Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wiesci z frontu

04.10.04, 21:47
    Winobranie w Beaujolais dobiega powoli konca. Urodzaj jest duzy, ale skutkiem
    niezwykle deszczowego sierpnia wiele gron jest pokrytych plesnia. Winiarze,
    ktorzy odrobili dobrze lekcje praw wolnego rynku staraja sie jak moga zbierac
    tylko zdrowe i dojrzale owoce, a niektorzy koncentruja moszcz odparowujac z
    niego wode. POgoda przez cale winobranie jest doskonala, tegoroczne wino
    zapowiada sie wiec niezle.

Niestety, nie dane mi bylo jescze sprobowac rocznika 2003 z jakiegos dobrego
    domu, ale pilem swietne Cote de Brouilly 1998 z Domaine du Fut de Chene.
    Kolejny dowod na to, ze istnieja dobre bozole.

W tegorocznym beaujolais bedzie duzo mniej chemii, gdyz lato 2003 bylo tak
    gorace, ze szkodniki wyginely i opryski okazaly sie niepotrzebne. Dlatego tez
    zbieramy mnostwo konikow polnych, pajakow korsarzy, a zwlaszcza biedronek.
    Jesli wiec ktos z Was wyniucha w tegorocznym BN jakies aromaty stajenne,
    bedzie wiadomo, ze chodzi o boze krowki i koniki.

Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • sstar Re: Wiesci z frontu 04.10.04, 22:01
        spol napisał:

>
        > Niestety, nie dane mi bylo jescze sprobowac rocznika 2003 z jakiegos dobrego
        > domu, ale pilem swietne Cote de Brouilly 1998 z Domaine du Fut de Chene.
        > Kolejny dowod na to, ze istnieja dobre bozole.
        >

Pozdrawiam serdecznie. Nie wyzbierajcie wszystkich konikow bo cala ta bio-
        rownowage szlag trafi:-) Jak jeszcze troche zostaniesz to zalapiesz sie na
        degustacje 2004 w wersji Nouveau. A to wino z Dom. du Fut de Chene to
        oczywiscie starzone w debie, nie?

Pozdrawiam raz jeszcze,
        star

• spol Re: Wiesci z frontu 05.10.04, 00:35
          sstar napisał:

> Nie wyzbierajcie wszystkich konikow bo cala ta bio-rownowage szlag trafi:-)

Na razie szlag trafia jedna panienke, ktora dostaje spazmow na widok okazalych
          zielonych pasikonikow ;o)

> Jak jeszcze troche zostaniesz to zalapiesz sie na degustacje 2004 w wersji
          Nouveau.

:o))) No nie da rady - w sobote sie stad wynosze.

> A to wino z Dom. du Fut de Chene to oczywiscie starzone w debie, nie?

:o) To akurat nie, ale zdziwilbys sie, ilu miejscowych winiarzy robi takie
          rozne cuvées barrique. I poprawka: rzeczony Domaine nosi nazwe des Fûts de
          Chêne.

> Pozdrawiam raz jeszcze,
          > star

I ja rowniez raz jeszcze pozdrawiam.
      • winoman Re: Wiesci z frontu 04.10.04, 22:20

> Niestety, nie dane mi bylo jescze sprobowac rocznika 2003

A próbowałeś już 2004? Znam takiego, co już tydzień temu mówił, że próbował!
        Może się zresztą odezwie.

Pozdrawiam!
        • winersch Re: Wiesci z frontu 04.10.04, 23:04
          Próbowałem rocznika 2003 w marcu tego roku. Było to Morgon Cote de Py oraz
          Regnie, prosto z beczki. We wrześniu próbowałem w Cote de Brouilly u Jacques'a
          Gajówki tzw paradis, czyli słodkiego jeszcze na wpół sfermentowanego wina (po
          fermentacji w całych gronach i wytłoczeniu a przed dokończeniem fermentacji.
          Zapowiada się bardzo dobrze. zresztą winiarze w Beaujolais i dolinie Rodanu
          twierdzą, że po bardzo trudnym 2002 i ekstremalnym 2003 nastąpił wreszcie
          rocznik normalnie dobry. czyli mozna liczyć na porządne wino bez ekstremalnych
          parametrów jakie były rok temu. Podobnie jak Spol jestem fanem win z Beaujolais
          zwłaszcza po ostanich tegorocznych dwoch wędrówkach po regionie i testowaniu
          win u najlepszych producentów. Zwłaszcza wina z Morgon u najlepszych trudno
          odróżnić od burgundów. W każdym razie zapowiada się dobry rok.
          pozdrawiam
          winersch GTB
          • spol Re: Wiesci z frontu 05.10.04, 00:47
            > We wrześniu próbowałem w Cote de Brouilly u Jacques'a Gajówki tzw paradis...

Tiens, tiens, tiens! :o) Powiem wiec tylko, ze obecnie jestem we Fleurie ;o) Na paradis jeszcze bedzie czas.

Pozdrawiam!
            • Gość: winersch Re: Wiesci z frontu IP: 217.153.22.* 05.10.04, 15:30
              Czyżbyś był u państwa Lescure?
              • spol W rzeczy samej :o) n/t 05.10.04, 20:15
                • Gość: winersch Re: W rzeczy samej :o) n/t IP: *.chello.pl 05.10.04, 20:53
                  25 września byłem u Gajówki, a potem u innych Gwiazd Beaujolais: Cecile Roux w
                  Regnie i pani Brisson w Morgon, ale o tym, że tam będę dowiedziałem się trzy
                  dni wcześniej
                  pozdrowienia
                  winersch
                  • spol Re: W rzeczy samej :o) n/t 05.10.04, 21:15
                    Gość portalu: winersch napisał(a):

> 25 września byłem u Gajówki, a potem u innych Gwiazd Beaujolais: Cecile Roux
                    w
                    > Regnie i pani Brisson w Morgon, ale o tym, że tam będę dowiedziałem się trzy
                    > dni wcześniej
                    > pozdrowienia
                    > winersch

15 min. samochodem ode mnie, czyli z Juliénas... :o) No trudno - poki co, swiat
                    sie chyba nie konczy i bedzie jeszcze okazja!

POzdrawiam!
                    • Gość: koralka Re: W rzeczy samej :o) n/t IP: *.proxy.aol.com 05.10.04, 21:27
                      W Burgundii nie jestem pewna, czy wino bedzie takim dobrym rocznikiem... Fakt,
                      ze winogrona obrodzily, ale jest duzo zniszczonych przez lodium, no i sporo
                      jest nie calkiem dojrzalych, a co za tym idzie za malo cukru i maly procent
                      alkoholu. Bedzie trzeba dosypywac duuuuzo cukru?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka