Gość: wino IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 12.02.05, 04:26 Witam. Wie ktoś jak wyklarować wino własnej produkcji.Jest jeszcze w balonie ale ma dość nieciekawy kolor. Dzięki za wszelkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartek94 Re: Własne wino 12.02.05, 23:06 Poszukaj za pomoca wyszukiwarki ten watek juz sie tutaj przewijal Bart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Własne wino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 16:05 witam! sam robie wino i niemam dużego doświadczenia ale z tego co zaobserwowałem u siebie to musisz sporo poczekać aż wszystkie mąty usiądą na dnie pużniej zlewam za pomocą rureczki delikatnie żeby to co na dnie pozostało niezmącone czyszcze dymion i spowrotem winko do dymiona i tak wkółko aż będzie czyściutkie.Mogę się pochwalić pysznym 2 letnim z czarnych winogron i z tamtego roku białym i różowym (jeszcze fermentują)ale z tego co obserwuje to będą pyszne (różowe jest bardziej kwaskowate ale tamten rok był zimny i były słabo dojżałe)lecz zato białe jest super.Tak że życze cierpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wino Re: Własne wino IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 28.02.05, 03:19 Witam. Wyprubowałem metodę z białkiem,faktycznie działa :) Do wina dodaje się ubitej na sztywno piany z jajek,można lekko zamieszać Piana unosi się na powierzchni a cały osad zostaje na dnie.Pierwsze efekty widać już po godzinie.Po ok.12h wino jest jak kryształ:0. Moim zdaniem traci jednak trochę na mocy i zapachu ale niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Własne wino IP: *.inter / *.inter-c.pl 06.03.05, 17:44 Z tego co wiem warto jest ubić pianę z kilku białek i dodać do wina, podobno znakomicie klaruje. Odpowiedz Link Zgłoś