Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: 213.134.140.* 13.12.04, 14:03
    W krakowskiej restauracji Corleone najtańszym winem jest proste Salento z
    Cantine di Marco z Apulii (litr w karafce kosztuje ok. 70 zł). Co ciekawe
    jednym z najdroższych win w karcie jest rocznikowe (bodaj z 2002 r.)
    Primitivo di Manduria (ok. 140 zł) od tego samego producenta. Sam miałem
    okazję pić niedawno primitivo od Lizzano, Cantina e Oleificio Sociale Sava,
    Mottura i A Mano (dwaj ostatni producenci wymienieni przez BB w przewodniku
    Wina Europy w części ?Inni producenci?). W przypadku tego ostatniego
    intrygujące jest to, że jego siedziba mieści się w Trento (Górna Adyga) co
    pewnie potwierdza fakt intensywnego eksportu winogron z Apulii do innych
    regionów Włoch i tam poddawaniu ich przeróbce).
    Wracając do win pragnę jedynie powiedzieć, że wszystkie wywołują bardzo miłe
    uczucia. Są dobrze zrównoważone, garbniki nie eliminują owocu, są stosunkowo
    gładkie i łatwo ?pijalne?. Piłem tylko proste wina od w/w producentów, więc
    pewnie trudno po nich oczekiwać pełnej niuansów konstrukcji. Moim zdaniem są
    prostu uczciwe.

Ciekaw jestem, jakie Wy macie doświadczenia z winami tego regionu Włoch. Z
    tego co kojarze ich reprezentacja na polskich połkach sklepowych jest raczej
    marna.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • kalino2000 Re: Puglia 13.12.04, 14:36
        Gość portalu: rural napisał(a):
        > Ciekaw jestem, jakie Wy macie doświadczenia z winami tego regionu Włoch

jak dotychczas - całkiem pozytywne. Z tańszych pozycji producetnem godnym
        polecenia jest Mastroleo. Podobało mi się jego Salice Salentino oraz Negroamaro.
        Copertino trochę rozczarowało.

pozdrowienia,
        kalino
        • Gość: rural Re: Puglia IP: 213.134.140.* 13.12.04, 15:11
          Tak, wina od Mastroleo rzeczywiście są dość powszechnie dostępne i rzeczywiście
          niezłe. Ostatnio widziałem u Mielżyńskiego dwie etykiety pulijskie z winnicy
          Monaci. Jedną za ok. 50 zł, drugą za prawie 100 zł. Niestety jeszcze ich nie
          próbowałem.

Tak a propos sklepu na Burakowskiej. Zupełnie nie wiem dlaczego jego właściciel
          nie wykorzystuje potencjału marketingowego wszelakiego rodzaju zestawień,
          rankingów i podsumowań (oprócz not Magazynu Wino, których ksero sa dobrze
          widoczne). Sprzedaje m.in. Camerte 2002 od Fattoria La Monacesca z Marche,
          wyróżnione w tym roku przez Duemilavini 2005, które ukrył gdzieś głęboko na
          najniższych półkach. Szkoda, bo to rzeczywiście dobre wino, które może odrobinę
          podkęciłoby (choćby przez snobizm) koniunkturę jego biznesu. Któremu rzecz
          jasna gorąco kibicuje.
          • nie.my Mielzynski 14.12.04, 16:54

> Tak a propos sklepu na Burakowskiej. Zupełnie nie wiem dlaczego jego właściciel
            >
            > nie wykorzystuje potencjału marketingowego wszelakiego rodzaju zestawień,
            > rankingów i podsumowań (oprócz not Magazynu Wino, których ksero sa dobrze
            > widoczne). Sprzedaje m.in. Camerte 2002 od Fattoria La Monacesca z Marche,
            > wyróżnione w tym roku przez Duemilavini 2005, które ukrył gdzieś głęboko na
            > najniższych półkach. Szkoda, bo to rzeczywiście dobre wino, które może odrobinę
            >
            > podkęciłoby (choćby przez snobizm) koniunkturę jego biznesu. Któremu rzecz
            > jasna gorąco kibicuje.
            Witam,
            widze ze bywasz u Mielzynskiego, byles moze na ostatnich degustacjach Wloch i
            Francji? Chetnie sie dowiem jak to wyglada w praktyce.

Pozdrawiam

NieMy
            • Gość: rural Re: Mielzynski IP: 213.134.140.* 15.12.04, 08:50
              Nie, w degustacjach jeszcze nie uczestniczyłem. Niestety nie mam na nie czasu,
              nad czym bardzo boleję. Z tego co wiem, to chyba nie jest takie trudne. Bodaj
              raz w miesiącu w sklepie organizowane jest tego typu spotkanie. Wydaje mi się,
              że powinieneś pogadać o tym wprost z Robertem Mielżyńskim. To naprawdę
              przesympatyczny i otwarty facet.

Pozdrawiam
              • nie.my Re: Mielzynski 15.12.04, 11:52

> Nie, w degustacjach jeszcze nie uczestniczyłem. Niestety nie mam na nie czasu,
                > nad czym bardzo boleję. Z tego co wiem, to chyba nie jest takie trudne. Bodaj
                > raz w miesiącu w sklepie organizowane jest tego typu spotkanie. Wydaje mi się,
                > że powinieneś pogadać o tym wprost z Robertem Mielżyńskim. To naprawdę
                > przesympatyczny i otwarty facet.
                Zaproszenie i to nie jedno dostalem mailem, np.:
                (16 - 18 grudnia „wielkie” wina hiszpańskie – Perelada i LAN z naszym
                specjalnym gościem Sarą Fernandez Bengoa)
                Stad moje pytanie jak to wyglada bo nie sadze, ze Sara Fernandez bedzie tam
                siedziala bite trzy dni od otwarcia do zamkniecia ;-)
                Oczywiscie moge zadzwonic do sklepu i sie dowiedziec co i jak, ale po to jest
                forum aby sie takimi informacjami powymieniac.
                >
                > Pozdrawiam

NieMy
                • Gość: rural Re: Mielzynski IP: 213.134.140.* 15.12.04, 13:31
                  Sam jestem ciekaw.
                • Gość: kalino Re: Mielzynski IP: *.plwaw.energis.pl 17.12.04, 10:40
                  nie.my napisał:
                  > Stad moje pytanie jak to wyglada bo nie sadze, ze Sara Fernandez bedzie tam
                  > siedziala bite trzy dni od otwarcia do zamkniecia ;-)

Wczoraj wieczorem siedziała :) a do degustacji dostępne były Lan Crianza 1999 i
                  Reserva 1998. Do dziś nie mogę się zdecydować, które mi bardziej leży...
                  A dziś wytaczają najcięższe działa Bodegas Lan - Culmen i Lanciano.
                  No i pani Fernandez Bengoa też będzie ofkors. I to ponoć przez cały wieczór.

pozdrowienia,
                  kalino
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka