Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!!

12.01.04, 20:38
    Znalezc niezle wina za 20 zl : nie mowie : "swietne" albo zachwycajace, po
    prostu takie, ktore mozna spokojniutko sobie saczyc przy niezbyt wykwintnych
    kolacyjkach czy po prostu co wieczor czytajac ksiazke.
    Biorac pod uwage nasze zarobki i te w Unii, wino na codzien Polaka o niezbyt
    zasobnej kieszeni nie powinno kosztowac 30 zlotych, bo jesli bierzemy pod
    uwage, ze pijemy pol wina codziennie, trzeba byloby liczyc 450 zlotych
    miesiecznie!!!Biorac pod uwage, ze za te 30 zlotych jakosc nie bedzie
    oszalamiajaca, jestem za szukaniem super okazji ponizej 20 zlotych. Czy zna
    ktos takowe?
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! 12.01.04, 21:02
        Przypominam wątek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=9355801&v=2&s=0
        (dobre do 20 zł).

Pozdrawiam!
      • Gość: docg Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! IP: 212.160.147.* 13.01.04, 07:51
        to faktycznie niezłe wyzwanie. aktualnie w cenach sklepowych do 20 zł można
        pić: różne wina z Domaine Boyar, austriacki biały Servus, marokańskie Beni
        M'Tir, Obikwa Chenin Blnc z RPA... więcej tak na szybko nie pamiętam, ale mam
        jeszcze taką uwagę, że jeśli ktoś chce pić dobre wina a niedrogo, to powinien
        szukać okazji cenowych, które zawsze się zdarzają w dużych sklepach - przykłady
        z ostatnich 2 dni: Cono Sur Chardonnay (Chile) 16 zł, Concha y Toro Frontiera
        Cabernet Sauvignon - 18 zł, Favorita Cabernet i Chardonnay po 16 zł.
        Smacznego, pozdrawiam
      • glassini Re: WYZWANIE :niez3e wina do 20 zlotych!!! 13.01.04, 12:12
        jezeli dobre, ma oznaczac 'do ksiazki', ''seansu dvd czy vhs', czy do
        'szybkiej deski ser(k)ów':) to zanize jeszcze te cene i podam dwa odkrycia
        typu 'wino codzienne' (spowodowane poniekad urzadzaniem nowego
        mieszkania:)

- Cabernet Sauvignon (bezrocznikowy, znaczy 'zlewka', ale wchodzi!) z
        Central Valley/Chile za 12,50 w wielu sklepach i sklepikach Warszawy

- Cabernet 2000 i Merlot 2000 marki Lovico (Bulgaria, region Suhindol)
        obnizony z 15-16 PLN na 9 PLN (!!!) w sieci Carrefour i jest to juz cena
        znakomita jak na takie wino (zwlaszcza kabernecik bardzo mily!)

Zreszta na pólkach Carrefoura sporo jest ostatnio wloskich, francuskich i
        'nowoswiatowych', niezobowiazujacych win za 15-20 PLN, ze wymienie
        'kuzyna' genialnego argentynskiego Malbeca Mendozy z 2002 roku (ale nie
        od Nortona, nia pemietam regionu) za 19,90 PLN!

pzdr
        g.
        • brunella Re: WYZWANIE :niez3e wina do 20 zlotych!!! 13.01.04, 12:55
          Lovico Cabernet Sauvignon tez przykul moja uwage (12 zlotych z groszami w
          Auchan)

• t.o.m.e.k Re: WYZWANIE :niez3e wina do 20 zlotych!!! 13.01.04, 14:14
            Lovico Merlot, ale rocznik 1995 przywiozła mi mamusia z wczasów w Bułgarii.
            Czas już chyba będzie je otworzyć, nie?

A co do dobrych win do 20 PLN - może rumuńskie półsłodkie Cotnari 2001
            (dostępne np. w Hypernovie po 12,95), wymienione w Przewodniku panów BB. Albo
            stojący zaraz obok Murfatlar Pinot Gris 2000. Oba po 12,95. Właśnie do czytania
            książki, oglądania filmu. Ja lubię i polecam
          • Gość: docg lovico IP: 212.160.147.* 13.01.04, 15:43
            kiedyś zgłębiałem tajemnicę win Lovico, a tajemnica jest i wielkie materii
            pomieszanie, bo na półkach sklepowych wszystkie Lovico z danego szczepu mają
            taka samą cenę, a etykiety bywają różne - z moich obserwacji wynika, że jest
            seria podstawowa, to są najczęściej młode roczniki, i seria "reserve", z
            większą etykietą i niebieskim paskiem, w tej serii zdarza się np. rocznik 1992,
            to są całkiem różne wina. Ostatnio co prawda tych starszych już nie widuję,
            więc może sprawa jest nieaktualna.
            pozdrawiam
      • adam_ski Re: Blue Ridge 14.01.04, 19:31
        Jak już jesteśmy przy bułgarskich - Blue Ridge? Charakterystyczny podcięta :)
        butelka, w granicach 15 PLN.
        • Gość: bartek Re: Blue Ridge IP: *.olimpnet.pl 14.01.04, 19:57
          Jest jeszcze z tej serii (dobrze znany - tak mysle) Blueridge, Merlot American
          Barrel 1999 lub 2000 tez mozna dostac kolo 20zl,chyba w kazdym supermarkecie
          pozdr.
          bartek
          • Gość: darek Re: Blue Ridge IP: *.elle.com.pl 06.02.04, 15:48
            Nie będzie o Blue Ridge, ale o winie, które na połce w Tesco na Stalowej w Warszawie, stoi tuż obok - jest
            to całkiem niezły Cabernet from Karnobat rocznik 2000 za 13,49 zł, bodajże. I choć im dłużej je piję, to nie
            smakuje już tak, jak za pierwszym razem, to polecam.

• mariobirra Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! 15.01.04, 08:40
        A ja polecam slowenskie Cabernet Sauvignon 2002 (Warszawa, Macro, ok. 14 pln);
        dotychczas bylo tam tylko biale ze Slovinu, niekoniecznie ciekawe, natomiast
        to, o ktorym pisze, przynosi ze soba smak goracego konca lata. Jezeli chcecie
        w srodku naszej brzydkiej pochlapanej zimy poczuc klimat oblanych sloncem
        nadmorskich skal Slowenii, to jest to odpowiedni wybor za niewygorowana cene.
        Co wiecej, winko ma zadatki na zaokraglenie smaku w przyszlosci (dlatego od razu
        nabylem kilka sztuk do piwniczki, pojda za czas jakis), a za podobnego w smaku
        hiszpana czy wlocha trzeba dac ok. 25-30 pln.
        pozdrawiam
      • panowca mikulov 15.01.04, 11:02
        Wczoraj próbowałem Mueller Thurgau suche bile może bile ale nie takie suche
        bardzo miękkie w smaku - Vinarska Oblast Mutenicka charakterystyczna etykieta z
        motylem - wprawdzie rocznika na nim nie znalazłem ale wino bardzo przyjemnie
        mnie zaskoczyło
        wino niezobowiązujące, lekkie o przyjemnym owocowym zapachu z rewelacyjnymi
        grzanami paniowcy za te pieniądze (coś kole 19 zł) zachwyt a zachwyt pewnie
        stąd że ostatnimi czasy zaliczyłem trochę wpadek z oryginałami przywożonymi z
        Nachodu i wcale nie było tak różowo- zdarzały się prawdziwe "kwasibory" za
        porównywalną cenę
        • spol Re: mikulov 23.01.04, 10:48
          Nie pamiętałem, że to muller thurgau, więc jak tylko zobaczyłem etykietkę z
          motylkiem, od razu kupiłem. Trafiło na Ryzlink Rynski 2001 (rocznik jest na
          kotretykiecie). Za 112 KS, czyli coś kole 13 zł, to jest dobre wino. Jest
          bardzo "suche", wręcz szorstkie, sprawdziło się z quiche. Kolejny punkt dla
          firmy Vino Mikulov.

Drugie wino też mieści się (chyba) w zadanym przedziale cenowym. Vina Zamora
          cabernet-sauvignon, nv., Chile. Chodziłem zawsze koło tego wina jak pies koło
          jeża, aż w końcu wczoraj koleżanka przyniosła i trzeba było spróbować ;o) Kupa
          śmiechu była - na początku z miniaturowego korka, a potem z zapachu. Wrażenie
          było takie, jakby się nos wsadziło do słoika z konfiturą pożeczkowo-śliwkową.
          Naprawdę - bukiet tego wina jest zadziwiający :o) W smaku też owoce, trochę
          garbników - myślę, że słowo "kompot" pasuje tu bardzo dobrze. Dopisuję do
          listy win na co dzień.

Na koniec był Praetor z Château St. Julien d'Aille, 2001, Côtes de Provence.
          Sprowadza to Winofrance. Na ich stronach jest informacja, że w skłąd wina
          wchodzą syrah, cabernet sauvignon, carignon (sic!), ale gdzie indziej
          znalazłem, że cabernet sauvignon, carignan i grenache. W każdym razie nie ma
          to aż takiego znaczenia, bo wino miało ledwo wyczuwalny zapach, a w smaku
          dominował kwas. Nie wiem, ile to kosztowało, ale nie dałbym za to więcej jak 2
          dychy. Rozczarowanie. CdP zawsze kojarzyło mi się z dużo mocniejszymi
          wrażeniami. Znalazłem w sieci, że Praetor to trzecie wino Ch. St. Julien
          d'Aille. Wyżej stoją Imperator i Triumvir des Rimbauds. Może te są lepsze...?

Pozdrawiam!
      • Gość: art tu Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! IP: *.witkowo.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 21:49
        "Balaton" (rozprowadza Toruń) po... 9,65 ! Jak na tą cenę dla mnie rewelacja!!!
        Właśnie opróźniłem kolejną połówkę butelki do szybkiej deski serów :-)))
      • spol Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! 16.01.04, 09:39
        W Kauflandzie nie ma porządnego wina. Bywają natomiast przeciętne - takie
        właśnie piłęm wczoraj: Simonsvlei cabernet-sauvignon 2001 z RPA. Zapach dość
        mocno alkoholowy, z którym jednak dobrze radzi sobie czarna porzeczka. W
        ustach dość łagodne, ale treściwe, garbniki na poziomie średnim. Dosyć wyraźną
        pustkę w smaku dobrze jest wypełnić niezbyt wyszukanym posiłkiem czy choćby
        przekąską. I jeszcze ciekawostka: sprowadza toto Kompania Piwowarska SA - jako
        aternatywę dla dużego z pianką? ;o)

Właśnie sobie zapuściłem wyszukiwarkę:

21.05.2003 Star napisał tak:
        "Simonsvlei, CS, '01, RPA, - mocne, lekko musujace, szczypiace w jezyk, nie
        pozostawia obojetnym - troche czarnej porzeczki"
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=7851610&a=7851610

a 08.09.2003 Star napisał tak:
        "Zdecydowanie odradzam - nawet biorac pod uwage cene. Gdzies pisalem na forum
        o CS 2001 od tego producenta."
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=7851610&a=7851610
        :o) Dla mnie jednak Simonsvlei mieści się w kategorii win przyzwoitych za dwie
        dychy.

Pozdrawiam!

• spol Post scriptum 16.01.04, 09:43
          do pierwszego wpisu stara:
          Moje nie było musujące, ani nie szczypało w język. Może trafiłeś na jakąś
          pechową butelkę...?
          • Gość: look_ash Re: Post scriptum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.04, 11:02
            moim zdaniem od cs jest lepszy shiraz tego producenta (simonsvlei), a przytoczony kilka postów wczesniej balaton to nr 1 do 15zl :) (12pln w tesco)
      • Gość: jarek Czytajac te watki juz od 14 miesiecy... IP: *.fastres.net 16.01.04, 20:58
        moge spokojnie powiedziec ,ze ceny win( srednich) w Polsce ida w dol i na pewno
        ,tez jeszcze bardziej zejda, jak zniesione zostana limity przywiozy do
        prywatnego spozycia.
        Moze jak zwykle mi nikt nie wiezy , ale wracajac z dworca, kupilem w Novi Ligure
        jedna botylke Barbaresco- Ca'Munari rok 2000 za 7.40 Euro i to chyba nie jest
        wino srednie ,ale juz z wyzszej klasy, mysle tez , ze w Polsce( na Czechach na
        pewno) ceny win do tego poziomu w ciagu roku sie powaznie zbliza.
      • spol Tunisia 06.02.04, 08:44
        Château Bou Argoub, AOC Mornag, 1998, carignan, syrah, alicanthe. Kupiłem w
        osiedlowym sklepie spożywczym z przeceny :-). Cena wyjściowa - 18,30,
        przecenione na 12,50, "bo się szefowa wkurzyła, że nie schodzi". Wino
        przejrzałe już nieco, ale biorąc pod uwagę rocznik i pewnie czas, jaki
        okupowało sklepową półkę, zadziwiająco dobre. Naprawdę - próbowałem się
        przyczepić do tego wina, ale nie potrafiłem - jak tylko coś wynalazłem, to od
        razu przed oczami miałem te 12,50...

O! A właśnie znalazłem w starych gazetowych felietonach (29-08-2001) Marka
        Bieńczyka rekomendację tego wina w kategorii "dobrze wydane pieniądze" i cenę
        15 zł. No to już się nie odzywam ;o)

Na koniec rebus - wino miało zieloną akcyzę, co zwykliśmy tłumaczyć "rozlewane
        pod Legnicą", a na etykiecie zdanie, że wyprodukowano i rozlano do butelek w
        winnicy... No i butelka miała na spodzie napis, że bezzwrotna i jakieś
        arabskie robaczki. To jak - producent wysłał do Polski wino w cysternie i
        butelki w kontenerze?

Pozdrawiam!
      • mariobirra La Mancha - Bodegas Victorianas 06.02.04, 09:05
        Jak wyżej, Santana Tempranillo 1999, dostępne w Macro za ok. 16 pln; mój
        mało wyszkolony nos wykrył w tym winie aromat trochę rodzynkowy a trochę
        rozgniecionych owoców (wiśni), ogólnie bardzo przyjemny, jednak początkowo
        nieco za ostry (po pół godzinie wygładził się). W smaku owocowe,
        przyjemnie szczypiące w język i kwaskowe - myślę,
        że jeszcze lepiej smakowałoby latem. Ogólnie, jak to mawiają stali bywalcy
        forum - niezle te powidła :)))

Pozdrawiam
        • Gość: marcin Sauvignon Blanc 1998 - Domaine Boyar IP: *.crowley.pl 10.02.04, 15:27
          14,99 w Albercie. Za te pieniądze to mistrzostwo świata, biorąc pod uwagę, że
          wg. mnie statystycznie, za mniejsze pieniądze, można kupić lepsze wina
          czerwone niż białe - to jest to b. uczciwa propozycja. Opis w ostatnim MW, a
          od siebie dodam, że na drugi dzień jakby jeszcze ciekawsze, beczka całkowicie
          zanika, a pojawiają się całkiem zaokrąglone posmaki. Polecam
          • Gość: sebulba Re: Sauvignon Blanc 1998 - Domaine Boyar IP: 213.134.152.* 16.02.04, 12:00
            Odnośnie Alberta: kupiłem austriackiego, czerwonego Servusa. Wypiłem trochę.
            Zgroza!
            Nie będę opisywał, bo jeszcze GP ten barbarzyński wątek przeczyta i będzie
            niezadowolony ;-)

Mój typ to Blueridge za 19.90. Merlot '00.
            I butelka krzywa- w lodówce lepiej się mieści(na chwilę oczywiście).

• Gość: jipp Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 18:20
        polecam wina moldawskie
        w wawie, gdzie mieszkam, jest kilka sklepow, gdzie mozna kupic wina w
        przedziale 11-20 zl za butelke i jak na ta cene sa wysmienite
        • Gość: MARO Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 21:14
          Bardzo dobre wino i tanie to Laguna dela noueva, hiszpańskie po 12,99 zł. Było
          kiedyś dostępne w Hicie, ale po przejęciu przez TESCO zniknęło (jeszcze można
          od czasu do czasu zlaleźć tylko białe). Na etykiecie miało wizerunek kaczki.
          Może ktoś je gdzieś widział, chętnie bym kupił
          • Gość: kalino Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! IP: *.plwaw.energis.pl 20.02.04, 15:28
            Laguna de La Nava, D.O. Valdepenas.
            Zgadzam się - bardzo przyzwoite hiszpańskie wino, godne polecenie.
            Dostępne w Tesco i Realu (przynajmniej w Wwie).
      • Gość: winersch Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! IP: *.chello.pl 11.02.04, 22:15
        Bardzo poprawny Gaillac w Auchan, ponizej 20 zł, coś koło 18-19, sprzedawane
        pod supermarketową marką Paul Chanau, zaskakująco świeże, przyzwoicie zrobione,
        do codziennego obiadu
      • Gość: winersch Re: WYZWANIE :niezłe wina do 20 zlotych!!! IP: *.chello.pl 14.02.04, 10:32
        W kategorii niezłych win do 20 zł, zaskakująco przyzwoite Haut-Poitou w
        Carrefourze. To VDQS zand Loary okazało się po prostu czystym, poprawnym,
        świeżym sauvignon blanc za ok. 17 zł.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka