nasza2 22.10.07, 10:17 czy ktos moze powiedziec, czy uzaleznienie od narkotykow moze prowadzic do schizofrenie. Tzn. czy jest mozliwe, ze osoba zachorowala na schizofrenie, z powodu uzaleznienia od narkotykow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szacki Re: schizofrenia 22.10.07, 10:53 jak najbardziej moze. Np palenie marihuany moze zaostrzyc shizefrenie. Branie LSD , grzybów i tego podobnych halocynogenów moze wywoływc stany shizoidalne. ( gadam jakbym był conajmniej doktorem psychaitrii) - ale mowie serio moj doktor ( psychiatra) straszył mnie shizofrenia - i ja do dzis zyje w leku ze ona mnie dopadnie. Zaczynm sie pocic jak usłysze albo zobacze cos czego kto inny nie widział. Ja wiem tyle. zawsze pomocny szacki Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziestoletnia Re: schizofrenia 22.10.07, 18:08 Moze wywolywac stany paranoidalne/schizoidalne. No i coz sie dziwic, ilez mozna oszukiwac mozg i tworzyc narkotykowe halucynacje..? Odpowiedz Link Zgłoś
rarely nie moze 22.10.07, 20:14 czy ktos moze powiedziec, czy uzaleznienie od narkotykow moze > prowadzic do schizofrenie. Tzn. czy jest mozliwe, ze osoba > zachorowala na schizofrenie, z powodu uzaleznienia od narkotykow? poki co przyczyne schizofreni sa nieznane mowi sie o roznych przyczynach np. podatnosci genetycznej i tzw wyzwalaczu tzn impulsie ktory ja uaktywni ale poki co nie ma zadnych dowodow na to ze narkotyki wywoluja schizofrenie i zaden psychiatra tego nie powie ale tez nie mozna wykluczyc ze u osob z preyspozycjami nie jest to czynnik sprzyjajacy Odpowiedz Link Zgłoś
nasza2 Re: schizofrenia 24.10.07, 10:13 A jesli na schizofrenie jest chory jeden brat (z przeszloscia narkomana) z piatki rodzenstwa, to jakie jest prawdopodobienstwo, ze moze zachorowac drugi brat? Odpowiedz Link Zgłoś
e4ska Re: schizofrenia 24.10.07, 10:19 Takie samo prawdopodobieństwo, jak i bez narkotyków... czyli maleńkie. Wiesz chyba, że osoby, które mają w rodzinie psychicznie chorych, są przewrażliwione i żyją w lęku: ojej, na mnie kolej. To już powinni odpowiedzieć psychiatrzy: jak często zdarza sie, że dwoje spośród rodzeństwa choruje na schizofrenię. Ja osobiście nie znam takiego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
e4ska Re: schizofrenia 24.10.07, 10:16 Nie ma odpowiedzi na twoje pytanie. Co było pierwsze - jajko czy kura? Ważniejsza jest następująca sprawa: jeśli narkoman okazuje sie schozofrenikiem, jak go leczyć? jak go wprowadzać do społeczeństwa? czy terapia powinna stawiać na pierwszym miejscu chorobę psychiczną, czy uzależnienie (co też traktujemy jako chorobę psychiczną, ale bez przesady)? Czy ktoś, kto zażywał narkotyki i teraz nadal ma problemy z odbiorem rzeczywistości, powinien czuć sie winien przypadłości, czy uznać, jak to bywa ze schizofrenią, swoją niewinność? Wystarczy odstawić narkotyki czy koniecznie iść do psychiatryka? Narkotyki przyjmuje się w tym czasie, kiedy wychodzą na jaw schizofreniczne skłonności - w młodym stosunkowo wieku. Z narkomanią, jak i ze schizofrenią można żyć - w pierwszym rzędzie dowiedz się, jak tacy ludzie funkcjonują... to jest najbardziej istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 nie ma takiej mozliwosci 24.10.07, 10:42 to dwie rozne choroby - narkomania moze tylko ujawnic objawy schizofrenii Odpowiedz Link Zgłoś
masstero Re: schizofrenia 31.10.07, 09:51 Nie ma bezposrednich dowodow na wspolzaleznosc schizofreni i narkotyków, narkotyki moga nasilic objawy ale raczej nie wywolac chorobę( chociaz nie poznalismy tej choroby na 100 % i nie jest kilka hipotez co ja wywoluje). Pewne jest natomiast ze w przypadku zdjagnozowania schizofreni narkotyki moga nawet uniemozliwic leczenie. W przypadku schizofreni paranoidalnej ( na przemian stany euforyczne i depresyjne) marihuana moze poglebic stany depresyjne, zreszta marihuane i alkohol nie powinni zazywac osoby podatne na sama depresję , lub cierpiące na ta chorobę . Szacuje sie że na schizofrenię choruje okolo 1 % spoleczenstwa. A wiec statystycznie kazdy w kazdym 100 tys miescie jest okolo 1000 schizofrenikow. Jest tez dobra wiadomosc . Medycyna robi galopujacy postep w leczeniu. Takze leki nowej generacji sa coraz lepiej dostepne. W przypadku szybkiego zdjagnozowania choroby ( rodzice czasem mysla ze to np.bunt mlodzienczy ), zaakceptowaniu przez chorego ze jest chory ( jak w przypadku alkoholizmu ludzie twierdza ze sa jak najbardziej zdrowi), kompleksowego leczenia farmakologicznego i czestych konsultacji z lekarzem mozna z ta choroba zyc jak normalny czlowiek. Znam przypadki ludzi ktorzy po epizodzie chorobowym wracaja na studia, do pracy, zakladaja rodziny, maja dzieci itp. Nie mozna tez ulegac przekonaniu ze jesli ktos jest chory to brat czy siostra albo dziecko tez bedzie chore. nie ma na to zadnych dowodow. W Polsce powstalo wiele fundacji i stowarzyszen pomagajacych chorym na schizofrenie. Bezplatne turnusy rehabilitacyjne, opieka psycholigiczna, projekty typu :"powrot do pracy", firmy socjalne specjalnie dla osob chorych itp. jest na wyciagniecie reki . pytania ? masstero@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś