Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Barolo za 80 zł?

IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 21:48
    Witam wszystkich.

Zaraz na początku przepraszam za lekko prowokacyjny temat. A zaraz później tłumaczę. Moje domowe zaplecze zazwyczaj zaopatruję przy okazji pobytu w kraju pochodzenia, szczególnie ze względu na pewnego rodzaju koneksje. I później zawsze mnie dziwi, kiedy widzę w sklepie (zarówno specjalistycznym jak i supermarketowym) Barolo po 200 zł za butelkę. Rozumiem, marże, magazyn, pensje, pośrednicy. Ale zerkam na sklepy internetowe i jak wielu z Was słusznie zauważa - jest lepiej, ale nie rewelacyjnie. Ciężko znaleźć dobre Barolo za mniej niż 120.

A co powiecie na takie po 80? Wpadł mi do głowy pomysł pobocznej działalności. Z góry dzięki za porady odnośnie banderol i importu, kosztu lokalu i zapełnienia magazynu i sprawnego działania - z tym sobie poradzę.

Pytanie jest proste - trafiacie na internetowy sklep w którym dobre Barolo jest po 80 zł, czyli w dobrej cenie nawet jak na Włochy. Czy cena skłoni Was do zmiany swojego dostawcy? Czego oczekiwalibyście od takiego sklepu?

Nie odbierzcie mnie źle - oczywiście podpytuję żeby rozsądnie zarabiać pieniądze. Dla ilu z Was sprawna obsługa i niskie ceny są na tyle istotne, żeby skorzystać?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Delta Re: Barolo za 80 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 22:40
        SUPER! Ja od razu wezmę tego Barolo 240 butelek, a każdy z moich znajomych podobnie. Podaj maila albo numer telefonu i oczywiście numer konta do przelewu. Ustalimy szczegóły. Barolo, obojętnie jakie, to w tej cenie jest taka okazja, że możesz od razu zamówić 12 tysięcy butelek. Sukces murowany.
        • Gość: omulec Re: Barolo za 80 zł? IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 23:05
          Delta, nabijasz się czy mówisz serio?

Ja powiem szczerze po prostu nie jestem przyzwyczajony do polskich cen. To co widzę w sklepach to rozbój, ale jak widzę łańcuszek importerów, pośredników i sklepów sądzi inaczej. Widzę, że jest kilka miejsc (internetowych i stacjonarnych), które próbują oferować dobre ceny, ale wciąż odbiegają one od tego ile te wina powinny kosztować przynajmniej moim skromnym zdaniem.

Myślę, że problemem jest głównie to, że aby w samej kantynie dostać dobre ceny, trzeba zamówić dużo, a to może tylko duży importer. I wtedy napędzany jest ten cały łańcuch, bo dochodzi dystrybutor i detalista, a każdy z nich dowala swoją marżę.

Wspomniane Barolo było niejako przykładowe, chodzi konkretnie o San Silvestro. W dobrych cenach jest cały włoski przekrój włączenie z mało uznawanymi w Polsce, jak chociażby Morellino, Brunello, ale też tańsze perełki jak Pecorino czy Primitivo, a także supertoskany.

12 tyś butelek to raczej nie na pierwszy rzut. Jeśli cokolwiek wypali, to początkowo kameralnie w ilościach w które zainwestuję gotówkę, ale będę w stanie w razie niepowodzenia skonsumować ;P
          • Gość: rob2233 Re: Barolo za 80 zł? IP: *.play-internet.pl 08.08.11, 11:33
            delta "łacha drze" aż po oczach bije ;)

co do barolo to ja akurat nie lubie tego wina,
            ale jakbyś dobrego lagreina sprowadził za 50 zł to bym kupywał :)

tylko dobrego a nie te najtańsze co we włoszech są po 5 eur
            dobre kupisz tam w normalnym sklepie za 8 do 12 euro
            • Gość: omulec Re: Barolo za 80 zł? IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.11, 12:21
              rob, ja znów nie przepadam za Trentino, więc nie dyskutuję na temat Lagreina. Barolo zresztą sam też nie lubię. Albo inaczej - lubię rzadko ;)

Dobry Lagrein... Naprowadzisz mnie na producenta? Póki co jest Kasser, ale to bardziej średnia półka i tego mogę sprzedawać po ok. 30 zł.
              • Gość: robciozz Re: Barolo za 80 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 16:09
                z dobrych piłem Lagedera i Muri Gries (ten drugi nie taki znany ale świerzy rocznik 2010 lepszy wg mnie niz 2006 czy 2008 od lagedera)

no i ze spółdzielni Kellerei Kaltern plasowałbym go na 3 pozycji a cenowo najlepszy bo ok 7-8 Eur kosztuje w detalu w G. Adydze
                • Gość: omulec Re: Barolo za 80 zł? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 18:33
                  No widzisz, ja nie za bardzo wyznaję tamte klimaty. Ale może zrobię kolejne podejście ;)
          • Gość: omułek Re: Barolo za 80 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 16:18
            Ja mam barolo za 75zł - dawajcie telefony i numery kont kto chce.
      • sstar Re: Barolo za 80 zł? 10.08.11, 11:00
        W Realu po 80 dych, w Biedrze po 30 dychy.
        Pzdr, star
        • Gość: omulec Re: Barolo za 80 zł? IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 11:53
          O Biedronkowym Barolo nie ma sensu rozprawiać ;P

Ale masz rację, dyskonty jadą w dół. Tyle, że kupują często resztki, których ktoś chce się pozbyć. Dwa - sam transport i przechowywanie nie wróży tym winom nic dobrego.
          • sstar Re: Barolo za 80 zł? 10.08.11, 13:25
            Gość portalu: omulec napisał(a):

> O Biedronkowym Barolo nie ma sensu rozprawiać ;P

A czemu nie? Opinie są podzielone:
            www.sstarwines.pl/sample.php?guess=Morando&inc=lookup.php
            A o tym z Realu chciałbyś pogadać?

Pzdr, sstar
      • Gość: zmisiek1 w naszym sklepie Barolo jest po 98zł IP: *.nettelinwestycje.pl 16.08.11, 15:30
        stali klienci mają jeszcze rabat 10%. Drogo? :)

W przypadku Barolo ważne jest jeszcze czy to wino jest produkowane tradycyjnie czy na nowy sposób
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka