Gość: star CdTain Crozes wg wineanoraka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.03.06, 20:18 wg wineanoraka: Crozes Hermitage (Cave de Tain) 2003 Northern Rhône, France This isn’t a particularly big, fruity red, but it works for me, with its tight, dark savoury character. The raspberry and blackberry fruit has an extra dimension of spice and meatiness, and it’s kept fresh by a pleasantly bitter, high acid finish. A ‘real’ wine. Very good+ 89/100 (Sainsbury £6.99) 12/05 Przekonywujacy opis - za to lubie rodanskie Syrah:-) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Casale del Giglio, Lazio IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 21.03.06, 13:43 Shiraz niezbyt przekonywujący - pieprzny, nieco wodnisty i pusty, mało owocowy a Petit Verdot chyba charaktersystyczny dla odmiany - mocny, garbnikowy, grubo ciosany, grafitowy - teraz już wiem jak może smakować 100% Petit Verdot wiecej nt: www.diwinetaste.com/dwt/en2003074.php lub strona producenta www.casaledelgiglio.it pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Shiraz-Syrah IP: *.newton.cam.ac.uk 29.03.06, 14:26 rurale > Ciekawych chciałbym także poinformować, że na półkach w Grand Cru stoi już > Incognito (czyste syrah, coś dla stara) jak mnie ktos poczestuje nie odmowie ale taj jak pisalem Ch. Andersen od Cortes de Cima slodki, skoncentrowany ale nie przekonywujacy, poki co ostatnio kupilem Syrah: Director's Cut z Wirrega od Heartlands £13 Vieilles Vignes z Minervois od Roberta Edena (Anglik zreszta) £20 co do mieszanek (tez troche Syrah): waham sie co do Beaucastela £38 za '99 i '01 skusilem sie na Le Clos des Fees Bizeula £30 za '03 niestety wszystkie ktore kupilem w okolicy 15% - az sie boje pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Syrae 29.03.06, 17:50 Star! Podziwiam wytrwałość w studiach nad szczepem. Sam trzymam butelkę Syrae od Pravis (efekt narciarskiego importu). Nie bardzo wiem czego sie spodziewać. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Syrae IP: *.newton.cam.ac.uk 30.03.06, 11:25 Syrae nie probowalem choc wiele razy sie przymierzalem do zakupu, cos nt: 72.14.203.104/search? q=cache:C6PdDgZbcZ0J:www.selectedestates.com/pravis.html+Syrae+Pravis&hl=pl&gl=p l&ct=clnk&cd=3 Z tamtych stron trzymam ciagle Syrah Ailanpa 1997 od Foradori - zobaczymy jak stary Syrah smakuje, choc ostatnie doswiadczenia z Guigalem z 1995 mnie nie przekonaly...choc innych i owszem. Pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star link trzeba posklejac w jedna linie IP: *.newton.cam.ac.uk 30.03.06, 11:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Bertie IP: *.newton.cam.ac.uk 31.03.06, 12:42 Syrah w wersji podstawowej z 2002 za 7£ nie najlepszego rocznika prezentuje sie godnie: w surowym nieco stylu zblizonym do Cornas, z wyrazista koncowka, o niezlej strukturze, aromatycznie oprocz typowych aromatow jezyn i gumy dochodza jablka, w smaku `savoury` (nie wiem jak to przetlumaczyc za bardzo, deo pewno pomoze), brak moze nieco kwasowosci i soczystosci - gdzies nawet znalazlem ocene 92pkt www.spittoon.biz/wine_tasting_note_bertie_syrah.html - az tak bym sie nie zachwycal, ale zdecydowanie polecam - Oddbins, Berry Bross strona producenta Anlglika Roberta Edena (Bertie), ktory na etykiecie opiewa reczny zbior gron oraz szacunek dla terroir: www.comtecathare.com/index.html pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star varia IP: *.newton.cam.ac.uk 04.04.06, 18:56 Bardzo dobre Shiraz McRae Wood Jima Barry 1998 niestety juz nie jest dostepne na lotnisku Okecie:-( Jest natomiast rocznik 2002 w rzeczywiscie swietnym sklepie Handford www.handford.net na Old Brompton Road blisko znanego Nottage Hill. Niestety w tym roczniku 2002 skadinad dobrym dla Barossy (nie pamietam jak dla Clare Valley) producentowi udalo sie osiagnac 15.5% alkoholu wiec powstrzymalem sie od zakupu. Z innych Shiraz rzeczywiscie przyzwoity jest Heartland Director's Cut - dosc typowy dla Australii - oprocz aromatow owocowych dochodza ladne swieze nuty lotne. Wypada dekantowac aby pozbyc sie gorzkich nieco garbnikow - wydawalo mi sie, ze grona niezbyt dojrzale i stad ta zielonosc garbnika - ale jednak kilkudniowa dekantacja pomogla - choc dopiero bodajze czwartego dnia gorzkawa koncowka zanikla (prawie). Podobna historie mielismy z Clos de Fees (jest tam troche Syrah) - czyli czarodziejskim winem Herve Bizeula, ktory produkuje takze La Petite Siberie. W przypadku tego wina, ktore przypomina porto (czekoladowa goryczka, sporo karmelu, nieprzenikniona materia, przez ktora ciezko sie przebic czyt. przezuc, podobienstwo do QdNoval Silval 1997, braklo mu tylko nieco slodyczy) takze po kilku dniach znikla nieprzyjemna gorzkosc. A propos tego porto, ktore podobnie ciezko pilo sie bez dekantacji, fajne polaczenie z produktem czekoladopodobnym z pewna slona nuta zwanym 'Czekolada pelnomleczna Baron'. Nawiasem mowiac z `gorzka` wedlowska porazka - za slodka;-) Tyle nt Shiraz;-) Pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Sycylia+Brazylia+Eno2CV IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.04.06, 09:30 Sam nic nie pilem, ale inni nie proznuja wiec dokleje link tez tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=40613595&v=2&s=0 Z innej brazylijskiej bajki a wlasciwie powinienem rzec telenoweli: Terranova Miolo Shiraz 2003 Vale do Sao Francisco - Bahia, Frazenda Ouro Verde nie polecam - wyrazista gorzkosc tanin lagodnieje po zalecanym przez Bartex 30min dekantowaniu, najlepiej dodatkowo schlodzic aby ukryc inne bledy...;-) ok 15PLN dla prawdziwych koneserow Na koniec ukazal sie artykul AD na temat komentowanego i w tym watku Eno2 nt Syrah-Shiraz: www.collegiumvini.pl/cv/cv_123.htm pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Futures 2002 Lehmann 29.04.06, 01:28 wrazenie z degustacji Eno byly lepsze - tym razem przy konsumpcji calej butelki wino niczym szczegolnym sie nie wyroznilo - dosc beczkowe aromatycznie (od czekolady do b. herbaty i tytoniu), swieze nuty lotne bardzo szybko sie ulotnily, dzem jezynowy pobrzmiewal ale raczej aromatycznie niz smakowo, brak soczystosci, nieco suche, gorzkawe, niezbyt dobrze ulozone taniny - w sumie nie jest to jednak zle wino, zostalo przyzowicie zrobione, ale jednak w porownaniu z opisywanym wczesniej Director's Cut z Heartland duzo slabsze - zdaje sie ze owoc nie nadzwyczajny pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Gleatzer 29.04.06, 01:37 www.heartlandwines.com.au/news/articles/7983.asp pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar link 30.04.06, 09:29 www.wineloverspage.com/webwineman/shiraz06.phtml pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star winomania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 12:46 Nowa strona: www.winomania.pl nt Rodanu: www.winomania.pl/regiony.php?kraj=1®ion=15&pokaz=historia&s=1 oraz Syrah: www.winomania.pl/wino.php?id=1&pid=odm&hid=3 oraz z kronikarskiego obowiazku link do degustacji Syrah/Shiraz na ktorej byla Ania: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=40549147&v=2&s=0 Pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: winomania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 12:11 > oraz z kronikarskiego obowiazku link do degustacji Syrah/Shiraz na ktorej byla Ania: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=40549147&v=2&s=0 > Pzdr > star No tak,ale Ania za dużo nie napisała o tej degustacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: winomania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:09 Gość portalu: marek napisał(a): > No tak,ale Ania za dużo nie napisała o tej degustacji. Bo widzisz Mareczku ja dużo wina pije, mało o nim gadam, a pisze jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Shiraz-Syrah @ New Zealand -> link IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 17.05.06, 14:38 www.wineloverspage.com/nz/syrahshiraz.shtml pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Gerovassiliou 2001 IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 17.05.06, 18:06 Degustowane na Eno2 Grecja - jedno z topowych greckich Syrah (cena ok. 30E) robione przez legende greckiego winiarstwa Evangelos Gerovassiliou. Nos dosc bogaty choc niezbyt ekpresyjny (podano dosc chlodne) zdominowany przez aromaty beczkowe: kawe, czekolade, pieprz, pieczonego chleba w tle nieco nut kwasnych (jablka winne) oraz miesnych. W smaku gorzej malo kwasowosci i soczystosci owocu, nieco gorzkiej czekolady, dosc potezne ale plytkie. Wino z pewnoscia powazne, moze zbyt powazne jak dla mnie ... mnie nie przekonalo choc mialo swoich adoratorow. pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star www-> IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 17.05.06, 18:07 www.gerovassiliou.gr pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Chile@Decanter 21.05.06, 22:42 w ostatnim decanterze Syrah z Chile - wysoko np Marques de la Casa z Concha y Toro (jest u nas???, chyba nie) przyznac wypada, ze oprocz Syrah Alpha od Montesa malo co probowalem, a te kilka ktore sie trafily slabsze zwykle niz np Carmenere z tej samej linii... pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Chile@Decanter 21.05.06, 23:00 > oprocz Syrah Alpha od Montesa > malo co probowalem, Próbowałeś Errazuriz Max Reserva, w Decanterze tylko **, choć nie wiadomo jaki rocznik. Na ENO2 chciałem zdobyć Matetic EQ, ale niestety było nie do dostania. Nire wiem, czy Valdivieso nie ma przypadkiem w Polsce. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Chile@Decanter 22.05.06, 10:29 winoman napisał: > Próbowałeś Errazuriz Max Reserva, w Decanterze tylko **, choć nie wiadomo jaki > rocznik. a rzeczywiscie pilismy na Eno2 rocznik 2000 - sporo slodyczy, nieco zbyt alkoholowe, nieco skonfiturowane, wedzonkowe plus nieco kwasnych nut w aromacie - w porownaniu z innymi nie wypadlo za dobrze, choc zle tez nie bylo > Na ENO2 chciałem zdobyć Matetic EQ, ale niestety było nie do > dostania Pierwszy raz slysze, az sprawdzilem co to: www.spittoon.biz/wines_from_matetic_vineyards_c.html > Nire wiem, czy Valdivieso nie ma przypadkiem w Polsce. Wina Valdivieso ma Grand Cru: www.grandcru.pl/ choc nie maja Syrah Reserve, choc maja Eclat - mieszanke Carignan i Syrah www.valdiviesovineyard.com > Pozdrawiam! Rownież, star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Chile@Decanter IP: *.chello.pl 22.05.06, 10:49 Vina Matetic sprawdź tu: www.mateticvineyards.com/2004/index_in.html Po Vina Leyda, jestem wielkim fanem doliny San Antonio. Bardzo europejski klimat, swietne pinoty i syrah, dobre cabernety. Matetic istnieje ledwie od 1998 ale ma doskonałe recenzje. Sądząc po Leydzie - uzasadnione. pozdrawiam winersch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Chile@Decanter IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 22.05.06, 13:07 > Vina Matetic sprawdź tu: > www.mateticvineyards.com/2004/index_in.html > Po Vina Leyda, jestem wielkim fanem doliny San Antonio. Bardzo europejski > klimat, swietne pinoty i syrah, dobre cabernety. Matetic istnieje ledwie od > 1998 ale ma doskonałe recenzje. Sądząc po Leydzie - uzasadnione. > pozdrawiam > winersch widzialem, w spittoonie noty kolo 90-tki, a rzeczywiscie ten Pinot Leydy niezly byl pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Ailanpa 1997 od Foradori IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.06.06, 10:25 w stylu niektorych Lagreinow - taniny rozpuszczone, delikatne, kwasowosc wyrazista (zapewniajaca temu winu zapewne jeszcze dlugie zycie i pogodna starosc); aromatyczna paleta zroznicowana - czarne owoce, szafirowe kwiaty, slodki tyton nieco ulotnych nie przeszkadzajacych zbytnio nut lakieru pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Jacob's Creek IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.06.06, 08:40 za WS: JACOB'S CREEK Shiraz South Australia Reserve 2003 (91 points, $13) Thick, with a layer of black pepper over a mouthfilling gob of black cherry and licorice that cries out for grilled red meat. Drinkable now, better with some age. Best from 2008 through 2013. 61,000 cases imported. From Australia. zadziwiajaco wysoka ocena, probowal ktos? pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Izrael IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.07.06, 14:01 Wlasnie dostalem jako prezent: Barkan Classic Shiraz czekajac na lepsze czasy zamieszczam notke Rogova (degustuje rozne wina): www.stratsplace.com/cgi-bin/search?t=tastingnotes&n=Rogov's%2BTasting%2BNotes&Winery=Barkan Pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg M&S Ogier, La Rosine 2002 IP: *.poltegor.pl 02.08.06, 13:17 Idąc za radami kolegów, którzy otworzyli to wino zbyt wcześnie, przetrzymałem je trochę i: bardzo ładny zapach, ewoluujący od czarnego pieprzu i czarnych jagód poprzez klimaty bekonowe (tutaj aromat stracił intensywność) do gorzkiej czekolady po ok. godzinie. W ustach z początku zaskakuje lekkością, kwasowo - tanicznym rdzeniem i nieobecnością lub zamaskowaniem owocu. Później czuć wiśnie i zielony pieprz. W sumie świetne wino, świetny, tradycyjny styl. Bez dopalania, aż chciałoby się powiedzieć, cytując klasyków: ziemia i owoc, to doprawdy wystarczy ;-) Fajne w tym winie jest to, że z początku wydaje się mało spektakularne, zbyt lekkie i zbyt mało cieliste, za to w miarę picia smakuje coraz bardziej, ostatnie krople pije się z żalem, że to już koniec... Drogi "Importerze", pamiętaj o mnie w tym roku ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: M&S Ogier, La Rosine 2002 02.08.06, 15:11 :-) Gratuluję cierpliwości! No cóż - niestety, latoś wogóle się TAM nie wybieram, więc o imporcie nie ma mowy, a szkoda. Proszono mnie kiedyś o uzyskanie cennika w celu ewentualnego importu tego wina do Polski, ale nie udało mi się dostać odpowiedzi na maila. Może powinienem spróbować ponownie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: M&S Ogier, La Rosine 2002 02.08.06, 15:57 spol napisał: Proszono mnie kiedyś o > uzyskanie cennika w celu ewentualnego importu tego wina do Polski, ale nie udał > o > mi się dostać odpowiedzi na maila. Może powinienem spróbować ponownie. > > Pozdrawiam! Chopie , a mogliśmy zostac winnymi krezusami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: M&S Ogier, La Rosine 2002 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:17 Gość portalu: docg napisał(a): > Idąc za radami kolegów, którzy otworzyli to wino zbyt wcześnie, przetrzymałem > je trochę i: > bardzo ładny zapach, ewoluujący od czarnego pieprzu i czarnych jagód poprzez > klimaty bekonowe (tutaj aromat stracił intensywność) do gorzkiej czekolady po > ok. godzinie. W ustach z początku zaskakuje lekkością, kwasowo - tanicznym > rdzeniem i nieobecnością lub zamaskowaniem owocu. Później czuć wiśnie i > zielony pieprz. W sumie świetne wino, świetny, tradycyjny styl. Bez dopalania, > aż chciałoby się powiedzieć, cytując klasyków: ziemia i owoc, to doprawdy > wystarczy ;-) > Fajne w tym winie jest to, że z początku wydaje się mało spektakularne, zbyt > lekkie i zbyt mało cieliste, za to w miarę picia smakuje coraz bardziej, > ostatnie krople pije się z żalem, że to już koniec... Drogi "Importerze", > pamiętaj o mnie w tym roku ;-)) mialem podobne pozytywne wrazenia, mimo wczesnej konsumpcji-> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=25763239&a=26748121 natomiast pewno nie jest to wino degustacyjne, a raczej medytacyjne i najlepiej wypic przynajmniej jedna butelke;-) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Gesselmann 2002 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.08.06, 23:09 fajne - przyprawowe, pikantne, dosc surowe w stylu, z aromatem slodkiego lakieru oraz czeresni w tle - dosc czestego w winach austriackich, ale Ailanpa byla lepsza Il Bosco Cortona (d'Alessandro) 2001 kolejny raz rozczarowal - dosc beczkowy ciagle profil aromatyczny w smaku dosc zrownowazone, bez nadmiernego ekstraktu jak np 2000, przy Ailanpie (Foradori) mogło tylko rywalizować aromatem ale była to przegrana walka pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Monte d´Oiro IP: *.0000025344.acesso.oni.pt 28.08.06, 17:10 ktos mial moze przyjemnosc pic to wino, co ciekawe wlasnie to wino i Qd Pancas Premium w konkursie w Lizbonie zakwalifikowaly sie do 12 najlepszych (Jancis krytykuje taka zbiorke tu Merlot a tu Syrah etc) sposrod 30 (15 portugalskich i 15 roznych innych) a u BB tylko cytowani jako inni producenci (bez gwiazdki nawet) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star artykuly nt ww konkursu IP: *.0000001113.acesso.oni.pt 29.08.06, 14:00 www.jancisrobinson.com/articles/jr7105 www.quintadomontedoiro.com/noticias/2002/dez4.htm elmundovino.elmundo.es/elmundovino/noticia.html?vi_seccion=5&vs_fecha=200401&vs_noticia=1073423460 pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debiutantka Re: artykuly nt ww konkursu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 12:30 Z wielkim zaciekawieniem czytałam wasze wypowiedzi na temat shiraz aż w końcu udałam się do marketu i kupiłam Hardys Varietal Range Shiraz 2004 south eastern Australia oraz Simonsvlei Shiraz 2005 South Afrika.Australijskie okazało się ciekawsze w smaku.Czy to był dobry wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Wiliam's Creek IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.09.06, 15:08 Gość portalu: debiutantka napisał(a): > Z wielkim zaciekawieniem czytałam wasze wypowiedzi na temat shiraz aż w końcu > udałam się do marketu i kupiłam Hardys Varietal Range Shiraz 2004 south eastern > Australia oraz Simonsvlei Shiraz 2005 South Afrika.Australijskie okazało się > ciekawsze w smaku.Czy to był dobry wybór? jesli ci smakowalo, a tak piszesz to chyba tak;-) z australisjkich polecam Ci takze Riddle Creek ok. 17PLN a takze brata tegoz czyli William's Creek - cena podobna schlodzone (samo tak wyszlo) okazalo sie przyjemnym, zrownowazonym winem o nieco pieprzno-ziemistym aromacie (czarne owoce w tle) zdecydowanie nie bulka z dzemem ani dzemolada - polecam! pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Monte d´Oiro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 12:25 artykul nt: www.os5as8.com/produtor/bentosantos.htm i slownik:-) www.lingvozone.com/main.jsp?do=dictionary&action=change_direction&language_id_to=23&language_id_from=13 pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar link nt Syrah 23.09.06, 20:51 www.winepros.org/wine101/grape_profiles/syrah.htm pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: link nt Syrah 24.09.06, 01:11 Tekst z błędem: nie jest prawdą, że w Cote Rotie używa się wyłącznie syrah, bo i białe grona viognier bywają czasem (kiedyś często) istotnym składnikiem fermentującego moszczu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star linki + zagadka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.09.06, 04:53 ano racja, to moze zagadka -> w jakim Cote Rotie jest/bylo najwiecej Viognier? to moze jeszcze jeden link z cyklu 'znajdz blad' dla winomana i nie tylko: www.thewinedoctor.com/regionalguides/rhone.shtml www.wine-journal.com/rhone_guigal.html Pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar latwiejsza zagadka 25.09.06, 12:37 to moze: Gigondas bez Syrah? pzdr star ps. link nt Rodanu (fachowy tym razem): www.rhone-wines.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: linki + zagadka 07.10.06, 20:55 Gość portalu: star napisał(a): > ano racja, to moze zagadka -> > w jakim Cote Rotie jest/bylo najwiecej Viognier? wychodzi na to, ze sporo Viognier jest zwykle w La Mouline Guigala - w 1996 nawet 17% wg: 72.14.221.104/search?q=cache:tRItCNg0wREJ:www.ackerwines.com/catalogs/pdf_catalogs/01-3/01-3-SECOND.pdf+%22Viognier+17%22+Cote+Rotie&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=2 ale najwiecej (przynajmniej nasadzen) ma Vallouit czyli max ilosc dopuszczalna w apelacji tzn 20% - czy zawsze lub w ktorych rocznikach dodaje az tyle odmiany nie wiadomo wg tej strony i owszem: www.bigredwine.co.uk/PP/Vallouit/Vallouit.asp watpliwe jest, ze Viognier ubogaca (w znacznym stopniu) wino aromatycznie jako, ze produkcja jest zupelnie inna niz przy winifikacji wina bialego (wiekszy kontakt z tlenem) wiec sporo aromatu sie jednak traci pzdr star ps a Gigondas bez Syrah jest sporo np tu:72.14.205.104/search?q=cache:Abl1qe9aQUsJ:www.frenchwinesociety.org/pdf/Wine_List.pdf+Gigondas+Grenache+85+MOurvedre+15&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=10 Odpowiedz Link Zgłoś
sstar South Australian Shiraz @ Decanter 07.10.06, 20:40 www.decanter.com/recommendations/subrecommendation.php?rid=431&sid=1273 pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star 3 RINGS @ WS IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 10.10.06, 11:53 3 RINGS Shiraz Barossa Valley 2004 (91 points, $20) Dark, dense and spicy, with a pulsating core of plum, black cherry and loads of exotic spices, lingering on the generous, distinctly peppery, unsweetened-chocolate finish. This pedal-to-the-metal Shiraz needs time to soften. Best from 2009 through 2016. 10,000 cases made. From Australia. pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Shiraz-Syrah IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.10.06, 23:28 po dwoch smutnych eksperymentach z Syrah (beczkowej i zamknietej Vinha da Nora z QdMonte d'Oiro oraz pieprznego choc dosc prostego Syrae od Pravis gdzie ciezko bylo sie doszukac archetypowych cech odmiany) przyszedl czas na Bertie Old Vine od Roberta Edena z Langwedocji - dokladniej Minervois la Liviniere - koncentracja, garbniki, gorzka czekolada w koncowce, w nosie nieco jezynowego owocu, ktory ewoluowac nijako nie chcial (mimo zachecajecego pozostawienia go samemu sobie na noc w karafce) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Shiraz-Syrah IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.10.06, 09:24 dodam tylko, ze to w sumie dobre wina sa, a Bertie idzie w kierunku wytrawnego Porto (koncentracja, czekoladowa goryczka) poddobnie jak opisywane Clos de Fees Biseula (zreszta probowanego obok Silval '97 od QdNoval) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Shiraz-Syrah IP: *.chello.pl 31.10.06, 09:43 ale Clos de Fees to nie był nigdy syrah. Najwyżej do 30% w les Sorcieres Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Shiraz-Syrah IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.10.06, 09:55 > ale Clos de Fees to nie był nigdy syrah. Najwyżej do 30% w les Sorcieres nie mialem na mysli, ze jest to czysty Syrah, co do samego le Clos de Fees 2003 to wg moich danych: Syrah 25%, Mourvedre 25%, Grenache 25%, Carignan 25% zreszta na www producenta tez:-) www.closdesfees.com pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
edyta881 Re: Shiraz-Syrah 01.11.06, 14:59 Wino, które zdobyło cząsteczkę mego serca to "Graham Beck The Ridge Shiraz 2001; RPA, Robertson. Wino to zachwyciło mnie pięknem "ciała", barwą purpury z fiołkowymi akcentami, zadziornym pazurem i .... "słodką" niespodzianką w finiszu... hmmm.... szkoda, ze dość drogie... :( Ale grzechu i miłych wspomnień na pewno warte!!! Odpowiedz Link Zgłoś
spol Rapitala, Nadir 03.11.06, 00:01 IGT Sicilia, 2004, syrah, ok. 10 euro, import walizkowy. No cóż, bardzo poprawny syrah, taki typowy, powiedziałbym, że europejski :-). Emocji niewiele, powściągliwy bukiet i smak, za to z ukłonem dla zwolenników wyrazistej kwasowości. To raczej nie mój styl. Myślę, że w tej cenie są lepsze, ale gorsze pewnie też. Wine Enthusiast oceniał na 89 pkt (dane za jakąś stroną internetową). Znalazłem, że 20 % tego wina dojrzewa sobie kilka miesięcy w dębie. Producent podaje ponadto: alcol 13.40 %; acidità totale 5.10 g/l; pH 3.70; zuccheri 3 g/l; estratto 33 g/l. Ktoś mnie może objaśnić, co to ten estratto...? Bo przecież nie zawartość ekstraktu jak w piwie :-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Rapitala, Nadir IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.11.06, 00:30 podaje wraz z zrodlem: estratto secco La parte solida, ovvero l'insieme delle sostanze che restano nel vino dopo aver fatto evaporare acqua, alcol e acido acetico, cioè tutti i composti volatili. L'estratto secco si misura in g/l ed è maggiormente elevato nei vini corposi e strutturati. www.lavinium.com/enciclopedia/encicloe.shtml ps myslalem, ze dla osob wychowanych na winach czeskich suchy extrakt nie stanowi tajemnicy - tu co prawda nie o czeskich winach mowa ale uroczo po czesku www.brazilian-wines.com/inshop/scripts/set.asp?producer=Salton&Filter11=0&onlynew=0 Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: Rapitala, Nadir 07.11.06, 09:09 Gość portalu: star napisał(a): > podaje wraz z zrodlem: Dziękuję bardzo! :-) > ps myslalem, ze dla osob wychowanych na winach czeskich > suchy extrakt nie stanowi tajemnicy Że niby ja na czeskich...? Ależ skąd! Wychowany jestem oczywiście na winach niemieckich ;-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star czeskie Syrah IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 08.11.06, 17:47 i nie tylko: www.ovine.cz/vinety.php?kapitola=&OrderBy=&_fbarva=&_fdruh_id=120&_frocnik=&_fobchodni_nazev= pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś