astra21 16.03.05, 14:27 Alkoholik- wiek 56 lat, bezrobotny, nie panuje już od dawna nad swoim nałogiem i nad swoim życiem. , stwarza zagrożenie dla siebie, rodziny i sąsiadów co można z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leksheygyatso Pomoc-info. 16.03.05, 20:09 WITAM, pytanie to często pojawia sie na róznych forach. Podaje analogiczny przykład za: www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=lista_odp&haslo=KOD_519 "Chciałabym się dowiedzieć czy ja, moja siostra lub ktoś z bliskiej rodziny może podjąć jakieś kroki w związku z alkoholizmem mojego ojca: ubezwłasnowolnienie, przymusowe leczenie? Mam 25 lat , pracuje zawodowo, mieszkam z ojcem, zamężną siostrą, Jej mężem i babcią ze strony ojca. Pytanie: ALKOHOLIZM!! Chciałabym się dowiedzieć czy ja, moja siortra lub ktoś z bliskiej rodziny może podjąć jakieś kroki w związku z alkoholizmem mojego ojca: ubezwłasnowolnienie,przymusowe leczenie?? Z góry dziękuje. Informacje dodatkowe: Mam 25 lat , pracuje zawodowo,mieszkam z ojcem,zamężną siostrą,jej mężem i babcią ze strony ojca. Odpowiedź: Jeżeli chodzi o leczenie przymusowe, to odpowiedni wniosek do sądu może wnieść gminna komisja do spraw rozwiązywania problemów alkoholowych. Należy więc poinformować tę komisję o istnieniu problemu ( najlepiej na piśmie z dokładnym opisaniem sytuacji). Art. 24 ( ustawy o przeciwdziałaniu alkoholizmowi i wychowaniu w trzeźwości) Osoby, które w związku z nadużywaniem alkoholu powodują rozkład życia rodzinnego, demoralizację małoletnich, uchylają się od pracy albo systematycznie zakłócają spokój lub porządek publiczny, kieruje się na badanie przez biegłego w celu wydania opinii w przedmiocie uzależnienia od alkoholu i wskazania rodzaju zakładu leczniczego. Art. 26. 1. Osoby, o których mowa w art. 24, jeżeli uzależnione są od alkoholu, zobowiązywać można do poddania się leczeniu w stacjonarnym lub niestacjonarnym zakładzie lecznictwa odwykowego. 2. O zastosowaniu obowiązku poddania się leczeniu w zakładzie lecznictwa odwykowego orzeka sąd rejonowy właściwy według miejsca zamieszkania lub pobytu osoby, której postępowanie dotyczy, w postępowaniu nieprocesowym. 3. Sąd wszczyna postępowanie na wniosek gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych lub prokuratora. Do wniosku dołącza się zebraną dokumentację wraz z opinią biegłego, jeżeli badanie przez biegłego zostało przeprowadzone. Gdyby doszło do postępowania sądowego, to istnieje możliwość, że sąd może uznać, że istnieje konieczność ubezwłasnowolnienia osoby uzależnionej. Wtedy zawiadomi prokuratora o tym i sprawa zostanie wszczęta z urzędu. Art. 35. 1 Sąd, który nałożył na osobę uzależnioną od alkoholu obowiązek poddania się leczeniu odwykowemu, jeśli uzna, że na skutek takiego uzależnienia zachodzi potrzeba całkowitego ubezwłasnowolnienia tej osoby - zawiadamia o tym właściwego prokuratora. 2. W razie orzeczenia ubezwłasnowolnienia sąd opiekuńczy, określając sposób wykonywania opieki, orzeka o umieszczeniu tej osoby w domu pomocy społecznej dla osób uzależnionych od alkoholu, chyba że zachodzi możliwość objęcia tej osoby inną stałą opieką. Oczywiście można też samodzielnie wnioskować o ubezwłasnowolnienie, ale powinny być spełnione przesłanki z art. 13 kc: Art. 13. § 1. Osoba, która ukończyła lat trzynaście, może być ubezwłasnowolniona całkowicie, jeżeli wskutek choroby psychicznej, niedorozwoju umysłowego albo innego rodzaju zaburzeń psychicznych, w szczególności pijaństwa lub narkomanii, nie jest w stanie kierować swym postępowaniem. Należy też pamiętać, że ubezwłasnowolnienie jest orzekane wyłącznie w interesie osoby, której ma być ubezwłasnowolniona, a nie w interesie jej rodziny." Prosze też zapytac sie specjalistów z: NIEBIESKA LINIA PŁATNY PIERWSZY IMPULS: 0 801 1200 02; poniedz - sobota: 10:00-22:00; nd i św: 10:00-16:00. Może też Pani zadzwonic do centrum kryzysowego tam gdzie Pani mieszka lista ośrodków: www.prestar.pl/telefony_zaufania.htm pozdrawiam OM MANI PEME HUNG NAMO AMITABHA BUDDHA NAMO BODHISATTWA KSITIGARBHA lekshey Odpowiedz Link Zgłoś