Dodaj do ulubionych

co zamiast tranu?

02.02.12, 17:52
Mój 3,2 letni syn z CZR objęty jest dość szeroko terapią. W jednych sferach szybciej, w innych wolniej ale jednak się rozwija. Mowa na pewno nie jest jego piętą Achillesową. Od jakiegoś czasu zaczynamy nieśmiało myśleć o wprowadzeniu suplementacji/leczenia biomedycznego.
Chciałam przeprowadzić małemu protokół witaminy A ale... najwidoczniej jest tak silnie uczulony na ryby że tranu też nie może przyjmować. Właśnie jesteśmy po którymś-tam podejściu do Kirkmana i znowu mamy zaostrzenie refluksu :(
W związku z tym mam dwa pytania:
1) czy istnieje coś, co przynajmniej częściowo mogłoby przejąć funkcję tranu w suplementacji dziecka z problemami rozwojowymi? (chodzi mi głównie o kontakt wzrokowy, bo on się chyba często poprawia przy suplementacji tranem?).
2) czy istnieje jakieś inne (roślinne?) źródło witaminy A które mogłoby stanowić podstawę do przeprowadzenia protokołu?

Proszę o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • adziunia Re: co zamiast tranu? 20.02.12, 18:30
      www.bangla.pl/artykuly/a93/preparaty-z-kwasami-omega-3-dla-dzieci-przeglad-rynku
      Przegląd preparatów z omega-3
      • bobusie Re: co zamiast tranu? 21.02.12, 09:22
        a może olej lniany?
        • agus09 Re: co zamiast tranu? 01.03.12, 00:23
          ja polecam biomegalin
    • marian770 kapsułki dojelitowe 01.03.12, 21:37
      bardzo cięzko o jakiś substytut, z tego względu że preferowana witamina A w formie retinolu występuje tylko w tłuszczach zwierzęcych ( w tym w wątrobie )

czy mały połyka kapsułki ?
      jesli tak to jest jedno wyjście
      zaopatrzyć się w kapsułki dojelitowe ( z angl. Empty Enteric coated capsules ) np. tutaj :

www.ebay.pl/itm/100-Empty-Enteric-coated-capsules-purple-white-for-filling-size-0-/280748831949?pt=UK_Health_Beauty_Natural_AlternativeTherapies&hash=item415def34cd
      następnie kupić tran kirkmana w kapsułkach. tam zdaje się że witamina A jest tam w bardziej skoncentrowanej formie, dzięki temu można wycisnąć taką zawartość kapsułki żelatynowej do pustej kapsułki dojelitowej.
      aby była optymalna liczba przyjmowanej dawki może Ci wyjść z 2-4 kapsułek dojelitowych ( największa dostępna na ebay kapsułka dojelitowa jest o rozmiarze 0 )

dajesz to na czczo lub na głodny żołądek, popijając minimum 1 szklanką letniawej wody ( zbyt ciepła spowoduje rozpuszczenie sie kapsułki w żołądku a nie w jelicie )

takie załatwienie sprawy uchroni przed refluksem, gdyż kapsułka rozpuszcza sie tylko w środowisku zasadowym czyli w jelicie a nie kwasowym ( jak jest w żołądku ).

ja te kapsułki dojelitowe często używam do kwasu alfa liponowego, bo od niego dostaje refluksu , a także w ten sposób biore kwasy omega 3, bo mi sie później odbija niemiło po nich

• elapias Re: kapsułki dojelitowe 11.03.12, 15:35
        Dziękuję Marianie. Tak myślałam że na Ciebie będę mogła liczyć.
        nie zaglądałam długo na forum, bo na razie i tak lecieliśmy leczeniem na robale i lamblie, więc temat protokołu witaminy A został zawieszony.

> czy mały połyka kapsułki ?
        ano niestety, nie połyka. kapsułki zawsze dziurawię (albo rozkręcam) i podaję zawartość zmieszaną z wodą.

> dajesz to na czczo lub na głodny żołądek, popijając minimum 1 szklanką letniaw
        > ej wody ( zbyt ciepła spowoduje rozpuszczenie sie kapsułki w żołądku a nie w je
        > licie )
        kurka, ale mój mały za nic nie wypije szklanki wody na raz. ani jakiegokolwiek innego płynu...

ech...
        czytam co napisałeś i już wiem, że z chelatowaniem też nie będzie halo, bo mały mój refluksowy, a ALA żrący... a na pewno ten wysypany z kapsułki...

jest jeszcze teoria że ostatni epizod refluksowy to nie była reakcja na tran tylko jeden z objawów reakcji na homeopatię. zmiany posypały się lawinowo i dość typowo. refluks, nagła choroba, masakryczne pogorszenie zachowania a przy wychodzeniu z choroby po kilku dniach megaskok we wszystkich sferach. A to wszystko po 2,5 tygodnia od homeo.

Tak więc damy tranowi jeszcze jedną szansę. za jakiś czas...
        Jeszcze raz dziekuję za pomoc.
        • marian770 Re: kapsułki dojelitowe 11.03.12, 23:05
          akurat z ALA nie powinno być problemu bowiem można to rozpuścić w 200 ml ciepłej wody np. trząść zamkniętym słoikiem z 3 minuty ( powinno się w miare dobrze rozpuścić )

w takiej ilości kwas ALA jest prawie niewyczuwalny, a i refluksu ani pieczenia na żołądku nie powinno być.

jednakże, ponieważ kwas ALA rozpuszczony w wodzie jest niestabilny ( po kilku godzinach traci swe chelatujące właściwości ) , dzielimy ALA początkowo wszystkie dawki do kapsułek, i bezpośrednio przed wzięciem wysypujemy zawartość kapsułki z ALA do słoika rozpuszczając.

• elapias Re: kapsułki dojelitowe 12.03.12, 10:19
            Dziękuję Marianie. To cenna informacja, chociaż nie widzę mojego dziecka w roli osoby pijącej 200 ml płynu. A już na pewno nie np. o 2 w nocy :(
            Zawsze jak czytam Twoje posty to jestem pełna podziwu dla twojej wiedzy i bezinteresownej chęci pomocy. Zanim zaczniemy podawać Cutlerowskie suplementy i samo ALA pewnie jeszcze zadam Ci niejedno pytanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka