Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Banditella?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 22:45
    Polecono mi wino Banditella. Czy ktoś, cokolwiek wie o tym winie. Rocznik
    2000.
    Obserwuj wątek
      • winersch Re: Banditella? 07.03.04, 23:03
        La Banditella to dość znany producent w Maremma, czyli nadmorskiej części
        Toskanii. O jakie wino chodzi? Przeważnie robią tam Morellino di Scansano na
        bazie sangiovese.
        • Gość: karol Re: Banditella? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 23:39
          Chyba o inne. To jest z COl D,ORCIA. Na nalepce z tyłu jak byk: Rosso di
          Montalcino. Z przodu BANDITELLA bez"La".
          • waza101 Re: Banditella? 08.03.04, 00:19
            Cytuję za Gambero Rosso: "Banditella '00 is slightly fuzzzy on the nose but
            shows good density on the palate, although it is still a bit stiff on the
            finish.' Jednym słowem jak przy większości recenzji lepiej spróbować samemu.
            Ten producent słynie głównie z Brunello Poggio al Vento , ja mam o nim mieszane
            opinie - piłem m.in. Olmaia /supertoskan - bez szczególnych zachwytów. W Polsce
            rozprowadzany bodajże przez Le PAssion de Vin...
            • giorgio_primo Re: Banditella? 10.03.04, 12:18
              Chodzi o Rosso di Montalcino od Col d'Orcia...

Moim zdaniem wino poprawne i tyle. Co bardziej istotne, to praktycznie nie
              różni się od podstawowego Rosso di Montalcino Col d'Orcia i płacenie za
              to "niby-cru" Banditella jest bez sensu. To "zwykłe" Rosso 2000 kosztuje mniej
              niż 60 zł, a i tak trzeba bardzo lubić je żeby nie uważać, że jest zbyt drogie.

Co do innych win od Col d'Orcia, to jedynym naprawde znakomitym produktem jest
              Brunello "Poggio al Vento" Riserva 1995 - tyle że jego cena w Polsce jest
              jakimś niesmacznym żartem ze strony "wiadomokogo". Podstawowe Brunello z 1997
              to kompletna porażka (jeszcze ponad rok temu coś w nim było - teraz "woda") - z
              trudem jest w stanie dotrzymać kroku Rosso z 2000... Obecnie pojawiło się nowe
              wino od Col d'Orcia: Nearco IGT i to kolejna zupełna "wpadka", tego poniekąd
              zasłużonego producenta. To wino oprócz koncentracji i potężnej dawki dębiny nie
              oferuje nic ciekawego i do tego jest chyba najkrótszym z win toskańskich w
              tej "półce cenowej" jakie znam.
      • Gość: anonimowy Re: Banditella? IP: 213.17.240.* 09.03.04, 16:32
        kompletny kompot
        pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka