Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cena wina.

22.01.04, 23:21
    Drodzy Winiarze,
    rozwoj mojego watku o szampanie, przekroczyl moje oczekiwania. Poniewaz
    jednak calkiem niespodziewanie dla mnie oddaliscie sie dywagacjom cenowo-
    cłowo-importowym. Dla tego moze zadam proste pytanie: czy w koncu po wejscie
    do UE wino zdrozeje czy nie zdrozeje?? Moze trzeba robic zapasy a moze
    oszczedzac i nakupowac w maju?? Jak Waszym zdaniem bedzie po 1 maja???
    Obserwuj wątek
      • anpio Re: Cena wina. 23.01.04, 09:25
        We wczorajszej wyborczej napisali nawet, ze bedzie mozna przywiezc sobie
        samemu 128 butelek bez cła. Ktos jeszcze o tym słyszał?
        • Gość: docg tak, to jest w "domenie publicznej" IP: 212.160.147.* 23.01.04, 09:45
          na własne potrzeby będzie można przywieźć 90 litrów wina.
          • Gość: Jacek-t Re: tak, to jest w "domenie publicznej" IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.01.04, 09:47
            90 litrów - na rok? na jeden raz?
            • t.o.m.e.k Cena wina 23.01.04, 14:43
              Myslę, że wino nie stanieje po wejściu PL do UE. Dlaczego?
              - wysoki (a być może coraz wyższy) kurs Euro
              - duża ilość zapasów w sklepach; zanim one z tego "zejdą", minie jeszcze trochę
              czasu
              - wciąż niewielki udział wina w ogólnym spożyciu - sklepy MUSZĄ więc naliczać
              sobie odpowiednią marżę, żeby wyjść na swoje
              - jeśli ceny zbytu wina spadną to w sklepach pozostaną na poziomie
              dotychczasowym, bo ich właściciele będą mogli wreszcie zacząć porządnie
              zarabiać i nabrać "oddechu".

A jeśli stanieją - to "chyba raczej na pewno" nie do faktycznego poziomu
              europejskiego. Wpadł mi właśnie w ręce katalog firmy "La Passion du Vin" -
              znalazło się tam m.in. Barolo (nie pamiętam szczegółów, nie mam katalogu przy
              sobie) z roku 1998 za, bagatelka, 335 PLN (na szczęście brutto). To samo
              Barolo, według przewodnika BB kosztuje... 35 Euro. Czyli polska cena lekko
              licząc jest dwukrotnością ceny w Euro. No więc pytanie - czy od 1 maja 2004
              firma "La Passion du Vin" i wiele innych, jej podobnych (i tak chwała, że są -
              to już inna sprawa), dobrowolnie zrezygnują z ok. 100 złotych zysku (bo teraz
              to już będzie zysk, a nie akcyza do opłacenia)? Odpowiedzmy sobie sami...
              • joe_stru Re: Cena wina 23.01.04, 16:21
                No więc pytanie - czy od 1 maja 2004
                firma "La Passion du Vin" i wiele innych, jej podobnych (i tak chwała, że są -
                to już inna sprawa), dobrowolnie zrezygnują z ok. 100 złotych zysku (bo teraz
                to już będzie zysk, a nie akcyza do opłacenia)? Odpowiedzmy sobie sami...

---> Odpowiadam sobie sam : inne firmy - nie wiem. La Passion du Prix - nigdy!
                • kosteki1 Re: Cena wina 02.02.04, 13:08
                  joe_stru napisał:

> No więc pytanie - czy od 1 maja 2004
                  > firma "La Passion du Vin" i wiele innych, jej podobnych (i tak chwała, że są -

> to już inna sprawa), dobrowolnie zrezygnują z ok. 100 złotych zysku (bo teraz
                  > to już będzie zysk, a nie akcyza do opłacenia)? Odpowiedzmy sobie sami...
                  >
                  > ---> Odpowiadam sobie sam : inne firmy - nie wiem. La Passion du Prix - nigd
                  > y!

Nie wiem skąd u Ciebie taka nienawiść do L.P.d.V. Ceana wina zależy nie tylko
                  od widzimisie importera. Wielce zapowiadane obniżki dotyczyc beda głównie
                  alkoholi wysokoprocentowych (gdzie cło było bardzo wysokie), natomiast
                  na "wielkie "obnizki na winach nie ma chyba co liczyć. Wiele firm nie podnosilo
                  cen od długiego czasu a euro idzie w górę jak rakieta. Ale bądźmy dobrej mysli
                  • Gość: sebulba Re: Cena wina IP: 213.134.152.* 02.02.04, 13:58
                    Nie wiem skąd u Ciebie taka nienawiść do L.P.d.V.

U mnie za to, że w poznańskiej siedzibie nie potrafią wystawić faktury.
                    Czekam na nią od grudnia. Mieli przesłać pocztą. Poza tym obsługa....uff...
                    :-(
                    • Gość: klaudiusz l.p.du v Re: Cena wina IP: 195.205.111.* 03.02.04, 13:54
                      Bardzo przepraszamy za niedogodności związane z brakiem faktury,które to
                      zwiazane były z początkiem naszej dziłalności.Prosimy o kontakt i zapraszamy
                      do najlepszej winiarni w Polsce.Postaramy się zrehabilitować.Pozdrawiam
                      • Gość: Pani Baworowska Jaj Pan sobie nie rób z Ludzi, panie Klaudiusz! IP: *.pss.pl / *.spolem.bialystok.pl 03.02.04, 16:16
                        Jaka ona tam najlepsza... PSS Społem to jest TO!

pozdrawiam,

Pani Baworowska
                        gospodyni domowa
            • niki27 Re: tak, to jest w "domenie publicznej" 29.01.04, 17:47
              Gość portalu: Jacek-t napisał(a):

> 90 litrów - na rok? na jeden raz?

według moich wiadomości - NA RAZ! To dlatego w Calais są takie gigantyczne
              Carrefoury i inne Auchan specjalnie dla Brytyjczyków. A promy (oraz Eurostar)
              wyglądają bardziej jak cysterny...

pozdr.
              niki
      • Gość: Smakosz Re: Cena wina. IP: 195.187.73.* 28.01.04, 13:38
        Wytwarzac samemu hurtowo w domowej piwnicy. Sprzedac po 1 maja. Sukces na
        rynkach europejskich mozliwy w zakresie win niedrogich i dobrych.
        • Gość: bartek Re: Cena wina. IP: *.olimpnet.pl 02.02.04, 16:57
          Wytwarzac samemu hurtowo w domowej piwnicy. Sprzedac po 1 maja. Sukces na
          > rynkach europejskich mozliwy w zakresie win niedrogich i dobrych.

To może ktoś kupi moją porzeczke,przyjmuje zapisy:)
          bart
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka