Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Własne wino

IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 12.02.05, 04:26
    Witam.
    Wie ktoś jak wyklarować wino własnej produkcji.Jest jeszcze w balonie ale ma
    dość nieciekawy kolor.
    Dzięki za wszelkie sugestie.
    Obserwuj wątek
      • bartek94 Re: Własne wino 12.02.05, 23:06
        Poszukaj za pomoca wyszukiwarki ten watek juz sie tutaj przewijal
        Bart
        • Gość: Romek Re: Własne wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 16:05
          witam! sam robie wino i niemam dużego doświadczenia ale z tego co
          zaobserwowałem u siebie to musisz sporo poczekać aż wszystkie mąty usiądą na
          dnie pużniej zlewam za pomocą rureczki delikatnie żeby to co na dnie pozostało
          niezmącone czyszcze dymion i spowrotem winko do dymiona i tak wkółko aż będzie
          czyściutkie.Mogę się pochwalić pysznym 2 letnim z czarnych winogron i z tamtego
          roku białym i różowym (jeszcze fermentują)ale z tego co obserwuje to będą
          pyszne (różowe jest bardziej kwaskowate ale tamten rok był zimny i były słabo
          dojżałe)lecz zato białe jest super.Tak że życze cierpliwości
      • Gość: wino Re: Własne wino IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 28.02.05, 03:19
        Witam.
        Wyprubowałem metodę z białkiem,faktycznie działa :)
        Do wina dodaje się ubitej na sztywno piany z jajek,można lekko zamieszać
        Piana unosi się na powierzchni a cały osad zostaje na dnie.Pierwsze efekty
        widać już po godzinie.Po ok.12h wino jest jak kryształ:0.
        Moim zdaniem traci jednak trochę na mocy i zapachu ale niewiele.
      • Gość: Piotr Re: Własne wino IP: *.inter / *.inter-c.pl 06.03.05, 17:44
        Z tego co wiem warto jest ubić pianę z kilku białek i dodać do wina, podobno
        znakomicie klaruje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka