Gość: karol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 22:45 Polecono mi wino Banditella. Czy ktoś, cokolwiek wie o tym winie. Rocznik 2000. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winersch Re: Banditella? 07.03.04, 23:03 La Banditella to dość znany producent w Maremma, czyli nadmorskiej części Toskanii. O jakie wino chodzi? Przeważnie robią tam Morellino di Scansano na bazie sangiovese. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Banditella? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 23:39 Chyba o inne. To jest z COl D,ORCIA. Na nalepce z tyłu jak byk: Rosso di Montalcino. Z przodu BANDITELLA bez"La". Odpowiedz Link Zgłoś
waza101 Re: Banditella? 08.03.04, 00:19 Cytuję za Gambero Rosso: "Banditella '00 is slightly fuzzzy on the nose but shows good density on the palate, although it is still a bit stiff on the finish.' Jednym słowem jak przy większości recenzji lepiej spróbować samemu. Ten producent słynie głównie z Brunello Poggio al Vento , ja mam o nim mieszane opinie - piłem m.in. Olmaia /supertoskan - bez szczególnych zachwytów. W Polsce rozprowadzany bodajże przez Le PAssion de Vin... Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Banditella? 10.03.04, 12:18 Chodzi o Rosso di Montalcino od Col d'Orcia... Moim zdaniem wino poprawne i tyle. Co bardziej istotne, to praktycznie nie różni się od podstawowego Rosso di Montalcino Col d'Orcia i płacenie za to "niby-cru" Banditella jest bez sensu. To "zwykłe" Rosso 2000 kosztuje mniej niż 60 zł, a i tak trzeba bardzo lubić je żeby nie uważać, że jest zbyt drogie. Co do innych win od Col d'Orcia, to jedynym naprawde znakomitym produktem jest Brunello "Poggio al Vento" Riserva 1995 - tyle że jego cena w Polsce jest jakimś niesmacznym żartem ze strony "wiadomokogo". Podstawowe Brunello z 1997 to kompletna porażka (jeszcze ponad rok temu coś w nim było - teraz "woda") - z trudem jest w stanie dotrzymać kroku Rosso z 2000... Obecnie pojawiło się nowe wino od Col d'Orcia: Nearco IGT i to kolejna zupełna "wpadka", tego poniekąd zasłużonego producenta. To wino oprócz koncentracji i potężnej dawki dębiny nie oferuje nic ciekawego i do tego jest chyba najkrótszym z win toskańskich w tej "półce cenowej" jakie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonimowy Re: Banditella? IP: 213.17.240.* 09.03.04, 16:32 kompletny kompot pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś