Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    12.08.04, 14:58
    Za 2 tyg. wybieram się do PAryża i w związku z tym mam pytanie : czy ktoś był
    w sklepach opisywanych w Magazynie Wino /ładnych parę numerów wstecz/, czy
    któryś z nich może osobiście zarekomendować? Może jeszcze jakieś inne? No i
    najbardzej naiwne pytanie : w co warto zainwestować-
    kryteria:cena/jakość,niedostępne w Polsce, ciekawostki jedyne w swoim
    rodzaju, itp.
    Obserwuj wątek
      • massom Re: Paryż 12.08.04, 15:54
        Nie wiem co było opisywane w Winie, natomiast zazwyczaj robię zakupy w
        Nicolasie. To taka sieć. Mają niezłe ceny na wina z Langwedocji (vin de pays) -
        około 1,5-4E, niezłej jakości w butelkach bez etykiet, z malunkami. Kiedyś
        mieli niezłą promocję na szampana (chyba N.Feuillate,m Dom Perignon i Veuve
        Clicqot - Veuve kosztowała chyba z 15E, w polsce około 40E). No i Grand Crus
        kupisz w cenie Cru Bourgeois, czyli około 20E-30E zamiast min. 60E w polsce).
        Miłego pobytu!!! Zazdroszcze....
      • ela.tu-i-tam Re: Paryż 16.08.04, 15:39
        getz napisał 12-go sierpnia: "Za 2 tyg. wybieram się do PAryża"

Czyli bedziesz we Francji/Paryzu pod koniec sierpnia - idealny moment na wino.
        Polecam nie tylko, jak massom, wszystkie sklepy "Nicolas", ale takze wszystkie
        supermarkety ktore juz przygotowuja ogromne stoiska z winami. Do wyboru, do
        koloru, do gadania i do kosztowania. Np. dzis wpadla do mojej skrzynki broszura
        50 stron z Auchan - www.lacaveauchan.com - piwnica Auchan.

W samym Paryzu (jajko ktorego brzegiem jest periphérique) nie ma, lub prawie
        nie ma, supermarketow. Auchany sa w Velizy, Villebon, Issy-les-Mx, Defense,
        pewnie tez gdzie indziej.
        • getz Re: Paryż 04.10.04, 13:06
          Jakiś czas temu wróciłem z wspomnianego Paryża, ale nie było czasu napisać o
          dokonanych zakupach. Z racji tego, ze lecialem samolotem to moje mozliwosci
          nabywcze byly b. ograniczone, w zwiazku z tym dokonalem oceny sytuacji i
          zdecydowalem sie na jak najwieksze spozycie na miejscu win roznorakich, acz
          tanszych, oraz zakup kilku powazniejszych pozycji w celu zlozenia ich w
          piwniczce na kilka lat. Tak tez zrobilem, a los byl dla mnie laskawy i podczas
          mojego pobytu trwaly Foire aux vins w Monoprix i Auchan. Nie bede pisal o
          cenach sprzedawanych tam win, bo nie chciał bym sprowokowac rewolucji i
          nawolywac do fizycznych atakow na sklepy w RP. Powiem tylko, ze nie ma
          sprawiedliwosci na swiecie :)
          Oto lista zakupów :
          - Ch. Sociando-Mallet 2001 - Haut- Medoc - 25 E (niestety nie udalo sie zdobyc
          rocznika 2002 w Auchan w cenie 20 E - ci Francuzi są niesty szybcy i robią
          zakupy na skrzynki - ale jak juz wspomnialem - wielka niesprawiedliwosc jest na
          swiecie)
          - Ch. Beau-Sejour Becot 2002 Saint-Emilion - 29 E
          - Ch. La Pointe 2002 Pomerol - 14,95 E
          - Ch. Pontet Canet 2001 Pauillac - 25 E
          - Ch. La Tour Carnet 2002 Haut - Medoc - 13,95 E

Wybór był wypadkową : przetrzebionych półek (zakupy zacząłem robić w 3-4 dniu
          od rozpoczęcia targów), rekomendacji pracowników powyższych
          sklepów /zorientowani i uczynni/, mojej pamieci /niestety nie miałem
          przewodnika BB, ograniczeniem do Bordeaux i inne.
          Czy ktos moze mial przyjemnosc z powyższymi winami, jakieś oceny, rekomendacje,
          oceny? Bardzo chętnie poznam opinie szanownych forumowiczów. Pozdrawiam
          • sstar Re: Paryż 04.10.04, 13:54
            Zadnego z win wymienionych przez ciebie nie pilem, ale zainteresowalem sie
            kiedys kilkoma:

La Pointe - wszedzie polecaja jako dobra cena za jakosc, kiedys sie
            przymierzalem do kupna ale jakos sie rozminalem

Sociando-Mallet - wiadomo, ze klasa bijace wiele z cru classe ale jako
            ciekawostka 2001 oceniany w Bettane wyzej (9/10) od 2000 (8,5/10)
            (w 2000 podobno nierowne butelki), cena 25E podobna do tej z Belgii - siec
            Colruyt - dobry kolega przywiozl akurat ten sam rocznik

Pontet Canet - klasyczny Pauillac gdzies pisza, ze pachnie jak tabaka typu
            Luisiana (cokolwiek by to znaczylo:-), aha i dlugo dojrzewa, warto tez Lafon-
            Rochet od tego samego producenta Tesseron - pewno koniak tez niezly maja,
            otarlem sie o rocznik 1999 i jak zejde do piwniczki to nadal moge sie ocierac:-)

Pozdrawiam
            star
            • Gość: Mosiek [...] IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 10.10.04, 01:36
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka