Dodaj do ulubionych

w sprawie HIV..

19.09.05, 16:09
Witam..Jakis czas temu robiłem sobie test.Na szczescie okazał sie dla mnie
dobry.Pamietam ze nie wiedziałem jak mam rozumiec bo chyba było cos odnosnie
że "stwierdzono" do piero kolega mi wytłumaczył ze stwierdzono obecnośc
antyciał..i teraz tez wiem wiem jak mam rozumiec test.jest napisane w ramce :
HIV-1 / HIV-2 Ag/Ab NIE STWIERDZONO...czy tym razem chodzi????Moze ktoś
mnie uspokoic i wytłumaczyc mi to??

pozdawiam

Obserwuj wątek
    • mammutka Re: w sprawie HIV.. 21.09.05, 13:48
      to znaczy żes zdrowy i przeciwciał nie wykryto - w razie pytań zapraszam na
      własne forum - link w stopce
      • kmk25 Re: w sprawie HIV.. 22.09.05, 00:19
        mammutka napisała:

> to znaczy żes zdrowy i przeciwciał nie wykryto - w razie pytań zapraszam na
        > własne forum - link w stopce

to znaczy, że przeciwciał nie wykryto.
        nie znaczy, żeś zdrowy.

test jest wiarygodny dopiero po pewnym czasie od momentu zakażenia. po
        wniknięciu wirusa do organizmu, organizm potrzebuje pewien czas na wytworzenie
        przeciwciał. i dopiero po tym czasie stają się one oznaczalne we krwi.

ten czas to tzw. okienko serologiczne. przyjmuje się, że wynosi ono około 3
        miesięcy.

oznacza to, że ujemny wynik testu jest wiarygodny dopiero po 3 miesiącach od
        ryzykownego zachowania.

inaczej:

jeśli np. ostatni raz użyłeś zakażony sprzęt miesiąc temu, to ujemny wynik testu
        nie jest jeszcze wiarygodny. jeśli dwa miesiące temu, to wynik ujemny nie jest
        jeszcze wiarygodny. jeśli trzy miesiące temu lub więcej, to wynik ujemny jest
        wiarygodny.

ujemny wynik testu = nie ma przeciwciał (czyli cząsteczek produkowanych przez
        organizm w odpowiedzi na wniknięcie wirusa)
        dodatni wynik testy = są przeciwciała (czyli wirus wniknął i to pobudziło
        organizm do produkcji przeciwciał).
        • mammutka Re: w sprawie HIV.. 22.09.05, 16:50
          dzizas.. przecież zanim się zrobi test to informują o tym wszystkim - pytają
          kiedy był moment 0 itp. czyli zrobiony w prawidłowym momencie test z taką
          informacja mówi ze HIV nie ma i tyle.
          mozę nieprawidłowo się wyraziłam ..
          pozatym w razie wątpliwości zapraszam do forum o HIV - link jak mówiłam w
          stopce.. nie tylko dla osób zakażonych ale i dla tych co własnie maja wątpliwości
          • kmk25 Re: w sprawie HIV.. 22.09.05, 22:39
            mammutka napisała:

> dzizas.. przecież zanim się zrobi test to informują o tym wszystkim - pytają
            > kiedy był moment 0 itp. czyli zrobiony w prawidłowym momencie test z taką
            > informacja mówi ze HIV nie ma i tyle.

Pod warunkiem, że robisz w punkcie z poradnictwem przed- i potestowym. A nie
            wszędzie jst poradnictwo.

> pozatym w razie wątpliwości zapraszam do forum o HIV - link jak mówiłam w
            > stopce.. nie tylko dla osób zakażonych ale i dla tych co własnie maja
            > wątpliwoś
            > ci

Jest bardzo dobry całodobowy telefon zaufania z fachowymi pracownikami:
            0-22/ 692-82-26
        • mammutka Re: w sprawie HIV.. 22.09.05, 16:52
          kmk25 napisał:

> mammutka napisała:
          >
          > >
          > inaczej:
          >
          > jeśli np. ostatni raz użyłeś zakażony sprzęt miesiąc temu, to ujemny wynik test
          > u
          > nie jest jeszcze wiarygodny. jeśli dwa miesiące temu, to wynik ujemny nie jest
          > jeszcze wiarygodny. jeśli trzy miesiące temu lub więcej, to wynik ujemny jest
          > wiarygodny.
          >
          >

jeszcze jedno - biorąc pod uwagę zę test robiony mógł być 4 generacji ( DUO,
          COBMO itp)za wiarygodny wynik w 99,9 procentach przyjmuje się test robiony po 2
          tygodniach od momentu 0
    • sloggi_so Re: w sprawie HIV.. 27.09.05, 22:41
      Napisz tak szczerze - czy i dlaczego obawiałeś się wyniku dodatniego?
      • mammutka Re: w sprawie HIV.. 29.09.05, 15:52
        slogii a po ci ta wiadomość.. pewnie ćpał ( skoro na takim forum jest) i teraz
        się boi.. :( życie...... eh,życie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka