez klucza ,książki kodowej,dekodera, nie rozeznasz o co autorce chodziło!!!
        Trywialnego kaca wykluczam:) Solwer.
        PS. Może u źródła się dowiem?
        Kto to są,lub byli rurkarze? Słowo używane wielokrotnie w dyskusjach z e4ska
        • e4ska Re: Czy ktoś posiada dekoder na e4ska? 11.01.17, 05:06
          ach członek wpływowy obumarł a ty się o rurki pytasz? Szkoda człowieka. I tyle
          • solwer Re: Czy ktoś posiada dekoder na e4ska? 11.01.17, 16:10
            e4ska 11.01.17, 05:06 napisała: "ach członek wpływowy obumarł"... Pal licho rurki! Kto umarł? Czy aby naturalnie?Jakaś zrzutka na wieniec ukwiecony?.Choćby wirtualny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka