Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ?

IP: *.debis / 194.25.42.* 12.11.04, 12:59
    Chciala bym kupic i zachowac na 18 (?) urodziny mojej corki wino z roku jej
    urodzin czyli z 2003.
    Nie wiem jednak czy to ma sens. Czy wino nie popsuje sie przez te wszystkie
    lata ?
    Jakie wino mozna tak dlugo trzymac ? Poradzcie cos ....
    Obserwuj wątek
      • spol Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? 12.11.04, 13:11
        Możliwe, ale niezmiernie mało jest win, które taki eksperyment godnie
        wytrzymają :o) Oczywiście, trzeba mieć odpowiednie warunki do przechowywania.
        Dyskutowaliśmy już na tym forum o tych kwestiach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=10532840&a=10532840
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=9346880&a=9346880
        Pozdrawiam!
      • Gość: silt Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 14:50
        A może za 18 lat kup swojej Córce na urodziny np. 18-sto letnią whisky ? ;)
      • Gość: docg Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 17:33
        jeden szkopuł jest - żeby kupić nadające się do przechowywania wino z roku
        2003, musisz jeszcze poczekać przynajmniej rok - dwa, aż zaczną wchodzić na
        rynek poważne wina z tego rocznika.
        White zinfandel raczej nie przetrzyma takiej próby :-)
        pozdrawiam
      • ela.tu-i-tam Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? 13.11.04, 10:13
        Gość portalu: polaola napisał(a):

> Chciala bym kupic i zachowac na 18 (?) urodziny mojej corki wino z roku jej
        > urodzin czyli z 2003.
        > Nie wiem jednak czy to ma sens. Czy wino nie popsuje sie przez te wszystkie
        > lata ?
        > Jakie wino mozna tak dlugo trzymac ? Poradzcie cos ....

Trzeba wybrac wino, ktore jest ocenione jako "ma polezec".
        Ktos napisal ze primeurs 2003 dopiero beda teraz sprzedawane - to prawda.
        Popatrz na www.1855.com, to jest bardzo dobrze zrobiona strona o winach,
        poszukaj pod primeur 2003, w roznych kategoriach, np. "Pauillac" czy "Haut-
        Médoc".
        Moj maz jest w trakcie zamawiania z cala grupa kolegow kilku
        przeselekcjonowanych win, razem kupuja 1200 butelek ktore sa dostawiane tutaj
        pod Paryzem (to jest taka coroczna zabawa). Tak naprawde to "jednostka" jest
        skrzynka na 6 butelek.
        Podpatrzylam co on wybral dla nas z 2003 roku.
        Wina z "Cotes de Beaune" (Burgundia):
        - BOURGOGNE Aligoté 2003 (5 euro/b)
        - CHASSAGNE MONTRACHET 2003 (16.1 euro/b)
        - CHASSAGNE MONTRACHET 1er Cru "Les Vergers" 2003 (22 euro/b)
        Jestem prawie pewna ze Montrachet jest dlugotrzymalny (potwierdze gdy maz wroci
        z rozjazdow).

• Gość: pata Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.gino / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 11:38
          montrachet jest białe więc nie sądze by wy3mało 20 lat

a swoją drogą to gratuluje dobrze zaopatrzonej piwniczki ;) i mam nadzieję ze
          mnie też będzie kiedys na to stać :)
      • Gość: pata Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.gino / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 11:15
        cóż mozliwe jest tak długie przechowywanie tylko BARDZO DOBREGO (a co za tym
        idzie drogiego wina)

Nobile di Montepulciano albo Brunello di Montalcino - oba riserva moga wy3mac
        20 lat, ale rocznik 2003 będzie dopiero za kilka lat w sprzedaży, poza tym
        czerwone bordeaux ma szansę ale też tylko grand cru, albo zamiast sie martwić
        o przechowywanie wina możesz qpić za kilkanaście lat porto z 2003 roku i juz :)
      • Gość: juancruz Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.04, 22:31
        Czesc,
        chcialem podobnie zrobic. Jestem w dobrej sytuacji, bo mam piwniczke na wino,
        ale sek w tym, ze trzeba poczekac na oceny rocznika 2003.

Pytaj, jak napisano dalej o Brunello di Montalcino. Rioja tez powinna polezec.
        Nastaw sie na wydatek okolo 150 PLN w gore, ale warto!

Jak dobrze poszukasz, to w LPDV (ktore na forum nie ma dobrej prasy)
        odnajdziesz kilka win, ktore moga polezec w dobrych warunkach 20 a nawet 30 lat.
        Mam takowe, ale konieczna do takiego czegos jest piwniczka albo b.dobre warunki
        w piwnicy, choc tam w roznych porach roku wystepuje rozna temperatura a wino
        nie lubi zmian. Jest wiele win z '98 czy '99 roku, ktore poleza jeszcze 20 lat.

Ktos Ci (i mi takze w swoim czasie) dobrze poradzil: kupic za kilka lat wino z
        2003 roku. Dobrze wybrac i poczekac 12 lat. Ja tak zrobie, coreczka urodzila mi
        sie w 2002 roku.

Tyle
        JC
        • Gość: lu Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.adsl.proxad.net 29.12.04, 03:14
          Rany.... ale zbojeckie ceny podajecie (pisze z Francji)

Radze: wybierz sie jesienia z zona do Francji (samochodem). Alzacja jest
          najblizej - jeden dzien jazdy maksimum (z Wroclawia tylko 9 godz). Kup ze dwie-
          trzy skrzynki dobrego wina (jedna butelka to nic...). Pozwiedzaj ze dwa dni,
          zjedz dobra kolacje, przenocuj w drogim hotelu. Cala wycieczka bedzie za darmo.
          Amen.
          • Gość: lu Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.adsl.proxad.net 29.12.04, 03:27
            W ostatecznosci poszukaj w necie francuskich sprzedawcow wysylkowych wina.
            Sprzedaja na caly swiat. nawet z przesylka wyjdzie taniej niz te barbarzynskie
            ceny o jakich mowia moi poprzednicy! A i spokojnie wyjasnisz w mailu o co Ci
            chodzi...
      • Gość: Jan z Londynu Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.aster.pl 21.11.04, 23:21
        patrzac na zimno to obawaim sie, ze nic z tego nie wyjdzie. Jezlie oczywiscie chez za 20 lat wypic ze zmakiem to wino. Moze wytrzymaloby tyle czasu jakies bardzo slodkie wino i co do tego nie mam pewnosci. Raczej w polskich sklepach nie sa osiagane wina nadajace sie do takiego przechowywania. Wapie rowniez, czy mozliwe bedzie zachowanie przez taki okres jednkowych warunkow przechowywania. Mozesz kupic dowolna butelke wina z wyraznie zaznaczonym rokiem zbiorow i przechowac ja jako ciekawostke kolekcjonerska. I tak ja traktowac przez nastepne lata. To bedzie naprawde sensacj! Te wszystkie "piwniczki" pod kominkami lub w okolicach garazu sa dobre do przechowywania odnawianych zapasow i pokazywania znajomym ale nie do tak dlugiego przechowywania.
        • Gość: lu Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.adsl.proxad.net 29.12.04, 03:25
          O rany... To proste! zeby przechowac wino:
          1. musi ono stac w piwnicy, a nie w domu
          2. trzeba je dwa razy w roku obracac (jakby obtaczac butelke o 180°)
          3.tanie wino nie musi byc zle, drogie nie oznacza "dobre" - takie kryteria
          stosuja glownie Rosjanie i inni nuworysze
          4. na poczatek (jak ktos nic nie wie o winie): kiedy sie wezmie do reki
          butelke, warto wlozyc reke pod denko. sa trzy stopnie zakrzywienia dna: prawie
          plaskie - pic od razu; lekko wygiete - mozna troche potrzymac; mocno - wino
          wymaga dlugiego lezakowania by bylo smaczne
          5.lezakowac moga i powinny przede wszystkim wina czerowne; bialych raczej nie
          trzyma sie dluzej niz 5-6lat; burgundy (procz najlepszych) pija sie mlodsze od
          bordeaux, nie polecam do tak dlugiego trzymania win wloskich czy hiszpanskich
          • winoman Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? 29.12.04, 04:03
            > 2. trzeba je dwa razy w roku obracac (jakby obtaczac butelke o 180°)

Bardzo przepraszam, ale jaki miałby być cel tego obracania? Wina leżącego w
            piwnicy się nie rusza, bo to niepotrzebne, a bywa szkodliwe, jeśli wino wytrąci
            osad i się mu przeszkadza w przyklejeniu się do ścianki. Pózniej trudniej takie
            wino zdekantować. Koniecznośc obracania wina w piwnicy to jeden z
            rozpowszechnionych, niestety, przesądów. Wystarczy zajrzeć do dowolnej dobrej
            książki o winie.

> 4. na poczatek (jak ktos nic nie wie o winie): kiedy sie wezmie do reki
            > butelke, warto wlozyc reke pod denko. sa trzy stopnie zakrzywienia dna: prawie
            > plaskie - pic od razu; lekko wygiete - mozna troche potrzymac; mocno - wino
            > wymaga dlugiego lezakowania by bylo smaczne

To też jest przesąd, zdolność wina do dojrzewania w butelce zależy od wina, nie
            od butelki.

> nie polecam do tak dlugiego trzymania win wloskich czy hiszpanskich

A to jest z kolei olbrzymie uproszczenie. Co w takim razie z wielkimi brunello
            czy barolo, co z winami z Rioja czy Ribera del Duero (Vega Sicilia trafia do
            sprzedaży w wieku 12-13 lat!)?

Pozdrawiam!
      • Gość: G.D. Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.238.85.107.adsl.inetia.pl 22.11.04, 19:01
        A może staroplskim obyczajem samemu zrobić porządny miód pitny.
        Tak bywało, że na urodziny córki robiło się beczkę miodu którą odkopywało się na jej wesele.
        • willycoyote Jest to mozliwe 23.11.04, 08:38
          Można na pewno. Niektóre Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino,
          Montescudaio rosso, Chianti Classico Riserva, Gattinara itd. Te wina bedą
          dostepne za dwa, trzy lata, ponieważ muszą leżakować rok czy dwa lata lub trzy w
          beczkach dębowych.
        • Gość: juancruz Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.axelspringer.com.pl / *.axelspringer.com.pl 24.11.04, 17:11
          zgadza sie!
          miod to swietna sprawa!
          co prawda moj ma jakis problem ze srodkowym smakiem, ale podobno poczatek i
          finisz sa super
          JC
        • Gość: p.zych Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.konstancin.net 28.11.04, 11:42
          > A może staroplskim obyczajem samemu zrobić porządny miód pitny.
          > Tak bywało, że na urodziny córki robiło się beczkę miodu którą odkopywało się
          > na jej wesele.

Albo wodke. Chyba taka jest historia Starki :)
      • Gość: Kobietka Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:13
        Nie wiem jak sprawa przechowywania ma się z winami kupionymi. Natomiast wiem
        jak to wygląda z wyrobem domowym. W mojej rodzinie zawsze wyrabiamy wina w domu
        i są niektóre roczniki zostawiane, np.roczniki z urodzin dzieci.
        Córki wino 18-letnie było niesamowite! To była uczta!Feeria aromatu i
        smaku.Natomiast wino-18-letnie syna było kiepskie. Były tak samo przechowywane,
        a jednak ogromna różnica!Myślę ,że główną sprawą nie są warunki przechowywania,
        a jakość owoców.Radzę Ci kup,przechowaj, spróbujcie! Dzieci są bardzo
        zadowolone, że mogą wypić toast tak wyjątkowym winem, czy jest smaczne, czy nie.
        Liczy się pomysł i pamięć.
      • Gość: obserwator A co z szampanami?? IP: *.uz.zgora.pl 29.12.04, 07:32
        Ile lat może stać szampan? Mam naprawde drogocenny szampan i zastanawiam sie
        ile lat może on "bezkarnie" stać? Szampan był wyprodukowany na specjalną okazję
        jest firmy(?) Stassen, ma 7% alc., a jest z grudnia 1999
        • Gość: winersch Re: A co z szampanami?? IP: *.chello.pl 29.12.04, 09:09
          Szampany mogą być bardzo długowieczne o ile są dobrze przechowywane. Sa bowiem
          znacznie bardziej od innych win wrażliwe na światło.
          Nie sądzę aby to masz w butelce bylo w ogóle szampanem. 7% alkoholu wskazuje na
          to, że nie mogła to być metoda klasyczna. Takie zawartości alkoholu uzyskuje
          się przy metodzie rural (druga fermentacja w beczkach drewnianych) stosowanej
          na południu Francji do win Blanquette methode ancestrale oraz przy metodzie
          Charmata (fermentacja w dużych zbiornikach) stosowanej np we Włoszech do win
          musujących typu dolce np Martini. Szampamy zawierają zawsze między 12 a 12,5%
          alkoholu Poza tym skąd wiesz że z grudnia. Na szampanach (tylko rocznikowych)
          podaje się rok zbiorów, a jeśli jest dokladna data to jest to data tzw
          degorgement czyli usunięcia osadu po drugiej fermentacji.
          Nie znam firmy Stassen w Szampanii. Prawdę mówiąc nie znalazłem jej również w
          dostępnych mi przewodnikach.
          Jest natomiast producent win reńskich Weingut Georg Stassen
          www.lan4u.de/stassen/ , który produkuje między innymi wina musujące. Być może
          także Twoje.
          Ponadto może chodzić o znanego dystrybutora win i urządzeń do przetwórstwa wina
          firmę Stassen w Belgii www.stassenvin.com. Być może Twoje wino było
          wyprodukowane czy raczej zabutelkowane specjalnie dla tej firmy, ale także w
          tym przypadku raczej nie jest to szampan. Ponadto przy tak niskiej zawartości
          alkoholu przechowywanie może być, choć nie musi ryzykowne.
          pozdrawiam
          winersch GTB
          • Gość: obserwator To sie nazywa kompetentna odpowiedz! IP: *.uz.zgora.pl 29.12.04, 11:11
            Bardzo Ci dziekuje za tak szeroka i kompetentna odpowiedz. Nie znam sie na
            szampanach i stad ten moj post. Na tej butelce jest data "okolicznosciowa" z
            jakiego powodu i na jaka okolicznosc to wino musujace bylo rozlane. Myslalam,
            ze skoro to byla dosc znaczaca okolicznosc to i w srodku bedzie szampan. No
            coz. W kazdym badz razie, moja wiedza (dzieki Tobie) bardzo sie poszerzyla.
            Pozdrawiam serdecznie!
          • amsti OT 29.12.04, 12:18
            Gość portalu: winersch napisał(a):

> Takie zawartości alkoholu uzyskuje
            > się przy metodzie rural (druga fermentacja w beczkach drewnianych) stosowanej
            > na południu Francji do win Blanquette methode ancestrale

Druga fermentacja przebiega jednak w tym wypadku w butelce. Przynajmniej tak mi
            tłumaczono na miejscu

>oraz przy metodzie
            > Charmata (fermentacja w dużych zbiornikach) stosowanej np we Włoszech do win
            > musujących typu dolce np Martini.

Metoda Charmata jest stosowana także do produkcji wytrawnych bąbli przez dużych
            producentów. Nawiasem mówiąc w pewnych przypadkach powstają zupełnie przyzwoite
            (choć supermarketowe) wina za śmiesznie pieniądze np. Gancia Brut czy Pinot di
            Pinot
      • pendragon_pl Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? 29.12.04, 09:45
        Polecam Ci Chateau de La Tour, jest to czerwone wytrawne Bordeaux, jesli chcesz
        z rocznika 2003 to musiałabyś poczekać jakieś dwa, trzy lata , ponieważ obecnie
        sprzedawany jest rocznik 2001. Wino może leżeć w odpowiednich warunkach nawet 20
        lat. Kosztuje stosunkowo niewiele, bo około 100 zł za butelkę 750ml.
        • Gość: Marek Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:54
          >Polecam Ci Chateau de La Tour, jest to czerwone wytrawne Bordeaux,
          czy to nie jest przypadkiem Grand Cru z St. Emilion?
          Jeśli tak to moim zdaniem nie wytrzyma 20 lat nawet w idealnych warunkach,
          będzie się pewnie nadawało do picia ale szczyt swoich możliwości będzie miało
          dawno za sobą.
          Pozdrawiam
      • miszka44 Kilka propozycji 29.12.04, 16:53
        Nie zaproponuję Ci konkretnego wina, bowiem nie sądzę, żebyś miała warunki do
        jego przechowania. Dlatego do juz przedstawionych pomysłów dorzucę swoje trzy
        grosze:
        1. zainwestuj pieniądze, które chciałaś wydać; za 18 lat akcje czy fundusze
        inwestycyjne pomnożą je i pozwola kupić wino z pożądanego rocznika w
        profesjonalnej firmie.
        2. kup wino w Anglii (może przeż Internet?) i przekaż do przechowania
        wyspecjalizowanej firmie; rocznie to koszt kilku-kilkunastu funtów, trzeba mieć
        chyba minimum jedną skrzynkę.
        3. zaraź córkę winną pasją, a wcześniej zachęcaj do odkładania przez nią do
        świnki-skarbonki otrzymywanych prezentów gotówkowych :-); jak uzbiera powrót do
        końcowki pkt.1

I niech się zdrowo chowa :-)

Pzdr
        M44
        • mdobro Re: Kilka propozycji 29.12.04, 17:24
          > 3. zaraź córkę winną pasją, a wcześniej zachęcaj do odkładania przez nią do
          > świnki-skarbonki otrzymywanych prezentów gotówkowych :-); jak uzbiera powrót
          do

To jest pomysł, dzieci miast i wsi zbierajcie w skarbonki pieniądze na wino.
          Będą Wam potrzebne jak dorośniecie.
      • she_5 Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? 29.12.04, 19:37
        W listopadzie otworzylismy 4 butelki wina rocznik 1986. Jak sie zapewne
        domyslacie, bylo to w dniu 18-tych urodzin mojego syna. Wino bylo domowe, z
        dzikiej rozy. Lezalo w piwnicy przez 18 lat. Bylo klarowne, mialo piekna zlota
        barwe i bylo przepyszne... Bylo ;).
        • winnicacieplice 20 lat czy to mozliwe ? OCZYWIŚCIE ! 08.01.05, 22:34
          13 lipca 1987r zlewałem winko - urodziny mojej córki
          dzisiaj zostało parę butelek, ale wiem że jest w pełni klarowne o owocowym
          pełnym smaku, czyli wniosek - opłaca się - poczekać na efekt;
          takie wynalazki tworzę od jakiegóś czasu właśnie na specjalne okazje
          na miodzie, owocach dziko rosnących i Vv
          • tytus5 Wypić czy trzymać? 09.01.05, 20:13
            Przechowuję w piwniczce Brunello di Montalcino Val di Suga'97. Warunki może nie
            idealne ale dosyć stabilne /temp. 16-17 stopni, wilgotność ok 90%/
            Może jeszcze poleżeć czy też nadeszła już jego pora?
            proszę o radę
            tytus
            PS.Żeby nie było wątpliwości- nie kupuję win z tego przedziału cenowego.
            Dostałem 2 butelki od teściowej. Jedna "poszła" od razu a teraz korci mnie,żeby
            otworzyć i drugą.
            • winnicacieplice Sangiovese 15.01.05, 23:49
              jeśli opis jest Toskański i ma sygnaturę DOCG
              jest mocne i dobrze ukształtowane
              no i najważniejsze bardzo trwałe
              • willycoyote 16-17 stopni 90% wilgoci moze trwac maks 10-15 lat 16.01.05, 19:28
                winnicacieplice napisał:

> jeśli opis jest Toskański i ma sygnaturę DOCG
                > jest mocne i dobrze ukształtowane
                > no i najważniejsze bardzo trwałe
      • Gość: -AM1969- Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.16, 18:25
        Zachęcam do kontaktu z firmą CELLARIO - www.cellario.pl - firma nie tylko doradzi jakie wino można przechować przez 20, ale również zapewni właściwe dojrzewanie wina w swoje profesjonalnej piwnicy.
      • Gość: Butada Re: Chce przechowac wino 20 lat, czy to mozliwe ? IP: *.play-internet.pl 09.03.23, 16:45
        Zrób sam wino i dodaj pirosiarczynu w opór :) - czerwonygrzybek.pl/Drozdze/Drozdze-Winiarskie-c63c81.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka