Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino zapobiega alkoholizmowi!

IP: *.acn.waw.pl 26.11.04, 00:49
    Dobre wino piję od 20 lat, codziennie po 2 kieliszki i nigdy nie miałem
    problemów z alkoholem. Wśród moich znajomych pijających wino z zamiłowania
    przeważają ludzie pogodni i wolni od uzależnień. Usłyszałem ostatnio od
    jednego nadgorliwca z AA, że 2 kieliszki dziennie to problem. Każdemu życzę
    takiego problemu, ale cóż, przy takim podejściu Polska nigdy się nie
    ucywilizuje i izby wytrzeźwień wciąż pełne będą ludzi otumanionych wódką i
    tanim piwskiem.
    Obserwuj wątek
      • iza42 Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! 26.11.04, 03:31
        Chyba nie zapobiega i czasem go powoduje jezeli spozywa sie je w nadmiernych
        ilosciach - tylko wlasnie, ile trzebe tego aby sie uzaleznic? Znalam
        mlodocianego alkoholika, co upijal sie tanim winem z kartonu, ale wypijal tego
        okolo litr dzienne... Ja tez bardzo lubie wino ale staram sie pic nie czesciej
        niz 3-4 razy w tygodniu i nie wiecej niz 1-2 kieliszki. Ja wiem ,ze ci z AA
        strasza ,ze alkoholizm mozna rozwinac pijac umiarkowanie -to chyba zalezy ,
        niektorzy sa genetycznie presysponowani do alkoholizmu i tacy ludzie powinni
        unikac alkoholu na co dzien niezaleznie od tego czy jest to wino czy cos innego.
        Czerwone wino zapobiega chorobie wiencowej i to zostalo naukowo potwierdzone
        wiec ma niewatpliwe walory zdrowotne ale tylko przy zdrowej watrobie.
        Dla tych co pija codziennie polecam proby watrobowe przyjamniej raz na rok.
        pozdrawiam iza
        • panowca a propos wątroby 27.11.04, 13:01
          z dobrego źródła zbliżonego do szpitala klinicznego wiem że dobra oliwa
          wspomaga regenerację wątroby - nie iwm nie znam się ale zapobiegawczo spożywam
          jej a lot of
          • iza42 Re: a propos wątroby 29.11.04, 07:09
            panowca napisał:

> z dobrego źródła zbliżonego do szpitala klinicznego wiem że dobra oliwa
            > wspomaga regenerację wątroby - nie iwm nie znam się ale zapobiegawczo spożywam
            > jej a lot of
            Oliwa nie ma specjalnych wlasciwosci regeneracyjnych ale lest lekkostrawna i
            zdrowsza na watrobe niz tradycjne tluszcze , bo wchlania sie bez udzialu zolci .
            Poza tym ma wlasnosci przeciwzakrzepowe, wiec jest dobra na cholesterol a zatem
            na serce.
      • shogun_smutku Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! 26.11.04, 19:49
        ta? a jesteś w stanie odmówić sobie tych dwóch kieliszków, choć raz? Nie mówie
        o dłuższym czasie? Tak, żeby Cie nie ciągneło? Żebyś wiedział, że chcesz, a nie
        juz przyzwyczajenie?
        • Gość: mmmmmm Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 01:00
          znam takich co też twierdzą, że wino dobrze robi - ale nie mówią że w
          umiarkowych ilościach i od czasu do czasu bo oni piją falszkę co drugi dzień.
      • Gość: bartek Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! IP: *.swic.dialup.inetia.pl 27.11.04, 20:25
        Uzaleznic mozna sie tak samo od wodki jak i od wina niema to wiekszego
        znaczenia jaki to rodzaj alkocholu albo innej uzywki a 2 kieliszki dla kogos ze
        zlamanym przez zycie alkocholem to rzeczywiscie problem.
        pozdrawiam
        bartek
        ps. stawiasz raczej tanią prowokacyjną teze Adamie-:)
        • Gość: 34 Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 22:57
          no może i masz rację, wszystko zależy od psychiki, ale BŁAGAM zajrzyj czasem
          do słownika ortograficznego, będziesz bardziej wiarygodny.
      • ela.tu-i-tam Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! 28.11.04, 10:01
        Tak jak obserwuje tu we Francji od lat, to zwyczaj picia wina do posilkow
        (wlasnie ten kieliszek czy dwa), w domu, przy codziennej zwyczajnej kolacji, i
        zawsze opowiadajac co to jest gdy sie otwiera butelke, i albo chwalac bo akurat
        super, albo krytykujac bo spodziewalismy ze lepsze, jest wlasnie ta nauka
        zapobiegawcza. Po prostu dzieci widza jak to robic, bo widzialy rodzicow,
        dziadkow, i roznych znajomych gdzie jest tak samo. Kiedyc gdy nieletnie
        pozwalalam na lampke na Boze Narodzenie czy urodziny, teraz widze ze dorosle
        pija wino od czasu do czasu.
        Ta cala trudnosc to wiedziec jak, kosztowac z umiarkowaniem i miec butelki
        ktorych sie nie rusza bo beda lepsze za jakis czas. Samo zycie jednym slowem ;-)
      • adam.michnig Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! 08.12.04, 14:05
        > Dobre wino piję od 20 lat, codziennie po 2 kieliszki i nigdy nie miałem
        > problemów z alkoholem

Właśnie napisałeś o swoim problemie z alkoholem. Alkoholizm to choroba
        śmiertelna, nieuleczalna. Przykro mi
        • Gość: adam Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! IP: *.acn.waw.pl 09.12.04, 07:29
          adam.michnig napisała:

> Właśnie napisałeś o swoim problemie z alkoholem. Alkoholizm to choroba
          > śmiertelna, nieuleczalna. Przykro mi

A na jakiej podstawie tak twierdzisz? We Francji mój zwyczaj stanowi normę,
          pija się wina do posiłków.
          Oczywiście tytuł wątku jest prowokacyjny, ale proszę się zastanowić, czy
          spożycie wina jest zwyczajem z dziedziny pijaństwa, czy po prostu gastronomii.
          Sądzę, że nadgorliwość przejawiana przez niektórych działaczy antyalkoholowych
          przynosi bardzo negatywne efekty - sugesterowanie, że wszelkie spożycie
          alkoholu jest patologią prowadzącą na cmentarz (ew. do AA) to po prostu
          piramidalna bzdura i ludzie to widzą. Widzą i piją więcej...wódki.
          • Gość: bart Re: Wino zapobiega alkoholizmowi! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.04, 12:42
            Mysle ze gdybys zalozyl teze ze picie wina zmniejsza ryzyko rozwoju choroby
            wiencowej i ze jest elementem prozdrowotnej diety srodziemnomorskiej to bylo by
            okej ale mimo dobrych stron wina, pozostaje ono dalej alkoholem i upic sie nim
            mozna tak samo jak wodka nawet przy zwyczajnym spozyciu do obiadu. Sam tez pije
            duzo wina wlasciwie zawsze cos chlipne codziennie ale mysle ze musi byc granica
            tej rozkoszy, a co do Francji to mozna zobaczyc na ulicach duzo osob pijanych
            lub pijacych wino takze mysle ze problem alkoholu dotyczy nie tylko Polski i
            tam tez dzialaja kluby AA.
            pozdrawaim
            bart
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka